Pencemaran udara,

Definisi pencemaran udara:

  1. Kehadiran atau masuk ke udara bahan yang mempunyai kesan berbahaya atau beracun.

  2. Keadaan di mana udara tercemar oleh bahan asing, atau bahan itu sendiri.

    Pencemaran udara terdiri daripada bahan-bahan gas, cair, atau zat padat yang, ketika terdapat dalam kepekatan yang cukup, untuk waktu yang cukup, dan dalam keadaan tertentu, cenderung mengganggu keselesaan, kesihatan atau kesejahteraan manusia, dan menyebabkan kerosakan pada lingkungan. Pencemaran udara menyebabkan hujan asid, penipisan ozon, kabut fotokimia, dan fenomena lain.

Sinonim pencemaran udara

Udara, Attritus, Keburukan, dedak, Pencemaran, Debu kosmik, Kerak, Hancur, Debu, Bola habuk, Efloresensi, Kejatuhan, Farina, Filing, Tepung, Grits, Groats, Harmfulness, Hazard kesihatan, Cedera, Insalubriousness, Insalubrity, Kittens, Lint , Makanan, Mengancam kesihatan, Pencemaran Kebisingan, Kebisingan, Keracunan, Patenogenik, Pencemaran, Serbuk, Pussies, Raspings, Serbuk Gergaji, Smut, Jelaga, Tidak sihat, Tidak sihat, Unsalutariness, Unwholesomeness, Air

Bagaimana menggunakan pencemaran udara dalam ayat?

  1. Semasa saya berkeliling ke beberapa negara dunia ketiga, saya selalu dapat mengetahui betapa teruknya pencemaran udara.
  2. Pencemaran udara berlaku apabila terdapat banyak bahan asing di udara, ini berlaku apabila terdapat banyak kilang yang melepaskan gas berbahaya ke udara.
  3. Di beberapa bandar yang lebih besar di China, orang mesti memakai topeng pembedahan di luar kerana pencemaran udara di sana sangat teruk sehingga menyukarkan pernafasan.
  4. Ekzos diesel dan pencemaran udara yang lain.

Makna Pencemaran Udara & Definisi pencemaran udara