Permohonan TC dari sekolah adalah untuk mengeluarkan Sijil Pindah dari pengetua sekolah. Permohonan TC boleh ditulis oleh pelajar, ibu bapa dan pengetua sekolah yang meminta untuk memberikan TC. Tanpa permohonan untuk pelajar TC tidak akan mendapat kemasukan di sekolah mana pun. Pelajar akan mendapat kemasukan hanya dengan mengemukakan sijil pertukaran yang menyatakan bahawa seorang pelajar telah menyelesaikan kemasukannya di sekolah lama.

Format penulisan aplikasi

Untuk menulis permohonan TC (Transfer Certificate) dari Sekolah atau maktab Permohonan ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Tuliskan butiran orang (Pengetua Sekolah) yang akan mengeluarkan TC beserta nama dan alamat institut. Mengalamatkan kepada pengetua.

 2. Tarikh Sebutan Sambutan, Tulis baris subjek

 3. Perenggan pendahuluan - perkenalkan diri anda dengan baik yang disebutkan semua butiran dan alasan anda menulis surat itu. Kemudian tulis perkara dan sebab sebenar TC

 4. Perenggan kedua boleh merangkumi perincian mengenai alasan mengambil TC dan maklumat lain yang relevan mengenainya.

 5. Tuliskan untuk menunggu bayaran dan akhiri surat anda dengan nota untuk tindakan mengenai permintaan tersebut.

 6. Tutup surat dengan mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa dan maklumat anda.

Mata yang Termasuk dalam Permohonan TC

Menulis Permohonan yang sempurna untuk TC kepada Pengetua adalah mudah jika kita memperhatikan beberapa butiran. Harap ingat perkara ini semasa menyusun Permohonan anda kepada Pengetua untuk TC.

 1. Sebutkan Sebab : Sebutkan alasan untuk meminta sijil pindah. Dalam beberapa keadaan, mungkin tidak diperlukan. jika anda meminta sijil perpindahan pada pertengahan sesi maka perlu. Keluarga anda mungkin ragu-ragu dan tidak memberitahu sebab sebenar atau mungkin sebab lain. Sebutkan dengan jujur.

 2. Menambahkan dokumen untuk kemasukan ke institusi lain : Lampirkan dokumen yang diperlukan yang diminta oleh sekolah / institusi lain untuk mendapatkan kemasukan. Ia juga merangkumi sijil watak anda dari sekolah di mana anda pernah belajar sebelumnya.

 3. Pemilihan kata sangat penting Gunakan kata formal yang menunjukkan rasa hormat dan kepatuhan. Jangan sekali-kali menggunakan kata-kata tidak rasmi yang akan memberi kesan buruk pada surat permohonan anda. Di sini di bawah ini kami telah memberikan senarai perkataan yang harus dielakkan semasa menulis aplikasi TC.

 4. Bersikap tegas dan datang dengan alasan yang tulus. Jangan cuba menyembunyikan apa-apa. Oleh kerana, sijil berhenti sekolah adalah hak anda. Oleh itu, jelaskan alasan anda meninggalkan sekolah ini.

 5. Jangan merasa malu semasa menulis kerana meninggalkan sekolah ini kerana mendapat kemasukan ke sekolah lain. Sejak, semua sekolah adalah untuk anda. Anda mempunyai hak untuk mendapat kemasukan ke sekolah pilihan anda.

Permohonan Untuk Sampel TC

Pelajar boleh menulis aplikasi untuk TC dalam bahasa yang biasanya digunakan di sekolah seperti dalam bahasa Inggeris . Hari ini kita akan belajar bagaimana menulis permohonan untuk TC dan apa semua faktor yang perlu disertakan dalam surat itu. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Permohonan Sijil Pindah dari kolej.

Tanpa permohonan untuk pelajar TC tidak akan mendapat kemasukan di sekolah mana pun. Pelajar akan mendapat kemasukan hanya dengan mengemukakan sijil pertukaran yang menyatakan bahawa seorang pelajar telah menyelesaikan kemasukannya di sekolah lama.

Contoh — 1: Format cara menulis aplikasi untuk TC

Kepada,

Guru Besar,

(Nama sekolah),

(Alamat Sekolah),

(ubah tarikh sesuai),

Sub: Perakuan Pemindahan

Mam / Tuan Yang Terhormat,

Dengan hormatnya saya ingin meminta anda untuk mengeluarkan sijil pertukaran untuk anak lelaki / anak perempuan saya (NAMA) Kelas… dan Nombor Kemasukan-… kerana saya telah membincangkan keseluruhan masalah dengan pihak berkuasa.

Saya akan sangat berterima kasih kepada anda dan institusi anda dan kakitangan kerana kerjasama dan sokongan yang baik diberikan kepada anak kami selama tahun-tahun akademik yang lalu.

Saya doakan semua kejayaan kepada organisasi anda.

Berterima kasih kepada awak,

Hormat anda

Contoh - 2: Permohonan untuk meminta Mengeluarkan Sijil Pemindahan oleh pelajar

Kepada,

Guru Besar,

Sekolah Menengah St Joseph,

Ohio

Tarikh: 9 Mac 2021

Subjek: Permohonan TC

Tuan / Puan yang dihormati,

Dengan hormatnya, ini adalah untuk memberitahu anda bahawa saya telah menamatkan Kelas 12 dari Sekolah St Joseph School anda pada bulan Mac 2019 dengan Bahagian Pertama. Saya tidak mempunyai tunggakan yang perlu dijelaskan dan lebih jauh lagi, saya juga telah membayar hutang dengan jabatan Perpustakaan.

Oleh itu, saya meminta anda untuk memberikan saya permohonan Perakuan pindah sekolah saya. Saya akan berterima kasih kepada anda.

Berterima kasih kepada awak!

Yang ikhlas,

Bella Johnson

Nombor Roll: 10

Contoh — 3: Permohonan TC oleh Ibu Bapa

Tuliskan permohonan kepada pengetua sekolah yang meminta meninggalkan sijil atau TC daripada ibu bapa.

Kepada,

Guru Besar,

Sekolah Menengah St Joseph,

Ohio

Tarikh: 9 Mac 2021

Subjek: Permohonan Sijil Meninggalkan Sekolah

Tuan / Puan,

Dengan hormatnya ini adalah untuk memberitahu anda bahawa saya Johnson Bella dari Bella ingin meminta anda untuk memberikan Sekolah meninggalkan atau memindahkan Sijil untuk anak saya. Oleh kerana kami telah berpindah ke Ohio yang berjarak 20km dari sekolah terkenal anda. Oleh kerana jarak perjalanan anak saya tidak dapat menguruskan jadualnya dengan betul. Oleh kerana jarak yang jauh, kami dapati sekolah yang berhampiran dengan rumah kami.

Hantarkan sijil pertukaran anak perempuan saya secepat mungkin agar kami dapat memberikan proses kemasukan ke sana. Sokongan anda akan sangat dihargai.

Perincian anak saya adalah seperti berikut:

Bella Johnson

Kelas 7 Bahagian B

Nombor Roll: 10

Terima kasih atas pertimbangan anda.

Dengan hormat, Johnson Mathew

Contoh —4: Permohonan TC Kerana Pekerjaan Bapa Dipindahkan ke Tempat Lain

Kepada,

Guru Besar,

Sekolah Menengah St Joseph,

Ohio

Tarikh: 9 Mac 2021

Subjek: Permohonan Sijil Meninggalkan Sekolah

Tuan / Puan yang dihormati,

Dengan hormatnya ini adalah untuk memberitahu anda bahawa ayah saya telah dipindahkan ke beberapa tempat di Ohio. Dia harus bergabung di sana untuk pekerjaannya dalam masa 10 hari. Kami akan mengubah hari minggu yang akan datang pada 15 bulan ini. Oleh itu, saya meminta anda untuk memberikan saya sijil pertukaran sekolah saya. Supaya saya dapat mengikuti sekolah baru di sana.

Saya telah melengkapkan semua wang yang belum selesai dan mengembalikan semua buku perpustakaan.

Berterima kasih kepada awak!

Yang ikhlas,

Bella Johnson

Nombor Roll: 10

Contoh — 5: Permohonan Sijil Meninggalkan Sekolah kerana Masalah Kewangan

Kepada,

Guru Besar,

Sekolah Menengah St Joseph,

Ohio

Tarikh: 9 Mac 2021

Sub: Surat Perakuan Meninggalkan Sekolah kerana Masalah Kewangan

Pengetua yang dihormati!

Dengan hormat harap anda dapati ini dalam keadaan sihat. Saya telah menjadi pelajar di sekolah ini langsung dari taman asuhan kanak-kanak dan mengekalkan nilai yang baik sejak dari kelas sekolah rendah. Saya tidak pernah membayangkan bahawa hari ini akan tiba di mana saya harus meninggalkan sekolah ini selain ketika saya menamatkan pengajian. (tunjukkan masalah dan keadaan sebenar anda). Tetapi kerana keadaan yang berlaku di rumah saya setelah kematian ayah saya, tidak mungkin saya dapat membayar yuran sekolah ini.

Dengan berat hati saya meminta anda untuk memberikan saya sijil cuti sekolah supaya saya dapat melanjutkan pelajaran melalui sekolah swasta.

Berterima kasih kepada awak!

Yang ikhlas,

Bella Johnson

Nombor Roll: 10

Tulis Dengan Profesionalisme

Ada masanya setiap daripada kita ingin mengambil cuti atau sekolah. Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan ini dan untungnya. Tetapi ada cara rasmi untuk memberitahu profesor anda. Kami bercakap mengenai permohonan cuti sekolah.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil cuti dari sekolah dan tidak menulis permohonan cuti sekolah yang kelihatan profesional maka anda akan menghadapi banyak masalah. Guru besar akan berfikir bahawa anda berhenti dan kembali ke sekolah akan menjadi sukar.

Hari ini kami menunjukkan kepada anda semua yang anda semua perlu ketahui untuk menulis borang permohonan cuti sekolah yang sesuai. Ini adalah kemahiran penting yang akan terbukti berharga setiap kali anda memerlukan cuti sakit atau cuti untuk percutian, atau banyak sebab lain.

Ringkasan Untuk mendapatkan Permohonan TC yang sempurna Sebutkan alasan untuk meminta sijil pindah. Dalam keadaan tertentu mungkin tidak diperlukan. jika anda meminta sijil perpindahan pada pertengahan sesi maka perlu. Keluarga anda mungkin ragu-ragu dan tidak memberitahu sebab sebenar atau mungkin sebab lain. Sebutkan dengan jujur. Tanpa permohonan untuk pelajar TC tidak akan mendapat kemasukan di sekolah mana pun. Pelajar akan mendapat kemasukan hanya dengan mengemukakan sijil pertukaran yang menyatakan bahawa seorang pelajar telah menyelesaikan kemasukannya di sekolah lama.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Terdapat beberapa pertanyaan yang berkaitan dengan Application For TC adalah seperti berikut:

S1. Bagaimana saya boleh menulis aplikasi TC?

Untuk menulis permohonan TC dari Sekolah atau kolej Permohonan ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Tulis butiran lengkap orang (Pengetua Sekolah) yang akan mengeluarkan TC.

 2. Sebutkan tarikh dan sangat penting Tulis baris subjek.

 3. Perenggan pendahuluan untuk memperkenalkan diri dengan cara yang baik menyebutkan semua butiran anda. Kemudian tulis perkara sebenar mengapa anda mahukan TC.

 4. Perenggan kedua yang merangkumi semua perincian mengenai alasan mengambil TC dan maklumat lain yang berkaitan tentang anda.

 5. Terangkan dengan jelas mengenai tertunggaknya pembayaran dan teruskan surat Anda dengan catatan untuk tindakan mengenai permintaan tersebut.

 6. Tutup surat anda dengan mengucapkan terima kasih kepada pengetua dan maklumat anda.

S2. Bagaimana saya boleh menulis permohonan kepada pengetua untuk pergi ke sekolah lain?

Mulakan dengan nama anda (nama anda) (nombor kemasukan). Kemudian pelajar kelas (kelas dan pembahagian) di sekolah anda. Dengan hormatnya saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa saya mahukan sijil pertukaran saya secepat mungkin atas sebab-sebab begitu. Contohnya semasa ayah saya dipindahkan ke tempat baru dan saya tidak dapat melanjutkan pelajaran di sekolah ini.

S3. Bagaimana saya menulis surat untuk pindah sekolah?

Untuk Menulis Permohonan yang sempurna untuk TC kepada Pengetua. Cukup perhatikan perkara-perkara yang harus anda jelaskan, contohnya alasannya dan beberapa di antaranya adalah seperti berikut:

 1. Sebutkan alasan untuk meminta sijil pemindahan. Sekiranya anda tidak menyebutkan alasannya dengan jelas mungkin tidak diperlukan. jika anda meminta sijil perpindahan pada pertengahan sesi maka sangat diperlukan. Anda atau Keluarga anda mungkin tidak selesa dan tidak memberitahu sebab sebenar atau mungkin sebab lain.

 2. Lampirkan dokumen yang diperlukan yang diminta oleh sekolah atau institusi lain untuk mendapatkan kemasukan. Ia juga boleh merangkumi sijil watak anda dari sekolah yang pernah anda pelajari sebelumnya.

 3. Gunakan kata formal pemilihan kata sangat penting menunjukkan rasa hormat terhadapnya. Jangan sekali-kali menggunakan kata-kata tidak rasmi itu akan memberi kesan buruk kepada anda.

 4. Bersikap tegas dan datang dengan alasan yang tulus. Jangan cuba menyembunyikan apa-apa. Oleh kerana, sijil berhenti sekolah adalah hak anda. Nyatakan dengan jelas alasan anda meninggalkan sekolah ini.

 5. semasa menulis untuk meninggalkan sekolah ini kerana mendapat kemasukan ke sekolah lain. Sejak, semua sekolah adalah untuk anda. Anda mempunyai hak untuk mendapatkan kemasukan ke sekolah pilihan anda. Jangan merasa malu dengan apa-apa.

S4. Apakah bentuk penuh TC?

Borang lengkap TC adalah sijil Pemindahan. Permohonan TC adalah untuk mengeluarkan Sijil Pindah dari pengetua sekolah kepada anda. Permohonan TC boleh ditulis oleh pelajar, ibu bapa dan pengetua sekolah yang meminta untuk memberikan TC.

Kesimpulannya

Permohonan TC adalah untuk mengeluarkan Sijil Pindah dari pengetua sekolah. Permohonan TC boleh ditulis oleh pelajar, ibu bapa dan pengetua sekolah yang meminta untuk memberikan TC. Tanpa permohonan untuk pelajar TC tidak akan mendapat kemasukan di sekolah mana pun. Pelajar akan mendapat kemasukan hanya dengan mengemukakan sijil pertukaran yang menyatakan bahawa seorang pelajar telah menyelesaikan kemasukannya di sekolah lama.

Sekiranya anda telah memutuskan untuk mengambil cuti dari sekolah dan anda tidak menulis permohonan cuti sekolah yang kelihatan profesional maka anda akan menghadapi banyak masalah. Guru besar akan berfikir bahawa anda berhenti dan kembali ke sekolah akan menjadi sukar.

Hari ini kami telah menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui untuk menulis permohonan cuti sekolah yang betul. Ini adalah kemahiran penting yang akan terbukti berharga setiap kali anda memerlukan cuti sakit atau cuti untuk percutian, atau banyak sebab lain.

Surat Tc untuk sekolah dalam bahasa inggeris

Permintaan TC sekolah adalah surat untuk mengeluarkan sijil pertukaran dari pengetua sekolah. Tujuan utama sijil perpindahan adalah membebaskan pelajar dari sekolah semasa supaya dia dapat bergabung dengan orang lain. Tanpa dokumen ini, pelajar tidak dapat mengikuti sekolah, kolej atau institut lain. Begitu juga, pelajar kolej boleh mendapatkan format permohonan TC mereka untuk kolej dan sekolah dari dekan atau pengarah kolej untuk kemasukan ke kolej lain.

Perkara yang perlu disertakan dalam surat TC

Sebab permohonan: Pelajar harus menyatakan alasan yang jelas dan sahih mengapa mereka memerlukan sijil tamat pengajian.

Permintaan untuk mengeluarkan TC: Permintaan untuk mendapat sijil dari pengetua sekolah atau guru kelas dan nyatakan mengapa sangat penting untuk memperoleh TC.

Dokumen yang ditambahkan untuk kemasukan ke institusi lain: Lampirkan dokumen yang diperlukan yang diperlukan oleh sekolah / institut lain untuk mendapatkan kemasukan.

Tentukan tarikh sijil dikeluarkan: Pelajar juga boleh meminta tarikh tertentu atau tarikh awal untuk mengelakkan kesulitan.

Format permohonan sijil pindah

Untuk menulis permintaan untuk sijil pindah sekolah (sijil pindah) atau permintaan untuk sijil pindah sekolah dan kolej, ikuti langkah-langkah di bawah;

Tuliskan butiran orang (pengetua sekolah) yang akan mengeluarkan TC, serta nama dan alamat institut.

Sebutkan tarikhnya

Tulis baris subjek

Sekarang tulis objek sebenar dan alasan untuk TC

Tulis untuk menunggu sumbangan

Tamatkan permohonan dengan Terima kasih, nama dan maklumat hubungan anda

meninggalkan sijil dan sijil pindah

Sijil pemindahan dan pemergian secara harfiah bermaksud perkara yang sama. Ia dikeluarkan oleh sekolah pada akhir kursus, iaitu selepas majlis ke-10 dan ke-12. Walaupun anda meninggalkan sekolah anda dalam standard apa pun (katakan kelas 8), anda memerlukan TC yang disediakan oleh sekolah anda. Tidak ada perbezaan.

Surat format sijil perpindahan sekolah

Dari

Nama awak

Guru Besar

Nama

(Sekolah)

(Alamat)

Tarikh…….

Sub .: Surat Pindahan Sekolah

Tuan / Puan yang dihormati

Nama saya Xyz dan saya pelajar (nama sekolah yang anda mahu tinggalkan). Dengan ini saya menulis surat ini untuk membolehkan saya berpindah ke sekolah lain. Berada di sekolah ini telah banyak mengajar saya dalam hidup dan saya tidak akan menyesal kerana pernah menjejakkan kaki ke sekolah ini, saya ingin berpindah kerana ibu bapa saya berpindah ke bandar lain, kerana sukar bagi saya untuk berulang-alik dari bandar baru itu oleh itu, saya fikir, adalah lebih baik jika pergi ke sekolah yang berdekatan dengan rumah kita. (Berikan alasan yang tepat mengapa anda memerlukan pertukaran ini dan sebutkan perkara penting mengenai sekolah yang ingin anda tinggalkan)

Saya sangat menghargai jika anda mempertimbangkan permintaan saya dan memberikan izin ini kepada saya, saya sentiasa bersedia untuk sebarang proses yang mungkin saya perlukan untuk menjalani proses ini. (Ucapkan terima kasih kepada penerima surat anda)

Dengan setia,

(Nama penuh pelajar)

(Nombor kemasukan)

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

S: Bagaimana saya boleh mendapat Tc di kolej selepas tahun pertama?

Setelah anda melengkapkan tahun pertama anda dan ingin mengambil sijil pemindahan standard ke-12 anda, anda harus menghubungi pengetua kolej anda dan menerangkan sebab untuk menghentikan kursus ini. Dia mungkin meminta untuk membayar baki 2 tahun pengajian dan memberitahu anda untuk mengambil sijil anda.

S: Bagaimana saya boleh mendapatkan TC dalam talian?

Bagaimana untuk menghasilkan sijil pemindahan dalam talian?

:point_right: Log masuk atau daftar Pembuat Sijil Pemindahan.

:point_right: Pilih “Pengurusan pengguna” => “Pengurusan pelajar” => Sijil.

:point_right: Cari dan pilih pelajar => Klik pada kotak pilihan dan pilih " Jenis sijil " => Pilih "Transfer "

:point_right: Isi butiran mengikut borang dan klik pada butang " Simpan ". Klik butang " OK ".

Q: Adakah TC dan sijil migrasi sama?

Sijil migrasi dan sijil pemindahan tidak sama. Anda perlu mendapatkan sijil pemindahan dan sijil pemindahan anda jika papan Kelas 11 anda bukan CBSE. Sekiranya bukan CBSE, anda memerlukan sijil migrasi.

Q: Bolehkah TC dibatalkan?

Ya. Ia boleh dibatalkan pada bila-bila masa. Walaupun selepas persembahannya. Ini berada di bawah bidang kuasa prinsipal yang mengeluarkan TC.

S: Bagaimana saya boleh mengambil Tc dari sekolah teknik?

Tulis sepucuk surat kepada naib canselor, UGC dan Kementerian Pendidikan negeri dan jika kes anda tidak diselesaikan, anda mesti mengambil tindakan undang-undang. Tuan, ajukan aduan kepada Direktorat Pendidikan Teknikal.

S: Bagaimana jika TC hilang?

Oleh itu, untuk mendapatkan pendua TC, anda perlu mengemukakan FIR polis (Laporan Maklumat Pertama) kerana kehilangan sijil pertukaran kuliah anda. Selepas itu, tulis permintaan berasingan kepada pengetua / pengetua kolej anda dan lampirkan salinan FIR ke permintaan tersebut.

Q: Apakah TC dalam talian?

Majlis Pusat Pendidikan Menengah (CBSE) dalam langkah barunya akan memuat naik Sijil Pemindahan (TC) ke laman web majlis rasmi. Ini akan melegakan pelajar CBSE, kerana pengesahan dalam talian TC akan lebih mudah sekarang. Sistem penghantaran CT dalam talian yang baru tidak perlu menyambung ke meter.

S: Adakah TC diperlukan untuk kemasukan ke kolej?

Tidak, anda tidak boleh bergabung dengan sekolah ternama tanpa sijil perpindahan. Sebilangan besar sekolah tidak akan mendapat kemasukan. Sijil pindah adalah sijil yang dikeluarkan kepada pelajar atas permintaannya oleh ketua pertubuhan, iaitu. Kolej atau sekolah semasa pelajar mahu meninggalkan institusi itu.

Kesimpulannya

Permintaan TC sekolah adalah surat untuk mengeluarkan sijil pertukaran dari pengetua sekolah. Tujuan utama sijil perpindahan adalah membebaskan pelajar dari sekolah semasa supaya dia dapat bergabung dengan orang lain. Tanpa dokumen ini, pelajar tidak dapat mengikuti sekolah, kolej atau institut lain. Begitu juga, pelajar kolej boleh mendapatkan format permohonan TC mereka untuk kolej dan sekolah dari dekan atau pengarah kolej untuk kemasukan ke kolej lain.

Permohonan TC dalam Bahasa Inggeris | Bagaimana Menulis Permohonan Sijil Pindah?

Dalam bahasa Inggeris, permohonan TC adalah seperti berikut: Surat dari pengetua sekolah yang meminta Sijil Pindah dikenali sebagai permohonan TC dari sekolah. Objektif utama sijil pindah adalah untuk melepaskan pelajar dari sekolah mereka sekarang supaya mereka boleh mendaftar di sekolah lain. Pelajar tidak akan dapat mendaftar di sekolah, kolej, atau institut lain tanpa dokumen ini. Begitu juga dengan murid yang belajar di persekitaran kokurikulum. Surat bertulis yang meminta sijil pindah (Sijil TC) dari sekolah untuk berpindah dari satu sekolah ke sekolah lain dikenali sebagai permohonan surat jenis sijil pindah sekolah atau permohonan Sijil Meninggalkan. Atas pelbagai alasan, pelajar ingin meminta sijil cuti sekolah. Salah satu sebab yang paling jelas adalah apabila pelajar tamat kelas 10 atau kelas 12 dan mahu meneruskan pelajaran.

Perkara yang perlu disertakan dalam Surat TC

Sebab Memohon

Pelajar harus menyatakan sebab khusus dan sah bagi keperluan mereka untuk memperoleh diploma.

Permintaan untuk mengeluarkan TC

Permohonan untuk mendapatkan sijil hendaklah dihantar kepada pengetua sekolah atau guru kelas, bersama dengan penjelasan ringkas mengapa TC sangat penting.

Menambah dokumen untuk kemasukan ke institusi lain

Untuk mendapatkan kemasukan, lampirkan dokumentasi yang relevan yang diminta oleh sekolah / institut lain.

Tentukan tarikh mengenai sijil yang harus dikeluarkan

Untuk mengelakkan masalah, pelajar juga boleh meminta tarikh tertentu atau tarikh awal. Oleh kerana pelajar mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai maklumat apa yang harus disertakan dalam surat permohonan TC, mari kita melihat beberapa contoh surat Meninggalkan. Pelajar boleh menggunakan huruf-huruf ini sebagai rujukan dan menyesuaikannya dengan keperluan mereka.

Bagaimana cara menulis Permohonan Sijil Pemindahan?

Salah satu surat yang paling penting dalam kehidupan seharian kita adalah surat untuk sijil perpindahan. Akibatnya, mengetahui cara menulis permohonan sijil pemindahan adalah sangat penting. Surat ini terutama untuk pelajar yang ingin berpindah dari satu institusi ke institusi lain. Pelajar tidak akan dapat pindah tanpa aplikasi ini. Ia juga perlu bagi pelajar kolej. Surat permohonan TC adalah surat rasmi. Ini adalah bentuk sijil berhenti yang menunjukkan bahawa pelajar telah berpindah dari satu institusi ke institusi lain. Sekiranya anda berjaya menamatkan kelas 10 di satu sekolah dan merancang untuk melanjutkan pelajaran di sekolah lain, anda mesti memohon TC. Oleh itu, baca catatan ini hingga kesimpulan untuk belajar bagaimana menulis Permohonan Sijil Pemindahan.

Perkara yang perlu disertakan dalam surat Perakuan Pemindahan

Untuk menerima sijil pertukaran, pelajar mesti memberikan bukti alasan yang tepat. Buat pernyataan mengenai mengapa sijil ini penting bagi anda. Dokumen yang berkaitan dengan alasan mesti dilampirkan. Tarikh pemindahan di mana sijil harus dikeluarkan adalah perkara yang paling penting.

Permohonan TC [Transfer Certificate] Dalam Bahasa Inggeris Untuk Sekolah & Kolej

Apabila pelajar perlu meninggalkan atau menukar sekolah dengan alasan apa pun, atau ketika dia telah menyelesaikan tahap pendidikan kelas 5 sekolah rendahnya, tahap pendidikan kelas 8 pertengahan, dan juga setelah menyelesaikan 10, 12, dan setelah tamat pengajian, seorang pelajar biasanya diminta untuk menyerahkan permohonan TC [Transfer Certificate] kepada pengetua. Pelajar akan menemui maklumat berguna dalam artikel ini.

Bagaimana Permohonan TC (Sijil Pemindahan)?

Ibu bapa atau pelajar menulis permohonan sijil perpindahan kepada pengetua sekolah atau kolej, meminta agar sijil pindah dikeluarkan. Sijil pemindahan (TC) adalah dokumen yang dikeluarkan oleh sekolah, kolej, atau universiti kepada pelajar yang ingin berpindah ke sekolah atau institut lain. Tujuan utama sijil pertukaran adalah untuk membolehkan pelajar itu lulus.

Mengapa TC (Sijil Pemindahan) Penting Untuk Pelajar?

Bagi pelajar, sijil pemindahan adalah sangat penting. Ini memberi peluang kepada pelajar untuk melanjutkan pelajaran. Pelajar yang ingin menukar sekolah, kolej, universiti, atau dewan mesti memberikan salinan surat perakuan pertukaran institusi mereka yang terdahulu. Ini adalah syarat kemasukan. Pelajar tidak dapat melanjutkan pelajaran tanpa surat sijil perpindahan.

Sebab Mana Pelajar Memerlukan Sijil Pindah Sekolah?

Pelajar mungkin memerlukan sijil pertukaran kerana pelbagai alasan. Apabila ibu bapa murid (bapa dan ibu) dipindahkan ke tempat lain, TC sering diperlukan. Mereka memerlukan sijil perpindahan untuk anak-anak mereka akibat penempatan semula mereka. Dalam beberapa keadaan, TC diperlukan setelah menyelesaikan satu kurikulum sekolah dan mendaftar di sekolah lain.

Dua Sebab Paling Umum Memohon Sijil TC Dari Sekolah

Sebelum kita mempelajari bagaimana mengembangkan aplikasi TC yang baik, mari kita lihat bagaimana menulis aplikasi TC yang baik. Mari kita lihat sebab yang paling biasa untuk menggunakan aplikasi TC. Permohonan untuk sijil pemindahan dibuat dengan alasan berikut. Permohonan untuk mendapatkan sijil perpindahan kerana anda menamatkan pendidikan di satu sekolah atau institut dan ingin berpindah ke sekolah lain: Ini adalah alasan yang paling biasa bagi anda untuk mendapatkan bantuan.

Bagaimana Menulis Permohonan TC Profesional Kepada Pengetua Dalam 6 Langkah ?

1. Pemilihan perkataan sangat penting.

Gunakan bahasa formal untuk menyampaikan rasa hormat dan kepatuhan. Jangan sekali-kali menggunakan bahasa sehari-hari untuk mewujudkan kesan yang tidak baik. Senarai perkataan yang harus dielakkan semasa menyediakan aplikasi TC disediakan di bawah.

2. Ikuti format aplikasi yang khusus dan disyorkan.

Permohonan untuk mendapatkan sijil pemindahan bukanlah tulisan biasa. Semasa menulis permohonan sijil pemindahan, anda mesti ingat formatnya yang tepat.

3. Bersikap berterus terang dan datang dengan alasan yang tulen.

Jangan cuba menyembunyikan apa-apa. Oleh kerana anda berhak mendapat sijil cuti sekolah. Hasilnya, jelaskan mengapa anda berhenti dari institusi ini. Jangan malu untuk menulis bahawa anda meninggalkan sekolah ini untuk masuk ke sekolah lain. Kerana semua sekolah adalah untuk anda. Untuk masuk ke sekolah pilihan anda, anda mesti mempunyai hak yang lengkap.

4. Mohon dengan rendah hati dan ramah.

Sekolah ini serupa dengan ibu kepada murid-murid. Ini menyuburkan anda dan menanamkan kebijaksanaan, pemahaman, dan kesadaran dalam diri anda. Anda tidak hanya meninggalkan sekolah, tetapi juga rakan sekelas dan rakan lama anda. Minta sijil meninggalkan sekolah anda dengan tulisan "rasa hormat, cinta, dan kebaikan" yang tertulis di atasnya. 5. Untuk masuk ke sekolah lain mungkin memerlukan lebih daripada satu sijil sahaja.

Jejaki sebarang sijil atau dokumen lain yang mungkin anda perlukan dari sekolah yang anda tinggalkan. Ia juga boleh mengandungi sijil watak dari sekolah sebelumnya tempat anda belajar.

6. Elakkan kata-kata tidak formal

Beberapa contoh kata formal dan tidak formal dalam komunikasi:

Tuan Yang di-Pertua Tuan Yang Terhormat, Tuan Yang di-Pertua
Beri Sediakan, saya perlukan dari anda, saya minta dari Anda
Bertanya untuk Memohon untuk
Beri saya TC Keluarkan TC saya
Biar saya Izinkan / Izinkan saya
Beritahu saya Maklumkan saya

Lima Panduan Asas Untuk Menulis Permohonan TC Selepas 10 & 12

 1. Mulakan dengan menghubungi Pengetua, HM, atau siapa sahaja yang anda kirimi surat.
 2. Ucapkan salam dengan ucapan yang sopan.
 3. Tulis "Permintaan Pengeluaran Sijil Pemindahan" sebagai subjek permohonan anda (TC).
 4. Mulakan perenggan pertama dengan ucapan hormat, pengenalan ringkas kepada diri anda sebagai pelajar di institusi tersebut, dan perincian seperti kelas.
 5. Tuliskan beberapa penerangan dalam perenggan kedua.

Permohonan Terpilih Terbaik Untuk Surat Format TC (Transfer Certificate)

Permohonan untuk mendapatkan sijil pertukaran dari Ketua Guru, Pengetua Sekolah atau Kolej anda, atau Ketua / Dekan Universiti mesti mengikuti struktur tertentu. Untuk TC, anda mesti berhati-hati dalam pemilihan kata dan format aplikasi anda. Aplikasi TC terbaik menggabungkan pilihan kata yang berhati-hati dengan mematuhi borang permohonan yang disyorkan.

Soalan Lazim

Apa itu TC?

TC Sijil pertukaran borang penuh ialah sijil berhenti sekolah atau kolej yang diperlukan oleh pelajar sekiranya dia berpindah sekolah / kolej atau mendaftar di sekolah / kolej lain kerana keadaan yang tidak dijangka.

Bagaimana saya boleh menulis aplikasi TC?

Hasil gambar untuk permohonan tc

 1. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menulis Permohonan TC (Sijil Pemindahan) dari Sekolah atau Permohonan Sijil Pindah dari Sekolah dan Kolej.
 2. Tuliskan nama dan alamat orang (Pengetua Sekolah) yang akan mengeluarkan TC, serta nama dan alamat institut.
 3. Sertakan tarikh.
 4. Karang baris subjek.

Apa itu TC sekolah?

Hasil gambar untuk permohonan tc

Apa sebenarnya TC? Dokumen yang dikeluarkan oleh sekolah atau kolej adalah TC. Di mana dinyatakan bahawa sekolah tidak keberatan dengan pelajar yang mendaftar di sekolah atau kolej lain, dan bahawa pelajar boleh mendaftar di sekolah atau institusi mana pun.

Bagaimana saya boleh memohon TC secara dalam talian?

 1. Log masuk atau buat akaun untuk menggunakan Transfer Certificate Maker.
 2. Pilih “Pengurusan Pengguna” => “Pengurusan Pelajar” => Sijil dari menu lungsur.
 3. Cari dan Pilih Pelajar => Pilih "Jenis Sijil" dari Kotak Pilih => "Transfer" adalah pilihan untuk memilih.
 4. Isi maklumat yang diperlukan pada borang dan klik butang "Simpan".
 5. Tekan butang "OK".

Kesimpulannya

Permohonan Sekolah TC dalam Bahasa Inggeris untuk Pelajar di Kelas 1 hingga 12: Kami telah mengumpulkan senarai 3+ permohonan untuk mendapatkan TC atau sijil perpindahan dari sekolah. Atas pelbagai sebab, kami telah menyertakan aplikasi contoh yang mudah diubah dengan yang lain. Pelajar sering memerlukan TC untuk mendaftar di institusi atau kolej lain semasa meninggalkan yang sebelumnya. Istilah "TC" merujuk kepada dokumen yang dikeluarkan oleh sekolah atau kolej. Di mana dinyatakan bahawa sekolah tidak keberatan dengan pelajar yang mendaftar di sekolah atau kolej lain, dan bahawa pelajar boleh mendaftar di sekolah atau institusi mana pun. Dan ini adalah salah satu dokumen pertama yang akan diminta oleh mana-mana sekolah atau institusi sebelum menerima pelajar.