12 tabiat makan sihat yang boleh anda mulai lakukan hari ini adalah jika anda ingin menjalani kehidupan yang bahagia dan sihat maka penting untuk menjadikan kesihatan anda sebagai keutamaan. Rutin makan yang sihat setiap hari memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda tetapi juga dapat menurunkan tahap tekanan anda, meningkatkan sistem imun anda, tabiat tidur yang lebih baik dan pola makan. Tabiat makan dari pagi hingga malam memainkan peranan penting dalam kesihatan keseluruhan anda. Mereka mempunyai kesan besar terhadap kesihatan fizikal, mental dan emosi anda.

Daripada membuat perubahan besar dalam hidup anda, lebih baik anda mulakan dengan perubahan kecil dalam rutin harian anda. Ini mempengaruhi kehidupan anda jika anda menumpukan pada tabiat kecil. Kaedah terbaik untuk menjadikan rutin harian yang sihat dan tabiat harian yang sihat kekal untuk jangka masa panjang.

Walaupun gaya hidup dan kebiasaan setiap orang berbeza antara satu sama lain, terdapat beberapa kebiasaan harian sihat yang boleh dilaksanakan oleh semua orang untuk mendapatkan kesihatan yang sihat dan bertambah baik.

12 tabiat makan sihat yang boleh anda mulakan hari ini adalah seperti berikut:

:o: Makan pagi:

Sarapan sangat penting kerana banyak sebab yang disebut "makanan paling penting dalam sehari". Ia membatalkan tempoh puasa semalaman. Kajian menunjukkan bahawa seorang kanak-kanak yang mengambil sarapan yang sihat melakukan pekerjaan dengan lebih baik dan aktiviti lain dan mendapat skor yang lebih tinggi dalam ujian. Sekiranya anda tidak dapat makan sarapan pagi yang berat, anda hanya perlu mengambil bar granola atau sebiji buah. Jangan ketinggalan.

Terdapat beberapa sebab yang baik untuk makan pada waktu pagi adalah seperti berikut:

•> Meningkatkan jantung anda.

• Ini meningkatkan kesihatan mental anda.

• Ini menurunkan berat badan anda.

• Ia menurunkan risiko diabetes jenis 2.

• Ini meningkatkan sistem imuniti.

• Ia mengurangkan sindrom metabolik.

• Ia memberikan nutrien penting.

:white_check_mark: Rancang makanan anda:

Duduk dan rancang makanan anda. Pertimbangkan matlamat dan keperluan anda. Anda tahu apa yang anda masukkan ke dalam mulut anda dan betapa pentingnya untuk kesihatan anda. Anda harus merancang makanan yang seimbang dengan pemakanan sepanjang minggu. Perancangan pengambilan makanan adalah penting untuk mengekalkan tenaga sehingga anda dapat membina otot tanpa lemak yang membantu anda menguruskan metabolisme .

Mengambil makanan mini setiap dua hingga tiga jam adalah strategi hebat yang membantu anda menguruskan kalori semasa membina otot tanpa lemak. Anda mesti tahu bahawa makan malam anda mempunyai sayuran, protein, dan biji-bijian yang diperlukan. Rancang makanan anda membolehkan anda mengawal keperluan pemakanan peribadi anda sendiri.

:white_check_mark: Jangan takut dari lemak:

Berapa kali anda melihat perincian lemak pada pembungkusan belakang produk dan tersentak dengan kandungan lemaknya? Eh-ya ... Ya, anda tidak bersendirian dalam perbuatan ini. Perlu diingat bahawa semua lemak tidak buruk untuk kesihatan kita. Terdapat banyak lemak sihat yang terdapat dalam makanan seperti

• Kacang

• Mentega kacang semula jadi

• Zaitun & Alpukat

Mereka sangat penting untuk diet seharian. Mereka dapat meningkatkan metabolisme dan mengambil beberapa kenari apabila anda merasa sombong.

:white_check_mark: Cuba makanan baru dan makan pelangi:

Cuba makan makanan baru jika tidak, ini membatasi jangkauan pemakanan anda. Setiap buah dan sayur mempunyai warna yang berbeza dan bergantung pada mineral , vitamin, fitokimia, dan antioksidan yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, hias pinggan anda dengan lebih banyak warna bermakna anda semakin bijak dan tidak merasa bosan.

:white_check_mark: Makan perlahan:

Makan kemudian berhenti sebentar sebelum mengambil gigitan seterusnya. Anda mesti mengunyah makanan anda dengan perlahan. Ia dapat membantu mengurangkan berat badan anda. Makan secara perlahan membantu anda makan lebih sedikit. Satu penyelidikan mengatakan bahawa jika anda mengunyah perlahan-lahan mempunyai pencernaan yang lebih baik dan merasa kenyang lebih cepat. Pemakan yang lebih perlahan mempunyai lilitan pinggang yang lebih kecil dan indeks jisim badan yang lebih rendah.

:white_check_mark: Jangan makan lewat malam:

Keupayaan untuk menambah atau menurunkan berat badan bergantung pada pengambilan kalori dan pemilihan makanan tetapi juga waktu makan anda. Sekiranya anda mengambil makanan pada larut malam dari selepas makan malam ke kitaran tidur / bangun biasa seseorang, tubuh cenderung menyimpan kalori dan menyebabkan kenaikan berat badan. Rasa ingin makan lewat malam membawa kepada beberapa bahaya kesihatan seperti

• Peningkatan kadar gula dalam darah

• Peningkatan masalah jantung

Obesiti

• Keasidan.

Sekiranya anda terlambat makan bermakna badan anda tidak bersedia untuk tidur yang mempengaruhi ingatan dan kecekapan anda untuk keesokan harinya. Sekiranya anda ketagih dengan makanan ringan sebelum tidur setiap hari, ia boleh menyebabkan masalah serius kepada anda. Sekiranya anda terlibat dengan kebiasaan makan malam yang berulang-ulang walaupun anda tidak lapar maka anda mungkin menghadapi NES atau Sindrom Makan Malam.

:white_check_mark: Minum lebih banyak air:

Air memainkan peranan penting dalam tubuh yang lebih sihat. Ia adalah nutrien penting. Kita mesti minum 8 hingga 10 ons setiap hari. Manfaat air minuman adalah seperti berikut:

•> Mengangkut nutrien dan tenaga ke sel

• Mengatur suhu badan

• Menyokong otot

• Melindungi sendi dan organ

• Membuang sisa

• Membantu mengawal berat badan.

Sumber penghidratan terbaik terdapat dalam makanan, buah, dan sayur-sayuran anda. Minum air dengan setiap hidangan. Gunakan teh herba, salah satu sumber air terbaik. Sekiranya anda kekurangan air dengan senaman dan diet yang betul bermakna hasil anda akan menderita secara drastik. Kurang minum air melambatkan metabolisme anda.

:white_check_mark: Baca label bahan:

Apa yang ada dalam makanan anda dan apa yang anda makan? Sekiranya anda mengetahui perkara ini, anda akan mengurangkan gula tambahan atau makan lebih sedikit natrium apa sahaja cita-cita makan sihat anda. Seorang penyelidik mengatakan untuk membeli makanan dengan senarai yang lebih pendek sehingga anda memakan nutrien yang terdapat dalam makanan. Cara terbaik untuk kekal dalam lemak, karbohidrat , dan gula yang sihat.

Masak lebih banyak:

Cara terbaik untuk mengembangkan tabiat makan yang sihat dalam hidup anda adalah dengan mengetahui apa yang ada dalam makanan anda? Dengan memasaknya sendiri. Anda boleh mengawal ukuran bahagian anda dengan lebih baik.

Kembangkan rutin:

Untuk kehidupan yang sihat, atur masa makan anda. Ambil setiap hidangan anda pada waktu yang tetap atau dedikasikan. Ia akan datang lebih semula jadi setelah menjadi rutin.

Susun semula dapur anda:

Untuk mengembangkan tabiat makan yang sihat, letakkan semangkuk buah-buahan di sudut dapur anda. ia akan membantu anda dalam tabiat makan anda.

Makan sayur terlebih dahulu:

Makan sayur-sayuran dan salad setiap hari adalah penting untuk kesihatan. Ia melibatkan vitamin, mineral, dan nutrien lain yang penting dan sihat, seperti antioksidan dan serat. Satu kajian mengatakan bahawa makan sekurang-kurangnya 5 porsi sayur sehari mempunyai risiko paling rendah untuk penyakit yang merangkumi barah dan penyakit jantung.

:o: Apakah 12 makanan yang harus anda makan setiap hari?

Item makanan Dozen setiap hari adalah sempurna dan kita harus memakannya setiap hari. Berikut adalah senarai barang makanan yang termasuk dalam Dozen harian.

  • Kacang - kerana ia penuh dengan vitamin dan mineral. Kacang juga mengandungi serat dan protein.

  • Omega 3s

  • Minyak Zaitun

  • Alpukat

  • Roti

  • Telur

  • Beri & Buah

  • Makanan yang ditapai

Ini adalah 12 item makanan yang harus dimasukkan dalam diet harian kita. Seseorang yang menginginkan kesihatan yang baik dengan diet yang betul harus mengikuti semua langkah.

:white_check_mark: Apakah 3 makanan yang tidak boleh dimakan?

Seperti yang kita ketahui, tahap insulin yang tinggi di dalam badan menyebabkan lemak disimpan berbanding membakarnya. Jadi, makanan dengan gula tambahan menyebabkan peningkatan atau peningkatan insulin. Itulah sebabnya dikatakan mengelakkan. Elakkan barang tambahan gula seperti; Bijirin, bar makanan ringan, yogurt pra-manis, Buah Kalengan, bahan cemar seperti saus tomat , sos BBQ, madu mustard, pakaian Perancis dan produk lain yang mungkin.

:writing_hand: Ringkasan

12 tabiat pemakanan sihat yang boleh anda mulakan hari ini adalah perlu untuk diikuti oleh setiap individu untuk menjaga kesihatan dan diet yang sihat. Membuat rancangan diet adalah perkara paling sukar yang dituntut oleh banyak orang, tetapi terdapat keseluruhan penyelesaian masalah mereka hanya dalam 12 item. Tabiat ini akan menjadikan anda sihat kaya dan bijak. Jadi, cepatlah! tetapkan fikiran anda dan cabar diri anda.

:radio_button: Soalan Lazim

12 tabiat makan sihat yang boleh anda mulakan hari ini mengandungi pelbagai produk dan makanan. Sekiranya anda ingin menjalani kehidupan yang kaya dan sihat, maka anda harus memilih diet ini untuk menikmati makanan. Sebilangan orang keliru mengenai rancangan diet mereka dan bertanya tentang makanan yang sihat dan tidak sihat. Mereka mengemukakan beberapa soalan dan ada di antaranya;

:one: Apakah makanan paling sihat nombor 1 di dunia?

Setelah menyemak senarai lengkap pemohon barang makanan, kami menyatakan KALE sebagai makanan paling sihat di dunia. Kale dinobatkan kerana mempunyai sejumlah besar faedah di luar sana. Ia terbukti lebih enak dan sihat di hadapan pesaingnya. Hanya mendapat sedikit kekurangan apabila dipecat lagi pesaingnya.

:two: Buah apa yang beracun bagi manusia?

Dalam dunia buah-buahan, buah Ackee adalah yang paling beracun dalam semua buah. Buah Ackee apabila belum masak mengandungi racun yang dinamakan Hypoglycin . Dan ketika kita masak buahnya, biji masih tetap beracun seperti sebelumnya. Bermakna buahnya akan beracun dengan apa cara sekalipun. Ini adalah buah yang mencabar kerana kebanyakan orang cuba makan tetapi mereka gagal kerana ketoksikannya.

:three: Mengapa anda tidak boleh makan pisang?

Dalam jenis buah-buahan, Pisang adalah salah satu buah utama dan paling banyak dimakan. Pisang disukai oleh orang-orang dari setiap usia, bahkan anak-anak makan pisang kerana pisang adalah buah yang lembut dan dapat dikunyah dengan mudah. Tetapi makan banyak Pisang boleh menyebabkan kesan kesihatan yang merugikan kerana Pisang lebih tinggi kalori berbanding buah-buahan lain. Mereka mengandungi 105 kalori dan juga kurang serat di dalamnya. Sebilangan orang mengatakan pisang baik untuk jantung anda tetapi terlalu banyak makan pisang boleh menyebabkan hiperkalemia . Ini menghasilkan terlalu banyak kalium dalam sel darah anda.

:four: Buah apa yang harus saya makan setiap hari?

Sekiranya anda mengira karbohidrat dalam makanan sihat anda dan terutama buah-buahan, maka Blackberry, Raspberi, Blueberry dan strawberi terakhir tetapi tidak kurang pentingnya. Ini semua adalah pilihan diet yang sangat baik. Ringkasnya, buah-buahan sangat berkhasiat tetapi buah-buahan ini tidak mengandungi nutrien penting yang boleh kita dapatkan dari sayur-sayuran lain.

:five: Bagaimana saya boleh menjadi sihat?

Orang cenderung mendapat kesihatan yang luar biasa dalam hidup Mereka bersemangat untuk semakin sihat seiring berjalannya waktu. Oleh itu, jika anda juga ingin kekal sihat dengan bertahun-tahun hidup, jaga beberapa tindakan dan salah satunya adalah; Jangan merokok. Cuba kekal aktif secara fizikal setiap hari. Makan makanan yang kaya dengan biji-bijian, sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan buah-buahan. Pastikan anda mengambil Vitamin D dan kalsium yang mencukupi dalam diet. Mengekalkan bentuk badan anda dan menambah berat badan yang sihat. Cabar minda anda untuk melakukan semua perkara ini.

:mushroom:Kesimpulan:

12 tabiat pemakanan sihat yang boleh anda mulai lakukan hari ini adalah mengembangkan tabiat makan yang sihat dalam rutin hidup seharian anda sangat penting bagi tubuh yang sihat. Ia meningkatkan sistem imun anda, meningkatkan jantung anda, dan juga meningkatkan ingatan anda. Ini menurunkan tahap tekanan anda. Ini meningkatkan metabolisme anda. Beberapa perubahan kecil dalam kehidupan dan rutin harian anda dapat mengubah hidup anda dan menunjukkan perbezaan yang besar dalam hidup anda. Makan pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, roti serat tinggi, bijirin dan minum susu tanpa lemak atau rendah lemak dan makan produk tenusu rendah lemak. Sekiranya kita ingin menjalani kehidupan yang bahagia dan sihat, kita mesti mengutamakan kesihatan kita. Kita bukan apa-apa tanpa kehidupan yang sihat.

:beginner: artikel berkaitan

Kesihatan adalah kekayaan

Diet Dash: Makan yang Sihat

Berapa banyak karbohidrat dalam epal?