Sejak sekian lama, Nomad dan Badwi Timur Tengah telah menggunakan susu unta organik sebagai sumber nutrien penting mereka ketika menyusuri padang pasir, sama seperti ketika mereka menghadapi kekurangan jenis makanan lain.

Dalam blog ini, saya akan berkongsi kelebihan perubatan susu unta - minuman tenusu yang mungkin tidak pernah anda miliki. Saya juga akan melihat bahagian makanan susu unta berbanding susu lembu, kambing, dan domba, dan menunjukkan mengapa susu unta mungkin menjadi pilihan lain yang wajar jika anda mengalami alahan dari susu dari sumber lain. Ini juga akan mendorong anda membeli susu unta secara dalam talian atau membeli susu tepung unta untuk memanfaatkan semua faedah kesihatan berikut.

Apakah Manfaat Kesihatan Susu Unta?

Susu unta mempunyai beberapa kelebihan luar biasa yang menjadikannya lebih berkhasiat daripada susu lembu.

Sama seperti sumber tenusu yang berbeza, susu unta mengandungi mikronutrien tertentu, termasuk kalsium dan Vitamin B. Namun, sebaliknya, untuk mengalirkan dari haiwan yang berbeza, susu unta tinggi laktoferin dan imunoglobulin. Mikronutrien ini juga disimpan dalam susu tepung organik borong yang banyak terdapat dalam talian. Lactoferrin adalah protein penting yang terdapat dalam susu dan cecair semula jadi lain di mata, hidung, usus, dan di tempat lain.

Itulah salah satu sebab mengapa kolostrum sangat berguna dalam menyokong sistem kekebalan tubuh, menguruskan penyerapan zat besi, dan mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria. Itulah satu lagi sebab untuk mencari susu unta untuk dijual. Immunoglobulin adalah antibodi yang biasanya terdapat pada susu ibu. Mereka berkesan menyokong sistem kekebalan tubuh dalam meneutralkan patogen, seperti bakteria dan virus . Susu unta kaya dengan imunoglobulin, yang memberikan susu sebanding dengan kolostrum.

Lebih-lebih lagi, susu unta mengandungi faktor seperti insulin yang menghalang pankreas anda daripada memberikan insulin tambahan setelah gula terbakar. Anda juga boleh membeli susu unta secara dalam talian untuk memastikan kadar gula anda seimbang. Biasanya, anda akan melihat lonjakan glukosa yang besar (ditinggalkan oleh kedatangan insulin) setelah minum susu. Ini kerana susu, termasuk susu unta, mengandungi gula susu (laktosa).

Bagaimanapun, setelah memakan susu unta, anda dapat menjangkakan kadar glukosa darah dan insulin yang lebih rendah. Saya sendiri mencuba ini dengan meminum susu unta dalam keadaan berpuasa, dan hasilnya sangat mengejutkan.

Dua kelebihan penting unta susu disertakan dengan protein dan gula susu.

Sebilangan besar susu lembu mempunyai protein yang disebut kasein, dan lebih jelas lagi, kasein beta A1. Itulah protein yang mungkin anda sensitif sekiranya anda mengalami kesan buruk dari sebarang hipersensitiviti tenusu. Susu unta (serupa dengan susu kambing dan domba) mengandungi kasein beta A2, yang tidak mencetuskan petunjuk gastrointestinal yang serupa. Anda juga boleh membeli susu tepung unta untuk mengurangkan kemungkinan alahan ini. Walau apa pun yang berlaku, tidak kira anda tidak terlalu sensitif terhadap kasein A1, badan anda akan bertindak balas terhadap penggunaan protein ini dengan kerengsaan.

Salah satu alahan susu yang paling biasa adalah intoleransi laktosa. Keadaan ini diturunkan apabila badan anda memerlukan lebih banyak laktase (bahan kimia yang menggunakan laktosa). Apa yang tidak diketahui oleh banyak orang adalah bahawa penurunan kadar laktase ketika kita bertambah sama sekali biasa kerana kemajuan tidak bermakna bagi orang untuk membakar susu di luar masa bayi.

Oleh itu, tahap laktase pada kanak-kanak berkurang setelah mereka disapih dari payudara. Itulah sebab kebanyakan orang dewasa tidak dapat menggunakan laktosa secara produktif, walaupun tidak setiap orang akan melihat kesan sampingan yang melampau setelah menggunakan produk susu yang mengandungi gula susu.

Berita yang menggembirakan bagi kekasih tenusu adalah bahawa laktosa dalam susu unta jauh lebih mudah diproses daripada sumber susu yang berlainan - mungkin kecuali susu domba, yang umumnya juga mudah diproses. Itulah satu lagi alasan untuk memerhatikan susu unta untuk dijual.

Bagaimana Rasa Susu Unta?

Sebilangan besar orang yang menggunakan susu unta mengesahkan bahawa rasanya sangat seperti susu lembu. Saya tahu kemungkinan meminum susu yang berasal dari unta mungkin terasa ganjil bagi anda kerana ia hanyalah pertemuan yang pernah anda alami. Ramai orang teragak-agak untuk menggunakan bubuk susu organik secara borong kerana mereka tidak pernah mencubanya sebelum ini. Walau apa pun, saya jamin bahawa setelah mencuba susu unta untuk pertama kalinya, anda akan menyukainya - mengharapkan anda menyukai rasa susu secara amnya.

Wrap-Up - Seberapa Sihat Susu Unta?

Sekiranya anda lebih suka menjadikan susu tenusu sebagai makanan harian anda, susu unta mungkin merupakan keputusan paling ideal kerana lebih mudah diproses daripada susu lembu dan disusun dengan mikronutrien dan protein yang tidak akan anda temui secara kerap di dalam produk tenusu lain. Anda boleh membeli susu unta secara dalam talian atau jika anda mahu, anda juga boleh membeli susu susu unta secara dalam talian. Anda boleh menggunakan serbuk untuk menjadikan susu unta di rumah dan menjadikannya sebahagian daripada rutin harian anda.