Kelebihan mutlak,

Definisi kelebihan mutlak:

 1. Dalam teori perdagangan antarabangsa, sebuah negara atau firma mempunyai kelebihan mutlak jika dapat menghasilkan produk (baik atau perkhidmatan) dengan lebih efisien (murah) daripada yang lain. Pertama kali dicadangkan oleh ahli ekonomi Inggeris Adam Smith (1723-90) sebagai lanjutan dari doktrin pembahagian kerjanya. Lihat juga kelebihan kos mutlak dan kelebihan daya saing.

 2. Konsep kelebihan mutlak dikembangkan oleh Adam Smith dalam bukunya Wealth of Nations untuk menunjukkan bagaimana negara dapat memperoleh keuntungan dari perdagangan dengan mengkhususkan diri dalam menghasilkan dan mengeksport barang yang mereka dapat hasilkan dengan lebih efisien daripada negara lain. Negara dengan kelebihan mutlak dapat memutuskan untuk mengkhususkan diri dalam menghasilkan dan menjual barang atau perkhidmatan tertentu dan menggunakan dana yang dihasilkan oleh barang atau perkhidmatan untuk membeli barang dan perkhidmatan dari negara lain.

 3. Kelebihan mutlak adalah kemampuan individu, syarikat, wilayah, atau negara untuk menghasilkan jumlah barang atau perkhidmatan yang lebih besar dengan jumlah input yang sama per unit waktu, atau untuk menghasilkan kuantiti barang atau perkhidmatan yang sama per unit masa menggunakan kuantiti input yang lebih sedikit, daripada entiti lain yang menghasilkan barang atau perkhidmatan yang sama. Entiti dengan kelebihan mutlak dapat menghasilkan produk atau perkhidmatan dengan kos per unit mutlak yang lebih rendah menggunakan bilangan input yang lebih kecil atau proses yang lebih cekap daripada entiti lain yang menghasilkan barang atau perkhidmatan yang sama.

Bagaimana menggunakan kelebihan mutlak dalam ayat?

 1. Nasib baik ada sedikit persaingan pada masa itu kerana proses kami yang tidak dapat ditandingi oleh saingan kami sehingga kami menikmati kelebihan mutlak.
 2. Kelebihan mutlak berkaitan dengan kelebihan perbandingan, yang dapat membuka peluang yang lebih luas untuk pembahagian tenaga kerja dan keuntungan dari perdagangan.
 3. Kelebihan mutlak boleh menjadi asas untuk keuntungan besar dari perdagangan antara pengeluar barang yang berbeza dengan kelebihan mutlak yang berbeza.
 4. Dengan pengkhususan, pembahagian tenaga kerja, dan perdagangan, pengeluar dengan kelebihan mutlak yang berbeza selalu dapat menghasilkan lebih banyak daripada menghasilkan secara terpisah.
 5. Kelebihan mutlak adalah apabila pengeluar dapat menghasilkan barang atau perkhidmatan dalam kuantiti yang lebih besar dengan kos yang sama, atau kuantiti yang sama dengan kos yang lebih rendah, daripada pengeluar lain.
 6. Negara kecil itu dengan bangga telah menemukan cara untuk menghasilkan kapas dengan lebih cekap dan murah daripada negara-negara jirannya, kerana pada masa itu mempunyai kelebihan mutlak dalam perniagaan tekstil wilayah.
 7. Ketika datang ke sokongan teknologi penyumberan luar ke pusat panggilan luar negeri, pada awalnya nampaknya India mempunyai kelebihan mutlak - sehingga reaksi pelanggan menjadi mustahil untuk diabaikan oleh syarikat Amerika.

Makna kelebihan mutlak & Definisi kelebihan mutlak

Kelebihan mutlak ,

Bagaimana Menentukan Kelebihan Mutlak?

 • Manfaat mutlak adalah kemampuan seseorang, syarikat, wilayah atau negara untuk menghasilkan sejumlah besar masa atau barang atau perkhidmatan per unit kuantiti atau unit barang atau perkhidmatan. Iklim Waktu Gunakan sejumlah kecil input, seperti di syarikat lain yang menghasilkan kebaikan atau perkhidmatan yang sama.

  • Manfaat mutlak ialah pengeluar dapat menghasilkan perkhidmatan yang baik dengan harga yang sama atau dengan harga yang lebih rendah daripada pengeluar lain dengan harga yang sama atau dalam kuantiti yang sama.
  • Keuntungan mutlak boleh menjadi asas keuntungan besar dari perdagangan antara pengeluar barang keuntungan mutlak yang berbeza.
  • Melalui pembahagian pengkhususan, buruh dan perdagangan, pengeluar dengan faedah mutlak yang jelas selalu dapat memperoleh lebih banyak daripada yang mereka lakukan secara terpisah.
  • Manfaat mutlak merujuk kepada kelebihan perbandingan, yang dapat membuka lebih banyak peluang untuk pengagihan gaji dan keuntungan komersial.

 • Mampu mengeluarkan barang dengan kos yang lebih rendah daripada di negara lain.

Makna Literal Kelebihan Mutlak

Mutlak:

Makna Mutlak:
 1. Nilai atau prinsip yang dianggap berlaku secara universal atau tidak bergantung kepada perkara lain.

 2. Sama sekali tidak bergerak atau tidak bergerak.

 3. Tidak relevan atau setanding kelihatan bebas atau wujud berkaitan dengan perkara lain.

 4. (Pembinaan) benar-benar bebas dari sisa ayat, misalnya

Kalimat Mutlak
 1. Yang baik dan yang buruk dijumlahkan.

 2. Rahsia mutlak

 3. Standard moral mutlak

 4. Kami meninggalkan meja selepas makan malam

Sinonim Mutlak

tidak relatif, lengkap, tidak berubah-ubah, keluar-dan-keluar, sempurna, murni, terang-terangan, total, keseluruhan, universal, mengucapkan, tetap, bebas, memutuskan, absolutis

Kelebihan:

Makna Kelebihan:
 1. Letakkan diri anda pada kedudukan yang menguntungkan atau murah.

 2. Keadaan atau keadaan yang meletakkan seseorang pada kedudukan yang baik atau tinggi.

Ayat Kelebihan
 1. Adakah kita hanya terjebak dalam lingkaran setan untuk menghancurkan kepentingan kita sendiri dan mengejarnya dengan jelas?

 2. Syarikat yang mempunyai pangkalan data berkomputer mempunyai kelebihan

Sinonim Kelebihan

tepi, kad truf, tangan cambuk, kepala, plumbum, tangan atas