Garis hitam dapat melihat garis hitam di leher gigi, di mana ia mencapai gusi. Bergantung pada senario, garis mungkin padat atau putus-putus, beberapa titik hitam yang terputus, atau garis tebal. Noda ini mungkin kelihatan seperti rongga pada pandangan pertama, tetapi tidak. Garis- garis hitam pada gigi hanyalah gaya tartar, yang juga dikenali sebagai kalkulus gigi; Tartar terbentuk apabila plak oral menyerap mineral dari ludah dan sesuai dengan fosil. Pengumpulan ini tidak akan dihilangkan dengan menyikat atau idea kebersihan rumah alternatif.

Garisan hitam

 • Walaupun noda hitam nampaknya merupakan frasa umum, ia sangat penting bagi doktor gigi kosmetik. Ia merujuk kepada garis hitam yang mengalir dari leher gigi ke garis gusi. Jalannya juga padat atau putus-putus, banyak titik hitam terputus, atau garis tebal, bergantung pada senario.

 • Noda ini mungkin kelihatan seperti rongga pada mulanya. Namun, mereka tidak. Mereka juga bukan jenis perubahan warna gigi yang disebabkan oleh makanan dan minuman.

 • Tartar, yang disebut sebagai kalkulus pergigian, adalah penyebab hitam ini.

 • Keretakan pada gigi . Plak oral menyerap mineral dari air liur dan menjadi membatu, membentuk tartar. Menyikat atau rutin kebersihan rumah alternatif tidak akan menghilangkan pengumpulan ini. Sebagai bahagian pembersihan yang berpengetahuan , ia harus dibersihkan.

Punca garis hitam

 • Garis hitam mungkin disebabkan oleh bahan chlorhexidine dalam ubat kumur dan makanan tambahan zat besi.

 • Garis hitam di sekitar gigi dikelaskan sebagai noda luar atau intrinsik. Warna luar dan intrinsik di luar (bermaksud luaran) dan noda yang wujud (bermaksud dalaman) diperlakukan sebaliknya dari yang lain.

 • Garis-garis hitam ini juga boleh disebabkan oleh kesan zat besi dalam larutan oral yang dimakan mengagumi ubat yang sama seperti pendedahan gigi kepada perak dan mangan.

Gigi

 • Ini lebih biasa pada kanak-kanak perempuan daripada pada lelaki, berkaitan dengan kejadian rendahnya karies gigi (rongga) pada kanak-kanak , dan cenderung berulang.

 • Garis noda hitam di sekitar gigi umumnya dijumpai dekat dengan margin tisu haiwan di antara gusi dan gigi dan kelihatan pada satu set gigi primer atau kekal.

 • Sekiranya garis hitam gigi depan anda terpencil, itu kerana masalah mahkota gigi .

Kawal Garis Hitam
Lelaki% 38.30 36.20
Wanita% 61.70 63.20
Bererti umur dalam tahun 39.80 39.90

Ubat Garis Hitam

Berikut adalah pilihan untuk memperbaiki garis hitam seperti itu:

 • Menyikat dan menggosok minimum dua kali sehari.

 • Pemeriksaan gigi dua kali setahun.

 • Pembersihan gigi profesional untuk menghilangkan noda kecil pada gigi luar.

 • Perubahan warna yang mahir untuk gigi dengan regangan pada gigi intrinsik atau noda yang sangat keras kepala .

 • Veneer seramik untuk gigi yang patah , gigi dengan garis hitam, dan gigi yang berwarna dan bengkok.

 • Pengikisan mikro untuk menumpahkan penumpukan plak yang telah menjadi tebal dan mengotorkan batu apung dan asid hidroklorik.

 • Pemutihan dengan bahan-bahan mengagumi Busan, dan bilangan atom11 Tri Polifosfat didapati sangat berkesan.

Ringkasan

Garis-garis hitam pada gigi adalah sejenis tartar, juga dikenal sebagai tartar. Plak ini tidak dapat ditanggalkan dengan sikat alternatif atau pembersihan rumah . Menyikat atau membersihkan rumah alternatif tidak akan menghilangkan plak ini. Ia harus dibuang sebagai bagian dari proses pembersihan yang ditentukan. Garis-garis gelap ini disebabkan oleh kesan zat besi dalam larutan oral dan ubat - ubatan . Sama dengan kesan perak dan mangan pada gigi. Garis berbintik-bintik gelap di sekitar gigi sering dijumpai di tepi tisu haiwan, yang dipercayai berada di antara gusi dan gigi.

Rongga

Rongga adalah celah atau lubang kecil di permukaan gigi yang kaku yang akhirnya rosak. Rongga, juga dikenali sebagai kerosakan gigi atau karies, diciptakan kerana pelbagai sebab, termasuk kuman di mulut , makanan ringan yang kerap, minum minuman bergula, dan tidak menggosok gigi dengan sempurna.

Rongga

Gejala Rongga

Rongga mempunyai pelbagai tanda dan gejala berdasarkan ukuran dan lokasinya . Anda mungkin tidak mempunyai tanda sama sekali ketika rongga baru bermula. Ketika proses pereputan berlangsung, ia mungkin menghasilkan tanda seperti:

 • Sakit gigi sering digambarkan sebagai "kesakitan yang tidak dapat dikawal," adalah ketidakselesaan yang berlaku tanpa amaran.

 • Gigi dengan kepekaan tinggi.

 • Kesakitan bervariasi dari kecil hingga teruk ketika mengunyah makanan, gula-gula, panas atau sejuk.

 • Jurang atau lubang di gigi.

 • Gigi boleh berwarna kecoklatan , hitam, atau putih di kedua sisi.

 • Sakit apabila anda menggigit .

Punca Rongga

Rongga disebabkan oleh kerosakan gigi, yang berlaku dari masa ke masa. Berikut adalah penerangan bagaimana kerosakan gigi timbul:

 • Plak mengambil bentuk Plak adalah lapisan tebal dan jernih yang terbentuk di permukaan gigi anda. Ini disebabkan oleh diet tinggi kanji, serta kebersihan gigi yang buruk. Bakteria memakan gula dan karbohidrat yang tidak tersingkir dari gigi anda, membentuk plak. Tartar boleh terbentuk di gigi anda jika plak ditinggalkan di atasnya, sama ada di atas atau bawah gusi (kalkulus). Tartar menjadikannya lebih sukar untuk menghilangkan plak dan membentuk penghalang kuman.

 • Wabak menyerang asid Plak menurunkan mineral di enamel luar gigi anda yang kuat. Rongga berkembang sebagai celah kecil atau retakan pada enamel sebagai akibat dari pemakaian ini. Sekiranya bahagian enamel usang, mikroorganisma dan asid dapat menembusi lapisan bawah gigi anda. Lapisan ini lebih lembut daripada enamel dan kurang tahan asid. Tiub kecil di enamel sebenarnya berkomunikasi dengan saraf gigi, menyebabkan kepekaan .

 • Kerosakan berlanjutan Ketika kerosakan gigi berlanjutan, mikroorganisma dan asid terus bergerak melalui gigi anda, bergerak di sebelah gigi palsu dalaman (pulpa), yang merangkumi saluran darah dan saraf. Akibat bakteria , pulpa membengkak dan menjadi tidak enak. Oleh kerana tidak ada cukup ruang di bahagian dalam gigi untuk berkembang keradangan, sarafnya terjepit, mengakibatkan ketidakselesaan. Ketidakselesaan boleh merebak jauh dari akar gigi hingga ke tulang .

Faktor Gigi

Faktor yang berada dalam bahaya

Rongga boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang mempunyai mulut yang penuh dengan gigi . Walau bagaimanapun, situasi berikut juga boleh berlaku:

 • Peletakan gigi Peregangan gigi belakang adalah jenis kerosakan yang paling biasa (geraham dan premolar). Gigi ini mempunyai beberapa alur, lubang, sudut, dan pelbagai akar, yang semuanya dapat mengumpulkan zarah makanan . Akibatnya, mereka lebih sukar untuk menjaga kebersihan daripada gigi depan anda, yang lebih halus dan mudah dijangkau.

 • Makanan dan minuman tertentu dilarang Susu, ais krim, madu, gula, soda, buah kering, kek, kue, gula-gula keras dan pudina, bijirin kering, dan kerepek melekat pada gigi anda untuk masa yang lama dan lebih cenderung menyebabkan kerosakan daripada barang yang cepat dibilas oleh air liur.

 • Snek atau menghirup secara berkala Anda makan atau minum minuman bergula secara berkala; anda menawarkan bakteria mulut sebagai bahan bakar tambahan untuk menghasilkan asid yang menyerang dan merosakkan gigi. Menghirup soda atau minuman berasid lain sepanjang hari membantu menjaga persekitaran berasid pada gigi anda.

 • Memberi makan bayi sebelum tidur Ketika bayi diberi botol tidur yang berisi susu , susu formula, jus, atau minuman bergula lain, cairan itu tetap di gigi mereka selama berjam-jam ketika mereka tidur , memberi makan kuman penyebab kerosakan. Kerosakan gigi botol bayi adalah istilah biasa untuk jenis kecederaan ini . Apabila balita minum dari cawan sippy yang berisi minuman ini, mereka boleh menyebabkan kerosakan yang serupa.

 • Menyikat tidak mencukupi Plak cepat terbentuk di gigi anda jika anda tidak menyikatnya sebaik sahaja makan atau minum, dan tahap awal kemerosotan boleh berlaku.

 • Tidak ada fluorida yang cukup dalam pemakanan Fluorida, sejenis mineral semula jadi, boleh membantu mencegah kaviti dan kerosakan gigi walaupun penawar pada peringkat awal. Fluorida ditambahkan ke banyak sistem air awam kerana kelebihan gigi. Ia juga terdapat dalam banyak ubat gigi dan ubat kumur. Walau bagaimanapun, fluorida jarang dijumpai di dalam air botol .

 • Umur, sama ada muda atau tua Rongga sering berlaku di kalangan balita muda dan remaja di Amerika Syarikat. Warga emas juga berisiko lebih tinggi. Gigi boleh merosot, dan gusi boleh merosot dari masa ke masa , menjadikan gigi lebih rentan terhadap kerosakan akar. Selain itu, orang tua lebih cenderung menggunakan ubat yang menyekat aliran air liur, yang meningkatkan risiko kerosakan gigi.

 • Anda mempunyai mulut kering Anda mempunyai mulut kering, kekurangan air liur menyebabkan mulut kering, mencegah kerosakan gigi dengan mencuci makanan dan plak dari gigi anda. Air liur mengandungi zat yang membantu meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria. Mengurangkan pengeluaran air liur, ubat-ubatan tertentu, keadaan perubatan, radiasi ke kepala atau leher, dan ubat kemoterapi dapat meningkatkan risiko rongga anda.

 • Pengisian atau alat pergigian yang telah merosot Tambalan gigi boleh merosot, pecah, atau berkembang kasar sepanjang masa. Plak dapat membina lebih cepat. Akibatnya, menjadikannya lebih sukar untuk dikeluarkan. Peranti pergigian mungkin kehilangan kemampuannya untuk dipasang dengan betul, sehingga reput dapat bermula di bawahnya.

 • Heartburn Asid perut boleh mengalir ke mulut anda (refluks) kerana pedih ulu hati atau penyakit gastroesophageal reflux (GERD), mengikis enamel gigi anda dan menyebabkan kerosakan gigi yang besar, yang mendedahkan lebih banyak dentin pada serangan bakteria, mengakibatkan kerosakan gigi. Doktor gigi anda mungkin menasihatkan anda untuk berjumpa doktor yang memeriksa apakah kehilangan enamel anda disebabkan oleh refluks perut .

 • Gangguan makan adalah sejenis gangguan makan Hakisan gigi dan rongga adalah kesan sampingan anoreksia dan bulimia yang biasa. Asid perut akibat muntah yang kerap (membersihkan) mengalir di atas gigi, menyebabkan enamel larut . Pengeluaran air liur juga mungkin terhambat oleh masalah makan.

Ringkasan

Rongga adalah lubang kecil atau bukaan di permukaan kaku gigi yang rosak secara kekal . Rongga, yang biasanya dikenali sebagai kerosakan gigi, adalah jenis rongga. Rongga menampakkan diri dengan pelbagai cara bergantung pada saiz dan lokasinya. Semasa rongga baru bermula, anda mungkin tidak akan melihat gejala sama sekali. Rongga disebabkan oleh kerosakan gigi, yang berlaku dari masa ke masa . Rongga boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang mempunyai mulut yang penuh dengan gigi. Rongga dan karies gigi sangat biasa sehingga mudah dilepaskan. Anda mungkin juga berpendapat bahawa rongga pada gigi bayi tidak penting. Penjagaan gigi dan mulut yang baik dapat mengelakkan rongga dan kerosakan gigi dengan penjagaan gigi dan mulut yang baik.

Perbezaan antara Rongga Gigi dan Garis Hitam

 • Sebilangan individu mungkin mengelirukan rongga dengan noda dan sebaliknya.

 • Rongga yang juga disebut kerosakan gigi mungkin sesuai untuk ruang yang pecah di permukaan gigi anda, yang akan terasa melekit.

 • Kerosakan boleh menjadi lebih ketara dan lebih mendalam dalam masa dan menghasilkan lubang pada gigi anda, jadi perlu membuat keputusan mengenai doktor gigi .

 • Noda boleh memeriksa rongga namun nampaknya mengecut atau tumbuh dan bukannya menjadi semakin menonjol. Mereka akan hilang setelah menggosok gigi atau mengubah diet anda.

 • Namun, kadang-kadang, perbezaan antara 2 bukan ini jelas. Mari kita periksa gigi anda dengan lebih mendalam untuk membantu anda menentukan sama ada perubahan warna mungkin rongga atau noda. Sebab penumpukan plak yang disebabkan oleh bakteria kromogenik adalah hasil daripada memberus yang sangat sedikit atau tidak sekali setelah makan dan makanan ringan, flos yang tidak betul, tidak betul.

 • Menyikat, tidak ada atau tidak memadai flos, snek sebelum tidur , atau campuran semua aktiviti yang disebutkan.

 • Ia mungkin menjadi penyebab pertama garis hitam itu. Plak pembentukan tidak akan mengabaikan langsung atau dengan mudah, terutamanya jika anda sering minum kopi, teh, atau berbeza minuman dengan alkaloid.

Pencegahan dari garis hitam pada gigi

 • Ikut dorongan minyak.

 • Berus dengan hidrogen karbonat.

Pencegahan

 • Gunakan oksida.

 • Makan buah-buahan dan sayur - sayuran .

 • Hentikan noda gigi sebelum ia berlaku.

 • Jangan memandang rendah nilai menyikat dan flos.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang mempunyai banyak pertanyaan mengenai "garis hitam pada gigi", dan beberapa yang paling biasa disenaraikan di bawah:

1. Namun, adakah seseorang menghilangkan garis hitam pada gigi anda?

Noda gelap yang disebabkan oleh pewarnaan dangkal, tartar, jangkitan, dan pembusukan sering dielakkan jika perawatan mulut yang betul dijaga. • Sikat berganda setiap hari sekurang-kurangnya 2 minit setiap kali. • Gunakan gigi palsu halida sekali menyikat untuk menghilangkan plak dan melawan kerosakan dengan berkesan. • Benang sekurang-kurangnya sekali sehari untuk menghilangkan plak di antara gigi .

2. Apakah garis hitam pada gusi?

Garis gelap berasal dari sengatan mahkota gigi dari barang seramik. Logam bertemu di tepi pisau di garis gusi. Di hujung pisau, sebilangan kecil logam terus ditunjukkan. Salah satu teknik yang tidak digunakan oleh doktor gigi kosmetik adalah menutupi garis gelap tipis di bawah garis gusi.

3. Bolehkah anda membuang tartar hitam sendiri?

Walaupun anda tidak dapat membuang tartar di rumah dengan selamat, dengan rutin kebersihan mulut yang sangat baik, penyingkiran plak sering dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut: gosok gigi anda dua kali sehari dengan berus gigi yang lembut.

4. Bolehkah anda membuang tartar hitam sendiri?

Walaupun anda tidak dapat membuang tartar di rumah dengan selamat, dengan rutin kebersihan mulut yang sangat baik, penyingkiran plak sering dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah berikut: gosok gigi anda dua kali sehari dengan berus gigi yang lembut.

5. Mengapakah gigi saya reput dan pecah?

Karies gigi biasanya disebabkan oleh pengambilan makanan bergula atau berkanji dan tidak mengikuti rutin penjagaan mulut yang baik. Sekiranya gigi tidak dibersihkan secara berkala, mikroorganisma mulut menghasilkan lapisan plak melekit yang menumpuk dan mungkin melarutkan enamel gigi.

6. Seperti apa bau karies gigi?

Nafas berbahaya gigi yang merosot menyebabkan bau busuk.

7. Mengapa gigi saya berbau seperti kotoran?

Kebersihan mulut yang buruk akan menyebabkan nafas anda berbau seperti bulu. Berus dan flos tidak betul dan sering dapat menimbulkan bau nafas anda kerana plak dan mikro. ' tidak dikeluarkan dengan penahan benang di antara gigi anda, sehingga nafas anda berbau tidak menyenangkan.

8. Apa yang berlaku apabila gigi anda reput?

Karies gigi adalah kecederaan pada permukaan gigi atau enamel. Ia berlaku apabila bakteria di mulut anda menghasilkan asid yang menyerang enamel. Karies gigi akan mengakibatkan rongga (karies gigi) yang berlubang di gigi anda. Sekiranya kerosakan gigi tidak dirawat, ia boleh menyebabkan sakit , jangkitan, dan bahkan kehilangan gigi.

9. Adakah kerosakan gigi akan menyebabkan anda sakit? Adakah gigi busuk akan membuat anda sakit?

Jawapannya adalah ya, akhirnya. Kesihatan mulut yang buruk membolehkan mikroorganisma muncul di mulut anda dan menyebabkan jangkitan. Jangkitan pada gigi disebut abses, dan jika tidak dirawat, ia boleh membawa akibat yang serius.

10. Apakah garis coklat pada gigi, dan bagaimana anda dapat menghilangkannya?

Noda, tompok, atau garis coklat pada gigi anda dapat menunjukkan masalah dengan kebersihan gigi anda. Kerosakan gigi dan rongga boleh muncul sebagai noda gelap, sementara plak mengeras menjadi tartar, bahan kuning atau coklat yang terdapat di sepanjang garis gusi.

Kesimpulannya

Garis-garis gelap pada gigi ini adalah tartar. Alternatif menyikat atau membersihkan rumah tidak dapat menghilangkan plak ini. Plak tidak dapat dikeluarkan dengan cara menyikat atau kaedah lain. Ia harus dibuang sepanjang prosedur pembersihan. Zat besi dalam larutan dan ubat oral menyebabkan garis-garis gelap seperti perak dan mangan pada gigi. Pada gusi dan gigi haiwan biasanya terdapat garis-garis berbintik gelap di sekitar gigi.

Rongga lubang kekal atau bukaan di firma gigi ' permukaan . Rongga adalah sejenis kerosakan gigi. Bergantung pada ukuran dan lokasinya, rongga dapat muncul dengan banyak cara. Pada peringkat awal rongga, anda mungkin tidak melihat sebarang gejala. Rongga disebabkan oleh kerosakan gigi. Rongga boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang mempunyai mulut besar. Malangnya, rongga dan kerosakan gigi terlalu biasa. Anda juga mungkin menganggap rongga pada gigi bayi tidak penting. Kebersihan mulut dan gigi yang baik dapat mencegah rongga.

Penyebab intrinsik adalah pembusukan, rongga, trauma, ubat pasti, dan jangkitan asas atau pulpa (lapisan gigi paling dalam). Gejala gigi gelap jika pewarnaan gelap disebabkan oleh kerosakan atau penyakit, apabila tartar menumpuk, bintik-bintik gelap dan perubahan warna menjadi lebih ketara apabila mikroorganisma menyapu enamel. Noda gelap akibat pereputan atau rongga: pengamal perubatan anda boleh membuang bahan yang sudah reput dan memulihkannya hanya dengan pengamal perubatan atau pakar kebersihan anda, yang akan membuang tartar tersebut tanpa merosakkan gigi dan email anda.

artikel berkaitan

Gigi retak: Diagnosis dan Pengurusan

Mana-mana doktor gigi yang berurusan dengan gigi yang retak menghadapi masalah diagnostik dan pemulihan. Bergantung pada kedudukan dan tahap retakan, yang sukar untuk dikenali dan dilihat, gigi yang retak mungkin terdapat dengan pelbagai petunjuk dan gejala. Dalam literatur baru-baru ini, telah ada perdebatan mengenai bagaimana merawat gigi yang patah.

Jalur keluli tahan karat sebelumnya biasa digunakan sebagai alat sementara dan diagnostik sebelum pemulihan liputan sepenuhnya. 1 Jika pulpa menjadi jengkel yang tidak dapat dipulihkan, rawatan saluran akar (RCT) diikuti dengan mahkota disarankan. 2 Selepas enam bulan, satu kajian melaporkan kejayaan dengan pemulihan komposit terikat, tanpa perbezaan antara pemulihan dengan dan tanpa cuspal cov.

Pergigian Pergigian: Semua yang perlu anda ketahui

Mahkota gigi adalah satu-satu-jenis-jenis, pembaikan tahan lama. Mereka menyerupai "tutup" berongga berbentuk gigi yang terletak di atas gigi semula jadi yang disiapkan.

Mahkota menutupi seluruh kawasan gigi yang kelihatan di dan di atas garis gusi apabila disemen di tempatnya.

Mahkota juga dapat digunakan untuk mengganti gigi yang hilang yang telah hilang akibat penyakit, kerosakan, atau kecelakaan dalam situasi implan. Di mana tidak ada struktur semula jadi gigi atau akar untuk menyokong dan menahan mahkota di tempatnya, implan gigi adalah akar tiruan yang dimasukkan ke dalam tulang rahang.

Apakah tujuan mahkota gigi?

Peranan utama mahkota adalah untuk mengembalikan kekuatan, fungsi, dan bentuk gigi.

5 Masalah Umum Gigi Bijak Yang Terpengaruh

Gigi adalah salah satu aspek yang paling tidak dihargai dari tubuh kita, sekurang-kurangnya sehingga masalah muncul. Salah satu masalah ini adalah letusan gigi kebijaksanaan, yang dalam banyak kes memerlukan pengekstrakan pembedahan.

Gigi kebijaksanaan menjadi semakin tidak diperlukan seiring berjalannya waktu. Kita boleh menggigit dan mengunyah makanan tanpa gigi belakang, yang boleh menyusahkan dan menyakitkan.

Gigi bijak adalah set geraham ketiga yang muncul di bahagian belakang mulut pada orang yang berumur antara 17 hingga 21. Pada masa itu, kebanyakan orang mempunyai set gigi dewasa yang lengkap. Akibatnya, gigi kebijaksanaan banyak orang tumbuh di persekitaran yang terkena dampak, atau di mana mereka tidak mempunyai akses kepada makanan.

Soalan Lazim

Bolehkah Anda Menghilangkan Garis Hitam Di Sekitar Mahkota Gigi?

"Dr. Groy, mengapa ada garis hitam di sekitar mahkota gigi ini? " Saya sering ditanya. Nasib baik, garis hitam itu tidak menunjukkan bahawa mahkota dikompromikan secara struktur. Walau bagaimanapun, garis seperti ini boleh menjadi tidak sedap dipandang, terutamanya jika ia bergerak di sepanjang gigi depan. Sebagai doktor gigi di Leesburg, saya dapat menasihati anda cara menghilangkan garis hitam sambil menjaga kesihatan gigi anda.

Mengapa mahkota saya mempunyai garis hitam di sekelilingnya?

Bahan yang digunakan untuk membina mahkota gigi adalah penjelasan yang paling biasa. Porselin gigi digabungkan menjadi asas logam dalam porselin yang menyatu untuk pemulihan logam, atau PFM. Porselin menyerupai warna dan struktur semula jadi gigi, sementara pangkalan logam memberikan sokongan.

Mengapa Gigi Anda kelihatan lut sinar? 3 Sebab dan Rawatan yang Mungkin?

Anda mungkin akan melihat deretan gigi putih mutiara yang indah ketika anda tersenyum. Namun, pemeriksaan yang lebih dekat dapat menunjukkan bahawa putih mutiara anda tidak begitu mengagumkan seperti yang anda rancangkan. Gigi anda kelihatan lut sinar, jika tidak jelas sepenuhnya, di beberapa kawasan.

Sekiranya anda mengalami gigi lut sinar di Perth, Australia Barat, hubungi Cambridge City Dental segera!

Anda menjaga gigi dengan baik dan menganggapnya dalam keadaan baik.

, Mengapa gigi anda kelihatan pudar dan bukannya bertenaga? ** Apa yang Menyebabkan Gigi Anda Menjadi Lut?

Enamel di bahagian luar gigi anda adalah bahan separa lut sinar yang memberikan warna pada gigi anda.

Apa yang menyebabkan gusi hitam?

Warna gusi seseorang berbeza dari orang ke orang. Keadaan perubatan, ubat, merokok, atau faktor gaya hidup lain boleh menghasilkan gusi hitam dan perubahan warna gusi yang lain.

Gusi adalah tisu kuat yang mengelilingi dan menstabilkan gigi. Mereka hadir dalam berbagai warna, mulai dari merah hingga merah jambu hingga coklat hingga hitam.

Kesihatan mulut yang baik sangat penting untuk kesihatan keseluruhan. Perubahan warna gusi boleh menunjukkan keadaan kesihatan yang mendasari, jadi seseorang harus berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkannya.

Penyakit gusi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Gusi hitam boleh disebabkan oleh pelbagai gangguan, termasuk:

Melanin adalah pigmen yang terdapat di kulit. Warna gusi anda boleh berkisar dari merah hingga merah jambu hingga coklat hingga hitam. Badan mengeluarkan bahan-bahan ini sendiri.

Kesimpulannya

Matlamat kajian ini adalah untuk menggambarkan ciri klinikal, radiografi, dan histologi gigi molar pertama mandibula pada anjing dengan anomali perkembangan yang sebelumnya dikaitkan dengan penyerbu sarang dan mutiara enamel.

Bahan dan Kaedah: Anjing dengan gigi geraham pertama mandibula yang terkena diperiksa secara kasar dan melalui radiografi intraoral. Gigi yang rosak secara endodontik dan / atau secara berkala diekstraksi dan dirawat dengan kombinasi tomografi mikro, histologi, dan imunohistokimia antibodi anti-amilogenik.

Enam anjing didapati mengalami anomali perkembangan gigi geraham mandibula pertama mereka, berjumlah 11 gigi. Itu adalah keadaan terang-terangan.

Darah mungkin tumpah keluar dari saluran darah ketika gigi tersingkir dalam kemalangan. Hasil sampingan dari kebocoran darah ini (kebanyakannya besi) dapat memasuki tubulus kecil di dalam gigi. Produk sampingan ini boleh mengubah warna gigi menjadi kelabu, coklat, atau bahkan hitam. Biasanya, pergeseran warna tidak berlaku dengan segera. Perubahan warna boleh mengambil masa sehingga dua minggu untuk ditunjukkan. Perubahan warna yang lain mungkin disebabkan oleh kerosakan gigi yang mendalam atau penyerapan semula, yang mengakibatkan gigi merah jambu / merah.

Penjagaan Gigi untuk Gigi Tercedera

Kerosakan yang dilakukan di dalam gigi biasanya tidak dapat dipulihkan, tetapi ia dapat dipulihkan dalam kes-kes yang jarang berlaku, terutamanya jika ia hanya disebabkan oleh kerosakan. Berani adalah peraturan biasa.

Apa itu "Noda Hitam"?

Walaupun noda hitam mungkin merupakan frasa umum, ia mempunyai makna yang sangat spesifik di kalangan doktor gigi kosmetik. Ia merujuk kepada garis hitam yang mengalir dari leher gigi ke garis gusi. Garisnya mungkin padat atau putus-putus, beberapa titik hitam terputus, atau garis tebal, bergantung pada senario. Noda ini mungkin kelihatan seperti rongga pada pandangan pertama, tetapi tidak. Mereka juga bukan jenis perubahan warna gigi yang disebabkan oleh makanan dan minuman. Tartar, yang biasanya dikenali sebagai kalkulus gigi, inilah yang menyebabkan garis-garis hitam pada gigi. Plak oral menyerap mineral dari air liur dan menjadi membatu, membentuk tartar. Berus atau bentuk kebersihan rumah yang lain tidak akan dapat menghilangkan penumpukan ini.

Menceritakan Perbezaan antara Noda Hitam dan Rongga

Bagaimana anda dapat membezakan antara noda hitam, rongga, perubahan warna, dan masalah pergigian lain? Perbezaan yang paling ketara adalah bahawa noda hitam adalah deposit pada gigi, sedangkan rongga adalah lubang pada gigi. Tidak dapat membezakan dengan melihatnya? Untuk merasakan kawasan gelap, gunakan lidah anda atau alat yang selamat untuk gigi (seperti tusuk gigi atau floser). Ini noda gelap jika terbentuk dari gigi. Ia adalah rongga jika lubang. Perubahan warna adalah noda hitam yang tidak terbentuk atau tidak ada lubang. Perubahan warna biasanya merebak ke seluruh gigi anda. Merokok dan amalan lain yang mengotorkan gigi di lokasi tertentu boleh menyebabkan perubahan warna setempat. Sebagai alternatif, pewarnaan boleh menjadi pilihan.

Noda Tidak Melindungi Gigi Anda

Penting untuk diingat bahawa noda hitam tidak melindungi gigi anda dari rongga sendiri. Sebaliknya, mereka dikaitkan dengan risiko rongga yang lebih rendah kerana ia terbentuk di mulut dengan keadaan yang membantu memelihara gigi dari kerosakan. Sebagai kanak-kanak, banyak orang mengembangkan tartar hitam. Orang yang mempunyai kadar kalsium yang tinggi dalam air liur mereka cenderung mendapat noda hitam ini. Kerana kandungan kalsium yang tinggi, tartar cenderung menangkap bahan-bahan yang tidak berwarna. Sebaliknya, kadar kalsium yang tinggi membantu meneutralkan asid dalam air liur anda. Kalsium adalah ion kuat untuk asid penampan, itulah sebabnya ia digunakan dalam antasid. Tartar juga boleh berubah menjadi hitam jika anda menggunakan makanan tambahan besi cair.

Pembersihan Lebih Kerap Boleh Mengawal Noda Hitam

Terdapat ubat mudah yang tersedia jika anda mempunyai noda tartar hitam. Penyelesaian yang paling mudah adalah dengan meningkatkan kekerapan pembersihan gigi biasa. Dengan cara itu, kita akan dapat menghilangkan tartar sebelum membentuk noda yang kelihatan. Penyakit gusi, yang menyebabkan gusi surut, dapat dicegah dengan pembersihan gigi yang lebih kerap. Ini juga membolehkan kita memeriksa gigi anda untuk memastikan bahawa tompok gelap pada gigi anda bukan rongga. Penting untuk diingat bahawa gigi tidak dilindungi oleh noda. Faktor-faktor yang sama yang menyebabkan noda juga melindungi gigi anda. Menghilangkan noda meningkatkan penampilan senyuman anda sambil tidak menimbulkan risiko pada gigi anda.

Pilihan Rawatan untuk Garisan Hitam di Gigi Depan Anda

Plak gigi dari bakteria dapat membentuk garis hitam di sekitar gigi, terutama pada gigi depan. Sebilangan garis hitam disebut "garis kegilaan", yang melalui enamel gigi yang berubah warna. Bakteria yang menyebabkan garis hitam di sekitar gigi depan anda tidak sama dengan bakteria yang menyebabkan noda lain. Bakteria kromogenik adalah bakteria yang mempengaruhi gigi depan anda. Downtown Atlanta Dentistry menyediakan pelbagai teknik pergigian kosmetik untuk menghilangkan noda dengan berkesan. Pengumpulan Plak Mungkin utama

Sebab

Penumpukan plak yang disebabkan oleh bakteria kromogenik disebabkan oleh tidak cukup atau tidak memberus gigi selepas makan dan / atau makanan ringan, flossing yang tidak sesuai, memberus gigi yang tidak baik, flossing tidak atau tidak mencukupi, snek sebelum tidur, atau gabungan semua perkara di atas. Ada juga kemungkinan bahawa ia adalah akar garis hitam. Plak tidak mudah hilang atau cepat, terutamanya jika anda minum kopi, teh, atau minuman berkafein lain setiap hari. Komponen chlorohexedine dalam ubat kumur dan zat besi juga boleh menghasilkan garis hitam ini. Noda ekstrinsik dan intrinsik adalah garis hitam di sekitar gigi.

Noda Ekstrinsik dan Intrinsik

Noda ditangani secara berbeza bergantung pada sama ada ia ekstrinsik (bermaksud luaran) atau intrinsik (bermaksud dalaman). Pengaruh zat besi dalam larutan oral yang tertelan, seperti ubat-ubatan, serta pendedahan gigi kepada perak dan mangan, boleh menyebabkan garis hitam ini. Ini lebih biasa pada wanita daripada lelaki, dikaitkan dengan kejadian karies (rongga) yang lebih rendah pada kanak-kanak, dan mempunyai kecenderungan untuk berulang. Garis noda hitam di sekitar gigi terbentuk pada satu set gigi primer atau kekal, biasanya di sepanjang apa yang disebut tepi gingival antara gusi dan gigi. Sekiranya garis-garis hitam pada gigi depan anda terpencil akibat kesukaran mahkota gigi,

Kit Pemutihan Gigi

Sistem pemutihan yang dijual sebagai rawatan over-the-counter (OTC) biasanya kit yang boleh dibawa pulang. Walaupun murah, alat ini mesti digunakan setiap hari selama beberapa minggu sebelum melihat faedahnya. Alat pemutihan profesional juga tersedia, yang biasanya dilakukan di bawah pengawasan doktor gigi. Perlu diperhatikan bahawa penyelesaian pemutihan pada kit ini lebih kuat daripada yang terdapat pada kit over-the-counter atau jalur pemutihan.

Pergigian Laser sebagai Rawatan

Pergigian laser, yang menjadi semakin popular kerana ciri pemutihan yang berkesan dan fungsi menjimatkan masa, adalah pilihan rawatan lain untuk garis hitam gigi anda. Pergigian laser, sebaliknya, mahal dan kadang-kadang terhad kepada jenis rawatan pergigian sebelumnya. Pergigian laser intensif mungkin memerlukan penggunaan ubat gigi pemutih dan kit pemutihan profesional selama beberapa minggu.

Mengeluarkan Garis Hitam pada Gigi

Pada kulit putih anda yang mempesona, garis-garis hitam di garis gusi adalah ketidaksempurnaan yang menonjol. Terdapat pelbagai sebab mengapa garis hitam berkembang. Dari kebersihan mulut yang buruk hingga memakan makanan dan minuman tertentu, atau bahkan ketidakseimbangan kimia dalam tubuh, terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan kimia. Mereka juga boleh menjadi petunjuk masalah gigi yang lebih serius. Sekiranya anda mempunyai garis hitam pada mahkota pergigian anda, kemungkinan asas hitam mahkota bersatu logam lama kelihatan. Anda telah sampai ke laman web yang betul jika anda melihat garis hitam atau tanda pada garis gusi gigi anda. Penyingkiran garis hitam pada gigi bergantung pada menentukan sebab yang mendasari. Maka ini adalah untuk mencari kaedah terbaik untuk merawat dan memulihkan gigi ke keadaan semula jadi.

Garis-garis hitam yang disebabkan oleh pembentukan tartar

Plak tumbuh secara semula jadi pada gigi, terutamanya berhampiran garis gusi. Plak ini akan dikalsifikasi dan mengeras menjadi tartar, juga dikenal sebagai kalkulus, jika tidak dihilangkan dengan menyikat dan flos. Doktor gigi adalah satu-satunya orang yang boleh membuang tartar. Dalam situasi lain, seperti ketika kadar tembaga atau zat besi badan anda berlebihan, tartar mungkin kelihatan hitam. Semasa pemeriksaan pergigian, doktor gigi dapat menghilangkan penumpukan tartar hitam dan mengesyorkan prosedur memberus dan flosing yang betul untuk mengelakkan penambahan tambahan.

Noda hitam atau perubahan warna gigi

Pengaruh luaran, seperti makanan atau minuman yang anda makan, boleh menyebabkan gigi menjadi hitam atau kelabu (anggur merah dan kopi adalah penyebabnya). Ia juga mungkin disebabkan oleh masalah gigi yang mendasari. Pewarnaan pada lapisan dalam gigi, seperti lapisan dentin, boleh disebabkan oleh enamel yang pecah atau pecah di permukaan gigi. Untuk mengelakkan pewarnaan di masa depan, punca pemboleh ubah dalaman dan luaran mesti dikenal pasti terlebih dahulu. Kemudian, rawatan seperti pemutihan gigi atau venir porselin boleh digunakan untuk mengembalikan warna semula jadi gigi.

Garis hitam pada mahkota gigi

Orang-orang yang mempunyai mahkota gigi cenderung terkena kesan hitam pada gigi mereka. Lapisan porselin yang terikat pada asas logam adalah perkara biasa pada mahkota era yang lebih tua. Pada garis gusi, penutup porselin mungkin akan hilang, memperlihatkan dasar logam, yang tampak hitam atau biru keabu-abuan. Gum disease and gum recession can also be indicated by black lines under crowns. Receding gums expose the crown's base, exposing the steel base or original tooth beneath, which might appear black.

Steps to take if black lines appear on your crown

Address Gum recession

If gum recession has started, it must be treated right once to avoid further damage to your oral health. It may also prevent any more black lines from forming at the gum line beneath any previous crowns you have.

Address Tooth decay

If the tooth beneath the crown has rotted, it should be treated to keep the crown stable while considering other options like a replacement crown or a dental implant.

Get a replacement crown

Because newer dental crowns do not have a metallic basis, there is no possibility for the crown to generate a black line. However, a black line may still emerge if the underlying tooth is black or decayed.

Consider dental implants

Both the crown and the root of the tooth are replaced with dental implants. They look, act, and function just like natural teeth, with no risk of a black line forming at the base of your tooth as a result of the implant. Depending on your dental needs, dental implants can replace one, many, or all of your teeth.

What gives teeth color?

Black teeth are a sign of an underlying dental problem that should not be overlooked. Teeth are often white, whitish-yellow, or whitish-gray in hue. Because of the amount of calcium in the enamel, teeth take on a white tone. The hard, outer layer of the teeth is enamel. Calcium is a whitish substance by nature. Calcium is responsible for the majority of the colouring of teeth. Combinations of different materials, on the other hand, can impart colours of grey and yellow to the teeth. Over time, your enamel thins, allowing the dentin, the underlying layer, to show through. The teeth may appear darker as a result of this. Enamel on teeth can be discoloured from the outside as well.

What are the symptoms of black teeth?

Spots on the teeth that appear brown or grey in colour may develop into black teeth. These areas may eventually turn black. Other times, a person's teeth will have what appear to be black, pinpoint-like regions right below the gum line. This is a frequent sight in children with black teeth. The inside of the front lower teeth and the outside of the molars are common places for black tartar to form. In locations where the tooth enamel has been lost, black teeth may form holes.

How can black teeth be treated?

Even with the best at-home treatment, black teeth are difficult to remove. Black teeth, on the other hand, necessitate the care of a dental specialist. A dentist will inspect your teeth and propose remedies based on the underlying causes of your dark teeth. Using the Healthline Find Care service, you may find a dentist in your neighbourhood. If black tartar is the underlying problem, a dentist may utilize special equipment to remove the tartar. Hand scalers, for example, are designed to scrape plaque and tartar off of the teeth. A dentist may need to use special vibrating devices to break off tartar in some cases. Ultrasonic instruments are what they're called.

When decay can't be removed?

Unfortunately, there are situations when a dentist's instruments are insufficient to remove black teeth. When dental decay is the root of the problem, this is true. A dentist may be able to remove the decay and insert a filling in the hole left by the decay. If dental decay has progressed to the dentin, the inner material beneath the tooth enamel, a crown may be required. A crown is a tooth-shaped cap that a dentist can place over a diseased tooth after it has been cleaned of rotting material. A root canal is the name for this procedure. A tooth may be too damaged or decaying to be preserved in some cases. In certain cases, a dentist may propose tooth extraction.

What causes teeth to look yellow?

Teeth get dull and lose their dazzling, white gleam due to a variety of circumstances. Certain foods can discolour the enamel of your teeth, which is the outermost layer. Plaque buildup on your teeth can also cause them to seem yellow. Cleaning and whitening solutions can usually be used to cure this form of discolouration. However, teeth might seem yellow if the hard enamel has eroded, exposing the dentin beneath. Dentin is a bone substance that lies beneath the enamel and is naturally yellow.

Here are six easy techniques to whiten your teeth naturally.

1. Practice oil pulling

Oil pulling is an ancient Indian folk treatment for improving oral hygiene and eliminating toxins from the body. The procedure is swishing oil around in your mouth to remove bacteria that can cause plaque and yellowing of your teeth (2Trusted Source). Oil pulling was traditionally done using sunflower or sesame oil, although any oil will do. Coconut oil is a popular choice since it tastes good and has a lot of health benefits. Coconut oil is also high in lauric acid, which is known for its anti-inflammatory and antibacterial properties (3Trusted Source, 4Trusted Source, 5Trusted Source, 6Trusted Source).

2. Brush with baking soda

Baking soda is a common ingredient in commercial toothpaste because of its inherent whitening effects. It's a gentle abrasive that can be used to remove surface stains from teeth. Baking soda also creates an alkaline environment in your mouth, which inhibits bacteria growth (9Trusted Source). This isn't a quick fix, but you should see a difference in the appearance of your teeth over time. Brushing your teeth with ordinary baking soda has not been shown to whiten your teeth, but multiple studies have shown that toothpaste containing baking soda has a considerable whitening impact.

3. Use hydrogen peroxide

Hydrogen peroxide is a naturally occurring bleaching agent that also kills bacteria in the mouth (12Trusted Source). Because of its capacity to kill bacteria, people have been using hydrogen peroxide to treat wounds for years. Many professional whitening creams contain hydrogen peroxide, but at a far higher concentration than you'll be using. Unfortunately, no research have looked into the effects of simply rinsing or brushing with hydrogen peroxide, however various studies have looked into commercial peroxide toothpastes. According to one study, using a toothpaste with baking soda and 1% hydrogen peroxide resulted in substantially brighter teeth (13Trusted Source).

4. Eat fruits and vegetables

Fruit and vegetable-rich diets may be beneficial to both your body and your teeth. Crunchy, raw fruits and vegetables can help push plaque away as you eat, though they're no substitute for brushing. Strawberry and pineapple are two fruits that have been touted as tooth whiteners.

Stroberi

A natural cure used by celebrities is whitening your teeth with a strawberry and baking soda mixture. The malic acid present in strawberries, according to proponents, will erase discolouration from your teeth, while the baking soda will buff away stains. However, science has not totally backed up this cure. Strawberry juice may help exfoliate your teeth and make them appear brighter, but it is unlikely that it can penetrate the stains on your teeth. When compared to conventional whitening methods, a strawberry and baking soda mixture generated very little colour change in teeth, according to a recent study (26Trusted Source). If you go ahead and do it, you'll be glad you did.

Nenas

Bromelain, an enzyme contained in pineapples, was found to be substantially more effective at eliminating teeth stains than regular toothpaste in a research (29Trusted Source). Eating pineapples, on the other hand, does not appear to have the same effect.

5. Prevent tooth stains before they happen

Limit staining foods and beverages

Coffee, red wine, carbonated beverages, and dark berries are all known to discolour teeth. That doesn't mean you should avoid them entirely, but you should limit the amount of time they come into touch with your teeth. To avoid direct contact with your teeth, sip liquids that are known to stain teeth with a straw if at all possible. Brush your teeth as soon as possible after consuming one of these foods or beverages to minimize the effects on your tooth's colour. In addition, avoid smoking and chewing tobacco, as both can stain your teeth.

Limit your sugar intake

Reduce your sugar intake if you desire whiter teeth. Streptococcus mutans, the principal type of bacterium that produces plaque and gingivitis, thrives in a high-sugar diet (30, 31Trusted Source). After eating a sugary snack, wash your teeth as soon as possible.

Get plenty of calcium in your diet

Enamel erosion exposes the yellow dentin underlying, which causes some tooth discolouration. As a result, everything you do to improve your teeth's enamel will help maintain them dazzling white. Milk, cheese, and broccoli are calcium-rich foods that may help protect your teeth from enamel erosion.

6. Don't underestimate the value of brushing and flossing

While some tooth discolouration is caused by ageing, the majority of it is caused by plaque buildup. Brushing and flossing your teeth on a regular basis can help keep your teeth white by eliminating bacteria in your mouth and preventing plaque buildup. Toothpaste eliminates stains on your teeth gently, while flossing removes bacteria that cause plaque. Dental cleanings on a regular basis can also assist your teeth stay clean and white.

Soalan Lazim

Why do I have lines on my teeth?

Image result for Black lines on teeth

Craze lines are those thin, generally vertical lines on the front of your teeth. They're the result of a lifetime of use, abuse, and, in some cases, heredity . Craze lines are microscopic fractures in the tooth's enamel, or outer layer of protection.

Are black lines on teeth normal?

These stains may appear to be cavities at first glance, but they are not. They're also not the kind of tooth discolouration caused by foods and drinks. Tartar, commonly known as dental calculus, is what causes these black streaks on teeth.

Why do I have brown lines on my teeth?

Brown stains, patches, or lines on your teeth could indicate a problem with your oral hygiene. Tooth decay and cavities can appear as dark stains, while plaque hardens into tartar, a yellow or brown substance found along the gum line.

What age do craze lines appear?

In fact, about half of all children between the ages of 10 and 18 bite their nails. Because the behaviour usually stops by the age of 30, fewer people bite their nails later in life.

Kesimpulannya

Replacing the crown is the greatest option to get rid of that unsightly dark line. In the majority of cases, we can use a porcelain dental crown that looks absolutely natural. Today's dental porcelain is also extremely sturdy, so you won't be sacrificing any strength by opting for a metal-free crown. Cavities come in a variety of shapes and sizes. In most cases, however, they appear on teeth as small holes, chips, or black stains. The perforations can range in size from a few dots to the entire tooth. They can appear brown, yellow, or black at times.