Ilmu tingkah laku,

Definisi sains Tingkah Laku:

 1. Psikologi, sosiologi, antropologi sosial, etologi, dan disiplin lain yang mengkaji tingkah laku haiwan dan manusia. Ilmu tingkah laku pada amnya mengabaikan kewujudan minda, dan menumpukan perhatian pada corak tindak balas terhadap rangsangan luaran. Lihat juga behaviorisme.

Bagaimana menggunakan sains Tingkah Laku dalam ayat?

 1. Ilmu tingkah laku dapat menawarkan banyak maklumat untuk membantu kita memahami pasaran sasaran kita di wilayah lembap.
 2. Penyiasat menggunakan pengetahuannya yang luas mengenai sains tingkah laku untuk meramalkan para narapidana seterusnya, yang akhirnya membawa kepada penangkapan tahanan tersebut.
 3. Saya belajar sains tingkah laku di sekolah dan dapat memahami apa yang mereka maksudkan dan apa yang mereka bicarakan.

Makna Sains Tingkah Laku & Definisi sains Tingkah Laku

Teori Sains Tingkah Laku:

Teori Sains Tingkah Laku, kajian tingkah laku secara sistematik melalui pemerhatian. Tidak kira mood, emosi, atau keadaan mental semasa tingkah laku tertentu itu dipertimbangkan. Pengasas sekolah pemikiran ini ialah John B. Watson. Dia menerbitkan makalah "psikologi seperti yang dilihat oleh behavioris" pada tahun 1913. Teori ini memberi konsep behaviorisme yang bergantung pada pemerhatian tingkah laku.

Teori sains tingkah laku berdasarkan pengkondisian. Terdapat dua jenis penyaman. Salah satunya adalah penyaman udara klasik dan yang lain adalah penyaman operasi. Pelaziman klasik adalah proses untuk mengaitkan rangsangan persekitaran dengan rangsangan yang berlaku secara semula jadi. Kedua, dalam pengendalian Operan, pertimbangan tingkah laku dan hasil tingkah laku dipertimbangkan. Oleh itu, mudah untuk melakukan penyelidikan dan mengumpulkan data mengenai tingkah laku.

Senarai teori tingkah laku. Apakah teori tingkah laku yang berbeza?

 • Teori Pengurusan Tingkah Laku Sains : pemahaman tentang pelbagai dimensi kerja manusia. seperti semangat, motivasi, standard, tuntutan, konflik, dinamika kumpulan, dan peningkatan produktiviti.

 • Teori Fesyen Sains Tingkah Laku - ini menangani penampilan, warna, gaya, kecantikan, mempengaruhi tingkah laku manusia. Juga, ramalan perubahan mesti menjadi fokus lain dalam fesyen.

 • Teori Ilmu Tingkah Laku kepemimpinan - keperihatinan dengan mengkaji corak tingkah laku kepemimpinan. Persefahaman adalah penting untuk kejayaan dalam kepemimpinan.

 • Teori Sains Tingkah Laku Intervensi Kesihatan Awam - mementingkan pengetahuan. mengenai sikap, reaksi tekanan, kehendak. Peningkatan kesihatan perlu dikaji di kawasan-kawasan ini untuk memahami tingkah laku kesihatan.

 • Theory Of Planned Behavior - teori mempunyai niat untuk memahami kawalan tingkah laku seseorang terhadap keadaan yang berbeza. Ia mempunyai fokus pada tingkah laku yang disengajakan dan dirancang.

 • Teori tingkah laku masalah - teori meramalkan tingkah laku yang menimbulkan keganasan. Teori tingkah laku masalah memberi idea yang memprovokasi tingkah laku bermasalah. Juga, memberi jalan keluar untuk mencegah tingkah laku ini.

 • Teori tingkah laku kerja sosial - kerja sosial memerlukan pengetahuan tingkah laku untuk menggunakan pendekatan yang lebih berkesan.

Teori Pengurusan Tingkah Laku Sains:

Ahli tingkah laku menemui melalui eksperimen, penting untuk memahami tingkah laku individu yang berfungsi. Seperti memahami motivasi, kerja berpasukan, kesulitan, akan membantu meningkatkan produktiviti kerja. Pemerhatian dan peningkatan hubungan produktiviti yang dikaji oleh saintis, kesan Hawthorne. Eksperimennya adalah salah satu kajian penyelidikan yang paling terkenal di industri ini. Eksperimen ini menentukan pekerja untuk menjadikan tingkah laku kerja mereka lebih baik apabila mereka mengetahui bahawa mereka sedang diperhatikan!

kepentingan teori pengurusan tingkah laku:

Mempelajari pengurusan dalam teori pengurusan tingkah laku membimbing organisasi atau pejabat. Seperti meningkatkan pendapatan dengan mendapatkan karya yang paling produktif. Sebagai contoh, ini menjelaskan bahawa pengurusan harus memberi tumpuan kepada banyak dimensi tingkah laku kerja. Contohnya, dimensi seperti fokus matlamat, komunikasi, persekitaran kerja, dll.

Teori Fesyen Sains Tingkah Laku:

Psikologi mengenai Fesyen mempertimbangkan pemikiran pelanggan. seperti tingkah laku, gaya, kecantikan, penampilan, warna, barang, dan lain-lain, teori sains tingkah laku fesyen mentakrifkan, bahawa pemasar di jabatan fesyen perlu mengetahui fikiran pengguna. Oleh itu, penting untuk mempunyai pengetahuan mengenai fesyen 60 - an , 80-an , dan 2000 - an . Sebagai orang adalah makhluk untuk menggunakan produk anda untuk fesyen. Selain itu, ramalan mengenai jangka masa fesyen itu, untuk berapa lama ia kekal dalam fesyen adalah elemen yang diperlukan. Kerana pengetahuan ini akan membolehkan pemasar membuat lebih banyak barang. Perubahan adalah faktor terpenting dalam soal fesyen. Jadi, fahami bagaimana fesyen boleh mengubah hidup anda .

Teori kepemimpinan Sains Tingkah Laku:

Teori meramalkan corak tingkah laku pemimpin dalam keadaan yang berbeza. Pemahaman tingkah laku ini memberi jawapan kepada kita mengenai kejayaan dalam kepemimpinan. Menurut teori sains tingkah laku kepemimpinan, terdapat 4 jenis gaya kepemimpinan.

 • Kepimpinan Autokratik

 • Kepimpinan Demokratik atau Partisipatif

 • Kepemimpinan Bebas-Rein atau Laisse-Faire

 • Kepimpinan Paternalistik

1. Kepimpinan Autokratik:

Kepemimpinan Autokratik menentukan kepemimpinan, satu-satunya pemimpin yang dapat membuat keputusan. Tidak ada penyertaan yang terlibat dengan ahli pasukan lain sama sekali.

2. Kepemimpinan Demokratik atau Partisipatif:

Kepemimpinan demokratik / Kepemimpinan Partisipatif menentukan bahawa pengambilan keputusan juga berada dalam kawalan ahli pasukan. Itu atas dasar perkongsian.

3. Kepimpinan Free-Rein atau Laisse-Faire:

Jenis kepemimpinan, di mana objektif kerja dilakukan oleh pasukan yang dibenarkan oleh ketua pasukan. Keputusan dibuat oleh ahli.

4. Kepimpinan Paternalistik:

Kepemimpinan paternalistik melibatkan di mana pemimpin memilih pengurus untuk menguruskan pasukan dan juga kerja berpasukan. Kesetiaan adalah perlu.

Teori Sains Tingkah Laku Intervensi Kesihatan Awam / Kepentingan sains tingkah laku dalam kesihatan awam:

Untuk program kesihatan yang berkesan, penting untuk memahami tingkah laku mengenai kesihatan dan juga konteks masalah kesihatan. Sebab-sebab tingkah laku boleh termasuk, penggunaan alkohol, tembakau, kecederaan, dan lain-lain. Untuk rawatan yang berkesan dan campur tangan kesihatan awam, pengetahuan untuk mengatasi tekanan akan mendorong tingkah laku penting semasa menghadapi masalah kesihatan. Ini semua penting bersama dengan pengetahuan tentang bagaimana merawat hipertensi. Lingkaran individu, termasuk keluarga, rakan, dan rakan sekerja juga disertakan, yang memainkan peranan di sini. Untuk memahami pesakit dengan lebih baik, kita juga perlu mengetahui gejala tekanan jiwa. . Juga apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan?

Teori Tingkah Laku Terancang:

Memahami tingkah laku yang disengajakan dalam keadaan yang berbeza adalah perhatian terhadap teori tingkah laku terancang. Teori menerangkan semua dimensi tingkah laku yang digunakan seseorang dengan rancangan. Oleh itu, kajian psikologi tingkah laku adalah penting. Kajian mengenai topik ini dimulakan dari Teori Aksi Beralasan. Ia mempunyai beberapa perkara yang akan membantu kita memahami konsep. Perkara-perkara ini dibincangkan di bawah.

SIKAP - Hasil daripada tingkah laku tertentu.

PERILAKU INTENSIONAL - motivasi kuat untuk melakukan tingkah laku itu.

NORMS SUBJEKTIF - ini adalah mengenai mengetahui bahawa tingkah laku itu akan mendapat penghargaan atau akan ditolak.

NORMS MASYARAKAT - ini merujuk kepada standard orang-orang di sekitarnya.

MENGATASI KAWALAN PADA PERILAKU - persepsi mengenai kemudahan / kesukaran dalam tingkah laku. Lebih-lebih lagi, persepsi ini berbeza mengikut keadaan.

Teori terancang masalah:

Teori itu diberikan oleh Richard Jessor. Tingkah laku masalah adalah tingkah laku yang melanggar peraturan dan norma sosial. Sebabnya, tingkah laku negatif ini boleh menjadi kegagalan, penolakan, tekanan, dan lain-lain. Teori tingkah laku masalah meramalkan alasan untuk tingkah laku yang dilanggar, yang disebut sebagai faktor risiko. Mereka juga prihatin dengan merawat tingkah laku bermasalah itu, yang disebut faktor pelindung. Masalah tingkah laku mungkin berbeza untuk kumpulan umur yang berbeza. Sebagai contoh, tingkah laku yang dianggap sebagai masalah bagi remaja mungkin normal bagi orang dewasa.

Kerja sosial teori tingkah laku:

Bagi pekerja sosial, penting untuk memahami tingkah laku individu untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik, pelbagai kajian dilakukan. Juga penting untuk memahami apa itu psikologi kognitif. Di bawah ini kita akan membincangkan kajian-kajian tersebut.

Teori Sistem:

Teori sistem memberi idea mengenai pelbagai faktor yang terlibat. Seperti keluarga, rumah, masyarakat, kelas, pejabat, persekitaran, dll. Ini bermaksud memperbaiki keadaan seseorang yang perlu dicari di mana kesalahannya?

Teori Pembelajaran Behaviorisme dan Sosial:

Albert Bandura adalah ahli psikologi yang mengemukakan teori pembelajaran sosial. Kajiannya yang terkenal mengenai boneka bobo menentukan bagaimana manusia belajar dengan memerhatikan keadaan sekelilingnya. Malah individu (kanak-kanak atau dewasa) menonton TV dan tindakan kemudian dapat mempelajari tingkah laku yang sama.

Teori Psikodinamik:

Menurut Sigmund Freud, tingkah laku manusia diubah untuk mendapatkan kepuasan. Teori psikodinamik adalah konsep intra-psikologi.

Teori Perkembangan Psikososial:

Lapan peringkat kerjaya Erik Erikson, misalnya, harapan, kemahuan, kemampuan untuk bersaing, peduli dan cinta, kejayaan, harga diri, dan harga diri. Bagi pekerja sosial, untuk memahami keadaan adalah perlu untuk memahami keadaan seseorang sekarang.

Pembinaan Sosial:

Ini bermaksud baik atau buruk / betul atau salah dan bergantung kepada persepsi orang itu tentang bagaimana dia menafsirkan.

Soalan Lazim:

Berikut adalah jawapan kepada soalan-soalan yang diajukan oleh orang, pelajar, dan profesional yang berkaitan dengan teori sains tingkah laku.

1. Apakah contoh sains tingkah laku?

Begitu banyak contoh sains tingkah laku dalam psikologi! Seperti sains kognitif, sains politik, dan sains sosial. Teori pembelajaran juga ada dalam senarai. Ini semua adalah kajian tentang tingkah laku dan tindakan manusia.

2. Apakah konsep utama teori tingkah laku?

Konsep utama teori tingkah laku berjalan di sekitar pengkondisian klasik dan pengkondisian operan. Ini bermaksud, kajian mengenai rangsangan dan tindak balas. Kedua-dua konsep teori sains tingkah laku berdasarkan konsep ini.

3. Siapa ahli teori tingkah laku?

John Watson dan BF Skinner adalah nama terkenal bagi ahli teori tingkah laku. Selain itu, Pavlov, EC Tolman juga merupakan ahli teori tingkah laku yang terkenal. Kerana teori mereka dianggap sebagai asas behaviorisme.

4. Apakah jenis tingkah laku yang berbeza?

Jenis tingkah laku yang berbeza adalah:

 • Tingkah laku molekul dan tingkah laku moral.
 • Kelakuan berlebihan dan tingkah laku tersembunyi.
 • Tingkah laku sukarela dan tingkah laku sukarela. Selain itu, tingkah laku agresif, tingkah laku asertif, tingkah laku pasif, dan tingkah laku pasif-agresif.

5. Kepentingan sains tingkah laku.

Pengetahuan mengenai tindakan manusia dan tindak balas terhadap suatu rangsangan adalah yang memudahkan manusia memahami. Inilah kepentingan sains tingkah laku. Memahami Psikologi Manusia menjadi mudah dengan memerhatikan tingkah laku manusia.

Ringkasan:

Teori sains tingkah laku bergantung pada begitu banyak sub-topik dalam psikologi. Kerana memahami tingkah laku dengan hanya pemerhatian mempunyai begitu banyak dimensi. Oleh itu terdapat begitu banyak behavioris yang mengusahakan behaviorisme dan memberikan dimensi yang berbeza.

Artikel berkaitan:

psikolgi perspektif kognitif

kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia

psikologi tingkah laku

cara menghilangkan kemurungan

apakah model tekanan psikologi diatesis?