Seorang lelaki Asia Amerika yang tidak mahu dikenali berhenti di sebuah peringatan sementara pada hari Rabu di hadapan Gold Spa, salah satu daripada tiga spa di Georgia di mana seorang lelaki bersenjata melepaskan tembakan, membunuh lapan orang.

Ketika Helen Kim Ho mengetahui bahawa seorang lelaki kulit putih dengan ketagihan seks yang digambarkan sendiri didakwa membunuh lapan orang, termasuk enam wanita Asia di spa di kawasan Atlanta pada hari Selasa, dia membayangkan stereotaip wanita Asia yang mesti melalui kepalanya .

Penyataan Asia

"Kami tidak rakyat Amerika, kami sentiasa asing, dan idea yang memainkan keluar dengan wanita seperti yang oversexualized," kata Ho, Korea Amerika dan pengasas kumpulan advokasi Amerika Asia Memajukan Keadilan di Atlanta. "Semua itu harus dimainkan dalam fikiran lelaki ini. Sebagai tambahan kepada tanggapan yang tidak jelas bahawa orang Asia adalah sasaran yang mudah. ​​"

Pemilik kedai Atlanta mengatakan mereka "terkejut tetapi tidak terkejut" setelah lapan orang, termasuk enam wanita Asia, ditembak mati di tiga spa di bandar.

Polis Atlanta

Polis Atlanta mengatakan suspek memberitahu mereka bahawa tindakannya tidak bermotifkan perkauman walaupun penembak itu mensasarkan perniagaan yang terkenal dengan menggaji orang Asia, dan enam mangsa adalah wanita Asia.

Suspek mengatakan dia mempunyai "kecanduan seks," menurut polis, dan ingin menghilangkan godaan, yang terdengar kepada banyak wanita seolah-olah seksualiti mereka entah bagaimana harus disalahkan.

Niat lelaki bersenjata itu tampak jelas bagi orang Asia yang tinggal di Atlanta dan di seluruh negara yang telah lama menghadapi stereotaip, gangguan kebencian, dan bahkan keganasan dan yang mengatakan keadaan menjadi semakin teruk di tengah wabak koronavirus.

Bagi wanita Asia, saat ini terasa sangat mengancam.

Sebaik sahaja Crystal Jin Kim mendengar tentang penembakan itu, dia menghubungi ibu dan bapanya, yang berhijrah ke Amerika Syarikat dari Korea. Dalam sebuah teks, dia mendesak mereka "untuk selamat, berhati-hati, dan berdoa."

Dia berfikir untuk menjadualkan semula salah satu janji temu doktor mereka yang akan datang, dan dia bimbang ibunya akan bekerja di sebuah perniagaan kecil di daerah Atlanta dia meminta agar jenis perniagaan itu tidak disebutkan namanya kerana takut ibunya menjadi sasaran.

Kenyataan Jīn Kim

"Sejak saya kecil, saya pernah mendengar cercaan kaum menjerit kepada saya atau ibu bapa saya, atau menyaksikan ibu bapa saya diperlakukan seolah-olah mereka bodoh kerana bahasa Inggeris mereka tidak sempurna, walaupun bahasa Inggeris ibu saya betul-betul baik," kata Kim, Korea Amerika generasi kedua. "Momen-momen kecil itu bertambah. Saya tidak fikir kita pernah menentang detik-detik kecil itu. Lebih mudah untuk mencuba untuk tidak memikirkannya, atau cuba melepaskannya. Untuk menguburkan luka. "

Orang Asia! Orang Asia!

Orang-orang telah bersandar dari kereta untuk menjerit "Asia!" padanya, katanya, dan dia mendapat komen tentang bagaimana dia mesti menyukai Jackie Chan, artis dan pelakon bela diri Hong Kong. Sebagai seorang wanita Asia, dia mengatakan bahawa lelaki sering menganggap ciri-ciri yang tidak menggambarkan keperibadiannya bahawa dia adalah pendorong, atau lemah lembut.

"Saya bukan saya sangat bercakap dan ekstrovert," kata Kim. "Hanya orang yang mempunyai andaian ini dan memperlakukan saya seperti gadis Asia yang sempurna. Bukan seorang wanita, tetapi seorang gadis. "

Profesor Stanford

David Palumbo-Liu, seorang profesor Stanford dan pengarang "Asian / American: Historic Crossing of a Racial Frontier," mengatakan ada sejarah panjang, yang meluas sebelum Perang Vietnam, mengenai pemalsuan dan pembunuhan terhadap wanita Asia.

Dia mengutip musikal Broadway "Miss Saigon," yang pengkritik mengatakan romantisisasi hubungan imperialis dan menggambarkan wanita Asia sebagai akrab dan mengorbankan diri.

Suspek "mengatakan bahawa ia tidak bermotivasi ras, tetapi di sisi lain, dia pergi secara khusus ke spa ini di mana wanita Asia bekerja dengan tepat untuk melayani fantasi seksual lelaki Putih," kata Palumbo-Liu dalam sebuah wawancara, "demikian untuk melepaskan diri mereka benar-benar melakukan keburukan terhadap fakta bahawa perkara-perkara ini saling berkaitan. "

Penggambaran itu menjadi senario terburuk yang ditakuti banyak orang Asia di Amerika Syarikat. Ramai yang sedih menyatakan sentimen yang sama: Kami tahu ini akan datang.

Peratusan

Gabungan Stop AAPI Hate telah mendokumentasikan serangan anti-Asia sejak wabak itu bermula pada bulan Mac lalu dan mengatakan terdapat hampir 3,800 insiden yang menimbulkan kebencian terhadap masyarakat Asia Amerika dan Kepulauan Pasifik di AS. nombor sebenarnya. Kira-kira 3 dari 10 orang dewasa Asia mengatakan bahawa mereka pernah mengalami jenaka atau ejekan mengenai bangsa atau etnik mereka semasa pandemi, menurut Pew Research peratusan tertinggi di antara semua kaum.

Lebih daripada 68 peratus laporan yang didokumentasikan mengenai gangguan dan keganasan anti-Asia sejak awal wabak coronavirus berasal dari wanita.

Dorothy Kuo

"Saya tidak pernah takut untuk menjadi orang Asia di Amerika," kata Dorothy Kuo, 38, yang berusaha menjelaskan kepada anak perempuannya yang berusia 6 tahun apa yang telah berlaku di komuniti mereka.

"Saya memberitahunya," Ibu mengalami kesukaran untuk fokus hari ini kerana semalam ada lapan orang terbunuh. " Saya hanya memberitahunya, dengan jujur, apa yang terjadi, ”kata Kuo, yang merupakan warga Korea Amerika, seperti beberapa mangsa.

Kuo mengatakan bahawa dia merasa penting untuk memberitahu anak perempuannya sehingga dia memahami dunia tempat dia melangkah, di mana dia mungkin harus lebih berhati-hati sebagai wanita Asia.

"Saya ditolak duduk di restoran," kata Kuo, "dan walaupun begitu, saya tidak pernah merasakan apa yang saya rasakan sekarang."

Jane Kim Coloseus

Jane Kim Coloseus, 32, menjadi marah pada hari Rabu ketika polis Atlanta menyatakan terlalu awal untuk mengatakan apakah pembunuhan itu bermotivasi perkauman.

"Sebagai seorang wanita Asia, ini mengungkapkan banyak pengalaman pelecehan yang kami terima sepanjang hidup kami secara umum, dan hanya membatalkannya kerana apa yang dikatakan oleh suspek," kata Coloseus, seorang Korea Korea yang merupakan pengarah eksekutif Istilah bukan untungnya, yang merekrut wanita untuk mencalonkan diri di Georgia.

Dia telah lama merasa seperti harus lebih berhati-hati sama ada di tempat kerja atau berjalan di jalanan kerana sentimen anti-Asia dan seksualisasi tubuh wanita Asia. Orang Asia telah lama menjadi bagian dari kain Amerika Serikat, katanya, namun "tetap dipinggirkan sebagai model minoritas," suara mereka diabaikan atau diredam.

"Bagi saya, persamaannya cukup mudah," katanya mengenai maksud penembak. "Ia bermotivasi perkauman."