Perkhidmatan 200 amp memerlukan wayar sama ada 2 AWG atau kcmil Copper wiring atau 4 AWG atau kcmil Aluminium atau Aluminium berpakaian pendawaian untuk pemasangan kabel. Penurunan voltan dan panjang pendawaian adalah faktor dalam menentukan wayar mana yang akan digunakan. Pendawaian aluminium menuntut wayar bersaiz lebih besar daripada pendawaian tembaga kerana kekonduksiannya yang lebih lemah daripada tembaga.

Untuk perkhidmatan elektrik 200 amp, wayar ukuran apa yang diperlukan?

Semasa membina saluran elektrik 200 amp, sangat penting untuk menggunakan wayar tolok yang betul. Untuk menyelesaikan pemasangan profesional, anda memerlukan izin. Permit masih boleh diperoleh oleh pemilik rumah di beberapa wilayah. Hubungi pihak berkuasa perumahan tempatan untuk mengetahui sama ada anda boleh mendapatkan izin sendiri atau jika anda perlu menyewa juruelektrik .

Di dalam '' saluran 3, elektrik 200 amp perkhidmatan memerlukan # 2/0 AWG kabel tembaga atau # 4/0 AWG aluminium atau wayar tembaga-berpakaian. Pendawaian berstruktur 200 amp bukan projek buat sendiri. Sering kali memerlukan izin dan meminta juruelektrik yang mahir memasangnya mengikut kod elektrik tempatan.

Panel elektrik utama diletakkan di garaj bawah tanah, ruang bawah tanah, atau bilik dalaman. Kuasa diperoleh dari talian perkhidmatan elektrik dan mengalir melalui dasar meter elektrik luaran dan kemudian ke litar elektronik utama.

Kawat

Ukuran Kawat untuk Perkhidmatan 200 Amp

American Wire Gauge (AWG) adalah standard untuk mengukur pendawaian elektrik di Amerika Syarikat.

Pendawaian 200-amp perkhidmatan memerlukan # 2/0 tembaga, # 4/0 aluminium , atau aluminium dibalut pendawaian. Perbezaan voltan dan panjang pendawaian menentukan wayar mana yang digunakan.

Jadual berikut menunjukkan, panjang dan kehilangan voltan pendawaian:

Penarafan untuk Perkhidmatan atau Pengumpan Kawat Tembaga (Amperes) Aluminium atau kcmil (AWG atau kcmil) Kawat Aluminium dengan Lapisan Tembaga (kcmil atau AWG)
100 4 2
110 3 1
125 2 1/0
150 1 2/0
175 1/0 3/0
200 2/0 4/0
225 3/0 250
250 4/0 300
300 250 350
350 350 500
400 400 600

Penggunaan # 4/0 aluminium atau kawat berpakaian tembaga sangat meluas di kalangan kontraktor elektrik. Kerana tembaga lebih tahan panas daripada aluminium, anda memerlukan kabel tembaga AWG # 2/0 yang sering digunakan untuk pendawaian elektrik. Kawat tembaga tidak berkarat dan tahan oksidasi.

# 4/0 AWG pendawaian aluminium diperlukan untuk pendawaian aluminium atau tembaga aluminium. Kerana aluminium mempunyai kekonduksian yang lebih buruk daripada tembaga, ia memerlukan ukuran wayar yang lebih besar. Untuk mengelakkan kakisan, pendawaian aluminium memerlukan lapisan oksidatif pada terminal penyambung. Di terminal sambungan , aluminium berpakaian tembaga tidak memerlukan lapisan antioksidan.

Pendawaian aluminium biasanya digunakan kerana lebih murah , lebih ringan, dan lebih elastik daripada tembaga, walaupun tembaga menjadi konduktor yang lebih baik.

Mengapa Pendawaian Tembaga Digunakan?

Ketika berkaitan dengan pendawaian, tembaga disukai. Kawat tembaga mempunyai beberapa kelebihan , termasuk:

 • Kabel tembaga berada di kedudukan kedua berbanding perak dari segi kekonduksian elektrik. Tembaga mempunyai daya bawa muatan elektrik yang lebih baik, tidak memerlukan pelindung dan tolok wayar yang lebih kecil . Untuk kekonduksian yang sama, kabel tembaga adalah kira-kira 1/5 pendawaian aluminium.

 • Dawai tembaga adalah lebih tahan api daripada dawai aluminium kerana konduktif yang kualiti . Oleh kerana wayar tembaga tidak lentur seperti aluminium, sambungan wayar pada kancing tetap rapat .

 • Tahan Kakisan : Patina, cat yang terbentuk pada tembaga akibat pengoksidaan, tidak mempengaruhi kekonduksiannya.

  Dawai tembaga

 • Jalur kabel lebih nipis kerana tembaga sangat berkonduksian, membolehkan wayar membengkok dengan mudah tanpa patah.

 • Kualiti konduktif tembaga yang kuat dan tahan panas membolehkannya digunakan pada jarak yang lebih jauh.

Mengapa Menggunakan Kawat Aluminium Tembaga atau Kawat Aluminium?

Atas pelbagai sebab, wayar aluminium lebih disukai untuk wayar masuk perkhidmatan, termasuk:

 • Kabel aluminium lebih disukai kerana ia lebih murah. Jika dibandingkan dengan wayar tembaga, pendawaian aluminium lebih murah pembuatannya.

 • Pendawaian aluminium berpakaian tembaga disyorkan . Walau bagaimanapun, ia lebih mahal daripada pendawaian aluminium.

 • Walaupun alat pengukur wayar mempunyai tembaga hampir dua kali lebih banyak, aluminium ringan dan relatif fleksibel , menjadikannya lebih mudah untuk digunakan.

  Kawat Aluminium

 • Pemasangan Lebih Cepat: Kerana aluminium sangat ringan , ia dapat dipasang lebih cepat daripada tembaga, menjimatkan masa dan wang .

 • Haba mengembang dan mengikat pendawaian aluminium, menyebabkan cetakan menjadi lemah dari masa ke masa dan meningkatkan risiko kebakaran secara tidak sengaja.

 • Pemasangan kabel aluminium terdiri daripada helai aluminium pepejal yang lebih kecil daripada wayar pepejal tunggal, menjadikannya sesuai untuk tetapan kediaman.

Tempoh penggunaan kabel perkhidmatan

Pertimbangkan berapa lama kabel perkhidmatan akan pergi dari meter ke kotak elektrik apabila mempertimbangkan ukuran wayar. Penurunan voltan yang paling ketara (yang akan kita lindungi sebentar lagi) adalah 3%. Perbezaan potensi selalunya akan menentukan sama ada wayar tembaga atau aluminium boleh digunakan dan tolok yang diperlukan.

Saiz wayar perkhidmatan Jarak (anggaran) untuk mengekalkan penurunan voltan 3%
dawai tembaga # 2/0 50 kaki
dawai tembaga # 3/0 100 kaki
dawai tembaga # 4/0 150 kaki
wayar aluminium # 4/0 50 kaki
300 kcmil aluminium 100 kaki

Jarak mungkin berbeza bergantung pada tempat anda berada. Untuk maklumat lebih lanjut , hubungi bahagian bangunan tempatan anda.

Kawat yang diperbuat daripada aluminium dan tembaga diluluskan untuk servis 200 amp . Sebaliknya, tolok aluminium akan lebih tinggi kerana kekonduksian dan rintangan haba yang lebih rendah. Kawat tembaga boleh digunakan pada jarak yang lebih jauh .

Mana Yang Lebih Baik: Panel Elektrik 100 Amp atau 200 Amp?

Panel Elektrik Amp mana yang terbaik untuk Pendawaian Rumah Anda? Ini akan menjadi pertolongan anda jika anda berusaha untuk mengetahui seberapa besar perkhidmatan kuasa utama anda di rumah atau jika anda memerlukan kuasa kecemasan untuk pekerjaan merombak rumah dan tidak dapat memutuskan antara panel elektrik 100 amp dan 200 amp.

Amperage

Amperage adalah skala yang mengukur yang digunakan untuk menentukan berapa banyak elektrik yang mengalir melalui pendawaian rumah. Angka ini boleh berkisar antara 30 amp di rumah lama hingga 400 amp di rumah baru dan lebih besar dengan pemanasan elektrik dan peralatan lain.

Mengetahui saiz perkhidmatan elektrik rumah anda adalah pendekatan yang paling mudah untuk menentukan sama ada anda harus menggunakan Panel Elektrik 100 Amp atau 200 Amp untuk memodenkan sistem elektrik rumah anda. Anda juga harus menentukan sama ada papan panel cukup besar untuk menampung peningkatan .

Panel Elektrik: 100 Amp berbanding 200 Amp

Mana yang lebih baik: Panel Amp 100 Amp atau 200 Amp untuk kediaman anda? Walaupun banyak individu tidak menganggap penggantian panel elektrik sebagai keutamaan, adalah penting untuk mengubahsuai rumah . Perbezaan yang paling ketara antara papan elektrik 100 amp dan 200 amp adalah ukuran yang terakhir.

Saiz

Kapasiti keseluruhan perkhidmatan elektrik yang disediakan oleh syarikat kuasa ke rumah dinyatakan dalam ampere. Itulah sebabnya kebanyakan rumah sama ada memasang 100 Amp dan juga alat suis 200 Amp. Artikel ini akan membantu anda memahami perbezaan antara alat suis 100 amp dan 200 amp dan mana yang sesuai untuk kediaman anda.

Berbanding dengan panel elektrik 100 amp sebelumnya, sistem 200 amp mempunyai banyak lagi litar kerana saiznya lebih besar . Lebih banyak litar bermaksud anda dapat menangkap lebih banyak elektrik yang dihantar oleh pembekal elektrik ke rumah anda.

Ringkasan

Kaedah termudah untuk memilih sama ada menggunakan Panel Elektrik 100 Amp atau 200 Amp untuk memodenkan sistem elektrik rumah anda adalah dengan mengetahui saiz perkhidmatan elektrik anda. Kapasiti keseluruhan perkhidmatan elektrik rumah dinyatakan dalam ampere . Itulah sebabnya kebanyakan rumah mempunyai alat suis 100 atau 200 Amp. Gambaran keseluruhan perbezaan antara alat suis 100 dan 200 amp dan yang terbaik untuk kediaman anda. Kerana saiznya yang lebih besar, panel 200 amp mempunyai lebih banyak litar daripada panel 100 amp. Lebih banyak litar bermaksud lebih banyak elektrik dari syarikat kuasa ke rumah anda.

Pilihan yang Sangat Baik untuk Peralatan Elektrik

Bagi mereka yang menggunakan banyak peralatan berkuasa elektrik , seperti pemanas air dan pemanasan papan bawah elektrik, papan elektrik 200 amp adalah pilihan terbaik. Ia hanya diperlukan untuk bangunan yang lebih baru dan moden, kerana kediaman masih menggunakan dapur bahan bakar atau pemanas gas tidak memerlukan banyak elektrik.

Pemanasan papan bawah elektrik dipercayai jauh lebih efisien dalam menjaga kehangatan rumah sepanjang musim sejuk tanpa membebankan perbelanjaan elektrik. Oleh itu, panel elektrik 200 amp sangat bermanfaat dalam iklim yang lebih sejuk.

rumah

Jadikan Rumah Anda Bukti Masa Depan

Sebab lain mengapa panel elektrik 200 amp boleh menjadi pilihan terbaik adalah kerana ia adalah kaedah mudah untuk membuktikan harta tanah anda di masa hadapan. Bekalan kuasa 200 amp, misalnya, dapat memastikan rumah anda dapat menangani beban jika anda merancang untuk memasang banyak pemanas elektrik atau unit penyaman udara. Pastikan anda mempunyai izin untuk tiang elektrik sementara .

Seluar pendek dan kegagalan kuasa harus dielakkan dengan segala cara

Sebilangan besar orang mungkin memikirkan kegagalan kuasa ketika bencana alam berlaku atau ketika komponen kritikal sistem kuasa elektrik rosak teruk untuk apa pun sebabnya. Walau bagaimanapun, kegagalan pendek dan kuasa boleh berlaku jika anda menggunakan banyak berkuasa elektrik alat tanpa memberikan mereka sokongan yang cukup.

Kuasa

Perkara ini sering berlaku semasa menggunakan peralatan elektrik besar seperti penghawa dingin dan pemanasan papan bawah elektrik tanpa bekalan elektrik yang mencukupi memasuki sistem elektrik rumah anda.

Ini cara yang memperoleh panelboard 200 amp adalah pertaruhan terbaik anda jika anda mahu mengelakkan kegagalan kuasa, fius ditiup, dan tersandung pemutus , yang berlaku dengan kerap apabila rumah anda tidak mendapatkan cukup aliran elektrik .

Perbezaan Potensi dan Kesannya

Penurunan voltan yang berlaku di atas wayar kerana rintangan semula jadi disebut penurunan voltan. Semakin jauh wayar dijalankan, semakin besar kehilangan voltan. Untuk mengimbangi penurunan voltan, tolok wayar mesti dinaikkan.

Pemutus harus ditetapkan kepada 120 volt . Ambil voltan total pada perkakas atau alat paling jauh dengan meter voltan. Lebih-lebih lagi, penurunan voltan 3%, atau 117 voltan, atau 233 volt, dari litar 240v harus dielakkan.

Periksa Kod Elektrik dan Syarat Permit di Kawasan Anda

National Electrical Standard (NEC) menetapkan standard elektrik. Walau bagaimanapun, mereka boleh berbeza mengikut lokasi . Perkhidmatan elektrik 200 amp anda akan memenuhi peraturan tempatan dan syarat izin sekiranya anda mengupah juruelektrik yang mahir.

Elektronik

Litar elektronik 200 amp yang disebutkan di halaman ini berasal dari kod NEC, yang mungkin sama atau tidak sama dengan standard bangunan tempatan anda. Kod NEC akan diterima pakai atau diubah oleh kod tempatan anda untuk memenuhi keperluan mereka.

Anda memerlukan izin Penghunian sebelum syarikat utiliti dapat menghubungkan kediaman anda ke grid kuasa (CO). Permit tersebut memperuntukkan pemeriksaan terakhir sebelum penyambungan perkhidmatan elektrik. CO disediakan setelah pemeriksa bangunan memeriksa dan meluluskan kerja elektrik.

Ringkasan

Pemanasan papan bawah elektrik jauh lebih cekap dalam menjaga rumah tetap panas tanpa meningkatkan kos elektrik. Oleh itu, panel elektrik 200 amp sangat bagus untuk iklim yang lebih sejuk. Panel elektrik 200 amp juga merupakan kaedah terbaik untuk membuktikan rumah anda di masa hadapan. Mendapat panel papan 200 amp akan membantu anda mengelakkan kuasa gangguan, fius ditiup, dan pemutus tersandung. Tetapkan pemutus ke 120 volt. Dengan meter voltan, jumlah voltan pada perkakas atau alat. Penurunan voltan 3%, atau 117 volt, dari litar 240v , juga harus dielakkan.

Berapakah kos untuk memasukkan perkhidmatan elektrik 200 amp?

Kos pemasangan sambungan 200 amp akan berbeza-beza bergantung pada kos bahan wilayah dan tempatan anda. Kos akan ditentukan oleh jumlah kerja yang diperlukan. Pendawaian berstruktur 200 amp biasanya memerlukan pemasangan wayar sambungan, amp, pangkalan meter, dan panel elektrik 200 amp .

Menurut HomeAdvisor, jumlah pendawaian elektrik 200 amp berharga sekitar $ 1.600 hingga $ 6.100, dengan harga rata-rata sekitar $ 3.700, dan akan merangkumi yang berikut:

 • Kos purata papan panel 200 amp adalah antara $ 500 dan $ 4000, dengan kos biasa $ 2000.

 • Kos purata pangkalan 200 amp meter adalah antara $ 100 dan $ 650, dengan $ 450 biasa.

 • Purata wayar perkhidmatan 200 amp antara $ 1000 dan $ 1500 secara purata, dengan nilai rata - rata $ 1250.

"Perkhidmatan 200 amp baru berharga antara $ 3,200 hingga $ 4,000." Menurut MidPenn Electrical, kontraktor elektrik terkenal di Pennsylvania.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang ramai mengemukakan banyak soalan yang berkaitan dengan saiz wayar perkhidmatan 200 amp, beberapa di antaranya dibincangkan di bawah:

1. Berapa banyak kabel yang saya perlukan untuk perkhidmatan 200 amp?

Wiring perkhidmatan 200 amp memerlukan penggunaan sama ada 2 pendawaian tembaga atau # 4/0 aluminium atau pendawaian berpakaian aluminium. Voltan dan panjang pendawaian menentukan wayar mana yang digunakan. Ramai juruelektrik memilih 4 wayar berpakaian aluminium atau tembaga.

2. Untuk perkhidmatan 200 amp, aluminium ukuran apa yang anda perlukan?

Tembaga 2-O atau aluminium No 4-O adalah ukuran untuk servis 200 amp.

3. Adakah mungkin menggunakan pendawaian aluminium 1 0 dalam pemutus 100 amp?

No, Al # 1/0 hanya sesuai untuk 125A di kediaman sambungan ; jika jaraknya lebih penting daripada 100 ', mungkin jarak 100A. Perkhidmatan 200A memerlukan sekurang-kurangnya 4-0 aluminium atau 2-0 tembaga; jika jarak jauh terlibat, naikkan dengan betul.

4. Apakah tujuan mengikat neutral dan tanah pada panel utama?

Selain panel utama, neutral dan tanah disimpan terpisah untuk mengelakkan jalan tanah yang selari. Kuasa yang anda perolehi dari utiliti kuasa (240VAC di Amerika Syarikat) berasal dari alatubah turun ke rumah anda.

5. Adakah mungkin menggunakan wayar 4-0 dalam pemutus?

1-0 kemungkinan besar akan masuk ke pemutus litar anda. Pasang penyambung dan pendekkan konduktor di setiap sisi untuk jarak kecil ke panel untuk ditamatkan jika # 4/0 sudah dipasang.

6. Kawat apa yang harus saya gunakan untuk litar 100 amp?

Untuk fasa tunggal, litar, gunakan wayar tembaga AWG 2-0 atau wayar aluminium 4-0 AWG. Apabila anda mempunyai litar tiga fasa, gunakan wayar Tembaga AWG 1-0 atau wayar Aluminium 3-0 AWG. Penurunan voltan maksimum untuk talian ini mestilah 3%.

7. Adakah mungkin memberi makan subpanel 100 amp dengan pemutus 60 amp?

Pemutus 60-amp boleh digunakan untuk memberi makan panel 100-amp. Penting untuk diingat bahawa subpanel mesti dinilai lebih tinggi daripada ukuran pemutus .

8. Adakah mungkin meletakkan panel 200-amp pada perkhidmatan 100-amp?

Panel pemutus utama 200 amp tidak boleh dipasang pada perkhidmatan 100 ampere melainkan jika perkhidmatan dilindungi pada 100 amp.

9. Apa yang diperlukan untuk menaik taraf ke perkhidmatan 200 amp?

Untuk menukar ke perkhidmatan 200 amp, juruelektrik profesional perlu mendapatkan izin. Anda mungkin perlu mematikan elektrik untuk memperbaiki asas meter dan menyambungkan kabel servis 200 amp, pemutusan utama, dan panel elektrik utama 200 amp .

10. Apakah tanda-tanda bahawa panel elektrik berlebihan?

Sekiranya anda melihat bunyi yang berdengung atau melihat lampu di dekat papan suis utama, ini bermakna ada masalah elektrik yang teruk. Litar yang terlalu muatan dapat memusnahkan pemutus, penyambung, dan pendawaian, menyebabkan busur, mengakibatkan kebakaran atau bunyi berdengung, dan menimbulkan risiko kebakaran yang signifikan.

Kesimpulannya

Penting untuk menggunakan wayar tolok yang betul semasa membuat saluran elektrik 200 amp. Untuk pemasangan kabel, perkhidmatan 200 amp memerlukan pendawaian 2 AWG atau kcmil Copper atau 4 AWG atau kcmil Aluminium atau pendawaian yang dibalut Aluminium. Penurunan voltan dan panjang pendawaian adalah pertimbangan penting semasa memutuskan wayar mana yang akan digunakan.

Mengetahui jumlah perkhidmatan elektrik anda adalah pendekatan paling mudah untuk memilih sama ada menggunakan Panel Elektrik 100 Amp atau 200 Amp untuk memodenkan sistem elektrik rumah anda. Amperes digunakan untuk menyatakan jumlah kapasiti bekalan elektrik rumah. Akibatnya, kebanyakan kediaman mempunyai alat suis yang dinilai pada 100 atau 200 amp. Penjelasan mengenai perbezaan antara alat ganti 100 amp dan 200 amp, serta yang sesuai untuk kediaman anda. Panel 200 amp mempunyai litar lebih banyak daripada panel 100 amp kerana saiznya lebih besar. Lebih banyak rangkaian menunjukkan bahawa lebih banyak elektrik dihantar dari syarikat kuasa ke rumah anda.

Pemanasan papan bawah elektrik jauh lebih efisien untuk memastikan rumah tetap panas sambil mengurangkan perbelanjaan elektrik. Hasilnya, panel elektrik 200 amp sangat sesuai untuk kawasan yang lebih ringan. Panel elektrik 200 amp juga merupakan kaedah terbaik untuk menyiapkan harta tanah anda untuk masa depan . Papan panel 200 amp akan membantu anda dalam mengelakkan pemadaman elektrik, sekering yang ditiup, dan pemutus yang tersekat. Tetapkan pemutus litar ke 120 volt. Jumlah voltan pada perkakas atau peranti menggunakan meter voltan . Penurunan voltan 3%, atau 117 volt, dari litar 240v, juga harus dielakkan.

Artikel Berkaitan

Kalkulator Saiz Wayar & Kabel Elektrik (Tembaga & Aluminium)

Kami ada satu lagi kalkulator ukuran wayar tembaga dan aluminium terperinci untuk anda hari ini.

Kami telah membahas topik "Bagaimana Mengira Ukuran Kawat yang Betul untuk Pendawaian Elektrik" dengan terperinci. Anda sekarang boleh menyelesaikan tugas ini dengan bantuan kalkulator ini.

Formula untuk mengira ukuran wayar / kabel dalam litar fasa tunggal.

2 xx I x L / Mirk Circular Wire (peratus Turunkan voltan sumber yang dibenarkan).

Menentukan ukuran konduktor servis atau feeder minimum untuk kediaman tunggal dan unit kediaman tunggal perumahan atau pangsapuri dan bangunan serupa

Buletin ini menerangkan bagaimana menerapkan peraturan yang digariskan dalam Peraturan Kod Elektrik 2018 BC. Pihak berkuasa tempatan yang mempunyai bidang kuasa mungkin mempunyai standard yang berbeza. Sebelum memulakan kerja, pemasang harus berbincang dengan pihak berkuasa tempatan untuk menentukan keperluan mereka.

3-wayar 120/240 V dan 120/208 V konduktor untuk rumah tunggal dibenarkan untuk ukuran sesuai dengan jadual 39, walaupun peraturan 4-006. Kabel pengumpan yang membekalkan unit kediaman tunggal di perumahan berturut-turut, pangsapuri, dan struktur serupa dan berakhir pada peralatan penamatan konduktor.

Tingkatkan Meter dan Panel Elektrik ke Servis 200 Amp

juruelektrik utama Scott Caron menggambarkan dua peringkat membina semula sistem elektrik lama.

Kerja di dalam panel elektrik adalah berbahaya dan hanya boleh dilakukan oleh juruelektrik berlesen.

Cara Memasang Kawat Servis 200 Amp

Pastikan kuasa dimatikan di seluruh bangunan, yang mungkin memerlukan lebih daripada sekadar mematikan pemutus utama. Bersenang-senang dengannya.

6 LANGKAH UNTUK MENENTUKAN UKURAN PERKHIDMATAN ELEKTRIK ANDA

Kekuatan dan kecekapan sistem pengagihan elektrik rumah anda berkadar terus dengan saiz perkhidmatan elektrik anda. Dalam kata-kata orang awam, ini merujuk kepada jumlah peralatan, lampu, atau alat elektrik lain yang dapat anda gunakan pada masa yang sama.

Saiz perkhidmatan elektrik standard 100 amp menawarkan arus elektrik yang mencukupi untuk mengendalikan sebarang alat yang akan digunakan oleh rumah biasa beberapa tahun yang lalu. Banyak isi rumah pada masa ini menggunakan lebih banyak elektrik daripada kemampuan perkhidmatan mereka. Banyak rumah sekarang mempunyai banyak peralatan, peranti teknologi, dan kesenangan (seperti spa dan kolam renang) yang tidak pernah dapat dibayangkan oleh kontraktor elektrik dan pemilik rumah.

KAWASAN ALUMINIUM

TELMAKSAN mengkhususkan diri dalam pembuatan wayar aluminium dan aluminium berdiameter sederhana dan halus.

Kemudahan dawai aluminium Telmaksan secara meluas dianggap sebagai pengeluar produk wayar aluminium mentah dan aloi aluminium yang paling cepat dan maju di Eropah. Malah permintaan untuk kuantiti yang lebih rendah dapat ditampung dengan jangka masa pembuatan yang singkat berkat sistem pengeluaran kami yang fleksibel.

Kawat aluminium adalah bahan yang ideal untuk pelbagai aplikasi kerana ringan, fleksibiliti, kekonduksian yang baik, dan ketahanan kakisan. Pengeluarannya tertumpu pada kemajuan teknologi dan kawalan mutu untuk memenuhi keperluan penggunanya.

Wayar & Kabel Elektrik

Kawat dan kabel sering digunakan secara bergantian untuk menggambarkan perkara yang sama, walaupun tidak boleh ditukar ganti.

Kawat adalah konduktor elektrik tunggal, tetapi kabel adalah sekumpulan wayar yang berselubung. Kabel (seperti wayar) digunakan untuk menyampaikan arus elektrik, dan istilah kabel pada awalnya merujuk pada garis nautika dari beberapa tali yang digunakan untuk menambat kapal.

Pemasangan wayar dan kabel yang betul, sama ada di dalam atau di luar, sangat penting untuk menjamin bekalan tenaga yang boleh dipercayai dan melewati pemeriksaan elektrik. Dari kotak fius ke outlet, lekapan, dan perkakas, setiap wayar dan kabel mesti dipasang dengan teliti.

Soalan Lazim

Berapa Ukuran Kawat Untuk Perkhidmatan 200 Amp yang Perlu Anda Beli?

Kandungan siaran ini disediakan untuk tujuan pendidikan sahaja dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat undang-undang, kewangan, atau DIY. Sebelum melakukan pengubahsuaian atau pembaikan rumah DIY, kami sangat menyarankan untuk berunding dengan profesional.

Berapa Ukuran Kawat yang Anda Perlu untuk Perkhidmatan 200 Amp?

Kami telah bekerjasama dengan Rangkaian untuk membantu anda dalam mencari juruelektrik tempatan.

Apakah Ukuran Kawat yang Perlu Saya Gunakan untuk Perkhidmatan 200 Amp?

Kediaman bersambung dan penyambungan digital.

Bagaimana Memeriksa Saiz Amp Perkhidmatan Elektrik Rumah?

Berapa banyak perkakas yang boleh anda jalankan sekaligus ditentukan berdasarkan ukuran perkhidmatan elektrik anda.

Perkhidmatan 200 amp akan membolehkan anda menjalankan banyak peralatan pada masa yang sama, namun servis 60 amp tidak akan dapat menghidupkan pemanas air panas elektrik, dapur elektrik, dan pengering rambut pada masa yang sama.

Perhatikan komponen utama sistem pengagihan elektrik rumah anda, seperti wayar, saluran, meter, panel, dan pemutus utama, untuk melihat mana yang mempunyai nilai ampere terendah. Peringkatnya mencerminkan kualiti keseluruhan perkhidmatan elektrik rumah anda.

Diameter saluran di mana wayar servis utama terletak harus diukur. Saluran adalah paip yang dapat dilihat.

Kesimpulannya

Konduktor (kabel elektrik pelbagai wayar) yang menghubungkan dan menghantar arus elektrik dari konduktor servis (jatuh atau lateral) di atas tanah ke peralatan servis bangunan. Ia juga dapat digunakan dalam rangkaian cabang dan sebagai pengumpan panel. Terdapat dua jenis kabel pintu masuk perkhidmatan: SER dan SEU.

Kabel SE (Service Entrance) Style R SER mempunyai pita penguat dan boleh didapati dalam tembaga atau aluminium.

Kabel SEU tidak dilindungi kerana gaya SE (Servis Masuk) Gaya U. Dalam konteks kediaman berbilang unit, ia sering digunakan sebagai pengumpan panel. Kedua-dua jenis ini mesti dinilai pada 600 volt dan 90 darjah Celsius, dan boleh digunakan basah atau kering.

Apabila litar dilanjutkan, dikabelkan semula, atau litar baru dibina, adalah penting bahawa pendawaian baru dibuat menggunakan konduktor wayar yang bersaiz sesuai untuk peringkat amperit litar, seperti yang ditunjukkan oleh ukuran pemutus litar yang mengendalikannya.

Pengilang telah melabel lapisan luar dawai dengan jenis dan tolok wayar untuk membantu anda memahami pilihan yang betul. Penebat wayar, seperti yang anda lihat, menunjukkan kisah mengenai wayar itu sendiri. Terdapat banyak jenis wayar yang digunakan di rumah, selain pelbagai saiz.

Sama pentingnya untuk mengetahui jenis wayar yang akan digunakan seperti mengetahui tolok ukur, had amperage, dan voltan maksimum.