Cendawan jamur hitam muncul apabila dua spora sel tunggal bergabung. Spora acuan boleh terdapat di mana sahaja termasuk pakaian dan barang keperluan rumah lain. Walaupun keadaan di dalam rumah tidak cukup baik untuk pertumbuhan jamur jamur, mereka masih boleh tumbuh di bilik mandi. Ini terutama disebabkan oleh tahap kelembapan dan kelembapan yang tinggi di bilik mandi .

Cendawan jamur hitam mungkin bukan cetakan toksik hitam, itu tidak semestinya cendawan tidak beracun.

Apa itu acuan?

Acuan adalah sejenis kulat. Ia hadir hampir di mana-mana, termasuk udara. Secara amnya, jumlah jamur yang normal di alam sekitar tidak menimbulkan risiko kesihatan yang besar bagi orang yang sihat dengan fungsi sistem imun yang tetap. Tidak ada satu jenis cetakan yang disebut "cetakan hitam" - banyak cetakan berwarna hitam. Apabila orang menggunakan istilah tersebut, mereka mungkin merujuk pada jenis yang disebut Stachybotrys chartarum (S. chartarum), juga dikenal sebagai Stachybotrys atra.

Tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa pendedahan kepada S. chartarum lebih berbahaya daripada pendedahan kepada jenis acuan lain.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin lebih sensitif terhadap spora jamur daripada yang lain, dan mereka mungkin mengalami gejala pernafasan setelah menyedut walaupun sebilangan kecil spora . Dalam jumlah yang banyak, spora jamur boleh menyebabkan kesihatan yang teruk pada hampir semua orang. Oleh itu, orang harus membuang sebarang pertumbuhan jamur di rumah dan mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya tumbuh semula.

Dalam artikel ini, kita melihat beberapa fakta dan mitos mengenai pendedahan acuan hitam. Kami juga menerangkan cara menghilangkan dan mencegah pertumbuhan jamur di rumah.

Bagaimana acuan berubah menjadi cendawan?

Sekiranya anda pernah mengalami pecah atau kebocoran paip di rumah anda, sudah pasti anda pernah mendengar mengenai acuan. Tetapi, apa sebenarnya, acuan dan bagaimana acuan berubah menjadi cendawan? Sebelum kita dapat membincangkan hal ini, kita mesti terlebih dahulu memahami apa itu acuan ; lebih jauh lagi, kita perlu mengetahui keadaan apa yang mesti ada untuk menyebarkannya.

Secara ringkas, acuan adalah istilah generik untuk semua jenis kulat atau kulat . Ia boleh dijumpai di dalam dan di luar rumah dan memerlukan kelembapan untuk merebak dan tumbuh. Pertumbuhan ini berbahaya bagi manusia dan boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan. Di samping itu, acuan merosakkan apa sahaja bahan yang tumbuh; ini boleh mendatangkan malapetaka bukan hanya untuk lantai dan kabinet, tetapi juga integriti struktur rumah.

Acuan dicirikan sebagai pertumbuhan yang berbau busuk. Ia hadir dalam banyak warna, mulai dari warna hitam dan coklat hingga warna hijau, merah jambu dan kuning. Spora acuan dapat dijumpai hampir di mana-mana dan tidak semua jenis acuan berbahaya. Sebenarnya, beberapa acuan mempunyai aplikasi yang berguna. Kami menggunakannya untuk membuat roti, keju tertentu, dan juga ubat (Penisilin) ​​- hanya untuk beberapa nama.

Punca Cendawan Cetakan Hitam

Pada asalnya, cendawan cetakan hitam tidak kelihatan seperti cendawan tetapi berubah menjadi satu dari masa ke masa. Kelembapan adalah penyebab utama pertumbuhan acuan hitam yang akhirnya melangkah lebih jauh dan berubah menjadi cendawan . Kulat mungkin muncul setelah ada kebocoran atau paip pecah di suatu tempat di sekitar permukaan yang terkena acuan. Apabila kebocoran tidak diatasi dengan tepat pada waktunya, penampilan jamur yang mematikan ini menjadi sesuatu yang wajib terutama apabila bahan binaannya tidak cukup kuat untuk memenuhi kelembapan .

Sebagai tambahan kepada ini, kadang-kadang hanya tingkah laku ceroboh kita yang harus dipersalahkan. Selalunya, kelembapan berkembang tepat di depan mata kita dan kita hanya duduk di sana menantinya sehingga mengganggu kualiti hidup. Tingkah laku yang betul adalah membersihkan air walaupun terdapat beberapa tetes kerana tidak melakukannya seperti mengundang jamur. Lebih-lebih lagi, jangan meletakkan pakaian basah di bilik mandi terlalu lama untuk mengelakkan jamur jamur hitam.

Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik maka awas gangguan dalam sistem pengudaraan bangunan anda. Pengudaraan yang lemah tidak membenarkan kelembapan keluar dengan cara yang betul dan apa yang berlaku selepas itu tidak dapat diterima pada pelbagai peringkat. Ini juga meningkatkan kelembapan dan mengapa anda melihat cendawan hitam tumbuh di bilik mandi.

Kebimbangan Kesihatan Cendawan Cetakan Hitam

Kami harap anda semua cukup pintar untuk membezakan cendawan yang boleh dimakan dan jamur beracun yang kita bicarakan. Walaupun kami menyebutnya cendawan, anda tidak boleh menggunakannya dalam makanan mewah yang anda masak setiap hujung minggu. Pendedahan pada bilik mandi jamur jamur hitam adalah mematikan dan anda tidak boleh menghilangkan kesan berbahaya yang ditanggung oleh manusia.

Masalah pernafasan dan cendawan jamur berkait rapat. Sekiranya anda sudah mengalami masalah ini atau mempunyai sistem imun yang lemah maka anda berisiko lebih besar untuk diserang. Sebelum penyakit menjadi terlalu serius, anda akan mengalami batuk, bersin , mengi, dan sesak nafas. Pesakit asma perlu lebih berhati-hati dengan kehadiran jamur hitam yang tumbuh di bilik mandi. Selain itu, anda mungkin mengalami sesak dada akibat pertumbuhan jamur jamur.

Dalam beberapa kes, orang juga mengalami alergi kulit kerana adanya cendawan jamur hitam. Inilah sebabnya mengapa disarankan memakai sarung tangan, topeng, dan kacamata semasa melakukan prosedur penyingkiran acuan. Gejala lain mungkin termasuk kerengsaan pada mata dan hidung, sensasi seperti selesema, dan jika keluar dari tangan, ia boleh menyebabkan bronkitis.

Berjumpa doktor apabila kesihatan anda menjadi mangsa cendawan jamur hitam. Cendawan jamur bukan sahaja perlu dirawat tetapi juga kesihatan anda yang merupakan aset berharga. Kesan beracun cendawan hitam tidak berhenti sehingga anda memutuskan untuk mengambil alih penyingkirannya. Anggaplah serius seperti hidup anda kerana akhirnya akan meningkatkan kualiti udara dalaman dan tentunya kualiti hidup anda.

Cendawan Acuan Hitam, Adakah Mereka Berbahaya?

Cetakan hitam yang digunakan oleh masyarakat umum merujuk kepada genus kulat tertentu yang disebut Stachybotrys. Stachybotrys akan tumbuh pada bahan binaan berasaskan selulosa basah seperti lembaran lembaran dalam keadaan yang sesuai. Pengambilan gas mikotoksin yang keluar adalah penyebab masalah kesihatan apabila disedut atau diminum. Tidak kira cendawan ada atau tidak, Stachybotrys boleh membahayakan . Yang dikatakan, cetakan hitam (Stachybotrys) biasanya tidak akan menghasilkan cendawan.

Jika anda visual melihat acuan hitam tumbuh cendawan di rumah, ia mungkin tidak Stachybotrys.

Jenis-jenis acuan yang sering dikaitkan dengan cendawan tumbuh cetakan hitam adalah: • Penicillium • Aspergillus • Cladosporium

Penisilin: Penicillium adalah genus kulat ascomycetous yang merupakan sebahagian daripada mikobioma banyak spesies dan sangat penting dalam persekitaran semula jadi, kerosakan makanan, dan pengeluaran makanan dan ubat.
Aspergillus adalah genus yang terdiri daripada beberapa ratus spesies acuan yang terdapat di pelbagai iklim di seluruh dunia. Aspergillus pertama kali dikatalogkan pada tahun 1729 oleh pendeta dan ahli biologi Itali Pier Antonio Micheli. Jenis masalah kesihatan yang disebabkan oleh Aspergillus termasuk reaksi alergi, jangkitan paru-paru, dan jangkitan pada organ lain.
Cladosporium: adalah genus kulat termasuk beberapa acuan dalaman dan luaran yang paling biasa. Spesies menghasilkan koloni hijau zaitun hingga coklat atau hitam, dan mempunyai konidia berpigmen gelap yang terbentuk dalam rantai sederhana atau bercabang. Banyak spesies Cladosporium biasanya terdapat pada bahan tumbuhan hidup dan mati.

Bolehkah cendawan Cetakan Hitam Membunuh Anda?

Jawapan ringkas bagi kebanyakan orang yang sihat adalah tidak, jamur hitam tidak akan membunuh anda dan tidak mungkin membuat anda sakit .

Walau bagaimanapun, cetakan hitam boleh membuat kumpulan berikut sakit:

 • orang muda sangat
 • orang yang sangat tua
 • orang yang mempunyai sistem imun yang terjejas
 • orang dengan keadaan kesihatan yang ada

Tetapi kumpulan ini tidak mungkin mati akibat pendedahan cetakan hitam.

Cendawan Acuan Hitam di Bilik Mandi

Salah satu kawasan yang paling berterusan daripada rumah di mana cendawan acuan hitam tumbuh di bilik mandi. Ini kerana bilik mandi sering gelap, tempat lembap di mana acuan akan tumbuh lebih cepat daripada kawasan bangunan yang lain .

Sekiranya bilik mandi jarang digunakan dan tidak dibersihkan , tidak jarang terdapat jamur jamur yang muncul.

Sekiranya anda melihat cetakan hitam dengan cendawan tumbuh di dinding di bilik mandi, ini juga menunjukkan kebocoran tersembunyi ada.

Cendawan jamur yang tumbuh di jubin bilik mandi atau nat pada amnya dapat dibersihkan dengan sangat mudah di permukaan tetapi mungkin menunjukkan anda akan menjumpai koloni jamur jamur di belakang jubin .

Membersihkan Cendawan Acuan Hitam

Oleh kerana cendawan jamur hitam dapat menunjukkan kebocoran telah lama terjadi di rumah, ada kemungkinan racun penghasil acuan mungkin ada. Atas sebab itu, adalah disyorkan bahawa jika cendawan acuan tumbuh di dalam rumah , seorang profesional acuan berlesen dihubungi untuk mengeluarkannya.

Kemungkinan ada, anda mungkin dapat mengemukakan tuntutan insurans pemilik rumah untuk membuang cendawan jamur hitam. Sekiranya insurans tidak akan menanggungnya, dan anda memutuskan bahawa pemulihan cetakan terlalu mahal, anda tidak boleh sekali-kali membuang cendawan acuan pada bahan bangunan dalaman tanpa Peralatan Pelindung Diri (PPE) yang betul.

Bergantung pada jenis bahan cendawan yang tumbuh, mungkin perlu dikeluarkan dan bukan hanya dibersihkan.

Acuan hidup mungkin terdapat di dalam dinding jika masih ada kebocoran, dan walaupun cetakan itu tidak hidup, cetakan mati boleh mempengaruhi anda sama seperti cetakan hidup.

Apakah gejala pendedahan acuan?

Acuan boleh mempengaruhi orang dengan cara yang berbeza, dan sering tidak menimbulkan gejala sama sekali. Gejala berikut adalah perkara biasa jika anda sensitif terhadap acuan. Gejala mungkin lebih teruk jika anda mempunyai alahan jamur yang sebenarnya:

 • batuk
 • mengi
 • kesesakan hidung
 • mata merah atau gatal
 • ruam
 • sakit tekak

Acuan khas juga boleh menyebabkan serangan asma pada penderita asma, dan meningkatkan kesukaran bernafas pada mereka yang menghidap penyakit pernafasan kronik. Apakah faktor risiko?

Beberapa perkara boleh meningkatkan risiko anda mendapat reaksi terhadap jamur hitam.

FAKTOR RISIKO UNTUK ILMU DARI PENDEDAHAN Cetakan HITAM

 • umur (sangat muda atau sangat tua)
 • alahan acuan
 • penyakit lain yang mempengaruhi paru-paru dan sistem pernafasan
 • keadaan kesihatan lain yang membahayakan sistem imun anda

Sekiranya anda mempunyai reaksi terhadap acuan hitam di rumah anda, anda boleh mengambil langkah mengeluarkan acuan dari rumah anda.

Anda akan dapat mengenal pasti cetakan hitam dengan ciri khasnya yang hitam dan seram. Acuan juga cenderung mempunyai bau apak.

Bagaimana alahan dan pendedahan jamur didiagnosis?

Tidak ada ujian yang terbukti yang menunjukkan bila atau di mana anda mungkin terdedah kepada acuan. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin memeriksa alahan jamur dengan mengkaji gejala anda dan melakukan salah satu ujian berikut:

 • Ujian darah. Doktor anda mengambil sampel darah dan kemudian menghantarnya ke makmal untuk mengukur bilangan antibodi tertentu, yang dapat menunjukkan kepekaan sistem imun anda terhadap spesies acuan yang berbeza.

 • Ujian tusukan kulit. Doktor anda mengambil sedikit cetakan dan meletakkannya pada kulit anda dengan menggunakan jarum kecil. Kulit anda akan pecah-pecah, ruam, atau gatal-gatal jika anda alah pada jenis jamur.

Bagaimanakah simptom yang disebabkan oleh acuan dirawat?

Rawatan untuk alahan jamur dan gejala pendedahan mungkin termasuk:

Semburan hidung atau bilas. Kortikosteroid hidung over-the-counter (OTC), seperti fluticasone (Flonase), mengurangkan keradangan saluran udara yang disebabkan oleh alahan jamur. Penyelesaian air suam dan garam yang disuling juga dapat membantu membilas saluran hidung spora jamur dan menghilangkan kesesakan .

Ubat OTC. Antihistamin, seperti cetirizine (Zyrtec) atau loratadine (Claritin), mengurangkan tindak balas sistem imun anda, mengurangkan keradangan saluran udara . Belanja untuk Zyrtec dan Claritin dalam talian. Dekongestan, seperti pseudoephedrine (Sudafed), membantu mengurangkan pembengkakan akibat reaksi alahan.

 • Montelukast (Singulair). Ubat oral ini mengurangkan lendir di saluran udara anda, yang mengurangkan gejala alahan jamur dan asma.
 • Tembakan alahan. Doktor anda mungkin mengesyorkan mengambil suntikan biasa dengan sejumlah kecil alergen untuk meningkatkan daya tahan tubuh anda terhadapnya dari masa ke masa.
 • Menjaga cetakan adalah cara terbaik untuk mencegahnya daripada mencetuskan asma atau alahan anda. Apabila anda tidak dapat menghindarinya, rawatan dapat membantu mengatasi gejala anda.

Bagaimana saya boleh memeriksa acuan?

Sebaiknya dapatkan pekerja profesional untuk membantu anda mengenal pasti dan membuang acuan, terutamanya jika anda alah atau terdedah kepadanya.

Anda juga harus mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan sekiranya acuan meliputi lebih dari 10 kaki persegi , atau jika tersembunyi di belakang kertas dinding, jubin siling, atau kawasan lain.

Berikut adalah beberapa langkah untuk mengenal pasti dan membuang acuan.

Mengenal pasti acuan di rumah anda

 • Cari bintik-bintik atau pertumbuhan yang berkelompok, terutama di bilik yang lembap dan hangat. Anda mungkin dapat mengenal pasti acuan dengan bau apak. Mengalami serangan asma atau simptom alergi di rumah anda juga mungkin menunjukkan terdapat cendawan.
 • Cari penyebab pertumbuhan acuan, seperti kebocoran, kerosakan air, kekurangan pengudaraan, atau makanan lama, kertas, atau kayu .
 • Selesaikan sebarang masalah yang menyebabkan pertumbuhan acuan. Buangkan apa sahaja yang terkena acuan atau menyumbang kepada pertumbuhan acuan.

Mengeluarkan acuan dari rumah anda

 • Tutupi diri anda dengan topeng, sarung tangan , kacamata, dan kasut getah. Sekiranya anda membersihkan banyak acuan, anda juga boleh memakai pakaian sekali pakai atau pakaian tahan acuan.
 • Buka semua pintu dan tingkap untuk meningkatkan pengudaraan.
 • Keluarkan sebarang objek dari kawasan yang belum disentuh oleh pertumbuhan jamur. Buang barang lain yang tidak dapat dibersihkan.
 • Potong dan ganti dinding kering, jubin siling, dan karpet yang rosak.
 • Tutup dan gosok permukaan tidak berpori yang terkena acuan dengan peluntur , racun kulat, atau detergen dan air, kemudian keringkan. Jangan campurkan produk pembersih.
 • Pastikan masalah air selesai dan kawasan kering sebelum anda mengubahsuai bilik .

Bagaimana saya menguruskan acuan?

Anda tidak boleh menghalang semua acuan, tetapi anda boleh mengurangkan jumlah di rumah anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dan tidak boleh dilakukan untuk menjaga agar acuan tidak tumbuh di dalam rumah.

Adakah

 • Bersihkan kediaman anda secara berkala, terutamanya kawasan seperti bilik mandi yang terdedah kepada acuan.
 • Biarkan pintu dan tingkap terbuka dan gunakan kipas untuk pengudaraan semasa anda mandi, mandi, memasak, mencuci pinggan, atau melakukan aktiviti lain yang dapat meningkatkan kelembapan.
 • Gunakan alat penyahhidratan untuk mengekalkan kelembapan relatif dalaman (RH) di bawah 50 peratus.
 • Gunakan pembersih udara dalaman dengan penapisan udara partikulat kecekapan tinggi (HEPA), atau pasang penapis kecekapan tinggi yang sesuai di relau atau sistem pengudaraan anda. Ini tidak akan menghilangkan sumber acuan, tetapi dapat mengurangkan gejala alergi.
 • Perbaiki kebocoran di bumbung atau dinding anda untuk mengurangkan kelembapan.
 • Pastikan saluran air anda bersih dan tidak menyekat saluran air.
 • Sekiranya rumah anda dilanda banjir, bersihkan dan keringkan dalam masa 48 jam untuk mengelakkan pertumbuhan acuan.

Tidak boleh

 • Jangan biarkan buku lama, surat khabar, atau kayu lama tidak terpakai untuk jangka masa panjang.
 • Jangan meletakkan permaidani di bilik seperti bilik mandi, dapur, dan ruang bawah tanah.
 • Jangan abaikan kebocoran dari paip atau air bawah tanah. Perbaiki mereka secepat mungkin.
 • Jangan cat di atas acuan. Bersihkan kawasan terlebih dahulu.

BAGAIMANA LEBIH PANJANG LEBIH BANYAK GEJALA?

Perkara yang sukar mengenai pendedahan acuan adalah berbeza bagi setiap orang . Jumlah simptom pendedahan jamur berterusan bergantung kepada:

 • Apa jenis acuan yang terdedah kepada mereka,
 • Berapa lama pendedahan itu,
 • Sejauh mana badan mereka menyingkirkan toksin

Mereka yang memproses racun dengan baik dapat melihat gejala mereka hilang secepat beberapa hari.

Orang lain yang membuang toksin secara perlahan dapat mengalami gejala lebih lama. Mereka mungkin sakit selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun setelah sumber acuan dihapuskan.

Adakah Sakit Mould Pergi?

Penyakit jamur sering, walaupun tidak selalu, hilang setelah anda mendapatkan rawatan yang diperlukan dan tidak lagi terdedah kepada jamur . Penting untuk difahami bahawa kedua-dua perkara ini perlu berlaku sekiranya anda mahu simptom anda hilang - anda perlu mendapatkan rawatan yang betul dan anda perlu menghilangkan semua jamur di rumah anda. Rawatan tidak mungkin berkesan dan keadaan anda mungkin terus bertambah buruk sekiranya anda terus terkena jamur.

Semasa menjalani rawatan, anda juga harus mengatur agar acuan dikeluarkan dari rumah anda secepat mungkin. Sekiranya penyakit acuan anda teruk, doktor anda mungkin mengesyorkan agar tidak pulang ke rumah anda sehingga acuan dikeluarkan. Bercakap dengan doktor anda mengenai adakah selamat tinggal di rumah anda atau tidak sehingga cetakan itu dikeluarkan. Anda pasti tidak mahu berada di rumah semasa proses penyingkiran acuan, kerana ini menimbulkan spora jamur dan boleh memburukkan lagi gejala anda.

Bagi kebanyakan orang, kebanyakan atau semua simptom yang berkaitan dengan acuan hilang setelah menerima rawatan dan membuang cetakan itu dari rumah mereka. Walaupun begitu, sebilangan orang terus mengalami gejala yang berterusan.

Menurut Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi (NCBI), sesetengah orang mengalami masalah kesihatan kronik setelah terdedah kepada acuan sebelumnya, termasuk keadaan seperti sinusitis kulat kronik, neuropati periferal (kerosakan saraf di tangan dan / atau kaki), dan sindrom keletihan kronik. Nampaknya sebilangan orang menyimpan cetakan di suatu tempat di dalam badan mereka. Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mengalami penyakit acuan kronik mengeluarkan mikotoksin (bahan beracun yang dihasilkan oleh acuan) di dalam air kencing mereka.

Jika anda mengalami kronik gejala acuan yang berkaitan, anda mungkin perlu untuk melihat pakar untuk rawatan, seperti pakar penyakit berjangkit. Tanya pakar anda, adakah penyakit jamur hilang jika berlaku seperti ini? Pakar anda seharusnya dapat memberi anda prognosis berdasarkan keadaan anda dan rancangan rawatannya .

Anda juga harus menguji cetakan rumah anda untuk memastikan semua jejak acuan telah dikeluarkan. Ingat, jika anda terus terdedah kepada acuan, anda akan terus mengalami gejala penyakit jamur.

Soalan Lazim :bulb:

1- Bagaimana saya membuang acuan cendawan di rumah saya?

Keluarkan cendawan dan rawat kawasan tersebut dengan campuran satu bahagian peluntur isi rumah hingga tiga bahagian air suam. Bekerja di kawasan yang berventilasi baik. Seterusnya, menyerang noda di sekitar cendawan . Noda kemungkinan disebabkan oleh pencampuran kelembapan dengan asid tanik larut dalam air yang terdapat di lantai kayu.

2- Adakah acuan kabur hitam berbahaya?

Stachybotrys chartarum, sering disebut sebagai "acuan hitam" kerana warnanya, adalah sejenis acuan isi rumah yang paling berbahaya - ia menghasilkan sebatian toksik yang disebut mikotoksin yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang teruk, seperti gejala alahan, masalah pernafasan , serangan asma, kronik jangkitan sinus, keletihan, dll.

3- Adakah acuan cendawan berbahaya?

Bagi sesetengah orang, pendedahan kepada acuan yang agak kecil boleh mengakibatkan masalah kesihatan. Sebilangan individu mungkin mengalami reaksi alahan akibat penyedutan spora jamur, yang boleh menjadi alergen .

4- Adakah kehidupan cetakan hitam mengancam?

Acuan hitam adalah kulat yang terdapat di seluruh persekitaran kita. Apabila individu dengan sistem imun yang lemah bersentuhan dengan kulat ini, mereka boleh mengalami jangkitan yang mengancam nyawa.

5- Apa yang membunuh cendawan cendawan?

Anda boleh membunuh cendawan dan jamur yang kelihatan dengan menyemburkannya dengan larutan peluntur, tetapi kerana peluntur mempunyai ketegangan permukaan yang tinggi, ia tidak akan menembusi permukaan berpori, seperti kayu, dan membunuh spora di dalamnya. Daripada peluntur, EPA mengesyorkan membuang acuan dengan menggosok dengan detergen dan air.

6- Seperti apa cendawan jamur hitam?

Stachybotrys biasanya akan menjadi jenis acuan berlendir gelap yang kelihatannya berwarna dengan krayon hitam yang sangat gelap. Ia juga dapat muncul dalam warna lain seperti abu-abu, biru, dan hijau. Ia juga akan mempunyai bau yang berbeza yang serupa dengan tuala yang telah lama ditinggalkan.

7- Bolehkah saya membuang acuan hitam sendiri?

Sekiranya pertumbuhan acuan hitam di rumah anda cukup kecil untuk anda rawat sendiri, campuran peluntur dan air yang sederhana dapat membantu. Tambahkan satu cawan peluntur ke satu galon air dan sapukan ke tempat berjamur. Sapukan pembersih ke tempat acuan dan gosokkan pertumbuhannya. Pastikan anda mengeringkan kawasan tersebut dengan sempurna apabila anda selesai.

8- Adakah acuan hitam terhapus?

Sekiranya anda melihatnya tumbuh di drywall, biasanya tumbuh di kedua sisi lapisan kertas , jadi mengelapnya dari permukaan tidak selalu menyingkirkan koloni. Kerana memerlukan kelembapan untuk bertahan, cetakan hitam tumbuh di tempat yang lembap, seperti ruang bawah tanah, bilik mandi, loteng dan garaj.

9- Apakah perbezaan antara acuan hitam dan acuan biasa?

Cetakan berwarna hitam mempunyai pigmen hitam secara semula jadi. Biasanya dikaitkan dengan jenis toksik, tetapi itu tidak selalu berlaku. Cetakan hitam mungkin tidak beracun, tetapi boleh menjadi alergenik. Tidak satu pun dari ini adalah cetakan toksik yang menghasilkan mikotoksin, tetapi Altermaria boleh menyebabkan gejala alergi yang teruk.

10- Bolehkah saya menguji sendiri acuan hitam?

Sekiranya anda melalui jalan DIY semasa menguji cetakan hitam, anda perlu membeli alat ujian cetakan dari perkakasan atau kedai pembaikan rumah, mengambil sendiri sampel udara dan kawasan yang terjejas, dan kemudian menghantarnya ke kemudahan ujian, yang akan melaporkan jenis acuan yang ada.

Kesimpulan:

Cendawan jamur hitam muncul apabila dua spora sel tunggal bergabung. Spora acuan boleh terdapat di mana sahaja termasuk pakaian dan barang keperluan rumah lain. Walaupun keadaan di dalam rumah tidak cukup baik untuk pertumbuhan jamur jamur, mereka masih boleh tumbuh di bilik mandi. Ini terutama disebabkan oleh tahap kelembapan dan kelembapan yang tinggi di bilik mandi.

artikel berkaitan

Adakah Insurans Pemilik Rumah Melindungi Acuan? Apakah 4 faedah memanfaatkan perkhidmatan syarikat pembuatan acuan di China? Bolehkah Anda Membekukan Cendawan? Manfaat dan kesan sampingan kesihatan cendawan