Jerawat telah menjadi masalah utama bagi banyak orang muda dari mereka yang baru memasuki akil baligh hingga mereka yang berumur 40 tahun, jumlah orang yang mendapat parut yang serius akibat jerawat meningkat secara mendadak ... menjadi penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan jerawat, itu faktor risiko dan langkah pencegahan yang boleh kita lakukan untuk mencegahnya.jerawat

Apa itu jerawat

Jerawat adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Jerawat Apa itu Jerawat . biasanya muncul di wajah, leher, dada, belakang dan bahu. Jerawat boleh berlanjutan, jerawat dan lebam sembuh dengan perlahan, dan ketika seseorang mulai hilang, yang lain nampaknya tumbuh. Jerawat Cara menghilangkan parut jerawat . adalah yang paling biasa di kalangan remaja, dengan prevalensi yang dilaporkan 70 hingga 87 peratus. Bergantung pada keparahannya, jerawat boleh menyebabkan tekanan emosi dan parut pada kulit. Jerawat lebih baik dirawat lebih awal kerana ini dapat mengurangkan risiko kerosakan fizikal atau emosi yang berpanjangan.

Ringkasan Jerawat adalah keadaan kulit yang mengakibatkan jerawat, bintik hitam, kepala putih dan kadang-kadang ruam. Ia berlaku apabila folikel rambut tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Jerawat biasanya berlaku di kawasan kulit yang mengeluarkan minyak tinggi seperti; muka, leher, dada, bahu dan belakang.

Orang ramai juga membaca Cara menghilangkan parut jerawat .

Gejala

Tanda dan gejala jerawat berbeza-beza bergantung kepada keparahannya. Gejala biasa https://npcparty.org/t/get-to-know-the-psychological-symptoms-of-stress/21721.are;

 1. kepala putih (liang palam tertutup)

 2. kepala hitam (liang palam terbuka ... minyak bertukar menjadi coklat ketika terkena udara)

 3. benjolan lembut merah kecil (papula) Cara menghilangkan tanda kulit .

 4. pustula dengan nanah di hujungnya (jerawat).

 5. nodul (benjolan besar, padat, menyakitkan di bawah permukaan kulit.

 6. leyst cystic (benjolan nanah yang menyakitkan di bawah permukaan kulit). Baca juga Bagaimana Menjadi Cantik .

Gejala jerawat yang biasa adalah: kepala putih, komedo, papula, jerawat, nodul, dan leyst cystic.

Punca

Empat faktor utama menyebabkan jerawat, ini adalah;

 1. pengeluaran minyak
 2. sel kulit mati
 3. liang pori tersumbat
 4. bakteria https: //npcparty.org/t/bacteria/12804.

Patofisiologi

Jerawat biasanya muncul di wajah, leher, dada, punggung, dan bahu, kerana kawasan ini mempunyai kelenjar sebum yang banyak yang menghasilkan minyak (sebum). Jerawat berlaku ketika folikel rambut 14 Petua Terbukti mengenai Cara Menghilangkan Kelemumur . menjadi terpasang dengan minyak dan sel kulit mati. Folikel rambut disambungkan ke kelenjar minyak (kelenjar sebum). Kelenjar ini mengeluarkan sebum yang melincirkan rambut dan kulit. Sebum biasanya bergerak di sepanjang batang rambut dan melalui pembukaan folikel ke permukaan kulit. Apabila badan menghasilkan sejumlah besar sebum dan sel-sel kulit mati, mereka dapat menumpuk di folikel rambut. Mereka membentuk palam lembut yang mewujudkan persekitaran di mana bakteria dapat berkembang maju. Sekiranya pori-pori yang tersumbat dijangkiti bakteria, keradangan akan mengakibatkan jerawat.

Ringkasan Jerawat biasanya terjadi apabila folikel rambut tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati sehingga mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk bakteria berkembang, bakteria ini menyebabkan keradangan yang mengakibatkan jerawat.

Sebab-sebab lain

Apabila kotoran dan bakteria tersekat di liang roma, minyak yang dikeluarkan tidak dapat keluar sehingga jerawat atau zit terbentuk di atas liang.

Apabila kista atau lepuh berisi nanah yang meradang pecah, cairan keluar dan jika menyebar ke permukaan kulit yang berdekatan, bakteria dan kotoran di nanah menyebabkan pertumbuhan jerawat lain yang berdekatan dengan jerawat yang ada. Sistem kekebalan tubuh yang lemah juga berperanan besar dalam menyerang bakteria ke pori-pori kulit.

Jerawat juga berlaku apabila kelenjar sebum di bawah folikel rambut dirangsang semasa akil baligh disebabkan oleh hormon.

Faktor-faktor risiko

Memetik atau memerah jerawat yang ada.

Menyentuh atau menusuk jerawat orang lain.

Fiksyen, tekanan atau tekanan pada kulit.

Ubat yang mengandungi adrogen, barbiturat, kortikosteroid dan litium tinggi.

Pil kawalan kelahiran.

Perubahan hormon semasa haid pada wanita.

Kosmetik Cara Menghilangkan Tag Kulit Besar . yang terlalu berminyak.

Ringkasan Faktor risiko utama jerawat adalah; memetik atau memerah jerawat yang ada, menyentuh atau menusuk jerawat orang lain, kosmetik berminyak, geseran, tekanan atau tekanan pada kulit, dan pil kawalan kelahiran.

Komplikasi jerawat

 1. parut https: //npcparty.org/t/blemish/14217.
 2. hiperpigmentasi.

Rawatan

Tujuan rawatan jerawat adalah untuk mengurangkan atau menghilangkan wabak dan mencegah ketakutan. Ubat yang berkesan untuk jerawat termasuk;

 1. isotretinoin
 2. antibiotik (oral dan tropika)
 3. Benzoyl peroksida
 4. retinoid
 5. aleo Vera
 6. ekstrak teh hijau

Pencegahan

Inilah emas kerana pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati .

 1. basuh muka anda dua kali sehari dengan pembersih berasaskan air tanpa minyak https: //npcparty.org/t/how-to-get-rid-of-acne-scars/438.

 2. jangan memerah atau memetik jerawat kerana boleh menyebabkan parut kulit, bengkak atau jerawat akan bertambah buruk.

 3. pengelupasan kulit dan kekeringan yang berkaitan dengan jerawat dapat dicegah dengan menggunakan pelembap.

 4. basuh cadar anda seminggu sekali kerana peluh dan kotoran pada cadar boleh menyebabkan timbulnya jerawat.

 5. pakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan berpeluh yang boleh menyebabkan jerawat pecah pada kulit.

 6. gunakan produk berasaskan air atau bukan adrogenik.

 7. gunakan make-up berminyak dan hapus make-up https: //npcparty.org/t/how-to-do-winged-eyeliner/407. sebelum pergi tidur.

Ringkasan Jangan memerah atau memilih jerawat, gunakan pelembap kulit, pakai pakaian longgar untuk mengelakkan berpeluh dan basuh cadar sekurang-kurangnya sekali seminggu dan jaga kebersihan kulit yang baik.

Soalan lazim

Mengapa jerawat saya tidak bertindak balas terhadap rawatan dan mengapa ia terus muncul kembali? .

Untuk bebas dari jerawat atau mengurangkan jerawat… lebih baik menghindari faktor risiko yang menyebabkan jerawat.

Kesimpulannya

Jerawat adalah keadaan kulit yang biasanya mengakibatkan jerawat, komedo, Whiteheads, leyst cystic dan kadang-kadang ruam. Ia berlaku apabila folikel rambut pada kulit tersumbat dengan sebum (minyak) dan sel kulit mati sehingga mewujudkan persekitaran di mana bakteria dapat berkembang dan menyebabkan keradangan yang mengakibatkan jerawat. Ia sangat berlaku pada remaja terutamanya. Jerawat boleh menyebabkan parut pada kulit dengan mudah. Gejala jerawat yang biasa adalah; bintik hitam, bintik putih, jerawat, nodul, papula dan leyst cystic. Penyebab utama jerawat adalah; pengeluaran minyak, sel kulit mati, bakteria dan liang pori tersumbat. Jerawat lebih baik dirawat lebih awal. Faktor risiko jerawat yang biasa adalah; mengambil atau memerah jerawat yang ada, menyentuh atau memilih jerawat orang lain, kosmetik berminyak, geseran, tekanan atau tekanan pada kulit, ubat-ubatan yang tinggi barbiturat, kortikosteroid dan adrogen, dan pil kawalan kelahiran hormon. Jerawat boleh mengakibatkan parut kulit. Rawatan yang berkesan untuk jerawat termasuk; antibiotik oral dan topikal, retinoid, ekstrak teh hijau, isotretinoin dan benzoil peroksida. Mencegah jerawat selalu lebih baik daripada berusaha menyembuhkannya, jadi berhati-hatilah dengan langkah pencegahan yang dinyatakan di atas.

Orang juga mencari

Apakah penyakit Alzheimer? .

Ulser peptik, gejala, patofisiologi, faktor risiko dan profilaksis (langkah pencegahan) .

Farmakologi penyakit ulser peptik dan ubat yang digunakan dalam penyakit ulser peptik .

Jerawat adalah keadaan kulit yang kronik yang menyebabkan jerawat dan bintik, terutama pada bahu, muka, punggung, dada, lengan atas dan leher. Blackheads, jerawat, kepala putih, nodul dan sista adalah semua jenis jerawat. Ini adalah keadaan kulit umum di Amerika Syarikat. Ia mempengaruhi sehingga 50 juta orang Amerika setiap tahun. Jerawat boleh berlaku pada usia berapa pun. Tetapi biasanya berlaku semasa akil baligh ketika kelenjar sebum mengaktifkan,. Ia tidak berbahaya, tetapi boleh meninggalkan parut kulit yang kelihatan tidak cantik. 85 peratus orang mengalami jerawat antara usia 12 dan 24 tahun di Amerika Syarikat.

jerawat

Jenis Jerawat Sekarang kita akan menerangkan jenis jerawat. Kita mungkin mendengar istilah "pelarian" yang digunakan untuk menjelaskan semua jenis jerawat, tetapi ini tidak selalu menjadi penjelasan yang benar. Tidak semua jenis jerawat merebak ke seluruh kulit.

Pori-pori yang tertutup menyebabkan jerawat itu sendiri. Ini mungkin merujuk kepada:

 • Lebih banyak pengeluaran minyak

 • Hormon

 • Bakteria

 • Rambut tumbuh

 • ■■■■ sel kulit

Jerawat biasanya berkaitan dengan perubahan hormon yang dialami semasa remaja, tetapi orang dewasa juga mengalami jerawat. Kira-kira 17 juta orang Amerika mempunyai jerawat, menjadikannya salah satu keadaan kulit yang paling umum di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak.

Menganalisis jenis jerawat yang anda alami adalah kunci untuk berjaya menyembuhkan jerawat. Jerawat boleh menjadi radang atau tidak radang. Subtipe jerawat dalam dua jenis ini termasuk:

 • Komedo
 • Papula
 • Whiteheads
 • Kista
 • Nodul
 • Pustula

Ada kemungkinan mempunyai pelbagai jenis jerawat sekaligus - beberapa kes mungkin cukup ekstrem untuk menjamin lawatan ke doktor atau pakar dermatologi.

Jerawat Bukan Keradangan Jerawat bukan keradangan termasuk whiteheads dan komedo. Jerawat ini tidak menyebabkan pembengkakan. Mereka bertindak balas dengan baik terhadap rawatan over-the-counter (OTC).

Asid salisilik dipasarkan untuk jerawat yang sama, tetapi biasanya berfungsi dengan baik pada jerawat yang tidak meradang. Secara semula jadi menghilangkan kulit, membuang sel-sel kulit yang boleh menyebabkan whiteheads dan blackhead. Carilah dalam pelembap, toner, dan pembersih.

Blackheads Blackheads terbentuk apabila liang ditutup oleh gabungan sel kulit dan sebum. Bahagian atas liang tetap terbuka, walaupun selebihnya ditutup. Ini menghasilkan warna hitam khas yang terlihat pada permukaan kulit.

Whiteheads Whiteheads juga boleh berlaku apabila liang ditutup oleh ■■■■ sel kulit dan sebum. Bahagian atas liang tersumbat. Ia kelihatan seperti benjolan kecil yang menonjol dari kulit.

Whiteheads lebih sukar dirawat kerana pori-pori sudah tersumbat. Produk yang mempunyai asid salisilik dapat membantu. Retinoid topikal memberikan hasil yang baik untuk jerawat komedonal. Kini adaptalene boleh diakses di kaunter sebagai retinoid. Retinoid topikal lebih kuat tersedia Sekiranya retinoid tidak berfungsi. Retinoid topikal yang lebih kuat boleh didapati dengan cadangan dari pakar dermatologi.

Jerawat berjerawat yang membengkak dan merah disifatkan sebagai jerawat yang meradang.

■■■■ sel kulit dan sel sebum menyumbang kepada radang jerawat, tetapi bakteria juga dapat berperanan dalam menutup pori-pori. Bakteria boleh menyebabkan jangkitan pada permukaan kulit dan ini boleh mengakibatkan bintik-bintik jerawat yang teruk dan menyakitkan yang sukar disingkirkan.

Produk yang mempunyai benzoil-peroksida dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan juga menyingkirkan bakteria di dalam kulit. Produk ini dapat menghilangkan sebum tambahan. Doktor boleh mengesyorkan antibiotik topikal atau oral bersama dengan benzoil-peroksida untuk menyembuhkan jerawat yang meradang. Retionoid topikal juga merupakan bahagian penting untuk mengatasi pustula dan papula radang.

Papula Papula terbentuk apabila dinding di sekitar liang kita pecah akibat keradangan yang melampau. Ini menghasilkan liang yang sukar dan tertutup yang sensitif pada sentuhan. Kulit di sekitar liang ini berwarna merah jambu.

Pustules Pustules terbentuk apabila dinding di sekitar liang kita pecah. Pustula meresap dengan nanah. Benjolan ini keluar dari kulit dan umumnya berwarna merah. Kadang-kadang mereka mempunyai kepala putih atau kuning di atas.

Nodul Nodul terbentuk apabila bengkak, liang-liang yang rapat menahan kerengsaan yang lebih jauh. Nodul berada di bawah kulit. Nodul sangat dalam dari kulit, kita tidak dapat menyembuhkannya di rumah. Ubat yang disyorkan adalah penting untuk membantu menyembuhkannya.

Pakar dermatologi dan doktor mungkin akan mengesyorkan ubat oral isotretinoin (Sotret). Ini diambil setiap hari selama beberapa bulan dan dibuat dari bentuk vitamin A. Ia dapat mencegah dan menyembuhkan nodul dengan mengurangkan ukuran kelenjar minyak.

Cyst

Kista boleh terbentuk apabila liang ditutup dengan gabungan sebum, sel kulit, dan bakteria. Penyumbatan terbentuk jauh di dalam kulit dan berada jauh di bawah permukaan daripada nodul.

Benjolan putih atau merah yang besar ini kadang-kadang menyakitkan dan menyakitkan apabila disentuh. Kista adalah jenis jerawat terbesar, dan perkembangannya umumnya disebabkan oleh jangkitan yang melampau. Jerawat jenis ini juga paling mudah parut.

Ubat yang disyorkan isotretinoin (Sotret) biasanya digunakan untuk menyembuhkan sista. Dalam kes yang melampau, doktor atau pakar dermatologi boleh membuang kista secara pembedahan.

Ringkasan Terdapat beberapa jenis jerawat seperti jerawat yang tidak berjangkit dan jerawat yang meradang. Jerawat non-radang termasuk kepala hitam dan kepala putih dan jerawat radang termasuk papula, pustula, nodul dan sista.

Seberapa teruk setiap jenis jerawat? Whiteheads dan komedo adalah bentuk jerawat atau jerawat yang paling ringan. Ini biasanya dapat diatasi dengan ubat topikal OTC, seperti rawatan spot benzoil-peroksida atau toner berasaskan asid salisilik. Sekiranya mereka tidak bertindak balas terhadap ubat OTC, komedon dapat disembuhkan dengan retinoid topikal dengan mudah. Terdapat satu jenis retinoid, disebut sebagai adapalene, yang kini boleh diakses di kaunter. Ia sangat berkesan untuk merawat whiteheads dan blackhead.

Papules dan postules lebih bentuk abate jerawat. Ini mungkin atau mungkin tidak sembuh dengan ubat OTC. Jerawat sederhana mungkin memerlukan cadangan topikal atau oral dari doktor atau ahli dermatologi.

Kista dan nodul adalah bentuk jerawat yang paling melampau. Terdapat keperluan untuk berjumpa doktor kulit untuk membersihkan jerawat yang teruk. Muncul atau mengambil sista dan nodul boleh menyebabkan parut pada kulit.

Ringkasan Blackheads dan whiteheads adalah bentuk jerawat yang paling ringan, papula dan pustula adalah bentuk jerawat yang sederhana dan kista dan nodul adalah bentuk jerawat yang ekstrem. Terdapat keperluan untuk berjumpa doktor kulit untuk membersihkan jerawat yang teruk.

Berapa banyak air yang harus kita minum sehari untuk menyembuhkan jerawat? Air bermanfaat untuk kesihatan kita. Minum banyak air menjadikan kulit kita sihat dan bercahaya. Jerawat dapat dikeluarkan dengan minum banyak air. Terdapat persoalan yang timbul berapa banyak air yang harus kita minum sehari ? Kita mesti minum sekurang-kurangnya 12 gelas air dalam sehari untuk menyembuhkan jerawat sepenuhnya.

Gejala Jerawat Semua orang mahu kelihatan cantik tetapi jerawat boleh terbentuk hampir di mana sahaja di badan kita. Ini biasanya terbentuk di punggung, muka, dada, bahu, dan leher anda. Sekiranya anda menghadapi jerawat, anda biasanya akan melihat jerawat yang berwarna hitam atau putih. Kedua whitehead dan blackhead disebut komedo.

Komedo terbuka di permukaan kulit kita, dan kerana oksigen di udara memberi mereka penampilan hitam. Whiteheads ditutup tepat di bawah permukaan kulit kita, memberikan penampilan putih. Walaupun komedo dan whiteheads adalah lesi yang paling umum dilihat pada jerawat, jenis lain juga boleh berlaku. Lesi keradangan lebih cenderung terbentuk sehingga menyebabkan parut pada kulit. Ini termasuk:

 • Papula berwarna merah, kecil, lebam disebabkan oleh folikel rambut yang dijangkiti atau meradang.

 • Pustula adalah jerawat kecil berwarna merah yang mempunyai kelebihan pada hujungnya.

 • Nodul adalah benjolan yang keras dan kadang-kadang menyakitkan di bawah permukaan kulit kita.

 • Kista adalah benjolan besar di bawah kulit kita yang mengandungi nanah dan umumnya menyakitkan.

Ringkasan Jerawat boleh terbentuk di mana sahaja di badan kita. Whiteheads dan komedo adalah lesi yang paling umum dilihat pada jerawat. Gejala jerawat adalah pembentukan papula, pustula, sista dan nodul.

jerawat

Punca Jerawat Jerawat terbentuk apabila pori-pori kulit kita tersumbat dengan kulit, bakteria, atau minyak. Folikel terdiri daripada kelenjar minyak sebum. Kelenjar minyak menghasilkan sebum (minyak), yang keluar dari pori, dan ke kulit kita. Sebum menjadikan kulit kita lembut dan dilincirkan. Kekeringan juga boleh menyebabkan jerawat.

Satu atau lebih masalah dalam proses pelinciran ini boleh menyebabkan jerawat. Ia boleh terbentuk apabila:

 • Bakteria terbentuk di liang roma

 • ■■■■ sel kulit tumbuh di liang pori

 • Folikel kita menghasilkan terlalu banyak minyak

Masalah-masalah ini menyebabkan pembentukan jerawat. Jerawat muncul apabila bakteria tumbuh di liang tertutup dan minyak tidak dapat keluar.

Faktor Hormon Pelbagai faktor menghasilkan jerawat, tetapi penyebab utamanya adalah peningkatan tahap androgen.

Androgen adalah sejenis hormon, tahapnya meningkat ketika remaja bermula. Ia berubah menjadi estrogen.

Peningkatan tahap androgen menyebabkan kelenjar minyak di bawah kulit terbentuk. Kelenjar yang membesar melepaskan lebih banyak sebum. Sebum yang besar dapat memecah dinding sel di liang pori, menyebabkan bakteria terbentuk.

Pencetus Kemungkinan Lain

Beberapa kajian memuji bahawa faktor genetik dapat meningkatkan risiko.

Sebab-sebab lain adalah:

 • Kosmetik yang dibalut

 • Beberapa ubat yang mengandungi lithium dan androgen

 • Menstruasi

 • Tekanan emosi

 • Perubahan hormon

Ringkasan Jerawat pada asasnya terbentuk apabila liang-liang kulit kita ditutup dengan sel-sel kulit, minyak dan bakteria. Pelbagai faktor menghasilkan jerawat tetapi penyebab utamanya dianggap peningkatan tahap androgen.

Diagnosis Jerawat Sekiranya anda menghadapi gejala jerawat, doktor anda boleh membuat diagnosis dengan memeriksa kulit anda. Doktor akan memeriksa jenis lesi dan kekerasan atau keparahannya untuk menentukan rawatan terbaik.

Rawatan Jerawat

Penjagaan Rumah Terdapat beberapa aktiviti rawatan diri yang boleh dicuba orang di rumah untuk menyembuhkan jerawat dan menyembuhkan jerawat. . Ubat rumah lain untuk jerawat termasuk:

 • Tidak menyentuh wajah

 • Tidak memetik jerawat, yang menyebarkan minyak dan bakteria berlebihan

 • Menggunakan alat solek yang berlabel "noncomedogenic"

 • Tidak memetik jerawat, yang menyebarkan minyak dan bakteria berlebihan

 • Tidak memakai ikat kepala yang ketat

 • Membersihkan kulit setiap hari dengan sabun untuk menghilangkan kotoran dan minyak tambahan.

Ubat

Sekiranya rawatan diri tidak menyembuhkan jerawat, ada juga ubat jerawat yang dijual bebas. Sebilangan besar ubat-ubatan ini mengandungi bahan-bahan yang dapat membantu membunuh bakteria atau mengeluarkan minyak dari kulit. Ini termasuk:

 • Resorcinol adalah bahan yang kurang umum yang digunakan untuk membasmi sel-sel kulit ■■■■.

 • Asid salisilik kadang-kadang digunakan dalam mencuci jerawat dan sabun.

 • Benzoil peroksida membasmi bakteria penyebab jerawat. Benzoil peroksida terdapat di kebanyakan gel jerawat dan krim. Ia digunakan untuk mengeringkan jerawat yang ada dan menyembuhkan yang baru.

 • Sulfur adalah bahan semula jadi dengan bau semula jadi yang terdapat dalam beberapa pembersih, topeng dan losyen.

Bagaimana kita dapat menghilangkan parut jerawat secara semula jadi? Ini adalah persoalan umum bagaimana kita dapat menghilangkan parut jerawat . Parut jerawat menjadikan wajah kita tidak cantik. Terdapat beberapa ubat untuk menghilangkan parut jerawat.

 • Sapukan teh hijau ke kulit anda

 • Ambil makanan tambahan zink.

 • Melembapkan dengan lidah buaya

 • Sapukan cuka sari apel

Ringkasan Beberapa ubat tersedia untuk menyembuhkan jerawat jika rawatan diri tidak berfungsi. Sebilangan besar ubat mengandungi bahan yang dapat membantu membunuh bakteria atau mengeluarkan minyak dari kulit.

jerawat

Petua Pencegahan dan Pengurusan Berikut adalah beberapa langkah pencegahan untuk merawat kulit yang mempunyai jerawat:

 • Cuci muka dengan air suam tidak lebih dari dua kali sehari dan gunakan sabun ringan untuk mencuci muka.

 • Jangan pecah jerawat atau gosok kulit.

 • Elakkan memetik jerawat, kerana ini membuat parut di wajah.

 • Pakar dermatologi dapat menyembuhkan jerawat yang memerlukan pembasmian cepat dengan alasan kosmetik.

 • Elakkan menyentuh wajah.

 • Semasa bercakap, jauhkan telefon bimbit dari wajah, kerana mungkin terdapat sisa kulit dan sebum.

 • Basuh tangan terutamanya sebelum menggunakan krim, solek atau losyen.

 • Bersihkan cermin mata setiap hari kerana ia mengumpulkan sisa kulit dan sebum kulit.

 • Sekiranya jerawat ada di bahu, dada, atau punggung, cuba pakai pakaian longgar untuk membiarkan kulit bernafas. Elakkan pakaian ketat, seperti topi, dan selendang.

 • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang sangat besar, kerana boleh menyebabkan kulit terbentuk lebih banyak sebum. Pelbagai ubat jerawat meningkatkan risiko selaran matahari.

 • Elakkan tekanan dan kegelisahan, kerana dapat meningkatkan pembentukan adernalin dan kortisol, yang membentuk jerawat.

 • Cuba tetap kering dan sejuk di iklim yang lembap dan panas, untuk mengelakkan berpeluh.

Jerawat adalah masalah yang lebih umum. Ia boleh menyebabkan rasa malu yang teruk, tetapi rawatan ada, dan ia berkesan dalam kebanyakan kes.

Ringkasan Beberapa langkah pencegahan untuk menyembuhkan jerawat termasuk mencuci tangan dua kali sehari, mengelakkan memetik jerawat, mengelakkan tekanan dan kegelisahan dll.

Apakah Faktor Risiko untuk Mengalami Jerawat? Sebilangan orang percaya bahawa makanan seperti kentang goreng atau coklat akan membentuk jerawat. Tetapi tidak ada pengesahan saintifik untuk tuntutan ini, terdapat beberapa faktor risiko umum untuk mengembangkan jerawat. Ini termasuk:

 • Mempunyai ibu bapa yang mempunyai jerawat

 • Beberapa ubat, seperti pil kawalan kelahiran kortikosteroid.

 • Makanan yang tinggi karbohidrat atau gula halus seperti kerepek dan roti

 • Perubahan hormon yang disebabkan oleh kehamilan atau akil baligh

Semasa akil baligh orang berisiko terkena jerawat Semasa baligh badan kita mengalami perubahan hormon. Perubahan ini dapat menghasilkan pengeluaran minyak, yang membawa kepada peningkatan risiko jerawat. Jerawat hormon yang berkaitan dengan akil baligh secara amnya hilang, atau sekurang-kurangnya membaik ketika kita mencapai usia dewasa.

Ringkasan Sebilangan percaya makanan juga boleh menyebabkan jerawat tetapi tidak ada pengesahan saintifik untuk tuntutan ini. Semasa akil baligh terdapat kemungkinan untuk mengembangkan jerawat.

Soalan Lazim

 • Mengapa jerawat muncul berulang kali? Jerawat datang berulang-ulang kerana ketidakseimbangan hormon. Hormon memainkan peranan besar dalam pembentukan jerawat. Apabila seseorang mengalami ketidakseimbangan hormon, tindak balas kulit dengan berlakunya jerawat di muka, dada dan punggung.

 • Soalan apa yang harus saya tanyakan kepada doktor mengenai jerawat?

 • Apa itu jerawat?

 • Apa yang menyebabkan jerawat?

 • Apakah rawatan terbaik untuk jerawat?

 • Bagaimana saya mesti menjaga kulit saya?

 • Apa yang perlu saya lakukan sekiranya gejala saya bertambah buruk?

 • Berapa lama jerawat berhenti? Jerawat adalah yang paling umum pada kanak-kanak perempuan pada usia 14 hingga 17 tahun dan pada kanak-kanak lelaki pada usia 16 hingga 19 tahun. Jerawat kadang-kadang sembuh ketika seseorang berusia pertengahan 20-an. Dalam beberapa kes, jerawat boleh berterusan ke kehidupan dewasa.

 • Bolehkah air minum membersihkan jerawat? Jerawat dapat dibersihkan dengan minum air. Air banyak membantu memperbaiki tekstur dan warna kulit. Dengan minum air yang cukup jerawat dapat dihilangkan. Air menjadikan kulit kita licin dan lembut. Air juga bermanfaat untuk kesihatan kita.

 • Adakah susu baik untuk jerawat? Susu baik untuk jerawat. Susu mengandungi komponen yang dapat menghilangkan jerawat. Susu mengandungi bahan-bahan yang berkaitan dengan hormon testosteron yang dapat menghasilkan kelenjar minyak di kulit, menjadikan tahap jerawat.

Kesimpulan Jerawat adalah keadaan kulit yang kronik yang menyebabkan jerawat dan bintik, terutama pada bahu, muka, punggung, dada, lengan atas dan leher. Blackheads, jerawat, kepala putih, nodul dan sista adalah semua jenis jerawat. Jerawat biasanya berkaitan dengan perubahan hormon yang dialami semasa remaja, tetapi orang dewasa juga mengalami jerawat. Jerawat tidak meradang termasuk whiteheads dan blackhead. Jerawat yang bengkak dan merah disebabkan oleh jerawat yang meradang. Air bermanfaat untuk kesihatan kita. Minum banyak air menjadikan kulit kita sihat dan bercahaya. Jerawat dapat dikeluarkan dengan minum banyak air. Jerawat boleh terbentuk di mana sahaja di badan kita. Whiteheads dan komedo adalah lesi yang paling umum dilihat pada jerawat. Gejala jerawat adalah pembentukan papula, pustula, sista dan nodul. Jerawat dapat disembuhkan dengan beberapa rawatan di rumah. Sekiranya anda menghadapi gejala jerawat, maka doktor anda boleh membuat diagnosis dengan memeriksa kulit anda. Doktor akan memeriksa jenis luka dan kekerasan atau keparahannya untuk menentukan rawatan terbaik.

Topik-topik yang berkaitan

Apa itu jerawat? Adakah makanan pedas baik untuk anda? Bagaimana untuk menjadi cantik?

Jerawat adalah penyakit yang berkaitan dengan kulit yang melibatkan kelenjar minyak yang terdapat di dalam pangkal folikel rambut. Jerawat disebabkan oleh mutasi genetik, kitaran haid, kegelisahan dan tekanan, iklim panas dan lembap, menggunakan alat solek berasaskan minyak, dan memerah jerawat. Ia memberi kesan kepada 3 pada setiap 4 orang berusia 11 hingga 30 tahun. Ia tidak berbahaya jika diambil rawatan yang tepat, sebaliknya menimbulkan parut, tekanan emosi, dan penyebaran jerawat di seluruh kawasan.

PENYEBAB:

1 - PENYERAPAN:

Jerawat yang meradang terdiri daripada pembengkakan, kemerahan, dan pori-pori yang sangat tersumbat dengan bakteria, minyak, dan sel-sel kulit mati. Kadang kala, bakteria yang disebut Propionibacterium acnes (P. acnes) juga boleh menyebabkan jerawat yang meradang. Jerawat non-radang, juga disebut jerawat komedonal, lebih dekat dengan permukaan kulit dan tidak mempunyai bakteria.

Jenis jerawat yang disebabkan oleh keradangan:

Rawatan jerawat melibatkan pengenalan jerawat radang yang betul. Berikut adalah jenis utama jerawat yang meradang

Komedi yang meradang:

Ini diakui oleh bintik hitam bengkak atau bintik putih yang muncul di permukaan kulit

Papula.

Mereka kecil (biasanya kurang dari 5mm) dan berwarna merah dan tidak dipenuhi nanah di dalamnya, jika diisi dengan nanah maka ia berubah menjadi pustula. Mereka muncul di permukaan kulit anda. Mereka muncul di permukaan kulit kerana pori-pori yang tersumbat.

Pustula.

Pustula seperti papula berwarna merah dan dengan nanah di dalamnya sama seperti papula tetapi berukuran besar. Pustules juga disebut sebagai jerawat

Nodul .

Mereka muncul sebagai benjolan kecil yang berisi nanah yang terletak di bawah permukaan kulit.

Kista.

Kista adalah jenis jerawat yang paling teruk. Seperti nodul, mereka duduk di bawah permukaan kulit anda. Mereka dipenuhi nanah dan biasanya besar dan sakit ketika disentuh.

2 - FAKTOR HORMON:

Jerawat ini terjadi apabila terdapat peningkatan kadar androgen dalam hormon anda. Apabila tahap remaja meningkat dalam badan, maka androgen juga meningkat menyebabkan jerawat. Pada wanita, androgen ditukar menjadi estrogen. Apabila tahap androgen meningkat maka kelenjar minyak di dalam permukaan kulit juga meningkat. peningkatan kelenjar menyebabkan lebih banyak pengeluaran sebum. Kerana pengeluaran sebum yang berlebihan, dinding sel yang terdapat dalam sel pecah, menyebabkan bakteria tumbuh. Progesteron adalah penyebab ketidakseimbangan hormon. Hormon ini terdapat di dalam badan wanita yang membantu dalam pembuahan dan kehamilan. Androgen disebut hormon seks lelaki dan terdapat di dalam badan wanita juga, tetapi dalam jumlah yang tinggi daripada androgen. Hormon pada lelaki stabil, kebanyakan wanita menjadi mangsa jerawat yang disebabkan oleh hormon. Jerawat yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon disebut jerawat hormon. Jerawat ini kebanyakannya berlaku semasa akil baligh

Punca jerawat hormon:

Menstruasi: Wanita biasanya mengalami jerawat sebelum haid. Tahap estrogen dan pestrogen menurun tetapi tahap testosteron tetap berterusan yang menyebabkan pengeluaran sebum menyebabkan pecahnya kulit.

Menopaus: Peningkatan androgen dan penurunan estrogen juga menyebabkan dinding sel kulit berjerawat menyebabkan jerawat. • PCOS: Dalam ini, androgen yang berlebihan dalam tubuh mengurangkan tahap estrogen dan progesteron. Ini menyumbang kepada kulit berminyak dan mengakibatkan gejala jerawat hormon. • Pubertas: Pada tahap ini, peningkatan tahap androgen pada lelaki dan wanita menyebabkan pengeluaran sebum yang berlebihan akan meningkatkan jerawat. 3- DIET: Makanan yang mempunyai jumlah gula yang berlebihan akan meningkatkan tahap hormon yang dipanggil insulin. Peningkatan kadar insulin dalam darah menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak oleh kelenjar, menghasilkan jerawat.

Makanan yang menyebabkan jerawat:

Susu:

Susu skim kemungkinan besar menghasilkan jerawat. Menurut penyelidikan baru-baru ini, ia adalah hormon pada lembu ketika mereka hamil dan cenderung menghasilkan jerawat. Orang yang mempunyai tahap hormon lembu yang tinggi ini lebih cenderung kepada masalah jerawat.

Gula dan karbohidrat:

Gula, roti putih, beras putih, soda, dan kek menyebabkan jerawat, kerana kandungan gula dalam indeks glisemik tinggi adalah ukuran bagaimana makanan mempengaruhi gula darah. Coklat:

Kajian mendapati bahawa orang yang makan coklat yang mempunyai 10 kali lebih banyak coca kurang terdedah kepada jerawat. Sebaliknya, orang yang makan coklat dengan lebih banyak gula berisiko. Coklat gelap mengurangkan risiko jerawat.

Makanan segera:

Remaja yang memakan makanan segera setiap hari cenderung mengalami jerawat, kerana banyaknya minyak yang digunakan dalam penyediaan ramuan.

Serbuk protein whey:

Protein ini membantu meningkatkan sel kulit dan meningkatkan tahap insulin dalam darah sehingga menyebabkan jerawat.

RAWATAN:

Penjagaan di rumah:

Petua berikut dapat membantu mencegah jerawat: • membersihkan kulit setiap hari menggunakan sabun untuk mengurangkan minyak dan debu. • Mencuci rambut setiap hari dengan syampu dan jangan biarkan rambut jatuh di wajah anda. • Menggunakan 'bukan komedogenik; alat solek atau solek kalis air • Dengan tidak menyentuh dan mencubit jerawat dan membantu mencegah penyebaran bakteria. • Elakkan memakai topi dan ikat kepala • Jangan sentuh wajah anda.

Antibiotik oral:

Antibiotik oral diambil sehingga 6 bulan untuk pesakit yang mengalami jerawat. Dos antibiotik ini bergantung pada tahap keparahannya. Ini bertujuan untuk mengurangkan pengeluaran P. Acnes. Dosnya meningkat apabila anda mempunyai jerawat yang teruk dan berkurang ketika jerawat itu hilang. P. acnes dapat menjadi tahan terhadap antibiotik pada waktunya, dan antibiotik lain diperlukan. Jerawat lebih cenderung menjadi tahan terhadap topikal daripada antibiotik oral. Antibiotik dapat memerangi pertumbuhan bakteria dan mengurangkan keradangan. Erythromycin dan tetracycline biasanya diresepkan untuk jerawat.

Asid salisilik:

Asid ini membantu dalam membasmi sel kulit mati yang terdapat di dalam liang roma anda. Ia memecahkan luka jerawat dan juga menghalangnya daripada kembali. Disarankan oleh doktor bahawa pelembap mesti digunakan sebelum menggunakan krim yang mengandungi Sulfur asid ini :

Ini adalah ramuan yang paling penting dalam krim yang merawat jerawat, ia sangat sesuai untuk jerawat yang ringan atau kurang parah dan tidak meradang. Krim yang mengandungi sulfur lebih cenderung digunakan untuk menghentikan penyebaran jerawat.

Rawatan hormon:

Beberapa kes jerawat yang meradang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Dalam kes ini, pakar dermatologi anda mungkin menetapkan ubat pengurangan hormon. Di samping itu, pil kawalan kelahiran berfungsi untuk beberapa wanita yang mengalami jerawat yang lebih meradang sebelum dan semasa kitaran haid mereka. Spironolactone, ubat anti-androgen, juga dapat membantu dengan nodul dan jerawat sista yang disebabkan oleh tahap androgen yang sangat tinggi.

FAKTOR-FAKTOR RISIKO:

Umur:

Remaja lebih cenderung mendapat masalah jerawat

Sejarah keluarga:

Sekiranya kedua ibu bapa kandung anda mempunyai jerawat, maka ada lebih banyak peluang bagi anda untuk mendapatkan jerawat

Bahan berminyak atau berminyak:

Anda boleh menjadi lebih mudah terkena jerawat sekiranya anda memakan banyak makanan berminyak. Anda mungkin mengalami jerawat di mana kulit anda bersentuhan dengan minyak atau krim berminyak dan krim

Tekanan pada kulit:

Meletakkan telefon bimbit pada kulit anda semasa dalam panggilan boleh meningkatkan risiko anda mengalami jerawat. Kajian terbaru mendapati bahawa telefon, telefon bimbit, topi keledar, kolar ketat, dan beg galas boleh menyebabkan jerawat di permukaan kulit anda.

KESIMPULAN Terakhir, kita harus mengetahui apa itu jerawat dan bagaimana ia dapat dirawat. Tetapi mempunyai jerawat tidak bermaksud tidak ada rawatan untuk penyakit ini, ada pelbagai rawatan yang dapat membantu anda dalam merawat jerawat dengan cara yang lebih baik, tanpa menyebabkan kerosakan pada kulit. Petua mudah untuk menghilangkan jerawat anda adalah dengan menjaga kulit anda dengan lebih berhati-hati, semasa memakai alat solek dan berhati-hati dengan apa yang anda makan kerana diet yang tidak sihat juga merupakan salah satu faktor untuk anda mengalami jerawat.