Insurans jurang pinjaman automatik: Perlindungan GAP digunakan terutamanya pada kenderaan baru dan lama seperti kereta dan trak. Insurans automatik gap digunakan secara khusus pada kenderaan kecil (kereta dan trak) baru dan terpakai dan kenderaan berat. beberapa perniagaan pembiayaan dan kontrak sewa beli memerlukannya. Insurans GAP juga disebut sebagai INSURANSI PERLINDUNGAN ASET DIJAMIN. Ia ditubuhkan di industri kewangan Amerika Utara.

APA INSURANS GAP?

Insurans GAP juga disebut sebagai INSURANS PERLINDUNGAN ASET DIJAMIN . Ia ditubuhkan di industri kewangan Amerika Utara. Ia melindungi peminjam sekiranya kereta itu dihitung dengan membayar selebihnya selebihnya dengan nilai tunai sebenar kenderaan dan masih terhutang pada pembiayaan.

Insurans GAP juga merangkumi jumlah pinjaman yang merupakan perbezaan b / w dengan jumlah hutang dan jumlah yang dilindungi oleh polisi insurans lain.

Beberapa dasar GAP juga meliputi pemotongan.

Dua jenis mendapatkan liputan GAP

  • Polisi insurans yang dijual oleh broker.
  • Perjanjian pengecualian yang dijual oleh Pengurus kewangan dan insurans.

Yang pertama dikawal selia oleh industri insurans dan yang kedua tidak dikawal selia. Dalam kedua-dua kes liputan biasanya sama dan dijual sebagai produk lembut melalui pengedar kereta.

BAGAIMANA INSURANS GAP BEKERJA?

Mari kita ambil contoh anda membeli kereta baru dengan harga $ 25,000. anda masih berhutang $ 20,000 untuk pinjaman automatik anda apabila kereta itu dilanggar. Perlindungan perlanggaran anda akan membayar pemberi pinjaman anda sehingga jumlah nilai susut nilai kereta - katakan bernilai $ 19,000.

Sekiranya anda tidak mempunyai insurans GAP , anda perlu mengeluarkan $ 1000 dari poket anda untuk menyelesaikan pinjaman automatik dengan jumlah kereta.

Sekiranya anda mempunyai insurans GAP, syarikat insurans anda akan membantu membayar $ 1000.

Perlu diingat bahawa, dalam contoh di atas, insurans kereta sepenuhnya diberikan kepada pinjaman automatik anda untuk membayar kereta yang tidak lagi dapat memandu.

BOLEH ANDA DAPATKAN INSURANS GAP SELEPAS ANDA MEMBELI KERETA?

YA, anda mungkin akan mendapat insurans jurang setelah anda membeli kereta, bergantung pada tahun model kenderaan. Banyak syarikat insurans menawarkan insurans jurang sebagai sebahagian daripada polisi kereta.

Beberapa syarikat insurans mungkin memerlukan kenderaan untuk menjadi yang baru agar anda mendapat insurans kekurangan. itu bermaksud

  • Bahawa anda adalah pemilik kenderaan yang asal
  • Kenderaan ini tidak lebih tua dari 2 hingga 3 tahun model.

Periksa syarikat insurans anda terlebih dahulu bahawa apakah syaratnya

Ringkasan

Insurans GAP juga merangkumi jumlah pinjaman yang merupakan perbezaan b / w dengan jumlah hutang dan jumlah yang dilindungi oleh polisi insurans lain.

Soalan Lazim

Apabila anda memerlukan insurans GAP

Perlindungan jurang mungkin berlaku jika anda mengalami tekanan pada pinjaman kenderaan anda ketika kenderaan anda dicuri atau dijumlahkan. Jumlahnya bermaksud apabila kos pembaikan meningkat daripada nilai kenderaan.

Adakah insurans Gap berbaloi?

Sebelum membeli insurans Gap, anda harus mengetahui jenis perlindungan ini kerana jenis perlindungan ini mungkin hanya tersedia jika anda menyewa atau membiayai kenderaan baru. Kemudian, fikirkan berapa banyak hutang yang anda bayar dari pinjaman kenderaan anda mengenai nilai kereta anda.

Anda memerlukan insurans jurang dalam situasi berikut

  • Sekiranya anda membuat bayaran pendahuluan <20% pada kenderaan anda.
  • Sekiranya pinjaman automatik anda 60 bulan atau lebih lama
  • Sekiranya anda menyewa kenderaan

Kesimpulannya

Dari semua senario insurans jurang pinjaman automatik di atas, kami menyimpulkan Sekiranya anda mempunyai pemanduan paling lama, ia akan menjadi lebih buruk lagi. Apabila syarikat insurans membayar penyelesaian untuk kereta yang jumlahnya kerugian, anda harus membayar nilai semasa kereta - dan kereta diketahui kehilangan nilai dengan cepat dari masa ke masa. Selepas setahun atau lebih, anda akhirnya dapat memperoleh separuh daripada apa yang sebenarnya dibayar untuknya. Di mana kereta anda mengalami kerugian total, insurans 'Gap' (pendek untuk perlindungan aset terjamin), dirancang untuk berfungsi dengan standard insurans kereta anda - memenuhi jurang antara apa yang akan mereka bayar, dan apa yang anda benar-benar perlukan jalan raya.

ORANG JUGA MEMINTA

1- Apakah INSURANS GAP?

2- Adakah modal satu kewangan automatik menawarkan insurans jurang?

3- Syarikat insurans auto apa yang menawarkan insurans gap?

4- Auto insurans GAP?

5- apakah perlindungan insurans jurang?

Pautan berkaitan: 1- https://www.moneysavingexpert.com/insurance/gap-insurance/ 2-https://www.moneysupermarket.com/car-insurance/gap-insurance/