Tidak ada pemilik perniagaan yang ingin mendapati diri mereka berada dalam kedudukan di mana mereka gagal menyerahkan keuntungan atau sukar untuk menanggung kos yang berterusan. Sesampai di sini, kadangkala kelihatan mustahil untuk mengubah perniagaan dan mendapatkan semula kawalan kewangan.

Sekiranya anda berada dalam situasi seperti ini, lebih baik anda mendapatkan nasihat dan pertolongan dari seorang profesional yang mengalami kebangkrutan - idealnya dengan fokus pada strategi pemulihan dan pemulihan. Pakar seperti ini akan berada di tempat yang baik untuk menyediakan perkhidmatan penilaian perniagaan dan dapat mencadangkan jalan terbaik ke depan untuk kembali ke daya maju operasi.

Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana penilai perniagaan dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat mengenai masa depan syarikat anda.

Peranan penilai perniagaan

Kaji keadaan kewangan anda sekarang

Sekiranya anda adalah pemilik perniagaan yang sedang berjuang, sukar untuk mengatasi keadaan kewangan anda sekarang. Anda mungkin merasa terharu dengan fakta dan angka yang dihadapi, atau tidak mempunyai pengetahuan kewangan untuk menyusun semua rekod anda dan menghasilkan angka akhir yang tepat.

Penilaian perniagaan , yang dilakukan oleh profesional yang terlatih dan berpengalaman, dapat membantu anda memeriksa hutang semasa, hutang piutang, modal, kredit, aset, overhed, dan hutang anda untuk mencapai pemahaman sepenuhnya mengenai keadaan kewangan semasa anda.

Jenis maklumat ini sangat berharga dan akan membantu anda membuat keputusan demi kepentingan perniagaan, pekerja dan pemiutang anda.

Kenal pasti punca masalah Sekiranya perniagaan anda menghadapi masalah kewangan dan operasi, mungkin ada sekurang-kurangnya satu alasan yang baik. Walau bagaimanapun, tidak selalu mudah untuk mengenal pasti di mana keadaan menjadi salah.

Contohnya, anda mungkin sukar untuk membayar bil tepat pada masanya kerana anda kekurangan modal kerja yang mencukupi, dan wang tunai anda diikat di bahagian lain perniagaan anda. Sebaliknya, kehilangan pekerja utama menunjukkan masalah budaya di dalam syarikat anda, yang boleh memberi kesan yang besar kepada anda.

Penilai perniagaan yang terlatih akan dapat menggunakan pengetahuan dan pengalaman mereka untuk mengenal pasti punca masalah dalam organisasi, tidak kira seberapa besar dan kompleksnya. Ini akan membolehkan anda membuat keputusan yang tepat mengenai apakah perlu menghabiskan masa, tenaga, dan wang yang diperlukan untuk mencari jalan keluar.

Menilai daya maju perniagaan Pejabat Percukaian Australia (ATO) mendefinisikan perniagaan yang layak sebagai perniagaan yang:

● Mengembalikan keuntungan kepada pemilik perniagaan dan pemiutang

Ia sukar untuk pulih daripada beroperasi dalam kedudukan yang tidak dapat dilaksanakan, namun itu tidak mustahil. Secara umum, kembali ke daya maju memerlukan perniagaan untuk meningkatkan pendapatan dan mengurangkan kos. Bagi perniagaan yang menghadapi masalah kewangan yang besar, ini tidak selalu mungkin dilakukan.

Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin dilaburkan secara emosional dalam syarikat anda dan sukar untuk mundur dan melihat objektif tentang kemungkinan bertahan lama. Penilai perniagaan boleh memberikan perspektif yang tidak berat sebelah yang sangat diperlukan untuk membantu membuat keputusan.

Kenalpasti jalan ke hadapan Kadang kala, dengan nasihat dan pertolongan pakar, perniagaan yang bergelut dapat dipusingkan dan kembali ke daya maju komersial. Proses ini selalunya melibatkan penyusunan semula yang signifikan dan penilaian semula keutamaan perniagaan.

Mentransformasi perniagaan memerlukan perancangan dan pemahaman yang luas mengenai faktor-faktor yang menyebabkan syarikat ini berprestasi rendah. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah hanya menangani masalah permukaan dan mendapati diri anda berada di tempat yang sama, enam bulan.

Bekerja dengan penilai perniagaan Jika anda merasakan bahawa perniagaan anda boleh mendapat manfaat daripada penilaian, anda harus memulakannya dengan meneliti firma kebangkrutan di daerah anda. Pakar insolvensi mengkhususkan diri dalam berbagai bidang, jadi carilah syarikat yang mempunyai pengalaman menyediakan strategi pemulihan untuk perniagaan yang bergelut.

Sebelum bekerja dengan syarikat insolvensi, penting untuk anda berjumpa dengan ahli pasukan mereka. Melaksanakan strategi pemulihan boleh menjadi tekanan dan memerlukan banyak keputusan yang sukar. Anda akan bekerjasama rapat dengan pasukan insolvensi dan anda ingin memastikan anda merasa selesa dan disokong sepanjang proses.

Anda juga harus yakin bahawa penilai akan jujur ​​dan realistik mengenai prospek perniagaan anda. Ia memerlukan masa untuk menilai sepenuhnya syarikat dan melaksanakan tindakan yang sesuai. Anda harus yakin bahawa penilai anda mengarahkan anda ke arah yang betul dan cadangannya dapat dilaksanakan sehingga anda akan dapat terus bertindak setelah penilai itu pergi.

Perniagaan yang menghadapi keadaan kewangan yang teruk sering tidak lama bertindak; menjangkau dan mengatur penilaian perniagaan hari ini.

Bagaimana menilai perniagaan?

Ini adalah 5 perkara di mana perniagaan dinilai:

:heavy_check_mark: Saiz pasaran. Salah satu faktor yang paling penting ketika menilai peluang perniagaan adalah ukuran pasaran.

:heavy_check_mark: Hubungan. Adakah peluang perniagaan datang dengan hubungan tertentu?

:heavy_check_mark: Keupayaan menguruskan aliran tunai.

:heavy_check_mark: Kemahiran pengurusan.

:heavy_check_mark: Kesungguhan dan kegigihan.

Perkhidmatan penilaian perniagaan

Business Evaluation Services adalah pasaran perkhidmatan penuh, kepuasan tetamu, dan syarikat audit pematuhan. Kami pakar dalam perkhidmatan misteri membeli-belah dan pengukuran kepuasan tetamu di hampir setiap industri. Perkhidmatan Penilaian Perniagaan diasaskan oleh Presiden Charles Stiles semasa.

Alat penilaian perniagaan

Senarai alat penilaian perniagaan diberikan di bawah:

:eight_pointed_black_star: CalcXML

:eight_pointed_black_star: EquityNet

:eight_pointed_black_star: BizEx

:eight_pointed_black_star: Hadley Capital

:eight_pointed_black_star: Tolong saya

:eight_pointed_black_star: Tebing Sungai Amerika

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q. Bagaimana menilai nilai perniagaan?

Menentukan nilai perniagaan untuk dijual adalah kompleks, dan terdapat banyak cara untuk menilai perniagaan. Kaedah penilaian tertentu berfungsi paling baik untuk pelbagai jenis perniagaan. Artikel ini menerangkan cara menentukan secara tidak rasmi nilai perniagaan yang anda ingin jual.

Walaupun anda mendapat penilaian rasmi perniagaan anda dari penilai, mengetahui kaedah penilaian yang berbeza dapat membantu anda memahami apa yang sedang berlaku.

Cara untuk menentukan nilai perniagaan Kaedah penilaian ini dikemukakan untuk memberi anda beberapa cara untuk meneroka nilai perniagaan anda sendiri dan untuk mendapatkan idea umum di mana memulakan rundingan antara anda sebagai penjual dan bakal pembeli. Jangan menganggap bahawa mana-mana atau semua kaedah penilaian ini akan memberi anda nombor sebenar, tetapi ini adalah permulaan untuk penilaian. Di beberapa perniagaan, anda mungkin akhirnya menggunakan semua kaedah penilaian perniagaan ini.

Penilaian harta tanah Aset perniagaan anda adalah semua yang dimiliki oleh perniagaan yang mempunyai nilai dan dapat dipaparkan pada kunci kira-kira. Aset merangkumi tanah dan bangunan, peralatan dan kenderaan, wang tunai, peralatan, penghutang Aset tidak ketara, seperti harta intelek, juga dinilai. Biasanya, penilaian aset berdasarkan jumlah kos yang diperlukan untuk membina perniagaan lain dengan aset yang sama.

Aset perniagaan dapat dinilai dalam dua situasi: Sebagai masalah yang berterusan. (Amalan perniagaan biasa) atau pembubaran, penjualan aset secara tunai. Nilai likuidasi aset (Contohnya, kebankrapan perniagaan) jauh lebih rendah daripada nilai aset ini yang merupakan sebahagian daripada perniagaan yang beroperasi.

Sekiranya anda menjual keseluruhan perniagaan anda berdasarkan penilaian aset, anda hanya mempunyai sebahagian dari gambar penilaian perniagaan. Faktor mistik dalam menilai perniagaan adalah muhibah. Muhibah adalah nilai tidak ketara perniagaan anda berdasarkan beberapa faktor, termasuk:

:white_square_button: Reputasi

:white_square_button: Pengenalan nama

:white_square_button: Kesetiaan pelanggan

:white_square_button: Tanda dagang dan nama dagang

:white_square_button: Pekerja yang mahir

:white_square_button: Pengetahuan khusus

Dari sudut perakaunan, premium yang dibayar kepada perniagaan lebih besar daripada nilai buku aset yang disenaraikan dalam kunci kira-kira perniagaan.

Aliran tunai Sebilangan pembeli ingin mengetahui berapa banyak wang tunai yang dapat dihasilkan oleh perniagaan anda. Kaedah ini menggunakan maklumat dari penyata aliran tunai yang menunjukkan aliran masuk dan aliran keluar perniagaan untuk jangka masa tertentu. Angka aliran tunai semasa kemudian didiskaunkan pada masa akan datang. Nilai aliran tunai sering digunakan untuk menilai syarikat dengan pemegang saham.

S: Bagaimana anda menilai kejayaan perniagaan?

Berikut adalah cara yang berbeza untuk mengukur kejayaan perniagaan kecil atau permulaan anda yang mungkin tidak anda fikirkan.

1. Ikut wang

Perkara pertama yang difikirkan oleh kebanyakan orang ketika mereka memikirkan mengukur kejayaan perniagaan kecil adalah kewangan perniagaan. Walau bagaimanapun, tidak semudah melihat keuntungan bulanan anda dan memanggilnya sehari. Sebaliknya, anda ingin mempertimbangkan tiga penyata kewangan yang berbeza: penyata pendapatan anda, kunci kira-kira dan penyata aliran tunai anda.

Penyata pendapatan (juga dikenali sebagai penyata pendapatan) adalah titik permulaan pertama. Ini adalah kaedah untuk mengukur keuntungan perniagaan anda dalam jangka masa tertentu. Pada dasarnya ia menunjukkan kepada anda berapa banyak wang yang masuk dan keluar. Biasanya, anda ingin menyemaknya dalam beberapa jangka masa yang berbeza: mengikut bulan, suku, dan tahun.

Neraca memberi gambaran yang lebih luas mengenai perniagaan atau permulaan anda untuk memberi gambaran keseluruhan mengenai keadaan anda. Dokumen ini harus merangkumi semua aset yang dimiliki oleh perniagaan anda, sebarang hutang yang mungkin anda bayar, dan mengesan pelaburan anda dan rakan anda dalam perniagaan. Penyataan ini memberi anda idea yang lebih baik mengenai daya maju jangka panjang perniagaan kecil anda.

Penyata aliran tunai sedikit berbeza dengan penyata pendapatan kerana mengkaji seberapa banyak aset anda cair pada waktu tertentu. Anda mungkin memperoleh banyak keuntungan pada suku terakhir, tetapi jika invois pelanggan tersebut masih belum dibayar, anda tidak boleh menggunakan wang yang sebenarnya anda perolehi. Kecairan adalah penting kerana anda mungkin perlu melaburkan semula wang tersebut dalam inventori, perbelanjaan pemasaran, atau pembayaran hutang untuk memastikan pintu terbuka. Adalah idea yang baik untuk mempunyai gambaran yang jelas mengenai aliran tunai anda jika anda bercadang untuk berpindah, mengembangkan, memperoleh perniagaan lain, atau merekrut pekerja baru.

2. Mengambil maklum balas pelanggan dengan serius

Wang tunai bukan satu-satunya cara untuk mengukur kejayaan perniagaan kecil anda. Tanda pasti bahawa anda baik-baik saja dan ingin memikirkan apa yang seterusnya adalah maklum balas positif yang sangat positif dari pelanggan anda. Pemasaran yang paling penting dan berharga adalah dari mulut ke mulut. Sekiranya anda sudah menghasilkan semangat seperti itu, penting untuk dapat mengenal pasti dan memanfaatkan kejayaan anda.

Ini bermaksud bahawa anda melihat maklum balas pelanggan sebagai sesuatu yang harus diperhatikan ketika cuba menilai lokasi anda. Cara anda mengumpulkannya bergantung pada perniagaan anda. Dari kumpulan fokus hingga ulasan dalam talian, apa sahaja dapat membantu. Perkara utama adalah memastikan anda memperhatikannya.

Perkara lain yang harus dilihat dengan kepuasan pelanggan adalah seperti apa nombor kesetiaan anda. Pelanggan yang kembali dari tahun ke tahun cenderung berpuas hati dengan produk atau perkhidmatan anda. Itu bermakna mereka hanya menunggu untuk diaktifkan sebagai juara untuk jenama anda. Nombor pengekalan yang kuat juga bermaksud anda mempunyai ketabahan kerana anda mempunyai asas yang baik untuk mengira nombor. Ia juga lebih murah untuk menjual pelanggan semasa daripada memperoleh pelanggan baru. Oleh itu, dalam jangka masa panjang, ada baiknya jika anda menumpukan pada kesetiaan pelanggan.

S: Bagaimana menilai model perniagaan?

Model perniagaan adalah kerangka asas untuk memiliki dan mengendalikan perniagaan, khususnya produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh perniagaan dan bagaimana ia memberikannya kepada pelanggan. Model perniagaan juga merangkumi struktur harga atau pendekatan untuk mengenakan wang sebagai pertukaran untuk tawaran perniagaan. Sebuah syarikat dengan model perniagaan yang kuat berada dalam kedudukan yang baik untuk umur panjang dan pertumbuhan. Perniagaan dengan model perniagaan yang cacat dapat bertahun-tahun berjaya, tetapi tidak mungkin berkembang dalam jangka panjang.

:beginner: Keuntungan

:beginner: Kemudahalihan

:beginner: Panjang umur

:beginner: Kesederhanaan

Kesimpulannya

Penilaian adalah bahagian yang diperlukan dalam perniagaan. Tanpa penilaian, perniagaan tidak dapat dimulakan. Anda perlu melalui beberapa langkah penilaian perniagaan agar perniagaan anda berjaya dan berkembang. Pelbagai alat tersedia dalam talian yang digunakan untuk penilaian perniagaan. Gunakan mereka dan tumbuh.

artikel berkaitan

Perniagaan Gaya Hidup

Bagaimana Menguruskan Kewangan Perniagaan Kecil?

10 Cara Menggunakan Iklan Percuma untuk Pemasaran Perniagaan

Bagaimana Membiayai Perniagaan Kecil?