Adakah anda merancang untuk membeli rumah di Australia atau bersedia membina rumah anda sendiri pada musim panas ini? Tetapi belanjawan anda tidak membenarkan anda mengambil langkah ini? Sekiranya ya, maka anda harus menggunakan idea pinjaman perumahan. Namun, sebelum memilih pinjaman perumahan di Australia, anda harus mempertimbangkan perkara-perkara berikut.

1. Identiti

Pertama sekali, sebelum memohon pinjaman perumahan di Australia, penting untuk mengetahui sama ada bukti pengenalan diri anda memenuhi kriteria pemberi pinjaman. Kerana sebahagian besar pemberi pinjaman Australia hanya memberikan pinjaman rumah kepada penduduk tetap Australia, tetapi ya, ini juga mudah bagi warga New Zealand.

2. Bandingkan Kadar Pinjaman Rumah

Penting juga untuk membandingkan kadar pinjaman dari pemberi pinjaman yang berbeza jika anda fikir anda layak untuk kriteria mereka. Walaupun pada awalnya sukar untuk membandingkan petikan seperti itu, internet memudahkan semua orang. Ya, anda boleh membandingkan kadar pinjaman rumah Australia dengan mudah menggunakan sumber dalam talian seperti Makes Cents dll. Selepas perbandingan ini, sangat penting untuk memilih pilihan yang paling sesuai.

3. Jangan Lupa Perbelanjaan

Biasanya, orang mengabaikan faktor ini. Ya, saya merujuk kepada perbelanjaan yang berkaitan dengan membeli rumah di Australia. Perbelanjaan ini boleh menjadi kos pengangkutan, bil air dan lain-lain. Kadang kala isi rumah menggunakan kadar ansuran yang rendah tetapi mengabaikan perbelanjaan ini. Perbelanjaan ini juga berkaitan dengan lokasi.

4. Kadar Faedah

Kadar faedah adalah faktor lain yang mesti anda pertimbangkan. Terdapat pelbagai jenis kadar faedah seperti perpecahan, tetap dan berubah-ubah. Sukar untuk memilih mana-mana daripada mereka, tetapi bergantung pada yang paling sesuai dengan anda.