Walaupun pada usia muda, kami dididik mengenai pentingnya membersihkan gigi setiap kali makan untuk mengelakkan rongga dan kerosakan gigi. Kemungkinannya, kita semua telah diajar bagaimana menggosok gigi dengan menggunakan gerakan bulat yang lembut untuk menjaga gigi dan gusi kita kuat dan selamat. Namun, dengan kemajuan yang lebih tinggi dalam industri pergigian, persoalan sama ada pendekatan ini tepat atau tidak timbul.

Tidak cukup untuk menyikat gigi sahaja - kebersihan gigi yang baik perlu disikat dengan teliti. Ini melibatkan penambahan jumlah ubat gigi yang betul, menggunakan sikat gigi yang betul dan sihat untuk mengekstrak morsel makanan, dan membersihkan gigi dengan betul selepas makan. Anda akan terkejut berapa banyak orang yang tumbuh dengan rongga dan memerlukan rawatan gigi, walaupun mereka menggosok gigi setiap hari.

Menyikat gigi dengan betul adalah rawatan gigi pertama dan satu-satunya yang perlu anda lakukan setiap hari. Belajar — atau pelajari semula — beberapa kaedah memberus gigi untuk memastikan anda menggosok gigi dengan betul, dan praktikkan setiap hari untuk memastikan gigi anda bersih, pejal, dan sihat:

Pegang Berus Dengan Betul

Ada cara yang betul untuk menangani berus gigi, dan ini bukan untuk menjaga selari dengan mulut. Mungkin semasa anda berlatih menggosok gigi pada masa kanak-kanak, anda tidak dilatih untuk menjaga sikat gigi pada sudut 45 darjah ke gigi anda. Ini membantu anda menunjukkan bulu di mana gigi dan sentuhan gusi.

Terapkan Gerak Lembut Dan Melingkar

Ini adalah pendekatan yang paling umum yang harus diikuti: Gosok gigi dengan membuat gerakan bulat lembut untuk membersihkan gigi. Untuk kebersihan gigi rumah yang terbaik, hentikan "menggosok" gigi atau gosok mendatar ke belakang dan belakang, kerana ini tidak membersihkan permukaan setiap gigi. Sebagai gantinya, gunakan gerakan bulat yang lembut untuk mengelakkan sakit pada gusi.

Cubalah Teknik Bass Atau Sulcular

Salah satu kaedah memberus gigi yang paling biasa yang ditetapkan untuk kebersihan gigi, yang dikenali sebagai Bass, membantu mengelakkan dan menguruskan wabak penyakit gusi. Ini termasuk mengikis di atas dan di bawah permen karet di mana bakteria dan plak terkumpul. Melalui prosedur kebersihan mulut ini, anda boleh sampai di bawah gusi untuk membersihkan plak dan menjauhkannya daripada menguat ke tartar dan menyebabkan penyakit gusi.

Untuk mempraktikkan strategi Bass atau Sulcular, mulailah dengan memegang berus gigi selari dengan gigi, dengan berus gigi ke arah gusi. Miringkan berus gigi ke sudut 45 darjah, perlahan-lahan mengalihkan bulu di bawah garis gusi menggunakan gerakan bulat, dan maju ke kawasan seterusnya sehingga anda menyikat keseluruhan mulut.

Gunakan Kaedah Stillman

Seperti proses Bass, pendekatan Stillman menyikat bahagian bawah dan permukaan gigi dan gusi. Perbezaan penting adalah menghilangkan lebih banyak kotoran dari bahagian dalam gigi dengan memindahkan sikat ke kawasan mengunyah gigi dengan menggunakan gerakan pantas, bolak-balik.

Amalkan Kaedah Piagam

Prosedur Piagam pada mulanya dikembangkan untuk mereka yang mempunyai celah di antara gigi mereka, terkena permukaan akar, atau mengalami kemelesetan gusi dan memerlukan pembedahan gusi. Teknik rawatan gigi ini juga disarankan pada pesakit dengan instrumen ortodontik atau gigi palsu separa tetap.

Untuk menerapkan proses Piagam, mulailah dengan meletakkan bulu pada garis gusi pada sudut 45 darjah dan arahkan ke arah permukaan mengunyah atau mahkota gigi. Kemudian gerakkan berus gigi selama 15 hingga 20 kiraan menggunakan pukulan bulat yang cepat atau gerakan mundur kecil. Cari jalan ke seluruh gigi dan gosok permukaan dalaman dan luaran, termasuk permukaan kunyah molar,

Gunakan Gabungan Teknik Berus

Walaupun kedua-dua strategi menyikat ini disarankan oleh profesional pergigian, pelbagai metodologi dapat digunakan untuk orang yang berbeza. Anda juga boleh meminta nasihat doktor gigi untuk menjamin bahawa anda mempunyai memberus gigi yang baik dan terperinci setiap masa.

Perkara yang paling penting ialah anda membersihkan semua permukaan gigi, dan juga kawasan di antara gigi. Pastikan anda menggulung bulu ke permukaan mengunyah untuk menghilangkan kotoran yang terperangkap di antara gigi dan bilas keseluruhan permukaan gigi. Pergerakan gulung yang halus tetapi berjaya sering mengelakkan kerosakan atau kecederaan pada sulkus atau ke kawasan yang disentuh oleh gigi dan gusi.

Gunakan Berus Gigi Yang Betul

Rawatan oral terbaik yang anda boleh dapatkan di rumah sama dengan alat yang anda gunakan. Tanpa berus gigi yang betul, anda tidak boleh menampal gigi dengan betul. Cari bulu pelbagai peringkat untuk mengeluarkan lebih banyak plak antara gigi dan dari kawasan yang sukar dijangkau.

Sekiranya anda memerlukan rawatan pergigian kecemasan di UK , anda boleh menghubungi Emerdency untuk mendapatkan bantuan perubatan yang cepat dan berkelayakan.