Percutian menyediakan jalan keluar untuk melepaskan diri dari tekanan dan melepaskan diri dari gaya hidup monotonik itu dan terutama ketika anda bercuti di langit harfiah di negara bumi seperti Vietnam yang anda pasti berada dalam pengembaraan seumur hidup. Vietnam adalah negara tarikan dan rumah bagi pantai, sungai, dan pulau yang paling biru.

9 Tempat yang Anda Perlu Berjumpa semasa Melawat di Vietnam

Keindahan luar biasa di negara ini juga merangkumi gunung-gunung yang menjulang tinggi dan lembah-lembah hijau yang dalam sementara monumen bersejarah, pagoda, dan taman awam juga terlalu menakjubkan untuk dilewatkan.

Walaupun agak sukar untuk mempersempit pemandangan indah yang ditawarkan negara ini ke sembilan (9) tempat sahaja.

Berikut adalah sembilan pilihan terbaik ketika mengunjungi pusat ini banyaknya budaya dan kebudayaan.

1- Teluk Ha Long:

Teluk Halong terletak di timur laut Vietnam dan tercatat di antara tapak warisan UNESCO ke-8 di negara ini, Ha Long Bay adalah destinasi terkenal yang terkenal dengan perairan hijau jernih dan pulau-pulau yang dijulang oleh ribuan batu kapur yang berada di puncak hutan hujan. Pemandangan dapat dilihat dengan baik dari kapal sehingga tempat ini adalah pilihan yang bagus untuk pelayaran. Terdapat juga banyak gua di teluk ini yang dapat dilihat dari dalam. Dikatakan bahawa pemandangannya lebih bagus pada waktu malam sehingga lebih disukai agar anda memilih lawatan semalam untuk melihat batu-batu yang indah di pulau ini. Hạ Long Bay memiliki luas sekitar 1,553 km2, termasuk 1,960-2,000 pulau kecil, tingginya adalah batu kapur. Pusat teluk mempunyai jarak 334 km2 (129 km persegi) dengan kepadatan tinggi 775 pulau kecil. Batu kapur di teluk ini telah melalui 500 juta tahun pembangunan dalam pelbagai keadaan dan keadaan. Urutan karst di teluk ini adalah 20 juta tahun di bawah kesan cuaca mendung tropika. Keanekaragaman geo iklim di daerah ini telah mengembangkan keanekaragaman hayati, termasuk biosystem konifer yang gerah, nautika, dan biosystem dasar laut. Hạ Long Bay adalah tempat untuk 14 spesies bunga endemik dan 60 jenis faunal endemik. Kajian penyelidikan tradisional menunjukkan kemunculan manusia purba di kawasan ini puluhan ribu tahun yang lalu. Budaya kuno yang progresif adalah peradaban Soi Nhu sekitar 18.000-7000 SM, alamat Cai Beo 7000–5000 SM, dan budaya Hạ Long 5.000–3.500 tahun yang lalu. Hạ Long Bay juga mengakui perkembangan penting pada zaman kuno Vietnam dengan beberapa artifak yang terdapat di Gunung Bai Tho. PERJALANAN PELAN:

RINGKASAN: Luas: 1,553 km² Ketinggian: 100 m Wilayah: Quảng Ninh Lokasi: Warisan Dunia UNESCO Vietnam Penulisan: 1994

Bandar 2-Minh:

Bandar Ho Chi Minh sebelumnya dikenali sebagai Saigon, Bandar Ho Chi Minh adalah bandar terbesar di negara Vietnam. Ia terletak di wilayah Selatan Vietnam dan merupakan antara tempat yang paling kerap berlaku di negara ini. Bandar ini adalah pusat kewangan Vietnam dan akan menyambut anda dengan semua kekacauan kota besar dan orang ramai. Jalan-jalan di kota ini dipenuhi dengan motosikal, kereta, dan gerai makanan. Ia juga kaya dengan nilai sejarahnya kerana muzium, mercu tanda kolonial Perancis, dan pemandangan bersejarah lain seperti Notre-Dame yang tidak ternilai. Sebelum pendirian Vietnam pada abad ke-17, kota ini merupakan daerah yang hampir tidak berpenduduk yang telah menjadi bagian dari kerajaan Funan, Champa, dan Khmer yang terkenal berturut-turut. Dengan penambahan orang Vietnam, kawasan itu menjadi semakin kaya dan para pegawai mula mengatur kota itu dari tahun 1623 hingga 1698. Setelah diserahkan oleh pemerintah Vietnam terakhir kepada Perancis pada tahun 1862, nama Saigon dipilih dan kota mengalami urbanisasi untuk menjadi pusat komersial yang penting di rantau ini. Bandar ini adalah ibu kota Vietnam Selatan sehingga berakhirnya Perang Vietnam dengan kejayaan Vietnam Utara pada tahun 1975. Pada tahun 1976, pengurusan Vietnam yang bersatu menamakan semula Saigon menjadi nama rasmi moden sebagai pengiktirafan pemimpin komunis Ho Chi Minh. RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Luas: 2,061 km² Cuaca: 25 ° C, Angin NW pada 5 km / j, 96% Kelembapan Populasi: 8,993 juta (4 Jan 2019) Waktu tempatan: Selasa 3:41 pagi Daerah: 19 daerah bandar & 5 daerah luar bandar Kod kawasan: 28

3- Anakku:

Anak saya adalah koleksi kuil Hindu lama dan terbengkalai yang dikelilingi oleh hutan hijau yang subur sejak abad ke-4. Dibangun oleh raja-raja Champa, kuil-kuil ini didedikasikan untuk dewa Siwa. Terdapat kira-kira 20 kuil yang masih berdiri. Tapak warisan dunia UNESCO ini terletak di Hoi An. Sistem kuil Mỹ Sơn dianggap sebagai salah satu kompleks kuil Hindu terkemuka di Asia Tenggara dan merupakan tapak warisan terkemuka di alam ini di Vietnam. Ia sering dikaitkan dengan persatuan kuil kuno lain di Asia Tenggara, seperti Borobudur Jawa di Indonesia, Angkor Wat Kemboja, Bagan Myanmar, dan Ayutthaya dari Thailand. Pada tahun 1999, Mỹ Sơn telah dikenal pasti oleh UNESCO sebagai tapak warisan dunia. Pada pertemuan ke-23, UNESCO mengakui M identification Sơn pengenalan ini sesuai dengan kriteria, sebagai contoh pengembangan dan inovasi dalam budaya, dan di bawah asalnya, sebagai bukti kemudahan Asia yang kini sudah usang. RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Alamat : Thôn, Mỹ Sơn, Duy Xuyên, Quảng Nam, Provinsi Vietnam: Provinsi Quang Nam Prasasti: 1999 (sesi ke-23).

4- Taman Negara Ba Be

Terletak di wilayah timur laut Vietnam, Ba Be National Park adalah kawasan simpanan yang melindungi tasik air tawar. Sebilangan besar orang datang ke sini untuk melakukan perjalanan dengan kapal dan menikmati pemandangan taman yang tenang sementara bukit juga merupakan laluan yang baik untuk mendaki dan trekking. Terdapat juga rumah tumpangan yang terletak di tepi tasik taman sehingga mencari tempat tinggal juga tidak menjadi masalah. RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Taman Nasional Ba Be dianjurkan pada tahun 1992, merangkumi kawasan seluas 100.48 km2. Kemudahan merangkumi pusat pengetahuan, rumah tumpangan, stesen kawalan tasik, dan tapak penyelidikan alam sekitar yang dibuka pada tahun 2004.

5- Dalat

: Dibangunkan sebagai pusat peranginan pada akhir tahun 1900-an dan berpusat di sekitar lapangan golf dan tasik, kota yang indah ini adalah destinasi percutian terbaik dengan persembahan tasik, hutan pinus, dan air terjun. Ia dijuluki "City of Eternal Spring" kerana iklimnya yang menyenangkan. Da Lat juga dikenali sebagai kawasan untuk penyelidikan saintifik di bidang bioteknologi dan bandar eksklusif di Vietnam yang mempelajari fizik nuklear. Dengan iklimnya yang sejuk sepanjang tahun, Da Lat memberikan sejumlah besar hasil pertanian sederhana di seluruh Vietnam, misalnya, kubis, kembang kol, artichoke, teh, anggur, kesemek, dan kopi. Industri tahunannya menyediakan tiga bunga khas: hidrangea (Vietnam: cẩm tú cầu), Da Lat rose dan keemasan kekal (Vietnam: Hoa bất tử). Industri roti menawarkan pelbagai jenis m ,t, sejenis pengawet buah yang hampir sama dengan varenie, yang terbuat dari strawberi, mulberry, ubi jalar, dan mawar.

RANCANGKAN PERJALANAN:

> RINGKASAN: > Ketinggian: 1,500 m> Luas: 394,6 km²> Cuaca: 13 ° C, Angin N pada 5 km / j, 96% Kelembapan> Populasi: 410,500 (2020)> Waktu tempatan: Selasa 3:59 pagi> Wilayah: Saya Đồng

6- Pulau Cham:

Pulau Cham dikenal oleh penduduk tempatan sebagai Cu Lao Cham, pulau senyum ini terdiri dari pemandangan yang menakjubkan dan merupakan rumah bagi banyak spesies yang terancam punah. Ini adalah tempat yang terkenal untuk berenang, menyelam, snorkeling, dan karang. Homestay sopan santun dan restoran makanan laut berkerumun di sekitar dermaga pulau yang berapi-api. Popular untuk lawatan sehari, Kepulauan Chàm yang ganas menawarkan permainan air seperti berkayak dan berenang, serta menyelam dan snorkeling di tengah-tengah pantai karang yang gerah. Hòn Lao, pulau yang paling ramai penduduknya, memiliki pantai Bai Ong dan Bai Xep yang tenang, program maritim di Muzium Cham, dan pagoda Buddha kecil. RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Luas: 15 km² Ketinggian: 183 m Wilayah: Kumpulan Pulau Provinsi Quang Nam

7- Hang Son Doong:

Gua semula jadi terbesar di dunia ini adalah salah satu tempat di Vietnam yang tidak boleh dilupakan. Ini adalah AbouHải Vân Passt berusia 3 juta tahun dan sungai yang melaluinya menjadikannya destinasi perkhemahan yang ideal. Didirikan berhampiran sempadan Laos – Vietnam, Hang Sơn Đoòng mempunyai sungai yang mengalir dengan pantas, dan pelbagai keratan rentas dari mana-mana gua di bumi, pada tahun 2009, diharapkan akan berlipat ganda dari laluan terbesar berikutnya. Ini adalah laluan gua terbesar yang diketahui di dunia mengikut jumlah. RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Alamat: Xuân Trạch, Daerah Bố Trạch, Provinsi Quang Binh, Vietnam Panjang: 9 km Kedalaman: 150 m Wilayah: Wilayah Quang Binh Penemuan: 1991

8- Hải Vân Pass:

Laluan gunung sepanjang 21 km ini pasti menonjol di negara yang terkenal dengan laluan motosikalnya. Walaupun laluannya mempunyai beberapa liku-liku tetapi dalam perjalanan ini anda akan berada di tengah-tengah awan dan pemandangan sepanjang hayat. Jalan memutar di lorong telah diperpanjang dan menjadi rintangan bagi pemandu yang melakukan perjalanan di antara bandar Huế dan Đà Nẵng. Sejak hasil Terowong Hải Vân, aliran lalu lintas dan keselamatan bertambah baik. Laluan tersebut merupakan pandangan sekurang-kurangnya dua dari banyak peristiwa kereta api Vietnam yang teruk dan sekurang-kurangnya satu nahas udara.

RINGKASAN: Ketinggian: 496 m Wilayah: Thua Thien Hue Jalan: Laluan Nasional 1A Julat: Julat Annamite Lokasi: Vietnam

9- Hội An:

Dari semua tempat luar biasa yang akan anda lihat di Vietnam, pastikan anda tidak pernah melewatkan tempat ini. Sungai ini memikat hati anda pada kali pertama anda berjalan di sana dan pemandangan yang ditunjukkan pada waktu malam dihiasi lebih cantik lagi dengan tanglung. Fikirkan kita berlebihan? hanya google tempat anda sendiri dan percayai kami apabila kami mengatakan bahawa ia sama mempesona dengan gambar. Hội An adalah sebuah kota di pantai tengah Vietnam yang diiktiraf sebagai Bandar Antik yang terpelihara dengan baik, dipotong dengan jalan air. Sejarah peleburan kota pelabuhan kuno dipaparkan dalam senibina, gabungan zaman dan gaya dari rumah kedai kayu dan gereja Cina hingga bangunan kolonial Perancis yang berwarna-warni, rumah tabung Vietnam yang indah, dan Jambatan Tertutup Jepun yang ikonik dengan pagoda.

RANCANGKAN PERJALANAN:

RINGKASAN: Luas: 60 km² Cuaca: 23 ° C, Angin NW dengan kecepatan 3 km / j, 89% Kelembapan Waktu tempatan: Selasa 4:20 pagi Populasi: 152,160 (2018) Wilayah: Provinsi Quang Nam Iklim: Am Prasasti: 1999 (23hb sesi).

SOALAN-SOALAN BERFIKIR:

Soalan1: Adakah Vietnam selamat untuk pelancong?

Jawapan: Secara keseluruhan, Vietnam adalah negara yang sangat aman untuk dilalui. Polisi memegang teguh perintah sosial dan terdapat sedikit laporan mengenai penyelewengan, kecurian, atau serangan seksual. Penipuan dan kerumitan memang bertahan, terutama di Hanoi, HCMC, dan Nha Trang.

Soalan2: Adakah Vietnam sebuah bandar yang mahal untuk dikunjungi?

Jawapan: Walaupun Vietnam semakin mahal setiap tahun, negara ini tetap wajar dikunjungi . Sebagai peraturan biasa, anda akan dapat menjelajahi Vietnam sebagai beg galas, dengan anggaran $ 40 hingga $ 50 sehari.

Soalan3: Apakah masa paling sesuai dalam setahun untuk melawat Vietnam?

Jawapan: Musim bunga, manakala pelbagai ini menjadikan Vietnam destinasi -round tahun, musim bunga (Mac hingga April) biasanya masa yang terbaik untuk melawat seluruh negara apabila hari biasanya adil, suhu sederhana dan hujan adalah cahaya.

Soalan4: Apa yang harus saya elakkan di Vietnam?

Jawapan: Berikut adalah perkara yang anda hindari dalam perjalanan ke Vietnam.

  1. Pertukaran wang. Biasanya pemandu teksi motosikal yang mencuba ini.
  2. Perebutan pangkal paha. Yang ini menjadi mangsa lelaki di kawasan pelancongan.
  3. Teksi palsu.
  4. Syarikat pelancongan palsu.
  5. Bersinar dua.
  6. Beg teh yang bagus.
  7. Pengambilan gambar kelapa.
  8. Urut umpan dan tukar.

Soalan5 : Bulan apa yang paling berpatutan untuk melancong ke Vietnam?

Jawapan: November , musim yang hebat dianggap Januari, November, dan Disember . Bulan termurah untuk terbang ke Vietnam adalah November.

Soalan6: Apakah ibukota Vietnam?

Jawapan: Ibu kota Vietnam adalah Hanoi.

KESIMPULAN VITENAM

Vietnam adalah tanah Asia Tenggara yang terkenal dengan pantainya, sungai, pagoda Buddha, dan kota-kota yang ramai. Hanoi, ibu kota, memberi penghormatan kepada pemimpin era Komunis yang terkenal, Ho Chi Minh, melalui tugu marmar yang besar. Bandaraya Ho Chi Minh (sebelumnya Saigon) mempunyai peristiwa penjajahan Perancis, ditambah asas catatan Perang Vietnam dan tabung Củ Chi, yang dihubungkan oleh pejuang Viet Cong.

Vietnam adalah salah satu negara yang paling indah di Asia Tenggara, menarik pengunjung ke hutannya yang rimbun, bandar-bandar yang berkembang pesat dan pantai pasir keemasan. Tradisi yang dihormati masa tetap hidup di kalangan masyarakat, menunggu pemodenan yang cepat di pusat bandar Vietnam Hanoi dan Ho Chi Minh. Di sepanjang celah-celah peradaban, terdapat banyak rumah lama dan bangunan kolonial yang masih bertahan.

Anda boleh menemui kuil Buddha di sebelah bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi, di mana perayaan dan upacara yang meriah sejak beratus-ratus tahun dapat dilihat. Terdapat resort dan tempat makan mewah di pantai berpasir yang panjang, menjadikannya tempat percutian romantis yang ideal, sementara sawah padi yang besar di bukit memungkinkan untuk lawatan mendaki yang hebat.

HAL-HAL UTAMA UNTUK TAHU SEBELUM LAWATAN

Senarai tip dan trik Vietnam yang berguna ini terutama untuk pelancong pertama kali, tetapi akan mendorong semua orang untuk terbang dengan selesa dan bebas dari kebimbangan.

1. Susun Visa anda

Barang pertama dulu. Jumlah orang yang tiba di Vietnam tanpa tahu apa yang perlu mereka lakukan dengan VISA mereka sangat mengejutkan. Saya boleh setuju, ini adalah operasi yang membingungkan bagi beberapa orang, tetapi jangan kecewa.

Terdapat banyak perniagaan dalam talian yang melakukan ini untuk anda walaupun dengan caj kecil dan kurang komisen. Mengabaikan gaya buruk, itu sah. Saya menggunakan Vietnam Visa Pro. Semasa ketibaan, periksa semua dokumen tiga kali untuk memastikan anda membawa dokumen pra-persetujuan, gambar dan wang tunai untuk visa semasa ketibaan.

2. Jangan memandang rendah ukuran negara

Semasa kami mengunjungi vietnam di internet, kawasan dan populasi mungkin kelihatan kecil dan tidak banyak tersebar. Untuk memberi anda contoh, perjalanan dengan kereta api panjangnya 1700 + km dan memakan masa lebih kurang 35!) (Jam antara Hanoi dan Bandar Ho Chi Minh Jarak yang sama di Asia dari A ke B memerlukan lebih banyak masa, jarak dan akibatnya kos perjalanan. Oleh itu, jadwalkan dengan sewajarnya untuk memastikan anda tidak menggigit lebih banyak, anda boleh mengunyah.

3. Bijak dengan jadual perjalanan anda

Memaksa segalanya dan sink dapur di jadual perjalanan Vietnam anda adalah kesilapan pemula. Aktifkan sekurang-kurangnya 3 minggu jika anda berhasrat ke utara ke selatan. Apa sahaja yang kurang dan anda boleh bergegas dan / atau menggerakkan anda untuk menunggang sedikit keseronokan.

4. Cuaca sangat berbeza

Vietnam Utara : Jangkakan musim panas yang panjang dan basah di Vietnam Utara dan musim sejuk yang sejuk dan kering di utara. Pada musim sejuk, ia boleh menjadi sangat sejuk, terutama di dekat perbatasan dengan China, di hemisfera utara, dari bulan September hingga November.

Vietnam Tengah : Antara Januari dan Ogos, Vietnam Tengah mengalami cuaca kering dan ringan ketika suhu akan mencapai pertengahan tiga puluhan.

Vietnam Selatan : Ia mempunyai iklim tropika penuh dan hanya 2 musim yang diketahui, hujan dan kering. Jelas sekali, masa terbaik untuk pergi adalah pada tempoh terakhir, dari bulan Disember hingga April.

5. Bersedia untuk menawar

Harga barang sangat murah, tetapi anda mampu membayar sesuatu yang boleh anda tawar-menawar dengannya. Harga yang ditetapkan tidak dikenakan. Pada mulanya, ini boleh menjadi luar biasa, tetapi perlahan-lahan anda terbiasa.

6. Hanoi pelik daripada yang anda fikirkan

Sisi budaya, tradisional dan inovatif Vietnam lebih kelihatan di Hanoi, di mana ritual selama berabad-abad masih utuh, di tengah-tengah lalu lintas dan rutin yang tidak waras. Labirin jalan raya Old Quarter yang menarik adalah tempat yang tepat untuk tersesat dan mencari makanan yang luar biasa untuk kraftangan tempatan atau hanya menonton banyak orang.

Pastikan anda memilih hotel di kota ini yang mengingati saat ada satu jenis objek (misalnya perak, ayam, dll.) Yang khusus di setiap lorong.

7. Orangnya cantik Kebanyakan pelancong percaya bahawa orang Vietnam adalah orang yang tamak dan teduh yang hanya ingin mendapat keuntungan dari anda. Saya melihatnya sebagai sah jika anda hanya mengikuti jalan pelancongan. Pelawat-pelawat ini hanya dapat memahami aspek ekonomi penduduk tempatan yang berusaha bertahan.

8. Pantai tidak

Anda kemungkinan besar akan kecewa jika pernah ke pantai yang indah di Filipina atau bahkan ke pulau-pulau di negara jiran Thailand. Malah tempat peranginan Vietnam yang dikatakan terbaik, Pantai Sao di Pulau Phu Quoc.

9. Berpakaian dengan betul

Vietnam sememangnya bukan sebuah republik tradisional dalam soal fesyen. Anda tidak perlu berpakaian seperti seorang wanita di Afghanistan, dan cuaca panas bahkan mendedahkan kulit kepada penduduk tempatan. Sekiranya anda memakai seluar pendek, atasan dan sandal, ia sangat bagus.

10. Ia adalah syurga bagi para penggemar makanan

Makanan di Vietnam istimewa, terletak pada keseimbangan masam, pedas, manis dan masin yang halus selama berabad-abad. Saya suka asam jawa, lada cili dan banyak sayur-sayuran segar, yang digunakan dalam hampir setiap hidangan.

Pho : Salad kebangsaan Vietnam. Nasi mi & daging yang enak dimakan kebanyakannya semasa makan tengah hari, dengan ramuan baru.

Bun cha : Babi dan pasta, goreng.

Goi cuon : Kegemaran saya sebenarnya. Gulungan pegas baru yang dipenuhi pasta, makanan laut / ketam / ketam dan sayur-sayuran.

Cha ca : Ia mengandungi ikan putih yang ditumis dalam mentega dengan dill dan daun bawang, salah satu yang terbaik di Hanoi.

Nem Ran / Cha Gio Gulungan pekat goreng yang enak ini merangkumi pelbagai jenis daging babi tanpa lemak, ketam laut atau udang yang tidak dikupas, sampanye yang dimakan dan bawang kering.

11. Lalu lintas benar-benar sibuk Saigon adalah bandar motosikal paling tertumpu di negara ini. Di Hanoi juga, lalu lintas tidak lebih selamat. Tidak selalu ada persimpangan, dan saya tidak ingat melihat lampu pejalan kaki. Anda akan mengambil sedikit masa sebelum anda berehat, jadi jangan risau.

Di Vietnam, cara termudah untuk menyeberangi jalan adalah dengan tetap menggunakan kelajuan tetap sepanjang jalan. Jalankan jalan dan langkah berjalan anda yang dapat diramalkan.

12. Sangat murah

Apa sahaja yang anda beli di Vietnam pada dasarnya adalah tawaran yang murah. Contoh terbaik ialah makanan. Tempat duduk dengan selesa akan dapat dengan harga kurang dari $ 5 dan makanan makanan jalanan dengan harga $ 0.20! Sangat senang melihat backpacker dengan anggaran $ 30 sehari, termasuk penginapan, pengangkutan dan makanan, untuk memberi anda idea mengenai perbelanjaan perjalanan.

Walau bagaimanapun, lawatan pakej akan menjadikan penginapan anda lebih mahal. Pada jarak tawar-menawar, pusat membeli-belah dan pasar masih penuh dengan tawaran hebat. Potongan harga di sini akan tertumpu pada kemahiran rundingan anda.

13. Barangan untuk dibeli di Vietnam

Tali pinggang : Tali pinggang kulit asli, dan juga tali kulit palsu, adalah perkara biasa. Salah satu daripada ini mestilah di bawah $ 10.

Pakaian : Banyak syarikat multinasional mempunyai kilang pengeluarannya di Vietnam, tetapi anda boleh menemui replika berkualiti tinggi di sini. Harga sekurang-kurangnya satu pertiga daripada harga AS / Eropah.

Pakaian sukan : Ini sangat biasa kerana beberapa sebab. Saya membeli pakaian sukan berkualiti dari Nike dan Under Armour (dan saya juga tidak peduli sama ada mereka asli atau tidak).

Elektronik dan telefon bimbit : Anda mungkin bernasib baik dengan beberapa perkara, tetapi saya secara peribadi tidak menganggap peluang itu sepadan.

Aksesori alat : Bermula pada $ 1, penutup telefon bimbit, pelindung dan aksesori lain biasanya tersedia.

Cenderamata : Kopi, teh dan kraftangan yang menjadikan bahagian perabot rumah yang sejuk boleh didapati dengan harga yang berpatutan di jalanan dan pasar.

ALASAN UNTUK MENGUNJUNGI VIETNAM

Terdapat banyak sebab untuk melawat Vietnam dan orang yang mengunjungi Vietnam tidak akan melupakan perjalanan Vietnam yang menarik ini, termasuk

1. Pemandangan yang menakjubkan

Sekiranya anda berpeluang untuk meneroka pesona rahsia Vietnam, keindahan yang luar biasa dari beberapa Tapak Warisan Dunia yang paling terkenal, termasuk Teluk Ha Long, Taman Nasional Phong Nha Ke Bang, Kawasan Kuno Hoi An, akan mengejutkan anda.

Anda akan lebih terkejut dengan beberapa halaman bukan warisan. Dengan beberapa vila gaya Perancis, Dalat indah; Sapa berkabus dan cantik sama seperti seorang gadis bangun pada waktu pagi; dan pesisir pantai Vietnam yang panjang menawarkan pemandangan laut yang hampir tak terbatas, berjemur santai dan peribadi, atau berjalan kaki cepat di sepanjang pantai.

2. Orang yang ramah dan ramah

Sebilangan besar pelanggan Paradise Travel memberikan ulasan mengenai pengalaman perjalanan mereka, yang menunjukkan kesan mendalam terhadap keramahan dan keramahan orang Vietnam. Vietnam benar-benar mempunyai permata berharga, menurut pelancong.

Dari utara ke selatan, anda disambut mesra oleh penduduk tempatan, sama ada anda mengenali mereka atau tidak. Secara khusus, individu etnik minoriti di Sapa masih menganggap anda sebagai kawan, walaupun anda tidak dikenali.

3. Kesanggupan

Sekiranya anda pergi ke Vietnam, hampir ada kedudukan untuk sebarang anggaran. Dalam senarai destinasi mereka, banyak pelancong anggaran lebih suka Vietnam. Di kebanyakan bandar, terdapat banyak asrama dan rumah tamu dengan harga di bawah US $ 30 / bilik / malam. Dan pelancong pengembara mewah juga gemar mencuba makanan jalanan tempatan yang enak dan lebih sihat daripada di banyak negara lain.

Sebenarnya, walaupun Vietnam mengalami inflasi yang tinggi, ia tetap merupakan destinasi yang lebih berpatutan daripada banyak negara lain, dengan harga naik setiap bulan.

4. Kopi

Caffeinate, kopi terbaik di dunia. Vietnam adalah pengeluar kopi ke-2 terkemuka di dunia dan barang ini baik, kuat, kaya, dan tumbuh sejauh 20 kaki di ladang kopi. Nikmati secawan kopi hitam atau kopi susu pekat es dan nikmati kehidupan di sudut jalan - anda tidak akan lupa Vietnam. Kunjungi Café Mai (79 Le Van Huu, Hanoi) atau Highland Coffee (26 Le Loi, Ho C) untuk sesiapa sahaja yang ingin minum kopi di rumah.

5. Pengalaman perjalanan yang tidak dapat dilupakan

Pengalaman lawatan khas perlu memenuhi selera anda. Adakah anda sedang mencari pengembaraan di jalan yang tidak sesuai? Ingin menjadi seperti penduduk tempatan? Untuk memotret ladang bertingkat, saksikan kediaman di sini dan kagumi pemandangan gunung dan gaya hidup, berjalan kaki ke kampung etnik minoriti di sekitar Sapa.

Semasa anda menjelajah Sungai Thu Bon di Hoi An, saksikan matahari terbit atau terbenam. Untuk merasakan keanggunan yang menakjubkan dari ribuan pulau dan pulau kecil, mendayung kayak anda ke Teluk Ha Long. Perkhidmatan hebat yang terdapat di sini akan menambahkan lebih banyak halaman ke buku harian perjalanan anda, di luar pemandangan dan orang-orang.

6. Pasar terapung di Mekong Dalta

Navigasi melalui pasar Mekong Delta terapung. Beberapa pasar terapung yang paling terkenal terletak di bandar sungai Can Tho, tetapi mereka boleh dijumpai di sepanjang Mekong. Pasar terapung Mekong benar-benar merupakan peluang untuk dilihat, sesak, ramai, dan tidak kemas seperti pasar jalanan.

KESIMPULAN

Vietnam adalah negara yang menarik untuk dikunjungi. Ia mempunyai banyak tempat yang luar biasa dan bangunan yang luar biasa. Siapa yang ingin melihat wajah kehidupan yang sebenar, pasti mengunjungi vietnam tetapi dengan mengetahui beberapa petua dan maklumat asas untuk menjadikannya lebih menyeronokkan.i

Vietnam adalah negara Asia Tenggara yang terkenal dengan pantai, sungai, pagoda Buddha dan bandar-bandar yang sibuk. Hanoi, ibu kota, memberi penghormatan kepada pemimpin era Komunis yang terkenal, Ho Chi Minh, melalui sebuah makam marmar yang besar. Bandaraya Ho Chi Minh (sebelumnya Saigon) mempunyai mercu tanda kolonial Perancis, serta muzium sejarah Perang Vietnam dan terowong Củ Chi, yang digunakan oleh tentera Viet Cong.

Vietnam menjadi salah satu destinasi teratas di dunia kerana keindahan semula jadi yang tidak berkesudahan. Pantai pasir putih, gunung kapur, sawah bertingkat dan banyak lagi pelancong dari seluruh dunia. Berikut adalah salah satu tempat paling indah untuk dikunjungi di Vietnam.

Đà Lạt Terletak di kawasan tanah tinggi selatan negara ini, Đà Lạt yang indah adalah percutian yang menyegarkan dari iklim tropika di selatan. Suhu sejuk dan udara segar - belum lagi persekitaran yang indah - menjadikan ạà Lest sebagai destinasi yang mesti dilihat. Anda boleh menaiki penerbangan cepat dari Saigon atau menaiki bas 5-7 jam (tentu saja bergantung pada lalu lintas).

Pulau Cát Bà Pulau Cát Bà terletak di pinggir tenggara Teluk Ha Long yang ikonik di Vietnam dan merupakan pilihan teratas bagi pelancong. Pantai yang bersih, perairan jernih, dan hutan lebat menjadikan pulau ini sangat popular pada musim yang tinggi, jadi lebih baik anda mencuba dan berkunjung ketika orang ramai berada di luar bulan Jun-Ogos.

Da Nang Da Nang adalah bandar ketiga terbesar di Vietnam dan terletak kira-kira 30 km ke utara Hoi An. Ini adalah bandar yang akan anda lawati sebelum memandu ke selatan ke bandar penjajah, tetapi Da Nang juga merupakan bandar yang hebat untuk dijelajahi. Seperti mana-mana bandar atau bandar pesisir Vietnam, pasir putih dan air jernih Da Nang adalah suatu keharusan bagi pencinta pantai dan ia juga mempunyai kehidupan malam yang luar biasa. Jambatan Naga diterangi pada waktu malam dan seluruh bandar kelihatan luar biasa dari sudut pandang salah satu bar bumbungnya yang banyak.

Hội An Kolonial yang menawan Hoi An adalah pilihan utama lain untuk pelancong Vietnam dan asing. Bandar lama penuh dengan seni bina kolonial dan merupakan tempat yang indah untuk bersiar-siar pada waktu pagi atau lewat petang, ketika matahari tidak lagi berada di puncaknya yang terik. Taman-taman yang rimbun, lampu-lampu yang diterangi menyala setelah gelap, makanan yang baik dan pantai-pantai yang indah menanti di tempat kuno yang indah ini di tengah Vietnam.

Pulau Phú Quốc Phú Quốc sedang dalam proses pembinaan besar-besaran untuk menampung banjir pelancong domestik dan asing baru-baru ini dan diramalkan akan menjadi destinasi percutian teratas di Asia dalam beberapa tahun mendatang. Namun, dengan pelancongan datang sampah, dan sayangnya sampah plastik semakin banyak dicuci ke darat. Phú Quốc adalah rumah bagi hutan lebat dan air terjun yang menakjubkan dan pantai utara masih belum tersentuh oleh pelancongan.

Hà Giang Wilayah utara ini mempunyai sempadan dengan China dan merupakan rumah bagi beberapa pemandangan paling dramatik di Vietnam. Sawah bertingkat, batu kapur berhutan dan gunung granit, dan gua-gua yang megah adalah tuntutan provinsi ini untuk kemasyhuran, serta laluan Quản Bạ - juga dikenal sebagai pintu gerbang Syurga kerana pemandangan panorama sawah bertingkat

Sa Pa Sa Pa adalah sebuah bandar yang terletak di pergunungan Hoàng Liên Son barat laut dan berhampiran dengan Phang Xi Pang, puncak tertinggi di Vietnam. Bandar ini merupakan rumah bagi beberapa suku pribumi Vietnam, seperti orang H'Mông, yang secara berkala menawarkan homestay asli dan lawatan berpandu ke lanskap gemilang di sekitarnya serta mendaki Phang Xi Pang.

'Mangkuk padi' Mekong Delta Vietnam adalah labirin besar sungai, paya, pulau-pulau kecil, dan kehijauan yang subur di mana sahaja anda melihat. Mod pengangkutan utama penduduk adalah kapal kecil. Semasa berkunjung, anda akan mempunyai banyak pilihan: tinggal di homestay kuno di sungai, kunjungi bandar Can Tho yang sibuk, lawatan sawah, atau kunjungi ladang buaya! Namun, teruskan mata Anda di sungai - ribuan keluarga membiakkan buaya di rantau ini dan sejumlah reptilia gergasi yang tidak diketahui telah melarikan diri ke Mekong yang perkasa.

Gua Sơn Đoòng Terletak berhampiran sempadan Vietnam dengan Laos di wilayah utara-tengah Quang Binh, Gua Sơn Đoòng terkenal sebagai laluan gua terbesar di dunia. Membentang lebih dari 5 km dan cukup besar untuk menempatkan seluruh blok New York City, Sơn Đoòng Cave adalah pengembaraan yang tiada tandingannya.

Walau bagaimanapun, gua itu kini berada di tengah-tengah kontroversi ketika pemaju mempertimbangkan untuk memasang sistem kereta kabel untuk menampung lebih banyak pelancong. Ahli alam sekitar menentang keras cadangan ini kerana ia pasti akan merosakkan persekitaran gua yang rapuh. Mungkin yang terbaik adalah untuk memulakan lawatan maya dan memastikan ekosistem murni dan langka ini dilindungi dari orang ramai.

Air Terjun Ban Gioc Ini sebenarnya adalah nama untuk dua air terjun di Sungai Quây Sơn yang terletak di dalam Cao Bang Geopark yang diiktiraf oleh UNESCO di timur laut Vietnam. Air terjun melintasi sempadan Vietnam dan China dan berukuran 30 meter. Air terjun ini berada di lokasi yang sangat indah dan merupakan salah satu dari beberapa tempat terbaik untuk dilihat pada musim tengkujuh antara Mei-Oktober, ketika aliran sungai berada pada tahap maksimum.

Kepulauan Côn Đảo Kepulauan Con Dao membentuk kepulauan di tenggara Phu Quoc, dengan Côn Đảo yang terbesar. Pulau ini memainkan peranan penting semasa perang Indochina seperti di mana banyak tahanan politik Perancis ditahan dan dieksekusi. Ia juga merupakan lokasi di mana pahlawan wanita Vietnam dibunuh pada usia 19 tahun. Pastikan anda mengunjungi makamnya dan muzium berdekatan sebelum atau sesudah menikmati pantai yang indah di pulau ini.

Huế Huế adalah sebuah kota bersejarah di tengah Vietnam yang menempatkan maharaja terakhir dinasti Nguyen. Benteng kuno adalah pemandangan yang luar biasa untuk dilihat, terutamanya semasa festival Huế tahunan. Terdapat kuil, pagoda, dan masakan lazat yang terkenal di seluruh negeri. Di sepanjang Sungai Perfume terdapat banyak makam bekas maharaja dinasti Nguyen - pastikan untuk mengunjungi makam seni bina maharaja kuno Khải Định.

Taman Nasional Cát Tiên Hutan tropika yang dilindungi ini berjarak 3-4 jam perjalanan menaiki bas di utara Saigon dan merupakan rumah bagi pelbagai jenis hidupan liar, termasuk beberapa spesies monyet dan burung tropika yang langka. Sebilangan pokok raksasa berusia ratusan tahun dan terdapat kuil kuno dan artifak yang terletak di pinggir taman. Hati-hati, taman ini juga merupakan rumah bagi ular dan kalajengking berbisa, jadi berhati-hatilah ketika berada di laluan.

Diterjemahkan sebagai "The Bay of Descending Dragons," landskap Vietnam yang ikonik ini pantas mendapat kemasyhurannya. Memasuki pelayaran semalam walaupun perairan biru adalah pengalaman seperti yang lain. Matahari terbenam di teluk sangat mengagumkan dan kabut yang naik dari perairan menambahkan unsur menakutkan dan misteri terhadap keajaiban geologi ini. Ini adalah destinasi pelancongan nombor satu di Vietnam sehingga dapat dijejaki pada musim yang tinggi, tetapi melihat formasi batu kapur di perairannya sangat berharga.

Bukan hanya Kepulauan ini yang terkenal dengan keindahannya, pasaran komersial Vitenam juga patut disebut. The local market is a unique culture of not only the Vietnamese but also Asian people. There are thousands of local markets now all over Vietnam. So which names are most popular among them?

It is hard to know exactly how many markets in Vietnam. The market was born very early in human history. When people have produced more goods than their needs, they want to bring it to exchange with others to get some other products. For Vietnamese people, from the past generations, the market is not only a place to exchange goods but also a place to show the characteristics of national culture. If you arrive in Vietnam, visit these famous local markets below to discover the unique culture of Vietnam.

Dong Xuan Market

According to the records, the Dong Xuan market was originally formed before the 1888s. The old position is south of the To Lich River. By about 1889, when the To Lich River and Thai Cuc Lake were filled, the French re-planned and cornered all shops in the vacant area in Dong Xuan ward. There, the famous Dong Xuan market is formed.

For more than 100 years, the market still exists and is associated with many important milestones of the country. Not only is the hustle and bustle of wholesalers, but the market also contains many cultural and spiritual values of Ha Thanh people.

Dong Xuan Market is a place to trade everything. All of the rare products of all localities are here. The product list has outstanding items like cloth, silk, velvet, fresh food. And like all other Vietnamese markets, the Dong Xuan market sells gifts. Dong Xuan Market has its culinary area which sells from snacks to specialty dishes like pho, snail rice noodles, kebab rice noodles, Vietnam spring rolls, traditional salads, Vietnamese pancakes, and so on. At present, the Dong Xuan market is one of the largest markets in the capital which attracts many domestic and foreign tourists.

Hanoi walking street night market

Hanoi Night Market is located on 3km streets from Hang Dao Street to Dong Xuan Market Gate. From 6 pm to 11 pm every Friday, Saturday and Sunday evening, the streets of Hang Ngang, Hang Dao, and Hang Duong are more bustling than ever.

Located among the old streets of Hanoi, this unique market brings together nearly 4,000 booths with a variety of different categories and items. The list of goods includes clothes, toys, souvenirs, handicrafts, food, and so on. The prices of the products here are relatively cheap.

Entering the market, you will be immersed in the space of colors and a lively and bustling atmosphere. In the bright light, the items on sale became more brilliant, which attracted visitors. Especially on the occasion of the Mid-Autumn Festival, Christmas, or Lunar New Year, colorful lanterns will be on display. That beauty at that time made anyone who passed by stop to look.

Visiting the old town night market, you will feel overwhelmed by a prosperous and attractive dining paradise. Walking along the streets, you can freely choose a variety of classic Vietnamese dishes, famous Hanoi snacks, or even Korean cuisine and Asian - European style dishes.

Ben Thanh market (Ho Chi Minh city)

Ben Thanh Market is one of the typical locations of Ho Chi Minh City. This place is not only a regular trading market like other markets but also a historical witness to witness all ups and downs. It goes through every war, so it is considered the symbol of the city. If traveling to Saigon without visiting Ben Thanh Market, it is not called a full trip.

When the French arrived in this land, the original market was located along the Ben Nghe river, named Ben Thanh. It's the meeting place of small businesses selling goods on the street near the Saigon River. By 1911, the French colonial government decided to move the market to its present location. The old Ben Thanh Market, which was started construction in 1912 until the end of March 1914, was completed and operated continuously until now.

Ben Thanh Market is considered the largest retail market. You can find all kinds of goods here (from affordable to high-end), especially food items of selected types. The market has nearly 1450 stalls and 6000 small traders, retailing all kinds of goods (from daily food products to luxury goods). On average, the market receives about 10,000 visitors every day. They crept through the welding booths and saw all kinds of Vietnamese products.

Bac Ha market (Lao Cai)

Bac Ha fair is one of the largest markets in the North West in general and in Lao Cao in particular. The market is located in the high mountains of Bac Ha district, Lao Cai province, and about 76 km from Lao Cai city. The road to Bac Ha is quite tricky with the meandering bends.

One thing, in particular, is that the Bac Ha market is only held once every Sunday from morning to 2 pm. So there will be a lot of people gathering. The market is famous because it retains its pristine appearance and bears the characteristics of the highland ethnic groups in Vietnam. In the fair sessions in Lao Cai, Bac Ha market was once voted one of the ten most unique fair markets in Southeast Asia.

Bac Ha Market is mainly a gathering place to sell horses and buffaloes on an enormous scale. In addition, there is also a famous dog market with highland precious dog breeds. Another corner of the market is the semi-residential area with many rare bird varieties. Guests coming here will have the opportunity to see many exciting trading activities in this locality.

Dong Ba market (Hue)

Dong Ba Market consists of a 3-story building in the center, called “Lau Chuong” and surrounded by rows of houses that make a U-shaped belt. There is a hint that seems a bit strange but very realistic is starting the roadmap to buying Hue specialties by going straight to the 3rd floor and start from there.

You will discover the stalls of clothing first, so you can choose the fabric you like to wear a Hue long dress for yourself or as a gift for your family.

Many people believe that, just by visiting the Dong Ba market in Hue, you can fully experience Hue culture and bring home unique souvenirs in only one afternoon. So, don't skip this exciting destination even if you have little or more time in Hue.

Hoi An night market

Hoi An night market is about 300m wide with about 50 stalls stretching throughout the Nguyen Hoang route. Goods here are very diverse with a variety of categories: souvenirs, food, decorations, clothes, bags, and so on. Notably, this market is characterized by local characteristics with unique beauty only in this area.

Walk in the night market and stop to enjoy delicious food, chat, and learn more about the culture of the people here are what you should not miss. According to many visitors, when visiting the night market in Hoi An, they are most impressed with the scenery of sparkling lanterns and sophisticated handicraft galleries. Lights are also the most particular handicraft products of Hoi An and are often bought by tourists as souvenirs.

Dam market (Nha Trang)

Dam Market in Nha Trang has long been famous not only for the locals but also for tourists when visiting here. It has not only with beautiful architecture but also various goods. If you are wondering where to buy gifts, the Dam market is the best answer for you.

At the time of the tourist season, the Dam market welcomes more than 1,000 visitors to visit every day. The market is vast and divided into three main areas to help visitors visit and shop more conveniently. These areas include the central square, the left, and the right regions.

The center is a place to sell essential items in daily life, clothes, and toys. Besides, there are hundreds of stalls selling souvenirs, handicraft products with pictures of Nha Trang serving tourists who want to buy gifts for their relatives.

Da Lat Market

Da Lat is a city full of flowers all year round, blooming with a fresh and cold climate, a simple and peaceful life. Therefore, the annual number of tourists to Da Lat is enormous. One of many attractions is the Da Lat market with a variety of items to serve all the needs of tourists.

The unique attraction that makes you want to go to Dalat market is the flower selling area. When walking around the flower stalls here, visitors will be held back by the colorful beauty and fragrance emanating from the flowers. The colors that can be mentioned are yellow sunshine of chrysanthemum; white of lilies, gladiolus, lily, iris; the purple of violets, etc. Stall owners enthusiastically advise on which flowers will be suitable for climates and also guide how to store and transport flowers.

Cai Rang Floating Market (Can Tho)

Cai Rang floating market is one of the three largest floating markets in Can Tho. The unique feature of this famous market is the trading of fruits and specialties of the Mekong Delta region.

Cai Rang floating market starts from about 4 am. A very early time! So you need to go a little early, calculate to be able to arrive at the time when the market is most crowded. It will be still a bit dark at the moment, the sun won't be yet visible, and the wind on the river will be blowing, so it will make you quite sleepy.

The attraction of Cai Rang floating market for tourists is to preserve and promote the characteristics of the river and the freshness of the goods here. When you come here, you will find your soul open and more open and at the same time feel the difference of life here. Moreover, you will see the sincerity, simplicity, and hospitality of the people in the South West in general.

Duong Dong Night Market (Phu Quoc)

Phu Quoc Night Market is located in the center of Duong Dong town and is also the center of Phu Quoc island. Phu Quoc Night Market is located along Bach Dang Street and a part of Ly Tu Trong, Nguyen Trai, and Le Loi streets.

The night market spreads along the river with an ample space decorated with sparkling electric lights. Small businesses sell from 7 pm to 11 pm Visitors who come here can take a walk around the market and shop as well as enjoy delicious dishes in Phu Quoc cuisine.

Walking a few rounds to visit Phu Quoc night market, visitors will immediately see souvenir shops with a variety of colorful items. Mainly these are handicrafts such as bracelets, combs, and snail shells.

Is Vietnam safe to travel? Things you should know when you visit Vietnam.

Vietnam is a long-stretching, beautiful, historically and culturally rich and amazing country, and there are a few things that every person should know before they pack their bags and head to Vietnam.

Vietnam is a friendly and safe place to travel. With a sprinkling of common sense, your trip should be smooth and trouble free. Tourists usually complain about over-aggressive street vendors, tour operators with a bad attitude and dangerous driving.

Conclusion Vietnam is one of the favorite destinations in Southeast Asia. If you plan to come here, don't forget to visit at least one of the famous markets above. It is not only a crowded trading place but also a unique culture of this nation