Kira-kira 53% orang Rusia tidak dapat membayangkan kehidupan tanpa rangkaian sosial. Mereka menghabiskan beberapa jam sehari di sana, menatal gambar dan mengemas kini suapan mereka setiap minit. Mengapa syarikat tidak berjaya menarik perhatian kumpulan sasaran ini dan mengunjungi kami di perkhidmatan pemasaran Nomads Tech Digital di Lahore ?

Kesalahan Strategi SMM

Iklan di rangkaian sosial atau SMM adalah cara untuk menjual barang dan perkhidmatan di mana orang menghabiskan masa mereka: Vkontakte, Instagram, Twitter, Odnoklassniki, Facebook , dll. Terima kasih kepada saluran ini, jenama dapat menyebarkan maklumat mengenai dirinya dan produknya dengan cepat, berkomunikasi dengan pengguna, dll.

Mempromosikan perniagaan di media sosial membantu meningkatkan penjualan dan menjadikan anda popular. Tetapi hanya jika anda tidak boleh melakukan kesalahan strategi 9 MMS yang telah kami jelaskan dalam artikel ini dan datang ke perkhidmatan pemasaran Digital di Lahore.

1. Memisahkan strategi SMM dari strategi pemasaran keseluruhan syarikat

Banyak syarikat menjalankan promosi perniagaan mereka yang kompleks di rangkaian sosial tanpa menetapkan matlamat pemasaran yang jelas dan dapat difahami. Mereka melihat platform di mana mereka dapat berkomunikasi dengan khalayak sasaran mereka, dan mereka menumpukan semua perhatian mereka ke saluran ini. MMS tersebut berdasarkan statistik lalu lintas kumpulan mereka, jumlah tindakan serupa, dan artikel. Tetapi adakah "suka" dan "rehat" benar-benar meningkatkan penjualan dan menyumbang kepada pertumbuhan perniagaan anda?

Strategi MDM syarikat mesti dihubungkan dengan tujuan utama syarikat. Jika tidak, anda tidak akan dapat mengira pulangan pelaburan aktiviti media sosial. Sekiranya jenama anda muncul di media sosial hanya kerana ia "mudah", anda tidak akan mendapat keuntungan. Strategi MMS harus diintegrasikan ke dalam strategi pemasaran merek secara keseluruhan dan sesuai dengan tujuan kampanye iklan keseluruhan jenama dan datang ke perkhidmatan pemasaran Digital di Lahore.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menetapkan sasaran untuk saluran iklan yang berlainan, lihat artikel kami "5 Langkah Membuat Strategi Pemasaran Internet Bersepadu yang Efektif."

Secara amnya, syarikat memerlukan strategi SMM untuk:

  1. Kesedaran jenama

  2. Lalu lintas ke laman web

  3. Prospek baru

  4. Jualan atau langganan

  5. Penglibatan pelanggan

  6. Komuniti pelanggan setia di sekitar jenama

  7. Jenama menyebut di media

  8. Maklum balas pelanggan.

Setiap rangkaian sosial mesti dikembangkan mengikut strategi tertentu dan dengan pengiraan petunjuk prestasi yang dihubungkan dengan objektif utama syarikat.

2. Pelaksanaan strategi SMM dilakukan oleh orang yang tidak profesional

Anda tidak boleh mempercayakan seseorang untuk mengurus akaun jenama dan komuniti anda kerana mereka mengetahui sesuatu mengenai rangkaian sosial atau telah membaca sesuatu mengenai MSG. Anda bukan sahaja harus hadir di rangkaian sosial, tetapi anda juga harus menghadirkan diri dengan betul.

Beberapa syarikat bergantung pada freelancer untuk promosi media sosial yang kompleks. Ini adalah loteri: ada pakar yang jujur ​​dan baik, dan ada orang yang, setelah mengambil banyak wang, melakukan pekerjaan yang buruk. Atau jangan sama sekali, menyenaraikan pelanggan dan berhenti membalas mesej. Sekiranya anda bekerja dengan agensi digital, tingkah laku ini tidak mungkin dilakukan, dan mengunjungi perkhidmatan pemasaran Digital kami di Lahore.

Pengurusan media sosial memerlukan pemahaman pemasaran yang lengkap mengenai perkhidmatan dan produk anda, perniagaan anda, strategi editorial anda. Hanya pengurus SMM yang akan membuat rancangan kandungan yang kompeten dengan kandungan promosi dan menarik, mengatur jadual pengeposan, mencari akses kepada penonton, membuat aktiviti dan komunikasi dengan pelanggan di rangkaian sosial, dll.

Pilihan yang ideal ialah anda, sebagai pemilik dan pakar terkemuka di syarikat anda, selalu membincangkan topik penerbitan, faedah produk, dan strategi promosi dengan pengurus SMM, dan pengurus SMM menerapkan strategi di rangkaian sosial berdasarkan maklumat anda.

3. Hadkan strategi SMM anda ke satu rangkaian sosial

Berjaya mengintegrasikan promosi perniagaan di media sosial adalah pelbagai saluran. Sekiranya anda hadir hanya di VKontakte, anda akan kehilangan penonton yang lebih suka Instagram, Odnoklassniki, Facebook, dan Twitter. Beberapa jenama bahkan membuat kandungan video untuk YouTube dan menyiarkannya secara langsung di Periscope dan datang ke perkhidmatan pemasaran Digital di Lahore.

Jangan lupa arah saluran yang menjanjikan di Telegram - pada tahun 2017, penonton Messenger aktif mencapai 6 juta orang. Semakin banyak anda mencapai di media sosial, semakin banyak orang akan mengetahui jenama anda.

4. Siarkan perkara yang sama di semua rangkaian sosial

Kesalahan biasa yang lain ialah menerbitkan perkara yang sama di semua rangkaian sosial. Pertama sekali, setiap halaman disesuaikan dengan audiens dan formatnya. Instagram memaparkan gambar yang indah dengan kapsyen pendek dan terperinci. Twitter adalah format maklumat yang tidak masuk akal, Facebook sebaliknya menyukai catatan dengan analisis di mana ada sesuatu untuk dibaca. VKontakte bersifat universal dan kunjungi kami di perkhidmatan pemasaran Nomad's Tech for Digital di Lahore.

Kedua, penduaan isi yang lengkap dirasakan seperti pengenaan, dan tidak wajar. Walaupun anda ingin menyampaikan mesej yang sama kepada khalayak anda di semua saluran, lakukan dengan cara yang berbeza. Baca bagaimana Philips mengucapkan tahniah kepada wanita di tiga platform media sosial sempena Hari Wanita Antarabangsa.

5. Gunakan media sosial untuk tujuan pemasaran sahaja

Media sosial adalah alat yang kuat yang perlu dilakukan oleh syarikat lebih daripada sekadar menjual. Sebagai contoh, media sosial dapat membantu perekrut anda mencari pekerja dengan menghantar tawaran pekerjaan.

Penganalisis dan pemasar dapat menggunakan rangkaian sosial sebagai platform untuk segmen carian dan khalayak. Sudah mempunyai pelanggan? Hebat, pelajari profil mereka: kumpulan dan khalayak apa yang mereka ikuti, apa yang menarik minat mereka, apa produk lain yang mereka beli. Ini adalah maklumat berharga yang dapat membantu anda menawarkan kandungan dan produk penonton yang memenuhi keperluan mereka. Sekiranya anda mempunyai khalayak aktif, buat tinjauan berdasarkan cadangan dan pilihan mereka.

6. Kandungan membosankan

Promosi media sosial adalah penciptaan kandungan menarik yang berterusan. Pekerjaan mesti menarik, iaitu mesti memotivasi pengguna untuk berkomunikasi dengan jenama dan satu sama lain. Menyukai, memutar ulang, dan memberi komen bukanlah tujuan dalam diri mereka, tetapi tanpanya, rangkaian sosial syarikat kelihatan yatim dan bergabung dengan perkhidmatan pemasaran Nomad's Tech for Digital di Lahore.

Untuk mendorong pelanggan berkongsi kandungan anda dan pengguna baru untuk bergabung dalam kumpulan, cari topik menarik untuk siaran anda. Semasa membuat rancangan kandungan, sertakan yang berikut.

● Teks ringkas mengenai topik yang anda mahir.

● Perbincangan topik dan isu semasa yang dihadapi pengguna

● Kandungan foto dan video

● Kuiz pengetahuan produk dan permainan lain yang memberikan bonus penyertaan pelanggan

● Video dan foto dari acara, persidangan, dan mesyuarat

● Berita mengenai penghargaan atau ucapan tahniah daripada pelanggan

● Fakta sejarah yang berkaitan dengan bidang aktiviti anda, dsb.

Anda juga perlu mengubah format kandungan. Hanya artikel atau gambar yang monoton. Untuk memecahkannya, gabungkan foto, video, teks, gif, rancangan dalam talian, dll.

7. Terlalu banyak iklan

Sekiranya media sosial anda penuh dengan iklan untuk syarikat atau produk, tidak ada yang akan mengikuti anda. Adakah anda berminat untuk berkomunikasi dengan seseorang yang hanya bercakap tentang dirinya sendiri? Itulah sebabnya gaya penyampaian dokumen di rangkaian sosial mengalihkan penekanan dari "kami" kepada "anda", pengguna.

Kandungan pembelajaran adalah bahan yang mengajar anda bagaimana menggunakan produk anda dengan betul. Jenama adalah kandungan yang membina kesetiaan pelanggan. Tinjauan, motivasi untuk meninggalkan kritikan, dan komen adalah elemen yang menimbulkan minat. Dan pengiklanan adalah untuk mendorong pengguna membeli.

Kandungan yang diterbitkan syarikat di rangkaian sosial tidak boleh menjadi spam tetapi harus relevan dan menarik bagi pengguna. Barulah mereka membacanya dan memberikan pendapat positif mengenai jenama tersebut .

8. Jangan berkomunikasi dengan pelanggan

Soalan yang ditinggalkan pelanggan dalam komen dan perbincangan tidak boleh dijawab. Mereka juga harus dijawab secepat mungkin. Rangkaian sosial disebut kerana ia terutama dibuat untuk komunikasi dan bergabung dengan perkhidmatan pemasaran Digital di Lahore.

Dengan berkomunikasi dengan orang yang berminat dalam jenama, anda dapat memperoleh maklumat mengenai sikap mereka terhadap syarikat dan produk, ketidakpuasan mereka, kritikan positif, dan masalah. Hanya dengan berkomunikasi secara langsung dengan pengguna anda, anda akan memahami cara meningkatkan produk atau perkhidmatan anda. Sekiranya pengguna belum aktif di media sosial, anda perlu membuat kumpulan. Hantar secara berkala ke kumpulan.