Penindasan anti-tragus adalah jenis menusuk tulang rawan di mana anting-anting melalui kulit yang dilipat di kawasan melengkung kecil di atas cuping telinga anda dan ia akan menyesuaikan diri di kawasan segitiga telinga yang bertentangan dengan tragus.

Penindasan Anti-Tragus

Jenis tindik telinga ini memerlukan lebih banyak masa untuk penyembuhan daripada tindikan telinga yang lain kerana lokasinya. Anti-tragus adalah tempat yang bertentangan dengan saluran telinga. Ia memerlukan 8 hingga 16 bulan untuk penyembuhan dan anda harus menjaga tindik anda sama seperti tindik yang lain. Sehingga sembuh, anda harus membersihkannya setiap hari dengan air masin laut atau larutan garam lain.

Penindasan anti-tragus bukan untuk semua orang, kerana memerlukan lebih banyak masa untuk penyembuhan dan ada yang tidak mempunyai cukup ruang untuk tulang rawan untuk menahan tindik. Menindik Anti-Tragus kelihatan serba boleh terutama di pesta itu, jadi ada pilihan untuk menindik serupa tanpa menindik anti-tragus yang sebenarnya. Ada yang menusuk buruj di telinga mereka dan memakai perhiasan dengan cara seperti bintang-bintang di langit.

Prosedur Menindas Anti Tragus

Penusuk memasukkan perhiasan dalam proses biasanya menggunakan jarum tolok yang disterilkan dan menyebarkannya melalui tulang rawan anti tragus. Kawasan anti-tragus ini lebih tebal daripada laman tindik telinga yang lain; memerlukan lebih banyak masa untuk menindik berbanding tindikan lain seperti heliks. Penindik yang berpengalaman mempunyai pengetahuan lengkap tentang menindik mereka membersihkan tempat menindik dengan sempurna dan ditandai dengan pena terlebih dahulu sehingga anda harus memeriksa sebelum melakukan tindik dan anda harus memeriksa itu adalah tempat yang tepat.

Sejauh manakah kesan penindasan anti-tragus?

Tebukan badan seperti tindikan bibir tengah , tindikan hidung, tindikan telinga adalah tindikan yang menyakitkan tetapi tindikan anti-tragus adalah tindikan yang lebih menyakitkan. Banyak orang mempunyai pendapat tentang menusuk tragus bahawa ia lebih menyakitkan daripada tindikan tulang rawan lain yang mereka ada pada masa lalu. Seseorang yang kurang toleransi kesakitan tidak pernah melakukan penindasan pertama di anti-tragus. penindasan anti-tragus

Untuk penindasan anti-tragus atau penindasan industri , anda harus berunding dengan penindik berlesen atau berpengalaman; tahap kesakitan anda bergantung pada penindik. Seorang tukang tindik yang berpengalaman akan memasukkan barang kemas ke tulang rawan dengan cepat dan yakin dan anda tidak mengalami kesakitan. Mereka juga tahu memberitahu anda ketika anda menarik nafas dan membuat prosedur lebih menyenangkan bagi anda.

Proses penyembuhan anti-tragus

Penindasan anti-tragus memerlukan masa 8 hingga 16 bulan untuk penyembuhannya. Jenis tindikan ini kelihatan sembuh secara luaran tetapi tidak boleh, ia mungkin tidak memerlukan penyembuhan secara dalaman lebih banyak masa untuk penyembuhan daripada tindikan telinga yang lain. Tembakan menusuk adalah perkara biasa pada tulang rawan, berjumpa dengan tukang tindik atau pakar dermatologi anda sebelum menukar perhiasan anda atau menghentikan latihan selepas rawatan.

Orang ramai juga ingin mengetahui tentang rawatan di rumah atau kaedah lain bagaimana menjadi cantik yang mempunyai tatu bahu kecil , pengisi bibir , bibir Botox , minyak jarak untuk alis , dan banyak lagi perkara untuk meningkatkan kecantikan mereka.

Peraturan penjagaan selepas menindik anti-tragus

Anti-tragus adalah tempat yang mudah dijangkau sehingga penjagaan selepasnya lebih mudah daripada tindikan tulang rawan yang lain. Anti-tragus bertentangan dengan saluran telinga, lokasinya menjadikannya lebih sensitif sehingga boleh menyebabkan kerosakan pada tempat menindik dengan mendengkur perhiasan. Semasa menyembuhkan anti-tragus, anda mempunyai beberapa fikiran:

:maple_leaf: Berhati-hati dengan fon kepala dan earbud anda: Anda akan mengalami kesukaran untuk mendengar muzik dengan penutup kepala apa pun semasa berada di lokasi anti-tragus. Fon kepala akan menekan ke hadapan manakala penutup telinga akan menekan bahagian belakang perhiasan. Semasa proses penyembuhan, lebih baik menahan diri dari fon kepala atau mencari fon kepala yang lebih besar yang akan menjangkau seluruh telinga dan tidak akan menyentuh penyembuhan anda.

:maple_leaf: Jauhkan benda asing: earbud dan fon kepala bukan satu-satunya penyebab kesakitan atau merosakkan anti-tragus. Pakaian, rambut, dan benda-benda lain dapat menyebabkan bakteria berbahaya di sekitar penyembuhan yang menusuk agar rambut anda tetap di ekor kuda tinggi atau menghilangkan rambut anda daripada dicucuk oleh gaya rambut gelang getah daripada sembuh sepenuhnya. Sekiranya anda telah menggunakan topi atau selendang, jangan menjauhkan diri dari penyembuhan kerana tidak boleh menyebabkan kerosakan atau kesakitan.

:maple_leaf: Jangan memindahkan perhiasan: tindikan tulang rawan boleh menyebabkan parut dan lebam menusuk semasa proses penyembuhan. Ini nampaknya anda seharusnya tidak menjaga adab yang betul atau ketika kulit di sekitar perhiasan terasa sakit. Sekiranya anda ingin menyembuhkannya tidak lama lagi, biarkan tusukan anda sendiri sehingga sembuh sepenuhnya.

penindasan anti-tragus

Kos Penindasan Anti-Tragus

Kos penindasan anti-tragus sekitar $ 40 hingga $ 185, ia mungkin dipengaruhi oleh objek yang berbeza. Sesiapa yang mahukan anti-tragus oleh penindik berlesen membayar lebih banyak, beberapa salun juga mengenakan bayaran untuk perhiasan. Kos perhiasan juga bergantung pada bahan; beberapa plutonium emas yang disyorkan oleh pakar dermatologi yang lebih mahal. Anda mesti mula menusuk dengan logam berkualiti tinggi seperti emas jika anda ingin mengelakkan komplikasi dari kepekaan kulit. Lokasi dan populariti studio juga mempengaruhi kos, jika studio popular di kawasan yang dikenakan biaya lebih tinggi dari yang lain.

Kesan sampingan menindik anti-tragus

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penindasan anti-tragus menyebabkan pembengkakan dan keputihan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Jenis tindikan ini mengganggu dan tidak selesa kerana lokasinya dan terutamanya jika anda mempunyai tindik tulang rawan pertama kali.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kekurangan bekalan darah ke tulang rawan menyukarkan proses penyembuhan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sekiranya anda tidak membersihkan sarung bantal dan seprai, anda mungkin diserang oleh beberapa bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan pelepasan kuning atau merosakkan anda menindik dengan teruk.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Anda boleh mengalami sedikit lebam atau kelembutan yang normal seperti menusuk tulang rawan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kulit sensitif rosak teruk; anda harus mengambil langkah berjaga-jaga yang serius setelah melakukan tindik.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kulit sensitif mungkin mengalami kemerahan atau beberapa reaksi alahan selepas penindasan anti-tragus.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pastikan anda harus menusuk oleh pakar dermatologi berlesen jika tidak, anda harus menghadapi lebih banyak kesukaran selepas menindik.

Jenis perhiasan apa yang digunakan untuk menindik anti-tragus?

:small_blue_diamond: Kancing rawan: Untuk kancing rawan anti-tragus yang menusuk dengan belakang cakera rata kelihatan perhiasan yang paling popular. Anda boleh memilih pelbagai jenis seperti rawan, manik sederhana atau batu permata atau memilih daya tarikan yang menggemaskan.

:small_blue_diamond: Barbel kecil melengkung atau bulat: Anda mempunyai pilihan lain untuk barbel melengkung atau bulat kecil. Dengan hujung manik berganda, penampilan menindik anti-tragus anda menonjol dan mewujudkan penampilan yang lebih berani.

:small_blue_diamond: Gelung kecil yang lancar: Ada juga yang memilih gelang manik tertangkap atau gelung halus yang kecil. Ini membuat gugusan tulang rawan yang kohesif dengan berpasangan dengan gelung lain, atau dengan sendirinya, ia membantu anti-tragus mengambil sikap berani.

Bahan dan ukuran perhiasan apa yang digunakan untuk penindasan anti-tragus?

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih perhiasan tindik anda:

:diamonds: Saiz Perhiasan: ukuran telinga berbeza dari orang ke orang, jadi pastikan anda harus memilih ukuran perhiasan yang tepat untuk anti-tragus yang lebih mudah disesuaikan di telinga anda. Sekiranya anda memilih sesuatu dengan diameter atau ukuran yang besar, anda mungkin tidak selesa dengan jenis perhiasan ini. Selalunya tindikan anti tragus lebih sesuai dengan perhiasan mikro yang lebih kecil daripada perhiasan menusuk tulang rawan kerana ukuran rabung yang dicucuk. Anda lebih selesa dengan perhiasan mikro semasa melakukan aktiviti seperti memakai fon kepala atau earbud.

:diamonds: Keluli tahan karat pembedahan : Ini adalah keluli tahan karat kelas perubatan yang digunakan untuk perubatan. Ini mungkin mengandungi beberapa nikel, tetapi itu selamat bagi mereka yang mengalami alergi nikel kerana mengandungi kadar nikel yang rendah. Masih ingat, jika anda mempunyai alergi nikel yang teruk, anda akan mempunyai banyak lagi pilihan yang tahan lama!

:diamonds: Titanium gred implan: Titanium adalah logam kelas perubatan yang lain, tetapi sifatnya berbeza dengan keluli tahan karat. Titanium benar-benar hypoallergenic, tetapi lebih mahal, jika anda mempunyai alergi nikel yang teruk, titanium disyorkan oleh penindik anda dan logam yang lebih disukai.

:diamonds: Emas padu: Sekiranya anda suka warna kuning, emas putih, atau mawar, dan tidak menghadapi masalah membayar lebih banyak, emas adalah pilihan terbaik. Anda harus memastikan ia pekat dan tidak berlapis emas, yang boleh dilapisi oleh nikel dan campuran lain yang digunakan di bawah penyaduran kadang-kadang menyebabkan kemerahan dan reaksi alergi.

:diamonds: Niobium: Niobium adalah logam unsur yang serupa dengan titanium dan cukup selamat untuk semua orang, tetapi ia tidak mempunyai sifat sebutan gred implan yang bukan masalah besar di sini. Kos niobium lebih rendah daripada titanium.

Di sini kita mempunyai senarai fesyen 90 - an ; ia mungkin merangkumi fesyen seperti tindikan sternum , tatu, tatu cat air , rawatan laser dan banyak lagi.

Bagaimana saya tahu jika ada masalah?

Di sini kita mempunyai senarai gejala yang berterusan atau bertambah buruk biasanya merupakan petunjuk yang cukup baik yang memberi amaran kepada kita akan perkara-perkara yang mungkin berlaku di pihak yang salah.

Berikut adalah gejala khusus yang perlu diperhatikan:

:heavy_check_mark: sakit teruk :heavy_check_mark: keradangan atau kemerahan yang berterusan atau bertambah buruk :heavy_check_mark: bengkak yang berlangsung lebih dari 48 jam :heavy_check_mark: pelepasan atau nanah yang tebal, berbau :heavy_check_mark: pendarahan berlebihan :heavy_check_mark: panas keluar dari menindik :heavy_check_mark: lebam di tapak menindik :heavy_check_mark: demam :heavy_check_mark: menebal atau mengelupas di sekitar tindik

Sekiranya anda tidak dapat menghadapi kesukaran atau gejala di atas tetapi anda mempunyai beberapa perkara yang tidak biasa, anda harus menghubungi penyedia penjagaan kesihatan anda atau pakar dermatologi berlesen.

Bagaimana jika saya akhirnya tidak menyukainya?

Sekiranya anda melakukan penindasan anti-tragus untuk pertama kalinya dan anda mendapati bahawa ia tidak kelihatan lebih baik atau tidak dapat memberi anda seperti yang anda mahukan, di sini kami mempunyai satu lagi pendapat bahawa betapa anda tidak menyukainya.

Anda harus berfikir terlebih dahulu bahawa sesuatu memerlukan masa untuk penyesuaian dan penonton telah bersedia menerimanya.

Anda mempunyai pilihan yang lebih baik untuk mendapatkan pendapat daripada orang yang anda sayangi, atau anda harus menukar gaya perhiasan, tetapi jika anda telah memutuskan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tindikan anda.

Sekiranya anda pasti menginginkannya sebelum sembuh, anda harus berjumpa dengan penindik anda dan dia boleh mengeluarkannya, tetapi anda harus menjaga tempat menusuk anda sehingga sembuh.

Kulit memerlukan beberapa minggu untuk tumbuh semula dan mengisi lubang.

Kerap bertanya

Orang selalu ingin mengetahui tentang fesyen yang meningkatkan kecantikan mereka. Dengan selang waktu orang mengadopsi fesyen yang berbeza pada tahun 80-an mereka mempunyai gaya yang berbeza untuk diadopsi. Orang mahu kelihatan cantik dari keseluruhannya; mereka mendapat pelbagai perkara seperti cahaya tatu gelap , kuku aksen , sambungan rambut , solek farmasi, dan banyak lagi.

Apa yang menyakitkan lebih banyak kerang atau tragus?

Telinga mempunyai bahagian yang berbeza dan setiap bahagian mempunyai sakit menusuk yang berbeza. Penindasan tulang rawan dianggap pada bahagian-bahagian yang mempunyai kesakitan lebih banyak daripada bahagian lain seperti cuping telinga pada umumnya dianggap sebagai tindik yang paling tidak menyakitkan. Helix, tragus, anti-tragus, conch dan sebagainya biasanya akan lebih menyakitkan kerana lebih sukar dan memerlukan lebih banyak masa untuk sembuh.

Bagaimana anda merawat penindasan anti-tragus yang dijangkiti?

Berpotensi membersihkan jangkitan dengan mengelakkan sesuatu dan mengambil langkah berjaga-jaga yang disenaraikan di bawah:

:maple_leaf: Jangan keluarkan perhiasan atau bermain dengan tusukan anda

:maple_leaf: Bersihkan lokasi menindik anda dua hingga tiga kali sehari

:maple_leaf: Sapukan kompres suam

:maple_leaf: Sapukan krim antibakteria

:maple_leaf: Elakkan memakai fon kepala atau earbud sehingga sembuh

Menindik yang manakah dapat mengatasi kegelisahan?

Tindik Daith terletak di lipatan paling dalam telinga anda. Sebilangan orang percaya bahawa menindik Daith dapat meredakan migrain yang berkaitan dengan kegelisahan dan gejala lain.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penindasan anti-tragus diletakkan di atas cuping telinga, yang merupakan inti tulang rawan, dan bertentangan dengan tragus.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Menindik ini mempunyai lebih banyak kesakitan daripada tindikan telinga yang lain dan memerlukan lebih banyak masa untuk sembuh kerana lokasinya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Anda kelihatan cantik setelah melakukan tindikan anti tragus dan banyak pilihan perhiasan anda.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Berunding dengan pakar dermatologi atau penindik berlesen untuk melakukan penindasan anti-tragus, tahap kesakitan bergantung pada pengalaman mereka, mereka akan membimbing anda sebelum proses ketika anda menarik nafas.

kos menusuk tragus

$ 25 hingga $ 50

Penindasan Tragus boleh berharga antara $ 25 hingga $ 50 . Kos yang tepat bergantung pada beberapa faktor, termasuk: Pengalaman Piercer. Populariti dan lokasi studio.

cara membersihkan tindikan tragus

Rendam tindikan dalam suam atau masin dan ketuk dengan tuala bersih sekurang-kurangnya sekali sehari (selepas hari pertama) hingga kering. Jangan keluarkan atau gosok perhiasan selama 3 bulan sehingga tindikan sembuh sepenuhnya. Jangan gunakan pembersih berasaskan alkohol pada tindikan anda.

kesan menusuk tragus

Daspias dan tindikan tragus boleh menyebabkan kesan buruk ringan hingga teruk, seperti penempatan perhiasan yang tidak betul. Tindak balas alahan terhadap perhiasan dan peralatan menusuk.

Beberapa kelembutan dan pembengkakan pada dasarnya dapat dibandingkan untuk beberapa hari pertama setelah menusuk tisu, dengan rembesan dan kerak yang berair.

Komplikasi yang lebih serius boleh berlaku, tetapi menggunakan penindik yang berpengalaman dapat mengurangkan kemungkinan ini.

Perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah:

Jangkitan. Luka terbuka (seperti tindikan) dapat diserang oleh bakteria dan menyebabkan jangkitan. Ini boleh menyebabkan kemerahan, sakit, keradangan, dan pendarahan berlanjutan atau bertambah buruk. Ia juga boleh menyebabkan nanah dan demam gelap atau berbau busuk.

Jangkitan darah . Anda boleh mendapat penyakit bawaan darah dari jarum yang tercemar seperti hepatitis B dan C, dan HIV. Adalah mustahak untuk menegaskan bahawa penindik anda menggunakan jarum pakai steril!

Labuh. Keloid, pustula, dan granuloma adalah beberapa rabung biasa pada tindikan tulang rawan. Reaksi alergi (lebih daripada ini dalam 1 saat) juga boleh menyebabkan ruam dan ruam gatal.

Tindak balas alahan. Alergi terhadap logam tertentu, terutama nikel, adalah perkara biasa. Banyak perhiasan badan mengandungi nikel, yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Gejala termasuk gatal, kemerahan, dan lepuh.

Penolakan. Kadang-kadang badan anda memperlakukan permata itu seperti benda asing dan cuba menolaknya. Ini dipanggil penolakan. Sekiranya itu berlaku, anda mungkin melihat bahawa lubang tumbuh lebih besar atau kulit di sekitarnya mengelupas atau menebal.

Ia boleh terperangkap atau terkoyak. Ia menyakitkan, bukan? Walau bagaimanapun, sesuatu seperti baju atau topi di kepala anda boleh dicucuk dan merobek tisu.

sakit pada bahagian telinga yang tragis

Kesakitan telinga luar biasanya disebabkan oleh keadaan persekitaran seperti terkena air atau sejuk yang teruk, yang boleh menyebabkan radang dingin di telinga luar. Punca kesakitan tragus yang lain termasuk kerengsaan dari objek yang menjengkelkan seperti sapu kapas dan jari.

Bagaimana melakukan tindik tragus?

Tekniknya mungkin sedikit berbeza dari satu penusuk ke yang lain. Contohnya, ada yang menembusi dari luar ke dalam, sementara yang lain pergi dari dalam ke luar. Selain itu, penindasan tragus dilakukan menggunakan jarum steril - atau sekurang-kurangnya semestinya.

Biasanya, penindik anda:

:heavy_check_mark: Bersihkan kawasan dengan disinfektan kelas perubatan.

:heavy_check_mark: Tandakan kawasan yang tepat untuk digerudi dengan penanda tidak beracun.

:heavy_check_mark: Beberapa penindik meletakkan gabus atau penghalang lain di saluran telinga anda untuk melindunginya dari jarum.

Masukkan jarum ke dalam tragus di sisi lain.

:heavy_check_mark: Masukkan perhiasan ke dalam tindik.

:heavy_check_mark: Beri tekanan lembut untuk menghentikan pendarahan.

:heavy_check_mark: Bersihkan kawasan itu semula.

betapa menyakitkannya menusuk tragus

Penindasan Tragus dianggap tidak terlalu menyakitkan daripada tindikan telinga yang lain. Ia juga sesuai untuk anting-anting apabila anda memerlukan sesuatu yang sedikit berbeza daripada biasa. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang mungkin menunjukkan masalah, ambil langkah berjaga-jaga dan dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

berapa lama diperlukan tragus untuk sembuh

Memerlukan waktu sehingga 8 minggu untuk menyembuhkan luka sepenuhnya, tetapi gejala ini tidak berlangsung lebih dari 2 minggu. Sekiranya seseorang mengalami, jangkitan mungkin berlaku: pembengkakan yang tidak akan turun setelah 48 jam. Panas atau kehangatan yang tidak hilang atau menjadi lebih sengit.

cara membuang tindik tragus

Tekan jari anda di belakang telinga anda dan tolak kancing ke hadapan. Longgarkan bola di bahagian depan. Setelah melonggarkan skru, tekan perlahan-lahan ke belakang dan tarik kancing belakang rata dari sisi lain. Sekiranya anda menghadapi masalah, gunakan sarung tangan getah atau pinset untuk merebut punggung belakang.

bolehkah anda memakai earbud dengan tindikan tragus

Sekiranya anda ingin memakai fon telinga, jangan memakainya. Ini menyebabkan kerengsaan yang tidak perlu pada tindikan, yang mungkin terkontaminasi dengan banyak jenis bakteria, jadi jelas mengapa anda tidak boleh menyentuh tragus segar.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah tindikan cuping telinga menyakitkan?

Ya, kerana mutiara adalah bahagian tulang rawan telinga, menikam mutiara boleh menyakitkan. Fikirkannya sebagai 5 atau 6 daripada 10 pada skala kesakitan. Dan kurang menyakitkan daripada tindikan tulang rawan yang lain.

Q: Adakah anting-anting anti-mutiara sukar disembuhkan?

Anting-anting melewati kulit lipatan dari kawasan melengkung kecil di atas cuping telinga dan duduk bersebelahan dengan tragus (maka namanya). Ternyata kedudukan tindikan dapat mengakibatkan waktu penyembuhan yang lebih lama, terutama jika dibandingkan dengan jenis tindikan telinga yang lain.

S: Mengapa tindikan tragus berbahaya?

Apa risiko memakai tindik tragus? Ini selalu melibatkan risiko parut, penolakan, pembengkakan berlebihan, tangkapan menusuk dan air mata, tetapi risiko terbesar dari semua tindikan adalah jangkitan.

S: Apa yang dilakukan oleh anti-tragus?

Penindasan antitragus, atau penindasan antitragus, menimbulkan perforasi pada tulang rawan tengah telinga yang terletak berdekatan dengan cuping telinga yang menghadap "cuping telinga."

S: Berapa lama masa yang diperlukan untuk tragus saya hilang?

3-5 hari

Selepas menindik, sakit pada mulanya. Tetapi selepas 3-5 hari, rasa sakit hilang. Selepas ini, sudah tentu anda harus menunggu pemulihan sepenuhnya.

Q: Adakah penindasan tragus saya akan sembuh?

Menusuk membuka luka dan memerlukan masa hingga 6-8 minggu untuk sembuh. Walau bagaimanapun, tindikan tulang rawan seperti tragus boleh memakan masa lebih lama. Rambut panjang juga boleh terkena tindikan, menjengkelkan luka, mencegah penyembuhan dan meningkatkan risiko jangkitan.

S: Tindakan telinga mana yang paling menyakitkan?

Menindik industri

Tindikan industri adalah yang paling menyakitkan daripada tindikan telinga. Ini kerana terdapat dua tindikan, bukan hanya satu, di dua bahagian rawan sensitif yang berlainan. Sekiranya anda tidak dapat mengatasi rasa sakit dengan baik, ini bukan menusuk bagi anda.

Kesimpulannya

Penindasan Tragus berharga antara $ 25 dan $ 50. Kos yang tepat bergantung pada beberapa faktor, termasuk: Pengalaman Piercer. Populariti dan lokasi studio. Mereka sakit dan mengambil masa sekitar 6-8 hari untuk sembuh sepenuhnya.