Tanda berhenti biru. Ini dengan jelas memberitahu kepada pemandu bahawa mereka perlu berhenti untuk tidak mengalami kemalangan.

Di beberapa bidang kuasa, tidak sah memasang papan tanda "milik anda sendiri" - walaupun terdapat di harta peribadi anda sendiri. Tanda berhenti berwarna biru adalah cara untuk mengelakkan sekatan ini, kerana secara teknikalnya bukan tanda jalan yang sah, tetapi menyampaikan maklumat yang sama.

Di manakah tanda berhenti biru digunakan?

Satu-satunya tanda berhenti biru yang saya tahu hanya di Hawaii dan, walaupun begitu, hanya di harta 'peribadi'. Saya mengatakan ' peribadi ' kerana kebanyakan harta tanah komersial juga menggunakan tanda berhenti merah - nampaknya saya lebih sesuai dengan laluan bersejarah nenek moyang yang bermula sejak dulu ketika Hawaii menjadi kerajaan sendiri.

Tanda Berhenti

Tanda berhenti adalah tanda lalu lintas yang dirancang untuk memberitahu pemandu bahawa mereka mesti berhenti sepenuhnya dan memastikan persimpangan selamat dari kenderaan dan pejalan kaki sebelum terus melewati papan tanda. Di banyak negara , tanda itu adalah segi delapan merah dengan kata BERHENTI, dalam bahasa Inggeris atau bahasa kebangsaan negara tersebut, yang dipaparkan dalam warna putih atau kuning. Konvensyen Vienna mengenai Tanda Jalan dan Isyarat juga membenarkan versi alternatif: bulatan merah dengan segitiga terbalik berwarna merah dengan latar belakang putih atau kuning atau HENTI hitam atau biru tua. Beberapa daerah juga boleh menggunakan jenis lain, seperti tanda berhenti segitiga merah Jepun. Peraturan tertentu mengenai penampilan, pemasangan dan kepatuhan terhadap tanda-tanda berbeza mengikut beberapa bidang kuasa.

Dilahirkan pada tahun 1848 di New York City , William Phelps Eno dibesarkan di dunia tanpa tanda berhenti. Dia melihat secara langsung kekacauan persimpangan kota yang dikemas terlebih dahulu dengan kereta kuda dan kemudian dengan kereta. Sebagai orang dewasa, dia menulis artikel penting mengenai masalah lalu lintas pada tahun 1900 yang menganjurkan papan tanda dan langkah keselamatan lain, kemudian mengerjakan rancangan lalu lintas untuk New York serta Long dan Paris. Eno secara umumnya dikreditkan dengan sejumlah inovasi kawalan lalu lintas, termasuk persimpangan putar, trotoar pejalan kaki dan tanda berhenti.

Petunjuk warna tanda berhenti?

Minta cukup banyak orang untuk menerangkan tanda berhenti dan anda akan mendapat beberapa jawapan yang sangat umum: tertera perkataan "STOP" (sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat) dalam huruf putih; ia mempunyai lapan sisi; dan tentu saja, ia berwarna merah . Semua orang tahu itu.

Mari fokus pada warna . Tanda berhenti tidak selalu berwarna merah, walaupun perancang bandar awal menginginkannya. Seperti yang dijelaskan oleh New York Times, idea bahawa "merah bermaksud berhenti" mendahului tanda berhenti, tetapi sehingga tahun 1950-an, anda akan sering melihat tanda berhenti kuning dan hitam seperti yang ada di bawah. Sebabnya adalah praktikal - sehingga tahun 1954, sains di sebalik pigmentasi adalah faktor yang membatasi. Ringkasnya, kami tidak tahu bagaimana membuat tanda merah menjadi reflektif , yang bermaksud jika anda memandu pada waktu malam, anda tidak akan melihat tanda berhenti (merah). Cat kuning, bagaimanapun, tidak mempunyai kekurangan itu. Tanda berhenti di bawah ini, melalui laman lelong (maaf, sudah dijual), digunakan di Milwaukee pada tahun 1920-an, dan seperti yang anda akan perhatikan, ia tidak berwarna merah.

Tetapi Times menyatakan lagi, sejak itu, tanda berhenti menjadi merah. Ini undang-undang, hingga tahap tertentu. Di AS, Federal Highway Authority menerbitkan sesuatu yang disebut Manual on Uniform Traffic Control Devices yang menyediakan peraturan untuk semua jenis isyarat lalu lintas, termasuk tanda berhenti. Dan jika anda melihat spesifikasi reka bentuk untuk tanda berhenti, anda akan melihat bahawa peraturan mengatakan bahawa tanda itu mesti berwarna merah (dengan huruf putih / sempadan) di seluruh Amerika Syarikat .

Tetapi jika anda memandu di sekitar AS dan melawat cukup negeri, lambat laun anda akan melihat tanda berhenti biru.

Sekiranya anda tidak dapat mengetahui, itu adalah tanda berhenti biru. Nampaknya seperti tanda berhenti merah biasa - lapan sisi, sempadan putih , teks putih berteriak "BERHENTI" - kecuali di mana seseorang mengharapkan untuk melihat merah, ada warna biru sebagai gantinya. Mereka nyata.

Seperti yang dilaporkan oleh Honolulu Star-Bulletin, undang - undang lalu lintas negara mempunyai bahagian yang berkaitan dengan "paparan tanda, isyarat, atau tanda yang tidak sah." Bahagian itu secara khusus melarang paparan “tanda, isyarat, penandaan, atau peranti yang dianggap atau merupakan tiruan atau menyerupai alat kawalan lalu lintas rasmi atau tanda atau isyarat kereta api” oleh orang atau entiti swasta. Undang-undang tersebut mungkin bertujuan untuk mencegah pemilik rumah atau sejenisnya dari memasang tanda berhenti di dekat harta benda mereka. Tetapi undang-undang tersebut memiliki (kemungkinan) konsekuensi yang tidak disengajakan: undang-undang itu mengatur untuk mengatur tempat letak kenderaan yang besar dan jalan raya persendirian.

Itu menimbulkan masalah besar untuk tempat - tempat besar ini. Katakan, sebagai contoh, bahawa anda mengendalikan tempat letak kereta pusat membeli-belah - harta persendirian - dan anda tidak mahu pelanggan anda saling memandu. Kerana undang-undang itu, ada yang berpendapat, mungkin lebih baik melakukan kesalahan dengan berhati-hati dan pergi tanpa tanda berhenti. Tetapi tidak mempunyai papan tanda yang sesuai menyebabkan masalah yang berbeza - anda masih memerlukan kaedah untuk memberitahu pemandu berhenti. Masukkan tanda berhenti biru. Ini dengan jelas memberitahu kepada pemandu bahawa mereka perlu berhenti untuk tidak mengalami kemalangan. Dan ini juga jelas menunjukkan bahawa ini bukan tanda berhenti biasa. Lagipun, semua orang tahu bahawa tanda berhenti "nyata" berwarna merah.

Paling tidak, begitulah tanda-tanda berhenti biru. Tidak jelas sama ada tanda berhenti biasa dilarang - memang, kebanyakan pusat membeli-belah di Hawaii menggunakan tanda berhenti khas, dan ketika Star-Bulletin bertanya kepada pihak berkuasa Honolulu mengenai masalah ini (dalam artikel yang dihubungkan di atas), Jabatan bandar Perkhidmatan Pengangkutan menjawab bahawa "tidak ada yang dapat mencegah tanda-tanda tersebut menjadi merah." Jadi pada ketika ini, tanda-tanda biru mungkin merupakan inersia budaya. Tetapi mereka masih cukup sejuk.

Fakta Bonus: Orang yang paling sering dikreditkan untuk mengembangkan tanda berhenti, William Phelps Eno (1858-1945), juga mengembangkan jalan sehala, lingkaran lalu lintas, laluan pejalan kaki, dan banyak peraturan lalu lintas yang biasa kita gunakan sekarang. Tetapi ada satu perkara yang tidak pernah dilakukan oleh Eno - di Wikipedia, dia tidak pernah belajar memandu.

Tanda berhenti di seluruh dunia:

Medan segi delapan merah dengan legenda berhenti berbahasa Inggeris putih adalah tanda berhenti yang paling biasa digunakan di seluruh dunia, tetapi tidak universal; Jepun menggunakan segitiga merah padat terbalik, misalnya, dan Zimbabwe hingga 2016 menggunakan cakera dengan salib hitam. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak varian tanda oktagon merah-putih. Walaupun semua berbahasa Inggeris dan banyak negara lain menggunakan perkataan stop on stop, beberapa bidang kuasa menggunakan perkataan yang setara dalam bahasa utama mereka, atau sebagai tambahan; penggunaan bahasa ibunda adalah hal biasa pada tempahan asli AS, terutama yang mempromosikan usaha revitalisasi bahasa, misalnya, dan Israel tidak menggunakan kata, melainkan piktogram tangan dalam gerakan “berhenti” ke depan.

Asia

Negara-negara di Asia umumnya menggunakan kata asli, sering dalam tulisan bukan Latin.

Eropah

Negara-negara di Eropah umumnya mempunyai tanda berhenti dengan teks berhenti, tanpa mengira bahasa tempatan. Terdapat beberapa keberatan terhadap hal ini ketika diperkenalkan sekitar tahun 1970-an, tetapi sekarang ini dapat diterima. Turki adalah pengecualian terkenal untuk ini, sebaliknya menggunakan kata Turki untuk berhenti: "dur".

Amerika Latin

Di negara-negara Caribbean dan Amerika Selatan yang berbahasa Sepanyol (Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Cuba, Republik Dominika, Ekuador, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Uruguay, dan Venezuela), tanda-tanda menunjukkan legenda (“berhenti” di Portugis dan Sepanyol). Negara Mexico dan Amerika Tengah mempunyai legenda alto ("berhenti") sebagai gantinya.

Kanada

Di wilayah Quebec di Kanada, tanda-tanda moden berbunyi sama ada berhenti atau berhenti; namun, tidak jarang melihat tanda-tanda lama yang mengandungi kedua-dua perkataan dengan huruf kecil, dengan tanda di atas

Kekurangan

Penempatan tanda berhenti boleh menimbulkan kesukaran dan bahaya dalam aplikasi di mana lalulintas tidak dikawal oleh tanda atau cahaya. Jarak yang agak jauh antara tanda berhenti dan persimpangan jalan memudahkan persepsi yang tepat mengenai kelajuan mendekati lintasan lalu lintas, tetapi memperpanjang masa dan jarak yang diperlukan untuk memasuki dan membersihkan persimpangan. Jarak yang agak pendek antara tanda berhenti dan persimpangan jalan memendekkan masa yang diperlukan untuk laluan selamat melalui persimpangan, tetapi menurunkan kemampuan pemandu yang berhenti untuk melihat secara tepat kelajuan mendekati lintasan lalu lintas.

Secara khusus, pemandu yang menghampiri persimpangan dari luar had ambang pengesanan halaju sudut (SAVT) mungkin dirasakan oleh pemandu yang berhenti sebagai diam dan tidak menghampiri yang bermaksud pemandu yang berhenti mungkin tidak dapat membuat keputusan yang tepat sama ada selamat untuk dilanjutkan melepasi tanda berhenti. Sama ada jarak antara tanda berhenti dan persimpangan jalan secara rasmi pendek atau dipendekkan oleh pemandu yang merayap melewati garisan berhenti, mereka boleh kehilangan ketajaman visual pergerakan sisi, membiarkan mereka bergantung pada SAVT. Ini menyukarkan pengiraan pergerakan pergerakan lalu lintas yang menghampiri dengan tepat. Mendapatkan sebut harga.

Tanda berhenti unik:

Ketika memikirkan tanda berhenti, perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah tanda segi delapan merah dengan huruf putih yang bertuliskan "HENTI." Tetapi nampaknya ini tidak berlaku di seluruh pelosok dunia .

Pada masa kini, warna tanda berhenti berwarna merah di seluruh dunia. Tetapi pada masa lalu, ada juga yang berwarna kuning dan biru.

Di beberapa negara seperti Ethiopia, Israel dan Pakistan , tanda berhenti ditunjukkan oleh tangan yang menunjukkan berhenti tanpa teks.

Biasanya, tanda berhenti mempunyai bentuk segi delapan tetapi ada beberapa negara di mana tanda itu adalah bulatan dengan segitiga terbalik di dalamnya.

Berikut adalah jenis tanda "STOP" yang paling tidak biasa di dunia.

  • Yang pertama adalah di Jepun, yang berbentuk segitiga terbalik. Ini mungkin satu-satunya tanda di dunia yang mempunyai bentuk ini.
  • Yang kedua adalah di Papua New Guinea, yang memiliki bentuk yang sangat unik dibandingkan dengan tanda berhenti lain di seluruh dunia.
  • Dan yang terakhir adalah di Nepal, yang tidak mempunyai teks atau simbol di atasnya - itu hanyalah segi delapan merah.

Tujuan papan tanda jalan:

Tanda lalu lintas berfungsi sama dengan isyarat lalu lintas kerana mereka mengawal aliran lalu lintas dan memenuhi keperluan asas pemandu dan pejalan kaki. Secara amnya, tanda lalu lintas bertujuan untuk:

  • Tarik perhatian pemandu dan pejalan kaki
  • Sampaikan makna yang jelas dan sederhana
  • Perintah hormat dari pengguna jalan raya
  • Beri masa yang mencukupi untuk tindak balas yang tepat (hasil, berhenti dll)

Tanda lalu lintas yang paling biasa:

Tanda Berhenti

Tanda merah lapan sisi ini bermaksud BERHENTI. Anda mesti membuat berhenti sepenuhnya di garis berhenti setiap kali anda menghampiri tanda berhenti. Sekiranya tidak ada garis berhenti, hentikan sebelum memasuki laluan persimpangan. Jika tidak ada crosswalk , berhenti sebelum memasuki persimpangan. Sentiasa memberikan jalan yang betul kepada pejalan kaki dan menghampiri lalu lintas. Sekiranya ini adalah tanda STOP serba boleh, tunggu giliran anda. Sekiranya tanda STOP digenggam dengan tangan, berhenti sehingga orang yang diberi kuasa, seperti penjaga sekolah atau penanda zon pembinaan, memberi isyarat bahawa selamat untuk meneruskannya.

Tanda Hasil

Tanda hasil adalah tanda segitiga merah tiga sisi yang mengharuskan anda memberikan hak jalan untuk semua kenderaan dan pejalan kaki berhampiran anda. Sebelum tahun 1971 tanda hasil berwarna kuning.

Semasa menghampiri tanda hasil, anda harus perlahan dengan kelajuan yang selamat dan berhenti jika perlu. Semasa berhenti, lakukan di persimpangan jalan yang ditandai atau sebelum memasuki persimpangan. Anda juga mungkin melihat papan tanda 'YIELD' di jalan raya lebuh raya. Jenis tanda ini diposkan apabila tidak ada lorong tambahan untuk pemandu mempercepat atau bergabung dengan lalu lintas lebuh raya .

Tanda Had Kelajuan

Tanda peraturan yang dipaparkan (iaitu had laju) berwarna hitam dan putih dan memberitahu anda apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan di jalan raya. Beberapa tanda menunjukkan had kelajuan maksimum dan minimum untuk semua jenis kenderaan di jalan raya dan jalan raya terhad. Di zon pembinaan dan penyelenggaraan, kelajuan yang diposkan secara sah mengurangkan had laju di bahagian lebuh raya tersebut. Kecuali jika diperlukan untuk keselamatan, memandu lebih perlahan daripada had laju minimum yang dicatatkan berbahaya dan tidak sah.

Tanda lintasan pejalan kaki - Kawalan lalu lintas melibatkan keselamatan semua orang, termasuk pejalan kaki. Perhatikan tanda-tanda ini supaya anda tidak perlu risau untuk mencederakan seseorang tanpa perlindungan kenderaan .

Tiada tanda basikal - Anda dapat meneka. Penunggang basikal juga merupakan bahagian perbualan kawalan lalu lintas. Sekiranya anda menunggang basikal ke dan dari tempat kerja atau sekolah, anda juga mempunyai tanda jalan untuk diperhatikan. Ini berlaku untuk anda dan menunjukkan bahawa anda tidak dibenarkan memasuki jalan raya yang didahului dengan tanda ini.

Tiada tanda putar balik - Kita semua telah melakukannya sebelumnya: melepasi giliran kita dan berusaha untuk membuat putaran cepat untuk kembali ke laluan asal. Namun, jika anda melihat tanda ini, anda tidak boleh membuat pusingan U secara sah .

Tanda lelaki di tempat kerja - Tanda ini melindungi pekerja pembinaan kami! Apabila anda melihat tanda ini, anda tahu anda perlu berhati-hati semasa memasuki zon pembinaan yang aktif di mana pekerja binaan berisiko terkena.

Warna Tanda Jalan dan maknanya

Setiap tanda jalan mempunyai warna tertentu yang berkaitan dengannya. Warna papan tanda jalan dapat memberitahu anda tentang apa sebenarnya. Berikut adalah warna yang mungkin anda tanyakan semasa peperiksaan memandu bertulis anda:

Merah - Tanda yang berwarna merah merujuk kepada situasi di mana anda mesti berhenti atau mengalah. Jelas, tanda berhenti dan tanda hasil menggunakan warna merah, tetapi tanda lain seperti tidak masuk dan tanda cara salah juga boleh menggunakan warna merah. Contoh lain tanda jalan menggunakan warna merah tidak termasuk tanda putaran u, tidak ada tanda merah pada pusing, dan kadang-kadang tidak ada tanda letak kenderaan.

Hijau - Tanda jalan hijau adalah tanda arah. Warna ini digunakan untuk perkara seperti tanda jalan (nama jalan), tanda keluar, penanda batu, dan tanda yang menunjukkan arah ke bandar tertentu atau jarak ke tempat tertentu.

Biru - Tanda yang berwarna biru bukan tanda peraturan. Sebaliknya, mereka memaparkan perkhidmatan untuk pelancong. Tanda-tanda ini biasanya terdapat di lebuh raya dan lebuh raya, yang mengarahkan pemandu kenderaan ke tempat mereka dapat mencari tempat seperti tempat rehat, tempat pelancongan, hospital, hotel, stesen minyak, restoran, perkemahan, kawasan perkelahan , dan perkhidmatan lain yang biasa digunakan oleh pemandu kenderaan.

Kuning - Tanda jalan kuning adalah tanda amaran umum untuk menunjukkan potensi bahaya atau mengubah keadaan jalan di hadapan. Contohnya, papan tanda jalan yang menggunakan warna Kuning mungkin memberi amaran kepada anda bahawa terdapat jambatan sempit di hadapan, persimpangan jalan kereta api, zon tidak melintas, lengkung di jalan raya, titik penggabungan, penyeberangan pejalan kaki, ■■■■ -end , permukaan yang tidak rata, persimpangan tersembunyi, atau kemungkinan bahaya lain .

Fluoresen Kuning / Hijau - Warna ini agak baru di jalan raya kami, tetapi warna ini digunakan untuk papan tanda yang berkaitan dengan pejalan kaki, basikal , dan tanda amaran sekolah. Mereka juga semakin banyak digunakan untuk beberapa tanda pembinaan. Warna ini digunakan kerana lebih senang dilihat semasa cuaca berkabus atau hujan.

Jingga - Tanda jalan jingga biasanya merupakan tanda sementara yang berkaitan dengan kerja jalan raya, kawalan lalu lintas sementara, dan amaran penyelenggaraan. Apabila anda melihat papan tanda jalan berwarna jingga, pastikan anda berjaga-jaga untuk pekerja di atau berhampiran jalan raya.

Coklat - Sama seperti tanda jalan biru, tanda coklat bukan tanda peraturan. Tanda-tanda ini menunjukkan kawasan rekreasi dan tempat menarik budaya. Tanda jalan berwarna coklat akan menandakan atau memberi petunjuk ke arah tempat bersejarah , taman, kawasan berkelah, dan kawasan rekreasi lain.

Bentuk Tanda Jalan dan Maknanya

Sama seperti warna tanda jalan yang berbeza, anda juga dapat mengetahui maksud tanda jalan dengan melihat bentuknya. Berikut adalah bentuk tanda jalan yang standard, bersama dengan maksudnya:

Octagon - Tanda jalan dalam bentuk segi delapan akan selalu menjadi tanda berhenti. Datang ke perhentian penuh di persimpangan yang dikendalikan oleh tanda ini. Berhenti di garisan berhenti yang ditandai atau sebelum memasuki laluan persimpangan atau sebelum kenderaan anda memasuki persimpangan. Biarkan kenderaan atau pejalan kaki lain melintas jika berada di jalan anda.

Segitiga sama sisi - Bentuk tanda ini digunakan untuk tanda hasil. Mendapatkan hak jalan. Perlahan dan biarkan kenderaan melintasi jalan anda berlalu. Sekiranya perlu, berhenti sebelum meneruskannya. Sekiranya pejalan kaki masuk atau hendak memasuki laluan persimpangan , berhenti sehingga mereka melintasi jalan raya, kemudian teruskan.

Pennant - Tanda ini akan berada di sebelah kiri jalan atau lebuh raya. Ia memberi amaran kepada anda tentang zon larangan.

Berlian - Tanda berbentuk berlian digunakan sebagai tanda amaran. Tanda-tanda ini memberi amaran kepada anda mengenai bahaya jalan raya. Kata atau gambar di papan tanda akan menunjukkan kepada anda mengapa anda perlu memperlahankan atau berhati-hati.

Segi empat tepat - Ini akan menjadi tanda peraturan atau petunjuk. Tanda menegak menunjukkan perkara yang harus atau tidak patut anda lakukan, seperti tanda had laju. Tanda mendatar memberikan petunjuk atau maklumat mengenai perkhidmatan yang mungkin dikehendaki oleh pemandu .

Pentagon - Tanda jalan dalam bentuk pentagon akan merujuk kepada persimpangan sekolah atau zon sekolah. Warna tanda mungkin berwarna kuning atau floresen kuning / hijau.

Crossbuck - Semua tanda persimpangan kereta api adalah bentuk ini dan diletakkan di setiap persimpangan. Kadang-kadang ada nombor di bawah crossbuck yang akan menunjukkan berapa banyak trek di sana.

Bulatan - Bentuk tanda ini menunjukkan persimpangan jalan kereta api berada di hadapan.

Soalan Lazim :bulb:

1- Adakah tanda berhenti Biru wujud?

Tanda B2b adalah bulatan merah dengan segitiga terbalik merah dengan latar belakang putih atau kuning, atau legenda berhenti hitam atau biru tua. Konvensyen membenarkan perkataan "STOP" dalam bahasa Inggeris atau bahasa kebangsaan negara tertentu.

2- Adakah semua tanda berhenti berwarna merah?

Walaupun bentuk tanda berhenti tetap sama sejak tahun 1920-an, ia tidak selalu berwarna merah seperti yang kita lihat hari ini. Beberapa semakan dibuat, tetapi tidak sampai tahun 1954 bahawa Manual Peranti Kawalan Trafik Seragam mewajibkan semua tanda berhenti menjadi merah dan segi delapan.

3- Siapa yang mencipta tanda berhenti?

William Phelps Eno

"Bukan sahaja jalan-jalan pada masa itu benar-benar menjijikkan dan kotor, tetapi ada kuda dan basikal, dan itu benar-benar huru-hara," kata Joshua Schank, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pengangkutan Eno, yang bernama dan pengasasnya, William Phelps Eno, adalah banyak dikreditkan dengan memahami tanda berhenti

4- Bolehkah anda membeli tanda berhenti?

Walaupun anda boleh membeli papan tanda jalan, papan tanda letak kereta, atau papan tanda lalu lintas dalam talian, bandar atau bandar atau negara tempat anda tinggal mempunyai undang-undang yang melarang anda menggantungkan papan tanda di harta tanah awam atau harta kerajaan seperti tanda berhenti, tiang lampu, dan tempat awam lain, pos jalan .

5- Adakah tanda berhenti pilihan?

Tanda berhenti adalah tanda berhenti, tidak kira mereka mempunyai sempadan putih atau tidak. Bagi mereka yang tertanya-tanya, tanda berhenti pilihan ada - mereka dipanggil tanda "Hasil". Namun, rahsia sebenarnya adalah bahawa perkataan "mudah tertipu" tidak ada dalam kamus .

6- Adakah semua tanda berhenti sah?

Setiap tanda berhenti yang dipasang untuk kawalan kelajuan adalah tidak sah. Setiap tanda berhenti yang dipasang untuk menenangkan lalu lintas adalah tidak sah. Setiap berhenti sepanjang persimpangan dengan jumlah rendah adalah haram. ... Persimpangan perlu dua kali lebih sibuk daripada sekarang sebelum bandar ini mempunyai pilihan undang-undang untuk mempertimbangkan tanda berhenti sehala

7- Apa yang harus dilakukan apabila anda melihat tanda Jangan Masuk?

Tanda SALAH SALAH boleh menyertai tanda TIDAK MASUK. Tanda merah dan putih segi empat tepat ini adalah tanda peraturan lalu lintas. Sekiranya anda melihat salah satu atau kedua-dua tanda ini, pandu ke sebelah dan berhenti; anda akan menentang lalu lintas. Apabila selamat, keluar atau berpusing dan kembali ke jalan yang anda lalui.

8- Negara apa yang mempunyai lampu berhenti biru?

Jepun

Inilah Sebabnya mengapa Jepun Mempunyai Lampu Lalu Lintas Biru Bukannya Hijau | Pencernaan Pembaca.

9- Apakah maksud tanda berhenti dengan 3 titik hitam?

Tanda HENTI dengan tiga titik hitam hanya dapat dilihat di lampu isyarat. Ini bermaksud bahawa jika lampu tidak berfungsi atau berkedip kuning dan anda menghampiri tanda ini, anda mesti berhenti dan memberi laluan kepada lalu lintas seolah-olah anda berada di persimpangan dengan tanda berhenti.

10- Apakah tanda amaran?

Tanda peringatan adalah jenis tanda yang menunjukkan potensi bahaya, halangan , atau kondisi yang memerlukan perhatian khusus. Sebilangannya adalah tanda lalu lintas yang menunjukkan bahaya di jalan raya yang mungkin tidak mudah dilihat oleh pemandu.

Kesimpulan:

Tanda berhenti adalah tanda peraturan - alat kawalan lalu lintas yang memberi amaran kepada pemandu untuk melambatkan dan bersiap untuk berhenti. Ia digunakan ketika tidak ada kereta lain di sekitar, atau di hujung jalan lalu lintas. Pemandu mesti berhenti di garisan berhenti, persimpangan jalan, atau persimpangan, di mana sahaja yang mereka temui terlebih dahulu.

artikel berkaitan

Bagaimana Mencuri Tanda Jalan Apa itu Cross Street?