Pelajar kejuruteraan hari ini perlu mendapatkan pemahaman yang kukuh mengenai pemodelan CAD 3D untuk tujuan pengeluaran dan prototaip. Program perisian ini membantu jurutera produk untuk menjadi lebih produktif.

Perisian pemodelan 3D kini menjadi alat penting yang digunakan di banyak industri . Jurutera dan pereka memanfaatkan sepenuhnya sumber canggih ini untuk banyak aplikasi; dari simulasi hingga pembuatan. Alat pemodelan CAD 3D sangat bermanfaat dalam mempercepat kelajuan dengan mana jurutera dapat menghasilkan model prototaip , pemasaran, dan pembuatan.

Oleh itu, senarai perisian yang lengkap yang berguna oleh jurutera akan ditunjukkan.

AutoCAD oleh Autodesk

Autodesk membentangkan beberapa reka bentuk 3D, perisian dan perkhidmatan kejuruteraan yang paling popular yang ada sekarang, memilih penugasan AutoCAD yang berpengalaman untuk membantu pakar dalam talian.

Perisian AutoCAD adalah alat CAD 3D yang hebat yang membolehkan jurutera produk merancang setiap butiran kecil, bekerjasama di seluruh desktop, awan, dan mudah alih, dan mengakses aplikasi mudah alih AutoCAD untuk bekerja di mana sahaja.

Ciri-ciri terkenal

 • Ia menyajikan reka bentuk 3D yang inovatif untuk membuat hampir semua reka bentuk dengan alat pemodelan dan visualisasi 3D.

 • Berkongsi dan gunakan data dari fail PDF, Peta Bing, dan aplikasi mudah alih AutoCAD.

 • Anda boleh menyesuaikan AutoCAD untuk meningkatkan produktiviti dan menerapkan standard CAD.

Mekanikal Reka Bentuk Reka Bentuk

Designspark menghadirkan komuniti untuk jurutera yang menawarkan perisian percuma, sumber dalam talian, dan sokongan untuk membuat reka bentuk. DesignSpark Mechanical adalah perisian pemodelan CAD 3D yang membolehkan jurutera produk merancang dan membuat model 3D dengan cara yang inovatif dan juga prototaip dan objek jurutera terbalik dengan mudah.

Ciri-ciri terkenal

 • Simpan atau import model 3D dari pelbagai pembekal dalam format RSDOC untuk digunakan dalam projek reka bentuk Mekanikal DesignSpark yang ada.

 • Bersepadu dengan lancar ke dalam aliran kerja reka bentuk yang ada.

 • Sediakan Bil Bahan dan dapatkan sebut harga segera dalam talian.

Creo Elements / Direct oleh PTC

Creo Elements / Direct adalah perisian pemodelan CAD 3D untuk jurutera yang lebih suka menggunakan pendekatan pemodelan langsung. Alat ini membolehkan anda membuat reka bentuk atau menggunakan semula reka bentuk yang ada dengan cepat, walaupun anda tidak tahu bagaimana reka bentuknya dibuat. PTC menyediakan tiga pilihan untuk digunakan, yaitu Creo Elements / Direct Model Manager, Creo Elements / Direct Drafting, dan Creo Elements / Direct Modeling .

Ciri-ciri terkenal

 • Membantu memenuhi permintaan khusus pengguna.

 • Lakukan pengubahsuaian pada geometri dengan cepat.

 • Memendekkan masa ke pasaran

OpenSCAD

Alat perisian 3D CAD untuk membuat model CAD 3D padat, OpenSCAD percuma dan tersedia untuk pengguna Linux / UNIX, Windows , dan Mac OS X. OpenSCAD memberi tumpuan kepada CAD untuk membuat model 3D dan memberi jurutera produk kawalan terhadap proses pemodelan kerana alat ini mirip dengan penyusun 3D yang membaca fail skrip dan membuat model 3D dari fail dan bukannya menjadi pemodel interaktif.

Ciri-ciri terkenal

 • Menyediakan dua teknik pemodelan: penyemperitan garis besar 2D (CSG) dan geometri pepejal konstruktif.

 • Menawarkan jurutera kawalan penuh terhadap proses pemodelan dan memungkinkan dengan mudah mengubah sebarang langkah dalam proses pemodelan.

Pepejal Tepi ST9

Mudah digunakan dengan portfolio alat perisian yang munasabah untuk proses pengembangan produk. Ia menyokong jurutera produk dalam pelbagai peringkat proses seperti reka bentuk 3D, simulasi, dan pembuatan . Solid Edge ST9 memberikan fleksibiliti yang sangat baik dalam alat CAD 3D dengan kemampuan awan yang diperlukan oleh jurutera produk moden.

Ciri-ciri terkenal

 • Bekerjasama dengan mudah menggunakan perisian perkongsian fail berasaskan awan yang popular dan kemampuan untuk bekerja di luar talian.

 • Pemodelan 3D yang fleksibel dan pantas dengan alat pemodelan pemasangan terkemuka yang menangkal keprihatinan perisian CAD tradisional

Geomagik

Ini adalah perisian 3D untuk membuat model digital objek fizikal untuk reka bentuk produk, pemeriksaan, teknik terbalik, dan analisis. Sumber ini menawarkan alat perisian CAD 3Dnya, Geomagic Design.

Reka Bentuk Geomagik membolehkan pengguna melakukan proses pengembangan produk dengan cepat dan tepat dengan antara muka yang mudah digunakan.

Ciri-ciri terkenal

 • Sumbernya berpatutan dan menawarkan alat mewah dengan kos rendah.

 • Ia sangat sesuai untuk aeroangkasa, reka bentuk dan pengeluaran automotif, peralatan industri dan pembuatan produk pengguna .

IronCAD

IronCAD memberikan produktiviti dan kebebasan reka bentuk dengan alat perisian mereka kerana sering dianggap sebagai penyedia utama penyelesaian kolaborasi reka bentuk inovatif.

Penyelesaian perisian kejuruteraan produk menjadikan proses reka bentuk mudah dan cepat. Itulah hasil penyelesaian intuitifnya yang memberi kuasa kepada jurutera untuk memaksimumkan produktiviti mereka dan bekerjasama di seluruh perusahaan .

Ciri-ciri terkenal

 • Susun semula komponen dengan alat visualisasi yang dipatenkan.

 • Perisian intuitif yang meniru interaksi dengan dunia fizikal.

 • Penyelesaian reka bentuk 3D lengkap yang membolehkan jurutera memilih dari parametrik, langsung, atau gabungan modaliti dalam satu persekitaran.

FreeCAD

FreeCAD adalah alat perisian sumber terbuka, yang direka khas untuk kejuruteraan mekanikal dan reka bentuk produk . Ia adalah pemodel CAD 3D parametrik yang sesuai untuk merancang objek kehidupan sebenar dengan pelbagai saiz dan dilengkapi dengan alat yang serupa dengan Solidworks.

FreeCAD adalah pelbagai platform dan sumber terbuka dan membaca dan menulis pelbagai format fail terbuka termasuk STEP, LBJ, IGES, IFC, SVG, STL, DAE, DXF, dan lain-lain.

Ciri-ciri terkenal

 • Sangat disesuaikan dan boleh ditulis.

 • Pemodelan parametrik untuk mengubah reka bentuk dengan mudah dengan kembali ke sejarah model dan mengubah parameter.

 • Sumber ini sesuai untuk pengguna CAD berpengalaman yang mengetahui alat dan aliran kerja yang serupa dengan perisian pemodelan CAD komersial lain.

Fusion 360 oleh Autodesk

Fusion 360 adalah alat perisian CAD yang luar biasa yang dikembangkan oleh Autodesk. Sumber berasaskan awan ini akan membolehkan anda mengasah kerja berpasukan anda melalui komunikasi yang lebih baik mengenai projek anda. Program ini terdiri daripada pelbagai alat perisian canggih; anda akan dapat mengusahakan pemodelan jejaring , pemodelan mesh dan parametrik.

Sekiranya anda memutuskan untuk bekerja dengan penyelesaian perisian 3D ini, pastikan untuk memeriksa tutorial kami tentang cara menyediakan fail 3D untuk pencetakan 3D dengan Fusion 360.

Ciri-ciri terkenal

 • Fleksibiliti untuk bekerja di mana sahaja, bila-bila masa.

 • Reka, uji, dan reka dalam satu alat.

 • Bekerjasama dengan sesiapa sahaja dengan berkesan.

Pencipta Utama

Ini adalah alat perisian pemodelan 3D berasaskan geometri, sesuai untuk menyiapkan konsep reka bentuk 3D anda. Alat ini menawarkan pemodelan CAD langsung dan strategi reka bentuk yang fleksibel.

Ciri-ciri terkenal

 • Kurangkan kesilapan membina semula dengan membuat geometri secara real time.

 • Ubahsuai geometri seperti anda mengukir dengan tanah liat.

 • Masukkan ketepatan dengan alat pemodelan yang canggih.

Catia

Ini adalah alat profesional yang kebanyakannya digunakan untuk projek aeroangkasa; program ini pada dasarnya berguna untuk reka bentuk terperinci dan kompleks. Dengan sumber ini, anda sebenarnya boleh mengusahakan sebarang produk. Sekiranya anda seorang jurutera, ini akan memenuhi jangkaan anda untuk menyiapkan model CAD 3D anda, dan sangat sesuai untuk projek kejuruteraan mekanikal .

Ciri-ciri terkenal

 • Bayangkan, bentuk, dan tentukan dunia yang berkaitan.

 • Peragakan sebarang produk dan lakukanlah dalam konteks tingkah laku kehidupannya yang sebenar sehingga membiarkan reka bentuknya seiring dengan pengalaman.

 • Keupayaan simulasi dan pemodelan 3D bertaraf dunia untuk mengoptimumkan keberkesanan setiap pengguna.

Kompas-3D

Perisian pemodelan CAD 3D yang fleksibel dan bebas gangguan, KOMPAS-3D memudahkan para jurutera produk untuk membuat model mengikut kaedah pilihan dan keperluan mereka.

Pendekatan pilihan untuk pemodelan yang ditampung oleh KOMPAS-3D membolehkan pengguna membuat model bersekutu yang mudah diedit dengan cepat.

 • Pemodelan dari atas ke bawah dengan merancang komponen agar sesuai dengan reka bentuk tertentu.

 • Pemodelan bawah ke atas menggunakan komponen siap.

 • Pemodelan bergantung pada lukisan susun atur, seperti gambar rajah kinematik.

Pencipta oleh Autodesk

Ia menawarkan pelbagai pilihan pemodelan dan alat simulasi yang menakjubkan. Tidak dinafikan bahawa penyelesaian perisian CAD ini akan membolehkan anda meningkatkan prestasi anda. DIS-TRAN, sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam pengaturan struktur keluli yang kompleks Seperti H-Frame Transmission Structures, menggunakan penyelesaian perisian ini untuk merancang projek kejuruteraan elektrik mereka.

 • Waktu buka lebih cepat untuk fail besar untuk mempercepat proses reka bentuk.

 • Fleksibiliti pemodelan dengan pelbagai pilihan pemodelan.

 • Automasi membolehkan anda mengatur konfigurasi produk anda tanpa menulis kod kompleks.

DesignCAD 3D Maks

DesignCAD 3D Max adalah perisian pemodelan CAD serbaguna 3D yang sesuai, sama ada anda pemula atau profesional. Perisian pemenang anugerah, DesignCAD 3D Max juga adalah penyelesaian CAD 2D yang dilengkapi dengan kekuatan luar biasa yang diperlukan untuk membuat reka bentuk berkualiti tinggi, rendering sederhana, dan animasi .

Ciri-ciri terkenal

 • Kebolehoperasian fail baru.

 • Pengurusan simbol, blok, dan fail gambar yang cekap.

 • Gunakan operasi Boolean termasuk tambah atau tolak padat, dan potong untuk membentuk bahagian 3D.

TurboCAD Deluxe

Ini adalah alat perisian 2D / 3D CAD yang hebat dan lengkap dengan ciri yang sesuai untuk mengubah suai, melukis, dan memberi penjelasan. Jurutera produk mengagumi pencahayaan, bahan, dan rendering fotorealistik yang disediakan oleh TurboCAD Deluxe. Juga, alat ini membolehkan mereka berkongsi karya mereka dengan mudah dengan SketchUp dan AutoCAD atau mencetak dalam bentuk 3D.

Ciri-ciri terkenal

 • Pemodelan 3D lengkap dan penyusunan 2D dalam satu alat perisian.

 • Mudah dipelajari dan digunakan.

 • UI yang disesuaikan, sokongan XREF, penyihir penjimatan masa, dan banyak lagi.

Inilah bonus, pilihan kerana anda berjaya sejauh ini.

Selesaikan Ruang

Ini adalah program CAD 3D parametrik yang secara khusus sesuai untuk jurutera produk yang perlu memodelkan atau mencetak bahagian 3D, merancang mekanisme, menyiapkan data CAM, dan menggunakan satah dan geometri padat. SolveSpace terdiri daripada ciri-ciri untuk membuat lakaran bahagian, menganalisis model , membina model pepejal, dan banyak lagi.

Ciri-ciri terkenal

 • Kekangan dan dimensi pada jarak, panjang dalam unit metrik atau inci, dan lain-lain
 • Lakarkan bahagian menggunakan garis, bulatan, gaya garis, 3Dconnexion enam darjah pengawal kebebasan, dan banyak lagi

Mengemasnya,

Alat pemodelan CAD 3D semakin banyak digunakan untuk proses pengembangan dan reka bentuk produk. Sebagai jurutera, anda perlu memilih perisian yang tepat bergantung pada keperluan produk. Dalam kes sedemikian, meneroka pilihan di atas akan bermanfaat bagi pelajar.

Bio Pengarang : Jacob Ryan adalah jurutera perisian yang bekerja di sebuah syarikat korporat terkenal di Amerika Syarikat. Jacob telah memperoleh ijazah MS dalam bidang kejuruteraan komputer dari salah satu Universiti terkenal. Dia mempunyai pengetahuan besar mengenai pemodelan 3D. Dia juga penasihat akademik untuk MyAssigmenthelp.com dan menawarkan perkhidmatan menulis tugasan kepada pelajar.