Kisah Adam dan Hawa:books:

Kisah Alkitab Adam dan Hawa diceritakan dalam buku Kejadian, ketika Tuhan menjadikan Adam, dan sesudahnya Hawa. Ini diberitahu secara konsisten oleh banyak pakar, mengingat ayah saya untuk undang-undang, Herbert Mandel, yang merupakan motivasi untuk penjelasan mengenai "kejatuhan ini." Perbincangan Tuhan yang telah dirakam sebelumnya dengan Adam adalah mengenai produk organik pantang larang dari pokok maklumat di Taman Eden. Adam dan Hawa diberitahu bahawa mereka boleh makan apa sahaja yang mereka perlukan - kecuali produk organik dari pokok itu. Jika mereka melakukannya, Tuhan menyatakan kepada mereka bahawa mereka akan menendang baldi itu. Lulus adalah nasihat Tuhan, sebelum "kejatuhan luar biasa," dan kekurangan kejujuran bagi umat manusia. Hawa dibuat hanya untuk Adam, pembantu yang sesuai untuknya. Kejatuhan itu tidak dapat dielakkan. Dengan segala hormatnya, dia menyerah kepada wanita yang paling baik di bumi, walau dengan nasihat Tuhan. Seperti yang ditunjukkan oleh Alkitab, Tuhan akan melindungi sisa-sisa makanan secara konsisten dan memastikan serta melindungi orang-orang terurap-Nya. Juga, akhirnya, semua akan hancur hanya dengan kerabat-Nya, anak-anak muda-Nya, untuk menuju ke akhirat dan surga lagi. Tuhan menjadikan manusia utama Adam dan selepas itu menjadikan wanita utama, Hawa. Tuhan meletakkan Adam dan Hawa di Taman Eden untuk benar-benar menumpukan perhatian dan menyokong negeri ini. Dia mengatakan kepada Adam dan Hawa bahawa mereka dapat makan dari produk semula jadi dari pokok kecuali pohon yang baik dan jahat. Tuhan memperingatkan mereka bahawa sekiranya mereka makan dari pokok itu mereka akan menggigit debu.

Kitab suci Makna Adam :notebook:

• "Adam" adalah nama yang tepat bagi manusia utama dan tugas untuk manusia.

• Tuhan sendiri memberikan pegangan ini kepada Adam dan Hawa

• Merah yang teduh terletak di belakang akar bahasa Ibrani adam. Ini mungkin mencerminkan tanah merah dari mana ia dibuat.

• Adam dibentuk sejak awal. Kecerdasan di antara "Adam" dan "tanah" (adama [h'm'd} a]) tidak diragukan.

• Adalah mustahak bahawa Adam berkaitan dengan kemanusiaan berbanding etnik tertentu.

• Negara tempat pengambilan residu tidak ditunjukkan.

• Rabi mempercayai bahawa ia datang dari mana-mana sahaja di bumi sehingga tidak ada yang dapat mengatakan, "Ayahku lebih terkenal daripada ayahmu."

• "Berbentuk" mengesyorkan kerja tembikar yang berhati-hati membuat karya yang mempesonakan. Ke dalam kapal tanah ini, Tuhan menyedut nafas hidup.

• Kata-kata ini menggambarkan kedekatan antara Tuhan dan manusia yang tidak dikongsi oleh makhluk.

• Adam dibuat sedikit lebih rendah dari "utusan surgawi" (atau "Tuhan") pada penciptaannya dan "didelegasikan dengan kehairanan dan kehormatan". (Rabi menduga kehebatan tumit Adam menguasai matahari.) Dia diberi wewenang sebagai penguasa bawahan untuk menguruskan ciptaan Tuhan.

• Kata-kata "menenangkan, memerintah, di bawah kakinya" mengesyorkan wewenang terhadap alam semula jadi tetapi tidak terhadap orang yang diwarisinya.

Kitab suci Makna Hawa

:orange_book:Hawa adalah nama yang diberikan dalam Kitab Suci kepada wanita utama.

:orange_book:Rekod penciptaan Hawa terdapat di Mungkin yang paling utama kita rencanakan untuk memperolehi dari kisah ini adalah pendirian yang mana penyatuan antara lelaki dan pasangan dibina, iaitu, sifat dan kesatuan sumber.

:orange_book:Melalui nuansa ular itu, Hawa terjebak dalam pelanggaran salah satu tuduhan yang dipaksakan terhadapnya dan Adam.

:orange_book:Catatan Kitab Suci Hawa ditutup dengan pengenalan Seth.

:orange_book:Pohon Kehidupan di Taman Eden

:orange_book:Kami tidak diberitahu secara jelas bahawa Adam dan Hawa tidak boleh atau tidak memakan Pohon Kehidupan yang berada di tengah taman asuhan kanak-kanak.

:orange_book:Namun, sudah pasti produk pokok ini merupakan pengalaman menjamu selera bagi Adam dan Hawa yang akan mereka hargai setelah mereka melalui penilaian mengenai persetujuan yang ditangani di pohon haram itu.

:orange_book:Pendedahan 2: 7 membincangkan memakan pokok kehidupan yang dibenarkan kepada individu yang "bertahan" atau "menang." Jelas, Adam dan Hawa tidak mengalahkan daya tarik.

:orange_book:Mereka bertujuan untuk mengatur penciptaan tetapi mereka tidak dapat mengatasi kelaparan mereka sendiri. Kerana tidak mematuhi perintah, mereka dibuang dari memakan pokok itu.

:orange_book:Pendedahan 22 mengungkap bahawa peluang bagi kerabat Tuhan untuk memakan pokok kehidupan belum hilang sehingga akhir zaman.

:orange_book:Semua perkara sama, pokok kehidupan ditanam dengan indah di pusat tumpuan anak semaian yang akan datang. Di Eden, pokok-pokok terbukti berbuah pada musim mereka, yang berimplikasi setiap tahun.

:orange_book:Namun, di Eden yang baru dan lebih baik, pokok kehidupan menghasilkan penuaian semula jadi produk semula jadi secara konsisten. Di Eden, pohon kehidupan dipenuhi di tengah taman asuhan kanak-kanak.

:orange_book:Bagaimanapun, di Eden baru, pohon kehidupan menjadi satu atau seberang jalan air.

:orange_book:Tampaknya telah meningkat dan diperpanjang, menyimpulkan bahawa semua orang akan mendekatinya; semua akan bebas untuk makan.

:orange_book:Lebih-lebih lagi, bukan hanya produk organik yang akan menjaga kita; daun pokok ini akan memulihkan kita. Sesungguhnya, mereka akan memperbaiki segalanya.

:orange_book:Sesekali kita mendengar kisah Alkitab yang diceritakan sebagai Penciptaan-Kejatuhan-Penebusan-Pemulihan. Bagaimanapun, setara dengan apa yang Eden, kita tidak hanya membuat garis depan untuk Eden seperti dulu.

:orange_book:Naratif Alkitab adalah Penciptaan-Kejatuhan-Penebusan-Penyempurnaan. Kami menjangkakan rumah yang akan lebih baik dari Eden

Ular di Taman Eden

:blue_book:Suatu hari Setan datang bertopeng seperti ular dan memanggil Hawa, memujuknya untuk memakan produk organik dari pohon kebaikan dan kejahatan.

:blue_book:Hawa memberitahu ular itu bahawa Tuhan mengatakan bahawa mereka tidak boleh memakannya dan mereka akan menggigit debu jika mereka melakukannya, namun Syaitan memikat Hawa untuk makan dengan mengatakan bahawa dia akan menjadi seperti Tuhan sekiranya dia melakukannya.

:blue_book:Eve menerima ketidakbenaran dan mengambil produk organik.

:blue_book:Dia pada ketika itu menawarkan sebilangan untuk Adam untuk dimakannya. Adam dan Hawa, saat ini menyedari bahawa mereka telah menceroboh, segera merasa malu dan berusaha menjauhkan diri dari Tuhan.

Mengapa Adam dan Hawa diusir keluar dari Eden

:green_book:Orang yang disebut Adam diciptakan ketika Tuhan “membentuk manusia dari sisa tanah, dan menghirup hidungnya nafas hidup; dan manusia berubah menjadi jiwa yang hidup ”.

:green_book:Akibatnya, Adam dibuat dari kotoran, yang benar-benar tercermin dalam namanya. Sementara "Adam" menandakan "manusia", dasar nama, adama dalam bahasa Ibrani, menandakan "bumi".

:green_book:Tuhan pada ketika itu menanam sebuah taman asuhan kanak-kanak di Eden, dengan "setiap pohon yang indah untuk penglihatan dan berguna untuk makanan," dan di taman kanak-kanak ini "dia meletakkan lelaki yang telah dirangka itu" supaya Adam dapat tinggal di sana dan mencari rezeki.

:green_book:Beratus-ratus tahun setelah fakta semasa pembuangan, ketika kebiasaan Kejadian mengalami pengaruh Parsi, Taman Eden memperoleh nama lain: Paradise.

:green_book:Istilah ini ditetapkan dalam kata Pardis lama Parsi, yang menandakan "berdinding (atau dipastikan) dipagari di daerah," biasanya menyinggung…

Realiti di sebalik kisah Adam dan Hawa

:ledger: Semuanya bermula ketika Allah yang maha berkuasa memberitahu para utusan suci bahawa dia akan menjadikan seorang penjaga di Bumi yang mungkin dapat berfikir secara terbuka, akal dan memilih.

:ledger: Para utusan suci dengan cepat mengesan bahaya dan meneliti susunan Allah.

Allah maha mengetahui dalam Al-Quran:

"Apatah lagi, (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para utusan surgawi:" Sesungguhnya, aku akan meletakkan (umat manusia) banyak usia di bumi. " Mereka berkata: "Maukah anda menempatkan orang-orang yang akan membuat kejahatan dan menumpahkan darah, sementara kami memuji anda dengan pujian dan banyak kewajiban (dibesarkan anda atas semua yang mereka bekerjasama dengan anda sebagai kaki tangan) dan memberkati anda." Dia (Allah) berkata: "Saya menyedari apa yang anda tidak tahu."

• Utusan suci adalah makhluk yang cerdik dan setia, dihasilkan dengan menggunakan cahaya, yang tujuannya adalah untuk mematuhi perintah Allah.

• Mereka pada dasarnya tidak dapat memahami mengapa Allah menjadikan makhluk lain yang boleh memutuskan untuk menentang pembuatnya! Allah mendidik para utusan suci bahawa pandangan mereka terbatas dan bahawa mereka akan lama memahami susunan surgawinya.

• Allah menjadikan manusia pertama yang mutlak, dibesarkan dari tempat tinggal, bernama Adam dan setengahnya yang lebih baik yang namanya Hawa atau Hawwa dalam bahasa Arab.

• Selepas itu, Allah memerintahkan kepada Adam dan mendorongnya sepenuhnya untuk memikirkan Bumi dan semua yang ada di dalamnya.

• Pada ketika itu Allah memanggil para utusan surgawi untuk berkumpul dan memindahkan mereka untuk menggambarkan satu bahagian Bumi. Mereka terbukti tidak dapat.

• Namun, Adam dapat dan dia melakukannya. Allah menunjukkan kepada para utusan surgawi bahawa Adam adalah makhluk yang lebih baik dan memerintahkan mereka daripada tunduk kepada manusia. Mereka sejajar dengan makhluk lain bernama Jin yang terbakar dari api.

• Orang-orang Jin telah mengintip dan ketika mereka melihat utusan surgawi tunduk, mereka juga melakukannya.

• Namun, seorang Jin tidak dan namanya Iblis, atau malaikat yang jatuh. Iblis menyatakan bahawa dia terbakar dari api sementara manusia dibuat dari sisa-sisa suram.

• Sejalan dengan itu, Iblis menyatakan dia lebih baik daripada lelaki. Kerana sombongnya, Allah melemparkannya keluar dari Surga. Namun, Iblis mempunyai permintaan yang tidak biasa.

• Dia perlu menunjukkan bahawa dia lebih baik daripada manusia dan meminta agar Allah menuntun manusia untuk tidak berpuas hati kepada Allah.

• Oleh kerana Allah mengakui semua tuntutan yang diajukan kepadaNya, Iblis diberi peraturan bebas untuk memimpin siapa sahaja yang akan mengikutinya terpaut namun bergantung kepada prasyarat bahawa dia membiarkan siapa pun yang mencintai Allah dengan keyakinan yang jelas. Iblis bersetuju dan menjamin ini:

• "Saya akan menyerang mereka dari depan dan belakang mereka dan dari sisi ..."

:ledger: Pada masa yang sama, Adam dan Hawa memulakan hidup mereka di taman asuhan kanak-kanak yang menyenangkan di mana mereka adalah pakar.

:ledger: Mereka mempunyai semua yang mereka perlukan dan menjalani hari-hari mereka dengan harmoni dan kepuasan. Adam dan Hawa tidak mempunyai syarat untuk pakaian bahkan karena kenyataannya tidak tercela dan tidak mengandung penghinaan manusia seperti rasa tidak senang, aib atau takut.

:ledger: Walaupun begitu, ketika dia bersekolah dari Allah, Adam menyedari bahawa mereka mempunyai musuh dalam pertempuran dan menyedari bahawa dia akan berusaha untuk memimpin mereka.

:ledger: Akhirnya tiba hari ketika iblis memasuki taman asuhan kanak-kanak dan memberi kuasa kepada Adam dan Hawa untuk memakan produk semula jadi dari pokok haram.

:ledger: Malaikat yang jatuh menjamin bahawa dengan memakan produk semula jadi mereka akan memperoleh lebih banyak kekuatan dan maklumat daripada yang mereka miliki sebelumnya. Walaupun begitu, pokok ini adalah satu-satunya tempat di mana Allah menyuruh mereka tidak makan.

:ledger: Tidak layak untuk menentang hasutan yang dianiayai oleh mereka, Adam dan Hawa makan dari pokok itu. Mereka menantang pembuatnya dengan membiarkan pihak berkuasa menguruskannya.

:ledger: Al-Quran tidak meletakkan kesalahan secara tegas kepada Adam atau Hawa.

:ledger: Mereka berdua mengabaikan Allah dan dianggap bertanggungjawab. Adam dan Hawa diusir keluar dari taman asuhan kanak-kanak dan ke alam liar untuk bertarung untuk diri mereka sendiri.

:ledger: Pada tahap ini, aib mereka kerana mengabaikan Allah sangat luar biasa sehingga mereka telah membentuk pakaian dari daun untuk menutupi alat kelamin mereka.

:ledger: Sesuai dengan Al-Quran, Allah dengan belas kasihan-Nya yang tidak terhingga mengampuni Adam dan Hawa atas perintah mereka. Itulah sebabnya tidak ada idea seperti 'dosa unik' dalam Islam seperti yang terdapat dalam agama Kristian.

:ledger: Sebagaimana ditunjukkan oleh Alkitab, 'dosa unik' menyiratkan bahawa sejak Adam dan Hawa mengemukakan dosa utama maka seluruh umat manusia diliputi oleh kesalahan dan bahawa semua orang dikandung sebagai kenakalan. Islam menolak ini dan Al-Quran mengatakan bahawa tidak ada roh yang dapat menanggung perbuatan orang lain. Oleh itu, dalam Islam, semua anak muda dianggap tidak beradab dan soleh.

:ledger: Tepat ketika orang sampai pada masa remaja, kesalahan mereka akan dilakukan terhadap mereka.

:ledger: Selanjutnya, Islam juga menolak orang yang memerlukan 'pahlawan' untuk menggigit debu kerana kesalahan manusia. Mungkin Islam memerintahkan bahawa satu-satunya cara yang tulen yang dapat dilakukan oleh manusia untuk menyelamatkan adalah dengan menyampaikan kehendak mereka semata-mata kepada Allah dengan persetujuan yang tulus, demonstrasi cinta dan perbuatan hebat.

:ledger: Itulah sebabnya Allah telah menghantar para nabi sepanjang zaman untuk membantu manusia memerangi penjahat dan menemui jalan kembali kepada pembuatnya.

Allah memberi petunjuk kepada Adam dan Hawa untuk memberikan maklumat ini kepada saudara mereka:

"(Allah) berfirman:" Turunkan kamu (dari langit ke bumi), kamu berdua, bersama-sama; sebahagian dari kamu adalah musuh bagi yang lain. Pada waktu itu dengan andaian ada arahan dari saya, siapa pun yang mengikuti arahan saya tidak akan pergi ke tempat yang jauh, dan tidak akan jatuh sakit dan putus asa. Namun, siapa pun yang mendapat jarak dari pembaruan saya (iaitu, tidak memiliki keyakinan terhadap Al-Quran ini atau tidak mengikuti perintahnya, dan sebagainya) sesungguhnya, baginya adalah adanya kesukaran, dan kita akan membesarkannya pada hari Kebangkitan. "

:ledger: Adam benar-benar menjadi nabi pertama yang mutlak ketika dia menunjukkan anak-anaknya sendiri menjadi pekerja yang taat dan hormat kepada penguasa dunia ini.

:ledger: Sejak Adam, barisan nabi panjang telah datang dan melakukan yang paling ekstrim untuk mengarahkan dan memperingatkan manusia sepanjang zaman.

:ledger: Untuk semua individu telah datang seorang nabi. Dengan cara ini, pada hari kiamat, tidak ada roh yang dapat berpura-pura tidak sadar atau melanggar disiplin.

:ledger: Kami tidak mempunyai idea yang paling foggi tentang keseluruhan nama mereka tetapi beberapa yang disebut dalam Al-Quran termasuk: Abraham, Musa, Nuh, Ayub, Yesus dan Mohor Nabi adalah Muhammad (saw) dan tidak ada nabi lain yang akan mengendalikan manusia walaupun kenyataan bahawa sejumlah besar nabi palsu akan datang untuk bergabung dengan iblis dalam kesukarannya untuk memimpin orang-orang di luar landasan.

Kekal di Syurga :paperclip:

• Adam dan Hawa tinggal dalam kedamaian di Firdaus.

• Ini juga diselesaikan oleh amalan Islam, Kristian dan Yahudi.

• Islam mengungkapkan kepada kita bahawa semua Syurga adalah milik mereka untuk dihargai dan Tuhan berfirman kepada Adam, "makanlah kamu berdua dengan penuh kegembiraan dan kesenangan di tempat-tempat itu di mana sahaja ...

• Al-Quran tidak menemui kawasan tertentu di mana Syurga ini berada; Walau bagaimanapun, penganalisis berpendapat bahawa ia tidak ada di bumi, dan bahawa maklumat di kawasan itu tidak berguna bagi umat manusia.

• Kelebihannya ialah memahami latihan dari peristiwa yang berlaku di sana.

• Tuhan mendahului petunjuknya kepada Adam dan Hawa dengan memperhatikan mereka “… jangan dekat dengan pohon ini atau kamu berdua akan menjadi penderita.”

• Al-Quran tidak menemui pokok apa itu; kita tidak mempunyai kehalusan dan mencari maklumat seperti itu juga tidak memberi kelebihan.

• Apa yang dirasakan adalah bahawa Adam dan Hawa hadir dengan tenang dan memahami bahawa mereka adalah pantang larang untuk makan dari pokok itu.

• Walaupun begitu, Syaitan terus menyalahgunakan kekurangan umat manusia.

Titik penting:pen:

Siapa Syaitan?

• Syaitan adalah binatang dari alam semesta jin.

• Jin adalah pengeluaran Tuhan yang dihasilkan menggunakan api.

• Mereka terasing dan unik berkaitan dengan Malaikat dan kemanusiaan; Bagaimanapun, mirip dengan manusia, mereka mempunyai kekuatan akal dan dapat memilih antara yang besar dan kejahatan.

• Jin wujud sebelum produksi Adam dan Syaitan adalah yang paling terhormat di antara mereka, sehingga ia dibangkitkan ke situasi tinggi di kalangan Malaikat.

• "Para Malaikat sujud setiap satu dari mereka bersama-sama.

• Tetapi Syaitan, dia tidak akan berada di antara sujud. Tuhan berfirman: 'Wahai syaitan! Apa alasan anda untuk tidak berada di antara sujud?

• 'Syaitan berkata:' Saya bukan hanya orang yang sujud kepada seseorang, yang Engkau hasilkan dari tanah lumpur halus gelap yang diubah suai.

• 'Tuhan berfirman:' Pada saat itu, keluarlah dari sini kerana sesungguhnya kamu adalah orang yang tidak tersentuh atau dicerca. Sesungguhnya kebinasaan akan tiba hingga hari kiamat. '"

Peranan Syaitan

• Syaitan ada di Syurga Adam dan Hawa dan janjinya adalah untuk menyesatkan dan menipu mereka dan keturunan mereka. Syaitan berkata:

• Sudah tentu saya akan berhenti sejenak menentang mereka (individu) di Jalan Lurus Anda. Pada saat itu saya akan datang kepada mereka dari sebelum mereka dan di belakang mereka, dari hak istimewa mereka dan dari kiri mereka ... "Syaitan sombong, dan memandang dirinya lebih baik daripada Adam, dan dengan cara ini manusia.

• Dia sukar dan licik, dalam hal apapun memahami kekurangan individu; dia merasakan cinta dan keinginan mereka.

• Syaitan tidak mengatakan kepada Adam dan Hawa "pergi makan dari pohon itu" dan dia juga tidak menasihati mereka untuk mengabaikan Tuhan.

• Dia merungut ke dalam jiwa mereka dan menanamkan renungan dan keinginan yang mengganggu. Syaitan berkata kepada Adam dan Hawa, "... Tuhanmu tidak menghalangi kamu pohon ini menyelamatkan bahawa kamu harus menjadi Malaikat atau terjadi pada orang-orang abadi."

• Jiwa mereka dipenuhi dengan pertimbangan pokok, dan suatu hari mereka memilih untuk memakannya.

• Adam dan Hawa bertindak seperti semua orang; mereka asyik dengan perenungan mereka sendiri dan bisikan-bisikan syaitan dan mereka gagal mengingat pemberitahuan dari Tuhan.

Kini adat Yahudi dan Kristian sangat berbeza dari Islam.

• Tidak ada kalanya ungkapan Tuhan - Al-Quran, atau amalan dan simpulan Nabi Muhammad - menunjukkan bahawa Syaitan datang kepada Adam dan Hawa sebagai ular atau ular.

• Islam tidak sedikit pun menunjukkan bahawa Hawa lebih rapuh dari keduanya, atau bahawa dia memikat Adam untuk menentang Tuhan. Makan hasil pokok itu adalah slip yang disampaikan oleh Adam dan Hawa.

• Mereka menanggung tanggungjawab yang setara. Itu bukan dosa pertama yang dibahaskan dalam adat istiadat Kristian.

• Keturunan Adam tidak ditolak kerana kesalahan penjaga unik mereka. Itu adalah kesalahan, dan Tuhan, dalam Kebijaksanaan dan RahmatNya yang tak terbatas, mengampuni mereka berdua.

Kisah Adam dan Hawa:books:

• Kisah Adam dan Hawa diceritakan dalam Al-Quran. Terlepas dari kenyataan bahawa hal itu dapat dibandingkan dari banyak sudut pandang dengan apa yang dijumpai secara khusus dalam sisa-sisa tulisan suci masa lalu, beberapa standard penting berbeza.

• Tuhan melaporkan kepada para utusan suci bahawa Dia meletakkan spesies di bumi. Tuhan menjadikan Adamp, merancangnya dari lumpur.

• Dia menghirup semangat itu ke Adamp, menunjukkan kepadanya nama-nama, semuanya sama, dan menjadikan dari jiwa yang serupa setengahnya yang lebih baik, Hawa.

• Tuhan mengizinkan mereka tinggal di Syurga dengan kebebasan melalui dan melalui. Tuhan berfirman kepada para utusan surgawi, "Tunjukkan penghormatan kepada Adam" (Mereka melakukan hal semacam itu dalam bentuk pertimbangan, bukan cinta). Syaitan ada di kalangan utusan suci; namun dia bukan salah seorang dari mereka. Dia berasal dari jin, sebuah ras makhluk yang mempunyai pilihan yang tidak terkendali yang Tuhan buat sebelum Adamp dari api yang tidak berasap.

• Pada saat Tuhan meminta utusan-utusan suci dan orang-orang dalam organisasi mereka untuk memberi penghormatan kepada Adamp, mereka semua melakukan demikian kecuali Syaitan, yang menafikan demi penghormatan diri dan egoisme, mengaku lebih unggul daripada Adamp di terang fakta bahawa dia dibuat dari api, sementara Adamp dibuat dari kotoran.

• Yang pasti, Syaitan adalah fanatik utama.

• Syaitan jatuh dari keindahan Tuhan. God, The Reckoner, mengecamnya kerana pemberontakannya; namun Syaitan, yang menjijikkan, meminta agar Tuhan memberinya istirahat hingga hari kiamat (pemulihan), sehingga dia dapat membuat Adamp dan kerabatnya tidak dihormati. Syaitan berkata, "Sesungguhnya aku akan salah arah dan tanpa keraguan aku akan menimbulkan kerinduan pada mereka." Tuhan memberinya kelegaan ini sebagai permulaan bagi umat manusia. Tuhan memahami apa yang tidak diketahui oleh Syaitan.

• Adalah penting untuk memperhatikan bahawa Setan yang sangat mustahil mungkin "berperang" dengan Tuhan, dengan alasan bahawa seperti semua perkara lain, dia adalah ciptaan Tuhan. Syaitan wujud hanya dengan kehendak Tuhan; dia benar-benar berada di bawah kekuatan Tuhan.

• Jika Tuhan tidak memerlukan Setan atau pembantunya, mereka tidak akan mempunyai pilihan untuk tinggal di hadapan walaupun sesaat.

• Islam tidak memberikan Syaitan sebahagian dari kesalehan Tuhan. Itu tidak memberi penghargaan kepadanya tentang ciri-ciri luar biasa atau surgawi.

• Islam menolak pemikiran bahawa Syaitan bertempur dengan Tuhan dan membawa 33% dari surga Syurga bersamanya.

• Syaitan adalah musuh manusia yang diakui, namun dia hanyalah binatang, yang sepenuhnya tunduk kepada Tuhan kerana kehadirannya yang sebenarnya.

• Walaupun sombong, benci, dan jatuh dari keindahan Tuhan, Syaitan memenuhi suatu keperluan.

• Tuhan memerlukan orang untuk mempunyai keputusan bebas di antara yang baik dan yang buruk. Dia mengakui individu keupayaan untuk melihat Pencipta dan pergi kepada-Nya.

• Orang itu pada mulanya dianggap hebat, biasanya dianggap tidak teratur di wilayah Islam (tempat tinggal).

• Syaitan dan pasukannya meminta kejahatan dan menentang yang hebat, ingin menyesatkan umat manusia, musuh yang dinyatakannya, menjadi keji dan kekaguman yang disembah, jauh dari monoteisme, kejujuran, dan jalan Tuhan.

• Tuhan, Yang Maha Bijaksana, mengalu-alukan umat Islam untuk memerintahkan yang besar dan mencegah kemungkaran.

• Oleh kerana kita berlatih melalui dan melalui kebebasan, dengan menentang godaan Setan, orang dapat mencapai kehormatan yang luar biasa.

• Akan datang adalah ikhtisar awal Adam dan Hawa di Firdaus: Mereka menghargai peluang dan kebahagiaan yang luar biasa di Firdaus.

• Tuhan menasihati mereka untuk memakan produk Taman dengan gembira dan senang sesuka mereka.

• Dia melarang mereka bergerak ke arah satu pohon, dan memperingatkan mereka bahwa jika mereka melakukannya, mereka berdua akan menjadi penjahat.

• Syaitan datang dan salah mengarahkan mereka, mengatakan bahawa Tuhan hanya menolak mereka memakan pohon itu kerana ia akan menjadikan mereka kekal atau mereka akan menjadi seperti utusan-utusan suci.

• Mereka ditipu oleh Syaitan dan memakan pokok itu.

• Adam dan Hawa merasa aib.

• Mereka pergi kepada Tuhan dengan permintaan maaf yang sungguh-sungguh dan Tuhan, Yang Maha Pengampun, Yang Maha Pemurah, Yang Maha Penyayang, mengampuni mereka. Islam secara tidak sengaja menolak idea dosa yang unik, atau pemikiran bahawa semua orang dikandung sebagai penjahat sebagai akibat daripada kegiatan Adam. Tidak ada kehendak manusia yang dapat menanggung beban orang lain (kerana Tuhan itu Maha Adil).

• Setiap individu bertanggung jawab atas kegiatan mereka dan dibawa ke dunia sebagai seorang Muslim, tidak beradab dan bebas dari pelanggaran.

• Perhatikan bahawa Islam tidak menuduh Hawa. Kedua-dua Adam dan Hawa mempunyai kebebasan berfikir. Mereka berdua memakan pokok itu.

• Kesalahan dan pemberontakan mereka adalah usaha bersama. Islam menolak kemungkinan wanita menggoda atau dicerca dengan berat badan bulanan dan penderitaan pekerja kerana kesalahan Hawa.

• Tuhan menyingkirkan Adam dan Hawa dari Syurga dan menyebabkan mereka kecapi di bumi.

• Tuhan sebelumnya telah mengatakan kepada para utusan surgawi bahawa Dia meletakkan makhluk lain di bumi.

• Bumi adalah tempat di mana Tuhan, dari saat penciptaan, dalam maklumat tanpa usia-Nya, memerlukan kita.

Perkahwinan anak Adam dengan anak perempuannya menjelang permulaan penciptaan :notebook:

• Lebih dari seorang penyelidik telah menyatakan bahawa Allah, semoga Dia dimuliakan, menetapkan bahawa Adam (keharmonian tiba) harus mengahwini anak perempuannya dengan anak-anaknya, sehingga dia akan menikahi wanita dari satu kehamilan dengan lelaki dari kehamilan yang lain.

• Allah, semoga Dia diangkat, berfirman mengenai dua anak Adam (keharmonian tiba) (terjemahan kepentingan):

“Juga, (wahai Muhammad صلى الله عليه وسلم) menyampaikan kepada mereka (orang Yahudi) kisah dua anak Adam (Haabeel dan Qaabeel - Abel dan Kain) dengan benar; ketika masing-masing memberikan penebusan (kepada Allah), itu diakui dari yang satu tetapi bukan dari yang lain. Yang terakhir mengatakan kepada yang sebelumnya: 'Saya pasti akan membunuh anda.' Yang sebelumnya mengatakan: 'Sesungguhnya, Allah mengakui hanya dari individu yang Al-Muttaqoon (yang taat)' "

Ibn Katheer (semoga Allah memperlihatkan kelonggaran kepadanya) berkata:

• Diterangkan mengenai mereka, seperti yang dikutip oleh lebih dari seorang penyelidik sebelumnya dan kemudian, bahawa Allah mengesahkan bahawa Adam (keharmonian tiba) harus mengahwini gadis-gadis kecilnya dengan anak-anaknya sebagai masalah keperluan.

• Bagaimanapun, mereka berkata: Seorang lelaki dan wanita dibawa ke dunia dari setiap kehamilan, jadi dia akan menikahi wanita dari satu kehamilan dengan lelaki dari yang lain.

• Saudara perempuan Habeel memberontak dan saudari Qabeel sangat baik.

• Qabeel perlu menyelamatkannya untuk dirinya sendiri dan tidak menawarkannya kepada saudara kandungnya, namun Adam menuntut agar mereka harus memberikan penebusan dosa dan apa sahaja penebusan dosa saudara yang diakui oleh Allah akan memenangkan tangannya.

• Oleh itu mereka menawarkan penebusan dosa dan hal itu diakui dari Habeel namun tidak diakui dari Qabeel. Selanjutnya, kisah mereka diceritakan oleh Allah dalam Kitab-Nya.

• Ibn Abi Haatim menjelaskan:

• Dilarang menikahi saudara kembarnya dengan seorang wanita, dan dia diperintahkan untuk bersamanya dengan saudara kandung dari kehamilan yang lain.

• Lebih-lebih lagi, dari setiap kehamilan satu anak dan seorang wanita muda dikandung.

• Walaupun mereka seperti itu, seorang wanita muda yang hebat dibawa ke dunia kepadanya, dan seorang wanita lain dikandung yang mengerikan.

• Saudara kembar dari orang yang mengerikan itu berkata kepada saudara kandungnya: Beri saya saudara kembar anda dalam perkahwinan dan saya akan memberikan saudara kembar saya dalam perkahwinan.

• Dia berkata: Saya mempunyai hak lebih kepada adik kembar saya.

• Oleh itu, mereka memberikan penebusan dosa, dan penebusan dosa dari orang yang menawarkan slam diakui namun penebusan dosa orang yang menawarkan tanaman tidak diakui, jadi dia membantai dia.

• Ibn Katheer (semoga Allah memperlihatkan kelonggaran kepadanya) berkata: Isnaadnya adalah jayyid.

• Seperti yang ditunjukkan oleh Sahaabah (semoga Allah berpuas hati dengan mereka) atau beberapa dari mereka, terutama dari Ibn 'Abbaas yang merupakan individu yang paling mahir dalam memahami Al-Quran, dan para penyelidik menjelaskan apa yang dirujuknya, ini tidak dipandang sebagai hipotesis bahawa tidak wajar diakui.

Mungkin, dalam kata-kata yang disebutkan di atas, Ibn Katheer menunjukkan bahawa ini adalah masalah yang lengkap, kerana dia berkata:

• Allah menganjurkan agar Adam (keharmonian tiba) harus mengahwini gadis-gadis kecilnya dengan anak-anaknya sebagai masalah keperluan. Petikan akhir.

• Kata-kata "sebagai masalah kebutuhan" menunjukkan bahawa tidak dapat dibayangkan bahawa hal-hal mungkin terjadi dengan cara yang tidak terduga, bagaimanapun juga bagaimana semua umat manusia dapat membuahkan hasil? Bagaimana mungkin mereka mereplikasi? Hal ini sangat tidak mungkin berlaku selain oleh anak-anak Adam yang mengahwini gadis-gadis kecilnya.

Kesimpulannya

Adam mewakili "jiwa yang luar biasa", Hawa mewakili "roh manusia", Pohon Pengetahuan mewakili "dunia manusia", dan ular itu mewakili "hubungan dengan dunia manusia". Kejatuhan Adam dengan cara ini menangani cara di mana manusia menyedari kebaikan dan kejahatan.

Soalan Lazim :paperclip:

1) Siapakah anak-anak Adams?

Kain dan Abel (bahasa Arab: هابيل, قابيل, Qabil dan Habil) diterima oleh orang Islam sebagai dua anak awal Adam dan Hawa, walaupun mereka tidak disebut dengan nama mereka dalam Al-Quran.

2) Siapakah gadis kecil pertama Adam?

Luluwa

Luluwa (selain Aclima) menurut beberapa kebiasaan yang ketat adalah gadis kecil Adam dan Hawa yang paling berpengalaman, saudara kembar Kain dan pasangan Abel. Mengikut adat istiadat ini, dia adalah manusia wanita utama yang dikandung secara normal

3) Adakah Nuh adalah saudara dari Seth?

Cain dan Seth

Keturunan yang mengikuti saudara-mara Kain diberikan dalam Kejadian 4, sementara garis dari Seth hingga Nuh muncul dalam Kejadian 5.

4) Berapakah umur Adam dalam Alkitab

930 tahun

Permulaan 5 mencatatkan saudara-mara Adam dari Seth hingga Nuh dengan usia mereka semasa memperkenalkan anak pertama mereka dan usia mereka ketika mati. Umur Adam semasa kematian dibenarkan sebagai 930 tahun.

5) Bahasa apa yang Adam dan Hawa menuturkan Islam?

Bahasa Ibrani kuno atau bahasa Aram adalah dialek yang berpotensi dituturkan oleh Adam dan Hawa. Seperti yang ditunjukkan oleh keyakinan Islam, Adam berada di Syurga sebelum turun ke "dunia" untuk disiplin. Semasa Adam berada di Syurga, Dia biasa bercakap dalam bahasa Arab…

6) Anak Nuh mana yang tidak memasuki bahtera?

Bith

Beberapa penganalisis Islam kemudian menyebut namanya sebagai Yam atau Kan'an yang lain. Sesuai cerita rakyat Ireland, seperti yang terdapat di Annals of the Four Masters dan di tempat lain, Noah mempunyai seorang lagi anak bernama Bith yang tidak dibenarkan menaiki Tabut, dan berusaha menjajah Ireland dengan 54 orang, hanya untuk dibersihkan di Banjir.

7) Berapa umur di antara Adam dan Musa?

Empat usia

Ada data yang bertentangan tentang berapa lama Israel menghabiskan waktu di Mesir: Keluaran 12:40 mengatakan 430 tahun, namun Keluaran 6: 14–25 mengatakan ini hanya terdiri dari empat usia (Lewi kepada Musa).

8) Bagaimana Nuh dikenali dengan Adam?

Nuh muncul dalam Kejadian 5:29 sebagai anak Lamekh dan kesembilan jatuh dari Adam. Dalam kisah Air Bah (Kejadian 6: 11–9: 19), dia disebut sebagai patriark yang, sebagai akibat dari pengabdiannya yang tidak tercela, dipilih oleh Tuhan untuk mempertahankan umat manusia setelah rekan-rekan jahatnya meninggal dalam Air Bah.

9) Berapa tinggi Adam dalam Al-Quran?

60 hasta

Nabi ﷺ bersabda, "Allah menjadikan Adam, menjadikannya setinggi 60 hasta. Pada saat Dia menjadikannya, Dia berkata kepadanya," Teruslah menyambut kedatangan para utusan surgawi itu, dan ikuti jawaban mereka, kerana itu akan terjadi. salam anda (selamat datang) dan salam (salam keturunan anda. "

10) Siapa yang mengarang Al-Quran?

Nabi Muhammad

Nabi Muhammad menyebarkan Al-Quran secara bertahap dan stabil dari AD610 hingga 632, tahun di mana dia wafat. Bukti menunjukkan bahawa dia menceritakan semula kandungan dan penyalin mencatat apa yang mereka dengar.

Artikel berkaitan

  1. Buku Fiksyen Sejarah Terbaik

  2. Cerita

  3. Cerita sebelum tidur

1 Suka

Adam dan Hawa adalah tokoh yang paling terkenal dalam sejarah Islam dan juga Kristian. Tertulis dalam Al-Quran bahawa Adam adalah salah seorang nabi Allah SWT. Dia adalah lelaki pertama yang diciptakan, isterinya, Hawa sebaliknya diciptakan dari tulang rusuk Adam (saw). The most famous incident related to Adam's family is non other than the eating of the forbidden fruit. In the Holy Quran, it isn't specified that what that fruit actually was. However, there are numerous paintings from the medieval times indicating that the forbidden fruit was an apple of pure blood color. In Cristian mythology, Eve is considered to be responsible for the slippery act of Adam. Even the word “Evil” in English literature is derived from the name of Eve. But in Islam, it is clearly opposite, and Adam and Eve both were held responsible, it was actually to start human race on planet Earth. It can also be found in various Hadiths, which are actually sayings of prophet Muhammad (peace be upon him), that Adam and Even were punished by the God as they were sent to exile from the paradise. These all-incidents link to the creation of mankind. It is to be believed that Adam and Eve lived for more than 1000 years on earth. He was taught how to plant seeds, bake bread. These all skills were passed down to his children. Usually, science doesn't believe in religion and it openly oppose all the religious facts, but it's the only fact that science considered to be true that the ancestry of all mankind can be traced to one man. However, many theories about evolution are also considered to be authentic. The grave of Adam can also be taken as an example of evolution, located in Jerusalem, it is about 72 yards long. According to Christian beliefs, it is exactly where Jesus Christ was crucified, it is also known as cave of treasures. The concept of evolution can also be found in Hadiths, Prophet Muhammad says that the height of Adam was about 10 arms long, and slowly people started becoming short heightened (Source: Sahih Al Bukhari). Another important incident related to Adam's family is the story of Abel and Cain. According to Jewish scriptures, God asked Cain and Abel to sacrifice for Him, but only Abel's sacrifice was accepted by the God because of his righteousness. This made Cain jealous of him and he threatened Abe, on this, Abel said that he will not retaliate if his brother causes him any problem, this further angered Cain and he killed him. Then God sent a crow on earth to teach Cain how to bury his brother. Cain then regretted his action. In Quran it clearly says that Cain became one of those who regretted (reference 5: 31).

Adam was truly a great prophet of God. It is written in the Holy Quran that God told the angels to prostrate before Adam, all of them obeyed their lord except Shaitan(Satan).

1 Suka

Adam and Eve are the most important in Islamic history . It is written in the Holy Quran that Adam was one of the prophets of Allah Almighty. He was the primary man to be made, his better half, Eve then again was made from the rib of Adam (harmony arrive). The most popular occurrence identified with Adam's family is non other than the eating of the taboo organic product. In the Holy Quran, it isn't determined that what that organic product really was. In any case, there are various compositions from the bygone eras demonstrating that the taboo organic product was an apple of unadulterated blood tone. In Cristian folklore, Eve is viewed as answerable for the elusive demonstration of Adam. Indeed, even “Evil” in English writing is gotten from the name of Eve. Yet, in Islam, it is plainly inverse, and Adam and Eve both were considered capable, it was really to begin human race on planet Earth. It can likewise be found in different Hadiths, which are really idioms of prophet Muhammad (harmony arrive), that Adam and Even were rebuffed by the God as they were shipped off oust from the heaven. These all-episodes connect to the production of humanity. It is to be accepted that Adam and Eve lived for over 1000 years on earth. He was instructed how to sow seeds, prepare bread. These all abilities were passed down to his kids. Normally, science doesn't put stock in religion and it transparently go against every one of the strict realities, yet it's the lone actuality that science viewed as obvious that the lineage of everything humanity can be followed to one man. Be that as it may, numerous speculations about advancement are additionally viewed as true. The grave of Adam can likewise be taken to act as an illustration of development, situated in Jerusalem, it is around 72 yards in length. As indicated by Christian convictions, it is by and large where Jesus Christ was killed, it is otherwise called cavern of fortunes. The idea of development can likewise be found in Hadiths, Prophet Muhammad says that the stature of Adam was around 10 arms in length, and gradually individuals began getting short uplifted (Source: Sahih Al Bukhari). Another significant episode identified with Adam's family is the tale of Abel and Cain. As indicated by Jewish sacred texts, God requested that Cain and Abel penance for Him, however just Abel's penance was acknowledged by the God in light of his honorableness. This made Cain envious of him and he undermined Abe, on this, Abel said that he won't fight back if his sibling causes him any issue, this further irritated Cain and he slaughtered him. At that point God sent a crow on earth to show Cain how to cover his sibling. Cain then lamented his activity. In Quran it unmistakably says that Cain got one of the individuals who lamented (reference 5: 31). Adam was really an incredible prophet of God. It is written in the Holy Quran that God advised the holy messengers to prostrate before Adam, every one of them complied with their ruler aside from Shaitan(Satan).

1 Suka

Adam And Eve Story

Adam and Eve's story tells us that when God made Adam and Eve, he warned them that they would pass away if they did not. Death was God's warning before “the big crash” and the destruction of humanity. Eve made for Adam as a life partner, and he is the first human being created by Allah's hands . Adam became the world's first Muslim. He learns everything's name and techniques because he has to do and make everything himself. Adam was 45m tall and existed on Earth for 1000–60 years. Adam was a very innocent human being who Satan duped into eating from the tree of good knowledge after Allah promised Satan that he was counseling him. They were clothed in Jannah rather than uncovered, as some religions say. When they eat fruit on the tree, though, they were nude, so they began to use the tree's leaves to cover themselves before being lowered to Earth.

Adam And Eve Story In Detail:

The Quran and Hadith also provide the same story of Adam and Eve's creation. The following account can be generated by combining the Quran and Sunni hadith. According to the Quran, whenever God notified the angels that he could still place a successor on Earth, they asked if the person would inflict bloodshed and injury, but he assured them that he understood what they did not. He fashioned Adam out of the mud and breathed life into him. According to Hadith, he called him Adam just after the soil he was made of the Earth's surface.

According To Quran Pak

When God ordered all of the angels to prostrate before Adam, all but Iblis did so. He said, “I am made of fire, while Adam is made of clay. I am superior to him. I'm not afraid to prostrate in front of him.” An overview of the formation Sunni scholars traditionally believe that God chose a rib from him when Adam was asleep and produced Eve from it. This, though, is often deemed “of the Israelites.” Though the Quran mentions Adam and Eve's existence, the precise process of creation is not mentioned. According to the Quran, God ordered Adam and Eve not to eat from one tree in the Garden of Eden, but Iblis persuaded them to try it. They started to cover themselves when they realized they were nude. Because of this, God exiled Adam and Eve to Earth; non-canonical Sunni hadith claim that fruits transformed to claws and pregnancy became harmful. Non-canonical Sunni Hadith often says that Adam and Eve were put to shame far from each other, forcing them to look for each other before they finally met at Mount Arafat .

According To Hadith

Adam taught humanity all. He was the first to learn to cultivate, reap, and roast and the first to be taught how to confess and cover someone adequately. God also revealed to Adam the different dietary prohibitions and the alphabet. He was named the first apostle, and he has learned 21 scrolls, which he was able to compose himself.

Adam was made of mud. The world is well known for producing crops, supporting livestock , and providing protection, among other items. Since the Earth is so essential to humanity, being made from it distinguishes them. According to some hadith, the numerous races of humans are even the product of the various colors of soil used in Adam's creation. Earth is complete with positive people, poor people, and all in between in the universe . Aside from Islam, Adam is a central figure in several other religions especially the Islam religion. The tale of Adam differs somewhat between sects, but it retains a general concept and framework.

Adam And Eve's Sons And Daughters

Eve is reported to have had 120 pregnancies with Adam, which resulted in a pair of twins: a boy and a female. In several books, their first child was a girl named Anq who was born alone. Some accounts say that God removed all of Adam's descendants from his back when they were already in heaven. As mentioned in Q 7:172, he asked each of them, “Am I not your Lord?” to which they all answered, “Yes.” As a result, it is thought that all humans are born with an inherent awareness of God. Cain and Abel are the most well-known of Adam's brothers. Both brothers were forced to make personal offerings to God. God embraced Abel's sacrifice because of Abel's goodness. Cain, jealous of Abel's righteousness, hurled a rock at Abel, resulting in the first assassination in human history,Cain's murder of Abel. As Adam mourned his son's loss, he preached to his other children about God and trust in Him. As Adam's death approached, he named his son Seth as his successor.

Soalan Lazim

1. What went wrong with Adam and Eve?

Adam and Eve sinned by putting their interests ahead of what God had commanded them, and as a result, sin penetrated the Earth. Fruit harvesting will no longer be accessible. Planting and processing can be difficult due to thorns and weeds. Men will have to live to eat.

2. What occurred when Adam and Eve disobeyed God?

Both the Adam and Eve consume the forbidden fruit, but no one dies. The devil was right. As a result, God exiles Adam and Eve from the jannah as revenge for disobeying his order, and angels wielding fiery swords guard the borders of Eden to guarantee instead that man nor woman will ever come back.

3. What is Eve's backstory?

Eve is also identified as Adam's partner. According to Genesis, God (Yahweh) produced Eve by taking her from Adam's rib to be Adam's companion. When She was sharing the fruit with Adam , the first humans are banished from the Garden of Eden.

4. How did Adam and Eve come to be?

This is how humanity started, according to the Bible (Genesis 2:7): “The Lord God made man of the soil of the earth and forced into his nasal passages the gift of life, and man has become a living soul.” God then named the man Adam, and Eve was made from Adam's rib.

5. How much time did Adam and Eve spend in the Garden?

forty-day duration

Some books contain that Seth's scrolls regarding his parents' lives are placed in the Temple Mount, where Adam used to pray. Just Salomon was able to read them. Adam's entrance into the Garden just forty days after his formation (eighty for Eve).

6. What was God's vow to Adam and Eve?

In exchange for obedience, God granted humanity sovereignty over the world and eternal existence in this Covenant. Yet Adam lost and was exiled from Paradise. Since then, everybody has disappeared.

7. What is the significance of the name Eve?

Eve (or Eva) was the first woman produced in the book of Genesis. Eve /iv/ is an English-given name for a female from the Sanskrit name Eva, derived from the Hebrew (Chavah/Havah – chavurah, to breathe chayah, to live, or to offer life). The common sense of Eve is “living.”

8. Who was the first human to walk the Earth's surface?

Adam

The term adam is sometimes used as a pronoun in the Bible, both separately as “a person” collectively as “mankind.” Biblical Adam (man, humanity) is made from mud (Earth), and Genesis 1–8 emphasizes the relationship between them, as Adam is separated from the Earth due to his sin .

9. Is the Tree of Existence still alive?

The tree is densely packed with green leaves. The tree is the foremost nature reserve and is visited by nearly 65,000 visitors per year due to its age and the fact that it is the only large tree developing in the region.

10. What would have occurred if Adam had not consumed the fruit?

As God ordered the man not to eat the fruit of knowledge that he would inevitably perish, he said that if he didn't eat from the tree of wisdom, Adam would undoubtedly live hence the tree of existence.

Ringkasan

In the Adam and Eve story , God creates Adam out of the sand and puts him in Eden's Jannah. Adam is advised that he can eat from every tree in the jannah except the tree to understand good and evil. As a result, Eve is made by one of Adam's ribs to be his partner. Adam, Eve, and Iblis all denied Allah's order, but the critical distinction was how they responded when they realized their mistake. Adam and Eve admitted their sin and humbly begged forgiveness, whereas Ibis, brimming with confidence, was vain and declined even to accept he had done wrong. Even, like Adam and Hawwa, we exist on this planet as free people with the choice of following Allah's Divine Guidance, which is accessible to us in the Quran, or following our stubborn ways under the control of Shaytaan.

artikel berkaitan

Adam And Eve Story

Story

Religion Category

1 Suka