Menindik badan adalah amalan di mana bahagian tubuh manusia dipotong atau dicucuk untuk membuat bukaan - memakai perhiasan atau memasukkan implan. Bukaan dibuat di badan dengan menggunakan jarum atau peralatan khas untuk mengubah rupa bahagian badan itu. Menindik telinga, menusuk sternum, menindik industri, menindik hidung, menusuk bibir, dan menusuk perut adalah jenis tindik badan.

1. Jenis tindikan

:small_blue_diamond: Menindik adalah seni membuat bukaan di bahagian badan untuk mengubah penampilan bahagian itu atau menghias dengan perhiasan.

:small_blue_diamond: Menindik telinga, menindik hidung, menusuk bibir, menindik mulut, menusuk buruj, dan menusuk perut adalah semua jenis tindik badan.

:small_blue_diamond: Seiring dengan evolusi gaun gothic pada tahun 1970-an , tindik badan juga berkembang sebagai bahagian fesyen gothic.

:small_blue_diamond: Body Piercing mempunyai beberapa jenis dan orang memilih untuk melakukan tindik mengikut pilihan mereka. Sebahagian daripada mereka telah dibincangkan di bawah:

 1. Mencucuk bibir
 2. Mencucuk Sternum
 3. Mencucuk lisan
 4. Menindik permukaan
 5. Menindik industri
 6. Menindik buruj

1.1. Mencucuk bibir

:small_blue_diamond: Menghias bibir sentiasa menjadi trend popular kerana ia boleh disaksikan bersama-sama dengan flip Lip dan Botox bibir flip dalam 90-an hip hop fesyen .

:small_blue_diamond: Berlawanan dengan lipatan bibir, bibir Botox, dan tatu yang dikagumi dan diterima oleh masyarakat industri media, menindik adalah kebiasaan orang Afrika dan Amerika asli.

:small_blue_diamond: Lipatan bibir adalah sejenis tindik badan di mana bibir bawah, sudut bibir atas, atau bibir tengah dicucuk - yang terakhir disebut sebagai tindik bibir tengah.

1.2. Jenis-jenis tindik bibir

Mencucuk bibir mempunyai beberapa subtipe yang telah disebutkan di bawah

1. Menusuk labret

Ini adalah jenis tindik bibir yang paling biasa dan melibatkan tindikan bibir bawah di atas dagu.

2. Menindik Medusa atau Philtrum

Philtrum menindik jenis tindikan bibir kedua yang paling popular dan menindik dilakukan tepat di atas busur Cupid - iaitu bahagian tengah bibir atas.

3. Menindik Monroe

Nama Monroe piercing berafiliasi dengan Marilyn Monroe - bintang pop terkenal - dan dalam jenis tindik bibir ini, bahagian kiri bibir atas dicucuk.

4. Menindik gigitan ular

Dalam tindikan seperti ini, kedua-dua belah bibir bawah dicucuk yang kelihatan seperti gigitan ular.

5. Menindik gigitan labah-labah

Penindasan bibir gigitan labah-labah terdiri daripada dua tindikan bibir bawah yang berdekatan, sama ada di satu sisi atau kedua-dua belah bibir.

6. Menindik gigitan jerung

Piercing bibir gigitan hiu bermaksud empat tindikan - dua tindikan bersebelahan di satu sisi bibir keseluruhan dua di sisi lain. Jarak dan jarak antara dua tindikan adalah simetri.

7. Tusukan bibir gigitan lumba-lumba

Penindasan gigitan ikan lumba-lumba melibatkan tindikan ganda tepat di bawah bibir bawah - tepat di tengah bibir.

8. Menindik gigitan malaikat

Penindasan bibir gigitan malaikat adalah tindikan ganda pada bibir atas - sementara kedua tindikan itu simetris pada kedua sisi busur cupid .

1.3. Mencucuk Sternum

 1. Body Piercing bermaksud seni membuat bukaan di bahagian badan untuk mengubah penampilan atau hiasan bahagian badan itu.

 2. Tindik Sternum adalah satu lagi jenis tindik badan di mana mana-mana bahagian sternum - tulang payudara - dicucuk.

 3. Terdapat populariti dalam tindikan sternum bahawa kebanyakan tindikan sternum dilakukan secara menegak - walaupun tindikan sternum mendatar juga mengikut fesyen.

1.4. Mencucuk lisan

 1. Piercing oral berbeza dengan tindik bibir normal seperti pada tindik badan jenis ini, bahagian rongga mulut dicucuk.

 2. Lebih baik dapat didefinisikan sebagai "Menusuk rongga mulut untuk memasukkan benda - seperti cincin, pejantan atau beberapa pin."

:dizzy: Mencucuk mulut mungkin melibatkan:

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Mencucuk lidah

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penindasan Smiley - tindikan Gusi atas

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Menindik Uvula - Menusuk tengah tekak

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penindasan vampire - penindasan frenulum atas - tendon yang menghubungkan bibir dengan bibir atas ke gusi.

1.5. Menindik permukaan

 1. Pada tindikan permukaan - seperti namanya - tindikan dilakukan pada bahagian kulit yang dangkal. Jarum berongga digunakan untuk menusuk kulit dan diikuti dengan barbel dimasukkan.

 2. Kemudian, jenis perhiasan yang diinginkan boleh digunakan untuk tujuan hiasan. Menindik permukaan melibatkan menusuk tengkuk, kening, atau bahagian atas hidung.

:dizzy: Menindik permukaan dan kulit

Terdapat perbezaan pada kedua jenis menindik kerana tindikan kulit semakin dalam berbanding dengan tindikan permukaan.

1.6. Menindik industri

 1. Tindik industri - alias perancah perancah - adalah jenis tindik badan yang melibatkan tindikan rawan telinga atas yang berganda.

 2. Dua lubang yang dicucuk kemudian digabungkan dengan menggunakan satu perhiasan. Tindik badan seperti ini lebih mudah dijangkiti.

1.7. Menindik buruj

 1. Menindik buruj adalah jenis tindikan lain yang melibatkan telinga. Rawan telinga dicucuk di sepanjang cuping telinga.

 2. Menindik buruj tidak terdiri daripada satu atau dua tindikan tetapi melibatkan tindikan berganda.

 3. Perkara penting yang mesti dipertimbangkan untuk menindik jenis ini adalah pilihan perhiasan hiasan kerana mestilah sesuai dengan bilangan dan gaya tindik.

:pencil2: Ringkasan

Menindik badan adalah teknik membuat bukaan atau lubang di badan untuk memasukkan perhiasan atau implan. Jarum berlubang atau beberapa peralatan lain digunakan untuk menusuk. Tindik bibir, tindikan telinga, tindikan hidung, tindikan industri, dan tindikan buruj adalah jenis yang paling biasa.

2. Jenis tindik badan bagi wanita

:small_blue_diamond: Sama seperti tatu, terutamanya tatu bahu kecil atau tatu bunga teratai yang kelihatan cantik ketika dipakai oleh wanita - beberapa tindikan kelihatan lebih menarik bagi wanita berbanding lelaki.

:small_blue_diamond: Beberapa idea menusuk yang hebat untuk wanita yang meningkatkan gaya mereka dan meningkatkan keperibadian diberikan di bawah:

Mencucuk telinga:

 1. Telinga selalu menjadi bahagian hiasan tubuh ketika menusuk.

 2. Menindik telinga mungkin melibatkan tindikan buruj, tindik lobus, atau tindikan industri.

 3. Beberapa jenis tindik telinga yang lain melibatkan kerucut kulit, tindik tragus, dan menindik California.

Mencucuk hidung:

 1. Apabila anda melihat tradisi Asia, anda akan kagum bahawa menusuk hidung selalu menjadi kebiasaan wanita Asia.

 2. Malah gadis-gadis yang lebih muda juga gemar memakai pin hidung atau cincin hidung dengan menusuk lubang hidung untuk mencantikkan wajah mereka.

 3. Dengan idea moden, bahagian tengah hidung juga dicucuk dan cincin dipakai untuk kelihatan unik dan cantik.

Mencucuk butang perut:

 1. Mencucuk badan untuk wanita juga melibatkan tindikan butang perut.

 2. Dalam jenis ini menusuk bibir butang perut dicucuk untuk memakai perhiasan atau kancing. Ia mungkin dianggap sebagai tindik permukaan.

Mencucuk kecil:

 1. Piercing dimple adalah jenis tindikan wajah di mana pipi dicucuk untuk memakai kancing atau perhiasan.

 2. Pencucian pipa dilakukan di kawasan yang berdekatan dengan saluran parotid dan memberi anda pandangan yang lesung.

Mencucuk lidah:

 1. Tusukan lidah adalah jenis tindik lain yang popular untuk wanita.

 2. Lidah dicucuk dengan menggunakan jarum 14G dan barbel lurus digunakan kemudian sebagai perhiasan.

Mencucuk bibir:

 1. Mencucuk bibir adalah jenis tindik badan yang paling terkenal untuk wanita.

 2. Ia mempunyai pelbagai jenis, seperti bibir tengah, bibir bawah, gigitan ular, gigitan jerung, gigitan malaikat, gigitan labah-labah, gigitan anjing, dll.

3. Perhiasan tindik badan

:small_blue_diamond: Pelbagai jenis objek dijadikan perhiasan untuk menusuk badan. Memilih perhiasan yang sesuai dengan bahagian badan yang dicucuk adalah perkara yang mesti dilakukan - tidak kira lelaki atau wanita.

Logam atau aloi berikut digunakan untuk perhiasan badan:

 • Aloi emas
 • Keluli tahan karat
 • Platinum
 • Perak sterling

Aloi emas: Menggunakan 70-80% emas 18k dan selebihnya terdiri daripada logam tembaga, zink, perak, atau jejak - perhiasan perhiasan badan yang biasa digunakan.

Keluli tahan karat: Pilihan terbaik untuk perhiasan tindik badan adalah yang terdiri daripada keluli tahan karat berkarbon rendah.

Walau bagaimanapun, jenis keluli tahan karat juga mesti dianggap paling sesuai untuk badan.

316 L dan 316 LVM adalah jenis keluli tahan karat yang mesra badan untuk dipakai sebagai perhiasan menusuk.

Platinum: merupakan pilihan lain untuk dijadikan perhiasan tindik badan. Perhiasan menusuk bibir melibatkan platinum bersama dengan emas dan keluli tahan karat.

Sterling silver: yang digunakan untuk perhiasan tindik badan - adalah aloi perak yang mengandungi sekitar 90-95% perak dan bahagian yang tersisa terdiri dari logam lain - seperti tembaga.

Sterling silver bermanfaat kerana ia tidak mengalami pengoksidaan sehingga tidak berubah warna, jadi pewarna biasa tidak diperlukan.

:point_right: Lihat juga

Latihan dan kerjaya pisau mikro Bagaimana cara menumbuhkan bulu mata? Kos pengisi bibir

4. Mencucuk hidung

:small_blue_diamond: Mencucuk hidung adalah jenis tindik badan yang paling biasa seperti tindikan bibir. menindik hidung mempunyai pelbagai jenis bergantung pada pilihan seseorang.

:small_blue_diamond: Ia paling sesuai untuk wanita seperti tatu stretch mark yang biasanya sesuai untuk wanita.

:dizzy: Pelbagai bahagian hidung yang boleh dicucuk:

 • Lubang hidung - alias nares - kulit lubang hidung adalah pilihan terbaik untuk menusuk hidung
 • Septum - tulang rawan yang memisahkan kedua lubang hidung - adalah pilihan lain untuk menusuk hidung
 • Bahagian lembut di bawah tulang rawan hidung

Risiko yang berkaitan dengan menusuk hidung

:small_blue_diamond: Piercing bermaksud - seni membuat bukaan atau lubang di badan - dengan menggunakan jarum atau peralatan - untuk mengubah penampilan atau hiasan bahagian badan itu.

:small_blue_diamond: Hidung adalah bahagian sensitif pada wajah. Semasa anda hendak menusuk hidung, anda mungkin ingat masalah kesihatan berikut.

Jangkitan virus atau bakteria

 1. Sekiranya peralatan yang digunakan untuk menusuk hidung tidak steril, ada banyak risiko jangkitan bakteria atau virus.

 2. Hepatitis B, hepatitis C, HIV, dan tetanus adalah yang paling sering dikaitkan dengan tindikan hidung.

Hidung berdarah

 1. Hampir semua tindikan yang terlibat dalam tindikan badan dikaitkan dengan pendarahan.

 2. Walau bagaimanapun, untuk menindik hidung, tindikan septum lebih cenderung menyebabkan pendarahan berbanding dengan lubang hidung.

Reaksi alahan

 1. Mungkin berlaku beberapa reaksi alahan semasa menusuk hidung.

 2. Tetapi bergantung kepada kepekaan tubuh anda untuk mengalami reaksi alahan.

:ballot_box_with_check: Pendek kata

Menindik hidung adalah jenis menindik yang paling biasa yang disebut tradisi di negara-negara Asia. Lubang hidung, tulang rawan, atau tisu lembut di bawah tulang rawan adalah bahagian yang perlu dicucuk. Pendarahan, jangkitan atau reaksi alergi adalah risiko yang berkaitan dengan menusuk hidung.

5. Bagaimana mencegah komplikasi?

:small_blue_diamond: Menindik badan adalah latihan di mana bahagian tubuh manusia dipotong atau dicucuk untuk membuat lubang atau lubang - untuk memakai perhiasan atau memasukkan implan.

:small_blue_diamond: Langkah berjaga-jaga sering melindungi anda dari bahaya yang berkaitan dengan menindik - seperti benjolan menindik dapat dicegah dengan mengikuti langkah berjaga-jaga.

5.1. Langkah berjaga-jaga keselamatan untuk menindik badan

Menindik melibatkan penggunaan jarum dan ada banyak langkah berjaga-jaga yang perlu diambil untuk mengelakkan komplikasi yang berkaitan.

 • Jangan cuba menusuk di rumah sendiri atau rakan anda yang tidak terlatih. Sentiasa mencari pakar untuk menindik.

 • Sentiasa minta pakar menggunakan jarum atau peralatan steril untuk menusuk seperti jangkitan bakteria dan virus adalah perkara biasa kerana peralatan yang dijangkiti.

 • Bersihkan kawasan di mana anda ingin mendapatkan tindik dengan betul. gunakan sebilangan pembasmi kuman untuk menjadikannya bebas kuman.

 • Pilih logam yang paling sesuai untuk menusuk perhiasan kerana kebanyakan logam tidak sesuai untuk badan dan boleh menyebabkan reaksi alergi.
 • Sentiasa minta peralatan steril panas untuk digunakan untuk menusuk kerana jangkitan HIV paling sering merebak semasa tatu atau menindik.

5.2. Pertimbangan penting

 • Sebelum menjalani proses menindik, anda mesti mempertimbangkan aspek berikut:

 • Adakah orang yang anda pilih untuk menusuk reputasi?

 • Adakah dia memakai sarung tangan sambil menusuk?

 • Adakah terdapat penggunaan peralatan yang sesuai dan sesuai?

 • Bukankah dia menggunakan perhiasan hypoallergenic? Jika tidak, anda mungkin menghadapi reaksi alahan.

5.3. Apa yang perlu dilakukan selepas menindik?

Terdapat banyak perkara yang mesti dipertimbangkan setelah menindik agar tidak ada komplikasi:

 • Penindasan mulut memerlukan kebersihan yang betul dengan menggunakan ubat cuci mulut.

 • Pada bahagian badan yang lain, bersihkan kawasan yang dicucuk dua kali sehari dengan air dan sabun anti bakteria.

 • Jauhkan dari air - seperti berenang, tab mandi panas sehingga menusuk sembuh.

 • Jangan menyentuh kawasan yang dicucuk dengan tangan kerana boleh menyebabkan pencemaran kulit yang membawa kepada jangkitan.

 • Gunakan jenis perhiasan tindik badan yang terbaik seperti emas, platinum, atau keluli tahan karat 14 atau 18K.

Soalan lazim

Terdapat banyak soalan yang berkaitan dengan Body Piercing yang perlu dijawab. Sebilangan dari mereka telah disebutkan bersama dengan jawapan ringkas:

1. Apakah tindikan yang paling menyakitkan?

 1. Berapa banyak kesakitan yang anda rasakan semasa menindik bergantung pada persepsi kesakitan anda. Walau bagaimanapun, menindik yang paling menyakitkan adalah menusuk alat kelamin kerana alat kelamin adalah kawasan yang kaya dengan saraf.

 2. Walaupun bahagian yang paling tidak menyakitkan adalah telinga, terutama cuping telinga kerana tisu telinga mempunyai kecenderungan penyembuhan yang jauh lebih banyak daripada bahagian badan yang lain.

2. Apakah tindik badan yang paling popular?

 1. Menindik badan menjadi trend sama seperti proses lip bibir dan tatu. Salah satu tindikan badan yang paling popular melibatkan tindikan hidung - terutamanya lubang hidung.

 2. Bahkan negara-negara Asia menggunakan tindik ini sebagai tradisi dan wanita Asia gemar memakai perhiasan di hidung - mungkin hidung atau cincin hidung.

3. Apakah tindik pertama yang baik?

:ear: Cuping telinga

 1. Body Piercing adalah proses di mana lubang dibuat di bahagian badan dengan menggunakan jarum berlubang atau beberapa peralatan tindik khusus.

 2. Sekiranya anda tidak pernah melakukan tindik dan melakukan tindik untuk pertama kalinya, anda mesti memilih kawasan yang menyebabkan kesakitan paling sedikit semasa menindik.

 3. Lubang telinga menyebabkan kesakitan paling sedikit dan cenderung sembuh lebih cepat berbanding dengan bahagian badan yang lain.

Kesimpulannya

:ballot_box_with_check: Orang yang mencari cara untuk menjadi cantik sering kali berakhir dengan pengisi bibir , tatu warna , tatu warna air , pakaian monokrom dan yang paling penting, badan menusuk.

:ballot_box_with_check: Menindik badan adalah seni atau latihan di mana bahagian tubuh manusia dipotong atau dicucuk untuk membuat bukaan atau lubang - untuk memakai perhiasan atau memasukkan implan.

:ballot_box_with_check: Menindik telinga, menindik hidung, menindik bibir tengah, menindik industri, menindik buruj, dan menusuk perut adalah semua jenis tindik badan.

:ballot_box_with_check: Yang paling biasa adalah menindik hidung dan terdapat banyak risiko yang berkaitan dengan tindikan yang mesti dipertimbangkan untuk mengelakkan jangkitan.

:ballot_box_with_check: Untuk wanita, tindik bibir, tindikan perut, tindikan telinga, tindikan alat kelamin, dan tindikan wajah adalah jenis yang paling biasa.

Baca artikel berkaitan

Kulit kering di musim sejuk Kaki gagak Botox Propanediol untuk kulit Bagaimana cara membuat celah alis?

Implikasi suku dari tindik dan tatu. Cucian lidah bermaksud bahawa lidah dikhaskan untuk alam kegelapan dan lidah itu digunakan sebagai alat syaitan. lelaki dan wanita seperti itu akan mendapati bahawa mereka selalu marah dan bersikap tidak perlu. Setiap kali seseorang menembus kawasan pribadi yang terhubung dengan kerajaan laut, tentang apa itu kerajaan laut ?. Navel Piercing digunakan untuk Seduction & Manipulation. Nose Piercing adalah lelaki atau wanita menembusi diri mereka sebagai pekerja seks. Face Piercing mengungkapkan kepada kita bahawa orang itu selalu dalam kesedihan atau keadaan yang menyedihkan atau mungkin kehilangan harta benda peribadi atau orang tersayang.