Mata kuning adalah mata yang tidak berwarna kelabu, coklat, atau hazel tetapi memiliki warna coklat kekuningan, emas pekat, atau tembaga. Bahagian mata yang berwarna dan karenanya mata mempunyai warna tertentu disebut iris.

Pigmen khusus yang memberikan warna yang berbeda pada mata disebut sebagai melanin. Melanin adalah pigmen coklat dan pigmen yang sama memberi warna pada kulit.

Berapakah jumlah melanin yang terdapat di mata? ia menentukan warna mata. Semakin tinggi jumlah melanin, semakin gelap warna mata yang sama dengan kulit.

Sebab warna mata berbeza

:eye: Sama seperti konsep warna kulit, menurut para saintis, pada zaman kuno ketika orang dulu tinggal di lingkungan yang panas dan mereka harus menghadapi kulit langsung dengan ringan, maka mata berwarna gelap itu berkembang.

:eye: Diperkirakan warna gelap iris digunakan untuk melindungi mata dari sinar matahari. Terdapat sinaran ultraviolet di bawah sinar matahari yang bermaksud merosakkan bukan sahaja kulit tetapi juga mata.

:eye: Apabila warna iris lebih gelap, sinaran UV dan cahaya matahari yang terbakar ini tidak merosakkan mata. Seiring dengan berlalunya waktu, orang-orang yang tinggal di kawasan-kawasan panas ketika berpindah ke daerah-daerah di mana mereka kurang mendapat cahaya matahari, warna mata mulai menjadi lebih terang.

:eye: Oleh kerana persekitaran kawasan-kawasan itu sejuk dan malam di kawasan-kawasan tersebut biasanya lebih gelap, warna mata yang lebih ringan membantu orang melihat dengan jelas.

Oleh itu, anda boleh mengatakan bahawa persekitaran sejuk yang cenderung mengurangkan pelepasan melanin adalah sebab utama warna mata pada umumnya lebih ringan pada orang yang tinggal di negara-negara Eropah.

:eye: Tetapi mereka masih mempunyai warna mata yang paling luas, mulai dari mata gelap hingga yang paling terang. Warna mata yang paling biasa di negara barat termasuk warna hazel, hijau, biru, coklat, dan kadang-kadang beberapa warna lain.

:eye: Bahagian utama mata yang mengambil bahagian dalam pewarnaan mata adalah iris. Pigmen - melanin - terdapat di iris yang bertanggungjawab terhadap warnanya. Iris boleh mempunyai warna yang berbeza yang mungkin termasuk yang berikut:

 1. Kelabu
 2. Hazel
 3. Amber
 4. Biru
 5. Coklat
 6. Merah

:eye:Tetapi jangan sekali-kali mencampurkan warna kuning mata dengan warna hazel. Perbezaan utama antara warna hazel dan kuning ambar adalah bahawa mata ambar mempunyai warna keemasan yang padat atau warna tembaga yang tulen tanpa warna atau bintik warna lain seperti biru atau hijau yang biasanya terdapat pada mata dengan warna hazel.

Perbezaan antara mata ambar dan mata hazel

:dizzy: Kualiti mata hazel tertentu adalah bahawa mata hazel cenderung muncul sebagai mengubah warna mata. Mata jenis ini terdiri daripada warna coklat dan hijau.

:dizzy: Sekarang persoalannya mengapa mata hazel cenderung mempunyai corak perubahan warna? Mata kuning adalah mata yang tidak kelabu, coklat, atau hazel tetapi memiliki warna coklat kekuningan. Bahagian mata yang berwarna dan karenanya mata mempunyai warna tertentu disebut iris.

:dizzy: Corak warna pada iris orang dengan mata hazel sedemikian rupa sehingga satu warna dekat dengan murid sementara warna lain cenderung terletak lebih jauh daripada murid yang mendekati iris. Corak seperti ini memberikan warna hazel pada mata yang cenderung mengubah warna mata.

:dizzy: Warna coklat kekuningan disebut sebagai warna ambar dan warna mata yang berbeza ada pada spektrum warna. Iris sama seperti lubang kecil atau anda boleh mengatakan tirai kecil dan berfungsi untuk bola mata seperti ini.

:dizzy: Saiz iris diubah mengikut kehadiran atau ketiadaan cahaya yang menyerang mata. Apabila cahaya tajam dan lebih terang dan jatuh secara langsung di iris, cenderung menyekat dan ini disebut penyempitan murid.

:dizzy: Apabila saiznya menyempit atau berkurang, cahaya yang kurang masuk ke mata. Begitu juga, ketika cahaya redup dan lebih banyak cahaya diperlukan untuk memasuki mata untuk penglihatan yang jelas, cahaya akan bertambah besar atau melebar.

:dizzy: Iris yang terdapat di setiap mata dicirikan oleh mempunyai lapisan hitam legap dan kegelapan lapisan ini disebabkan oleh pigmen gelap. Semakin gelap pigmen, semakin banyak penyumbatan jumlah yang tidak diingini dan kemasukan cahaya di mata.

:dizzy: Walau bagaimanapun, lapisan depan iris adalah yang bertanggungjawab untuk warna mata. Lapisan ini terdiri daripada melanin - pigmen semula jadi badan yang bertanggungjawab terhadap warna mata dan kulit seseorang.

:dizzy: Berapa banyak lapisan melanin yang ada dan warna apa yang terdapat di sekitar murid adalah faktor penentu asas untuk warna mata yang berbeza?

Apa itu melanin?

:eyes: Melanin adalah pigmen semula jadi yang dirembeskan oleh melanosit di dalam badan dan bertanggungjawab untuk kegelapan kulit dan warna mata. Melanosit dirangsang oleh cahaya matahari dan mula mengeluarkan melanin.

:eyes: Inilah sebabnya mengapa orang yang tinggal di iklim panas cenderung mempunyai warna kulit dan rambut yang lebih gelap dibandingkan dengan orang yang tinggal di persekitaran yang sejuk di mana mereka kurang terdedah kepada cahaya matahari langsung dan terang.

:eyes: Dua jenis melanin terlibat dalam warna mata:

1. Eumelanin 2. Pheomelanin

1. Ciri-ciri mata coklat:

 • Eumelanin adalah jenis pigmen yang berwarna coklat gelap dan bertanggungjawab terutamanya terhadap warna rambut dan kulit berwarna coklat.

 • Ini adalah pigmen yang paling biasa dan lebih daripada 78% orang di seluruh dunia cenderung mempunyai pigmen ini pada irisnya dan ia bertanggungjawab untuk mata mereka yang berwarna gelap.

 • Oleh kerana warna yang lebih gelap cenderung menyerap cahaya matahari dan memantulkannya sedikit maka orang dengan jumlah eumelanin yang lebih tinggi di mata, rambut, dan kulit mereka mempunyai kecenderungan kecoklatan untuk semua bahagian badan ini.

 • Oleh itu dapat dikatakan bahawa warna coklat mata disebabkan oleh adanya eumelanin di mata.

2. Ciri-ciri mata biru:

 • Biru adalah warna mata yang jarang berlaku dan sekitar 9-10% orang di seluruh dunia cenderung mempunyai warna mata ini.

 • Sebab mata biru sekali lagi adalah kehadiran eumelanin tetapi mata jenis ini mempunyai jumlah eumelanin yang lebih sedikit berbanding dengan mata yang mempunyai mata coklat.

 • Oleh kerana jumlah eumelanin lebih sedikit di iris orang dengan mata biru, bahagian biru cahaya matahari cenderung memantulkan kembali dan oleh itu mata tampak memiliki warna biru.

 • Sebab untuk pantulan warna biru adalah bahawa cahaya biru berpotensi lebih tinggi untuk dipantulkan dibandingkan dengan warna spektrum lain dan itulah sebabnya langit mempunyai warna biru ketika lingkungannya cerah.

 • Oleh kerana orang dengan mata biru mempunyai jumlah eumelanin yang lebih sedikit di dalam badan, maka rambut mereka juga mempunyai jumlah eumelanin yang lebih sedikit.

 • Tetapi penyerakan cahaya bukanlah milik rambut sehingga rambut kelihatan berambut perang dan itulah kombinasi warna mata dan rambut yang paling banyak dijumpai.

3. Ciri-ciri mata hijau:

 • Warna mata ketiga yang indah adalah hijau. Orang dengan mata hijau mempunyai mata yang sangat menarik dan menarik dan dapat memukau sesiapa sahaja dengan menatap mata cantik mereka.

 • Sekarang membincangkan alasan warna hijau mata, sebab asasnya melibatkan jenis melanin lain - pheomelanin - dan penyebaran cahaya. Apabila kedua-dua faktor ini digabungkan, warna hijau muncul.

 • Warna pheomelanin berwarna kuning kemerah-merahan dan apabila terdapat pada rambut ia memberikan warna merah pada rambut.

 • Jadi, akan ada gabungan mata hijau dan rambut kemerahan jika seseorang mempunyai campuran pheomelanin dan kesan penyerakan cahaya.

 • Tetapi pigmen ini terdapat pada 1-2% orang dan tidak begitu biasa dilihat sekali-sekala tetapi jarang.

4. Ciri-ciri mata amber dan hazel:

 • Hazel dan ambar adalah warna mata yang paling menarik yang memberikan wajah yang sangat menawan.

 • Kedua-dua warna ini juga merupakan hasil gabungan penyerakan cahaya dan kehadiran kedua-dua jenis pigmen di mata.

 • Warna hazel adalah campuran warna coklat dan warna hijau kerana adanya eumelanin dan pheomelanin di mata.

 • Pada orang dengan mata hazel, pigmentasi lebih tertumpu ke tepi iris dan warna coklat atau kehijauan memenuhi bahagian tengahnya.

 • Di seluruh dunia, hanya 4-5% orang yang mempunyai mata seperti ini sehingga kombinasi ini jarang berlaku. Kedua-dua eumelanin dan pheomelanin terdapat dalam jumlah normal yang tidak begitu tinggi atau rendah.

 • Peratusan orang yang sama mempunyai warna kuning untuk mata mereka. Amber berwarna coklat kekuningan dan karenanya ia menunjukkan adanya eumelanin dan beberapa pheomelanin untuk menyebarkan rona kekuningan.

Peranan genetik dalam warna mata

:eye: Selain daripada perbincangan mengenai pigmentasi mata, terdapat banyak lagi perbincangan mengenai genetik yang menentukan warna apa yang akan dimiliki seseorang.

:eye: Beberapa gen menentukan warna mata seseorang dan kira-kira 15 daripadanya dikaji. Itulah sebabnya keturunan mungkin mempunyai warna mata yang berbeza daripada warna ibu bapa mereka. Sekarang, bagaimana solek genetik mempengaruhi warna mata?

:eye: Ia tidak mempunyai kaitan dengan iris atau spektrum warna, tetapi susunan genetik secara langsung mempengaruhi melanosit - sel yang bertanggungjawab untuk rembesan melanin di dalam badan.

:eye: Jumlah eumelanin atau pheomelanin dalam ya dan rambut menentukan warna mata, kulit, atau rambut yang tepat. Sebilangan kecil daripadanya mempunyai kesan langsung terhadap pertumbuhan melanosit sementara yang lain mempengaruhi jumlahnya dan jenis pigmen yang akan dihasilkan oleh melanosit ini.

:eye: Kadang kala, melanosit tidak berfungsi sepenuhnya pada saat kelahiran bayi dan bayi mungkin memperoleh warna mata yang berbeza setelah beberapa ketika sel penghasil melanin ini mula berfungsi dengan baik untuk mengisi jumlah melanin yang sesuai di mata.

Gen yang meramalkan warna mata

:dizzy: Tidak syak lagi terdapat lebih daripada satu gen yang membentuk susunan genetik untuk pelbagai sifat seperti warna mata dan rambut keturunan. Walau bagaimanapun, salah satunya adalah yang paling penting dalam hal ini dan gen itu dikenali sebagai gen OCA2.

:dizzy: Gen OCA2 harus berurusan dengan translokasi bahan penghasil melanin dalam melanosit dan sedikit perubahan pada susunan gen ini dapat menghasilkan jumlah melanin yang lebih tinggi atau lebih sedikit.

:dizzy: Kemerosotan atau ketidakfungsian gen OCA2 ini tidak menghasilkan pigmentasi sama sekali dan kesannya dikenali sebagai albinisme oculocutaneous.

:dizzy: Albino adalah orang yang benar-benar berambut perang dengan rambut berambut perang, kulit, bulu mata, alis, dan bahkan mata boleh mempunyai mata merah jambu atau merah kerana mereka tidak mengalami pigmentasi iris.

:dizzy: Mata seperti ini sangat sensitif terhadap cahaya dan banyak perawatan diperlukan oleh orang-orang seperti itu untuk mengelakkan masalah mata ketika bersentuhan langsung dengan cahaya matahari.

Peratusan warna mata di seluruh dunia

:dizzy: Warna mata yang berbeza terdapat dalam peratusan yang berbeza dengan beberapa yang paling umum sementara yang lain menjadi jenis warna yang paling jarang. Beberapa sifat dan peratusan penting diberikan dalam jadual:

Warna mata Peratusan Ciri-ciri
Hazel Lebih kurang 5% Kurang biasa, terdapat di kebanyakan orang Eropah, warna coklat kekuningan dengan bintik-bintik hijau, keemasan atau coklat di tengahnya, melanin terdapat di tepi iris
Mata kuning 5% Warna mata yang kurang biasa tetapi terdapat di seluruh dunia, ini adalah warna keemasan-kuning atau tembaga tanpa bintik-bintik, iris mengandungi lebih banyak lipokrom dan kurang melanin, paling biasa pada spesies selain manusia seperti anjing, ikan, dll.
mata berwarna perang 55-80% Paling biasa di Afrika, Asia Selatan, dan Asia Timur
Hijau 2% Biasa di kalangan orang barat, Lipochrome terdapat di iris dengan jumlah melanin yang lebih sedikit
Biru 8-10% Paling biasa di kalangan orang Eropah, alasannya adalah mutasi genetik yang mengakibatkan pengeluaran melanin kurang

:star: Fakta menarik

Terdapat keadaan yang dikenali sebagai heterochromia di mana bahagian iris yang berlainan mempunyai warna yang berbeza. Ini adalah keadaan yang paling jarang berlaku pada manusia dan paling sering dijumpai pada haiwan seperti anjing. Sebabnya boleh menjadi masalah keturunan, kecederaan mata, atau keadaan perubatan lain.

Penentuan warna mata

:eyes: Penentuan warna mata ditentukan oleh gen warna yang merupakan sebahagian daripada pewarisan. Gen dan alel adalah bahagian mekanisme keturunan dan semua permainan adalah mengenai gen dominan dan resesif.

:eyes: Oleh kerana setiap gen dalam pasangan gen - yang menentukan warna mata berasal dari setiap ibu bapa, maka gen yang akan dominan akan muncul pada anak-anak.

:eyes: Juga, gen yang menentukan rembesan melanin oleh melanosit mengambil bahagian dalam penentuan warna mata. Apabila genotip menyokong pelepasan melanin yang berlebihan, individu tersebut seharusnya mempunyai warna mata yang lebih gelap dan sebaliknya.

:eyes: Melanin adalah pigmen yang cenderung menyerap cahaya dan penyerapan cahaya menjadikan penampilan mata menjadi lebih gelap. Apabila cahaya tidak diserap tetapi dipantulkan, mata akan kelihatan lebih terang.

:eyes: Mata hitam atau coklat cenderung mempunyai jumlah melanin yang lebih tinggi dan oleh itu penyerapan cahaya menjadikannya kelihatan lebih gelap. Mata hazel dan ambar mempunyai jumlah melanin yang lebih sedikit dan oleh itu mereka kelihatan lebih ringan kerana pantulan cahaya.

:eyes: Begitu juga, mata berwarna biru mempunyai melanin yang jauh lebih rendah dan warna biru adalah yang paling banyak dipantulkan dan mata kelihatan biru.

:eyes: Mata coklat mempunyai banyak melanin, jadi ia menyerap cahaya, yang menjadikannya gelap. Mata hazel mempunyai lebih kurang melanin daripada mata coklat, tetapi lebih banyak daripada mata hijau. Mata biru mempunyai jumlah melanin paling sedikit dan memantulkan cahaya yang paling banyak.

Adakah masalah kesihatan boleh mempengaruhi warna mata?

:dizzy: Beberapa masalah kesihatan juga boleh mempengaruhi warna mata. Contohnya, penghidap penyakit kuning mempunyai mata kekuningan tidak kira jika mereka mempunyai warna mata hitam yang semula jadi. Walau bagaimanapun, ia bukan perubahan kekal pada warna iris dan boleh dibalikkan.

:dizzy: Bahagian putih mata - dikenali sebagai kornea - dipengaruhi oleh keadaan perubatan dan keadaannya dibincangkan di sini.

:dizzy: Anisocoria, albinism, arcus senilis, hyphema, hepatitis uveitis, dan beberapa kelainan hati yang lain adalah beberapa sebab utama yang boleh menyebabkan perubahan warna mata.

:dizzy: Warna mata yang lebih ringan lebih mudah dijangkiti berbanding dengan mata yang lebih gelap. Sebab untuk fakta ini adalah bahawa melanin adalah pigmen yang bertindak sebagai pelindung mata.

Logik di belakang mata kuning

:dizzy: Oleh kerana topik ini terutama berkaitan dengan mata kuning, jadi penting untuk memahami bahawa apa logik yang terdapat di sebalik warna kuning mata. Dua faktor utama yang menentukan mata ambar diberikan sebagai:

 1. Kehadiran melanin di iris

 2. Penyerakan cahaya setelah memasuki mata

1. Melanin di iris

 1. Iris adalah bahagian utama mata yang bertanggungjawab untuk memberikan warna. Melanin adalah pigmen yang bertanggungjawab untuk pewarnaan mata. Lebih melanin lebih gelap adalah warna mata dan sebaliknya.

 2. Melanosit adalah sel di dalam badan yang bertanggungjawab untuk rembesan melanin. Eumelanin dan pheomelanin adalah dua jenis melanin utama dan pelbagai jenis terdapat pada individu yang berbeza.

 3. Genetik mempengaruhi rembesan dan jumlah melanin pada seseorang dan oleh itu mempunyai peranan utama dalam menentukan warna mata. Gen dan alel adalah bahagian utama genetik yang menjalankan fungsi ini.

 4. Melanin adalah polimer kompleks yang terbentuk dari asam amino tirosin dan pigmen tersebut dijumpai sebagai tertanam di iris sehingga memberikan warna khusus pada mata.

 5. Mata kuning tidak begitu biasa dan kira-kira 5% individu mempunyai sifat ini. Menurut saintis, lelaki pada awalnya tinggal di persekitaran yang panas. Oleh itu, cahaya matahari mendorong peningkatan pengeluaran melanin yang menjadi penyebab sebenar warna mata gelap.

 6. Kemudian dengan kedatangan waktu, ketika manusia mulai bergerak menuju negara-negara barat dengan lingkungan yang dingin, mereka harus menghadapi cahaya matahari langsung yang lebih rendah dan warna mata mereka mulai menjadi lebih terang.

 7. Jadi, dapat dinyatakan bahawa jika seseorang memiliki mata kuning, dia tidak hanya mendapatkannya secara kebetulan. Terdapat masa berjuta-juta tahun di belakang penciptaan warna mata yang memukau ini yang menjadikan seseorang kelihatan lebih cantik daripada warna coklat biasa atau coklat gelap.

:white_check_mark: Mutasi gen berperanan besar dalam penghasilan warna mata jenis ini.

2. Penyebaran sinar cahaya di sekitar iris

 1. Penentu utama warna mata kuning adalah penyebaran sinar cahaya ketika mereka memasuki mata. Genetik adalah penentu utama, namun genetik sahaja tidak mengambil bahagian dalam memberi warna pada mata.

 2. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa bukan iris yang menjadi alasan mata kuning tetapi ia adalah mekanisme penyebaran sinar dan penyebaran cahaya ke dasar melanin. Pengekodan leluhur adalah komponen utama yang mengawal mekanisme ini.

Lihat juga

:white_check_mark: Bagaimana cara memotong kening? Bagaimana untuk mendapatkan mata berasap? Kit solek berus udara

Gen dan mata ambar

:eye: Selama bertahun-tahun, para saintis yang mengkaji gen dan penglibatan genetik dalam penentuan warna mata dulu percaya bahawa ia adalah fungsi gen dominan dan resesif yang bertanggungjawab untuk warna mata yang berbeza.

:eye: Tetapi ini adalah teori sekolah lama dan kemajuan dalam kajian genetik telah muncul dengan idea-idea baru tertentu mengenai warna mata seseorang.

:eye: Ilmu pengetahuan moden menunjukkan bahawa bukan hanya gen dominan yang menentukan warna mata tetapi ada pengaruh gen resesif dalam hal ini.

:eye: Menurut kemajuan baru dalam kajian genetik, teori yang agak baru mengenai warna mata menunjukkan bahawa terdapat kira-kira 16 gen yang mempengaruhi kenyataan bahawa bagaimana warna mata yang berbeza akan dinyatakan pada individu yang berbeza.

Cara menukar warna mata menjadi ambar

:white_check_mark: Mata amber mempunyai daya tarikan mereka dan individu dengan mata kuning mempunyai daya tarikan yang terpisah kerana warna keemasan atau tembaga kekuningan untuk mata adalah sesuatu yang memukau untuk dilihat.

:white_check_mark: Sekiranya anda ingin mengetahui bahawa faktor apa yang terlibat dalam menukar warna mata dari yang lain ke warna kuning muda maka cara yang paling biasa adalah menggunakan lensa. Namun, secara semula jadi, beberapa faktor terlibat dalam perubahan warna mata.

 1. Mekanisme penyerakan cahaya

 2. Keadaan perubatan seperti hepatitis

Risiko kesihatan yang berkaitan dengan mata kuning

:white_check_mark: Melanin adalah pigmen yang bertanggung jawab tidak hanya untuk pewarnaan kulit, rambut, dan mata tetapi juga untuk perlindungan kulit dan mata dari sinar ultraviolet yang terdapat di bawah sinar matahari.

:white_check_mark: Oleh itu, jika anda mempunyai mata hazel, kelabu, atau kuning, itu bermakna terdapat jumlah melanin yang lebih sedikit di mata anda dan mata lebih terdedah kepada kesan berbahaya yang berkaitan dengan sinaran UV.

:white_check_mark: Orang dengan mata ambar berisiko lebih besar untuk mendapat masalah okular yang melibatkan barah okular. Salah satu contoh masalah okular yang penting bagi orang yang bermata kuning adalah melanoma intraokular. Melanoma adalah sejenis barah jinak dan boleh merosakkan penglihatan.

:white_check_mark: Oleh itu, orang yang mempunyai mata kuning mesti berhati-hati dan harus memakai cermin mata hitam untuk mengelakkan kesan berbahaya yang berkaitan dengan sinaran ultraviolet.

Selebriti mempunyai mata kuning

:star: Warna kuning muda adalah warna mata yang unik sehingga hanya 5% orang di seluruh dunia yang mempunyai warna ini. Oleh itu, jika ada yang mempunyai warna ini untuk mata mereka, dia kelihatan berbeza dari yang lain.

:star: Terdapat sangat sedikit selebriti yang mempunyai mata kuning tetapi beberapa orang mungkin tidak sependapat dengan pandangan kita memandangkan warna mata sebagai warna emas atau warna lain. nama-nama selebriti tersebut diberikan seperti:

 1. Nikki Reed: seorang pelakon Amerika

 2. Evangeline Lilly: seorang pelakon Kanada

 3. Darren Criss: pelakon, penyanyi, dan penulis lagu Amerika

 4. Rochelle Aytes: pelakon dan model Amerika

 5. Joey Kern: Pelakon dan pengarah Amerika

 6. Nicole Richie: Pelakon televisyen Amerika

Soalan lazim

Terdapat sejumlah soalan yang sering diajukan oleh orang yang tidak relevan atau relevan dengan mata kuning. Sebahagian daripada mereka telah dijawab secara ringkas:

1. Apakah etnik yang mempunyai mata kuning?

 1. Orang yang mempunyai mata ambar mempunyai jumlah melanin yang jauh lebih tinggi daripada orang yang mempunyai mata coklat.

 2. Mata hazel juga mempunyai jumlah melanin yang lebih sedikit tetapi mata ini mempunyai bintik hijau, kuning atau coklat selain warna kuning.

 3. Dari 5% orang yang mempunyai mata kuning kebanyakan mereka berasal dari Asia, Amerika Selatan, dan Afrika Selatan, dll.

2. Bolehkah seseorang mempunyai mata jingga?

Tidak!

Jingga adalah warna yang tidak terdapat di mata manusia. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai warna coklat kekuningan yang mungkin kelihatan seperti oren tetapi sebenarnya bukan oren tulen.

3. Apakah warna mata paling jarang kedua?

 1. Hijau, hazel, dan kuning adalah warna yang jarang terdapat pada manusia. Warna mata hijau terdapat pada populasi 2% dan boleh dianggap sebagai warna mata paling jarang kedua.

 2. Mata Hazel dan mata kuning adalah warna yang terdapat pada 5% individu di seluruh dunia.

 3. Jadi, dapat dikatakan bahawa mata ambar dan mata hazel hadir sebagai warna mata paling jarang ketiga sementara mata merah dan ungu paling jarang.

4. Bolehkah mata ambar kelihatan coklat?

Mata amber mempunyai warna coklat kekuningan, emas pekat, atau tembaga tulen. Ya, kadang-kadang mata kuning boleh dicampur dengan mata coklat kerana jumlah melanin yang terdapat di iris dan bertanggungjawab untuk warna mata.

5. Apakah warna mata yang paling cantik?

 1. Walaupun mata kuning, hijau dan biru dianggap sebagai mata yang menarik dan cantik dengan warna keunikan namun mata hazel dianggap sebagai mata yang paling cantik.

 2. Orang dengan mata hazel mempunyai daya tarikan tambahan dalam keperibadian mereka kerana warna mata yang unik dan menarik ini menjadikan mereka berbeza antara lain.

Kesimpulannya

:star: Mata amber adalah mata yang bukan di antara mata kelabu, coklat, atau hazel tetapi memiliki warna coklat kekuningan. Bahagian mata yang berwarna dan karenanya mata mempunyai warna tertentu yang disebut iris.

:star: Pigmen khusus yang memberikan warna yang berbeza pada mata disebut sebagai melanin dan dirembeskan oleh melanosit di dalam badan. Melanin adalah pigmen coklat dan pigmen yang sama memberi warna pada kulit dan rambut.

:star: Berapakah jumlah melanin yang terdapat di mata? Jumlah itu akan menentukan warna sebenar mata. Semakin tinggi jumlah melanin di mata, semakin gelap warna mata sama seperti yang berlaku pada kulit.

:star: Penyebaran cahaya setelah memasuki mata merupakan faktor lain yang menentukan warna mata.

:star: Mata hazel mempunyai beberapa bintik warna coklat, hijau, atau kuning di sekitar warna tengah mata. Tetapi mata ambar tidak mempunyai bintik-bintik lain tetapi mata ini mempunyai warna kekuningan-coklat, tembaga, atau warna keemasan.

:star: Orang dengan mata ambar berisiko lebih tinggi untuk mendapat penyakit mata, seperti melanoma okular kerana jumlah melanin yang lebih sedikit di mata. Melanin bukan sahaja memberikan warna tetapi juga bertindak sebagai pelindung mata.

:star: Kira-kira 5% penduduk mempunyai mata kuning dan warna mata coklat adalah yang paling biasa. Mata hijau terdapat pada 2% orang dan mereka adalah mata kedua paling jarang di dunia. Paling jarang adalah warna merah atau ungu yang hanya terdapat pada 1% manusia sedangkan ia boleh terdapat pada haiwan.

Baca artikel berkaitan

Berapa lama masa yang diperlukan untuk kening tumbuh semula? Bagaimana cara melakukan celah alis? Minyak kastor untuk kening Bagaimana menanam bulu mata? Celah bulu mata Elizabeth Taylor