Sejak hari pemburuan manusia, anjing telah menjadi sahabat yang baik. Walaupun dalam kehidupan yang pantas sekarang ini, mereka boleh menjadi sangat bermanfaat. Mereka dapat membantu menjaga kesihatan sistem ketahanan badan anda, mengatasi kemurungan, dan bahkan menurunkan tekanan darah. Banyak bergantung pada jenis gaya hidup atau hobi yang anda miliki.

Oleh itu, sebelum anda mendapat anjing, tanyakan pada diri sendiri - mengapa dan untuk siapa? Adakah untuk diri sendiri, anak-anak, datuk dan nenek, atau rakan dengan keperluan khas? Dapatkan anjing yang sesuai dengan kesihatan, gaya hidup, dan keperibadian anda.

Keturunan Anjing yang Sesuai dengan Kesihatan dan Keperibadian Anda

Penggemar Kecergasan

Adakah anda menikmati berjalan-jalan setiap hari atau senaman yang kuat?

Dapatkan baka anjing sederhana besar, teman anjing seperti penangkap Labrador, Doberman Pinschers, Rottweiler, Setting Ireland dan Inggeris, Weimaraners, Border Collies, German Shepherds, atau Dalmatians.

Globe Trotters

Adakah anda banyak bepergian dan memerlukan anjing yang mudah dibawa?

Seekor Yorkshire Terrier atau anak anjing Malta dapat masuk ke dalam bagasi yang sesuai, tetap tenang, dan menjadi teman anda walaupun anda dalam perjalanan.

Komuniti pantai

Mahukan anjing tepat di sebelah anda semasa anda menikmati pantai?

Dapatkan Anjing Air Portugis; ia mempunyai lapisan kalis air dan boleh bermain dengan anda di pantai. Anda juga boleh mendapatkan anjing yang suka bermain di perairan - Labrador Retriever , Irish Water Spaniel, Newfoundland, Poodle, atau German Shepherd.

Hidup yang sibuk; dapatkan anjing yang bebas.

Untuk kesibukan, anda memerlukan anjing yang dapat mengatasi ketidakhadiran anda. Alaskan Malamutes, Borzoi (anjing serigala Rusia), dan Shar-Peis Cina adalah baka anjing yang lebih bebas daripada yang lain.

Suka bersosial dan berhubung dengan orang?

Sekiranya anda aktif secara sosial, sibuk dengan pekerjaan sukarelawan, atau seseorang yang suka berhubung dengan orang, maka mintalah teman anjing dengan perangai yang serupa. Keturunan anjing seperti Clumber spaniels, Setting Inggeris dan Ireland, Labrador Retrievers bersalut emas atau rata, Beagles, Siberian Huskies, dan Bichon Frises dapat dipasang dengan baik.

Babi Perhatian dan Teman Rumah

Adakah anda menyukai anjing dan suka memberi perhatian kepada mereka?

Kemudian bawa pulang baka anjing yang menikmati syarikat anda seperti Pomeranian, Chinese Crested, French Bulldog, atau Toy poodle. Anjing yang mementingkan perhatian juga merupakan pengawas yang baik untuk kediaman anda. Keturunan anjing seperti Beagle, Bloodhound, atau American Cocker Spaniel, dapat bertindak balas terhadap orang yang tidak dikenali dengan cepat.

Memerlukan anjing untuk anak-anak

Semua baka anjing tidak selamat dengan anak-anak. Sekiranya anda mempunyai bayi yang baru lahir atau anak-anak yang lebih kecil, dapatkan anjing yang suka bermain-main dan bermain dengannya seperti Beagles dan Boxers. Untuk kanak-kanak yang lebih tua yang lembut, Dachshunds adalah yang terbaik. Sekiranya anda mahukan baka anjing yang sesuai untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur untuk bermain dan melindungi, pilih Labrador Retrievers dan Saint Bernards.

Anjing mesra pangsapuri

Berbanding dengan rumah bebas, tempat tinggal pangsapuri dilengkapi dengan kekangan ruang dan peraturan. Menjadi anjing yang lebih besar boleh mencabar. Bawa anjing yang tidak cenderung menggonggong tanpa alasan dan memerlukan senaman sederhana seperti berjalan kaki singkat. Dapatkan keturunan anjing seperti spaniel mainan Inggeris, Havanese, Bedlington terrier, atau spaniel Cavalier King Charles.

Masalah Kesihatan dan Perlu Motivasi Berjalan?

Sekiranya anda mengatasi hipertensi, kolesterol tinggi, diabetes, atau penyakit jantung, anda memerlukan motivasi untuk berjalan. Keturunan anjing seperti Akitas, Airedales, atau orang Eskimo Amerika senang berjalan. Anda bahkan boleh mendapatkan baka anjing yang lebih kecil yang menikmati jalan-jalan seperti Pomeranians dan Toy Poodles.

Mempunyai Masalah Mobiliti?

Sekiranya anda mencari jenis anjing untuk orang yang mengalami sakit lutut, artritis reumatoid, atau pergerakan yang mengehadkan MS, pergi dengan anjing bersaiz kecil atau besar. Seekor anjing kecil boleh melakukan banyak latihan melompat-lompat di dalam rumah seperti Basset Hounds, Shih Tzu, dan Pekingese. Anjing besar seperti Bullmastiffs dan Saint Bernards dapat menjadi teman baik bagi orang tua kerana mereka memerlukan senaman sederhana.

Mengalami Masalah Tidur?

Anjing yang tenang dapat menolong anda pada malam-malam yang tidak dapat tidur dan dapat memberi anda syarikat yang baik seperti anjing Basenji yang bertenaga namun tidak menyalak. Anda juga boleh mendapatkan anjing lain seperti Greyhounds dan English Sheepdogs.

Anjing untuk Penderita Alergi

Tidak ada anjing hipoalergenik jika anda mempunyai alahan. Oleh itu, dapatkan baka anjing seperti Schnauzers, Poodles, Bichon Frises, dan Portugis Water Dogs yang menghasilkan lebih sedikit bulu.

Mahukan Anjing untuk mereka yang Berkeperluan Khas?

Anda boleh mendapatkan anjing yang dilatih khas untuk membantu mereka yang menghidap penyakit Alzheimer, orang buta atau pekak. Mereka juga dapat memberi amaran kepada orang dengan epilepsi mengenai serangan yang belum selesai. Golden Retriever, Saint Barnard, German Shepherd, dan lain-lain, boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk rakan mereka atau menjadi anjing terapi untuk mereka.

Menenangkan Tekanan dan Kemurungan

Raut wajah dan senyuman anak anjing dapat memberi kegembiraan kepada orang yang merasa kurang bersemangat untuk hidup. Labrador atau Golden Retrievers, Yorkshire Terrier, Shiba Inu, atau Great Pyrenees dapat menenangkan tekanan atau kemurungan dan membuat anda bahagia.

Kesimpulannya

Apabila anda mendapat anjing yang sesuai dengan gaya hidup, kesihatan, dan keperibadian anda, ia mula menyokong keperluan emosi anda. Mempunyai anjing yang betul boleh menjadi lebih bermakna dan bermanfaat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, hantarkan di bahagian komen di bawah.