Apakah teh hijau yang terbaik? Teh hijau mempunyai banyak kelebihan kesihatan yang kuat. Ia dipenuhi dengan antioksidan kuat, nutrien penting, dan polifenol anti-radang. Ini memiliki rasa segar, ringan, dan berwarna hijau kehijauan, dan memiliki kafein terendah daripada teh hitam. Ia mengawal kolesterol dan meningkatkan aliran darah. Teh hijau Matcha dianggap sebagai salah satu teh hijau terbaik. Sebabnya ialah keseluruhan daun dimakan oleh peminum teh.

Teh hijau:tea: :

Teh hijau adalah minuman paling dominan di dunia di sebalik air. Ini dianggap sebagai minuman anti-penuaan dan salah satu minuman paling sihat. Walau bagaimanapun, 78 peratus teh hitam dimakan di seluruh dunia dan hanya sekitar 20 peratus berwarna hijau. Teh hijau dibuat dari daun yang tidak teroksida. Ini adalah salah satu jenis teh yang kurang diproses yang mengandungi polifenol bermanfaat dan antioksidan kuat.

SUMBER DAN PENDUDUK:

Teh hijau adalah sejenis teh yang dibuat dari daun:herb: dipanggil Camellia sinensis dan tunas yang tidak mengalami proses layu dan pengoksidaan yang sama yang membantu membuat teh oolong dan teh hitam.

Ia telah dimakan dan terkenal kerana faedah kesihatannya selama berabad-abad di seluruh dunia. Ia berasal dari China:cn: , berasal dari India:india: tetapi baru-baru ini mendapat populariti hanya di Amerika Syarikat bermaksud pengeluaran dan pembuatannya telah tersebar luas di seluruh Asia.

Kenapa teh hijau :tea::tea: ?

Ini memiliki banyak kegunaan dari menurunkan tekanan darah hingga mencegah barah . Ia telah digunakan sebagai ubat selama ribuan tahun di China dan juga sebagai ubat tradisional India tetapi tersebar di seluruh Asia. Oleh kerana kaedah proses, teh hijau mempunyai lebih banyak faedah yang terdapat padanya daripada teh hitam. Proses teh hijau menghindari proses penapaian tetapi teh hitam % 20Camellia% 20sinensis.) Diproses dengan cara yang membenarkan penapaian. Hasilnya, teh hijau menyimpan jumlah antioksidan dan zat poli-fenol maksimum.

Perbezaan antara teh hitam :coffee::coffee: dan teh hijau :tea::tea: ?

Perbezaan utama antara kedua teh yang berbeza ini timbul kerana proses pengeluarannya. Teh hitam ditapai sepenuhnya dan daunnya dituai dan kemudian layu untuk mengurangkan kandungan lembapan. Ia mungkin kehilangan kesan antioksidan kerana, selama proses tersebut, polifenol dioksidakan menjadi pigmen.

Sebaliknya, teh hijau tidak teroksidasi dan mempunyai sumber polifenol yang kaya. Ia mencegah penyakit kardiovaskular dan faktor risiko yang merangkumi tekanan darah tinggi dan gangguan metabolisme lipid.

Teh hitam menjalani proses penapaian di mana oksigen bertindak balas dengan enzim. Ia mengurangkan kehilangan katekin dan polifenol dalam hasilnya. Walaupun teh hitam mengandungi lebih sedikit sebatian ini, ia tetap memberi anda kelebihan ketika memberi manfaat kesihatan seperti penurunan berat badan , penguat minda, dan pelindung kesihatan jantung tetapi teh hijau membawa lebih banyak antioksidan sehingga hasilnya, ia memberikan lebih banyak kelebihan kesihatan kepada tubuh .

Manfaat kesihatan teh hijau :tea::tea::tea: :

Teh hijau adalah salah satu minuman paling sihat dan mempunyai manfaat kesihatan yang tidak terhad. Mereka dibungkus dan dipenuhi dengan antioksidan dan nutrien yang sangat baik untuk tubuh dan minda. Mengambil teh hijau secara berkala dapat membantu anda menurunkan berat badan dan mengurangkan risiko penyakit anda termasuk diabetes, penyakit jantung, dan barah. Minum tiga hingga lima cawan teh hijau setiap hari nampaknya yang terbaik untuk mendapatkan kelebihan kesihatan.

Manfaat kesihatan teh hijau adalah seperti berikut:

Mengandungi sebatian bioaktif yang sihat:

Manfaat terbesar teh hijau adalah mengenai kandungan katekin. Ia kaya dengan katekin yang disebut epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Mereka adalah antioksidan semula jadi yang melawan dan bahkan dapat menghentikan kerosakan sel.

Teh hijau kaya dengan sebatian semula jadi seperti polifenol. Mereka mempunyai manfaat kesihatan yang besar seperti mengurangkan keradangan dan membantu melawan penyakit berbahaya seperti barah. Mereka juga mengurangkan pembentukan radikal bebas di dalam badan. Radikal ini adalah sebab penuaan dan pelbagai jenis penyakit.

Mereka juga boleh mengandungi sebilangan kecil mineral yang sangat sihat untuk tubuh. Pastikan selalu memilih jenama teh hijau yang berkualiti tinggi. Kualiti jenama yang lebih rendah boleh mengandungi sejumlah besar fluorida.

Mencegah Kanser:

Ia membantu membunuh sel barah di dalam badan secara umum tanpa merosakkan tisu sihat yang diletakkan di sekitarnya. Ia juga mengurangkan risiko barah esofagus. Kajian menyeluruh mendapati bahawa wanita yang minum lebih banyak teh hijau kira-kira 20-30 peratus menurunkan risiko barah payudara, salah satu barah terpenting yang dilihat pada wanita. Ia juga mengurangkan risiko barah prostat pada lelaki yang kerap mengambil teh hijau. Minum teh hijau sekitar 42% cenderung untuk menghidap barah kolorektal.

Jauh dari penyakit jantung:

Teh hijau melonggarkan saluran darah dan mengawal tekanan darah. Ia mencegah pembekuan yang merupakan penyebab utama serangan jantung. Orang yang minum teh hijau mempunyai risiko sehingga 31 peratus mengurangkan risiko kematian yang disebabkan oleh penyakit kardiovaskular. Teh hijau boleh mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL (buruk). Ia melindungi zarah LDL daripada pengoksidaan.

Meningkatkan fungsi otak:

Bahan aktif utama dalam teh hijau adalah kafein yang juga disebut sebagai perangsang. Sebatian yang paling penting membantu meningkatkan fungsi otak. Ia dapat meningkatkan pelbagai jenis fungsi otak yang merangkumi masa reaksi, ingatan, mood, dan kewaspadaan. Ia juga mengandungi asid amino L-theanine yang dapat melintasi penghalang darah-otak. Kombinasi kedua-dua kafein dan L-theanine dapat memberi kesan sinergis yang bermaksud mereka mempunyai kesan kuat dalam meningkatkan fungsi otak.

Membantu menurunkan berat badan:

Katekin dalam teh hijau meningkatkan kadar metabolisme dan tahap tenaga dan meningkatkan fungsi hati. Peningkatan kadar metabolisme bermaksud badan anda membakar lemak dengan pantas. Ini bermaksud bahawa anda dapat menurunkan berat badan dengan cara ini. Ini adalah bantuan penurunan berat badan yang luar biasa apabila digunakan sebagai pengganti soda bergula.

Polifenol yang terdapat dalam teh hijau berfungsi untuk meningkatkan tahap pengoksidaan lemak dan kadar di mana badan anda menggulung makanan menjadi kalori .

Mencegah diabetes jenis 2:

Teh hijau mencegah diabetes jenis 2. Teh hijau dapat meningkatkan kepekaan insulin dan menurunkan kadar gula darah.

Kesan sampingan teh hijau:

Dengan kelebihan teh hijau, terdapat juga beberapa kesan sampingan penggunaan kawasan teh hijau yang disenaraikan di bawah:

Sensitif terhadap kafein:

Sebilangan besar kesan sampingan teh hijau mempengaruhi orang yang begitu sensitif terhadap kafein atau tanin. Merupakan sebatian utama dalam teh hijau yang menyebabkan reaksi pada individu yang sensitif. Sebilangan besar kesan sampingan disebabkan oleh sedikit kafein yang terdapat dalam teh hijau.

Masalah perut:

Apabila teh hijau diseduh dengan kuat dan diminum semasa perut kosong, ia boleh menyebabkan reaksi dan kerengsaan pada perut. Tanin dalam teh hijau dapat meningkatkan jumlah asid di perut anda yang membawa kepada masalah pencernaan yang merangkumi sembelit, refluks asid, dan mual.

Bancuh teh hijau dengan air panas boleh meningkatkan kesan sampingan. Kita boleh minum antara 160 dan 180 F. Elakkan teh hijau jika anda menderita sindrom iritasi usus.

Sakit kepala:

Ia juga boleh menyebabkan sakit kepala pada sesetengah orang kerana kafein. Orang yang menderita migrain tidak boleh minum teh hijau dengan kerap. Sekiranya anda mempunyai kepekaan kafein, elakkan minum teh hijau.

Masalah semasa tidur:

orang yang sensitif terhadap kafein boleh menyebabkan masalah tidur . Teh hijau juga mengandungi l-theanine, bahan kimia yang membantu menenangkan tetapi juga meningkatkan kewaspadaan dan fokus - sesuatu yang boleh mengganggu tidur bagi sesetengah orang.

Muntah:

Tanin dalam teh hijau juga boleh menyebabkan mual dan muntah.

Jenis teh hijau :tea::tea::herb: :

Terdapat pelbagai jenis kawasan teh hijau yang disenaraikan di bawah: :small_blue_diamond: Sencha :small_blue_diamond: Gyokuro :small_blue_diamond: Tencha :small_blue_diamond: Matcha :small_blue_diamond: Funmatsucha :small_blue_diamond: Konacha :small_blue_diamond: Shincha :small_blue_diamond: Fukamushicha :small_blue_diamond: Kukicha :small_blue_diamond: Bancha

Teh hijau Matcha:

Matcha dibuat dari daun teh warna dan digiling menjadi serbuk hijau terang. Petani menanam matcha dengan menutup tanaman teh mereka 20-30 hari sebelum menuai. Kemudian batang dan urat dikeluarkan dan daunnya digiling ke dalam serbuk halus yang disebut matcha. Mereka mengelakkan mereka dari cahaya matahari langsung. Ini meningkatkan pengeluaran klorofil, meningkatkan kandungan asid amino, dan memberi tanaman warna hijau lebih gelap.

Kelebihan Matcha:

Matcha dalam makanan anda mencegah penyakit kronik kerana jumlah antioksidan pekat. Ia juga mengurangkan kerosakan sel. Berdasarkan satu anggaran, jumlah katekin tertentu dalam matcha adalah hingga 137 kali lebih besar daripada jenis teh hijau yang lain.

Ia juga melindungi hati dari pelbagai penyakit. Beberapa komponen dalam matcha dapat meningkatkan fungsi otak. Matcha boleh menyebabkan peningkatan perhatian, masa reaksi, dan ingatan. Mengambil 2 gram serbuk teh hijau setiap hari selama 2 bulan membantu meningkatkan fungsi otak pada orang tua.

Matcha kaya dengan antioksidan katekin yang disebut EGCG (epigallocatechin gallate). Ia mencegah penyakit barah.

SENCHA:

Sencha adalah teh hijau Jepun yang paling banyak diminum. Cahaya matahari langsung diperlukan untuk ini dan cenderung menuai pada siraman daun pertama atau kedua. Daun dari tuaian pertama biasanya berkualiti. Daun teh dikukus, dikeringkan, dan kemudian digulung. Menggulung daun memberikan bentuk seperti jarum kepada mereka.

Apabila anda menggulung daun, ia juga membantu mengeluarkan semua jus di dalam daun, sehingga meningkatkan rasa yang dapat digambarkan sebagai sayur, hijau, rumput laut, atau berumput.

Kelebihan sencha:

Terdapat pelbagai faedah sencha seperti berikut: :black_small_square: Meningkatkan aliran darah. :black_small_square: Bantuan penurunan berat badan. :black_small_square: Meningkatkan fungsi otak. :black_small_square: Membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

Selalunya diminum hangat dan sepanjang hari di Jepun. Ia juga membuat teh es yang menyegarkan dengan teh hijau yang energik dan rasa segar.

Gyokuro:

Prosesnya serupa dengan Sencha tetapi ditanam di bawah naungan, hindarkan cahaya matahari daripada cahaya matahari sekurang-kurangnya 20 hari sebelum menuai. Gyokuro sering dibuat dari pelbagai jenis seperti Asahi, Okumidori, Yamakai, dan Saemidori. Teh yang lebih manis dan kurang zat dengan kepekatan nutrien yang lebih tinggi dihasilkan oleh proses penuaian yang unik ini.

Faedah:

Potensi manfaat kesihatan teh hijau Gyokuro adalah seperti berikut: :black_small_square: Pembakaran lemak. :black_small_square: Pastikan kulit anda bersih dan segar. :black_small_square: Ia melindungi dari masalah gigi dan penyakit. :black_small_square: Pencegahan barah. :black_small_square: Makluman Mental.

FUNMATSUCHA:

Ia tidak terik dari cahaya matahari oleh itu mengalami lebih banyak fotosintesis dan memberikan rasa pahit pada teh. Ia senang dibancuh. Anda hanya boleh memasukkan serbuk ke dalam air panas. Walaupun mempunyai rasa pahit, sebenarnya mempunyai antioksidan yang banyak dan berpotensi lebih banyak daripada teh hijau biasa.

Ini adalah minuman paling sihat dan popular di bar dan restoran sushi Jepun yang memberikan rasa dan faedah kesihatan yang luar biasa.

Faedah:

:black_small_square: Ia senang tumbuh. :black_small_square: Ia mempunyai teh hijau pahit tetapi mempunyai rasa yang menyenangkan. :black_small_square: Lebih berpatutan daripada serbuk matcha. :black_small_square: Ia meningkatkan fungsi memori dan otak. :black_small_square: Mengatur tekanan darah.

Ringkasan : Teh hijau adalah jenis teh yang sangat produktif dan berbuah yang dihasilkan dari daun Camellia sinensis. Ia berasal dari China tetapi berkembang ke negara lain di Asia Timur. Ia mengandungi kandungan nutrien dan fitokimia yang kaya seperti polifenol dan kafein. Ia dipenuhi dengan anti-oksidan yang kuat. Ia mempunyai manfaat kesihatan yang berpotensi seperti mencegah penyakit barah, serangan jantung rendah dan penyakit kolesterol, meningkatkan fungsi otak, dll.

Soalan Lazim:

Terdapat beberapa pertanyaan yang sering diajukan oleh orang-orang mengenai teh hijau adalah seperti berikut:

S1: Mengapa teh hijau tidak baik untuk anda?

Penggunaan teh hijau juga menyebabkan masalah hati dan ginjal dalam kes yang jarang berlaku. Tidak selamat digunakan apabila diminum dalam jangka masa yang lama atau dalam dos yang tinggi bermaksud lebih daripada 8 cawan sehari. Ia boleh menyebabkan kesan buruk pada badan anda kerana minum teh hijau dalam jumlah besar.

S2: Apakah masa terbaik untuk minum teh hijau?

Waktu pagi adalah waktu terbaik kerana metabolisme anda adalah yang paling tinggi yang dapat ditingkatkan dengan secawan teh hijau panas. Anda boleh minum teh antara waktu makan, misalnya, dua jam sebelum atau sesudahnya untuk memaksimumkan pengambilan nutrien dan penyerapan zat besi.

S3: Adakah teh hijau memutihkan kulit?

Ya, ia juga mempengaruhi warna kulit kerana anti-oksidan yang memberi manfaat kepada warna kulit. Ia membantu menyingkirkan toksin dari badan yang menjadikan kulit menjadi putih dan mengurangkan kusam dan menjadikan kulit cerah.

S4: Adakah teh hijau menolong anda tidur?

Theanine adalah tidur utama yang mempromosikan sebatian teh hijau. Ia membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan kuantiti dan kualiti tidur. Keluarkan neuron di otak anda yang membolehkan otak anda berehat.

S5: Berapa cawan teh hijau yang terlalu banyak?

Dua hingga tiga cawan sehari cukup untuk individu yang sihat bermaksud 240 hingga 320 mg polifenol. Tetapi sebilangan penyelidik mengatakan minum lima cawan juga tidak membahayakan orang yang sihat. Wanita hamil tidak boleh menggunakan lebih dari 2 cawan sehari.

Kesimpulan:

Teh hijau terbaik adalah minuman paling sihat dan lebih baik daripada teh biasa. Ini adalah sumber kaya antioksidan, nutrien penting, dan polifenol anti-radang yang melindungi dari penyakit kardiovaskular dan faktor risikonya termasuk tekanan darah tinggi dan gangguan metabolisme lipid. Ia juga mempunyai kesan sampingan pada badan. Teh hijau adalah bentuk kafein yang meningkatkan perasaan cemas. Tidur mungkin terganggu kerana meningkatnya kegelisahan dan perut mungkin terganggu dan sakit kepala boleh berlaku. Wap teh hijau juga merupakan kaedah terbaik untuk menyahtoksik pori-pori dan menjadikan kulit anda sentiasa terhidrasi, bersih, dan segar.