Penapis udara adalah alat yang diperbuat daripada serat, atau bahan berpori yang menghilangkan zarah pepejal seperti habuk, debunga, acuan dan bakteria dari udara. Penapis yang mengandungi adsorben atau pemangkin seperti karbon karbon juga dapat menghilangkan bau dan gas pencemar seperti sebatian organik yang mudah menguap atau ozon. Penapis udara digunakan dalam aplikasi di mana kualiti udara penting, terutama dalam sistem dan mesin pengudaraan.

:oncoming_automobile: Penapis udara kereta

Penapis udara baru membolehkan mesin anda mendapatkan udara bersih, bahagian penting dari proses pembakaran. Penapis udara menghalang pencemaran udara seperti kotoran, debu dan daun masuk ke dalam enjin kereta dan berpotensi merosakkannya.

:oncoming_automobile: Berapa kerapkah kita mengganti penapis udara?

Pengilang kenderaan berbeza mengikut cadangan mereka mengenai kekerapan mengganti penapis udara. Ramai yang mengesyorkan menukarnya setiap 15,000-30,000 batu. Memeriksa manual pemilik akan memberi anda jarak tempuh khusus untuk kenderaan anda. Anda juga boleh berjumpa dengan mekanik tempatan anda untuk mendapatkan nasihat berdasarkan tabiat memandu anda.

Keadaan dan iklim pemanduan boleh mempengaruhi kehidupan penapis udara. Sekiranya anda sering memandu di jalan tanah, berhenti banyak dan mula memandu atau hidup dalam cuaca berdebu dan kering, anda mungkin perlu menukar penapis udara lebih kerap. Untuk mengetahui kapan menukar penapis udara, banyak orang bergantung pada pemeriksaan visual untuk menentukan kapan menggantinya.

:oncoming_automobile: Bagaimana melakukan pemeriksaan visual penapis udara?

Memeriksa penapis udara adalah sesuatu yang boleh dilakukan oleh pemula. Rujuk manual pemilik untuk mengetahui lokasi penapis udara. Biasanya diletakkan di penutup yang dapat dibuka dengan mudah dengan melepaskan kancing atau klip. Setelah penutup dilepaskan, angkat penapis udara dan tahan sehingga cahaya.

Sekiranya penapis udara kereta anda kelihatan bersih dan putih atau hanya sedikit kotor, ia tidak perlu diganti. Sekiranya anda melihat lapisan kotoran nipis, anda boleh membersihkannya dan terus menggunakannya. Anda boleh membersihkan penapis dengan mengetuknya terlebih dahulu untuk melepaskan kotoran. Sekiranya penapis udara enjin anda ditutup dengan kotoran, inilah masanya untuk perubahan!

Penapis udara kabin

Penapis udara kabin adalah penapis lipit kecil yang terbuat dari kertas kapas berserat tinggi atau bahan binaan lain. Sebelum memasuki ruang pengembara, udara luar dipandu melalui saluran ini untuk memerangkap kotoran di saluran dan menjauhkannya dari memasuki bahagian dalam kenderaan anda.

Bagaimana penapis kabin berfungsi?

Udara bersih sangat penting untuk berfungsi dengan baik kenderaan; penapis udara enjin kereta anda memastikan udara bersih sampai ke enjin. Begitu juga, sistem pengudaraan kereta anda bergantung pada penapis udara kabin untuk mengekalkan aliran udara bersih yang berterusan.

Penapis udara kabin menghalang habuk, kotoran, debunga, bakteria dan gas ekzos memasuki sistem HVAC kereta anda. Ia juga mencegah serangga, daun dan serpihan lain menghalang sistem. Penting untuk membersihkan udara di dalam kereta, penapis udara kabin memastikan udara di dalam kereta tetap sejuk supaya anda dan penumpang dapat bernafas dengan mudah, sesuatu yang anda akan nikmati sepanjang tahun tetapi terutamanya semasa musim alergi.

Bagaimana anda tahu jika penapis udara kabin perlu diganti?

Walaupun tidak ada cahaya yang menyala ketika penapis udara kabin perlu diganti, ada beberapa tanda yang mungkin anda perhatikan:

:o: Mengurangkan peredaran udara di dalam ruang penumpang

:o: Pengurangan prestasi pemanasan dan penyejukan

:o: Bau apak di kabin kenderaan

Saluran pengambilan udara di ruang penumpang mungkin mula mengeluarkan peluit yang tidak biasa. Jika anda melihat satu atau lebih tanda-tanda ini, kemungkinan sudah tiba masanya untuk mengubahnya. Anda boleh melakukan sendiri atau meminta mekanik yang dipercayai untuk menukarnya untuk anda.

Berapa kerap anda perlu menukar penapis udara?

Sebaiknya penapis udara kabin diganti setiap tahun atau setiap 12,000 batu. Sekiranya anda memandu di kawasan yang tercemar dengan teruk atau di jalan tanah, anda harus menukar penapis udara kabin setiap 5,000 batu. Mangsa hipersensitiviti mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengubahnya lebih kerap untuk menjamin kualiti udara dan mengurangkan kesan sampingan kepekaan.

Apa yang boleh berlaku jika saya tidak menukar penapis udara kabin?

Sekiranya anda tidak menukar penapis udara kabin, penapis akan menjadi lebih tersumbat dengan kotoran dan serpihan dan kecekapan penapis dan sistem HVAC kereta anda akan terganggu. Jumlah udara di ruang penumpang akan berkurang secara berterusan, yang akan menyebabkan pelepasan bau busuk di dalam kereta. Tindakan mudah menukar penapis udara kabin akan meningkatkan kualiti udara di dalam kenderaan anda.

Rumah penapis udara

Ketika datang ke pencemaran udara, tidak ada tempat seperti rumah. Rumah-rumah yang lebih sempit hari ini menjaga cuaca, tetapi mereka juga menyimpan bahan pencemar di dalamnya. Menurut Badan Alam Sekitar, udara dalaman di mana kita menghabiskan sehingga 90 peratus masa kita dapat lebih tercemar daripada kabut bandar.

Dan kotoran yang anda lihat hanyalah permulaan. Debu yang terkumpul di meja dan rak buku hanyalah sebahagian kecil dari apa yang benar-benar berenang di udara: campuran tungau debu, debunga, kelemumur, acuan dan asap yang tidak dapat dilihat yang boleh mengganggu nafas anda dan membahayakan kesihatan anda.

Perlindungan pertama terhadap pencemaran udara adalah menjaga kebersihan rumah dan pengudaraan yang baik. Tetapi bagi sebilangan orang yang terdedah, itu mungkin tidak mencukupi. Di sinilah penapis udara masuk

Bagaimana penapis udara domestik berfungsi?

Penapis udara isi rumah terdapat dalam dua jenis asas: penapis media, yang membuat penghalang fizikal yang memerangkap zarah minit, dan penapis elektronik, yang menggunakan cas voltan tinggi untuk menarik dan menangkap bahan cemar.

Beberapa penapis udara adalah kacukan yang menggabungkan kedua-dua kaedah dan ada yang memasukkan unsur karbon aktif untuk mengatasi bau. Ketahui lebih lanjut mengenai jenis pembersih udara di bawah.

Biasanya, penapis udara dimasukkan ke dalam sistem pemanasan dan penyejukan (penapis rumah keseluruhan) atau unit mandiri yang boleh ditempatkan di bilik individu (penapis mudah alih dengan kipas serba lengkap).

4 jenis pembersih udara untuk seluruh rumah

Seluruh saluran rumah, sebagai contoh, saluran media yang merangkumi semua yang terdapat di sini, harus diperkenalkan secara mahir di udara membawa paip kembali.

Kaedah paling berkesan untuk menyaring udara isi rumah adalah melalui pemanasan paksa atau sistem penghawa dingin pusat rumah anda. Penapis dibina ke dalam garis pengembalian udara, memerangkap zarah-zarah ketika udara melewati.

Sistem sedemikian bersifat pasif; semasa kipas berjalan, mereka sentiasa menyaring semua udara di rumah anda. Pembersih lengkap boleh didapati dalam empat jenis utama.

:exclamation:Penapis rata

:exclamation:Penapis media lanjutan

:exclamation:Penapis elektronik

:exclamation:Penapis ultraviolet

Penapis udara bilik mudah alih

Sekiranya rumah anda tidak mempunyai penyaman udara atau pemanasan pusat, penapis udara ambien mudah alih adalah pilihan yang paling praktikal. Terdapat keseluruhan unit perumahan bebas, tetapi secara amnya mereka memerlukan pemasangan di loteng dan saluran di bilik individu.

Sebilangan besar komputer riba menggunakan penapis HEPA yang sangat berkesan, yang biasanya tidak digunakan dalam sistem seluruh rumah kerana memerlukan kipas yang lebih kuat daripada yang disediakan oleh ketuhar.

Beberapa unit kompak, yang disebut pembersih udara partikel, menggunakan inovasi pemendap elektrostatik. Unit ion, yang tidak memerlukan kipas, biasanya lebih senyap daripada model HEPA dan kosnya lebih rendah untuk dijalankan kerana tidak ada penapis untuk diganti. Tetapi unit ini dapat menghasilkan jejak ozon yang menjengkelkan paru-paru sebagai hasil sampingan dari proses pengionan

Unit mudah alih berharga antara 150 dan 1,500, dan ada kos berterusan. Penapis HEPA, yang perlu diganti setiap tahun, berharga 40 hingga lebih dari 100.

Komputer riba juga boleh bising kerana memerlukan banyak angin untuk mendorong udara melalui penapis halus seperti itu. Beberapa pembuat cenderung menghadapi masalah keributan dengan saluran yang diduga cerdas yang menggunakan sensor optik untuk memutuskan kapan udara pada umumnya sempurna, pada saat itu berubah ke pengaturan kipas yang lebih rendah. Strategi lain adalah dengan menjalankan penapis mudah alih pada suhu tinggi pada siang hari, kemudian menetapkannya pada suhu rendah pada waktu malam.

Laptop bertenaga kipas dinilai oleh “kadar penghantaran udara bersih” (CADR), yang mengukur pergerakan udara dan keberkesanan penangkapan senjata. Penting untuk membeli penapis yang cukup besar. Pengeluar mencadangkan bahawa CADR berada pada tahap 66% dari kawasan bilik dalam kaki persegi, jadi bilik seluas 15 x 20 kaki (300 kaki persegi) memerlukan saluran dengan peringkat CADR 200 (pengiraan mengandaikan 8-siling dengan berjalan kaki.)

Penapis udara Hepa

Pencemaran udara bukan hanya ekzos kereta atau asap kilang. Kutu residu, spora bentuk, debu, dan bulu binatang peliharaan yang kelihatan di sekitar rumah anda boleh menyebabkan masalah sekiranya keluarga anda mengalami hipersensitiviti atau asma. Menggunakan penapis HEPA dapat memerangkap bahan pencemar ini dan dapat membantu melegakan alahan.

Cara penapis HEPA berfungsi

HEPA bermaksud Udara Partikulat Berkecekapan Tinggi. Saluran HEPA adalah sejenis saluran udara mekanikal; ia berfungsi dengan menarik udara melalui kisi halus yang memerangkap zarah-zarah yang tidak selamat seperti debu, bulu binatang peliharaan, tungau debu, dan asap tembakau.

Pemilihan dan penggunaan penapis udara

Ini adalah peranti mudah alih kecil yang boleh berfungsi untuk satu bilik. Anda boleh menemui saluran HEPA di kebanyakan pembersih udara. Pastikan anda membeli yang cukup besar untuk bilik di mana anda merancang untuk menggunakannya.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Berapa kerap menukar penapis udara?

Adalah disyorkan untuk menukar penapis udara di rumah anda setiap 30 hari apabila menggunakan penapis kaca gentian yang lebih murah. Penapis lipit berkualiti tinggi boleh bertahan hingga 6 bulan, tetapi panduan khas ini menganggap penggunaan rata-rata dan tidak mengambil kira ukuran dan jenis penapis.

Sebagai peraturan, anda mahu mengganti penapis udara lipit dan penapis ketuhar di rumah anda setiap 90 hari. Semakin lama penapis di tempat, semakin banyak kotoran, habuk dan alergen terperangkap dan menyumbat penapis dan mengurangkan kecekapannya. Sekiranya anda menjawab ya untuk salah satu daripada soalan berikut, anda ingin menukar penapis lebih kerap daripada yang disyorkan. Ketahui di bawah jika anda mesti menukar penapis lebih kerap daripada yang anda fikirkan.

2. Berapa kerap menukar penapis udara di dalam kereta?

Penapis udara di dalam kenderaan anda harus diganti setiap 12,000 hingga 15,000 batu atau kira-kira sekali setahun

Agar kereta berfungsi dengan baik, udara dan petrol mesti dicampur dalam bahagian yang betul untuk menghasilkan pembakaran yang cekap. Sekiranya penapis udara anda kotor, jumlah udara yang ideal tidak akan tersedia di ruang pembakaran dan ini akan menyebabkan pergerakan kereta anda lemah.

3. Ke arah mana penapis udara pergi?

Ke arah mana panah pada penapis udara pergi?

Tugas yang sangat mengejutkan adalah menukar penapis udara untuk kediaman anda. Terdapat anak panah di kotak dan tertulis menunjukkan arah "Airflow", tetapi apa maksudnya? Ini bermaksud bahawa anak panah menghadap ke perangkat, atau dengan kata lain, menghadap ruang di mana anda meletakkannya. Dengan andaian peranti anda berada di luar atau di loteng, anda mahu anak panah menghadapnya.

4. Bagaimana membersihkan penapis penghawa dingin?

Penapis udara di penghawa dingin bawaan atau tingkap harus dibersihkan setiap 30 hari untuk memastikan aliran udara yang tidak terhad dan meningkatkan prestasi. Penyingkiran dan lokasi penapis berbeza-beza bergantung pada model masing-masing. Sila baca manual pemilik anda untuk mendapatkan arahan khusus untuk model anda. Muat turun salinan Manual Arahan

Dos dan tidak boleh dibersihkan

Lakukan: anda boleh mengosongkan penapis dengan lembut dengan alat sikat. Lakukan: anda boleh mencuci penapis dengan air suam. Sekiranya penapis sangat kotor, gunakan sabun pinggan ringan di dalam air basuh. Lakukan: Menjalankan sedikit soda penaik pada penapis sebelum membilasnya dapat membantu menghilangkan bau yang terbentuk. Berhati-hatilah untuk tidak merobek atau merosakkan penapis semasa membersihkan. Jangan penapis tidak boleh dibersihkan di mesin basuh pinggan mangkuk. Jangan: pasang semula penapis basah. Duduk sehingga kering sepenuhnya sebelum memperkenalkannya. Jangan: Gunakan penghawa dingin sehingga penapis diganti.

:point_down:

5. Bagaimana menukar penapis udara?

Cara menukar penapis AC: MENCARI PENAPIS

Mengganti penapis udara AC cepat dan mudah. Sebelum anda dapat melakukannya, anda perlu mengetahui di mana penapis AC berada. Ini boleh menjadi bahagian yang sukar, kerana ada beberapa tempat yang mungkin.

Dalam kerangka kerja tertentu, saluran berada di saluran udara balik. Inilah yang mengeluarkan udara dari ruang anda ke dalam sistem pengendalian udara penghawa dingin. Sekiranya anda mempunyai sistem yang besar dengan banyak sistem pengendalian udara dan saluran pengembalian, mencari penapis boleh menjadi cabaran.

Sekiranya kedua-dua sistem pemanasan dan penyaman udara mempunyai saluran yang sama, ada kemungkinan penapis udara untuk kedua-dua sistem tersebut berada atau berada di dekat sistem pengudaraan ketuhar. Sekiranya demikian, biasanya di bahagian depan oven berhampiran bahagian bawah. Anda mungkin dapat melihat dan mengakses penapis tanpa membuka apa-apa, atau anda mungkin perlu membuka panel logam (bertanda FILTER) di bahagian depan atau bahagian atas kipas. Panel boleh dipasang dengan cangkuk atau skru.

Penyelesaian terbaik adalah dengan meminta juruteknik perkhidmatan HVAC anda. Biarkan dia tahu bahawa anda ingin belajar bagaimana menukar penapis AC dan dia akan dapat menunjukkan kepada anda di mana penapisnya, bagaimana membuang yang lama dan memasukkan yang baru, dan bagaimana mendapatkan penapis yang sesuai untuk sistem anda .

Arahan untuk menukar saluran AC: GUNAKAN PENAPIS PENGGANTIAN YANG TEPAT

Bahagian lain yang berpotensi sukar adalah memastikan anda menggunakan penapis yang betul. Ukuran saluran umumnya dicetak pada saluran. Sekiranya ragu-ragu, penyelesaian paling mudah adalah dengan meminta juruteknik HVAC anda untuk memberi anda penapis yang betul atau menunjukkan maklumat ukuran pada penapis sehingga anda boleh memesannya sendiri.

Juga, ingat bahawa anda mungkin mahukan penapis yang tidak hanya menjauhkan habuk dari penghawa dingin. Sekiranya anda ingin meningkatkan kualiti udara di ruang anda dengan membuang debunga, acuan dan bahan cemar berbahaya yang lain, anda perlu melabur dalam penapis HEPA dengan skor MERV 10 atau lebih tinggi.

artikel berkaitan

Penapis Salutan UV / IR

Penalaan Enjin Kereta

Pemanasan udara paksa

:arrow_right: PENINGKATAN PENAPIS UDARA & FUEL

Di kotak udara anda dan kemudian setelah anda melakukan itu uh campurkan semuanya bersama-sama gosokkannya di tangan anda beberapa kali pastikan anda mengusahakannya di mana-mana dengan baik di sana kami pergi mari periksa anak nakal itu yang masih segar baik-baik saja sehingga yang terakhir satu hanya rantai lilin um terutamanya setelah anda membersihkannya ke beberapa wd-40 Saya hanya meletakkan beberapa balutan rantai di atasnya hanya menyimpannya di sana anda terus membuatnya tetap baik dan sihat menjadikan pautan berfungsi dengan baik dan siap untuk robek.