BMW M3 GTR GT (E46) adalah kereta lumba yang dikembangkan oleh BMW berdasarkan M3 E46 mereka. Ia bersaing pada musim perlumbaan 2001 di bawah BMW Motorsport dan Team Schnitzer, di mana kereta itu diletakkan dalam kategori GT Kejuaraan Le Mans Amerika dan Siri Le Mans Eropah.

BMW M3 GTR

Pada asalnya ia mempunyai enjin 3.2L di baris keenam berdasarkan enjin E46 M3 standard . Kereta ini pertama kali memasuki kelas GT Seri Le Mans Amerika pada tahun 2000, di mana ia memperoleh satu kemenangan dan dikalahkan beberapa kali oleh Porsche 911 GT3-R. Enjin P60B40 V8 baru dipasang dengan pantas di dalam kereta lumba sebelum bermulanya musim perlumbaan 2001. Ia dibina bersebelahan dengan enjin BMW V10 yang digunakan untuk menggerakkan kereta Williams Formula 1 pada musim 2001 F1. Enjin lama rosak kerana jurutera BMW tidak lagi dapat mengeluarkan kuda lain dari dalamnya.

BMW M3 GTR, kelebihan daya saing

Enjin baru memberi BMW M3 GTR kelebihan daya saing berbanding Porsche 911 GT3-R dan membolehkan M3 GTR memenangi tujuh daripada sepuluh acara dalam kategori GT pada musim 2001. Porsche mengatakan semasa ALMS 2001 bahawa BMW telah melanggar peraturan kemasukan ALMS dan semangat Gran Turismo. Ini berdasarkan fakta bahawa enjin V8 pada M3 GTR tidak tersedia di mana-mana jalan rasmi BMW M3.

BMW telah menghasilkan sepuluh model jalan GTR untuk dijual setelah akhir musim ALMS 2001 kerana peraturan mengharuskan kenderaan yang dipasang dijual di dua benua pada dua belas bulan pertama musim ini. Peraturan ALMS diubah dalam kelas GT untuk musim 2002, dan mengharuskan sekurang-kurangnya 100 unit dan seribu mesin dibina untuk membuat mobil sesuai. Peraturan yang disemak semula telah memaksa BMW untuk menarik MTR GTR di Le Mans Series musim Amerika berikutnya.

BMW M3 GTR, kelebihan daya saing

Namun, ia kembali ke sukan permotoran ketika pasukan BMW yang disokong oleh Schnitzer Motorsport memasuki dua M3 GTR dalam perlumbaan Nurburgring ketahanan 24 jam. M3 GTR mengambil bahagian dalam perlumbaan selama dua tahun berikutnya dan menang dua kali pada tahun 2004 dan 2005.

V8 Le Mans Racer Powered untuk Jalan

Peraturan Homologation adalah perkara yang baik. Sekatan ini menyatakan bahawa pengeluar mesti membina peta jalan sendiri untuk perlumbaan mereka jika mereka ingin bersaing dalam siri perlumbaan tertentu. Hasil daripada peraturan pembinaan homolog dalam perlumbaan Le Mans 24 jam yang terkenal, BMW telah mengembangkan E46 M3 GTR, pelumba Le Mans berkuasa V8 untuk jalan raya. Walaupun garis E46 M3 6-lorong sesuai untuk kereta jalan raya, BMW memerlukan lebih banyak tenaga untuk kereta lumba E46 untuk bersaing di Le Mans. BMW telah memutuskan untuk memasang enjin V8 untuk memberi kuasa kepada kereta lumba E46 yang diperlukan dalam perlumbaan Le Mans. Keputusan itu bermaksud bahawa BMW perlu menaik taraf kereta lumba E46 berkuasa V8.

Pada musim sejuk tahun 2001 BMW melancarkan M3 V8 pertama, E46 M3 GTR homolog. M3 GTR dikuasakan oleh P60 V8 yang diperoleh yang menghasilkan 380 kuasa kuda dan 7,000rpm. Enjin V8 ini mempunyai sistem bah kering dan radiator bersudut tinggi dengan ventilasi tudung. Walaupun terdapat silinder tambahan, P60 V8 lebih ringan daripada enjin S54 pada E46 M3 standard. Kuasa dihantar melalui transmisi manual 6-kelajuan yang disambungkan ke kekunci M yang terpisah. Chassis mendapat keuntungan daripada kekakuan dan suspensi yang lebih besar yang terdapat pada kereta lumba. E46 M3 GTR jauh lebih rendah daripada E46 M3 standard dan dilengkapi dengan body kit yang mengurangkan tarikan berkat bahagian depan dan depan yang dipesan lebih awal.

BMW M3 GTR adalah V8 Powered Le Mans Racer for the Road

Perubahan lain termasuk atap, facias depan dan belakang, dan ventilasi tudung yang diperbuat daripada serat karbon. Penurunan berat badan ini menghilangkan penyangga casis tambahan dan meningkatkan kekuatan dinamik keseluruhan. Sayap belakang serat karbon membantu memastikan kereta tersekat di jalan semasa pemanduan yang sengit. GTR juga menggunakan kulit potongan Recaro dan menanggalkan tempat duduk belakang atas nama menjimatkan berat badan. E46 M3 GTR adalah salah satu BMW langka yang pernah dibina. Ini mewakili hubungan yang kuat antara perlumbaan sebenar dan pembahagian BMW M. Oleh kerana BMW terus menggunakan divisi M pada banyak pejalan kaki BMW, ia selalu mengingati GTR gila, kereta yang ingin dibina oleh M.

Strassenversion BMW M3 GTR 2002

BMW M3 GTR Strassenversion dapat menelusuri akarnya ke perlumbaan kompetitif di American Le Mans Series (ALMS), di mana kereta lumba terbina dalam dengan nama yang sama, dilancarkan 'Strassenversion' yang bersaing dalam kategori GT. Yang bertepatan konsep M3 GTR dengan pelancaran generasi E46 baru BMW M3 pada tahun 2000. Ia akan diberikan satu tugas yang berasaskan laser untuk mengambil tertunggak Porsche 911, yang memenangi 11 daripada 12 perlumbaan tahun dalam kategori GT.

Pada tahun 2001, perlumbaan E46 M3 telah bersedia untuk bertanding pada awal musim 2001. Walaupun M3 GTR pastinya bukan M3 pertama yang digunakan oleh BMW dalam perlumbaan kompetitif, ia jauh berbeza dengan pendua sebelumnya dengan cara yang paling ketara. BMW tahu bahawa jika mereka mendapat peluang untuk menjaringkan mata mengatasi saingan mereka, mereka harus membawa senjata paling mematikan dalam permainan. Senjata hebat mereka akan datang dalam bentuk enjinnya sendiri, dengan 4.0L V8 dan bukan lurus enam arah 3.2L yang digunakan dalam jenis jalan raya.

2002 BMW M3 GTR Strabenversion

Pemasangan elektrik kereta

Memikirkan pemasangan elektrik kereta yang boleh berfungsi dengan baik sendiri tidak boleh dianggap wajar, jadi BMW membina enjin GTR 443 kuasa kuda, yang oleh semua akaun dibina untuk tujuan penggunaan yang sama dalam perlumbaan kereta dan di mana ada masalahnya ialah mengapa kita tidak melihat sebilangan besar di jalan yang kita mahukan.

Kelas perlumbaan berasaskan pengeluaran

M3 GTR bersaing dalam kelas perlumbaan berasaskan pengeluaran, tetapi enjinnya tidak termasuk dalam model produksi M3 yang bermaksud ia lebih jatuh ke dalam kategori model daripada yang lain. Ini bermaksud bahawa ia tidak akan memenuhi syarat homolog untuk dijalankan dalam siri ALMS GT melainkan BMW menghasilkan dan akan terus menjual bentuk jalan raya yang sah.

Undang-undang untuk Jalan

Pada masa itu, keperluan badan pengawas ALMS menyatakan bahawa pengeluar mesti menghasilkan sekurang-kurangnya 10 contoh versi jalanan dalam 12 bulan pertama. BMW dapat memenuhi keperluan ini dengan cukup banyak dengan berkomitmen untuk menjual 10 versi sah dari jalan M3 GTR, sehingga melahirkan apa yang disebut BMW sebagai M3 GTR 'Strassenversion', atau 'Street Version' ketika diterjemahkan dari bahasa Jerman.

Enjin V8 digunakan dalam GTR

Perincian yang sangat diperlukan oleh Strassenversion adalah penggunaan enjin V8 yang sama yang digunakan dalam GTR, dan secara tambahan, tidak ada BMW lain untuk pengeluaran. Peraturannya akan memungkinkannya dianggap sebagai yang paling banyak digunakan di luar trek lumba, walaupun mesin akhirnya akan menghasilkan sekitar 380 tenaga kuda di penghawa dinginnya. Di sebelah M3 standard, M3 GTR Strassenversion lebih terang, lebih kuat, dan lebih berorientasikan tujuan untuk aktiviti perlumbaan, meminjam sebahagian besar ciri-cirinya secara langsung dari versi perlumbaan. Dari segi penampilannya, keanggunannya ditunjukkan dengan jelas dengan bumper yang sangat agresif , ventilasi tudung dan sayap yang unik dan besar di bahagian belakang.

Kereta jalanan dari segi teknikal

Sekiranya ada alasan untuk mempercayai bahawa BMW hanya mematuhi dokumen undang-undang, dan bukannya mempunyai niat sebenarnya untuk menjual GTR kepada orang ramai, maka harganya harus mengurangkan keraguan € 250,000 adalah standard perjalanan, yang sekitar $ 400,000 USD hari ini . Selain menjadi kereta yang luar biasa di atas kertas kerana hubungannya dengan kereta lumba GTR, dan kerana pembahagiannya menjadi BMW M3 V8 pertama yang merupakan jalan rasmi, akan selalu ada idea asas bahawa Strassenversion hanya merepotkan setelah -perintah pegawai ALMS. Ini kerana kereta itu sebenarnya kereta jalanan dari segi teknikal , bukannya konsep sebenar. Fakta bahwa tidak satu pun dari Strassenversions telah dijual sebagaimana mestinya juga berarti tidak satupun dari mereka dibaptis di jalan. Ia seperti kereta tidak wujud, kereta tidak betul-betul sah, jika tidak pernah berada di jalan raya, bukan? Namun, produk akhir adalah sesuatu yang menarik.

Enjin dan Prestasi

Jurutera BMW Motorsport tahu bahawa straight-6 yang digunakan dalam versi pengeluaran tidak akan berfungsi dengan baik untuk tujuan membunuh 911 mereka. Sebaliknya, mereka telah memilih untuk merancang secara khusus sebuah kereta GTR yang kompetitif, sebuah mesin V8 yang ringkas dan ringan.

Stesen janakuasa semua aluminium mempunyai sudut bank 90 ° dan pemindahan 4.0L. Reka bentuknya secara keseluruhan telah memberikan beberapa kelebihan, seperti penyediaan memasang radiator dengan cara yang akan meningkatkan penyejukan. Menurut BMW, enjin berkod P60B40 menghasilkan kira-kira 443 kuasa kuda pada kedudukannya dan disambungkan ke rangkaian penyampaian 6-kelajuan.

Strassenversion atau road car menggunakan P60B40 yang sama seperti yang dilihat pada model perlumbaan, walaupun sedikit dibenarkan menghasilkan 380 kuasa kuda di sepanjang jalan. Daripada pertandingan ramalan berturut-turut, ia adalah kotak gear manual 6-kelajuan dengan klac berkembar cakera dan varian M-lock.

Casis & Reka Bentuk

Berbanding dengan M3 standard, M3 GTR Strassenversion telah mendapat manfaat dari sejumlah kaedah penurunan berat badan, termasuk penggunaan panel badan CFRP seperti yang terlihat pada GTR. Dalam falsafah yang sama, bahagian dalam Strassenversion juga lebih terbuka berbanding versi produksi, namun lebih mudah difahami berbanding dengan kereta lumba yang keluar secara keseluruhan.

Di dalamnya, baldi kulit Recaro menjadi sorotan serta penyingkiran tempat duduk belakang. IBMW M3 GTR Strassenversion juga mempunyai penyediaan casis dan suspensi sukan yang sangat kukuh yang tersedia dalam versi perlumbaan. Fesi depan dan belakang yang direka semula, tudung depan terbuka dan sayap, pengudaraan dengan baik, penyejukan dan aerodinamik yang direka khas.

Harga

Rancangan pertama untuk jalan menuju orang, adalah menghasilkan 10 model Strassenversion dan menjualnya dengan harga € 250,000 setiap satu. Dalam pengiraan hari ini, ini adalah sekitar $ 400,000 USD yang merupakan jumlah besar dari kereta jalan raya M3 yang standard M3 lebih dari sepersepuluh dari harganya.

Seperti yang kita ketahui, semua ini adalah untuk pembinaan kerana BMW tidak mempunyai sasaran Strassenversion dengan kejayaan komersial apa pun. Fakta sederhana dari masalah ini adalah, mereka hanya mahu berlari di ALMS. Strassenversion adalah satu-satunya cara untuk mencapai, dan ironinya, mereka tidak menjual satu unit di latar belakang.

Hanya enam kenderaan Strassenversion yang berakhir, sebelum program berakhir dengan perubahan undang-undang ALMS, yang tidak dipatuhi oleh BMW. Sebilangan contoh yang tinggal berfungsi sebagai kepingan muzium; selain daripada itu, kereta tidak dapat dilihat sejak kereta pendek sangat pendek ketika 'ditemui' di Road Atlanta pada tahun 2001. Menurut kenderaan unicorn, yang satu ini menggambarkan bahagian ini dengan huruf T.

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan lazim yang berkaitan dengan BMW M3 GTR.

1. Mengapa BMW m3 GTR begitu popular?

Ramai orang sangat menyukai BMW M3 GTR kerana kisah permainan ini berjalan sedemikian rupa sehingga selalu ada keinginan untuk tersesat. Walau bagaimanapun, pada akhir permainan, terdapat beberapa interaksi antara kami dan kereta kami.

2. Mengapa M3 begitu mahal?

Seperti semua barang dalam ekonomi pasar bebas, M3 dihargai pada tahap yang dipercayai oleh penjual (BMW), yang bermaksud meningkatkan keuntungan dengan menjual sebanyak mungkin tanpa meninggalkan harta yang tidak terjual. BMW dengan mudah menjual semua M3 yang dapat, jadi pada kadar ini ia lebih murah.

3. Adakah BMW berhenti membuat M3?

BMW telah mengesahkan kepada media bahawa M3 dan M4 akan mula muncul tahun ini. Kami mengesyaki ia akan menjelang akhir tahun kerana Flasch mengatakan kedua-duanya akan membuat produk pada akhir tahun 2020 dan kemudian kepada penjual pada awal 2021.

Kesimpulannya

BMW M3 GTR dilancarkan pada Februari 2001, dikuasakan oleh P60B40 3,997 cc V8 yang menghasilkan 493 hp (368 kW; 500 PS). Tidak seperti enam versi M3 berturut-turut, yang melewati Porsche 996 GT3, versi perlumbaan E46 M3 GTR 16 sangat berjaya dalam American Le Mans Series (ALMS), yang dipasang oleh Schnitzer Motorsport. Pesaing seperti Porsche menunjukkan bahawa kereta ini adalah contoh yang baik kerana tidak ada enjin V8 yang dijumpai di BMW E46 yang memandu di jalan raya, mematahkan semangat Gran Turismo.

Peraturan ALMS diubah pada tahun 2002 untuk mewajibkan pembinaan 100 kereta dan 1.000 mesin agar kenderaan itu layak tanpa penalti . Walaupun BMW dapat menjalankan V8 dengan berat dan cas kuasa baru di bawah peraturan baru ini, mereka memilih untuk tidak menggunakan ALMS, berjaya menyelesaikan operasi M3 GTR sementara