Bercakap Siber 2 Tahun

Adakah anak anda yang berusia 3 tahun kadang-kadang bercakap tidak masuk akal?

Anak perempuan saya yang berusia 3 tahun bercakap dengan baik untuk usianya. Dia pergi dengan jemaahnya. Sejak dua bulan yang lalu, anda telah menambahkan perbendaharaan kata anda ketika anda tidak memerlukannya. Adakah dia akan berkata: Adakah waktu untuk tidur? Kadang-kadang dia hampir bercakap seperti kanak-kanak. Itulah perkara yang wajar dilakukan, dan ia harus berakhir di sana. Ia sering disebut ibu, ayah dan anak lelaki (Bubba srt).

Ini adalah usia di mana mereka belajar kata-kata dan pengucapan mereka. Semuanya baru bagi mereka. Saya tidak akan terlalu risau, selagi dia terus mendapat kata-kata.

Ramai orang tidak memahami anak lelaki kami yang berusia 3 tahun. Anda mesti selalu bersamanya untuk memahami segala-galanya.

Omong kosong dalam perbualan dengan kanak-kanak berusia 3 tahun

Saya mempunyai seorang anak lelaki berusia satu setengah tahun dan dia bercakap dengan baik. Anda boleh menyebut sebarang perkataan dan menyebut dalam 11 ayat. Weaver kadang-kadang tidak masuk akal. Saya fikir ia adalah sebahagian daripada kanak-kanak. Dia melakukan ini ketika bermain atau bersemangat untuk bercerita. Adalah biasa bagi orang untuk bertutur dalam bahasa anda. Ini masuk akal bagi mereka, tetapi tidak bagi kita. Selagi anak anda boleh bercakap, itu sahaja yang ada.

Kanak-kanak berusia 3 dan 5 tahun kadang-kadang melakukan ini kerana menganggapnya tidak ada apa-apa dan terus mengulangi perkara yang sama dan kemudian ketawa. Semasa anak perempuan saya masih kecil, orang asing mentertawakannya dengan malu-malu. Saya tidak akan risau. Terutama jika Sch bukan pakar. Ini berjalan lancar.

Bercakap Siber 2 Tahun

Bercakap Siber 2 Tahun

Ya, itu perkara biasa. Anak saya tidak sabar untuk mengatakan bahawa dia akan memimpin. Anda boleh memberitahunya agar malas kerana ibunya tidak dapat mendengar anda (pakar pediatrik saya mengatakan bahawa anda lebih baik menyalahkan diri sendiri supaya dia tidak merasa buruk). Anak saya melakukan perkara yang sama pada 2.53 dan pergi. Dia masih teruja dan bercakap dengan pantas (seperti bercakap dengan Nenek di telefon dengan pakaian Halloween Spider-Man, hahaha)

Ya,

Neraka, saya bendera dan saya menyalahkan diri sendiri

Bercakap Siber 2 Tahun

Gibberish berusia 2 tahun kebanyakannya terdiri daripada 2 dan 3 frasa perkataan yang berlaku dengan tahap yang unik. Anak anda yang berusia 2 tahun boleh mula bertengkar dengan kata-kata sebenarnya pada usia dua atau tiga tahun. Selalunya, mudah untuk menyebut dua suku kata yang sama seperti "Baba" untuk kanak-kanak berusia 2 tahun.

Bolehkah Ceramah Kanak-kanak berumur 2 Tahun?

Anda mungkin melihat bahawa pertumbuhan anak anda berjalan dengan pantas. Tambahan pula, itu tidak mengapa - sentiasa. Walau apa pun, sekiranya anda kecewa kerana anak anda tidak bercakap dengan jumlah yang paling ekstrem sebagai rakan mereka atau bahawa mereka bertengkar berbanding dikomunikasikan dengan kata-kata bahasa yang tulen, itu adalah keprihatinan yang sahih.

Berumur antara 2 hingga 3 tahun kadang-kadang sekali ibu bapa melihat percikan kemahiran pertuturan dan lisan anak-anak. Biasanya disebutkan bahawa perbendaharaan kata kanak-kanak berkembang menjadi dua ratus atau banyak perkataan sepanjang masa ini. beberapa tonggak yang akan muncul untuk tahun ini termasuk:

 • Bahasa lisan tambahan perkataan dan sering membaca perkataan baru

 • Menggabungkan 3 atau lebih perkataan menjadi ayat (yang seharusnya tidak sesuai dengan tatabahasa )

 • Menetapkan untuk mengetahui warna, bentuk, dan idea, seperti tambahan atau kurang dan besar berbanding sangat sedikit

 • Menyanyikan sajak dan lagu kanak-kanak atau cerita lanjutan dari buku-buku yang biasanya anda imbas

 • Bersiap untuk meluahkan emosi dengan kata-kata ("Saya lapar," "Sam sedih")

Ringkasan :

Kadang-kadang, bercakap lewat atau bercakap yang tidak jelas akan menandakan kelewatan kitaran semula jadi atau kelemahan sebenarnya. Dalam kes tersebut, anak anda mungkin mempunyai kelebihan rawatan . Kemajuan yang mustahak adalah untuk menentukan sama ada wacana anak anda sesuai dengan usianya.

Apakah kelewatan bahasa?

Kelewatan bahasa boleh menjadi bentuk gangguan komunikasi. Anak anda mungkin mengalami kelewatan bahasa sekiranya mereka tidak memenuhi tonggak proses organik bahasa untuk usianya. Bakat berbahasa mereka juga berkembang pada kadar yang lebih perlahan daripada kebanyakan kanak-kanak. Mereka harus bersusah payah mengekspresikan diri atau memahami orang lain.

Kelewatan mereka mungkin melibatkan campuran gangguan pendengaran, pertuturan, dan psikologi. Kanak-kanak belajar bahasa dengan kadar yang sama sekali berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakan mengikuti garis masa umum. Sekiranya anak anda tidak melihat pencapaian komunikasi antara beberapa minggu yang biasa, tanyakan kepada doktor mengenai hal itu.

Jenis Kelewatan Bahasa

Kelewatan bahasa akan diterima, ekspresif, atau campuran masing-masing. Defisit bahasa deria berlaku apabila anak anda mempunyai masalah memahami bahasa. Gangguan bahasa komunikatif berlaku apabila anak anda mempunyai masalah untuk berkomunikasi secara lisan.

Apa yang Menyebabkan Kelewatan Pertuturan atau Bahasa?

Pertuturan dan bahasa adalah 2 pelbagai perkara. Ucapannya ialah pendekatan anak anda membentuk perkataan dan suara, sedangkan bahasa adalah. Walau bagaimanapun, anak anda sesuai dengan keinginan terhadap kata-kata itu dan berkomunikasi. Anak-anak akan mempunyai kata-kata kesulitan, bermain golf, atau masalah alternatif dengan pertuturan dan bahasa.

Kelewatan pertuturan mungkin disebabkan oleh:

gangguan mulut, seperti masalah dengan lidah atau permukaan (atap mulut) frenulum singkat (lipatan ke tempat yang lebih rendah dari bahasa), yang boleh membatasi pergerakan lidah

 • Masalah pendengaran juga boleh mempengaruhi pertuturan. Oleh itu, audiologis ijazah bersekutu harus memerhatikan pendengaran kanak-kanak setiap kali ada masalah pertuturan. Anak-anak yang mengalami pendengaran yang mudah dapat bahasa kesulitan, pemahaman, peniruan, dan bahasa penganiayaan.

 • Jangkitan telinga , terutamanya jangkitan kronik, akan mempengaruhi pendengaran. Namun, selagi ada pendengaran formal di satu telinga, pertuturan dan bahasa dapat berkembang dengan luar biasa.

Keadaan sekunder yang lain juga akan menyebabkan kelewatan pertuturan dan bahasa. Ini menunjukkan bahawa kelewatan itu disebabkan oleh keadaan lain yang mempengaruhi bahagian lain badan atau otak anak anda — misalnya, telinga atau lidah mulut.

Ia merangkumi:

 1. penyakit otak

 2. apraxia pertuturan kanak-kanak

 3. disarthria

 4. kehilangan pendengaran sebelum atau sekali perbendaharaan kata berkembang

 5. kecacatan intelektual

 6. mutisme selektif

Ringkasan:

Ramai kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan menghadapi masalah motor lisan. Ini berlaku apabila terdapat kelemahan dalam bidang otak yang bertanggungjawab terhadap pertuturan. Ini menjadikannya sukar untuk menyelaraskan bibir, lidah, dan rahang untuk menghasilkan bunyi ucapan. Anak-anak ini juga mungkin memerlukan masalah motor lisan alternatif, seperti masalah makan.

Berkomunikasi dengan Anak Anda

Anak-anak layak untuk program persekutuan percuma yang dikenali sebagai "campur tangan awal" sehingga usia 3 tahun. Bekalan terpercaya di AS Program ini merangkumi setiap ruang perkembangan anak, dari kemahiran fizikal hingga kemahiran emosi dan jauh.

Anak anda akan dinilai oleh pakar untuk mengetahui keinginan mereka. Sekiranya anak anda layak, mereka akan menjalani ujian atau pemerhatian tambahan; oleh itu, pasukan anak anda akan membuat pengaturan Perkhidmatan Keluarga yang dipersonalisasi . Kerana namanya, pertunjukan setiap anak akan memenuhi keinginan mereka dan, oleh itu, rawatan berpotensi yang sesuai. Sebagai pengasuh, anda memudahkan memutuskan apa bahagian dari pengaturan anak anda.

Aktiviti terapi untuk tike berusia 3 tahun anda sambil bercakap omong kosong:

 • Terangkan tindakan harian anda kepada bayi anda

 • Bercakap dengan langkah anda mengenai apa yang mereka lakukan sepanjang hari atau merancang untuk mencuba hari esok. "Saya rasa ia bertujuan untuk hujan petang ini. Apa yang kita buat? " Atau bincangkan acara sehari pada satu jam.

 • Gunakan mainan dan permainan untuk memerhatikan

 • Manfaatkan lagu yang mudah.

 • Baca buku kegemaran berulang kali dan dorong anak anda melekatkan perkataan yang dimaklumkan. Galakkan membaca "berpura-pura" (membiarkan anak anda "membaca" buku kepada anda).

Corak Perbendaharaan Kata dan Komunikasi

Sekiranya anda dapat memahami beberapa atau tidak ada kata-kata anda yang berusia 2 tahun semata-mata, duduklah dengan doktor anak anda mengenai merancang analisis rakan sekerja. Kelewatan pertuturan sering dikaitkan dengan tanda awal masalah proses organik alternatif. Di antara usia 2 & 3 tahun, kanak-kanak mempunyai peningkatan kemahiran bahasa:

1 - Pada usia 2 tahun

 • Gunakan frasa mudah, seperti "lebih banyak susu."

 • bangkitkan pertanyaan satu hingga dua perkataan, seperti "Pergi bye-bye?"

 • Ikuti arahan yang boleh diakses dan fahami soalan mudah

 • bincangkan 50 atau kata tambahan

 • Dipahami sekurang-kurangnya separuh masa oleh orang atau penjaga utama alternatif.

2 - Menjelang usia 3 tahun,

 • Bercakap dalam frasa atau ayat dua dan tiga perkataan

 • Gunakan sekurang-kurangnya dua ratus perkataan dan sebanyak 1,000 perkataan

 • Nyatakan nama depan mereka

 • bercakap dengan diri mereka dengan kata ganti (saya, saya, saya atau saya)

 • mungkin difahami sebahagian besar masa saya keluarga atau sahabat

Anak-anak harus menjadi bahasa korban secara bebas dan mula menyelesaikan masalah dan belajar idea. Mereka kadang-kadang akan berinteraksi dalam sesi soal jawab yang sangat mudah. Mereka juga dapat mengira 3 objek dengan betul dan mula memberitahu cerita dan mengenali nama pertama dan terakhir mereka.

Sepuluh Cara Terbaik Untuk Menggalakkan Kanak-kanak Kecil untuk bercakap.

Pertama, mari kita jelaskan satu perkara yang diharapkan dapat memberi kelegaan: Menggalakkan anak-anak kita untuk bercakap bukan tentang bercakap-cakap terus menerus untuk mengungkapkannya kepada beberapa perkataan yang dapat dicapai. Berita baiknya ialah setiap orang akan kembali secara semula jadi setelah kita memahami bayi sebagai anak keseluruhan - dalam satu kedudukan, komunikator dapat diberitahu mengenai kejadian dalam hidup mereka dan secara berurutan berkongsi pemikiran dan perasaan mereka. Fahami kebenaran yang mudah ini, berinteraksi, terlibat, dan bercakap secara semula jadi, dan kita mendapat pelajaran bahasa.

Berikut adalah beberapa spesifik

 1. Komunikasi dua hala dari awal.

 2. Gunakan suara dan orang yang sahih.

 3. menunjukkan perkara yang nyata dan bermakna.

 4. membaca buku dan bercerita secara responsif

 5. Perlahankan

 6. Tenang dan sabar

 7. Jangan buat ujian

 8. Babbling sedang bercakap

 9. Pembetulan

 10. membatalkan pemikiran dan perasaan

Apabila kita mendengar dan menghormati komunikasi percubaan awal ini, anak-anak merasa terinspirasi untuk terus bercakap. Mereka akan merasakan bahawa fikiran, perasaan dan konsep mereka yang paling rawak dapat diterima di telinga kita. Dan kemungkinannya sangat mulia kita akan menjadi intim kegemaran mereka selama beberapa tahun untuk kembali.

Tonggak yang menunjukkan perkembangan pertuturan normal termasuk:

Umur Tahap Bahasa
Kelahiran Menangis
2-3 bulan Coos sebagai tindak balas kepada anda, tersenyum
6 bulan Babbles, belokan dan muncul dengan suara baru
8 bulan Membalas panggilan, menepuk cermin diri
10 bulan Berteriak untuk menarik perhatian, kata unit linguistik berulang kali
12 bulan Berkata 1-2 patah perkataan; mengakui nama; meniru bunyi yang dikenali; menunjuk ke objek
12-17 bulan Memahami arahan langsung, meniru kata-kata yang dikenali, memahami "tidak", menggunakan "mama", "dada", dan beberapa perkataan yang berbeza
18 bulan Menggunakan 10-20 kata, bersama-sama dengan nama , mulai mencampurkan sepasang kata "semua hilang," "bye-bye mama," menggunakan kata-kata untuk membuat keperluan yang dikenal pasti "naik" "semua selesai" atau "lebih banyak;" menyedari bahagian badan
2 tahun Berkata 2-3 ayat perkataan; mempunyai> 50 perkataan, bertanya kosa kata "apa ini" dan "di mana saya" berkembang; mengenal pasti unsur badan, menamakan foto dalam buku, membentuk beberapa jamak dengan menambahkan “s”
2 ½ tahun Memberi nama pertama; memanggil diri saya "saya" dan bukannya nama; menggabungkan kata nama dan kata kerja; mempunyai perbendaharaan kata 450 perkataan; menggunakan ayat pendek; sepadan dengan 3-4 warna, menyedari luas dan sedikit; suka mendengar cerita yang sama berulang
3 tahun Boleh bercerita; panjang ayat 3-4 perkataan; perbendaharaan kata mengenai seribu perkataan; menyedari kognomen, nama jalan, banyak sajak , akan menyanyikan lagu
4 tahun Panjang ayat 4-5 patah perkataan; menggunakan masa lalu; mengenal pasti warna, bentuk; bertanya beberapa soalan seperti "mengapa?" dan siapa?" akan bercakap mengenai keadaan yang tidak nyata "Saya harap" Menggunakan bunyi berikut dengan betul: b, d, f, g, h, m, n, ng, t, w, y (seperti dalam ya)

Membantu Anak-Anak Anda yang Bercakap Lewat

"Mama. Dada. ", Itu biasanya kata-kata utama yang diucapkan oleh bayi, dan bahawa mereka akan menjadikan hari biasa menjadi hari yang tidak dapat dilupakan untuk fogey. Namun, anggap anak-anak nampaknya ketinggalan berbanding rakan sebaya dalam kemampuan mereka untuk bercakap.

Dalam kes itu, ia akan menimbulkan kegelisahan dan banyak tidur malam di kalangan orang-orang, dan mungkin membuat panggilan telefon yang tidak menyenangkan kepada doktor bayi, bertanya, "Mengapa anak saya tidak bercakap?" orang mungkin ingat bahawa ijazah bersaudara yang lebih tua jauh lebih maju dalam perkembangan bahasa mereka pada usia yang setara, mungkin bercakap dalam ayat dua atau tiga perkataan pada usia sepasang dengan mudah. Dan seiring berjalannya waktu, ketakutan mereka bertukar menjadi panik.

Alasan anak anda berusia tiga tahun bercakap dengan omong kosong.

 • Kelahiran pramatang

 • Kurangnya dorongan dan rangsangan

 • Ketidakupayaan intelektual

 • Autisme

 • Kecederaan otak

 • Masalah pendengaran

Ringkasan :

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, tidak ada kerisauan. kebanyakan kanak-kanak mengembangkan bahasa mengikut rentak mereka sendiri, dan terdapat pelbagai jenis bahasa tradisional, kata Diane Paul-Brown, PhD, pengarah masalah klinikal di American Speech-Language-Hearing Association (ASHA). "Beberapa kanak-kanak mengembangkan bahasa pada kadar yang lebih cepat daripada yang lain," katanya. Walaupun begitu, ada masa untuk menilai pertuturan dan bahasa anak.

Soalan Lazim

1 - Adakah normal untuk kanak-kanak berusia 2 tahun mengoceh?

Babling. Pada tahun kedua kehidupan mereka, balita biasanya masih mengoceh. Babbling membantu kanak-kanak kecil mengembangkan kemampuan mereka untuk memberikan suara pertuturan awal. Kanak-kanak boleh mengulang suku kata tunggal (misalnya, "bababa") atau menyebut rentetan pelbagai suku kata (misalnya, "bagidabu").

2 - Apa yang biasa bercakap untuk kanak-kanak berusia dua tahun?

Di antara usia dua hingga tiga tahun, kebanyakan kanak-kanak: Bercakap dalam frasa atau ayat dua dan tiga perkataan. Gunakan minimum dua ratus perkataan dan sebanyak 1,000 perkataan. Nyatakan nama mereka.

3 - Bagaimana tingkah laku balita yang tidak layak?

Kanak-kanak dengan ASD juga bertindak dengan cara yang tidak biasa atau mempunyai minat yang tidak biasa. Sampel akan merangkumi tingkah laku berulang seperti mengepakkan tangan, goyang, melompat, atau berpusing: tingkah laku berterusan (mondar-mandir) dan "hiper".

4 - Pada usia berapa kanak-kanak autistik bercakap?

Kanak-kanak autistik dengan komunikasi lisan biasanya mencapai tonggak bahasa lebih lambat daripada kanak-kanak dengan perkembangan khas. Walaupun kanak-kanak yang sedang berkembang menghasilkan kata pertama mereka antara dua belas hingga lapan belas bulan, kanak-kanak yang tidak sihat didapati mencuba dan melakukan ini pada usia 36 bulan.

5 - Adakah bayi bercakap dengan omong kosong?

Para penyelidik percaya bayi anda juga mungkin berusaha memberitahu anda satu perkara. Pada mulanya, para saintis berpendapat bahawa bayi menggerakkan mulut dengan cara yang sama bahawa mereka melambaikan tangan atau kaki, yang mana suara yang keluar hanyalah omong kosong secara rawak.

6 - Apakah perbendaharaan kata kanak-kanak berusia 2 tahun?

Walaupun seorang kanak-kanak yang sedang berkembang mungkin mempunyai perbendaharaan kata 150-300 kata pada usia dua tahun, anak-anak muda yang berbakat mungkin telah mencapai ambang 100 kata pada saat mereka berusia 18 bulan. Pada usia 18 bulan, majoriti kanak-kanak mengembangkan perbendaharaan kata antara 5 hingga 20 perkataan, namun ada yang mencapai tonggak 50 kata pada usia dua tahun.

7 - Bilakah saya perlu bimbang tentang ucapan saya yang berumur 2 tahun?

Sekiranya anak anda berumur lebih dari dua tahun, anda harus menilai mereka oleh pakar pediatrik dan dirujuk untuk terapi pertuturan dan ujian pendengaran jika mereka hanya dapat meniru pertuturan atau tindakan tetapi tidak dapat menghasilkan perkataan atau frasa secara bebas, jika mereka hanya mengatakan beberapa perkataan dan hanya kata-kata itu berulang kali, jika mereka tidak dapat mengikuti arahan mudah…

8 - Mengapa kanak-kanak berusia 2 tahun menangis begitu banyak?

Pada usia ini, dia hanya tidak memiliki kendali atas dorongan emosionalnya, dan kemarahan dan kekecewaannya sering muncul dalam ledakan terisak, pukulan, atau teriakan. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengatasi kesukaran hidup. Dia bahkan boleh bertindak dengan cara yang berbahaya bagi dirinya atau orang lain tanpa berniat melakukannya.

9 - Perlukah saya risau sekiranya anak saya yang berusia 2 tahun tidak bercakap?

Sekiranya kanak-kanak anda tidak menggunakan kata atau frasa pada usia dua atau tiga tahun, adalah idea yang baik untuk menghubungi pakar pediatrik atau doktor keluarga anda. Mereka akan menilai anak anda dan, jika perlu, menghantar anda ke profesional . Kesimpulannya, banyak perkara boleh mempengaruhi kemampuan anak anda untuk berkomunikasi.

10 - Berapa banyak yang harus dibahas dua tahun?

Antara usia dua hingga tiga tahun, majoriti kanak-kanak: Gunakan frasa atau ayat dua dan tiga perkataan ketika bercakap. Gunakan sekurang-kurangnya 200 dan hingga 1,000 perkataan. Nyatakan nama mereka.

KESIMPULAN

Kelewatan dan variasi pertuturan adalah petunjuk autisme. Bahkan mereka yang mengembangkan pertuturan pada tahap biasa sebagai balita mungkin mengalami kesukaran untuk memperlakukan komunikasi yang diucapkan dengan berkesan ketika mereka meningkat dewasa. Terdapat banyak yang dapat anda lakukan di rumah untuk memasarkan kemahiran pertuturan dan bahasa yang masuk akal dalam tahun-tahun awal. Ikhtiar membaca kepada anak kecil anda setiap hari. Anda dapat bersama-sama menyanyikan lagu dan bercakap dengan lantang ketika anda memindahkan tugas hari ini untuk mendorong bayi anda mendengar lebih banyak perkataan dan ayat.

artikel berkaitan

Berapakah Berat Purata Untuk Seorang Anak 13 Tahun

Anak-anak Omegle