Bahasa Isyarat Inggeris

Bahasa Isyarat Inggeris adalah bahasa komunikasi standard untuk komuniti pekak di UK. Ini adalah bahasa yang kaya dan kompleks seperti bahasa lain, dan seperti bahasa lain, anda sekurang-kurangnya memerlukan asas-asasnya.

imej

Bahasa isyarat adalah tarian dengan kata-kata yang dapat dinikmati dari zaman kanak-kanak hingga masa kanak-kanak hingga dewasa ...

Bahasa yang dikenali

Selepas kempen besar, BSL akhirnya diiktiraf oleh kerajaan Inggeris sebagai bahasa minoriti rasmi pada tahun 2003. Ini menyebabkan peningkatan dana untuk keperluan komunikasi orang pekak dan pengetahuan yang lebih baik mengenai bahasa yang kini mempunyai status yang serupa dengan bahasa bahasa minoriti nasional lain seperti Gaelic dan Welsh.

Tanda Bahasa Inggeris Disokong (SSE)

Satu lagi bentuk tandatangan yang digunakan di Great Britain dikenali sebagai Sign Supported English (SSE). SSE bukan bahasanya. SSE menggunakan tanda-tanda yang serupa dengan BSL namun mereka digunakan dalam permintaan serupa seperti yang disampaikan dalam bahasa Inggeris. ESS digunakan untuk menyokong bahasa Inggeris yang dituturkan, terutama di sekolah-sekolah di mana kanak-kanak bermasalah pendengaran belajar tatabahasa bahasa Inggeris di samping tanda tangan mereka, atau oleh orang yang kebanyakannya bergaul dengan orang yang mendengar.

Perbezaan antara Bahasa Isyarat Amerika dan Bahasa Isyarat Inggeris

Nampaknya perkara pertama yang diperhatikan orang adalah ejaan satu tangan dan dua tangan.

Pada pendapat saya, perbezaan yang lebih besar adalah bahawa ASL mengandungi banyak cap jari, sementara pengguna BSL menggunakannya untuk nama yang betul - contohnya Nama, tempat - jika dikatakan terlebih dahulu. Sebaik sahaja anda memberikan nama, kemudian gunakan nama watak atau huruf awal seseorang jika mereka tidak memilikinya.

Nama tempat biasanya juga mempunyai watak - ada yang jelas, yang lain memerlukan pengetahuan tempatan untuk memahami asal:

  • London adalah bulatan satu jari dengan tangan dominan anda di sebelah telinga anda (serupa dengan "gila"!).
  • Norwich: Pasukan bola sepak anda bermain di jalur kuning dan dikenali sebagai Kepulauan Canary. Oleh itu nama watak untuk Norwich adalah "kenari" - mirip dengan "ayam", tetapi kecil, hanya hujung ibu jari dan jari telunjuk.
  • Sheffield: awalnya terkenal dengan baja Sheffield, jadi nama wataknya adalah jari pertama dan kedua setiap tangan yang saling menggosok seperti alat makan.

Great Britain * adalah negara yang jauh lebih kecil daripada Amerika Syarikat, orang banyak melakukan perjalanan - tidak semestinya bergerak, hanya berkunjung - dan sekolah pekak memainkan peranan dalam menyatukan orang pekak dari berbagai tempat di negara ini. Karakter dari satu kawasan dengan cepat akan memantapkan diri di kawasan lain jika mereka "betul", i. H. Dibina mengikut logik dan tatabahasa / perbendaharaan kata BSL.

Ini juga memungkinkan BSL untuk maju lebih cepat dalam penciptaan dan penyebaran kosa kata untuk kata-kata baru, sehingga kurang bergantung pada ejaan digital.

Lihatlah beberapa tanda yang paling berguna.

Huruf Bahasa Isyarat Inggeris

Menggunakan Bahasa Isyarat Inggeris (BSL) bermaksud bahawa anda sering perlu mengeja perkataan menggunakan tanda untuk huruf individu. Di sini kami memberitahu anda cara terbaik untuk menandatangani huruf dari set huruf.

Bagaimana Anda Mengatakan "I Love You" Dalam Bahasa Isyarat Britain?

Untuk menandatangani I love you , angkat ibu jari, jari telunjuk, dan tendangan, sambil memegang jari manis dan jari tengah ke bawah. Jauhkan tangan anda, telapak tangan menghadap anda, dan gerakkan sedikit ke belakang dan ke belakang.

imej

Pekak bukan kebalikan dari pendengaran, itu adalah keheningan yang penuh dengan suara - Mark Medhoff

Ungkapan Bahasa Isyarat Inggeris yang penting

Setiap bahasa mempunyai ungkapan dan frasa penting setiap hari yang tidak boleh anda lakukan, dan Bahasa Isyarat Britain tidak terkecuali. Di sini kami akan menunjukkan kepada anda beberapa watak yang mesti dimiliki.

gambar0.jpg

Nombor Bahasa Isyarat Inggeris, 1-10

Bila-bila masa dan di mana sahaja anda menggunakan Bahasa Isyarat Inggeris, lambat laun anda perlu memasukkan nombor. Sama ada anda bercakap mengenai wang, masa, atau kuantiti, anda mesti mempunyai asas-asas di hujung jari anda.

gambar0.jpg

Soalan terbuka dalam Bahasa Isyarat Inggeris

Sebarang pertanyaan yang memerlukan maklumat daripada orang yang anda bercakap adalah soalan * terbuka *. Dalam Bahasa Isyarat Bahasa Inggeris, setiap soalan ini mempunyai awalannya, dan kami akan menanyakannya di sini.

gambar0.jpg