Jerawat adalah salah satu keadaan penjagaan kulit yang paling biasa di bumi, yang mempengaruhi kira-kira 85 peratus orang dewasa muda. Rawatan jerawat tradisional seperti asid lemak, niacinamide, atau benzoil peroksida telah terbukti sebagai penyelesaian jerawat yang terbaik, namun ia mungkin mahal dan mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, seperti gatal, kemerahan, gatal-gatal, dan kerengsaan.

Apa yang menyebabkan Jerawat?

Jerawat terbentuk apabila minyak dan sel kulit mati ke kulit bersatu untuk menghasilkan palam yang menyekat liang. Biasanya kulit anda secara semula jadi membuang sel-sel mati. Tetapi sekiranya sistem anda menghasilkan Sebum (minyak) yang banyak, sel-sel tersebut dapat terperangkap di dalam liang pori anda.

Terdapat pelbagai rawatan jerawat yang disokong oleh pakar dermatologi:

Asid salisilik

Asid salisilik juga mempunyai sifat anti-radang untuk membantu dengan kelainan gastrointestinal yang meradang yang mungkin berlaku jika penyumbatan yang berat pada folikel rambut meleleh di bawah kulit. Walaupun menggunakan asid salisilik dalam mencuci muka, anda mungkin mendapat hasil yang lebih baik apabila menggunakannya untuk ubat kumur, pelembap, atau rawatan sementara kerana ini memberikan masa dan tenaga tambahan untuk melakukan kerja sendiri.

Retinol

Anda mungkin sudah mengetahui tentang manfaat krim retinoid ini untuk anti penuaan, tetapi jenis vitamin ini juga berkesan membersihkan jerawat. Ia mendorong sel-sel kulit untuk bertukar pada kadar yang lebih cepat, mengurangkan pengeluaran minyak, juga membantu pengelupasan kulit.

Retina

Retinal bukan satu-satunya retinoid bebas di pasaran - paling lembut. Sebenarnya, sebilangan pakar mengesyorkan agar mereka yang mempunyai kulit sensitif memilih produk yang mengandungi retina (juga disebut sebagai retinaldehid) dan bukannya retinol standard. Sama seperti retinol, sebatian ini adalah retinoid semula jadi yang badannya ubah menjadi asid retinoik.

Sulfur

Perhatian: Sulfur berbau seperti telur busuk. Ia berfungsi dengan menyedut minyak. Sulfur biasanya dicampurkan dengan bahan aktif lain untuk mendapatkan kecekapan paling banyak dengan aroma untuk menghilangkan bau yang kuat.

Bakuchiol

Komponen ini, yang merupakan infusi nabati yang sering dicas sebagai alternatif retinol, sebenarnya bukan retinoid. Tetapi dalam beberapa kajian terhad, ia menunjukkan janji dalam merawat perkara seperti rasa kulit dan garis yang bagus - tanpa kesan sampingan yang biasanya kita kaitkan dengan retinoid.

Adapalena

Adapalene - sering disebut dengan jenama Differin - adalah retinoid sintetik yang tersedia secara eksklusif menggunakan preskripsi. Walaupun begitu, ia baru-baru ini tersedia di kaunter, menjadikannya ubat jerawat yang hebat dan kuat yang boleh anda dapatkan tanpa preskripsi. Dan kerana sintetik, ia dirumuskan lebih ringan daripada ubat pedih ulu hati yang lain .

Pemikiran Akhir

Keprihatinan utama: Jerawat adalah kesakitan tanpa mengira usia anda - namun anda tidak perlu hidup dengannya. Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berfungsi untuk anda, hubungi doktor kulit anda, yang boleh menentukan ubat keradangan kulit terbaik untuk anda.