Remaja botak adalah budak lelaki atau perempuan yang menghadapi keguguran rambut semasa remaja mereka . Kerontokan rambut adalah perkara biasa pada remaja. Terdapat sebab yang berbeza untuk keguguran rambut. Ini termasuk genetik, kekurangan zat makanan, keadaan tiroid, lupus, dan lain-lain terdapat tujuh peringkat keguguran rambut. Rambut terdiri daripada protein keratin . Terdapat rawatan yang berbeza untuk merawat keguguran rambut remaja seperti PRP, nutrien, keguguran rambut, mencegah syampu, dll.

:round_pushpin: Rambut

Keratin adalah sejenis protein yang terdapat pada rambut. Rambut tunggal mempunyai batang rambut yang kelihatan, akar di bawah kulit, dan folikel . Folikel adalah tempat akar rambut muncul. Mentol rambut terletak di bahagian bawah helai. Melanin, pigmen yang memberikan warna pada rambut, dihasilkan di sini.

Rata-rata orang kehilangan 50 hingga 100 rambut setiap hari. Rambut ini tumbuh semula di folikel yang sama di kepala anda dan diganti. Tahap keguguran rambut ini agak rata-rata dan tidak menimbulkan kebimbangan. Namun, jika anda kehilangan lebih dari itu, sesuatu tidak betul.

:pencil2: Rambut Gugur pada Remaja

Semasa remaja dan awal dua puluhan, keguguran rambut sangat biasa berlaku. Ramai lelaki mengesan tanda pertama keguguran rambut semasa tahun sekolah menengah mereka atau tahun pertama kuliah mereka. Kira-kira 16 peratus lelaki berumur 15 hingga 17 tahun mengalami keguguran.

Kerontokan rambut lebih kerap berlaku apabila anda semakin tua pada umumnya. Menurut Persatuan Rambut Gugur Amerika, sekitar dua pertiga lelaki mengalami keguguran rambut sebanyak 35. Kira-kira 85% lelaki menunjukkan keguguran rambut yang ketara pada usia 50 tahun.

:pencil2: Tahap keguguran rambut

Terdapat tujuh peringkat keguguran rambut . Ini diberikan di bawah:

Tahap Keguguran rambut
Tahap 1 Tidak ada keguguran rambut yang ketara atau garis rambut yang merosot pada peringkat pertama.
Tahap 2 Di sekitar kuil, terdapat garis rambut yang sedikit surut. Garis rambut dewasa atau matang adalah nama lain untuk ini.
Tahap 3 Petunjuk kebotakan pertama yang signifikan secara klinikal berlaku. Di kedua pelipis, garis rambut surut secara mendadak, membentuk bentuk M, U, atau V. Kawasan tersembunyi sama ada berambut atau berambut jarang.
Tahap 4 Kemelesetan garis rambut lebih ketara daripada pada tahap 2, dan bucu mempunyai rambut yang sedikit atau tidak. Cincin rambut menghubungkan rambut yang tersisa di sisi kulit kepala , memisahkan kedua-dua kawasan keguguran rambut.
Tahap 5 Jika dibandingkan dengan tahap 4, kedua-dua kawasan keguguran rambut lebih ketara. Mereka masih terpisah, tetapi ada jalur rambut yang lebih kecil dan jarang di antara mereka sekarang.
Tahap 6 Kawasan botak di kuil dan kawasan botak di bucu bergabung bersama. Bahagian atas kepala mempunyai cincin rambut yang hilang atau sedikit.
Tahap 7 Hanya sehelai rambut di bahagian tepi kepala yang kekal pada tahap keguguran rambut yang paling teruk. Rambut ini umumnya boleh diterima dan tidak tebal.

:writing_hand: Ringkasan

Remaja botak adalah remaja yang menghadapi keguguran rambut. Rambut mengandungi protein keratin. Seseorang kehilangan 50 hingga 100 rambut sehari. Ia adalah perkara biasa. Terdapat tujuh peringkat keguguran rambut.

:round_pushpin: Punca keguguran rambut

:pencil2: Genetik

Androgenetik alopecia, sering dikenali sebagai kebotakan lelaki- kebiasaan atau kebotakan-pola wanita, adalah jenis genetik keguguran rambut. Ia mengikuti corak yang konsisten. Ia biasanya muncul pada lelaki sebagai garis rambut surut berbentuk M, V, atau U dan botak progresif di mahkota. Wanita biasanya melihat penipisan rambut yang progresif di sepanjang kawasan kepalanya .

Kerontokan rambut corak biasanya bermula pada usia matang, tetapi juga boleh bermula pada masa remaja . Kerontokan rambut jenis ini tidak jarang berlaku di kalangan remaja , walaupun kejadiannya tidak diketahui.

:pencil2: Alopecia areata

Alopecia areata adalah penyakit imun auto yang menyebabkan rambut gugur. Penyakit autoimun timbul apabila badan anda salah mengenal sel yang sihat sebagai penyerang asing. Sistem ketahanan badan anda menyerang folikel rambut anda ketika anda menghidap alopecia areata. Rambut gugur boleh terjadi pada kulit kepala, kening , bulu mata, atau badan.

Pada masa tertentu dalam hidup mereka, kira-kira 2% penduduk terkena alopecia areata. Ini melibatkan kebanyakan orang sebelum mereka mencapai usia 30 tahun , dan ia boleh bermula seawal usia kanak-kanak .

:pencil2: Kekurangan zat makanan

Kekurangan zat makanan adalah kekurangan nutrien yang sesuai disebabkan oleh tidak cukup makan, makan berlebihan, atau tidak mendapat keseimbangan pemakanan yang diperlukan. Ketidakamanan makanan, ketidakseimbangan makanan, gangguan makan, dan masalah pencernaan adalah kemungkinan sebab. Kekurangan nutrien di bawah boleh menyebabkan keguguran rambut.

:pencil2: Keadaan tiroid

Rambut gugur atau rambut rapuh boleh disebabkan oleh gangguan tiroid yang kurang menghasilkan atau menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan. Kerontokan rambut yang berkaitan dengan tiroid umumnya dapat dilihat sebagai penipisan yang berterusan di kepala anda. Orang dengan penyakit tiroid yang teruk atau jangka panjang cenderung kehilangan rambut. Dengan terapi yang betul, rambut yang hilang sering dapat kembali.

:pencil2: Lupus

Lupus adalah penyakit autoimun yang berkembang apabila sistem imun anda menyerang tisu dan organ anda. Lupus boleh menyebabkan ketidakselesaan sendi , keletihan, ruam berbentuk kupu-kupu , dan keguguran rambut, antara lain. Pesakit Lupus mungkin mengalami penipisan kulit secara progresif. Rambut gugur boleh tumbuh semula atau tidak.

:pencil2: Sindrom ovari polikistik

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah masalah kesihatan wanita yang kerap menyebabkan androgen atau hormon seks lelaki berlebihan. Hormon seperti testosteron dihasilkan secara semula jadi oleh wanita. Walau bagaimanapun, tempoh haid , jerawat , dan keguguran rambut yang tidak teratur mungkin berlaku apabila ia terlalu banyak.

Penjanaan semula rambut mungkin berlaku jika kelainan hormon di dalam badan anda dirawat.

:pencil2: Rawatan rambut

Mewarnakan rambut anda atau menjalani rawatan rambut kimia secara teratur boleh menyebabkan kerosakan pada rambut anda dan menyebabkan peningkatan kerosakan rambut . Rawatan ini biasanya tidak banyak memberi kesan pada pangkal rambut anda, dan rambut anda kemungkinan besar akan tumbuh semula setelah anda berhenti menggunakannya.

Kerosakan rambut juga boleh disebabkan oleh klorin di kolam renang, pemutihan rambut, dan rambut terlalu panas.

:pencil2: Ubat-ubatan

Rambut gugur adalah kesan buruk biasa ubat - ubatan tertentu yang ditetapkan oleh doktor. Kanser rawatan kemoterapi mungkin punca yang paling terkenal keguguran rambut. Ubat dan rawatan yang menyebabkan keguguran rambut diberikan di bawah:

 • Antibiotik
 • Kemoterapi
 • Antikonvulsan
 • Ubat gout
 • Ubat jerawat
 • Ubat antiklot
 • Imunosupresan
 • Rawatan anti-kulat
 • Ubat tekanan darah
 • Ubat penurun kolesterol
 • Antidepresan dan penstabil mood

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat pelbagai sebab keguguran rambut pada remaja botak. Alopecia areata, genetik, kekurangan zat makanan, rawatan rambut, lupus, sindrom ovarium polikistik, dan keadaan tiroid adalah penyebab utama keguguran rambut.

:round_pushpin: Apa yang menyebabkan keguguran rambut pada remaja lelaki?

:pencil2: Diet yang tidak betul

Salah satu sebab yang paling biasa untuk keguguran rambut remaja adalah diet yang buruk kerana akar rambut tumbuh lemah kerana kekurangan khasiat.

:pencil2: Alopecia areata

Alopecia areata, yang menyebabkan kehilangan rambut setengah-setengah dan cepat, boleh memberi kesan kepada remaja dalam sesetengah keadaan. Dua puluh peratus daripada mereka yang didiagnosis berusia di bawah enam belas tahun .

:pencil2: Keadaan perubatan

Rambut gugur boleh disebabkan oleh pelbagai gangguan perubatan , termasuk diabetes , penyakit tiroid, lupus, dan lain-lain. Masalah perubatan ini, sebaliknya, jarang berlaku di kalangan remaja.

:pencil2: Kurap pada kulit kepala

Tinea capitis adalah jangkitan kulat pada kulit kepala yang, jika tidak dirawat dengan segera, dapat mengakibatkan keguguran rambut yang tidak rata.

:pencil2: Alopecia tarikan

Apabila rambut anda disorong ke satu arah dalam jangka masa yang panjang, ia akan mengalami keadaan yang disebut traction alopecia . Salah satu contohnya ialah memakai rambut anda dengan ekor kuda yang ketat sepanjang masa.

:pencil2: Trichotillomania

Ini adalah gangguan psikiatri yang tidak biasa di mana seseorang merasa terpaksa menarik rambutnya . Akibatnya, bintik-bintik botak di kulit kepala mulai muncul. Walaupun terdapat contoh penyakit ini pada kanak-kanak lelaki, ia lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan.

:pencil2: Dadah

Ubat-ubatan tertentu, seperti terapi anti-barah , derivatif vitamin A , ubat antihiperlipidemik , ubat antiepileptik, dan lain-lain, boleh menyebabkan keguguran rambut sebagai kesan sampingan kerana ia termasuk amfetamin, yang menyebabkan keguguran rambut pada remaja. Penyakit ini, sebaliknya, tidak biasa di kalangan remaja lelaki.

:pencil2: Alopecia Androgenetik

Ia juga dikenali sebagai kebotakan corak lelaki , dan ia adalah penyakit yang menyebabkan keguguran rambut berterusan di kulit kepala . Penyakit ini juga boleh bermula pada masa remaja bagi orang-orang tertentu. Walau bagaimanapun, ia adalah penyebab yang tidak biasa, yang hanya mempengaruhi 16 peratus kanak-kanak lelaki berusia 15 hingga 17 tahun.

:pencil2: Produk rambut

Produk gaya rambut, termasuk bahan kimia yang keras, boleh menyebabkan keguguran rambut.

:pencil2: Tekanan

Rambut gugur boleh disebabkan oleh tekanan fizikal atau mental.

:pencil2: Kelemumur

Kelemumur mungkin memburukkan lagi masalah keguguran rambut dalam beberapa keadaan. Kelemumur kadang-kadang disertai oleh jangkitan, yang boleh menyebabkan peningkatan keguguran rambut .

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat pelbagai penyebab keguguran rambut pada remaja lelaki botak. Penyebab ini termasuk diet yang tidak betul, kurap kulit kepala, trichotillomania, keadaan perubatan, ubat-ubatan, produk rambut, dan tekanan.

:round_pushpin: Apa yang menyebabkan keguguran rambut pada remaja wanita?

:pencil2: Ketidakseimbangan hormon

Hormon menyebabkan perubahan fizikal yang besar sepanjang akil baligh , dan beberapa wanita muda bahkan boleh kehilangan rambutnya .

:pencil2: Ubat-ubatan

Retinoid oral untuk jerawat , penarikan kontraseptif oral, dan ubat-ubatan lain boleh menyebabkan keguguran rambut .

:pencil2: Lebih bergaya

Rambut gugur disebabkan oleh gaya rambut yang terlalu banyak memberi tekanan pada helai rambut. Warna rambut mengandungi bahan kimia seperti paraphenylenediamine (PPD) atau ammonia , yang berbahaya bagi rambut. Mereka berpotensi menyebabkan dermatitis alergi pada kulit kepala , yang boleh menyebabkan keguguran rambut.

:pencil2: Diet yang tidak betul

Kekuatan rambut anda juga dipengaruhi oleh kekurangan diet berkhasiat . Makan makanan seimbang yang merangkumi semua nutrien penting sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan dan mengelakkan keguguran rambut.

:pencil2: Keadaan semula jadi

Kehilangan rambut pada wanita remaja juga boleh disebabkan oleh pencemaran , pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, penghidratan yang tidak mencukupi semasa musim yang teruk, dan faktor-faktor lain.

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat pelbagai penyebab keguguran rambut pada remaja wanita botak . Penyebab ini adalah diet yang tidak betul, gaya rambut yang berlebihan, alat panas, ubat-ubatan, dan keadaan semula jadi.

:round_pushpin: Tanda-tanda keguguran rambut

Tidak biasa seorang remaja menjadi botak. Walaupun semasa remaja, anda mungkin mula melihat beberapa tanda awal kebotakan. Sebahagian daripadanya diberikan di bawah:

:pencil2: Perubahan pada garis rambut

Di sekitar pelipis anda atau di sepanjang garis rambut di antara kepala dan wajah anda, anda mungkin akan melihat penipisan rambut atau keguguran rambut. Apabila rambut menipis di sekitar pelipis anda, garis rambut anda mungkin berbentuk M atau V.

:pencil2: Penipisan rambut

Anda dapat melihat bahawa rambut di atas kepala anda lebih tipis daripada sebelumnya. Seluruh kulit kepala atau kawasan di sekitar kepala anda mungkin terjejas.

:pencil2: Rambut gugur selepas menyikat dan mandi

Anda mungkin perasan lebih rambut anda berus , sikat, atau berhampiran pancuran longkang daripada biasa.

:pencil2: Kelemumur

Rambut gugur dan kulit kepala yang gatal dan bersisik tidak ada kaitan antara satu sama lain. Rambut gugur boleh disebabkan oleh penyakit seperti kelemumur dan dermatitis seborrheic.

:pencil2: Sekiranya seorang remaja mengalami kurap, tandanya adalah:

 • Dia diganggu oleh gatal atau sensitif skalp .
 • Pada tampalan tanpa rambut, dia mempunyai tompok berwarna merah dan bersisik .
 • Di atau di sekitar tampalan botak , dia mempunyai rambut pendek, kusam , dan bengkok.

:pencil2: Sekiranya seorang remaja menderita Alopecia areata, tanda-tandanya adalah:

 • Dia akan mempunyai bintik botak atau tompok di kepalanya.
 • Dia akan bebas dari kerak, kemerahan, parut, gatal, dan sakit .
 • Dia mungkin mengalami bintik-bintik botak atau rambut gugur di kulit kepala, alis , bulu mata, atau badan, atau tompok botak atau keguguran rambut di seluruh kulit kepala atau badan.

:pencil2: Sekiranya seorang remaja menderita trichotillomania, tanda-tandanya adalah:

 • Dia mengalami keguguran rambut di kening dan bulu mata .
 • Dia mempunyai bintik-bintik botak di bahagian depan dan sisi kepalanya.
 • Di dalam dan di sekitar tempat botak, dia mempunyai rambut yang panjangnya pelbagai.
 • Dia memiliki tompok botak yang tidak rata bentuknya dan tidak sepenuhnya botak.

:writing_hand: Ringkasan

Perubahan pada garis rambut, penipisan rambut, dan keguguran rambut setelah menyikat dan mencuci rambut adalah tanda-tanda keguguran rambut pada remaja yang botak.

:round_pushpin: Rawatan

Kemungkinan rawatan keguguran rambut diberikan di bawah:

:pencil2: Ubat-ubatan

Ubat kini merupakan terapi yang paling berkesan untuk keguguran rambut. Ini berfungsi dengan baik menghalang sintesis DHT (hormon yang menyebabkan kebotakan corak lelaki) atau secara langsung mendorong pertumbuhan rambut. Beberapa ubat keguguran rambut tidak sesuai untuk remaja. Sebelum menggunakan sebarang ubat , termasuk rawatan di kaunter, untuk merawat keguguran rambut, sangat penting untuk berunding dengan doktor.

:pencil2: Finasteride

Finasteride adalah ubat yang diresepkan untuk merawat kebotakan lelaki . Ia bertindak dengan menyekat enzim 5-alpha-reductase , yang mengubah testosteron menjadi DHT. Finasteride menurunkan tahap DHT dalam badan dan mencegah banyak kerosakan folikel rambut yang berkaitan dengan DHT yang menyebabkan keguguran rambut dengan menghentikan badan anda daripada mengubah testosteron menjadi DHT.

Menurut kajian, dos finasteride standard dapat menurunkan kadar DHT darah lebih dari 70% . Finasteride boleh didapati sebagai pil 1mg untuk keguguran rambut. Telah ditunjukkan dalam beberapa ujian untuk mengurangkan dan menghentikan keguguran rambut yang disebabkan oleh kebotakan corak lelaki. Menurut beberapa kajian, malah dapat mendorong pertumbuhan rambut baru di kawasan kulit kepala di mana terdapat keguguran rambut.

Para penyelidik mendapati bahawa penggunaan finasteride setiap hari oleh lelaki dengan kebotakan pola lelaki menyebabkan penurunan rambut gugur, pertumbuhan rambut yang lebih luar biasa, dan peningkatan penampilan rambut selama dua tahun dalam satu set dua ujian klinikal.

Selama sepuluh tahun, penyelidikan kedua menunjukkan bahawa penggunaan finasteride setiap hari mencegah keguguran rambut pada 99.1 peratus lelaki dan peningkatan pertumbuhan rambut pada 91.5 peratus lelaki. Pendek kata, finasteride berfungsi dengan berkesan dalam jangka pendek dan berfungsi dengan baik dalam jangka masa panjang untuk mengelakkan keguguran rambut.

Finasteride, seperti ubat lain, boleh memberi kesan sampingan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa hanya sebilangan kecil orang yang mengambil ubat ini mengalami kesan sampingan yang teruk. Finasteride tersedia dalam talian untuk lelaki berumur 18 tahun ke atas setelah berunding dengan doktor yang akan menilai sama ada preskripsi diperlukan.

:pencil2: Minoxidil

Minoxidil adalah rawatan keguguran rambut yang digunakan secara topikal. Ia diberikan secara langsung ke kawasan kulit kepala anda yang mengalami kebotakan corak lelaki sebagai cecair atau busa. Minoxidil, tidak seperti finasteride, tidak mempengaruhi tahap DHT. Sebaliknya, ini mendorong folikel rambut anda untuk masuk dan berada dalam fasa anagen (pertumbuhan) kitaran rambut dengan meningkatkan aliran darah ke kulit kepala anda.

Minoxidil telah ditunjukkan dalam beberapa percubaan untuk membantu pertumbuhan rambut. Lebih daripada 900 lelaki dengan rambut gugur mengambil bahagian dalam penyelidikan 12 bulan, dan 84.3 peratus mengatakan minoxidil sangat berkesan, berkesan, atau agak cekap dalam merangsang pertumbuhan semula rambut.

Minoxidil juga membantu mempromosikan pertumbuhan rambut pada lelaki dengan kebotakan corak lelaki, menurut kajian saintifik 2015 . Minoxidil adalah rawatan keguguran rambut tanpa resep yang merupakan pilihan yang sangat baik jika anda tidak mahu menggunakan ubat preskripsi.

:pencil2: Produk penjagaan rambut

Syampu pencegahan keguguran rambut, misalnya, dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut dan juga melindungi dari DHT . Biotin, vitamin keguguran rambut, dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut dan merawat jenis keguguran rambut tertentu.

:pencil2: Biotin

Biotin adalah vitamin B yang membantu dalam pertumbuhan rambut. Pengambilan biotin dapat membantu sekiranya kekurangan nutrisi menyebabkan keguguran rambut anda. Namun, ia tidak akan mengurangkan atau menghentikan keguguran rambut disebabkan oleh kebotakan lelaki.

:pencil2: Rambut gugur mencegah syampu

Menggunakan syampu pencegahan keguguran rambut adalah kaedah yang mudah dan berpatutan untuk menyediakan rambut anda dengan lapisan pertahanan tambahan terhadap kerosakan yang berkaitan dengan DHT . Tidak seperti ubat, syampu pencegahan keguguran rambut boleh digunakan pada usia apa pun, menjadikannya alternatif yang sangat baik jika anda berusia di bawah 18 tahun dan ingin melindungi rambut anda.

Syampu pencegah keguguran rambut mengandungi bahan aktif berikut:

:sparkles:Ketokonazol

Ketoconazole adalah anti-kulat ubat sering digunakan dalam keguguran rambut syampu . Ketoconazole telah ditunjukkan dalam kajian tertentu untuk membantu mengurangkan atau menghentikan keguguran rambut dengan menghalang kesan DHT .

:sparkles:Melihat palmetto

Dalam banyak kajian, saw palmetto, komponen herba , mempunyai kaitan dengan peningkatan pertumbuhan rambut. Ini adalah salah satu daripada beberapa komponen dalam Thamp Fix Shampoo kami yang membantu mengurangkan penumpukan di samping meningkatkan kelantangan dan penghidratan .

:pencil2: PRP

PRP adalah singkatan dari plasma yang kaya dengan platelet . Ini adalah terapi pertumbuhan semula rambut dan pembaikan semula jadi yang tidak invasif dan menenangkan. Ia dianggap sebagai salah satu rawatan yang paling selamat dan berkesan untuk pelbagai keadaan keguguran rambut. Sampel darah diambil dan dipintal dalam emparan .

Platelet dipisahkan dari plasma dan diperkaya dengan faktor pertumbuhan protein yang kaya melalui sentrifugasi. Campuran kaya ini disuntikkan ke kulit kepala (menggunakan jarum kecil) dengan pertumbuhan rambut yang tidak mencukupi untuk mengaktifkan sel induk yang tidak aktif. Bagi remaja, ini memungkinkan pertumbuhan semula dan pembaikan rambut semula jadi. Terapi ini hanya tersedia untuk mereka yang berumur sekurang-kurangnya 18 tahun .

:pencil2: Kontraseptif oral

Apabila masalah keguguran rambut dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon, tablet kawalan kelahiran mungkin disarankan untuk menyembuhkan masalah tersebut sambil merawat jerawat yang ada.

:pencil2: Terapi laser tahap rendah

Rawatan laser tahap rendah untuk lelaki dan wanita dengan keguguran rambut genetik telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS . Ia boleh meningkatkan kepadatan rambut , tetapi tidak ada bukti bahawa ia mempunyai kesan jangka panjang kerana tidak ada data saintifik untuk menyokongnya.

:pencil2: Produk besi

Doktor boleh menetapkan suplemen zat besi jika keguguran rambut disebabkan oleh kekurangan zat besi di dalam badan .

:pencil2: Terapi anti-kulat

Apabila jangkitan kulat menyebabkan keguguran rambut, doktor boleh menetapkan syampu anti-kulat atau ubat anti-kulat .

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat rawatan yang berbeza untuk merawat keguguran rambut pada remaja botak. Ubat adalah kaedah terbaik untuk merawat keguguran rambut. Finasteride adalah ubat yang digunakan untuk merawat keguguran rambut pada remaja lelaki. Minoxidil juga merupakan rawatan untuk keguguran rambut. PRP, syampu pencegahan keguguran rambut, terapi anti-kulat, kontraseptif oral, terapi laser tahap rendah, dan biotin adalah rawatan berkesan untuk keguguran rambut.

:round_pushpin: Cara semula jadi untuk mencegah keguguran rambut pada remaja

Rambut yang sihat dapat dicapai dengan diet yang seimbang dan penjagaan rambut yang betul. Kehilangan rambut yang berlebihan dapat dicegah dengan mengambil langkah-langkah berikut:

 • Diet yang seimbang dapat membantu kesihatan akar rambut. Vitamin, mineral , zat besi, dan makanan kaya protein dapat membantu menguatkan rambut.
 • Semasa menyikat, menyikat, atau mencuci rambut, berhati-hatilah. Gunakan syampu dan perapi yang lembut pada rambut. Rambut boleh dirosakkan oleh produk penjagaan rambut yang keras, yang menyebabkan pecahan hujung dan kerosakan.
 • Rambut dapat diperkuat dengan urutan lembut dengan minyak berkhasiat seperti minyak kelapa.
 • Keringkan rambut anda secara semula jadi daripada menggunakan pengering dengan suhu tinggi . Ia dapat membantu mencegah kerosakan rambut dan keguguran rambut .
 • Jalinan, ekor kuda dan kuncir tidak boleh ditarik terlalu ketat. Ini mungkin memberi tekanan pada akar rambut, menyebabkan rambut gugur.
 • Pengurusan tekanan juga dapat membantu mengelakkan keguguran rambut.
 • Jaga kebersihan anda dan kekal terhidrasi .
 • Jauhkan tekanan dengan mengikuti rejimen senaman biasa dan tidur 8 jam setiap malam.
 • Periksa ubat anda dan periksa kesihatan anda untuk mengetahui sebarang ubat yang mungkin menyebabkan keguguran rambut. Rujuk doktor anda mengenai pilihan lain.
 • Pengering rambut, pelurus, dan pewarna rambut semuanya harus dielakkan kerana panas boleh merosakkan rambut anda.

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Adakah mungkin untuk menghentikan keguguran rambut pada remaja?

Kehilangan rambut pada remaja dapat dicegah dan bahkan dapat dibalikkan dalam beberapa keadaan. Sebagai contoh, jika anda mengalami keguguran rambut kerana ketidakseimbangan hormon , merawat ketidakseimbangan hormon dapat membantu anda menumbuhkan lebih banyak rambut.

Sebab-sebab lain, seperti keguguran rambut keturunan , tidak mempunyai penyelesaian yang diketahui dan kemungkinan besar akan bertambah buruk dari masa ke masa kecuali dirawat. Mendapatkan diagnostik yang baik dari doktor adalah kaedah terbaik untuk menentukan cara menghentikan keguguran rambut.

:two: Apakah gangguan kitaran pertumbuhan rambut?

Kitaran pertumbuhan rambut boleh terganggu buat sementara waktu oleh kejadian yang ketara. Contohnya, melahirkan bayi, menjalani pembedahan , mengalami kejadian traumatik, atau menderita penyakit yang ketara atau demam tinggi boleh mengakibatkan keguguran rambut yang banyak.

Oleh kerana rambut yang kita lihat di kepala kita memerlukan waktu berbulan-bulan untuk berkembang, gangguan dalam kitaran pertumbuhan rambut mungkin tidak dapat diperhatikan selama berbulan-bulan setelah kejadian yang mencetuskannya. Bentuk keguguran rambut ini membetulkan diri.

:three: Bagaimana anda dapat mencari sebab keguguran rambut?

Anda boleh mendapatkan sebab keguguran rambut oleh Scalp Biopsy . Dalam Biopsi Kulit Kepala, untuk mendiagnosis penyebab keguguran rambut , diambil sekeping kecil kulit kepala, umumnya berdiameter 4 mm . Tisu diekstraksi dan dibawa ke makmal, di mana ia diperiksa oleh ahli patologi yang pakar dalam keadaan kulit kepala.

Mereka akan dengan lembut mencabut sejumlah kecil rambut (kira-kira 100 helai ) untuk melihat sama ada terdapat keguguran rambut yang ketara. Dengan cara ini, mereka mengetahui punca keguguran rambut. Walaupun pembedahan biasanya selamat, masalah seperti pendarahan mungkin berlaku.

:four: Bagaimana anda boleh merawat keguguran rambut hormon?

Anda boleh merawat keguguran rambut dengan bantuan terapi rambut hormon . Doktor boleh menetapkan rawatan hormon untuk merawat keguguran rambut yang disebabkan oleh kelainan hormon seperti yang disebabkan oleh menopaus . Pil kawalan kelahiran dan terapi penggantian hormon estrogen atau progesteron adalah dua terapi yang berpotensi.

:five: Adakah COVID-19 penyebab keguguran rambut?

Rambut gugur adalah perkara biasa berikutan demam atau sakit. Demam adalah gejala biasa COVID-19 . Ramai orang mengalami keguguran rambut yang ketara beberapa bulan setelah demam tinggi atau sembuh dari penyakit . Ramai orang secara keliru percaya bahawa ini adalah keguguran rambut . Namun, itu hanyalah penumpahan rambut .

:six: Apakah perbezaan utama antara keguguran rambut dan keguguran?

Rata-rata orang kehilangan sekitar 100 rambut setiap hari. Sekiranya anda kehilangan lebih banyak daripada ini, anda mungkin mengalami penurunan dan bukannya menipis. Kumpul semua rambut anda kalah dalam 24 jam untuk melihat sama ada anda kehilangan jumlah yang berlebihan rambut .

:seven: Mengapa seseorang kehilangan banyak rambut ketika mandi?

Apabila anda mencuci rambut, anda akan merangsang kulit kepala anda , yang menyebabkan rambut keluar. Sekiranya anda belum mandi dalam beberapa hari, anda mungkin akan melihat rambut tambahan gugur. Orang biasa kehilangan 50 hingga 100 rambut setiap hari. Walau bagaimanapun, ini sangat berbeza bergantung pada panjang dan ketebalan rambut.

Orang yang lebih pendek atau berambut kurus kelihatan kurang. Apabila orang dengan rambut panjang atau tebal mencuci rambut, mereka mungkin kehilangan antara 1 50 hingga 200 rambut setiap hari.

:eight: Apa yang ditunjukkannya ketika rambut gugur dalam potongan?

Anda mungkin mengalami alopecia parut , anagen effluvium , atau kebotakan corak lelaki jika rambut anda rontok. Namun, kemungkinan besar anda mempunyai telogen effluvium atau alopecia areata . Sangat penting untuk memulakan dengan cepat kerana keguguran rambut sering dirawat dengan lebih berkesan pada peringkat awal.

:nine: Adakah minum air suam baik untuk rambut?

Air suam sangat sesuai untuk kesihatan rambut anda. Air suam mengaktifkan ujung saraf di akar rambut anda. Rambut anda akan menjadi seperti sutera , panjang, dan berkilau. Minum air secukupnya juga membantu menjaga kesihatan kulit kepala anda dan mencegah kelemumur.

:keycap_ten:Bolehkah corak tidur yang tidak sihat menyebabkan keguguran rambut?

Tidur yang tidak mencukupi didapati memberi kesan buruk kepada tubuh, menyumbang kepada keguguran rambut dan menipis rambut secara langsung dan tidak langsung. Kurang tidur boleh menyebabkan peningkatan tahap tekanan , yang dikaitkan dengan keguguran rambut.

:writing_hand: Kesimpulannya

Remaja botak adalah remaja yang mula kehilangan rambut pada masa remajanya. Rambut mengandungi protein keratin. Seseorang kehilangan 50 hingga 100 rambut dalam sehari, dan itu adalah perkara biasa. Terdapat pelbagai sebab keguguran rambut pada remaja botak, seperti genetik, kekurangan zat makanan, ubat-ubatan, tekanan, jangkitan, dan lain-lain. Berbagai ubat juga terdapat di pasaran untuk keguguran rambut. Terdapat juga rawatan yang berbeza untuk merawat keguguran rambut pada remaja botak.

:round_pushpin: Artikel berkaitan

Bagaimana untuk mengelakkan keguguran rambut?

Berapa lama masa rambut tumbuh semula?

Minyak Rambut Terbaik