Rambut berotak merujuk kepada warna rambut yang tidak diingini yang muncul pada rambut berwarna. Ia biasanya berlaku pada rambut gelap yang berwarna platinum atau berambut perang. Ia juga boleh terjadi pada rambut yang diserlahkan atau setelah proses pencerahan atau pemutihan. Rambut berubah menjadi lebam apabila warna atau pewarna mula pudar dari masa ke masa.

Rambut berambut

Apa itu rambut Brassy?

Selalunya berlaku bahawa setelah berminggu-minggu mewarnai rambut anda, sesuatu yang pelik dapat dilihat. Teduh yang anda pilih untuk rambut anda dan ditinggalkan ke rumah anda tidak lebih. Rambut anda kini menggunakan nada hangat yang tidak diingini seperti warna kuning, merah, atau oren. Itulah yang memberi rambut Brassy . Brassiness menduduki tempat pertama dalam senarai semua masalah rambut dan ia dapat menjadikan rambut anda kelihatan sangat jelek. Kekejaman sering terjadi pada rambut gelap seperti rambut burgundy kerana mereka menarik nada rambut yang tidak diingini ketika rambut berwarna platinum atau berambut perang. Namun, ia juga boleh terjadi pada rambut yang diserlahkan atau rambut yang telah melalui proses pencerahan atau pemutihan. Oleh itu, jika anda baru-baru ini mengalami kegemilangan dan tiba di sini untuk mengetahui sebab-sebab keguguran rambut dan petua untuk menghilangkannya, teruskan menatal ke bawah.

:small_orange_diamond: Rambut mempunyai lapisan bawah semula jadi yang muncul ketika anda mewarnakan rambut atau terdedah kepada cahaya matahari yang panjang. Ini biasanya dipanggil tembaga. Beberapa lapisan bawah atau nada muncul bergantung pada warna yang anda telah mencerahkan atau menggelapkan rambut anda. Menurut beberapa pakar, Brassiness biasanya terdapat pada semua pigmen rambut terutama pada rambut etnik seperti rambut bertekstur Asia atau hitam.

:small_blue_diamond: Apabila rambut anda menjadi terang ke warna coklat gelap, anda cenderung mendapat jaket atau warna merah. Apabila rambut anda menjadi ringan ke warna coklat sederhana, rambut coklat abu muda anda mungkin akan mendapat jaket atau warna jingga. Apabila anda meringankan rambut anda ke warna rambut berambut perang, anda akan mendapat jaket kuning.

:small_orange_diamond: Apabila anda meringankan rambut, semua ini berlaku, warna rambut semula jadi yang dinaikkan untuk memberi ruang kepada warna baru. Oleh kerana semua rambut mempunyai skala kehangatan yang mendasari, peningkatan warna semula jadi menjadikan warna kuning, merah yang tidak diingini ( warna apa yang membuat klik merah untuk diketahui), dan nada oren lebih kelihatan yang memungkinkan kegemilangan menunjukkan dirinya. Ini boleh menjadi lebih teruk sehingga langkah-langkah diambil untuk mengatasinya.

Menurut beberapa pendandan rambut profesional , kegigihan juga dapat terjadi dengan pengoksidaan dari sinar matahari, dan udara, paparan mineral atau bahan kimia buruk di dalam air semasa anda mandi.

Bagaimana cara menghilangkan rambut brassy?

Rambut berambut lebat adalah masalah yang boleh anda hilangkan dengan mudah. Apabila anda telah mewarnai rambut berambut perang atau meringankan rambut, ia tidak akan semeriah dan cantik seperti di salun, setelah beberapa hari. Setiap kali anda mencuci rambut berwarna baru, pewarna itu akan pudar dan bahan kimia dan mineral yang keras di dalam air boleh mengubah penampilannya. Mencucinya beberapa kali perlahan-lahan akan menghilangkan penampilan salun meninggalkan rambut anda yang lebat Ketika rambut anda akan tumbuh baru akan datang dari akar sehingga dengan cara ini warna yang dicelup anda akan mengambil masa untuk lenyap sekarang bergantung kepada berapa lama rambut itu tumbuh semula .

Dalam kes itu, kami membuat anda dilindungi. Berikut adalah beberapa petua berguna yang akan membantu anda menghilangkan kegemilangan yang tidak diingini. Mengikuti petua dan trik ini akan membantu anda mengekalkan penampilan semula jadi rambut berambut perang anda dan apa yang paling baik ialah kegembiraan yang tidak diingini akan menjadi perkara masa lalu.

:one:Pergi ke salon untuk toner atau gloss:

Menurut banyak seniman profesional, menggunakan gloss atau toner untuk rambut brassy boleh menjadi kaedah yang betul dan paling mudah untuk memperbaiki rambut brassy. Toner , deposit warna rambut yang lutur yang pudar setelah beberapa minggu, bukan sahaja mengubah warna rambut anda tetapi juga boleh menjadi penyegar rambut yang cantik. Juga dikenali sebagai warna demi-kekal, penyegar rambut dapat membantu meneutralkan warna brass atau warna yang tidak diingini seperti warna kuning, merah, atau oren yang muncul di rambut anda.

Glosses atau toner ini memberikan hasil terbaik dalam hal ini kerana mengandungi cukup pigmen untuk memperbaiki warna rambut anda dan juga akan meningkatkan kilauan rambut anda apabila digunakan oleh pewarna rambut profesional di salun atau mendapatkan perapi Deep DIY dari salun. Jadi, anda akan melihat perbezaan yang besar dalam satu tempat duduk sahaja.

:two:Pilih warna rambut kekal terbaik:

Sentiasa pilih warna rambut kekal dan warna yang lebih dekat dengan warna rambut semula jadi anda. Pilih warna rambut yang sejuk seperti warna yang bermula dengan kata "abu" kerana ia tahan lama dan kurangkan peluang rambut berubah menjadi lebam .

Sekiranya anda memikirkan nada yang lebih panas; terdapat cukup warna yang lebih terang seperti rambut coklat abu muda yang hadir dengan keseimbangan nada sejuk. Jadi, anda juga boleh mendapatkannya.

Ingat, semakin banyak warna akhir rambut anda lebih dekat dengan warna rambut semula jadi anda, semakin sedikit kemungkinan kegemilangan. Kami mencadangkan agar tidak mewarnakan rambut anda melebihi dua warna dari warna rambut semula jadi anda.

Lebih-lebih lagi, minta penata rambut anda bekerja pada setiap helai. Ini menurunkan peluang untuk seluruh kepala menukar tembaga.

:three:Basuh rambut anda dengan syampu ungu:

Jika anda tidak boleh membuat jalan anda ke salon, salah satu yang paling berkesan produk untuk menghapuskan brassiness menggunakan syampu ungu atau biru. Kuning dan merah bertentangan pada roda warna. Rumusan ungu membatalkan nada oren, kuning dan merah dengan meletakkan warna ungu. Ia meneutralkan nada brass yang terlalu hangat.

Tukar syampu anda dengan syampu ungu setiap beberapa minggu. Sapukan pada rambut anda dan biarkan selama 3-5 minit sebelum dibilas. Akan lebih sempurna jika anda mencari syampu rambut yang merawat warna di antara syampu ungu kerana ini akan mengekalkan warna rambut semula jadi anda.

:four:Lindungi rambut anda dari pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan:

Saya tahu: Mengatakan tidak untuk merendam sinar matahari sukar bagi anda. Tetapi jika anda mahu warna rambut anda kekal lama, lebih baik menjauhkannya.

Pendedahan cahaya matahari boleh memberi banyak kerosakan pada warna rambut anda. Mengekspos rambut anda dengan cahaya matahari yang melampau dapat mengeringkan warna rambut anda sehingga mudah memudar dengan cepat. Apabila rambut anda terdedah kepada sinar matahari, lapisan bawah semula jadi rambut anda terdedah yang dapat menyambut kegemilangan segera.

Sinar UV adalah satu lagi penyebab utama keguguran rambut yang memudar warna rambut anda dan mencerahkan rambut yang menyerlah. Jadi, setiap kali anda keluar di bawah sinar matahari, pastikan untuk menutup rambut anda dengan topi atau gunakan semburan pelindung UV untuk mengelakkan kegatalan yang tidak disukai dan mencegah warna pudar pramatang.

:five:Luangkan sedikit masa di kolam renang:

Kolam renang adalah tempat yang paling kerap dikunjungi, terutama pada musim panas. Sekiranya anda mahukan warna rambut tahan lama seperti hari ini orang mendapat pewarna rambut biru kekal , jauhkan dari kolam renang.

Ini kerana kolam renang mengandungi klorin yang bukan rakan rambut anda. Bahan kimia ini dapat dengan mudah menghilangkan rambut dari minyak semula jadi sehingga kering dan rapuh. Rambut yang rosak lebih mudah berubah menjadi lebam.

Sebelum berenang di kolam berklorin atau air masin, basuh rambut anda dengan air biasa. Oleh kerana rambut anda dapat merendam kelembapan dengan mudah, basuhlah dengan air bersih dan tidak diubah secara kimia sebelum berenang.

Apabila anda akhirnya berenang, syampu dan ratakan rambut anda dengan segera untuk mengatasi kemungkinan kerosakan. Pastikan menutup rambut anda dengan topi atau selendang sebelum melompat ke kolam renang.

:six:Basuh rambut anda dengan air sejuk:

Mungkin sukar dilakukan tetapi mencuci rambut dengan air sejuk adalah alternatif terbaik untuk mengekalkan warna rambut anda. Suhu di mana anda mencuci rambut boleh menyumbang banyak dalam menjaga warna rambut anda dan mencegah kegatalan.

Salah satu perkara penting yang perlu diingat adalah tidak membilas rambut dengan air panas kerana membuka kutikula luar yang memungkinkan warnanya cepat pudar. Oleh itu, dapatkan bilas yang sejuk. Ini akan menutup kutikula dan mengunci kelembapan dan membantu kutikula berbaring lebih lembut dan menjadi lebih berkilau dan berkilau.

Rambut lebam

:seven:Beli penapis pancuran mandian sendiri:

Bukan hanya air kolam atau air berklorin yang menjadi ancaman kepada rambut anda sehingga menjadi lebat - air paip anda juga dapat melakukan hal yang sama. Air pancuran anda dapat menyimpan sejumlah besar mineral, termasuk klorin dan besi , pada rambut anda sehingga kering dan bahan kimia dapat membuka jalan untuk memudar warna yang pada gilirannya dapat memberi peluang kepada rambut brass untuk menunjukkan dirinya sendiri.

Sehubungan dengan itu, penapis mandi boleh menghilangkan simpanan bahan kimia menjadikan warna rambut anda kekal dalam jangka masa yang lama. Lebih-lebih lagi, penapis mandi dapat melindungi kulit dan kuku anda dari simpanan mineral ini.

:eight:Gunakan perapi yang baik untuk rambut yang berkilat dan berkilat:

Ia mungkin terdengar pendek tetapi rambut berkilau dan berkilau cenderung tidak bertukar menjadi tembaga. Ini dapat dicapai dengan menggunakan rawatan penyaman yang baik. Setelah merawat rambut anda, dapatkan gloss yang menyinar. Ini dapat menambahkan lebih banyak faedah.

Di bawah video ini akan membantu anda dengan memberikan petua untuk mencegah rambut lebam.

Bagaimana cara mengeringkan rambut lebat di rumah?

Apa yang dilakukan oleh toner pada rambut adalah semua yang anda akan ketahui dan bagaimana nada di rumah, anda juga akan mendapat petua yang mudah di sini Anda juga boleh mewarnakan rambut yang lebat di rumah melalui rawatan penampilan warna oren, kuning dan merah pada rambut ketika anda menjangkakan abu abu yang lembut boleh menghancurkan. Mengemaskan rambut anda boleh menjadi penyelesaian paling mudah untuk masalah ini tetapi anda mungkin keliru ketika memilihnya di pasar yang besar dan meletup ini.

Satu lagi pilihan terbaik untuk menghilangkan rambut berotot ialah dapur anda sendiri. Ya, awak betul saya. Beberapa bahan di dapur anda dapat banyak membantu anda. Ini diberikan di bawah:

Betulkan rambut kasar melalui cuka:

Untuk menghilangkan cuka rambut brassy boleh menjadi penyegar rambut brassy buatan sendiri yang terbaik .

Kedua-dua bahan harus diambil dalam bahagian yang sama. (Separuh cawan masing-masing sudah cukup)

Cara menggunakannya:

Campurkan air dan cuka dengan air. Setiap kali selepas mencuci rambut dengan syampu dan mengeringkannya, mulailah mengurut larutan cuka melalui kunci anda. Ini akan melicinkan helai anda dan menjadikannya berkilat dan berkilat.

Betulkan rambut yang kasar dengan baking soda:

Menggunakan Baking soda adalah kaedah lain yang mudah dan mudah untuk menghilangkan rambut berambut.

 • Apa yang kamu perlu :question:
 • ½ sudu teh warna ungu
 • ½ sudu teh warna biru
 • Satu sudu teh baking soda
 • Syampu tanpa sulfat
 • Mangkuk dan sudu

Bagaimana untuk menyediakan :question:

Ambil mangkuk dan tambahkan sejumlah syampu bebas sulfat yang cukup untuk menutup seluruh rambut anda. Masukkan dua warna makanan dan gaul rata. Semasa mencampurkannya, tambahkan baking soda dan campurkan secara berterusan untuk menghilangkan gumpalan.

Cara memohon :question:

Setelah campuran disiapkan, gunakan sebagai syampu dan biarkan di rambut anda selama 12-15 minit untuk bekerja, dan kemudian bilas hingga bersih. Jangan lupa menggunakan perapi selepasnya.

Cara menghilangkan nada rambut yang tidak diingini:

Nada rambut yang tidak diingini selalu menjengkelkan setiap kali melihat rambut berambut perang anda. Nada ini, terutama nada berwarna kuning, dapat dikeluarkan.

Apa yang kamu perlu?
1. Satu sudu teh serai 2. Perapi berkualiti 3. Air 4. Bawang dan sudu
Bagaimana menyediakannya?
Mulakan dengan mencampurkan perapi yang sesuai dengan air sehingga cukup longgar untuk disapukan pada rambut dan kemudian masukkan air limau di dalamnya. Gaul sebati.
Cara memohon?
Sapukan larutan pada rambut anda dengan membahagikannya kepada dua bahagian. Cuba tutup bahagian kecil. Biarkan selama setengah jam untuk disikat dengan rambut anda dengan teliti sebelum membilasnya. Ingat, anda tidak perlu mencuci rambut selepas penyaman ini.

Rambut Blonde Brassy:

Rambut berambut perang kadang-kadang terlalu keemasan atau terlalu oren kerana banyak sebab seperti pigmen hangat yang melampau di rambut anda, mineral di dalam air, dan kadang-kadang syampu yang menghilangkan warna rambut anda sebagai toner yang baik untuk rambut anda akan meningkatkan warna rambut anda dengan menggunakan rumah anda boleh menyejukkan rambut anda dari rambut berambut perang atau anda boleh beralih ke salon kepada pakar untuk menghilangkan rambut berambut perang .

Rambut berambut perang:

Sekiranya rambut anda berubah menjadi rambut perang yang kasar, anda boleh memulihkan syampu biru atau ungu, mereka pada dasarnya dapat mengatasi kesan warna hangat yang telah merosakkan warna anda menjadi oren atau kuning sehingga dengan menggunakan syampu biru dan ungu yang warna sejuk dapat memperbaiki rambut anda yang lebat coklat .

Ringkasan: :writing_hand: Rambut berambut biasanya muncul ketika rambut berwarna mula pudar. Ini adalah nada yang tidak diingini yang muncul ketika rambut dicelup platinum atau berambut perang. Terdapat banyak petua yang dapat membantu anda menyingkirkan masalah ini. Petua ini merangkumi beberapa langkah berjaga-jaga dan beberapa rawatan di rumah untuk digunakan pada rambut anda.

Soalan Lazim: :question:

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh peminat mereka yang gemar mengeringkan rambut mereka dan rambut mereka menjadi brass sehingga soalan mengenai rambut brass adalah seperti berikut.

1. Warna apa yang menghilangkan rambut oren yang kasar?

Biru adalah satu-satunya warna yang menghilangkan rambut oren brass yang tidak diingini setelah warna biru pemutihan akan digunakan. Kedua-dua warna biru dan oren pada dasarnya melintasi satu sama lain.

2. Apa ubat rumah yang menghilangkan rambut lebam?

Bahan-bahan:

Kaedah:

Pertama-tama pada rambut anda sapukan minyak kelapa hangat semalaman kemudian ambil minyak kelapa, cuka sari apel, beberapa tetes warna makanan, dan satu cawan air mencampurkannya dan keesokan harinya sapukan pada jumlah rambut anda bergantung pada panjang rambut anda kemudian cuci rambut anda seperti yang biasa anda lakukan sekarang bilas rambut anda dengan campuran warna cuka.

3. Bagaimana cara membetulkan rambut brass oren?

Dengan menggunakan beberapa langkah anda boleh memperbaiki rambut brass oren anda dan langkahnya adalah seperti berikut.

 • Pergi ke salon dan gunakan toner profesional.
 • Gunakan syampu biru atau ungu.
 • Gunakan penapis mandi dan syampu profesional.
 • Warnakan rambut anda dengan warna gelap.

4. Adakah baking soda dapat menghilangkan rambut yang kasar?

Baking soda pada dasarnya meringankan warna dan warna makanan bertengkar dengan nada brass campurkan hanya dengan syampu dan sedikit air kemudian sapukan pada rambut anda.

5. Adakah jus lemon menghilangkan rambut yang kasar?

Dari buah sitrus, asam juga dapat membantu menghilangkan kegatalan, dan jus lemon adalah pilihan terbaik yang selalu sesuai dengan cahaya matahari untuk menghilangkan rambut anda yang lebat .

Apa yang kamu perlu?

 • 3/4 cawan air
 • 1/4 cawan jus lemon
 • 2 sudu besar madu
 • Botol sembur

Kaedah # 1:

Campurkan bahan ke dalam botol semburan kemudian goncangkan hingga madu larut sekarang jadikan bahagian rambut anda dan semburkan dengan baik dengan menutup mata anda demi perlindungan kerana jus lemon boleh mempengaruhi mata anda.

Kaedah # 2:

Sekarang cari tempat di mana anda akan mendapat cahaya matahari langsung untuk menggunakan toner dan biarkan selama 2 jam kemudian basuh dengan syampu dan perapi.

6: Apa toner terbaik untuk rambut berambut?

Terdapat pelbagai toner untuk rambut brassy dan yang terbaik antaranya adalah seperti berikut.

:small_blue_diamond: Toner T18 (Blonde Ash Paling Ringan).

:small_blue_diamond: Toner Ungu Tinggalkan.

:small_blue_diamond: Syampu Ungu.

:small_blue_diamond: Lampu Berkilau (Berambut perang dan Perak ).

:small_blue_diamond: L'Oreal Paris Brass Banisher (Rahsia Pewarna).

:small_blue_diamond: Fudge (Syampu Toning Violet).

7. Bagaimana saya boleh membetulkan rambut lebam saya di rumah?

Menurut Pakar Pewarnaan Rambut, enam cara dengan mudah dapat memperbaiki rambut anda dan mencegah rambut lebam dan daftarnya adalah seperti berikut.

 • Dari cahaya matahari langsung melindungi rambut anda.
 • Dengan air sejuk basuh rambut anda.
 • Jangan menghabiskan masa di pantai dan kolam renang.
 • Hubungi penata rambut anda untuk mendapatkan toner.
 • Gunakan syampu ungu.
 • Dapatkan mandi penapis.

8. Berapa kerapkah saya boleh mengeringkan rambut saya?

Dari menyingkirkan rambut brass yang tidak diingini, anda dapat mengeringkannya dengan menggunakan toner sekurang-kurangnya setiap tiga-lima minggu, anda juga dapat merawat rambut anda secara rutin dengan menggunakan produk bebas sulfat, dan dengan menggunakan syampu profesional ungu atau biru.

9. Apa toner Wella yang harus saya gunakan untuk rambut berwarna oren?

Pada dasarnya Wella adalah jenama dan dalam banyak warna, ia menawarkan toner yang mencerahkan rambut berambut atau meringankan rambut berambut perang yang dikelantang jika rambut anda secara semula jadi gelap kemudian gunakan toner T15, T11, T27, atau T35.

10. Warna apa dengan rambut oren?

Warna yang sesuai dengan rambut oren adalah seperti berikut.

 • Jingga & Biru.
 • Jingga & Beige yang dibakar
 • Jingga & Ungu.
 • Jingga & Pink.
 • Jingga & Hijau.
 • Jingga & Kuning.
 • Jingga & Kelabu.

Kesimpulan: :books:

Rambut yang lebat boleh menyebabkan rambut anda menjadi lebih teruk. Nada rambut yang tidak diingini menjadikan rambut kelihatan jelek dan tidak sihat. Anda harus menjalani rawatan rambut yang berkualiti untuk menghilangkan ini. Sekiranya anda tidak dapat melakukan rawatan kecantikan rambut di salun , dapur anda adalah pilihan yang paling mudah diakses untuk mengubah rambut anda menjadi helai berkilat dan berkilat.

Artikel berkaitan:

1. Cara Menghilangkan Lemak Leher

2. Bagaimana Membuat Air Beras?

3. Topeng Muka DIY