Fungsi Anugerah Akademi ke-93, yang diperkenalkan oleh Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), akan menghormati filem terbaik yang ditayangkan antara Januari 2020 hingga Februari 2021. Ia ditayangkan akan diadakan di Panggung Dolby di Hollywood, Los Angeles, California pada 25 April 2021.

Perubahan tarikh kerana lockdown

Akademi Seni dan Sains Gambar Bergambar dan Rangkaian Televisyen ABC hari ini mengisytiharkan bahawa fungsi Oscar ke-93 akan berpindah ke hari Ahad, 25 April 2021, kerana pandemi di seluruh dunia yang disebabkan oleh COVID-19. Rancangan ini, yang akan disiarkan secara langsung di ABC, pada mulanya dirancang pada 28 Februari 2021. Sesuai dengan perayaan Oscar, Akademi Muzium Motion Pictures, pada mulanya ditempah untuk dibuka kepada masyarakat umum pada 14 Disember 2020, pada masa ini akan dibuka pada 30 April 2021, juga kerana keadaan kecemasan kesejahteraan.

Pandangan Ahli

“Selama lebih dari satu abad, filem telah berperan penting dalam menenangkan, bergerak, dan menarik kita selama masa yang paling tidak jelas. Mereka pasti mempunyai tahun ini. Harapan kami, dalam memperluas jangka masa kelayakan dan tarikh Anugerah kami, adalah untuk memberikan kemampuan penyesuaian untuk menyiapkan dan menyampaikan filem mereka tanpa dihukum kerana sesuatu yang tidak dapat dikendalikan oleh siapa pun, ”kata Presiden Akademi David Rubin dan Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Dawn Hudson. "Oscar yang akan datang ini dan pelancaran ruang pameran baru kami akan memeriksa detik penting, mengumpulkan peminat filem untuk bergabung melalui filem."