teks kuat **** Dalam Islam, Azrael adalah kematian tanda buruk yang memisahkan jiwa dari tubuh mereka; dia adalah salah satu daripada empat ketua malaikat (dan Jibrail, Mikal, dan Israfil) dan persamaan Islam kepada satu - malaikat maut, kadang-kadang dipanggil Azrael. Azrael mempunyai 4,000 bulu, besar, dan tubuhnya terdiri dari banyak mata dan lidah; kerana ada makhluk hidup, ia terletak di sebelah kaki di langit ke-4 dan ke-7, jambatan lain yang menyebarkan syurga dan neraka. Azrael meyakinkan satu-satunya malaikat sebelum menciptakan manusia dengan keberanian yang cukup untuk turun ke Bumi dan mengabaikan kerumunan Iblis, Lucifer, untuk membawa kepada Tuhan perkara-perkara yang perlu dilakukan oleh manusia. Dia dijadikan malaikat maut dengan rahmat ini dan diberi senarai seluruh umat manusia . Walaupun Azrael dapat mengenal pasti nama gembira dan terkutuk, dia tidak tahu tentang kematian siapa pun sehingga pohon di bawah kuasa Tuhan membenarkan daun dengan nama manusia. Selepas itu, dia mesti memisahkan jiwa dari jasad setelah 40 hari. Manusia mempunyai pelbagai cara untuk mencegah kematian. Dia meninggalkan sudut kematian pada tusukan tekak untuk mengambil jiwanya dengan mempelajari zikir. Malaikat itu tidak dapat memegang tangannya sambil mengeluarkan sadaqah.

Tetapi ketika, setelah semua penentangan, malaikat itu kembali dengan sebiji epal dari surga yang terukir dengan bismillah atau menuliskan nama Tuhan di telapak tangannya, jiwa mesti pergi. Roh orang-orang yang beriman kemudiannya perlahan-lahan diseret dan dipindahkan ke syurga ketujuh, tetapi jiwa orang-orang kafir dikeluarkan dari badan mereka dan dibuang ke Bumi sebelum mereka sampai ke pintu syurga.

Siapa Azrael

Azrael adalah tonggak kematian bagi umat Islam dan beberapa tradisi Yahudi, dan dikatakan dalam agama Sikh. Azrael menggambarkan watak baik hati sebagai malaikat kematian, di mana dia bertindak sebagai orang yang bijaksana yang bertindak balas dengan mengubah roh orang mati setelah mati. Dia dikatakan berpusing-pusing mengenai nasib orang-orang, menulis dan menghapus nama-nama lelaki mengikut urutan kelahiran dan kematian di kedua-dua umat Islam dan Yudea.

Bergantung pada sudut pandang dan penguasaan banyak agama, dia juga dapat digambarkan sebagai tinggal di syurga ketiga ketika dia adalah bilangan bulat yang lengkap. Dia adalah salah satu daripada empat malaikat malaikat yang dikenali sebagai Al-Quran Malak al-Maweth dalam teks-teks Rabbinic Islam . Dalam bahasa Ibrani, Azrael merujuk kepada 'Malaikat Tuhan' sebagai 'Bantuan dari Tuhan.' Dia mempunyai empat wajah, 4,000 bulu, dan 70,000 kaki dalam satu keterangan, dan tubuhnya yang sempurna berisi mata dan lidah dengan bilangan yang sama dengan jumlah lelaki yang stabil. Bumi.

Etimologi dalam agama Yahudi

Nama Azrael menandakan permulaan bahasa Ibrani, dan bukti arkeologi yang didirikan dalam sistem Yahudi di Mesopotamia mengesahkan bahawa ia harus digunakan dalam Teks Mantra Aram dari abad ketujuh belas. Walaupun, karena teks itu hanya berisi kata-kata, tidak dapat dipastikan bahawa Azrael dikaitkan dengan kematian sebelum kedatangan umat Islam . Nama Azrael; ia menjadi popular antara sejarah dan mitologi Islam dan Yahudi setelah munculnya Islam. Nama yang ditulis sebagai Ezrael berasal dari bahagian Etiopia dari kiamat Petrus sebagai malaikat neraka, mencari mereka yang tidak dapat disahkan dianiaya semasa mereka masih hidup . Ini adalah manifestasi kejahatan dalam pemikiran Yahudi.

Orang Islam

Azrael adalah salah satu dari empat malaikat malang dalam Islam Jibrail, Mikhail, dan Israfil. Dia bertanggungjawab membawa roh orang mati ke dalam tubuh manusia. Azrael tidak bertindak secara berasingan tetapi hanya diberi pencerahan oleh Tuhan ketika waktunya habis untuk menarik nafas. Menurut salah satu tradisi Islam, 40 hari sebelum kematian manusia, Tuhan mengeluarkan sebatang daun dari pohon di bawah kuasa ilahi, di mana Azrael belajar nama orang itu untuk pergi bersamanya.

Dalam Al-Quran dan makna malaikat maut, yang dikenali sebagai Azrael . Ketika orang-orang kafir Jahannum berseru meminta pertolongan, seorang malaikat, juga dikenali sebagai Azrael, akan muncul dan menyuruh mereka tinggal. Mengikut definisi, sebilangan tongkat al-Quran merujuk kepada sekumpulan malaikat maut; mengikut definisi, tiang-tiang ini merujuk kepada malaikat kematian yang lebih rendah, lebih muda dari Azrael, yang menyokong malaikat dalam karyanya. Tafsir al-Baydawi menyatakannya sebagai kumpulan malaikat maut yang lengkap, kecil di Azrael.

Hubungan antara Azrael dan kematian

Islam meluaskan sejarah dengan hubungan antara Azrael dan Kematian. Al-Qiyama memberikan kisah kematian dan hubungannya dengan Azrael, yang melambangkan Kematian dan Azrael sebagai organisasi bebas yang lain. Namun, ketika Tuhan menyebabkan Kematian, Tuhan mengarahkan para malaikat untuk mengawasi kamu dan jatuh selama seribu tahun. Setelah para malaikat menerima maklumat itu, kematian menunjukkan bahawa hal itu harus diberikan kepada Azrael. Menurut satu penjelasan yang terkenal, Tuhan pernah memerintahkan agar debu dikumpulkan dari tanah tempat Adam seharusnya diciptakan. Hanya Azrael yang menang ketika dia dipenjarakan sebagai malaikat mengenai kehidupan dan kematian umat manusia.

Dalam sejarah

Azrael mengekalkan nilainya dalam kehidupan seharian. Menurut Al-Jili, seorang guru sufi, Azrael berasal dari jiwa dalam bentuk yang diberikan kepada kiasannya yang berpengaruh. Kepercayaan umum menyatakan bahawa malaikat kematian yang lebih rendah adalah orang biasa, sementara para wali dan nabi bertemu dengan malaikat kepala kematian itu sendiri. Para nabi istimewa seperti Musa dan Muhammad memanggil mereka dengan hormat, tetapi para wali juga dikatakan telah bertemu Azrael dalam keadaan yang baik. Dikatakan bahawa ketika Rumi hendak mati, dia berbaring di tempat tidurnya dan bertemu dengan Azrael secara fizikal. Kepercayaan bahawa Azrael berasal dari orang-orang kudus sebelum mereka mati dalam persiapan untuk kematian juga disahkan oleh saksi Nasir Khusraw, di mana dia menyatakan telah bertemu Azrael semasa tidurnya, memberinya maklumat tentang kematiannya yang akan datang.

Sambutan Barat

Kepercayaan Islam terhadap Azrael, yang merangkumi beberapa perihal seperti kisah Nabi Sulaiman, sebuah hadis yang diambil kembali kepada Shahr Ibn Hawshab, sebelumnya dikenal di Amerika pada abad ke-18 sebagai diperakui oleh Gregory Sharpe dan James Harris. Beberapa modifikasi Barat memperbesar gambaran fizikal Azrael. Oleh itu penyair Leigh Hunt menggambarkan Azrael sebagai mengenakan gaun bertudung hitam. Walaupun kekurangan sabit terhormat, potretnya tetap serupa dengan Grim Reaper. Henry Wadsworth Longfellow menyatakan Azrael dalam "The Reaper and the Flowers" sebagai malaikat maut dalam kisah-kisah Yahudi yang muncul sebagai malaikat yang jatuh dan dengki. Azrael juga muncul dalam puisi GK Chesterton "Lepanto sebagai salah satu jiwa Islam yang diarahkan oleh Muhammad untuk menentang Don John dari kempen Australia.

Siapakah malaikat maut dalam Alkitab?

Hanya sedikit orang yang percaya bahawa Malaikat Mikhael memainkan beberapa karakter dalam keseluruhan prosedur mulai dari dunia ini ke dunia berikutnya sebagai "malaikat maut", tetapi tidak ada bait atau gerakan Alkitab yang memegang kepercayaan ini. Dalam Kitab Suci, Michael muncul untuk melawan benturan non-material dan melaksanakan perintah Tuhan, tidak ada yang menunjukkan watak kematian yang pucat. Nama Hazrat Azrael tidak pernah ada dalam Alkitab juga. Skema Kematian Pucat tidak hanya menyelitkan budaya terkenal, seperti dalam buku-buku seperti The Book Thief dan Scythe, tetapi juga mengambil poin yang disoroti dalam pelbagai agama . Agama Yahudi, misalnya, memperuntukkan watak ini kepada Azrael, malaikat kehancuran. Islam mempunyai nama untuk yang satu ini, "Malak Almawt," seperti halnya banyak agama lain seperti Hindu. Adakah agama Kristian mempunyai statistik yang sama dengan nama yang berbeza? Adakah Malaikat Kematian tunggal bertahan, memahami idea Kematian Pucat? Sesetengah agama mengatakan Archangels bermain watak-watak beberapa dalam prosedur lengkap daripada lulus dari dunia ini kepada dunia yang akan datang, tetapi dalam Alkitab, tidak ada konsep Malaikat Maut dan tiada ayat-ayat Bible menyokong kepercayaan ini. Nama Azrael tidak pernah kelihatan dalam Alkitab juga. Walaupun malaikat mungkin melihat kematian dalam beberapa kes dalam Alkitab, kita harus membuat catatan bahawa tidak ada malaikat yang dapat melakukannya tanpa perintah Tuhan. Ayub menjelaskan bahawa Tuhan telah memperincikan hari-hari kita, tetapi Dia sendiri memilih kapan kehidupan kita akan berakhir di bumi.

Malaikat maut di dalam Alkitab

Ketika memusatkan perhatian pada Kitab Suci, muncul malaikat yang memiliki tangan dalam beberapa peristiwa kematian dan kehancuran. Contohnya, malaikat Tuhan dalam 2 Raja-raja 19; 35 keluar pada waktu malam dan memberhentikan 185,000 orang Asyur. Dengan mempertimbangkan, orang-orang Asyur menjadikan diri mereka sebagai pesaing umat Tuhan, dan Tuhan memerintahkan malaikat ini untuk melakukan kehancuran besar-besaran. Dalam pengungkapan itu, Tuhan memberikan kepada salah satu malaikat kemampuan untuk menyebabkan kematian, dan keempat penunggang tersebut memiliki wewenang untuk menghapuskan seperempat dari populasi bumi. Walaupun seseorang dapat bertempur bahawa keempat-empat penunggang kuda itu tidak secara automatik menjadi malaikat atau syaitan, melainkan mempersonifikasikan pemimpin dan pihak berkuasa di bumi. Namun, nampaknya syaitan juga mungkin berusaha membawa maut. Yesus mengalami seorang budak lelaki syaitan yang iblisnya berusaha membunuhnya. Iblis sering membuangnya ke dalam api dan air untuk menyalakan atau menenggelamkannya.

Adakah ini bermaksud bahawa Angeles dan syaitan dapat membunuh kita?

Ya, tapi kami harus ingat, mereka tidak boleh menyakiti rambut di kepala kita kecuali Tuhan akan menguasainya. Mari kita melihat kuasa Tuhan atas yang paling terkenal dari semua malaikat, syaitan. Iblis harus pergi kepada Tuhan untuk mendapatkan persetujuan untuk mencederakan Ayub dengan cara apa pun. Tuhan memberinya persetujuan untuk menghilangkan keluarga dan hak milik Ayub dan, pada akhirnya, kesihatan Ayub, tetapi Tuhan memberitahu iblis bahwa dia tidak dapat mengambil nyawa Ayub. Dia tidak mempunyai kuasa untuk melakukannya. Sekiranya syaitan , salah satu malaikat yang paling berwibawa, harus mengikuti Tuhan, ini menunjukkan kepada kita bahawa Tuhan tidak akan membiarkan nyawa kita diambil sehingga masa yang ditentukan. Alkitab menceritakan malaikat sebagai hamba Tuhan. Seorang hamba akan mengikuti siapa saja yang mengawasi, tidak sesat dari pihak berkuasa.

Bagaimana dengan malaikat maut? Adakah ia wujud?

Malaikat Maut adalah keliru. Walaupun malaikat, jika diberi wewenang Tuhan, dapat merampas nyawa, mereka tidak akan melakukannya kecuali mereka mendapat wewenang itu atau jika Tuhan menghendaki. Kematian Pucat, untuk dibicarakan, tidak wujud dalam bagaimana kita mengenalinya sebagai budaya untuk wujud. Tidak ada yang melampaui kematian. Kita semua akan menghadapi pendedahan kematian, tetapi tidak ada seorang pun malaikat dengan nama Azrael yang melaksanakan semua tanggungjawab kematian, sehingga dapat dibicarakan. Kita juga perlu ingat, bahawa Tuhan akan menghancurkan kematian itu sendiri suatu hari nanti. Mana tidaknya Dia meletakkan seorang pengawas kematian malaikat tunggal atau pengawas yang menemani kita dari satu kehidupan ke kehidupan berikutnya. Kita perlu memahami bahawa watak malaikat akan menjadi ketinggalan zaman setelah Kristus kembali. Walaupun menarik untuk membuat hipotesis, ia tidak dapat menimbang berat badan seperti keadaan lain pada masa akan datang.

Adakah Hazrat Azrael merampas jiwa setiap orang dengan dirinya sendiri, atau apakah dia mempunyai orang yang menolongnya?

Mengenai masalah ini, terdapat tiga sudut pandangan yang berbeza.

Pandangan Pertama

Hazrat Azrael menghapuskan jiwa orang dengan sendirinya. Satu tugas tidak saling mengganggu antara satu sama lain kerana dia cemerlang. Barang-barang cemerlang boleh hadir dan kelihatan di banyak cermin dan kedudukan. Pantulan sesuatu yang bersinar memiliki semua kemampuan orang yang cemerlang itu. Ia difikirkan sama. Sebagai contoh, walaupun matahari itu tunggal, cahaya itu dapat dilihat di dasar laut yang tidak berkesudahan, titisan hujan, bintang-bintang langit, dan setiap zat yang jelas. Terlihat dalam beberapa keadaan bukanlah penghalang untuk merenungkan keadaan lain. Ia kelihatan selesa, warna, dan kualiti lain di mana sahaja. Maksudnya, setiap perkara jernih memegang sinar matahari yang nyata di dalamnya.

Di samping itu, pantulan cahaya matahari bergantung pada pantulan cermin . Sekiranya gelas berwarna merah, maka ia kelihatan merah, jika berwarna hijau, maka berwarna hijau, dan jika berwarna kuning, maka warnanya berwarna kuning. Oleh kerana matahari lebih terbakar dan tidak ada kehidupan di atasnya, ia adalah objek yang tidak bernyawa. Ia boleh didapati pada bahan apa pun pada masa yang sama semua kualitinya. Seseorang harus menerima Hazrat Azrael seperti malaikat yang mempesona sebenarnya yang berasal dari cahaya, tetapi tidak ada barang yang dapat tersedia dalam ribuan poin dengan semua sifatnya. Biarkan hanya seorang malaikat, orang suci yang menjadi beruntung dalam memisahkan diri dari zat dunia dan terikat dalam kekudusan muncul dalam situasi apa pun pada masa yang sama. Berita baik mengenai orang suci yang dikenali sebagai Somuncu Baba muncul dari tujuh pintu masjid yang dia masuki secara serentak dan meneroka tujuh orang yang berbeza pada masa yang sama telah sampai kepada kita. Sekali lagi, telah diketahui bahawa orang suci yang terbaik boleh didapati baik di Haji dan di masjid dan pada masa yang sama banyak tempat lain, dan kesempatan ini sangat banyak sehingga tidak dapat ditentang.

Jadi, setiap satu menjadi sejenis cermin ekspresi Hazrat Azrael. Sama seperti kita melihat matahari di cermin yang berbeza dengan metode yang berbeza, Hazrat Azrael kelihatan berbeza bagi setiap orang. Kemunculannya yang mengerikan bagi penjenayah dan orang baik tidak sama. Setiap orang menjadi jenis cermin kemunculan Azrael yang berbeza mengikut cara hidupnya. Jibril pernah mengenal pasti keberadaan nabi dalam bentuk seorang sahabat bernama Dihya; dia berbaring di hadapan Arsh al-Azam dari barat ke timur dengan bulu-bulu terbaiknya pada masa yang sama dan menjadi jelas dalam banyak keadaan bergantung pada kemampuan titik-titik itu. Sama seperti ini, Walaupun Hazrat Azrael adalah individu tetapi hadir di banyak tempat dan berseri, pada masa yang sama, dia boleh didapati di ribuan tempat atau situasi. Dan mengambil jiwa bukan rintangan untuk mengambil jiwa yang lain. Dia kelihatan berbeza bagi setiap orang. Sekiranya cermin berwarna gelap, ia kelihatan gelap, dan jika berwarna putih, ia akan berwarna putih.

Pandangan kedua

Malaikat seperti Hazrat Gabriel, Michael, dan Azrael adalah jenis pengawal, dan mereka mempunyai pembantu. Pembantu tersebut berbeza berdasarkan jenis penciptaannya. Malaikat yang mengusir jiwa orang-orang hebat dan pelajar sains adalah berbeza. Dan malaikat yang menjauhkan jiwa orang-orang jahat adalah berbeza.

Pandangan ketiga

Seperti yang telah kita jelaskan sebelumnya, Nabi Muhammad (SAW) menyatakan yang berikut;

"Ada beberapa malaikat yang memiliki empat puluh ribu kepala, dan di setiap kepala ada empat puluh ribu lidah, dan dengan setiap lidah, mereka melengkapkan empat puluh ribu penghormatan." Menurut orang-orang yang memahami pandangan ketiga ini, Hazrat Azrael adalah seorang malaikat yang luar biasa. Dia mempunyai jenis wajah yang berbeza untuk setiap orang dan aneh mencari mereka. Jadi, menurut orang-orang yang memahami pandangan ini, ada wajah Hazrat Azrael untuk setiap orang.

Apa yang berlaku ketika malaikat maut datang?

Kematian dalam Islam adalah titik akhir kehidupan duniawi dan titik permulaan kehidupan akhirat. Kematian dianggap sebagai pemutusan roh dari tubuh, dan penggantiannya dari dunia ini ke akhirat. Sejarah Islam membincangkan secara terperinci apa yang berlaku sebelum, semasa, dan setelah kematian, walaupun apa yang berlaku tidak jelas dan mazhab pemikiran yang berbeza dapat berakhir dengan hasil yang berbeza. Walau bagaimanapun, keteraturan antara semua projek ini diperoleh daripada sumber asas dari Al - Quran dan sejarah Islam. Satu idea yang disetujui adalah bahawa malaikat maut muncul untuk mati untuk mengeluarkan roh mereka. Roh-roh pelaku kejahatan dikeluarkan dengan cara yang paling menyakitkan sementara orang-orang saleh ditangani dengan selesa.

Idea biasa lain menambah bahawa, setelah upacara pengebumian, dua malaikat Munkar dan Nakir, datang untuk bertanya tentang si mati untuk menguji kepercayaan mereka. Orang-orang beriman yang saleh menjawab dengan tepat dan hidup dengan tenang dan selesa sementara orang-orang jahat dan orang-orang kafir gagal dan penyeksaan muncul. Tahap antara kematian dan titik akhir dunia dikenali sebagai kehidupan barzakh. Bunuh diri, pembunuhan rahmat, dan pembunuhan yang tidak adil sebagai cara kematian adalah semua larangan dalam Islam dan dianggap sebagai kejahatan besar. Umat ​​Islam percaya bahawa kehidupan adalah anugerah Tuhan, dan lelaki menyediakannya. Mempercayai kehidupan akhirat adalah salah satu daripada enam artikel iman dalam Islam. Yang luput berada dalam keadaan perunding sehingga kebangkitan semula. Pada masa kebangkitan, akan dinyatakan sama ada mereka pergi ke Neraka atau syurga.

Kepentingan

Kematian dilihat bukan sebagai titik akhir kehidupan tetapi meneruskan kehidupan dalam bentuk yang lain. Dalam kepercayaan Islam, Tuhan telah menjadikan kehidupan dunia ini sebagai pusat peperiksaan dan tempat persiapan untuk akhirat. Dan dengan kematian, kehidupan duniawi ini akan berakhir. Jadi, setiap orang hanya mempunyai satu peluang untuk mempersiapkan diri untuk hidup yang akan datang di mana Tuhan akan menghidupkan dan menilai setiap orang dan membiarkan mereka memberi ganjaran atau hukuman, bergantung pada perbuatan baik atau buruk mereka. Dan kematian dilihat sebagai jalan masuk ke titik permulaan akhirat. Dalam kepercayaan Islam, kematian dirancang oleh Tuhan, dan waktu kematian seseorang hanya diketahui oleh Tuhan. Umat ​​Islam menantikan kata-kata terakhir mereka di dunia ini akan menjadi kepercayaan mereka. Sebab itu; orang-orang yang hampir mati memberi inspirasi kepadanya untuk mengucapkan kata-kata ini. Kadang-kadang, ia merungut ke telinga si mati; pada dasarnya, kematian diterima sebagai sesuatu yang sepenuhnya semula jadi. Itu hanya menandakan perubahan antara kerajaan material dan dunia ghaib. Kematian di dunia Islam dikenal pasti sebagai sebahagian daripada rancangan itu. Pada masa-masa awal, orang-orang dari bahagian Islam sangat percaya bahawa hidup adalah ujian terakhir untuk hidup kekal bersama Tuhan. Sekarang, ini diperkemaskan melalui zaman Islam semasa. Kepercayaan yang biasa berlaku bahawa orang-orang yang beriman sejati dan orang-orang yang saleh akan menyambut kematian ketika ia sampai. Secara khusus, banyak penulis semasa memastikan bahawa kematian hanyalah tahap pertengahan dan tidak berpegang pada potret tradisional kematian sebagai sesuatu yang menyakitkan.

Ringkasan

Hazrat Azrael, dalam Islam, adalah malaikat maut yang melepaskan roh dari tubuh mereka. Azrael sangat besar; dengan 4000 bulu dan tubuhnya yang dibuat oleh seberapa banyak mata dan lidah kerana ada makhluk hidup, dia berdiri dengan satu kaki di tujuh paradise , yang lain di jambatan tajam yang mengagihkan syurga dan neraka. Azrael memahami watak yang agak baik sebagai malaikat kematian, dan dia bertanggungjawab untuk memindahkan roh-roh orang yang meninggal dunia setelah mati. Islam meluaskan sejarah lebih lanjut mengenai hubungan antara Azrael dan Kematian. Ketika Tuhan menciptakan kematian, Tuhan mengarahkan para malaikat untuk mempertimbangkannya, dan mereka runtuh selama ribuan tahun. Setelah para malaikat pulih kewaspadaan, kematian yang dikenal pasti harus diserahkan kepada Azrael. Hazrat Azrael merampas nyawa orang ketika tiba waktunya. Masa kematian ditetapkan oleh Tuhan sahaja. Tidak ada yang dapat mengubah masa kematian seseorang. Orang-orang yang melakukan yang terbaik di dunia, melakukan perbuatan baik, menolong orang lain, mematuhi perintah Tuhan, melakukan tilawat e Quran dan menolong orang yang memerlukan kehidupan mereka dengan lembut. Mereka tidak merasa sakit pada saat kematian, tetapi kematian adalah sebaliknya bagi orang-orang berdosa. Kehidupan mereka merebak dengan susah payah. Mereka akan mengalami kesakitan yang teruk semasa kematian. Dalam Alkitab, tidak ada konsep malaikat maut. Malaikat dapat membunuh kita, tetapi kita harus ingat bahawa mereka tidak boleh mencederakan rambut di kepala kita tanpa izin Tuhan. Dia tidak memberikan wewenang untuk merampas nyawa seseorang tanpa izin-Nya. Kita juga perlu ingat, bahawa suatu hari Tuhan akan menghancurkan kematian itu sendiri sama ada Dia meletakkan seorang malaikat pengawas kematian atau tidak. Kita perlu memahami bahawa watak malaikat akan menjadi usang setelah Kristus kembali.

Soalan Lazim

1-Siapakah malaikat maut?

Hazrat Azrael, dalam Islam, malaikat maut, melepaskan roh orang-orang dari tubuh mereka. Dia adalah salah satu daripada empat malaikat malaikat dan paralel Islam malaikat maut Judeo-Kristian, yang kadang-kadang dikenali sebagai Azrael.

2-Apa yang berlaku apabila malaikat maut datang?

Satu idea biasa adalah bahawa malaikat maut melihat orang yang mati untuk menghilangkan semangat mereka. Arwah orang berdosa dikeluarkan dengan teruk. Mereka merasa sakit yang tidak tertahankan pada saat kematian sementara orang yang saleh dilayan dengan lembut. Orang-orang yang berbudi pekerti tidak merasa sakit pada saat kematian.

3-Bolehkah anda merasa ketika kematian sudah hampir?

Ketika kematian menghampiri, bahagian minda yang bertanggungjawab untuk mengawal suhu badan gagal. Anda mungkin mengalami suhu tinggi pada detik atau merasa sangat bersalji. Lengan dan kaki anda mungkin sangat sejuk apabila disentuh malah kelihatan pucat dan berbintik-bintik.

4-bagaimana umat Islam masuk ke syurga?

Syurga diceritakan dalam Al-Quran sebagai taman yang indah. Jannah adalah syurga, di mana mereka telah pergi dengan baik. Hal ini diceritakan dalam Al-Qur'an sebagai "taman kebahagiaan." Umat ​​Islam mempercayai mereka sampai ke syurga dengan hidup beragama, meminta pengampunan kepada Allah, dan melakukan tindakan yang baik dalam hidup mereka.

5-Adakah orang yang mati boleh menangis?

Daripada berlayar dengan tenang, orang yang mati itu mungkin menangis dan cuba melarikan diri dari tempat tidur. Otot mereka mungkin menggigil atau tersentak. Mayat boleh kelihatan terseksa. Terdapat sebab-sebab fizikal untuk pengekalan kencing seperti kegelisahan, sesak nafas, sakit dan kelainan metabolik.

6-apakah tanda terakhir sebelum kematian?

Mata menangis atau kabur.

Nadi dan degup jantung sukar untuk dirasakan atau didengar.

Suhu badan jatuh.

Sesak nafas.

Kulit di lutut, tangan, dan kaki mereka berubah menjadi ungu kebiruan yang kerap dalam 24 jam terakhir.

7-Bolehkah orang yang mati mendengar anda?

Walaupun orang yang mati mungkin tidak bersikap tegas, semakin banyak pengesahan bahawa walaupun dalam keadaan tidak sedarkan diri ini, orang memerhatikan apa yang berlaku di sekitar mereka dan dapat mendengar perbincangan dan kata-kata yang diucapkan kepada mereka.

8-Mengapa membuat orang yang mati mengerang?

Bunyi rintihan adalah seperti suara udara yang melepasi pita suara yang sangat sederhana. Ini menunjukkan bahawa prosedur kematian akan berakhir. Rasakan emosi anda. Cara yang baik untuk menangani emosi anda adalah dengan merasakannya semasa ia berlaku.

9-Ke manakah tenaga anda pergi semasa anda mati?

Orang itu melalui keadaan mati, bermula dengan pengambilan di bahagian tubuh, mengeluarkan tenaga melalui organ utama, penglihatan sebelum kematian, dan penyebaran terakhir roh.

10-Siapakah 4 malaikat utama dalam Islam?

Empat malaikat dalam Islam adalah Jibrael, Mikael, Israfil, dan Azrael. Sastera Yahudi, seperti buku Henokh, juga memperkenalkan Metatron sebagai malaikat, yang dikenal sebagai malaikat tertinggi melalui anggapan malaikat ini tidak diterima di semua cabang kepercayaan.

11-Di manakah malaikat maut dalam Alkitab?

Dalam 2 Samuel, malaikat yang menghancurkan membunuh penduduk Yerusalem. Dalam I Chronicles, malaikat tuan yang sama dilihat oleh Daud untuk berdiri di antara bumi dan firdaus, dengan pedang yang ditarik di tangannya dihulurkan untuk melawan musuh-musuh Ibrani.

12-Adakah Si Grim Reaper adalah malaikat?

pengalaman lain dengan entiti hantu atau jiwa yang paling dikenali sepanjang masa, Grim Reaper - malaikat maut - hantu yang sering dialami oleh setiap tradisi dan agama secara efektif sejak zaman Alkitab.

13-Adakah Maka cinta semangat?

huruf dan semangat adalah dua watak utama siri ini, dan peminat mempunyai banyak alasan untuk menghantarnya. sementara hubungan romantis mereka tidak pernah gila - mereka mempunyai hubungan dramatik yang penuh dengan perselisihan dan kesetiaan, dan peminat menyukainya.

14-Apa kuasa yang dimiliki Azrael?

Azrael memberikan kapalnya kekuatan yang luar biasa dengan meluaskan kekuatan otot dan memperkuat kejujuran badan kapal. sebagai malaikat malaikat, kapal Azrael jauh lebih kuat daripada malaikat, dengan mudah mengalahkan syaitan tingkat bawah atau monster biasa.

15 -Apa itu Mikael, malaikat?

Mikael sering menjadi malaikat rahmat. Oleh karena itu, dia dikatakan ramah, meminta belas kasihan kepada Tuhan, dan dikatakan sebagai salah satu yang pertama melengkung di hadapan Adam . Di samping itu, dia sangat bertanggungjawab terhadap hadiah yang diberikan kepada orang baik dalam kehidupan ini. dari air mata Michael, malaikat diciptakan.

16-Mengapa sayap Michael hitam?

Bulu hitam Michael: Melambangkan kejahatan (walaupun kita mungkin mendapat latar belakangnya dalam 5B, apa pun itu, ia tidak dapat menjelaskan tindakannya terhadap 5A dan perkara buruk yang telah dilakukannya kepada lucifer) Remiel's Eagle Wings; mewakili naluri pemburu.

17-Adakah haram menamakan Jibrael?

Majoriti ulama berpendapat bahawa dibenarkan menggunakan Jibrael sebagai nama. Sebilangan dari mereka tidak suka menggunakannya (di antaranya Imam Malik), tetapi bukan dari kalangan ulama utama menganggap dilarang menggunakannya. Atas sebab ini, orang Islam boleh menggunakan Gabriel dan Jibrael sebagai nama.

Kesimpulannya

Hazrat Azrael adalah malaikat maut dalam Islam. Dia bertanggungjawab untuk mengambil roh orang-orang yang meninggal dunia dari badan. Azrael tidak mengambil tindakan sendirian tetapi hanya diarahkan oleh Tuhan ketika waktunya habis untuk mengambil semangat, jiwa orang-orang yang baik dan berbudi akan mengambil dengan lembut. Mereka tidak merasa sakit pada saat kematian, tetapi jiwa orang-orang berdosa menghilangkan kesakitan kerana tindakan buruk mereka. Kematian dilihat sebagai titik akhir kehidupan, tetapi ia adalah titik permulaan kehidupan lain. Angel tidak dapat meragut nyawa siapa pun tanpa izin Gog. Hanya Tuhan yang menentukan semua perkara. Azrael mempunyai kekuatan untuk muncul dengan tidak kelihatan dan memilih siapa yang dapat melihatnya.

Artikel berkaitan

Malaikat maut akan menghancurkan jiwa anda sehingga metamorfosis syurga anda selesai. Malaikat maut adalah semangat pengasuh, kerana dialah yang akan dipercaya oleh semua jiwa untuk membawanya ke tempat yang baik. Malaikat maut ditugaskan untuk menerangi jalan ke dimensi yang akan diikat oleh jiwa yang berangkat untuk kehidupan mereka yang seterusnya. Untuk jiwa manusia ada jalan yang tidak terbatas. Dia belum pernah kehilangan tanggung jawab atas kekosongan, kumpulan entiti lain yang bersaing untuk menjadi Tuhan, kerana dia adalah duta besar satu-satunya Tuhan yang benar - yang dapat Menciptakan dan Mengasihi. Malaikat itu adalah saluran-Nya, hubungan-Nya dengan penduduk bumi, kerana semua malaikat berasal dari umat manusia pada masa yang akan datang. Semua masa hanyalah teka-teki yang besar bagi satu-satunya dewa yang hidup, semuanya penting tetapi tidak berurutan dalam cara kita mengalaminya. Dia muncul sebagai manusia kerana dia dulu, lebih halus tetapi cukup nyata untuk dirasakan. Dia memancarkan cinta, tersenyum dan memberi isyarat. Dia cukup sederhana yang tidak akan dilarikan oleh siapa pun, dialah yang membawa mereka "pulang." 'Bunuh sayang kamu' memberitahu kita Stephen King. Tetapi pembunuhan itu sendiri telah lama disalahgunakan dan kebanyakan orang kebal terhadap kesannya. Saya rasa anda tidak layak mendapat watak anda melainkan jika anda menghormatinya - dalam hidup dan mati. Jadi bagaimana kita mesti melakukannya? Kematian adalah topik fiksyen yang jelas sejak awal. Tetapi satu perkara yang menarik ialah siapa yang anda bunuh. Dalam tragedi Yunani lama, seandainya saya ingat, banyak tumpuan menuju kematian pengorbanan pahlawan pada akhirnya. Pengorbanan adalah kebajikan dan pengorbanan pahlawan untuk tujuan yang lebih tinggi atau melawan kekuatan yang lebih kuat (dewa, misalnya), adalah tujuan utama. Dalam banyak kesusasteraan sejak sekian lama, saya percaya, Kematian 'diberikan' kepada watak-watak penting atas sebab-sebab penting. Di ROMEO DAN JULIET, misalnya, Kematian bukan hanya merupakan jalan keluar tetapi juga merupakan tanda pemberontakan. Kematian Penting seperti ini telah lama wujud dalam banyak fiksyen. Namun, kita telah melihat dalam beberapa fiksyen sepanjang beberapa dekad yang lalu berlakunya percambahan jenis kematian yang lain. Izinkan saya mencirikan satu jenis sebagai kematian 'Baju Merah'. Sekiranya anda seorang trekkie , anda tahu maksud saya. Dalam siri Star Trek yang asal, anak kapal dengan kemeja merah dibawa ke tempat berbahaya untuk menjadi yang pertama (biasanya satu-satunya) yang terbunuh. Kami tidak tahu nama mereka dan tidak mahu tahu. Perasaan kepada kita semua sangat serupa dengan kematian lalat. Tidak ada penglibatan emosi sama sekali. Ini juga akan berlaku kepada puluhan orang India di barat Errol Flynn atau tentera Vietnam dan Rusia dalam sekuel Rambo atau 'orang jahat' dalam banyak karya fiksyen lain. Filem pertama yang saya rasakan, ketika saya menontonnya di pawagam, memecahkan cetakan pada tahun lapan puluhan adalah John McTiernan's DIE HARD. Sehingga itu kita tidak terbiasa dengan wajah atau celaka tentang 'orang jahat'. Mereka tidak mempunyai ciri, pembezaan. Di DIE HARD, akhirnya kita mempunyai orang biasa, John McLane, berjuang keras melawan setiap pengganas yang dibunuhnya. Kami bahkan mendapat lega komik yang hebat dari pengganas oriental yang mencuri sebatang coklat sebelum bertengkar. Perincian komik pengembangan watak yang indah. Tidak ada fenomena 'one-shot-one-kill', tidak ada banyak kematian akibat satu letupan, tidak ada 'baju merah' yang bodoh. Formula lain yang sangat menjengkelkan untuk sementara waktu adalah formula 'Sacrificial Lamb'. Saya terkejut beberapa ketika lalu di sebuah bengkel ketika saya memasang foto Maverick dan Goose dan tiada siapa yang tahu siapa mereka. Adakah saya benar-benar tua itu ?? Baiklah, kemudian saya bertanya: siapa yang akan terbunuh dalam filem itu? Dan penonton dengan cepat sampai pada kesimpulan bahawa itu bukan watak yang dilakonkan oleh Tom Cruise, ia mestilah 'yang lain'. Angsa adalah contoh seekor Anak Domba Berkorban: watak yang anda bangun selama dua tindakan pertama hanya untuk membunuhnya sebelum berlaku Akta Kedua. Obi-wan Kenobi adalah Anak Domba Pengorbanan yang lain. Dan Boromir juga (walaupun dia terbunuh dalam aksi terakhir filem LotR pertama). Sangat menyakitkan bagi banyak orang untuk merasakan formula kematian yang sama digunakan berulang kali dalam jangka masa yang lama. Saya termasuk. Sehingga saya membaca A GAME OF THRONES ( Spoiler alert ). Tiba-tiba saya merasakan George RR Martin baru sahaja mengambil karpet dari bawah kaki saya. What do you mean, Ned Stark died?? It took me some time and another hundred pages or so to accept the inevitable. With that single act of defiance, Martin had just thrown the rule book into the fire. From then on The Song of Ice and Fire (SOIF) characters were really in danger. Their lives and their deaths had really become unpredictable. And that was awesome! The same happens in THE WALKING DEAD. Each character of the series or the graphic novels is naturally and fatally in danger. We never know exactly who will perish next. And that makes for a lot of its success. See, for instance, the end of Season 6 of TWD. We see 5 or 6 of our favorite characters being taken prisoners by the evil Negan. Negan, played brilliantly by Jeffrey Dean Morgan, has decided to kill one of our beloved characters, characters we've been following for years. He then proceeds to kill one of the characters in a cruel gruesome way. And then the season ends. We never see who got killed. The cliffhanger was maintained until the beginning of Season 7. For months we were wondering who had gotten killed and we suffered for it. Because these days we are not certain anymore of who is safe and who is not. The Build-up of characters is made over a long time and in subtle ways so the Pay-off is stronger and harder. There is, however, in my view, a great difference between the deaths in SOIF and the deaths in TWD. In Martin's epic, we always feel a progression towards a certain point in the future. We feel the story, the plot points, each death, will lead us towards an end. We don't have that in TWD. There's a cynical background in the post-apocalyptical tale that in my view makes it less satisfying. We don't feel the deaths will lead us towards something. They are just another notch on the writer's belt. There's no end in sight. And that's why I progressively grew disenchanted with that story. There are two other phenomena I'd like to talk about. First, the Theory of Horror. I asked the audience what would they rather suffer: An arm cut off or the nails taken off with a plier? A bullet in the shoulder or a needle in the eye? Actually, for most people, the nails taken off or the needle in the eye are scarier than the other more dangerous injuries. Kenapa? Because they are more relatable. It's easier to imagine the pain of a needle in the eye than the strange pain of a bullet in the shoulder. Unless you've been through it, of course. So gore stuff like decapitations or deadly explosions is not the most impactful for an audience. Take that into consideration. Also, let me speak of Deus Ex Machina endings. Even though you can argue that once or twice in classic movies and books they've been done right, the fact is Deus Ex Machina endings are lazy solutions by writers who don't know how to end a story and would rather drop a nuclear bomb or a deadly meteorite and kill everybody. Acts of Nature are not bad. In James Clavell's TAI PAN, for instance, the final encounter between the protagonist and antagonist happens in the middle of a powerful hurricane. And that's interesting. But acts of Nature that purely resolve the conflict by themselves are the babies of lazy writers and should be discouraged. Let me finish with Spiderman. «What does Spiderman say?» I asked the audience at the workshop I mentioned. And they replied: «With great power comes great responsibility.» They are right. We, the writers, have great power over the lives of our characters. That means we have also a great responsibility. The responsibility of killing them in a meaningful way. Forget about 'Red Shirts', forget about 'Sacrificial Lambs'. Kill them right: give them a good life and a good death. The polytheistic concept of a specific deity of *death who is responsible for the origin and constant occurrence of death on earth (cf. the Canaanite idea of the god Moth ) was rejected by Jewish monotheism. According to the Bible, God is the master of death and of life. The origin of death is motivated not by the actions of an anti-human supernatural being, but through man's own sin (cf. the formulation of Adam's punishment in. Death, however, is often personified in the Bible; the fact that he has emissaries and a host of angels alludes to his independence of God These allegorical notions, probably survivals of a polytheistic influence on the Bible, are dominated by the more pervasive concept that only God possesses the power to return mortal man to dust This power He delegates to a “messenger” ( malakh ), one of His many angel servants. A cruel snatcher of souls, the “Angel of the Lord” who “smites” and “destroys” human beings and is described as standing between earth and heaven, with a drawn sword in his hand .The Bible only refers to a temporary messenger and the instances in the Bible in which death is personified he-; do not point to a constant sacred power or to a permanent angel whose function it is to terminate life on earth. Only in post-bi blical times did the concept of an Angel of Death who acted independently emerge. In popular belief, he was conceived as an amalgam of forms and concepts which had their biblical associations with death, cruelty, and wretchedness. The Angel of Death was also identified with the horrifying and dreadful ogres and demons described in the oral tradition, in the literature of the ancient Near East, and in the literatures of medieval Europe (“devil” and “Satan”). An active supernatural being, interested not only in fulfilling God's orders, but also on his own initiative, in fighting, harming, and destroying man, the Angel of Death is identified in the Talmud with *Satan (“Samael”) and with yeẓer hara ʿ (“evil inclination”). He symbolizes the demoniac forces, which were responsible for Adam's fall and which continue to fight his descendants. In folklore, the Angel of Death is described allegorically: He is full of eyes (nothing escapes him), a diligent reaper Jer. an old man holding a sword dripping poison into the mouths of mortals, etc. But mostly he appears disguised as “a fugitive and wanderer” Gen on Cain, the first being to take another man's life), a beggar, a peddler, and an Arab nomad. Since the Angel of Death is only a messenger in Jewish tradition, his powers are limited and depend on his master's (God's) decrees and orders. Thus there are remedies to overcome the Angel of Death and weapons against him. In general folk literature, the combatants of death endeavor to find the “herb of life” the Gilgamesh epics), or go in quest of magic means to attain *immortality. In normative Jewish legends, the study of the Torah, or some exceptional act of piety or benevolence, replaces the magic weapons generally used against death the folk exegesis on he Charity delivers from Death). There are, therefore, many heroes, most of them biblical, who defeated the Angel of Death with their efficacious prayer, constant study, and outstanding acts of charity for a short or longer period. In the numerous versions of the legend about the death of *Moses ( Midrash Petirat Moshe ), Moses succeeds in chastising Samael who comes to fetch his soul. Only God's promise that He Himself would take the soul induces Moses to lay down his staff with the engraved Ineffable Name which had made the Angel of Death flee in terror. One of the post-biblical heroes who defeated the Angel of Death was R. *Joshua b. Levi. He seized the slaughtering knife and even came close to abolishing death forever. Only God's intervention brought about the sage's surrender (Ket. 776). Several of the animals that achieved immortality, among them the milḥas or ziz birds (aggadic equivalents of the phoenix), as well as many of the persons who entered Paradise alive, “without tasting death” . Ginzberg, Legends, (1925), reached their goal after a successful confrontation with the Angel of Death. The confrontation of mortals with the Angel of Death is a theme prevalent in folk literature and in popular traditions. The three main types of narrative in which the motif is found reflect man's ambivalent attitude toward death: Where the Angel of Death is defeated, mainly by means of deception. Legends of this kind have mostly a humorous tone, as the cheated and fooled Angel of Death is a grotesque and stupid character. Man's victory reflects his wishful thinking and longing to alter his mortal fate, or at least to postpone his time of death. The heavenly decree of death and the determination of each man's span of life are, indeed, irrevocable; since the executor, however, is not God Himself, the possibility exists to escape the messenger and to extend at least the span of life, if immortality in life itself cannot be attained. This narrative is associated with many motifs found in the universal tales of the “stupid ogre” and the “beaten devil.” The Angel of Death is tricked into missing the right moment for taking the soul. He is fooled by the change of the doomed mortal's name (a tale still found in current folk literature in all Jewish communities); fails to identify the man whose soul he is supposed to fetch; marries a termagant who torments him and is at a loss to comprehend the queer conduct of Jews, etc. Already at creation the Angel of Death is cheated by the fox and the weasel: he thinks their reflections which he sees in the sea to be them. This fable in the Alphabet of *Ben Sira, which is similar to Far Eastern tales that originated in India, has been the subject of much comparative research and investigation. The cruel and stubborn Angel of Death as hero of tales of horror and magic. In this narrative, mortals upon meeting the terrible Angel of Death accept his authority submissively with their heart full of fear. In the Talmud, R. Naḥman is reported as having said: “Even if the Almighty were to order me back upon earth to live my life all over again, I would refuse because of horror of the Angel of Death” ( MK 28a; see Rashi ibid. ). In this narrative, the Angel of Death cannot be induced to swerve from his course; he is also the source of magic knowledge, including medicine. In the stories belonging to this type of narrative, the Angel of Death is a physician of excellent repute (or an assistant to a physician). He controls sickness, diseases, and plagues (his messengers). Sly, he takes man's life prematurely, frightens and harms people, and is merciless and brutal. In the Book of Jubilees , Noah prays that the wicked spirits will not destroy him and his sons, and God answers his prayer. However, He allows only one tenth of the “malignant ones” to remain, ruling that Noah be taught all of the medicines for their diseases so that he might cure them with herbs. The compassionate Angel of Death is the outgrowth of man's optimism and wishful thinking. In this narrative the Angel of Death, though inherently cruel, can be moved to mercy and concession by a mortal's exceptional deed. The narrative includes the numerous Jewish versions of the Greek Alcestis (Indian Savitri) motif . A. Jellinek, Beit ha-Midrash , (19382), 152–4) where the wife offers the Angel of Death her own life as substitute for that of her husband or fiancé. In one of the versions (cf. M. Gaster, The Exempla of the Rabbis (19682), the Angel of Death, seeing the devotion and readiness of self-sacrifice of the bride of Reuben the Scribe's son (after his parents had refused to serve as substitute), sheds a “tear of mercy.” The Almighty then grants the couple 70 additional years of life, proclaiming: “If he who cruelly kills souls ie, the Angel of Death has been filled with mercy for them, shall not I who am 'merciful and gracious' show compassion toward them?” To this narrative belong also the stories of the helpful Angel of Death who rewards a benevolent man, consoles people after a disaster, etc. In most of the legends in the three types of narratives, the encounter between the mortal and the Angel of Death takes place on the mortal's wedding night when either bride or bridegroom is doomed to die and opposes the executor. The evil demon Asmodeus (or Ashmedai) slays the seven husbands of Sarah so that she can become a wife to Tobias, in the apocryphal book of Tobit . In another post-biblical work, the Testament of Solomon, Asmodeus informs the king that his object is to plot against the newly married and bring calamities upon them. Solomon learns how to subdue him (as in Tobit 8:2) and harnesses him for work in the building of the Temple. Jewish preachers and storytellers associated either the defeat or the concession of the Angel of Death, occurring specifically on that occasion, not only with the “wedding versus death” motif which intensifies the contrast in the narrative but also with the biblical prophecy, “And then shall the virgin rejoice in the dance, and the young men and the old together, for I will turn their mourning into joy” . Homiletic interpretation of this verse could easily associate it with the motifs extant in the “Angel of Death at the wedding” stories. The motif of a young girl unsuccessfully imploring the Angel of Death (an aged, white-haired gentleman) not to take her life is very common in Yiddish folk ballads N. Priluzki, Yidishe Folkslider , 2 (1913), Songs and Tales of Death). Unlike the folktales, the ballads end tragically. The Angel of Death played also an important role in the Jewish dance of death, where he capered with sinners (mostly misers) of all classes and professions. His movements, mostly grotesque, as was the whole dance (performed by wandering troupes of paupers), highlighted the feeling of “memento mori” Ecclus. The performances given mostly on festive and gay occasions (weddings, Purim meals, etc.) offset the surrounding glamour, joy, and splendor. The dancing Angel of Death often recited or sang; in his song he stressed the vanity of mortal and perishable values and contrasted them to everlasting and immortal merits and piety. In many of the Jewish folk customs related to death, *burial, *mourning, and folk medicine, the traditional acts are directed against the unseen source of the disaster, the Angel of Death. Practices which do not seem to bear a direct affinity to the Angel of Death (closing the eyes of the dead, pouring out the water in a house where death had occurred, breaking pots, mourners' meals, narrating *theodicy folktales, etc.) go back to old folk beliefs in which the Angel of Death, or demons affiliated with him, played a dominant role. Most of these beliefs are no longer current. A comparison of past and present mortuary and funeral customs, traditions, and beliefs in Eastern and Western Jewish communities and those in the culture areas of these communities can contribute toward a reconstruction of the original affinities between belief and rites with regard to the Angel of Death. The impersonation of the Angel of Death led to the extension of his traits and characteristics to the members of his family and servants etc. Indeed, in Jewish-Islamic folk legends, Azrail (the name of the angel who removes the soul from the dying body) is married, has children, sends emissaries (diseases, old age), etc. This also holds true for Samael in East Europe who is often identified with the Angel of Death himself. He is married to *Lilith, who, beside her Satanic functions of luring and seducing men, also performs duties on behalf of her husband, the Angel of Death: she kills babies, harms pregnant women and those giving birth, etc. She fights life and human attempts to continue its successive chain in the same way as the Angel of Death. In many folktales, the Angel of Death is tormented by his wife Eccles. ; where “death” became personified), his sons often suffer (one of them usually accepts his father's advice and becomes a physician), and all the family members suffer from various disasters and calamities. The motifs in these tales are mainly man's revenge on the Angel of Death and the consolation that man finds in this revenge; the concept being that as long as man has no other means to overcome his eternal and, in the end, always successful adversary, his only way out is through ridicule and irony.