Apakah maksud persahabatan sejati?

Sekiranya seseorang meminta anda menjawab bahawa apa itu persahabatan? Adakah anda dapat menjawabnya? Sekiranya anda telah mengalami persahabatan sejati maka mungkin anda akan melakukannya, tetapi jika anda tidak pernah mempunyai teman sejati, soalan ini sebenarnya dapat menempatkan anda ke dalam lubang yang dalam. Ramai orang telah kehilangan kepercayaan terhadap persahabatan kerana bertemu dengan rakan palsu atau buruk, tetapi jika ada seribu alasan untuk tidak mempercayai persahabatan; anda masih harus. kerana hanya kerana anda tidak dapat melihat persamaan persahabatan berlaku dalam hidup anda, ini tidak menjadikan persahabatan sebagai konsep rekaan.

Apa itu persahabatan sejati?

Persahabatan sejati adalah ketika kekuatan manusia datang untuk menyelamatkan anda dari iblis duniawi, situasi yang bermasalah, kekacauan dan kesakitan yang mendalam. Ia berdiri bersama anda dalam kegelapan, memegang bintang yang terang. Ini adalah untuk memberi jaminan kepada anda untuk pagi yang lebih cerah, dan memberitahu anda mengenai kedatangan musim bunga.

15 Petikan Terbaik mengenai persahabatan sejati:

 1. "Yang paling dapat saya lakukan untuk rakan saya hanyalah menjadi rakannya." Henry David Thoreau. Maknanya: Persahabatan adalah perlindungan, keyakinan, hak penjagaan, kasih sayang dan banyak lagi. Menjadi rakan sejati bermaksud, menjadi segalanya dan segalanya.

 2. "Tanam benih persahabatan, menuai sejambak kebahagiaan." - Lois Kaufman . Maknanya: Persahabatan sejati membawa anda kebahagiaan. Anda menyemai benihnya dan ia memberi anda buah-buahan, iaitu membuat anda bahagia.

 3. "Jarak terpendek antara dua rakan adalah senyuman." - Victor Borge. Makna: Petikan menjelaskan persahabatan bukan penemuan fikiran. Semuanya akan tetap sejuk dan baik. Segala-galanya akan menjadi gembira, tetapi akan ada hari-hari dan perselisihan yang tidak bahagia. Jadi dengan mengalami semuanya, perbezaan terpendek untuk mengadakan perjumpaan akan menjadi senyuman antara rakan sejati.

 4. "Darah membuat anda berkaitan. Kesetiaan menjadikan anda keluarga. " - Pengarang Tidak Diketahui . Makna: Idea inti persahabatan sejati adalah untuk saling menyokong, TIDAK PERKARA APA. Untuk tidak membiarkan perselisihan faham melewati persahabatan yang mendalam dan tidak meninggalkan satu sama lain dengan apa-apa kos. Dengan kata mudah untuk menunjukkan kesetiaan yang benar antara satu sama lain.

 5. "Satu-satunya cara untuk menjadi sahabat sejati adalah menjadi satu." - Ralph weldo emerson . Maknanya: Persahabatan sejati bukan soal mengambil. Ini mengenai pemberian dan idea ini merangkumi keseluruhan petikan. Persahabatan sejati adalah untuk memberikan yang terbaik kepada anda, Menyayangi dengan cara terbaik dan menunjukkan selalu dalam masa paling sukar dan bahagia tanpa meminta balasan apa-apa.

 6. . "Semoga rumah anda selalu terlalu kecil untuk menampung semua rakan anda." - Pengarang tidak diketahui . Makna: Petikan ini memberi makna persahabatan yang mendalam. Ketika manusia mula menjana wang dan menjadikan kekayaan / perhiasan sebagai pusat kehidupan. Kemungkinan besar mendorong rakan mereka. Walaupun semua orang memerlukan kehidupan dan privasi, tetapi persahabatan sejati selalu menempah tempat untuk rakan-rakan di rumah.

 7. "Orang kesunyian kerana mereka membina tembok dan bukannya jambatan." - Joseph F. Newton . Maknanya: Terlihat bahawa kawan baik mempunyai akar yang berbeza ketika mereka dewasa, tetapi merendam keperitan / kekasaran hidup, dan terus membina tembok yang lebih tinggi di sekitar diri mereka, tetapi perkara ini tidak membiarkan hati bertemu. Persahabatan berakhir dan orang cenderung kesepian selamanya

 8. . "Anda tidak boleh mengubah orang di sekitar anda tetapi anda boleh mengubah orang yang anda pilih berada di sekitar." - Tidak diketahui . Maksudnya: Terdapat begitu banyak orang dalam menghadapi rakan-rakan yang tidak selesa dan berbau amis. Yang menarik perhatian anda dan kekurangan pemahaman kepada anda. Manusia seharusnya dapat melihat wajah sebenar orang yang tidak ada orang di sana untuk faedah tersembunyi dan bukan untuk anda sahaja? Seseorang harus pergi ketika bilik tidak ada tempat untuk persahabatan sejati.

 9. . "Jangan memilih rakan yang membuat masalah anda hilang, sebaliknya pilih orang yang tidak membiarkan anda menghadapinya sendiri." - Pengarang Tidak Diketahui. Maksudnya: Persahabatan sejati bukan untuk menyelesaikan semua masalah rakan anda tetapi untuk memastikan bahawa anda berada di sana sehingga strom berlalu.

 10. Adakah anda ingin melihat siapa rakan sejati anda? Kacau dan lihat siapa yang masih ada. "- tidak diketahui . Maksudnya: Terdapat banyak orang yang mengaku sebagai rakan anda tetapi tidak berpihak kepada anda atau tetap berada di sisi anda, semasa anda menggali tanah dengan lebih mendalam. Sahabat sejati selalu memberikan anda dengan tangan dan menolong anda keluar dari lubang maut daripada membiarkan anda bersendirian berjuang di sana.

 11. . "Kebahagiaan bertemu rakan lama dan merasa tidak ada yang berubah." - tidak diketahui . Maknanya: Hidup menjadi tua. Momen menjadi kenangan tetapi persahabatan sejati adalah ketika kenangan tidak pernah pudar atau kepentingan rakan tidak pernah mengurangkan keamatannya. Itu selalu sama walaupun pertemuan itu setelah berpuluh tahun berpisah. "

 12. "Rakan-rakan adalah orang-orang yang jarang bertanya bagaimana keadaan kita dan kemudian menunggu untuk mendengar jawapannya." - Ed Cunningha. Maknanya: Di usia yang cepat ini tidak ada yang mempunyai waktu untuk berdiri dengan tulus dalam kesakitan seseorang atau untuk mendengarkan hati. Tetapi rakan sejati selalu adalah orang yang tidak terus bercerita tetapi mendengarkan hati anda. Tanya kesihatan anda dan tunggu sehingga anda berhenti semasa anda bercakap.

 13. "Penemuan yang paling indah yang dibuat oleh rakan sejati ialah mereka dapat tumbuh secara terpisah tanpa tumbuh terpisah." - Elisabeth Foley. Maknanya: Hidup bukanlah kisah fiksyen. Orang harus meneruskannya dan berjuang untuk jalan mereka. Sahabat sejati tidak akan meninggalkan rakannya jika mereka memberi lebih banyak masa untuk pekerjaan atau kerjaya mereka tetapi sebaliknya mereka menjadi sokongan tetap dan jalan keluar juga. Sahabat sejati dapat tumbuh secara terpisah tanpa tumbuh terpisah.

 14. "Seorang rakan sejati melihat air mata pertama. Menangkap yang kedua dan menghentikan yang ketiga. " - Angelique . Maknanya: Persahabatan sejati bukanlah kejahilan. Ia menyedari kehidupan rakan anda. Untuk memastikan bahawa mereka tidak menghadapi masalah sementara tidak memiliki kekuatan untuk membicarakannya. Ini mengenai tidak mengabaikan air mata mereka, tetapi ketika mereka jatuh merancang untuk menghentikannya dan akhirnya menghentikannya.

 15. “Berapa lama kita akan berkawan. Adakah anda mahukan petunjuk? Selagi bintang berkelap-kelip di langit. Hingga air kering dan sampai hari saya mati. " - Tidak diketahui . Maknanya: Kehidupan persahabatan sejati sampai pada nafas rakan dan ia berlangsung hingga akhir hayat seseorang. Walaupun keadaan itu menjadikan teman sejati berpisah tetapi mereka tetap berada di hati masing-masing selama-lamanya.

Persahabatan sejati pada dasarnya adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada unsur membentuk ikatan antara dua atau lebih orang, di mana mereka saling berkongsi komitmen. Mereka mungkin dianggap mempunyai ketumpatan yang sama. Ada unsur ikatan yang melampaui perkenalan umum. Mereka adalah orang-orang yang membentuk ikatan selama bertahun-tahun.

persahabatan sejati Apakah syarat-syarat untuk seseorang dianggap sebagai sahabat sejati?

Agar seseorang dianggap sebagai sahabat sejati , mereka harus berkongsi unsur kepercayaan, kesetiaan, kasih sayang, dan cinta. Terdapat beberapa elemen asas kepentingan bersama, saling melekat dan saling menghormati. Adalah biasa bagi rakan sejati untuk mengenali seseorang lebih daripada mereka mengenali diri mereka sendiri. Agar seseorang menjadi sahabat sejati, dia harus menjadi orang yang boleh diandalkan ketika memerlukan. Faktor manakah yang menentukan Persahabatan Sejati? Salah satu aspek yang menyentuh definisi persahabatan sejati adalah bahawa, ada beberapa kepentingan bersama. Apabila dua orang berkongsi minat, ini membantu mereka menjalin hubungan lebih baik daripada ketika mereka tidak berminat. Ini bermaksud, mereka berpeluang menikmati sesuatu yang mereka berdua nikmati. Adalah biasa bagi rakan sejati untuk menyedari bahawa mereka mempunyai banyak kelebihan masa kerja yang sama. Apakah peranan persahabatan sejati dalam kehidupan seseorang?

Persahabatan adalah bahagian penting dalam kehidupan. Ia dianggap sebagai ikatan yang menghubungkan manusia antara satu sama lain. Persahabatan membantu kita untuk mencari tujuan yang bermakna dan mengatasi kesukaran dalam hidup. sebab itu kita harus menghargai persahabatan kita. Mempunyai persahabatan yang mantap dalam hidup kita malah membantu meningkatkan kesihatan otak. Rakan-rakan juga membantu kita menangani tekanan, membuat pilihan gaya hidup yang lebih baik yang menjadikan kita kuat, dan membolehkan kita pulih dari masalah kesihatan dan penyakit dengan lebih cepat. Apakah tanggungjawab persahabatan sejati?

Tanggungjawab anda sebagai rakan sejati adalah:

 • Anda harus menerimanya kerana siapa mereka daripada menilai mereka.

 • Anda harus meluahkan perasaan anda dan mendorong mereka untuk melakukan hal yang sama.

 • Anda harus bertanggungjawab terhadap perasaan anda dan jangan sekali-kali menanggung perasaan bersalah atas perasaan anda.

 • Anda harus menunjukkan rasa empati, belas kasihan dan pemahaman terhadap perasaan mereka.

 • Anda harus peka terhadap perasaan dan keperluan mereka.

 • Anda tidak boleh menyalahkan mereka atau menyerang mereka menyebabkan mereka merasa defensif atau serangan balas.

 • Anda tidak boleh menasihati mereka atau memberitahu mereka apa yang harus dilakukan, kerana ini akan mendorong kebergantungan dan merampas peluang mereka untuk berkembang sebagai individu dan mungkin akan menimbulkan kebencian di kemudian hari.

 • Anda harus jujur dengan mereka, walaupun anda harus mengatakan sesuatu yang tidak menyenangkan bagi mereka kerana anda ingin menghormatinya cukup untuk menghormati mereka dengan kebenaran dan anda mahu mereka berkembang melalui kesedaran. Anda melakukan ini kerana anda mempercayai mereka untuk menguruskan respons mereka sendiri.

 • Anda harus berkongsi masa anda melakukan perkara-perkara yang menyeronokkan bersama. 15 Petikan Persahabatan Sejati Terbaik: Petikan persahabatan sejati terbaik adalah seperti berikut:

1 . "Kami telah belajar bahawa persahabatan tidak selalu mudah, tetapi tidak diragukan lagi patut diperjuangkan!" oleh Twilight Sparkle dari My Little Pony. (Petikan ini bermaksud bahawa Kami mungkin bertengkar atau berpisah, tetapi rakan sejati akan selalu berusaha memastikan anda tidak kira apa). 2. "Cara terbaik untuk menceriakan diri adalah dengan menceriakan orang lain." oleh Pengarang dan humor Mark Twain. (Petikan ini menyedari kita bahawa tidak ada yang membuat kita merasa lebih baik daripada menolong rakan yang dikasihi!. Di dunia ini kita mendapat kebahagiaan yang sebenarnya dalam menceriakan orang lain). 3. "Banyak orang akan masuk dan keluar dari hidup anda, tetapi hanya teman sejati yang akan meninggalkan jejak di hati anda." oleh Bekas Wanita Pertama Amerika Syarikat, Eleanor Roosevelt. (Petikan mengenai persahabatan sejati ini menyentuh dan asli, menekankan bagaimana rakan meninggalkan tanda yang kekal sepanjang hayat). 4. "Penemuan yang paling indah yang dibuat oleh teman sejati ialah mereka dapat tumbuh secara terpisah tanpa tumbuh terpisah." oleh ahli teori Perundangan Elisabeth Foley. (Petikan ini memberitahu kita bahawa persahabatan jarak jauh sangat mungkin dilakukan, selagi anda menghormati ruang masing-masing dan menyokong perjalanan individu anda dalam hidup). 5. "Seorang rakan mungkin menunggu di belakang wajah orang asing." oleh Doktor, Penyair, dan pelakon Maya Angelou. (Petikan ini bermaksud bahawa mencari rakan baru dapat merasakan kemenangan harta karun! Dengan fikiran dan hati yang terbuka, kita dapat berteman ketika kita tidak mengharapkannya). 6. "Namun, tidak ada yang menggembirakan pikiran seperti persahabatan yang penuh kasih dan setia." oleh ahli falsafah Stoic Seneca. (Petikan ini mengatakan bahawa kita selalu dapat mengandalkan persahabatan yang bertahan dalam ujian masa. Dari lelucon dalam hingga kenangan bersama, tidak ada yang mengalahkan kesetiaan rakan lama!). 7. "Sehari tanpa teman seperti periuk tanpa setetes madu yang tersisa di dalamnya." oleh Winnie the Pooh. (Petikan ini menerangkan maksud persahabatan sejati bahawa manis untuk memberitahu rakan anda bahawa anda menyayangi mereka sama seperti Pooh mencintai madunya). 8. "Apa itu kawan? Satu jiwa tinggal dalam dua badan. " oleh ahli falsafah Yunani Kuno Aristotle. (Petikan ini mengakui bahawa rakan kita adalah teman jiwa! Mereka mencerminkan emosi dan pemikiran kita untuk membantu kita menyedari bahawa kita tidak pernah bersendirian). 9. "Kawan adalah keluarga yang kita pilih untuk diri kita sendiri." oleh aktivis Suffrage Edna Buchman. (Petikan ini menjelaskan kepada kita bahawa kadang-kadang, saudara-mara kita tidak memahami kita tetapi bernasib baik, kita dapat memilih rakan yang dapat menjadi keluarga kedua kita). 10. "Perkara tidak pernah menakutkan apabila anda mempunyai sahabat." oleh Calvin dari Calvin dan Hobbes. (Petikan ini memberitahu kita bahawa kita selalu boleh bergantung pada sahabat kita untuk membantu menghilangkan ketakutan yang paling gelap kita). 11. "Sahabat sejati tidak saling menilai, mereka menilai orang lain bersama-sama." oleh siaran media sosial viral oleh Emilie Saint-Genis. (Ini adalah salah satu petikan persahabatan lucu yang dapat dihubungkan oleh semua orang, terutama untuk rakan-rakan yang mengikat lelucon yang tegang). 12. "Sahabat sejati adalah orang yang masuk ketika seluruh dunia berjalan keluar." oleh Walter Winchell. (Petikan ini bermaksud bahawa rakan sejati selalu bersama kita dalam setiap kesulitan. Mereka tidak meninggalkan kita dalam masalah. Mereka menyokong kita dalam perkara-perkara itu ketika tidak ada yang bersedia menolong kita). 13. "Persahabatan sejati muncul ketika kesunyian antara dua orang selesa." oleh David Tyson. (Petikan ini mempunyai makna yang mendalam bahawa tidak perlu kata-kata untuk menjelaskan perasaan antara rakan. Sahabat sejati bahkan dapat memahami perasaan di sebalik kesunyian anda). 14. "Sekuntum bunga mawar boleh menjadi kebun saya ... kawan tunggal, duniaku." oleh Leo Buscaglia. (Quote ini memberitahu bahawa jika anda mempunyai satu sahabat sejati daripada anda tidak mempunyai apa-apa keperluan untuk membuat besar persatuan dengan orang. Yang seorang benar adalah lebih baik daripada banyak orang palsu). 15. "Seorang rakan yang setia menertawakan lelucon anda ketika mereka tidak begitu baik, dan bersimpati dengan masalah anda ketika mereka tidak begitu buruk." oleh Arnold H. Glasgow. (Petikan ini menjelaskan bahawa seorang teman Setia menerima anda dengan tabiat baik dan buruk anda).

Kesimpulan: Persahabatan sejati adalah apabila seseorang mengenali anda dengan lebih baik daripada diri sendiri dan mengambil kedudukan untuk kepentingan terbaik anda dalam krisis. Persahabatan boleh membawa maksud yang berbeza bagi orang yang berbeza. Bagi sesetengah orang, hanya kepercayaan bahawa seseorang tidak akan menyakiti anda. Bagi yang lain mungkin cinta tanpa syarat atau persahabatan biasa.

artikel berkaitan