Orang mengatakan bahawa tidak menilai buku dari sampulnya tetapi ketika anda keluar, semua orang pertama menilai anda dengan pakaian anda, dan seterusnya kasut anda. Memilih kasut yang betul dan warna yang tepat mungkin bukan masalah besar tetapi ketika hendak melakukan ensemble, syaitan ada di dalamnya.

Pemilihan kasut semakin sukar pada masa ini. Orang boleh memakai oxford dengan seluar jeans dan pelatih dengan sut. Melepaskan layu hanya dapat dilakukan dengan pilihan warna yang tepat. Sekiranya warna anda salah, anda mungkin kelihatan seperti jurujual kereta pada waktu malam. Sekiranya anda seorang pemula dalam memakai kasut, panduan ini adalah untuk membantu anda dengan kombinasi warna kasut yang tepat.

Peraturan warna kasut asas

Sekiranya anda seorang pemula, berikut adalah beberapa peraturan asas untuk membantu anda memilih kasut yang sesuai untuk setiap pakaian.

  • Kasut berwarna blok kelihatan lebih pintar daripada kasut pelbagai warna
  • Warna kasut yang lebih gelap kelihatan hebat dan pintar daripada warna yang lebih ringan
  • Kecerdasan juga diatur oleh hiasan dan warna. Sebagai contoh, derbi hitam kelihatan lebih bijak daripada yang disamak sementara coklat oxford kelihatan halus daripada kedua-duanya.
  • Kasut oxford harus dikendalikan dengan berhati-hati dan tidak sesuai dengan semua yang ada di almari pakaian anda, tidak seperti pelatih.
  • Warna kasut tidak menjadi masalah jika kasut tergores. Simpan kasut dengan baik jika anda mempunyai pilihan yang lebih liar.
  • Sekiranya anda memakai kasut yang terang seperti jogger untuk lelaki , pasangkannya dengan pakaian neutral di bahagian atas.

Sekarang mari kita langsung memilih kombinasi warna kasut yang boleh anda pakai tanpa mengundang pertimbangan.

Kasut hitam

Tidak kira apa lubang, kasut hitam selalu menjadi pilihan paling bijak. Salah satu kasut yang paling berpakaian yang boleh dimiliki oleh almari pakaian mereka adalah kasut oxford hitam. Tetapi anda boleh memakai kasut oxford hitam hanya dengan pakaian yang terhad. Anda boleh memakainya dengan sempurna dengan blazer hitam tetapi apabila anda memakai kasut oxford dengan seluar jeans anda akan kelihatan seperti penyihir jalanan. Untuk menarik gaya kasut oxford, warna pilihan anda mesti berwarna hitam dari atas ke bawah.

Seluar kasual lebih sukar untuk memakai kasut hitam. Sekiranya anda ingin memakai chinos dengan spektrum coklat dengan kasut hitam, patuhi gaya yang kurang formal. Kasut derby atau kasut sukan lelaki kelihatan hebat dengan pakaian kasual daripada oxford kerana lebih kemas dan santai.

Sekiranya anda menuju ke pantai dengan seluar pendek, jauhkan dari kasut hitam kerana ini mungkin membuat anda kelihatan seperti anda memakai pakaian sekolah.

Kasut coklat

Kasut coklat adalah warna yang paling memaafkan dalam rangkaian kasut pintar. Kasut berwarna coklat mempunyai pelbagai warna dan mempunyai sesuatu untuk setiap keadaan. Anda boleh mendapatkan sepasang kasut untuk bar dan kasut pejabat yang paling pintar. Kasut berwarna coklat kelihatan kurang kemas dan menambah keperibadian dengan pakaian selain daripada sut hitam atau tuksedo. Semakin terang teduhan, kelihatan lebih santai. Sepasang brogues coklat kelihatan kurang formal daripada sepasang oxford dalam warna yang sama.

Tidak kira apa warna chino yang anda pakai, coklat harus menjadi warna pilihan anda. Pastikan bahawa jika anda mengenakan chino coklat, tidak sesuai dengan warna. Kasut dan chino sekurang-kurangnya dua warna berbeza. Kasut coklat yang lebih gelap kelihatan hebat dengan seluar indigo atau denim dan ia juga kelihatan hebat dengan warna yang dibasuh. Sekiranya anda ingin bersantai, dapatkan sepasang kasut Chelsea.

Kasut Oxblood

Walaupun, oxblood boleh bertindak sebagai neutral tetapi berfungsi lebih seperti kasut coklat tetapi dengan keberanian tambahan. Bentuk darah lembu menambah keperibadian pada apa sahaja yang anda pakai. Kasut oxblood adalah pilihan yang tepat untuk membuat pernyataan. Kasut sapi boleh ditarik dengan mudah semasa anda berpakaian. Kasut oxblood adalah pilihan yang bagus untuk pakaian kerja dan pakaian perkahwinan.

Kasut biru

Kasut biru tidak menjadi pilihan tepat untuk pakaian formal. Walaupun ia adalah warna yang neutral, warna yang berkilat dapat menjadi lebih rumit. Apabila anda melangkah ke zon kasual, kasut biru mudah digayakan dan menambah sentuhan peribadi pada pakaian. Kulit tekstur seperti nubuck mengagumkan di tentera laut. Ia boleh menambahkan beberapa warna yang tidak dijangka pada pakaian hitam. Suede juga merupakan pilihan untuk menarik penampilan kasual. Tudung suede yang ditinggikan menambah kedalaman pakaian dan menjadikan kasut biru sebagai pencuri pertunjukan.

Brogues biru berfungsi hebat dengan warna sut kecuali hitam. Peraturan yang sama berlaku untuk chinos juga. Kasut gurun dan kasut chukka dalam tentera laut kelihatan hebat dengan seluar jeans. Walaupun mereka lasak, keduanya membuat pilihan cerdas untuk acara santai.

Pokoknya

Warna kasut tidak berakhir di sini. Terdapat banyak warna lain seperti tan, pelatih putih, dan banyak lagi. Stok almari pakaian anda dengan beberapa keping terbaik untuk melengkapkan ensemble.