Bolehkah anjing makan badam? Jawapannya adalah Tidak . Walaupun mereka tidak beracun seperti kacang, ia adalah salah satu makanan dan rakan-rakan tidak dapat mencernanya semudah orang.

Kita semua setuju bahawa menerima dan memiliki anjing adalah perasaan yang mengagumkan dan luar biasa yang ditemui oleh setiap pemilik anjing setiap hari, jadi, jika anda pemilik anjing, anda akan selalu bertanya apakah anak anjing anda dapat makan makanan khas seperti sebahagian daripada jenazah anda dari pesta yang anda tidak dapat membungkus atau mungkin anda ingin berkongsi makanan ringan bersama rakan berkaki empat anda yang bertekstur.

Anjing mahukan semua makanan yang kita makan dengan sengaja sekiranya ada selada yang dilepaskan atau sekumpulan kacang! Tetapi kenyataannya, anak-anak kita tidak dapat mengambil makanan dari apa yang kita makan dan ketika datang ke kacang, beberapa jenis benar-benar boleh menjadi toksik.

Apa itu ALMONDS?

Almond boleh menjadi sejenis benih habis yang berasal dari pokok dengan tajuk yang sama. Benih ini berkait rapat dengan plum, pic, dan ceri yang boleh disampaikan kepada anjing. Badam penuh dengan lemak padat, serat, protein, dan vitamin dan mineral yang merupakan kekuatan kesejahteraan yang kuat. Almond tinggi lemak tak jenuh padat dan memberikan harga yang baik. Setelah anda menyediakan kacang almond anak anjing anda dan hadkan hidangan kepada 1-2 biji badam, di bawahnya terdapat manfaat kesejahteraan yang mungkin dituai anjing anda dari pengembangan ini ke makanannya.

Apakah Kelebihan Makan Badam Untuk Anjing?

Oleh itu, Bolehkah Badam dimakan oleh anjing? Jawapannya adalah ya tetapi jika mereka diberi makanan dalam kuantiti yang lebih sedikit. Anjing boleh diberi 2 hingga 3 biji tidak lebih dari itu. Pilihan terbaik adalah kacang almond yang normal dan kasar, benar-benar tanpa garam dan tanpa rasa berbahaya bagi anjing. Berikut adalah beberapa faedah yang terdapat dalam badam untuk anjing.

:dog2: Pertumbuhan dan penciptaan sel darah merah yang sihat

Badam mengandungi antioksidan yang sangat kuat yang disebut vitamin B2. Ia memberi manfaat kepada tubuh anjing dengan banyak cara. Untuk anjing, Vitamin B2 (riboflavin) menawarkan bantuan dengan pertumbuhan tulang, kuku, dan kulit yang padat, ia membantu dalam membuat sel darah merah dalam badan anjing yang sangat penting untuk pembiakannya.

:dog2: Mencegah penyakit jantung dan barah

Badam mengandung Vitamin E antioksidan lain, yang telah terbukti menjadi antioksidan yang signifikan untuk menghindari penyakit jantung dan barah. Vitamin E adalah salah satu sebab mengapa badam baik untuk jantung dan menyelamatkan anjing dari banyak penyakit jantung. Tekanan darah juga dikawal oleh vitamin ini.

:dog2: Meningkatkan fungsi dalam badan

Almond berkompromi kalium yang berperanan penting dalam membuat otot kuat dan membantu pertumbuhannya. Kalium adalah makanan tambahan penting yang diperlukan oleh semua mutt dalam makanan mereka. Badam mengandungi sedikit kalium yang dapat mengekalkan kapasiti saluran darah dan menggantikan elektrolit yang salah di dalam tubuh anjing.

:dog2: Pengeluaran vitamin dan mineral

Magnesium yang terdapat dalam badam memajukan perkembangan tulang dan penghasilan protein di dalam tubuh anjing. Ia juga terkenal kerana membuat perbezaan dalam tubuh untuk mengasimilasi semua vitamin dan mineral. Magnesium memberi kesan besar pada tekanan tulang dan darah.

Apakah Kesan Pada Tubuh Anjing Setelah Makan Badam?

Badam cukup bermanfaat bagi manusia dan membantunya dalam banyak cara tetapi bagi anjing ketika mereka memakan badam lebih banyak menyebabkan bahaya dalam badan mereka. Keprihatinan penggunaan kacang seperti almond untuk mutts adalah bentuknya dan konsistensi yang sukar. Oleh kerana daging kambing tidak terus-menerus mengunyah makanan mereka, memakan sebilangan besar badam nampaknya menjadi bahaya tersedak. Badam juga dapat tersekat di perut anjing atau saluran pencernaan, menyebabkan penyumbatan. Walaupun anjing jenis sederhana atau besar mungkin dapat memproses kacang almond atau dua, baka kecil atau mainan yang memakan badam adalah bahaya seterusnya untuk halangan.

:o: Masalah mengejutkan:

Badam adalah risiko halangan bagi rakan anjing kita kerana mereka jarang mengunyah makanan mereka. Mulut anjing kita tidak boleh dikunyah kerana bahagian gigi yang lebih besar adalah untuk menghancurkan dan merobek, tidak menghancurkan. Beberapa kotoran memang menelan keseluruhan makanan mereka. Walau apa pun, keributan dilumurkan oleh ludah. Sebaliknya, menghabiskan sebilangan besar badam, boleh menyebabkan rintangan yang mengancam nyawa ke saluran angin atau kerongkongan. Biasanya asli untuk baka kecil dan mainan.

:o: Masalah pencernaan

Masalah pencernaan lain yang perlu dipertimbangkan ketika menanyakan kemungkinan anjing kelihatan memakan badam. Mungkin sekumpulan badam yang sederhana tidak akan mengalahkan Labrador yang menyerang, tetapi satu perkara yang pasti ada keraguan bahawa sistem pencernaannya akan bertempur. Kemungkinan penyumbatan usus sangat tinggi pada anak anjing dan baka mainan. Mereka tidak boleh dimakan untuk kotoran, jadi mengeluarkan sebilangan besar badam menyebabkan anjing anda meremukkan sedikit dari mereka. Anda juga mungkin menemui darah di dalam najis anjing.

:o: Kekurangan cecair di badan anjing

Anjing menghargai rasa badam yang sedap, serta banyak garam menjadikan anjing anda benar-benar kering dan menyebabkan simpanan air yang meluas. Penyimpanan air sangat tidak selamat untuk anjing yang menderita jantung. Lebih-lebih lagi membahayakan buah pinggang, yang boleh menyebabkan masalah buah pinggang. Lebih-lebih lagi, penggunaan badam yang dibungkus secara berlebihan dapat menyebabkan kualiti garam beracun. Rasa lebih disesalkan kerana mengandungi rasa palsu dan bawahan lain yang mungkin membuka pelbagai bahaya kesejahteraan yang berpotensi terhadap kotoran. Oleh itu, jangan sekali-kali berfikir untuk melepaskan sebungkus kacang ini di sofa.

:o: Menyebabkan beberapa alahan

Badam boleh mempengaruhi tubuh anjing dan merupakan sebab di sebalik alahan pada anjing. Untuk menyelamatkan anjing anda, langkah pertama harus diambil untuk mencapai sebab di sebalik alahannya. Tanda-tanda yang perlu diperhatikan untuk memasukkan mengi, gatal-gatal, penggodaman, dan kesukaran bernafas.

:o: Sebab pengenalan beberapa bahan

Aflatoxin mungkin merupakan bahan berbahaya yang terdapat pada tanaman dan kacang-kacangan, seperti badam, kacang Brazil, kacang tanah, dan pistachio. Dicipta oleh bentuk biasa Aspergillums 'yang menyebabkan kemerosotan makanan. Aflatoksin dalam khasiat berbahaya bagi orang, tetapi rakan anjing kita sensitif terhadapnya. Oleh itu, jangan ragu untuk menutup pintu masuk kabinet; sesuatu yang lain, anjing anda mungkin memasukkannya dan mengambil beberapa biji badam basi.

:o: Bahaya batu karang dan pundi kencing

Zat fosforus yang tinggi pada kacang, seperti badam, meningkatkan kemungkinan membentuk pundi kencing dan batu ginjal - kedua-duanya sukar untuk kotoran. Pundi kencing mungkin meletus jika halangan tidak dikeluarkan, yang mungkin mengancam nyawa dan memerlukan pertimbangan terapi yang cepat. Beagles, Bulldog, dachshunds, dan pug cenderung turun ke batu pundi kencing.

:o: Menyebabkan Kelesuan

Anjing setelah makan badam dalam kuantiti yang lebih banyak boleh menyebabkan kelesuan di badan mereka. Anjing menjadi tidak aktif yang sangat merosakkan tubuhnya.

:o: Hilang selera makan

Walau bagaimanapun, perkara yang paling kritikal adalah mencari penyebab kemalangan keinginan dan merawatnya dengan segera. Ini mungkin disebabkan oleh memakan Badam yang harus dirawat dengan antibiotik atau rawatan simptomatik atau mungkin disebabkan oleh masalah pergigian yang menyebabkan siksaan anjing anda ketika makan.

:o: Muntah dan cirit-birit

Walaupun kacang almond biasa dan tidak asin sangat selamat untuk dimakan dalam kunyit, mereka menyusahkan untuk memproses kambing dan boleh menyebabkan pemuntahan dan cirit-birit. Juga, jangan ragu untuk meningkatkan mentega kacang tempurung biasa, tanpa garam. Mentega kacang yang dikupas biasanya mempunyai tambahan tambahan yang dimasukkan ke dalamnya, seperti garam, yang boleh merosakkan anjing anda.

:o: Pengeluaran lemak

Cara Paling Selamat untuk Memberi Badam kepada Anjing Almond dan kacang, biasanya, tinggi lemak, yang mungkin menjadi masalah utama bagi pooches yang bertarung dengan masalah berat badan. Makanan yang diselaraskan kurang dari makanan ringan dan makanan ringan akan memberi semua lemak dan makanan tambahan yang sepatutnya dimiliki oleh anjing anda. Termasuk jumlah kacang yang melampau akan meningkatkan bahaya ketidaknyamanan jantung, diabetes, dan sakit sendi ketika mereka meningkat usia.

:o: Akibat gangguan pankreas

Sistem hidup pooches tidak sama dengan orang, dan jumlah makanan tertentu yang berlebihan mempunyai kesan yang lebih asli pada mereka dalam kesejahteraan umum. Sebagai contoh, apabila daging kambing makan lebih sedikit lemak, risiko pankreatitis meningkat sama sekali.

Cara menghidangkan badam kepada anjing

Cara paling selamat untuk memberi badam kepada anak anjing anda adalah dengan menawarkan sedikit kacang potong. Badam harus dikupas dan anjing anda harus diperiksa untuk memastikan dia tidak tersedak.

Apakah Rawatan Segera Anjing Selepas Makan Badam?

Mutt saiz yang berbeza mungkin mempunyai tindak balas yang pelbagai terhadap jumlah kacang badam yang tidak dapat dibezakan. Seorang Labrador mungkin tetap bersemangat setelah mengambil sebilangan besar badam, tetapi Bichon yang ingin tahu berpeluang untuk halangan esofagus atau usus. Skrining taring anda untuk buang air besar, nafas, rehat yang tidak tenteram, dan perubahan keinginan dalam 6 hingga 12 jam berikut. Apa-apa tanda akan memerlukan perjalanan ke doktor haiwan.

Sekiranya anak anjing anda makan sebungkus badam yang banyak, katakanlah satu karung tiga paun, dalam jangka masa yang singkat, bawa rakan anda yang ingin tahu ke doktor haiwan krisis untuk mendapatkan rawatan. Rawatan yang kuat, seperti cecair IV kerana kekurangan hidrasi dan ubat penyeksaan, harus diberikan untuk masalah segera. Doktor haiwan anda mungkin menggunakan ubat tertentu yang akan membuat anjing anda membersihkan badam dari perutnya. Sekiranya terdapat halangan, pembedahan perut mungkin diperlukan.

Bolehkah Pengambilan Badam diberikan kepada Anjing?

Tepung badam, ekstrak almond, dan minyak almond tidak berbahaya bagi kuman tetapi banyak kotoran tidak memproses barang-barang ini dengan baik yang boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal seperti memuntahkan usus yang longgar, dan anoreksia. Sekiranya anda memutuskan anjing anda telah menelan salah satu item ini dan menunjukkan petunjuk yang tidak normal, sangat sesuai jika anda segera menghubungi doktor haiwan anda.

Kesimpulannya

Terlepas dari kenyataan bahawa kacang almond sangat berguna untuk digunakan oleh manusia, pada dasarnya mereka bukan makanan terbaik untuk makanan kita. Rakan anjing kami mempunyai keperluan khas yang sesuai dengan struktur dalaman mereka. Walaupun kacang almond tidak berbahaya, ia adalah salah satu khasiat yang tidak dapat diproses oleh mutt secepat kita. Jadi, bolehkah pooches memakan badam? Panjang dan ringkasnya TIDAK. Anjing anda mungkin telah mengambil banyak makanan ringan pada masa lalu dan merasa baik, tetapi ketika ini bahawa anda hanya memperhatikan risikonya, anda harus membuang sebarang kacang almond yang anda miliki.

artikel berkaitan

:point_right: Kebaikan anjing

:point_right: Bolehkah Anjing memakan Tembikai?

:point_right: Bagaimana Mengajar Anjing Anda Menari?

:point_right: Rawatan Kutu Terbaik Untuk Anjing

1 Suka

Nama saintifik Anjing adalah Canis lupus familiaris

Jangka hayat sekitar 10 - 13 tahun

Tempoh kehamilan adalah 58 - 68 hari

Tinggi 15 - 110 cm (Di Bahu)

Mereka berbeza dalam beberapa ciri dalam mazhab atau kumpulan mereka yang berbeza walaupun sama dengan semua ciri lain. Seperti kelajuan Gembala Jerman adalah 48 km / jam, dan kelajuan Greyhound adalah 72 km / jam

Jisim Gembala Jerman kira-kira 30 - 40 kg. Dan jisim Greyhound adalah 27 - 40 kg.

Sekarang kita akan membincangkan tabiat makan mereka. Apa yang boleh anjing makan badam? Jelas tidak. Ini adalah jawapan saya tetapi bagaimana saya mendapat pengetahuan mengenainya? Ini soalan lain. Tetapi tidak ada yang melihat Anjing memakan badam. Ya, setiap orang bebas untuk membahaskan bahawa anjing boleh makan badam atau tidak tetapi jelas seseorang harus memasukkan pengetahuan yang boleh diterima dan masuk akal dengan beberapa fakta atau justifikasi yang benar.

Mengapa anjing mendapat kepentingan?

Anjing adalah haiwan yang disukai oleh manusia terlebih dahulu untuk memburu dan menjaga keselamatan Rumah atau Sebarang jenis tempat lain yang memerlukan keamanan. Mereka adalah haiwan yang lebih kecil daripada keldai tetapi lebih besar daripada kucing. Mereka pada asalnya spesies milik keluarga Wolf. Tetapi dengan Wolf zaman moden jarang ditemui dengan mereka dalam ciri-ciri yang diterima daripada penampilan apperant mereka. mereka mempunyai empat kaki dan mulut yang sama seperti Serigala atau haiwan dan tangan lain tetapi dengan kuku seperti pisau. Mereka diburu binatang kecil dengan bantuan empat kaki dan tangan mereka yang dilengkapi dengan kuku tajam. Tetapi dengan Manusia sikap mereka kebanyakannya ramah. Oleh itu, manusia berusaha menjadikan mereka rakan untuk membantu dalam memburu dan mereka mendapat kejayaan.

Mengapa Manusia menjadikan mereka Haiwan Peliharaan atau Pengawal?

Untuk keselamatan manusia menjadikan mereka menonton Anjing sekitar 15000 tahun yang lalu. Mereka terbiasa dengan mereka dalam berburu tetapi ketika Manusia melihat kebiasaan dan kegiatan mereka, mereka menyangka bahawa mereka dapat menjadi penjaga keamanan yang baik daripada seorang Manusia. Oleh itu, mereka memberi latihan kepada mereka dan kemudian Anjing menggunakan keselamatan. Di Amerika dan Negara Eropah mereka masih terkenal. Mereka suka mereka menjadi haiwan peliharaan atau penjaga. Untuk kesihatan mereka, mereka dicuba segala yang dilakukan oleh manusia untuk anak-anak mereka. Sekiranya seseorang tahu sedikit tentang Anjing, Tidak ada keraguan bahawa Anjing meminum Susu dan mahukan seperti Kucing. Tetapi jika seseorang meletakkan roti di depan Anjing, mereka juga memakan roti dan tidak menolak makan kari ikan atau nasi pedas dengan daging apa pun. Tetapi untuk keselamatan atau keselamatan khas dari kedua-duanya ... Manusia dan Anjing khasnya kanak-kanak, Manusia ingin mengetahui lebih banyak tentang semua perkara yang membuat mereka gembira dan sihat dengan lebih aktif. Mereka tidak tidur pada waktu malam tetapi hanya melihat pada waktu lapang seperti mengantuk atau tidak aktif ... tetapi apabila mereka mendengar atau merasakan bau Manusia kecuali ahli keluarga mereka, mereka bangun seketika dengan melompat dan tersentak dan mereka terperangkap dalam beberapa saat orang yang tidak dikenali untuk mereka dan hanya memasuki rumah atau di laluan atau halaman belakang rumah. Ini adalah kebiasaan yang sangat digemari oleh Anjing tetapi mereka tidak bertindak balas atau membuat buruk ketika mereka jatuh sakit. Ya, memang hakikat bahawa pada masa ini kanak-kanak kelihatan lebih menjaga haiwan peliharaan daripada Manusia tetapi kanak-kanak selalu menjaga haiwan peliharaan mereka daripada mereka Kucing atau Anjing bahkan mereka dapat memelihara tikus mereka. Tetapi sekarang kita bercakap mengenai Anjing yang sekarang juga mendapat perhatian dari penatua. Dan yang penting kerana mereka telah membuktikan diri mereka sangat berguna. Oleh itu, mereka menjadi popular dan banyak orang ingin tahu bahawa anjing boleh makan badam? Atau tidak…

Bolehkah anjing makan badam?

Ini adalah soalan yang sangat menarik yang boleh Anjing makan Badam? Mungkin sebilangan besar orang menganggapnya sebagai soalan lucu atau hanya Menyeronokkan. Kerana tidak ada yang dapat menyangka bahawa Anjing akan disukai apa-apa kecuali Daging atau Kucing ... tetapi itu adalah fakta yang menarik, Anjing juga tidak boleh makan Kucing. Ya, mereka membunuh dan menjengkelkan mereka apabila seekor Kucing bertambah atau membuatnya jengkel. Tetapi tidak ada anjing yang dijumpai memakan seekor kucing kecuali seekor liar. Dan mengenai anjing Liar hanya ada cerita, kebanyakannya memakan Arnab atau daging yang dimakan oleh manusia. Jadi mereka boleh berkawan dengan Manusia. Ya, sifat mereka yang Luar Biasa terhadap keselamatan dan kesetiaan bagi Manusia adalah satu fakta yang luar biasa untuk menjadikan mereka Haiwan Peliharaan atau Pengawal keselamatan. Kucing boleh lari dari sebuah rumah yang secara khusus menyedari bahawa semasa Malam ketika manusia mahukan Pengawal keselamatan. Mereka pulang hanya untuk tidur dan bermain dengan anak-anak, tetapi Anjing dapat terbangun selama bertahun-hari berturut-turut untuk pemiliknya ... bahkan yang masih anak-anak beberapa bulan. Oleh itu, ada baiknya diperhatikan bahawa anjing boleh makan badam atau tidak?

Anjing tidak boleh makan Badam

Jangan makan Badam jadi seseorang tidak boleh mencuba memakan badam. Kerana spesies anjing tidak dapat mencerna mereka walaupun mereka dapat mencerna daging utuh dan mentah.

Soalan Lazim

Apa itu Canine?

Menurut kamus terdapat tiga definisi Canine

Satu sebagai kata sifat;

berkaitan dengan atau menyerupai anjing atau anjing.

Sebagai kata nama terdapat definisi berikut seperti yang diberikan di bawah.

Nombor 1.

anjing.

"Majoriti setuju dengan anjing liar yang neutering"

gigi runcing antara gigi seri dan premolar mamalia, sering diperbesar pada karnivor.

"Kebanyakan primata menggunakan gigi taring mereka untuk bertarung"

Bolehkah seekor badam membunuh anjing?

Badam tidak beracun untuk anjing seperti Pistachios, tetapi doktor haiwan mengesyorkan menjauhkan anjing anda dari mereka dan mencadangkan makan makanan dan makanan anjing biasa. Badam bukanlah makanan berbahaya bagi Anjing seperti pecan, walnut, atau kacang macadamia, yang dilarang sama sekali.

Apa yang dianggap sebagai taring?

Haiwan berikut dimasukkan ke dalam Canine.

Rubah, serigala, serigala, dan anggota keluarga anjing lain (Canidae), Canines juga dipanggil canids. Mereka dijumpai di seluruh dunia dan mereka berbentuk langsing berkaki panjang dengan moncong panjang, ekor lebat, dan telinga runcing tegak.

Ringkasan

Anjing-anjing itu adalah perkhemahan Manusia sejak berabad-abad lamanya. Mereka mula-mula digunakan untuk memburu kemudian Manusia melihat bahawa mereka menjadi pengawal keselamatan yang baik untuk mereka. Oleh itu, Manusia menjaga semua keperluan dan makanan mereka. Mereka boleh makan buah badam yang difikirkan tetapi tidak boleh dimakan. Kerana itu makanan berbahaya bagi mereka. Anjing adalah teman Manusia yang setia dan berguna. Tetapi kanak-kanak dan orang tua sangat menyayangi mereka dan biasa menjadikannya Haiwan Peliharaan.

Badam adalah makanan ringan yang sangat baik untuk manusia. Tetapi, bolehkah anjing memakan badam? Jawapannya adalah tidak . Walaupun mereka tidak beracun seperti kacang, itu adalah salah satu makanan yang tidak dapat dicerna oleh rakan anjing semudah orang. Mengapa Badam Buruk untuk Anjing? Walaupun banyak anjing menyukai rasa badam, memakannya boleh menyebabkan gangguan usus gastrik. Sekiranya anjing anda makan secara tidak sengaja, berjaga-jaga dengan gejala berikut:

 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Gas
 • Hilang selera makan
 • Kelesuan
 • Ketidakselesaan am Badam, seperti kebanyakan kacang, tinggi lemak dan boleh menyebabkan anak anda berisiko terkena pankreatitis. Ini adalah keadaan serius yang memerlukan perhatian doktor haiwan anda. Makanan ringan ini juga menimbulkan masalah berbahaya yang lain: halangan. Badam boleh menyekat esofagus, usus, atau saluran angin anjing anda, terutama pada baka kecil. Halangan ini boleh membawa maut jika tidak dirawat, dan kadang-kadang memerlukan pembedahan. Badam berperisa mempunyai risiko unik. Rempah dan perasa dapat menjengkelkan perut anjing anda, dan garam dalam bumbu dapat menyebabkan pengekalan air dan ketoksikan garam jika dimakan dalam jumlah besar. Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Makan Badam? Sekiranya anjing anda memakan satu atau dua biji badam, jangan panik. Sebaliknya, perhatikan dia dengan teliti untuk tanda-tanda gangguan usus atau penyumbatan. Sekiranya anjing anda memakan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau doktor haiwan kecemasan tempatan anda untuk mendapatkan nasihat profesional. Anjing mungkin menjumpai apa sahaja yang anda makan sama seperti stik New York yang berair - walaupun ia adalah daun selada atau segelintir kacang! Tetapi kenyataannya adalah, anak anjing kita tidak dapat mengambil apa- apa dari semua yang kita makan - dan ketika datang ke kacang, beberapa jenis sebenarnya boleh menjadi toksik. "Kacang yang beracun untuk anjing dan tidak termasuk keluarga walnut dan pecan," jelas Dr Richard Goldstein, ketua pegawai perubatan di Pusat Perubatan Haiwan di NYC. "Kacang yang paling beracun adalah kacang macadamia, yang boleh menyebabkan muntah, gegaran, peningkatan suhu badan, dan ketidakupayaan untuk berjalan," tambah Dr. Maritza Perez, DVM, dari West Orange Animal Hospital di New Jersey. Potensi Bahaya Badam untuk Anjing: Berikut adalah beberapa bahaya yang mungkin timbul bersama dengan anak anjing anda yang mengunyah badam. Bahaya Halangan: Anjing tidak mengunyah makanan mereka, seperti yang dilakukan manusia, jadi jika mereka menelan keseluruhan badam, ia boleh menyebabkan potensi penyumbatan esofagus, perut, atau juga saluran angin yang boleh mengancam nyawa jika disedut pada anjing jenis kecil, kata Goldstein . Potensi Keras Gastro-usus yang teruk: "Almond tinggi lemak dan boleh menyebabkan peningkatan pankreatitis pada beberapa anjing," kata Perez. Beberapa tanda pankreatitis adalah muntah, cirit-birit, kehilangan selera makan, dan kelesuan. Pankreatitis boleh menyebabkan pencernaan sederhana atau menjadi teruk dan berubah menjadi gangguan fatal. Apabila disyaki, pankreatitis harus didiagnosis dengan betul dan dirawat secara agresif oleh doktor haiwan anda. Kemungkinan Pengekalan Air: "Badam, seperti kacang bungkus, sering kali masin dan pengambilan garam ini boleh menyebabkan peningkatan air pada anjing, yang sangat berbahaya pada anjing dengan penyakit jantung," jelas Perez. Dan Goldstein mengatakan bahawa anjing benar-benar menikmati rasa badam - terutamanya jika mereka berperisa. "Jalapeno, barbeku, asap, atau asin biasanya menjadi kegemaran mereka," katanya, "jadi mereka akan memakannya jika diberi kesempatan. Tetapi adalah tanggungjawab pemilik haiwan peliharaan untuk memastikan mereka tidak melakukannya. " Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Makan Badam? Haiwan peliharaan dengan saiz yang berbeza mungkin bertindak balas sama sekali terhadap sebilangan kacang yang ditelan. Sekiranya anjing anda memakan sebilangan besar badam dan tidak menunjukkan tanda-tanda tersedak atau halangan, ada sedikit masalah yang perlu dikhawatirkan. Namun, "Sekiranya anda menganggap haiwan peliharaan anda hanya memakan sebungkus badam seberat lima paun yang anda tinggalkan di sofa, rawatan yang paling berkesan adalah dengan mendorong muntah sekiranya pengambilannya berlaku dalam 30 minit sebelumnya," kata Perez. Ini boleh dilakukan dengan hidrogen peroksida di bawah bimbingan doktor haiwan atau dengan bantuan kawalan racun. Sekiranya anda tidak pasti kapan kacang itu dimakan, atau anda tidak boleh muntah, satu-satunya pilihan adalah memantau haiwan kesayangan anda untuk tanda-tanda penyakit. Sekiranya haiwan kesayangan anda sakit, hubungi doktor haiwan dan buat temu janji dengan segera. Sekiranya tidak ada tanda-tanda tersedak, tersedak, kembung, muntah, atau tidak selesa, dan anda percaya anjing anda hanya memakan beberapa biji badam, anjing itu kemungkinan besar baik-baik saja dan dapat ditonton di rumah, kata Dr Richard Goldstein. "Anjing tidak mendapat manfaat pemakanan daripada kacang almond yang kita lakukan dan mereka boleh menyebabkan bahaya. Terdapat begitu banyak pilihan sihat yang lebih baik untuk rawatan, walaupun mereka meminta, meminta, dan membuat mereka gila. ” Dengan susu almond dan mentega badam semakin popular sebagai trend kesihatan makanan manusia, ini membuatkan ibu bapa anjing tertanya-tanya apakah produk badam dapat dikongsi dengan ahli keluarga mereka yang berbulu. Kacang almond dan mentega telah menjadi biasa di lorong makanan kesihatan di kedai runcit, tetapi adakah anda benar-benar mempertimbangkan untuk membiarkan anjing anda mencuba? Menganggap merawat anjing anda dengan makanan manusia baru seperti produk badam menimbulkan banyak persoalan. Adakah badam buruk untuk anjing? Apakah risiko kesihatan yang berkaitan dengan memberi makan badam kepada anjing? Sejauh mana keselamatan mereka untuk kesihatan anjing anda? Walaupun kacang almond tidak beracun dalam jumlah kecil, ada lebih banyak risiko memberi makan kacang almond daripada faedahnya. Teruskan membaca untuk mengetahui semua tentang bahaya bahaya yang ditimbulkan badam kepada haiwan kesayangan anda. Mengapa Anda Tidak Perlu Memberi Makan Badam Anjing Anda? Badam mempunyai kandungan lemak yang sangat tinggi. Kandungan lemak dari kacang almond dan kacang-kacangan lain dapat mendatangkan malapetaka pada sistem pencernaan anjing anda dan menyebabkan gangguan usus gastrik. Selain sakit perut, alasan lain untuk tidak berkongsi produk badam atau badam dengan anjing anda adalah kerana ia tinggi garam dan perasa lain - bahkan pemanis buatan yang sangat berbahaya seperti xylitol. Makanan masin yang kuat seperti badam mempunyai kesan sampingan yang mempengaruhi pengekalan air dan meningkatkan kemungkinan kegagalan buah pinggang. Sekiranya anda mengesyaki anjing anda memakan sebilangan besar badam, berbincanglah dengan doktor haiwan anda secepat mungkin. Sekiranya doktor haiwan anda tidak segera tersedia, hubungi Pusat Kawalan Racun Haiwan ASPCA (APCC). Ini adalah salah satu sumber terbaik anda untuk sebarang kecemasan yang berkaitan dengan racun haiwan, 24 jam sehari, 365 hari dalam setahun. Pecan dan walnut hitam juga tidak ada. Mereka mengandungi toksin yang disebut juglone, yang menyebabkan tekanan gastrousus yang lebih teruk dan sakit perut pada anjing. Oleh itu, jika anda fikir haiwan kesayangan anda mungkin memakan zat yang berpotensi beracun, seperti sebilangan besar kacang lemak yang disebutkan di atas,

Bolehkah anjing makan badam?

Rakan-rakan lelaki yang paling dikasihi melihat anda setiap kali mereka duduk dengan anda untuk makan yang membuatkan anda perlu merawat mereka dengan garpu. Sekiranya mereka tidak memberi anda pandangan anjing di meja makan, anda banyak menyembah anjing anda bahawa memikat untuk menyampaikan perlakuan mereka lebih kerap.

Kami secara keseluruhan bersetuju bahawa mendapatkan dan memiliki anjing adalah perasaan luar biasa dan hebat yang dialami setiap pemilik anjing setiap hari, dengan cara ini, Sekiranya anda pemilik anjing, anda akan bertanya secara rutin jika anak anda dapat makan jenis tertentu misalnya, sebahagian daripada baki bahagian anda dari gala yang tidak dapat anda bungkus atau mungkin anda lebih suka berkongsi makanan ringan bersama rakan berkaki empat anda yang sudah siap.

Anjing sangat meminati semua yang kita makan tidak diragukan lagi sekiranya sebahagian dari selada itu dilepaskan atau sebilangan besar kacang! Bagaimanapun, anak anjing kita tidak dapat mengeluarkan makanan ringan dari semua yang kita makan dan berkaitan dengan kacang, beberapa jenis boleh menjadi beracun.

Apakah Bahaya Kemungkinan Badam untuk Anjing?

1. Bahaya Tercekik Tercekik

Badam adalah risiko besar bagi rakan anjing kita kerana mereka hanya di sana sini menggigit makanan mereka. Mulut taring kami tidak boleh digigit kerana bahagian gigi mereka yang paling besar adalah untuk menghancurkan dan merobek, tidak berdebar. Beberapa taring bahkan meneguk keributan mereka. Walau apa pun, batu kerikil dilarutkan oleh air liur. Membakar seluruh badam, sekali lagi, boleh menyebabkan pemeriksaan berbahaya pada saluran angin atau kerongkong. Perkara ini berlaku terutamanya untuk baka kecil dan mainan.

2. Bahaya Pencernaan

Kerangka yang berkaitan dengan perut anjing anda adalah satu lagi perbezaan yang perlu dipertimbangkan ketika bertanya apakah anjing boleh memakan badam. Mungkin sekumpulan badam yang sederhana tidak akan mengeluarkan Labrador yang sunyi, namun satu perkara yang pasti - kerangka yang berkaitan dengan perutnya akan bertempur. Bahaya penyumbatan usus sangat tinggi pada anak anjing dan baka mainan. Mereka tidak boleh dimakan dengan taring, jadi mengeluarkan sebilangan besar badam menjadikan kepingan anjing anda. Anda juga boleh menemui darah di najis anjing anda.

3. Penyelenggaraan cecair yang boleh difahami

Anjing suka dengan rasa badam yang indah, terutama jenis bermusim - panggang, salai, kayu manis, dan sebagainya. Kacang bundle disiapkan dengan kuat dengan garam. Jumlah garam yang berlebihan menjadikan anjing anda benar-benar kering dan menyebabkan pemeliharaan air yang meluas. Pengekalan Air sangat berisiko pada anjing dengan kelemahan jantung. Ia juga membahayakan buah pinggang, yang boleh menyebabkan masalah buah pinggang. Dengan cara yang sama, penggunaan badam yang dibungkus secara melampau dapat menyebabkan keracunan garam. Yang ditingkatkan lebih disesalkan kerana mengandungi rasa palsu dan bawahan yang berbeza yang dapat membuka campuran bahaya kesihatan yang berpotensi untuk anjing. Dengan cara ini, jangan mempertimbangkan untuk meletakkan sebungkus kacang ini di kerusi rehat.

4. Badam boleh merengsakan pankreatitis

Badam sangat tinggi lemak, yang merupakan penyokong penting untuk mewujudkan pankreatitis. Ia adalah kerengsaan pankreas; secara amnya dibezakan oleh sakit perut. Kesan sampingan pankreatitis yang berbeza adalah kehilangan keinginan, kemalasan, kegembiraan, dan kelonggaran usus. Keadaan ini boleh menyebabkan pedih ulu hati atau menjadi serius dan menyingkat kehidupan anjing anda. Pankreatitis harus dianalisis dengan tepat dan dirawat secara paksa oleh doktor haiwan anda.

5. Pengembangan bahaya pundi kencing dan batu ginjal

Kandungan fosforus yang tinggi dalam kacang, seperti badam, meningkatkan kebarangkalian membingkaikan pundi kencing dan batu ginjal - kedua-duanya sukar untuk anjing. Pundi kencing boleh pecah jika pemeriksaan tidak dihilangkan, yang mungkin berbahaya dan memerlukan pertimbangan klinikal yang cepat. Beagles, Bulldog, dachshunds, dan pug cenderung turun ke batu pundi kencing.

6. Badam boleh menyebabkan kepekaan

Malah, kacang almond juga boleh menjejaskan kesejahteraan anjing anda jika dia mudah terkena kacang pokok. Simpan jam tangan berdekatan untuk petunjuk tindak balas hipersensitif dan hubungi doktor haiwan anda. Tanda-tanda untuk memberi perhatian khusus untuk memasukkan mengi, gatal-gatal, penggodaman, dan masalah untuk bersantai.

7. Mungkin buka anjing anda sehingga membahayakan aflatoksin

Aflatoxin adalah bahan berbahaya yang terdapat dalam hasil dan kacang-kacangan, seperti badam, kacang Brazil, kacang tanah, dan pistachio. Dicipta oleh bentuk asas Aspergillus yang menyebabkan kemerosotan makanan. Aflatoksin dalam makanan agak berbahaya bagi orang, bagaimanapun, rakan sekerja anjing kita sangat senang mengenainya. Oleh itu, pastikan untuk menutup pintu kabinet; dalam keadaan apa pun, anjing anda boleh membahamnya dan mengambil sebilangan besar kacang almond.

Adakah Badam Selamat untuk Anjing?

Badam dikemas dengan lemak, serat, protein, dan nutrien dan mineral, yang tampaknya melakukan segalanya dari kadar glukosa dan kolesterol yang lebih rendah hingga penurunan nadi pada orang. Walau apa pun, rakan taring kami dengan sedihnya tidak dapat memanfaatkan kelebihan perubatan kacang.

Walaupun kacang almond mungkin tidak berbahaya bagi anjing, mereka sukar memproses haiwan peliharaan kita - terutamanya ketika dibakar dalam jumlah yang lebih besar. Bahan tinggi kacang almond dan kacang yang berlainan benar-benar dapat menimbulkan masalah perubatan tulen pada taring, termasuk gastroenteritis dan pankreatitis.1 Pankreatitis adalah kerengsaan pankreas, sementara gastroenteritis berlaku kerana bungkusan gastrointestinal anjing (terutamanya perut dan organ pencernaan) ) semakin bersemangat.

Keprihatinan lain yang merangkumi penggunaan kacang seperti kacang almond untuk taring adalah bentuknya dan konsistensi keras. Oleh kerana gigi taring tidak menggigit makanan mereka dengan tepat, memakan sebilangan besar almond benar-benar boleh menjadi bahaya yang menyekat. Badam juga boleh tersekat di perut anjing atau organ pencernaan, menyebabkan penyumbatan. Walaupun anjing jenis sederhana atau besar mungkin mempunyai pilihan untuk memproses kacang almond atau dua, baka kecil atau mainan yang memakan badam berisiko lebih tinggi untuk halangan.

Sama seperti kacang-kacangan lain, kacang almond sering dibungkus dengan perisa dan rasa yang berbeza, dan ini sebenarnya boleh merosakkan haiwan peliharaan kita. Badam masin atau reneh tidak berbahaya, bagaimanapun, almond yang diselimuti coklat — atau yang mengandungi gula Xylitol — boleh menunjukkan kematian.1 Sama seperti orang, lebihan garam boleh menyebabkan masalah seperti pengeringan, dan natrium anjing anda keperluan semestinya dapat dipenuhi melalui cara makan biasa mereka.

Apa yang boleh dikatakan mengenai Almond Butter (atau Minyak)?

Tepat apabila badam tidak berada dalam struktur tanda dagangannya, risiko yang dikenal pasti tersekat atau tersekat usus akan hilang. Lebih-lebih lagi, kerana anjing anda nampaknya benar-benar keluar untuk mentega kacang, banyak pemilik haiwan kesayangan tidak perlu sesaat lagi untuk menawarkan sebilangan kacang lain.

Nasib baik, anjing dapat menghargai sentuhan kacang almond dari semasa ke semasa - dan mereka bahkan dapat merasakan sebahagian daripada kelebihan perubatannya. Margarin almond banyak terdapat dalam serat dan nutrien seperti nutrien E, yang menghasilkan kulit dan lapisan yang baik (sebabnya minyak almond dan penyebaran badam dapat dijumpai di banyak kulit, rambut, dan ubat kuku untuk orang). Sejujurnya, minyak badam yang berkesan dapat digunakan untuk merawat kulit anjing yang mengganggu, kering, bersisik, atau kulit yang terganggu, dan ia juga boleh ditawarkan sebagai rawatan yang jarang untuk membantu mengatasi masalah kulit dari belakang ke depan. Krim tanpa berminyak yang tidak meninggalkan penumpukan licin, minyak badam secara beransur-ansur akan masuk ke dalam kulit anjing anda dan memberi manfaat pemulihan dan pengurangan yang dinamis sepanjang hari.

Walaupun begitu, sama seperti ketika menawarkan mentega kacang taring anda, keseimbangan harus dipraktikkan dengan marjerin dan minyak almond — namun, penyebaran badam benar-benar mengandungi ukuran mineral yang lebih besar seperti magnesium dan besi dan hanya 14% lemak (berbeza dengan lemak PB 50% ). Membakar lemak dalam jumlah yang berlebihan benar-benar membahayakan anjing anda untuk keadaan seperti pankreatitis.2 Juga pastikan anda memilih marjerin almond biasa tanpa rasa atau garam tambahan.

Pada amnya, beberapa sudu marjerin badam dianggap selamat untuk kebanyakan anjing. Selesaikan permainan # 1 Kong anak anjing anda dengan penyebaran badam, atau panaskan makanan taring buatan sendiri di rumah dengan memperluas pelekat berkhasiat dan sesuai untuk Fido seperti labu atau pisang.

Bolehkah Anjing Makan Susu Almond?

Kacang almond tidak disarankan untuk anjing kerana ia menyebabkan halangan dan refluks asid. Ini membawa pemilik untuk memberi susu badam ke taring mereka, semuanya semuanya sama. jadi tidak mengejutkan saya ketika individu bertanya, "Bolehkah anjing mempunyai susu badam?"

Pakar haiwan peliharaan, seperti Persatuan Amerika untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan, tidak memberi susu badam kepada anjing, kerana mereka menjadi praktis laktosa setelah ibu mereka menyapihnya. Taring dewasa tidak mempunyai sebatian laktase yang diperlukan untuk memisahkan laktosa. Oleh itu, anjing anda dapat mengalami kesan buruk dari buang air besar dan mengangkat diri dari kemungkinan dia mengambil sejumlah besar. Anjing kecil tidak boleh minum susu badam, dengan cara yang sama. Doggie muda semestinya hanya minum susu ibu mereka, namun kerana ibu yang hilang, resipi yang ditujukan untuk anjing kecil adalah pilihan kedua paling ideal.

Sungguh, anjing taring kami boleh membuatnya tanpa susu, dan anjing kecil pun memerlukannya untuk jangka masa yang singkat. Perhatikan bahawa anjing anda tidak akan mendapat makanan tambahan yang bermanfaat dari susu badam. Ini hanyalah pengembangan yang mahal tetapi berlebihan untuk rutin makan anjing anda.

Bagaimana Anda Perlu Memberi Balasan Sekiranya Anjing Anda Makan Badam?

Taring dengan pelbagai saiz mungkin mempunyai pelbagai tindak balas terhadap jumlah kacang almond yang tidak dapat dibezakan. Seorang Labrador mungkin merasa lega setelah mengambil sebilangan besar badam, namun, Bichon yang ingin tahu berada dalam bahaya untuk halangan esofagus atau usus. Skrining anjing anda untuk berjalan, mundur, rehat terganggu, dan perubahan keinginan dalam 6 hingga 12 jam berikut. Apa-apa tanda akan memerlukan perjalanan ke doktor haiwan.

Sekiranya anjing anda makan sebungkus badam yang sangat besar, katakan sebungkus tiga paun, dalam jangka masa yang singkat, bimbing rakan anda yang sakit hati ke doktor krisis untuk mendapatkan rawatan. Rawatan yang kuat, misalnya, cairan IV untuk mengeringkan dan menyeksa ubat eksekutif, akan diberikan untuk masalah yang dijamin. Doktor haiwan anda mungkin menggunakan ubat tertentu yang akan menyebabkan anjing anda mengosongkan badam dari perutnya. Sekiranya terdapat blok, prosedur perubatan mungkin diperlukan.

Adakah Anjing Akan Kacang?

Sebilangan besar kacang yang kami ada di bilik simpanan kami sebenarnya sesuai untuk anjing, namun terdapat beberapa jenis kacang yang berbahaya bagi anjing, dan kacang-kacangan yang busuk adalah racun bagi anjing.

Walaupun sebilangan kecil kacang dan marjerin kacang tertentu dijaga dengan selamat ke anjing anda, adalah penting untuk mengetahui tentang semua elemen bahaya dan tahap racun yang diharapkan. Walaupun saiznya sedikit, semua kacang tinggi lemak dan kalori. Dalam apa jua keadaan, apabila hanya ditawarkan sebagai makanan ringan atau makanan ringan, sedikit akan menjadi jauh.

Untuk sebilangan taring, mungkin berguna untuk mengelakkan kacang dan memilih pilihan makanan yang lebih selamat yang memberikan lebih sedikit kalori, kurang lemak dan garam, dan kurang bimbang akan keracunan.

Berikut adalah beberapa bahaya memberi kacang sebagai makanan ringan.

Kalori tinggi boleh membuatkan anda bertambah berat badan

Untuk anjing yang berat badan berlebihan atau cenderung menambah berat badan, kacang harus dijauhkan, kerana terdapat banyak sumber makanan manusia berkalori rendah yang dapat diberikan sebagai memperlakukan semua perkara sama, sama seperti kacang hijau atau popcorn udara yang dibebaskan dari penyebaran dan garam.

Sekiranya anda memberikan sebilangan kecil mentega kacang anjing anda untuk minum pil, sebagai contoh, anda tidak boleh membiarkan kalori yang diberikan oleh makanan yang digabungkan sepenuhnya (mengira mentega kacang) melebihi 10% daripada jumlah kalori setiap hari. Ini menjaga agar tidak menyeimbangkan rejimen makan anjing anda.

Kacang mempunyai Kandungan Lemak Tinggi yang Boleh Menyebabkan Pankreatitis

Lebih-lebih lagi, zat kacang yang tinggi lemak dapat menyebabkan gangguan gastrointestinal (GI) pada gigi taring dengan perut yang sensitif atau yang cenderung menimbulkan pankreatitis. Pankreatitis adalah keadaan di mana pankreas terganggu dan bertambah buruk, dan biasanya memerlukan lawatan ke doktor haiwan.

Kesan sampingan boleh merangkumi rasa lapar yang berkurang atau tidak, keletihan, kegatalan, dan buang air besar yang sekarang dan kemudian. Beberapa jenis, serupa dengan Schnauzers, cenderung kepada keadaan ini, dan rutin makan lemak tinggi di anjing yang mudah disentuh kini boleh mencetuskan kemarahan.

Anjing boleh diracuni oleh lapisan pada kacang

Kacang boleh ditutup dengan pelekat seperti koko atau rasa seperti bawang putih dan lada, dan mereka juga boleh mempunyai zat garam yang tinggi. Lapisan yang enak itu boleh menyebabkan keajaiban GI pada taring, dan zat garam yang tinggi berbahaya kerana pelbagai sebab.

Beberapa taring boleh menghidap darah tinggi kerana makan banyak garam. Untuk taring yang berbeza cenderung untuk membuat batu kencing atau yang mempunyai jangkitan jantung atau buah pinggang yang mendasar, varieti makanan dengan garam tinggi dapat merosakkan keadaan ini.

Kacang Mana Yang Selamat dan Yang Beracun untuk Anjing?

Walaupun sebilangan kacang benar-benar sesuai untuk gigi taring, masih ada kebimbangan yang harus anda ingat bergantung pada jenis kacang.

Bolehkah Anjing Makan Kacang Tanah atau Mentega Kacang?

Kacang tanah adalah sebahagian besar untuk makan anjing, di luar pertimbangan yang disebutkan sebelumnya.

Margarin kacang, serupa dengan selai kacang atau penyebaran badam, biasanya ditawarkan sebagai makanan ringan atau digunakan untuk mengarahkan resep. Walaupun begitu, ingatlah bahawa seperti kacang, penyebaran kacang juga tinggi kalori, lemak, dan garam, jadi semestinya digunakan dengan baik.

Perhatikan senarai penambahbaikan dengan berhati-hati, dengan alasan beberapa penyebaran kacang dibuat dengan xylitol gula palsu. Xylitol berisiko untuk anjing, kerana ia menyebabkan glukosa rendah (hipoglikemia), dan pada makhluk tertentu, kegagalan hati. 2,3

Adakah Anjing Makan Walnut?

Pastikan anda memahami jenis pecan yang anda makan anjing anda. Pek Inggeris umumnya selamat untuk anjing makan, di luar pertimbangan yang disebutkan sebelumnya. Walau apa pun, pecan gelap (sejenis pecan tidak selalu dimakan oleh individu) beracun untuk anjing.

Manifestasi bahaya adalah mengetuk, kekurangan otot dan gempa, suhu tinggi, dan sawan.4-6 Kacang-kacangan seperti ini tidak boleh dijaga anjing.

Bolehkah Anjing Makan Kacang Macadamia?

Kacang macadamia beracun pada gigi taring boleh menyebabkan kesan sampingan yang serupa dengan pecan gelap (regurgitating, kekurangan otot dan gempa, suhu tinggi, dan sawan.

Bolehkah Anjing Makan Pistachio?

Pistachio, dengan atau tanpa cangkangnya (atau bingkai), dapat menahan risiko untuk taring kerana ukuran dan bentuknya.

Bolehkah Anjing Makan Buncis?

Kacang mete adalah sebahagian besarnya untuk anjing makan, di luar pertimbangan yang disebutkan sebelumnya.

Bolehkah Anjing Makan Pecan?

Walnut umumnya selamat untuk dimakan anjing, di luar pertimbangan yang disebutkan sebelumnya.

Bolehkah Anjing Makan Badam?

Badam, dengan atau tanpa cangkang (atau strukturnya), boleh menjadi risiko tersumbat untuk anjing kerana ukuran dan bentuknya.

Kesimpulannya

Walaupun badam padat untuk kegunaan manusia, mereka bukanlah jenis makanan terbaik untuk dimiliki oleh anjing taring kita. Rakan anjing kami mempunyai keperluan diet khas yang melekat pada struktur dalaman mereka. Walaupun kacang almond tidak berbahaya, ia adalah salah satu sumber makanan yang tidak dapat diproses anjing secepat kita. Bagaimanapun, anjing boleh makan badam? Intinya adalah TIDAK. Taring anjing anda mungkin telah mengambil beberapa keping sebelumnya dan merasa baik, tetapi kerana anda mengetahui bahayanya, anda harus menyembunyikan sebungkus badam yang anda ada.

Soalan Lazim

1. Kacang apa yang buruk untuk anjing?

Pemilik haiwan peliharaan jelas ingin menyedari kacang mana yang berbahaya untuk dimakan oleh anjing mereka. Ini adalah sesuatu yang harus disyukuri, kerana beberapa kacang yang dimakan biasanya tidak selamat untuk anjing, termasuk badam, pecan, pistachio, macadamia, dan walnut.

2. Berapa biji badam yang boleh membunuh anjing?

Hanya memerlukan 7 hingga 10 biji badam semulajadi untuk dibunuh. Mengendalikan dengan memanaskan atau menggelegak menghilangkan racun dan menjadikannya terlindung untuk digunakan, namun sebenarnya dibatasi untuk dibeli di AS Kacang-kacangan yang berbeza yang sesuai untuk orang masih banyak dan berbahaya bagi anjing.

3. Bolehkah anjing makan popcorn?

Popcorn yang dilekatkan di udara adalah baik untuk anjing makan dalam jumlah yang sedikit. Popcorn mentega atau popcorn dengan lekapan yang berbeza tidak sesuai untuk anjing anda secara konsisten, walaupun memakan beberapa helai potongan yang banyak kemungkinan besar tidak akan merosakkannya. Biasakan dengan jenis makanan manusia taring boleh dan tidak boleh makan.

4. Bolehkah anjing makan madu?

madu adalah baik untuk anjing makan dalam jumlah yang sedikit. … Gula juga boleh menyebabkan gigi reput, jadi mungkin merupakan idea bijak untuk menggosok gigi anjing anda jika anda merawat nektarnya. Nektar mentah tidak boleh dijaga anjing kecil atau taring dengan kerangka tahan yang ditawar, kerana mungkin mengandung spora botulisme.

5. Bolehkah anjing makan mentega badam?

Mentega Badam - Ya, rakan berbulu anda dapat menghargai rasa marjerin badam yang sekejap-sekejap. Walaupun begitu, tidak semua anjing boleh memproses kacang almond dengan baik sehingga tidak berbahaya, teruskan dengan waspada. Semua kacang mempunyai lemak tinggi yang dapat menggegarkan perut anak anjing anda jadi jika anda perlu berkongsi kacang yang dimasak atau kacang marjerin, hadkan kemasukan anjing anda.

6. Bolehkah seekor badam membunuh seekor anjing?

Seperti pistachio, badam tidak beracun pada anjing, tetapi doktor haiwan menyarankan agar anjing anda jauh dari mereka dan mematuhi makanan dan makanan anjing biasa. Badam tidak berbahaya seperti kacang walnut, pecan, atau kacang macadamia, yang semestinya dijauhkan.

7. Bagaimana logiknya saya bertindak balas sekiranya anjing saya makan badam?

Sekiranya anjing anda terbakar melalui beberapa biji badam, jangan membeku. Semua perkara sama, awasi dia dengan berhati-hati untuk menunjukkan tanda-tanda kesengsaraan usus atau sekatan. Sekiranya anjing anda makan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau doktor haiwan krisis kejiranan anda untuk nasihat yang mahir.

8. Mengapa anjing menyukai badam?

Kucing suka selera badam yang menyelerakan, terutama jenis makanan tambahan - panggangan, salai, kayu manis, dan kacang-kacangan yang dibungkus disiapkan dengan garam. Garam yang banyak menjadikan anjing anda benar-benar kering dan menyebabkan pemeliharaan air yang diperluas.

Bolehkah anjing makan badam? Jawapan ringkasnya adalah tidak, anjing tidak boleh makan badam, walaupun anjing anda mungkin pernah memakan satu atau dua biji badam sebelumnya dan merasa sihat.

Walaupun badam tidak akan beracun, mereka tidak dijaga dengan baik oleh kerangka yang berkaitan dengan perut anjing dan boleh menyebabkan halangan. Mereka juga menimbulkan bahaya tersembunyi dan ancaman yang berbeza terhadap kesejahteraan anjing anda, terutama sekiranya mereka asin atau disiapkan.

Sekiranya anda mencari sumber protein untuk anjing anda, terdapat banyak pilihan yang lebih baik dan lebih selamat daripada kacang almond. Simpan kacang ini untuk orang-orang di rumah anda seperti dulu. Seperti biasa, tanyakan kepada doktor haiwan anda sebelum anda berkongsi sumber makanan manusia dengan anjing anda.

Inilah yang harus anda fikirkan mengenai badam dan anjing.

Mengapa Badam Buruk Untuk Anjing?

Walaupun badam, mereka sendiri, tidak beracun untuk anjing, mereka diketahui kadang-kadang mempunyai bentuk tertentu yang disebut bentuk Aspergillus, yang mengandung Aflatoxin. Bahan ini boleh membahayakan anjing anda, kerana taring dipengaruhi oleh anjing tersebut.

Banyak kacang almond dikumpulkan dalam garam dan rasa yang berbeza yang tidak selamat untuk anjing. Lebihan garam boleh menyebabkan pemeliharaan air, yang sangat berisiko bagi anjing dengan keadaan jantung. Dalam jumlah besar, penggunaan garam dapat menyebabkan bahaya garam. Rasa dan rasa mungkin terasa enak untuk anjing, namun sebilangan besar dari mereka dapat menimbulkan kejutan gastrousus.

Tidak kira sama ada anda memberi anjing anda kacang polong, bentuk kacang tanpa perasa atau garam tambahan, masih ada beberapa risiko. Badam tinggi fosfor, yang dapat membuat batu pundi kencing terikat pada kerangka. Bahan tinggi lemak boleh menyebabkan keajaiban gastrointestinal sementara dan keadaan seperti berat badan dan pankreatitis dalam jangka masa panjang.

Kerangka yang berkaitan dengan perut anjing tidak menangani protein dalam badam dengan baik, yang boleh menyebabkan penyumbatan gastrousus. Lebih-lebih lagi, kacang yang keras dan keras dapat menahan risiko, terutama bagi anjing atau anjing yang lebih sederhana yang tidak menggigit sepenuhnya sebelum meneguk.

Sama seperti makanan apa pun, anjing mungkin mempunyai tindak balas hipersensitif terhadap badam. Selalunya, ini boleh menyebabkan hipersensitiviti, keadaan yang berbahaya. Sekiranya anda melihat petunjuk tindak balas hipersensitif, termasuk menghidu, meretas, tumbuh, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas, segera hubungi doktor haiwan anda.

Bagaimanapun, apa yang boleh dikatakan mengenai perkara-perkara yang hanya ditingkatkan almond dan tidak mengandungi kacang penuh? Sesungguhnya, barang-barang yang dibumbui badam selalu mengandungi gula, gula palsu, bahan sintetik, dan pelbagai perkara yang akan membahayakan kesejahteraan anjing anda.

Pastikan anda membaca semua nama. Ini adalah idea yang bijak untuk memberi nasihat kepada doktor haiwan anda sebelum menawarkan makanan manusia kepada anjing anda.

Bagaimana Anda Perlu Memberi Balasan Sekiranya Anjing Anda Makan Badam?

Beberapa biji badam mungkin tidak akan mempengaruhi kesejahteraan anjing anda, selagi anjing anda tidak mudah diserang. Simpan jam tangan untuk sebarang petunjuk tersedak jika anjing anda mengetahui cara menelan badam.

Anda juga harus memberi perhatian khusus kepada manifestasi penyumbatan gastrointestinal, regurgitating, longgar usus, atau masalah kerangka perut yang lain dan hubungi doktor haiwan anda sekiranya anda melihatnya. Sekiranya anjing anda benar-benar memberikan kesan baik-baik saja beberapa jam selepas memakan kacang, kemungkinan besar tidak ada alasan untuk dikhawatirkan.

Sekiranya anjing anda mengetahui cara mengambil badam dalam jumlah yang banyak, anda harus segera menghubungi doktor haiwan atau racun anda.

Lebih sering daripada tidak, mereka akan mendidik anda tentang kaedah yang paling mahir untuk mendorong anjing anda naik, selagi anda memanggil dalam masa 30 minit anjing anda memakan kacang. Sekiranya terdapat masa tambahan, anda mungkin perlu membawa anjing anda ke doktor haiwan krisis untuk mendapatkan rawatan.

Anjing anda mungkin diberi cairan intravena, pertimbangan kuat untuk menjauhkan diri dari bahaya hati, preskripsi untuk mengurangkan manifestasi seperti retching dan buang air besar, atau rawatan untuk pankreatitis

Apakah Keracunan Almond?

Badam yang ditangani dengan betul tidak langsung beracun kepada anjing anda namun kerangka anjing tidak seperti yang diharapkan pemeluwapan protein dalam kacang. Makan badam dalam jumlah besar, tidak kira sama ada pada masa yang sama atau jumlah yang lebih sederhana yang diberikan secara konsisten, boleh menyebabkan penderitaan, berat badan, dan pankreatitis gastrousus. Walau apa pun risiko yang ditimbulkan oleh kacang almond sebenarnya, mereka juga boleh menyimpan bentuk Aspergillus. Anjing sangat tidak berdaya terhadap aflatoksin yang diciptakan oleh borang ini dan keterbukaan dapat memberi kesan yang nyata untuk haiwan kesayangan anda.

Walaupun badam tidak langsung berbahaya kepada anjing, mereka tidak digalakkan. Rangka taring tidak dimaksudkan untuk mengatasi kacang dan boleh menyebabkan sakit gastrointestinal, sakit perut, dan pankreatitis.

KOS PURATA ALMOND POISONING

Dari 60 pernyataan bermula dari $ 100 - $ 1,000

KOS Biasa

$ 300

Selamatkan diri dan haiwan kesayangan anda. Analisis rancangan perlindungan haiwan kesayangan teratas.

Manifestasi Keracunan Badam pada Anjing

Tanda anjing anda pada akhir larangan

Kekurangan penghidratan

Larian

Berminyak muncul najis

Mencuba semula

Petunjuk Aflatoxin membahayakan dari bentuk Aspergillus

Jaundis

Kemalasan

Kekecewaan hati

Kehilangan keinginan

Mencuba semula

Petunjuk pankreatitis

Parchedness

Kesedihan

Kelonggaran usus

Masalah bernafas

Demam

Aritmia jantung

Ketiadaan kelaparan

Kekaburan

Kencing oren

Sakit perut yang melampau

Bahagian tengah bengkak

Menghidupkan semula

Kelemahan

Pengurangan berat

Jenis-Jenis

Jenis badam yang mungkin sukar untuk anjing anda:

Badam keras

Badam keras mengandungi hidrogen sianida apabila tidak dirawat. Badam ini tidak boleh dijual mentah di Amerika Syarikat kerana ancaman bahaya, tetapi boleh didapati dalam pekat almond dan alkohol.

Badam cina

Ini sebenarnya bukan kacang almond, bukan biji aprikot. Mereka juga mengandung langkah-langkah berikut sianida dan boleh mematikan setiap kali tertelan dalam jumlah besar. Bahagian yang mematikan bagi manusia dewasa adalah 50-60 bit dan bahagian yang mematikan mungkin jauh lebih sederhana untuk haiwan kesayangan anda bergantung pada ukuran anjing.

Sebab Keracunan Badam pada Anjing

Walaupun almond yang ditangani dengan betul tidak berbahaya, dengan sendirinya badam menimbulkan pelbagai bahaya tambahan. Bahaya ini boleh merangkumi:

Garam

Badam yang akan digigit oleh orang-orang mereka selalu mempunyai garam dan rasa yang berbeza. Jumlah garam yang berlebihan boleh menyebabkan pemeliharaan air yang banyak pada anjing dan kecederaan yang mungkin berlaku pada buah pinggang. Ini boleh membahayakan anjing dengan keadaan jantung.

Aflatoksin

Aflatoxin disebabkan oleh bentuk Aspergillus. Walaupun tahap aflatoksin dalam sumber makanan agak beracun bagi orang, anjing sangat sensitif terhadapnya. Terdapat langkah-langkah acuan ini pada kacang pokok seperti kacang almond, pecan, kacang brazil, dan pistachio.

Kandungan fosforus tinggi

Kandungan fosforus yang tinggi dalam banyak kacang pada akhirnya dapat meningkatkan kebarangkalian membingkai batu pundi kencing.

Gagging

Anjing pada umumnya tidak menggigit makanan mereka dengan sukses seperti orang dan ini boleh menyebabkan bahaya yang menyekat kerana kekerasan kacang yang disatukan dengan ukuran dan bentuknya.

Pankreatitis

Kacang mengandung lemak yang tinggi dan merupakan penyokong penting untuk mewujudkan pankreatitis, penyakit yang menyakitkan yang dapat menyingkat kehidupan anjing anda.

Analisis Keracunan Badam pada Anjing

Petunjuk yang dikenal pasti dengan keadaan ini akan mendorong doktor haiwan anda untuk mendapatkan sejarah lengkap pesakit, dengan mengambil perhatian khusus mengenai jenis makanan apa yang didekati oleh haiwan kesayangan anda sejak akhir-akhir ini. Biasanya, penilaian sebenar keseluruhan akan diberikan dan penghitungan darah dan profil sains juga akan selesai. Kencing, najis, dan muntah juga akan dicuba dan boleh mendedahkan penyakit atau racun tersembunyi seperti aflatoksin. Penentuan mendasar yang bergantung pada ujian dan sejarah sebenar boleh memprovokasi rawatan bahkan sebelum analisis terakhir selesai.

Ujian selanjutnya akan bergantung pada petunjuk yang ditunjukkan. Sekiranya anjing anda memberi petunjuk bahaya pada tekak atau memberi tanda kering, sinar-x atau ultrasound pada kawasan tekak dan dada mungkin diresepkan untuk memeriksa keretakan tekak atau melebar jantung. Ultrasound dapat digunakan untuk menggambarkan kawasan perut dan dapat mengungkap pemanjangan pankreas atau pengumpulan cecair di ruang ini.

Rawatan Keracunan Badam pada Anjing

Rawatan akan bergantung pada arti kacang almond untuk haiwan kesayangan anda. Rawatan yang mantap akan diberikan untuk masalah yang cepat, misalnya, cairan IV kerana kekurangan hidrasi dan ubat mungkin akan disarankan untuk meredakan indikasi. Ini dapat memasukkan resep musuh mual, anti-mikroba, atau menyiksa ubat-ubatan yang boleh diberikan secara intravena atau dengan infus intramuskular. Sekiranya aflatoksin membahayakan, secara khusus, ada bahaya bahaya pada hati dan nutrien K rawatan dan hepatoprotectants selalu disarankan. Rawatan berterusan sangat penting untuk kemungkinan penyembuhan dari aflatoxin kerana tidak ada antitoksin. Sekiranya haiwan kesayangan anda mengalami letih tanpa lelah atau serius seperti yang kadang-kadang dilihat dengan pankreatitis, doktor haiwan anda mungkin mencadangkan masa menyimpan makanan melalui mulut, sekarang dan lagi selama beberapa hari. Pemikiran di sebalik rawatan ini adalah untuk membiarkan pankreas membaik cukup sehingga kembang membesar. Sekiranya anjing itu bersedia dan bersedia untuk makan sendirian, beberapa suplemen rendah lemak, rendah protein, tinggi serat diresepkan setiap hari untuk mempercepat pemulihan. Peningkatan protein pankreas dapat diberikan untuk mengurangkan sakit perut, namun biasanya tidak mengubah perjalanan penyakit yang sebenarnya.

Penyembuhan Keracunan Badam pada Anjing

Memastikan haiwan kesayangan anda menyelesaikan sebahagian besar ubat-ubatan mereka dan menjaga pesakit yang pulih dalam iklim yang tenang dan tenang akan membantu mempercepat pemulihan. Ubat-ubatan seperti anti-mikroba, pelindung perut dan hati, dan peneutralan asid mungkin disokong untuk memerangi manifestasi. Anjing yang terdedah kepada bahaya aflatoksin mungkin memerlukan susulan untuk memeriksa keupayaan hati mereka. Anjing dengan pankreatitis sering kali akan menjalani rancangan pemakanan yang berhati-hati dan hanya terhad kepada sumber makanan rendah lemak dan tinggi serat sepanjang hayatnya. Suplemen kimia pankreas, walaupun terlalu jauh untuk mengubah cara jangkitan umum, boleh memberi bantuan dari sakit perut yang melampau

Soalan lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel yang boleh anjing makan badam?:

Bagaimanakah saya dapat memberi respons sekiranya anjing saya makan badam?

Sekiranya anjing anda memakan beberapa biji badam, jangan membeku. Semua perkara sama, awasi dia dengan berhati-hati untuk menunjukkan tanda-tanda sakit usus atau periksa. Sekiranya anjing anda makan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau doktor haiwan krisis berdekatan anda untuk nasihat yang mahir

Kacang apa yang mengerikan untuk anjing?

Pemilik haiwan peliharaan sangat berminat untuk menyedari kacang mana yang berbahaya untuk dimakan oleh anjing mereka. Ini adalah sesuatu yang harus disyukuri, memandangkan beberapa kacang yang dimakan biasanya boleh merosakkan anjing, termasuk badam, pecan, pistachio, macadamia dan pecan.

Berapakah bilangan badam yang boleh menyembelih anjing?

Hanya memerlukan 7 hingga 10 biji badam yang tidak menyenangkan untuk dilaksanakan. Mengendalikan dengan memanaskan atau menggelegak menghilangkan racun dan menjadikannya terlindung untuk digunakan, namun sebenarnya dibatasi untuk dibeli di AS Kacang yang berbeza yang baik untuk orang masih berbahaya bagi anjing.

Bolehkah badam membuat anjing menjadi lemah?

Badam yang disiapkan dengan betul tidak langsung berbahaya kepada anjing anda tetapi kerangka anjing tidak seperti yang diharapkan merangkumi protein dalam kacang. Makan badam dalam jumlah besar, tidak kira sama ada pada masa yang sama atau jumlah yang lebih banyak secara berturut-turut yang diberikan secara konsisten, boleh menyebabkan sakit gastrousus, berat badan, dan pankreatitis.

Bolehkah seekor badam membunuh anjing?

Seperti pistachio, badam tidak beracun untuk anjing, tetapi doktor haiwan menyarankan agar anjing anda jauh dari mereka dan mematuhi makanan dan makanan anjing biasa. Badam tidak berbahaya seperti pecan, pecan, atau kacang macadamia, yang semestinya dijauhkan.

Atas sebab apa anjing meminum badam?

Anjing menyukai rasa badam yang sangat indah, terutama jenis bermusim - panggangan, salai, kayu manis, dan sebagainya. Kacang bundle disiapkan dengan kuat dengan garam. Lebihan garam menjadikan anjing anda benar-benar kering dan menyebabkan pemeliharaan air yang meluas.

Bolehkah anjing makan susu badam?

Susu almond dihasilkan menggunakan almond penyediaan, yang dilindungi dengan sedikit kekangan pada haiwan peliharaan. Kedelai juga dilindungi dan sebenarnya terdapat di banyak sumber makanan haiwan kesayangan sebagai sumber protein. Kedelai, seperti yang mungkin, adalah salah satu alergen makanan utama pada anjing. Jadi susu kedelai harus dijauhkan ketika anjing mempunyai kepekaan makanan.

Bolehkah anjing makan telur?

Adakah telur berguna untuk anjing? Sesungguhnya. Telur berguna untuk dimakan oleh anjing. Jelas sekali, mereka kaya akan protein, tetapi selain telur juga merupakan sumber nutrien pelindung lemak dan pelarut linoleik yang baik seperti Vitamin A.

Bagaimana idea yang baik bagi saya untuk bertindak balas sekiranya anjing saya makan badam?

Sekiranya anjing anda terbakar melalui beberapa biji badam, jangan membeku. Semua perkara sama, awasi dia dengan berhati-hati untuk menunjukkan masalah usus atau periksa. Sekiranya anjing anda makan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau doktor haiwan krisis berdekatan anda untuk mendapatkan nasihat yang mahir.

Bolehkah anjing makan badam dan pecan?

Badam: Anjing menyukai rasa badam. Walaupun tidak berbahaya, kacang almond yang tidak diproses dengan berkesan dapat memberi anjing anda perut kukus dan menimbulkan sakit usus gastrik. Pecan: Walnut mengandungi racun yang bernama mikotoksin tremorgenik boleh menyebabkan kejang.

Bolehkah anjing makan badam? Jawapannya ialah Tidak. Badam mungkin merupakan sumber makanan ringan yang sihat tetapi makanan yang mudah dicerna oleh manusia tidak baik untuk anjing. Taring ini tidak dapat mencerna badam yang berkaitan dengan sistem pencernaan yang berbeza daripada manusia. Kesan memakan badam boleh menjadi ketidakselesaan umum, kelesuan, kehilangan selera makan, gas, cirit-birit dan muntah. Bahaya tidak berakhir di sini tetapi jika terdapat makanan kacang almond yang konsisten dan tinggi lemak mereka boleh menyebabkan pankreatitis sehingga memerlukan perhatian doktor haiwan. Dalam kes yang serius, mereka boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran angin, esofagus dan usus terutamanya pada baka yang lebih kecil. Oleh itu pemilihan makanan dengan teliti adalah penting di kalangan haiwan kesayangan anda. Tidak perlu mereka diberi makan segala yang dapat dicerna oleh manusia.

Bagaimana sistem pencernaan anjing berbeza dengan manusia?

Anjing dianggap sebagai kawan terbaik manusia tetapi rakan-rakan ini berbeza dalam banyak aspek. Di sini kita membincangkan sistem pencernaan mereka. Bercakap mengenai sistem pencernaan manusia ia bermula dari mulut. Manusia adalah omnivora yang boleh memakan ramuan dan daging sehingga gigi mereka mempunyai gigi tajam, gigi taring tajam dan geraham yang kuat. Setelah mengunyah dan mengeluarkan air liur makanan, ia akan melalui esofagus ke perut di mana bahan kimia perlu dikeluarkan untuk mula mencerna seperti yang diperlukan. Makanan dibawa kemudian ke usus di mana usus kecil setelah berehat jika pencernaan menyerap makanan ke dalam aliran darah. Bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan dibawa ke usus besar yang siap dikeluarkan. Ringkasnya adalah sistem pencernaan manusia ini. Mari bermula dari mulut anjing. Menjadi anjing karnivor bertujuan untuk memangsa dan membunuh. Gigi tajam dimaksudkan untuk merobek dan memotong. Mereka terdiri daripada lima jenis yang melayani pelbagai tujuan. Pertama adalah gigi taring untuk menangkap, membunuh dan merobek mangsa, gigi depan mengetuk daging dari tulang, jenis ketiga adalah gigi kecil untuk merebut dan memegang, kemudian gigi seri besar untuk memotong otot seperti gunting dan terakhir molar untuk menghancurkan tulang. Perbezaan besar lain antara manusia dan pencernaan penggalian adalah bahawa rahang mereka hanya bergerak ke atas dan ke bawah sehingga tidak ada penggilingan atau kunyah, tetapi mereka menggigit makanan yang dihancurkan. Tidak seperti manusia tidak ada aktiviti pencernaan di mulut kerana air liur anjing tidak mengandungi enzim untuk mencerna makanan sehingga masuk terus ke dalam perut. Oleh itu, makanan dipecah menjadi kepingan yang lebih kecil. Reaksi selanjutnya dilakukan melalui enzim, beberapa di antaranya dihasilkan ke pankreas sementara kabus diembunyikan dari dinding perut. Karnivor perlu mempunyai asid kuat untuk mencerna protein yang mereka ambil sehingga pHnya antara 1 dan 2 menjadikannya sangat berasid. Oleh itu, ini menjadikan sensitiviti sistem pencernaannya juga kerana terdapat enzim yang tidak dapat berfungsi di lingkungan yang salah sehingga makanan yang tidak sesuai tidak dapat dicerna. Bentuk perut anjing seperti akordeon dan mempunyai banyak lipatan. Oleh itu, apabila semua makanan diubah dalam cecair maka meremas untuk menyerap semua zarah. Proses ini memerlukan masa lebih banyak pada anjing daripada manusia. Seekor anjing mampu memakan sekitar 5% jisim badan mereka. Itulah banyak makanan dalam satu masa

Mengapakah penting bagi anjing untuk menikmati makanan semula jadi?

Anjing direka secara semula jadi untuk makanan karnivor, sehingga terdapat sedikit jenis makanan manusia. Selalunya spesies mempunyai keperluan makanan tersendiri mengikut keperluannya, jadi anjing juga harus dirawat secara khusus. Sekiranya buah atau kacang kering tidak dimaksudkan untuk sistem pencernaan mereka.

Bolehkah Anjing Makan Badam?

Bolehkah anjing makan badam? Jawapan ringkasnya adalah tidak, dan anjing tidak boleh makan badam jika anjing anda telah memakan satu atau dua biji badam pada masa lalu dan merasa enak. Walaupun badam tidak beracun tetapi sistem pencernaan anjing tidak dapat diterima dengan baik dan boleh menyebabkan halangan. Mereka boleh menimbulkan ancaman tersedak dan risiko kesihatan lain untuk anjing anda, terutamanya ia asin atau berpengalaman.

Walaupun kacang almond kaya akan nutrien bagi manusia, makanan ringan protein tinggi dapat menyebabkan masalah besar bagi haiwan peliharaan berkaki empat kita, seperti penyumbatan usus dan keadaan termasuk pankreatitis. Haiwan peliharaan kita dapat mengelakkan kacang kerana ia tinggi lemak tepu dan sering membawa bahan-bahan lain yang tidak sihat seperti garam , seperti kacang macadamia, khususnya, dianggap sangat beracun.

Mengapa Badam Memudaratkan Anjing?

Walaupun kacang almond tidak beracun bagi hewan peliharaan, mereka kadang-kadang dilaporkan mempunyai bentuk acuan yang disebut acuan Aspergillus, yang menghasilkan Aflatoxin. Oleh kerana gigi taring sangat terdedah kepada ubat ini, ia boleh menyebabkan keracunan di dalamnya. Banyak badam dibungkus dengan garam dan bahan-bahan lain yang beracun kepada haiwan peliharaan. Pengambilan garam yang berlebihan boleh mencetuskan sembelit, yang sangat berbahaya bagi anjing yang mengalami masalah jantung . Ketoksikan garam boleh berlaku apabila dimakan dalam jumlah besar. Rempah-rempah dan bumbu boleh terasa mesra haiwan peliharaan, tetapi banyak daripadanya boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Dan jika anda menawarkan kacang fungus polos anjing anda tanpa rempah atau garam tambahan, ada beberapa risiko. Badam penuh dengan fosforus, yang dapat meningkatkan kemungkinan terbentuknya batu pundi kencing. Kandungan lemak tinggi akan menyebabkan gangguan usus dalam jangka pendek dan gangguan jangka panjang seperti penyakit jantung dan penyakit hati. Protein dalam kacang almond kurang diproses oleh saluran pencernaan anjing, mengakibatkan penyumbatan usus. Tambahan pula, kacang yang keras dan keras itu mendatangkan bahaya, terutama bagi anjing kecil atau anjing yang tidak mengunyah sebelum menelan.

Badam, seperti hampir setiap makanan lain, boleh mencetuskan reaksi alergi pada anjing. Jarang ini akan mengakibatkan anafilaksis, penyakit yang mungkin membawa maut. Sekiranya anda melihat beberapa gejala reaksi alergi , seperti menghidu, batuk, bengkak, demam, atau kesukaran bernafas, hubungi doktor haiwan anda segera. Jadi bagaimana dengan produk yang hanya berperisa Almond dan tidak menggunakan kacang keseluruhan? Minuman berperisa almond, sebaliknya, sering kali melibatkan lemak, pemanis buatan, bahan tambahan, dan bahan lain yang berbahaya bagi kesejahteraan anjing anda.

Apa Yang Harus Kita Lakukan Sekiranya Anjing Makan Badam?

Satu atau dua biji badam tidak akan merosakkan kesihatan anjing anda jika dia tidak alah kepada mereka. Apabila anjing anda memakan kacang almond, perhatikan sebarang gejala tercekik. Anda juga harus memerhatikan tanda-tanda penyumbatan perut, muntah, dehidrasi, dan ketidakselesaan sistem pencernaan lain dan hubungi doktor anda setiap kali anda melihatnya. Sekiranya anjing anda kelihatan baik beberapa jam selepas mengunyah kacang, biasanya tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, andaikan anjing anda makan badam dengan malang sekiranya demikian, anda boleh segera menghubungi doktor haiwan atau kecemasan hospital anda.

Sebilangan besar masa, jika anda memanggil dalam masa 30 minit anjing anda mengunyah kacang, mereka boleh memberi nasihat tentang cara menyebabkan muntah pada anjing anda. Apabila lebih banyak masa berlalu, anda mungkin harus membawa anjing anda ke hospital haiwan. Anjing anda mungkin akan diberikan cairan intravena, perawatan kasih sayang untuk mencegah kecederaan hati, dan ubat-ubatan untuk melegakan gejala seperti muntah, cirit-birit , atau ubat bronkitis.

Rawatan Keracunan Badam Anjing

Rawatannya dapat ditentukan oleh bagaimana badam menjangkiti haiwan kesayangan anda. Segala keadaan klinikal akan ditangani dengan perawatan yang menyokong, seperti cairan IV untuk mual, dan ubat pasti akan diberikan untuk melegakan gejala. Ia mempunyai ubat anti mual, antibiotik, atau ubat penghilang rasa sakit yang diberikan secara intravena atau melalui suntikan intramuskular. Ketoksikan aflatoksin menimbulkan risiko kecederaan hati, dan terapi vitamin K dan pelindung haba sering disarankan. Oleh kerana tidak ada penawar untuk Aflatoxin, perawatan kasih sayang sangat penting untuk penyembuhan. Katakan haiwan kesayangan anda muntah biasanya atau berlebihan, seperti yang sering dilakukan pada pankreatitis. Sekiranya demikian, doktor anda boleh menasihati anda untuk mengelakkan makanan dari mulut selama beberapa hari. Prosedur ini bertujuan menyebabkan pankreas tumbuh semula cukup sehingga pembengkakannya mereda. Sekiranya anjing itu bersedia dan dapat memberi makan sendiri, banyak makanan rendah lemak, rendah protein, serat tinggi sehari biasanya diresepkan untuk mempercepat pemulihan. Ini mungkin menawarkan suplemen enzim Pankreas untuk mengurangkan ketidakselesaan perut, tetapi mereka jarang mengubah lintasan penyakit .

Pemulihan Anjing dari Keracunan Almond

Memastikan haiwan peliharaan mengambil semua ubatnya dan menahan pesakit penyembuh dalam keadaan tenang dan tenang dapat membuat mereka sembuh lebih cepat. Antibiotik, pelindung gastrointestinal dan hati, serta antasid boleh diresepkan untuk mengurangkan gejala. Ketoksikan aflatoksin pada anjing hampir pasti memerlukan lawatan susulan untuk memantau fungsi hati mereka. Anjing yang menderita pankreatitis biasanya diberi diet rendah lemak dan tinggi kalori sepanjang hayatnya.

Inilah Beberapa Bahaya Badam untuk Anjing

1. Kemungkinan Tercekik

Badam adalah ancaman tersedak bagi rakan anjing kita kerana mereka sukar mengunyah makanan mereka. Mulut anjing kita tidak dibuat untuk dikunyah, dan giginya disiapkan untuk retak dan menghiris daripada menggaru. Beberapa haiwan peliharaan juga boleh memakan keseluruhannya. Sebaliknya, kerucut dilembutkan oleh air liur. Sebaliknya, mengkonsumsi sebiji badam boleh mengakibatkan halangan yang mengancam nyawa ke kerongkong atau kerongkongan. Ini berlaku terutamanya untuk baka mainan dan miniatur.

2. Masalah Pencernaan

Faktor lain yang perlu diingat semasa bertanya-tanya sama ada anjing harus makan badam adalah saluran pencernaan anjing. Taburan kacang almond tidak mengeluarkan Labrador yang bencana, tetapi satu perkara yang pasti saluran pencernaannya mungkin menderita. Anak anjing dan anjing mainan sangat terdedah kepada penyumbatan usus. Oleh kerana kacang almond tidak dapat dicerna oleh anjing, beberapa anjing memunculkan anjing untuk mengotori kepingannya. Anda juga dapat menemui darah di dalam najis anjing anda.

3. Kemungkinan Pengekalan Cecair

Anjing menyukai rasa badam yang enak, terutama jenis berperisa seperti barbeku , salai, kayu manis, dan sebagainya. Kandungan garam kacang bungkus adalah tinggi. Terlalu banyak garam mengeringkan anjing dan membenarkan penahanan air yang lebih baik. Pengekalan Air sangat berisiko untuk anjing yang mengalami masalah jantung. Ia juga menyebabkan kerosakan buah pinggang, yang boleh menyebabkan komplikasi buah pinggang.

Begitu juga dengan memakan sebilangan besar badam yang dibungkus akan menyebabkan ketoksikan garam. Rasa perisa berbahaya kerana melibatkan bahan kimia tambahan dan derivatif lain yang boleh mendedahkan anjing kepada ancaman kesihatan baru. Tetapi jangan mempertimbangkan untuk meninggalkan bungkusan kacang ini di lantai.

4. Badam Boleh Menyebabkan Pankreatitis

Badam mempunyai banyak lemak, yang merupakan penyebab utama pankreatitis. Ini adalah keradangan pankreas, yang biasanya disertai dengan ketidakselesaan perut. Kehilangan selera makan, kelesuan, keletihan, dan cirit-birit juga merupakan tanda pankreatitis. Penyakit ini boleh mencetuskan pencernaan ringan atau memburukkan dan memendekkan kewujudan anjing anda. Doktor haiwan anda harus mengenal pasti dan menyembuhkan pankreatitis secara agresif.

5. Peningkatan Kemungkinan Batu Jantung Dan Ginjal

Produk nutrien yang lebih tinggi dalam kacang seperti badam menimbulkan risiko kencing dan batu karang berkembang, yang semuanya tidak menyenangkan bagi anjing. Sekiranya penyumbatan tidak dibersihkan, pundi kencing boleh pecah, berpotensi membawa maut, dan memerlukan rawatan perubatan segera. Batu pundi kencing secara genetik cenderung di antara Beagles, Puppies, Dachshunds, dan Pugs.

6. Badam Boleh Menghasilkan Reaksi Alergi

Sekiranya anjing anda alah kepada kacang pokok, malah sebiji badam boleh membahayakan kesejahteraannya. Perhatikan gejala reaksi alahan dan hubungi doktor haiwan secepat mungkin. Bersin, gatal-gatal, batuk, dan kesukaran bernafas juga merupakan tanda amaran.

7. Anjing Boleh Menjadi Sakit Sebagai Akibat Keracunan Aflatoksin

Aflatoxin adalah racun yang terdapat pada tanaman dan kacang-kacangan, termasuk badam, kacang Brazil, kacang tanah, dan pistachio. Ia dihasilkan oleh Aspergillus, cetakan semula jadi yang menyebabkan penyakit bawaan makanan. Aflatoksin dalam makanan sedikit berbahaya bagi orang, tetapi sangat toksik kepada rakan anjing kita. Tutup pintu almari jika anda tidak mahu anjing anda memasukkannya dan makan kacang almond yang agak basi.

Kesimpulannya

Walaupun kacang almond berkhasiat untuk manusia, mereka tidak selalu menjadi makanan yang tepat untuk haiwan peliharaan kita. Rakan anjing kami mempunyai keperluan diet yang berbeza yang ditentukan oleh struktur dalaman mereka. Walaupun badam tidak beracun , mereka adalah satu-satunya perkara yang tidak dapat dimakan anjing secepat yang kita dapat. Jadi, bolehkah anjing memakan badam? Jawapan yang cepat dan mudah adalah TIDAK . Anjing anda mungkin telah memakan beberapa biji badam pada masa lalu dan merasa enak, tetapi setelah menyedari risikonya, anda dapat menyembunyikan kacang almond yang anda miliki.

Soalan Lazim

:one: Berapa biji badam yang diperlukan untuk membunuh anjing?

Hanya memakan 7 hingga 10 biji badam yang belum diproses untuk dibunuh . Walaupun membakar atau mendidih membuang toksin dan menjadikannya boleh diterima untuk digunakan, mereka masih haram untuk dijual di Amerika Syarikat. Kacang lain yang sesuai untuk manusia beracun kepada haiwan peliharaan. Jadi, anjing tidak boleh makan badam .

:two: Kacang apa yang dilarang bagi anjing?

Pemilik haiwan peliharaan ingin menyedari kacang mana yang berbahaya bagi kesihatan anjing mereka. Ini adalah perkara positif kerana kacang-kacangan yang banyak dimakan, seperti badam, walnut, pistachio, macadamia, dan pecan, mungkin berbahaya bagi haiwan peliharaan.

:three: Bagaimana dengan badam yang digemari anjing?

Anjing meminati rasa badam yang enak, terutama jenis berperisa seperti barbeku, salai, kayu manis, dan sebagainya. Kandungan garam kacang bungkus adalah tinggi. Terlalu banyak garam mengeringkan anjing dan membenarkan penahanan air yang lebih baik.

:four: Apakah jenis Almond?

Varieti almond yang sangat berbahaya bagi anjing anda termasuk:

Badam pahit

Apabila tidak diperiksa, badam pahit menghasilkan hidrogen sianida. Badam ini tidak boleh diedarkan tanpa dimurnikan di Amerika Syarikat. Namun, ia boleh digunakan dalam gula perang dan minuman keras.

Badam dari China

Ia sama sekali bukan kacang almond, melainkan kacang aprikot. Mereka sering menghasilkan kepekatan sianida yang kecil, yang mungkin membawa maut jika dikonsumsi dalam jumlah yang banyak. Dos mematikan setelah orang dewasa adalah 50-60 biji, dan juga, jumlah kematian haiwan kesayangan anda mungkin lebih rendah berdasarkan usia anjing.

:five: Bolehkah anjing makan mentega Badam?

Mentega Badam Ya, haiwan kesayangan anda akan mendapat sebilangan besar mentega badam tepat pada waktunya. Walaupun begitu, tidak semua anjing menyerap badam dengan baik, jadi walaupun tidak beracun, berhati-hatilah. Kedua-dua kacang ini rendah kalori dan boleh mengganggu perut anjing anda, jadi batasi pengambilan anjing anda jika anda merancang untuk berkongsi kacang panggang atau mentega badam.

:six: Adakah baik untuk memberi susu badam tanpa gula kepada anjing saya?

Anjing biasanya dianggap lebih sihat apabila diberi susu badam tanpa gula. Satu-satunya bahan mestilah air dan badam. Ia selamat dimakan secara sederhana dan juga termasuk dalam hidangan klasifikasi anjing tertentu.

:seven: Apakah cara paling sihat untuk memberi makan badam untuk anjing?

Sebilangan kecil kacang cincang adalah kaedah terbaik untuk memberi makan badam kepada anak anjing anda. Almond harus dilindungi, dan anda harus menahan anjing anda di bawah pengawasan yang ketat untuk mengelakkan tersedak.

:eight: Adakah tepung Almond, ekstrak Almond, dan minyak Almond berbahaya bagi anjing?

Walaupun tepung badam, ekstrak badam, dan minyak badam tidak beracun untuk anjing, banyak anjing tidak menyerapnya dengan baik. Hasilnya ialah ia menimbulkan gangguan gastrointestinal seperti muntah, cirit-birit, dan anoreksia.

:nine: Bolehkah anjing menggunakan minyak badam?

Selain memakan badam, anjing anda akan mendapat keuntungan dari mereka sebagai ubat topikal dalam pelbagai cara. Selagi anjing anda tidak sensitif terhadap minyak badam, anda boleh menggunakannya untuk melegakan mata dan kaki yang kering dan gatal. Anda juga boleh menggunakannya. Minyak badam bermanfaat kerana mempunyai kesan anti-radang. Itulah sebabnya anjing tidak boleh makan badam .

artikel berkaitan

Bolehkah anjing makan badam?

Dalam topik ini kita harus membincangkan bolehkah anjing memakan badam? Badam adalah kacang yang lebih sukar dicerna. Ia dapat dicerna dengan mudah oleh manusia tetapi anjing tidak boleh makan badam. Walaupun mereka tidak beracun seperti kacang-kacangan, itu adalah salah satu makanan yang tidak dapat dicerna rakan anjing dengan mudah kerana orang-orang anjing tidak dapat makan badam, walaupun pada hakikatnya anjing anda mungkin pernah makan satu atau dua badam sebelumnya dan merasa baik. Walaupun badam mungkin tidak berbahaya, ia tidak ditangani dengan baik oleh kerangka yang berkaitan dengan perut anjing dan boleh menyebabkan halangan. Mereka juga menimbulkan bahaya tersembunyi dan risiko yang berlainan untuk kesejahteraan anjing anda, terutama jika mereka asin atau disiapkan. .

Anjing:

Anjing (Canis lupus familiaris) adalah makhluk yang terlatih dengan baik, bukan makhluk liar biasa. Mereka pada mulanya dibesarkan dari serigala. Mereka telah diterbitkan semula oleh orang untuk beberapa lama, dan merupakan makhluk utama pada setiap titik untuk dijinakkan. Terdapat pelbagai ujian yang mencadangkan bahawa ini berlaku di suatu tempat dalam lingkungan 15.000 dan 100.000 tahun sebelum masa kita. Dingo itu juga anjing, namun banyak dingos telah menjadi makhluk liar lagi dan hidup bebas dari orang-orang di mana ia berlaku. Beberapa taring digunakan sebagai binatang peliharaan, yang lain digunakan untuk membantu orang menyelesaikan pekerjaan mereka. Mereka adalah haiwan peliharaan yang terkenal kerana mereka biasanya bertenaga, pandai, setia dan sesuai dengan orang. Anjing memakan daging dan sayur-sayuran, sering digabungkan sebagai satu dan dijual di kedai sebagai makanan anjing. Taring secara berkala mempunyai pekerjaan, termasuk sebagai taring polis, taring angkatan bersenjata, taring pertolongan, taring pemadam kebakaran, taring kurier, mengejar taring, anjing berkerumun, atau anjing penyelamat. Kadang-kadang mereka disebut "anjing" dari kata Latin untuk anjing. Kadang-kadang individu juga menggunakan "taring" untuk menggambarkan kanid yang berbeza, seperti serigala. Taring kanak-kanak dikenali sebagai lelaki kecil atau anjing kecil. Anjing anjing dikenali sebagai anjing kecil sehingga berumur sekitar satu tahun. Anjing sekarang dan kemudian disinggung sebagai "teman terdekat lelaki" kerana mereka dipelihara sebagai haiwan peliharaan di rumah dan umumnya tabah dan suka berada di sekitar orang. Anjing suka dibelai, tetapi ketika mereka pertama kali dapat melihat tangan petter sebelum membelai; seseorang tidak boleh memelihara anjing dari belakang.

Kesan Makan kacang, badam pada anjing :

Gembala Jerman boleh makan kacang, seperti kacang tanah, kacang mete dan kacang almond walaupun dengan hati-hati dan berjaga-jaga kerana zat tinggi lemaknya, bahaya menyekat, dan bahaya penyumbatan gastrointestinal. Bagaimanapun, sebilangan kecil kacang berbahaya dan tidak boleh dimakan, misalnya macadamia dan pecan gelap. Walaupun badam, mereka sendiri, tidak berbahaya bagi anjing, mereka diketahui sekarang dan kemudian memegang semacam bentuk yang disebut bentuk Aspergillus, yang mengandung Aflatoxin. Bahan ini boleh menyebabkan bahaya pada anjing anda, kerana taring dipengaruhi olehnya.

Sebilangan besar badam diselimuti garam dan rasa berbeza yang boleh menyakitkan untuk anjing. Sebilangan besar garam boleh menyebabkan pemeliharaan air, yang sangat berisiko untuk anjing dengan keadaan jantung. Dalam jumlah besar, penggunaan garam dapat menyebabkan keracunan garam. Rasa dan rasa mungkin terasa enak untuk anjing, namun sebilangan besar daripadanya dapat menimbulkan kejutan gastrointestinal. Tidak kira sama ada anda memberikan taring biasa, kacang-kacangan bebas tanpa perasa atau garam tambahan, masih ada beberapa bahaya. Badam tinggi fosfor, yang dapat membuat batu pundi kencing terbentuk. Bahan tinggi lemak boleh menyebabkan keajaiban gastrointestinal sementara dan keadaan seperti berat badan dan pankreatitis dalam jangka masa panjang.

Kerangka yang berkaitan dengan perut anjing tidak menangani protein dalam badam dengan baik, yang boleh menyebabkan penyumbatan gastrousus. Tambahan pula, kacang yang keras dan keras menahan bahaya, terutamanya untuk anjing atau anjing yang lebih sederhana yang tidak menggigit sepenuhnya sebelum meneguk. Begitu juga dengan makanan apa pun, anjing boleh mempunyai tindak balas hipersensitif terhadap badam. Sekali sekala, ini boleh menyebabkan hipersensitiviti, keadaan yang berbahaya. Sekiranya anda melihat tanda-tanda tindak balas yang tidak baik, termasuk menghidu, meretas, tumbuh, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas, segera hubungi doktor haiwan anda.

Namun, apa yang boleh dikatakan mengenai perkara-perkara yang hanya dibumbui almond dan tidak mengandungi kacang penuh? Sesungguhnya, barang-barang yang dibumbui badam selalu mengandungi gula, gula palsu, sintetik, dan pelbagai perkara yang akan merugikan kesejahteraan anjing anda. Pastikan anda membaca semua markah. Ini adalah pemikiran yang bijak untuk memberi nasihat kepada doktor haiwan anda sebelum menyampaikan makanan manusia ke anjing anda. Sekiranya anjing anda makan badam, Apa yang akan berlaku? Beberapa biji badam mungkin tidak akan mempengaruhi kesejahteraan anjing anda, kerana anjing anda tidak mudah diserang. Simpan jam tangan untuk sebarang petunjuk tersedak jika anjing anda mengetahui cara menelan badam. Anda juga harus memberi perhatian khusus kepada manifestasi penyumbatan saluran gastrousus, memuntahkan, berlari, atau sakit kerangka lain yang berkaitan dengan perut dan menghubungi doktor haiwan sekiranya anda mengesannya. Sekiranya anjing anda benar-benar nampaknya tidak sihat beberapa jam setelah memakan kacang, kemungkinan besar tidak ada alasan untuk dikhawatirkan. Sekiranya anjing anda mengetahui cara mengambil banyak kacang almond, walaupun demikian, anda harus segera menghubungi doktor haiwan atau racun anda. Lebih kerap daripada tidak, mereka akan mengajar anda mengenai kaedah yang paling mahir untuk memulakan regurgitating di taring anda, selagi anda memanggil dalam 30 minit anjing anda memakan kacang. Sekiranya peluang tambahan telah berlalu, anda mungkin perlu menggesa anjing anda ke doktor haiwan krisis untuk mendapatkan rawatan. Taring anda mungkin diberi cairan intravena, pertimbangan berterusan untuk menjauhkan diri dari bahaya hati, ubat untuk mengurangkan petunjuk seperti muntah dan buang air besar, atau rawatan untuk pankreatitis. Gejala yang akan ditunjukkan oleh anjing anda setelah makan badam: Badam mempunyai zat lemak yang tinggi. Bahan lemak dari kacang almond dan kacang-kacangan yang berlainan dapat menghilangkan kerosakan pada kerangka perut anjing anda dan menyebabkan sakit usus gastrik. Walaupun perut terasa jengkel, motivasi lain untuk tidak menyebarkan kacang almond atau makanan badam ke anjing anda adalah bahawa ia tinggi garam dan rasa yang berbeza - bahkan gula palsu yang sangat berbahaya seperti xylitol. Varieti makanan yang sangat masin seperti badam menemani hasil yang mempengaruhi pemeliharaan air dan meningkatkan kemungkinan kekecewaan buah pinggang. Walaupun banyak taring menyukai rasa badam, pembakarannya boleh menyebabkan penderitaan usus gastrik. Sebilangan besar garam berbahaya untuk anjing dan juga boleh mendorong kenaikan, larian, kemalasan, gempa, dan dahaga yang melampau. Sekiranya anjing anda menelan natrium berlebihan dari kacang masin, anjing anda juga boleh menyebabkan bahaya zarah natrium yang berbahaya.

Sumber makanan yang tinggi lemak seperti badam dan pistachio diketahui menyebabkan perut dan pankreatitis kesal (pembengkakan pankreas) pada taring apabila dimakan dalam jumlah yang banyak. Pankreatitis adalah keadaan asli yang harus dipertimbangkan oleh doktor haiwan anda. Petunjuk pankreatitis pada taring merangkumi regurgitating, buang air besar, kehilangan rasa lapar, dan kemalasan. Penyakit pankreatitis kerap disebabkan oleh jenis makanan yang tinggi lemak, seperti badam. Badam dapat menimbulkan bahaya yang menyekat seperti halangan usus. Sebagai ibu bapa anjing, anda lebih suka tidak mengambil risiko keluar dari lubang angin mereka. Sekiranya anjing anda makan pasangan secara tidak sengaja, berhati-hatilah untuk petunjuk ini: Menghidupkan usus longgar Gas Kehilangan keinginan Dormancy Ketidaknyamanan Umum

Kacang berbahaya lain yang harus dielakkan : Terdapat pelbagai jenis kacang yang harus anda cuba untuk tidak menjaga anjing anda. Contohnya, jangan biarkan anjing anda mempunyai kacang macadamia. Pet Poison Helpline memperingatkan bahawa kacang macadamia menyebabkan kecederaan saraf dan otot walaupun tidak aktif, tahap panas dalaman yang meningkat, kenaikan, gegaran otot, ketegangan sendi, dan kegagalan berjalan. Walnut dan pecan gelap juga tidak ada. Mereka mengandungi racun yang disebut juglone, yang menyebabkan masalah gastrointestinal yang lebih serius dan sakit perut pada taring. Rawatan untuk anjing: Rawatan akan bergantung pada arti badam untuk haiwan kesayangan anda. Rawatan yang stabil akan diberikan untuk masalah yang cepat, misalnya, cecair IV kerana kekurangan hidrasi dan ubat mungkin akan disokong untuk meringankan manifestasi. Ini boleh merangkumi ubat-ubatan musuh penyakit, anti-mikroba, atau menyiksa ubat-ubatan yang boleh diberikan secara intravena atau dengan infus intramuskular. Sekiranya aflatoksin membahayakan, secara khusus, ada bahaya bahaya pada hati dan nutrien K ubat dan hepatoprotectants selalu disarankan. Rawatan berterusan sangat penting untuk kemungkinan penyembuhan dari aflatoksin kerana tidak ada ubat. Sekiranya haiwan kesayangan anda memuntahkan secara serius atau serius seperti yang dilihat dengan pankreatitis, doktor haiwan anda mungkin mencadangkan masa menyimpan makanan melalui mulut, dalam beberapa kes selama beberapa hari. Pemikiran di sebalik rawatan ini adalah untuk membiarkan pankreas membaik cukup sehingga kembang membesar. Sekiranya anjing itu bersedia dan bersedia untuk makan sendirian, beberapa makan malam rendah lemak, rendah protein, dan serat tinggi adalah sebahagian besar yang ditetapkan setiap hari untuk cepat sembuh. Peningkatan bahan kimia pankreas dapat diberikan untuk melegakan sakit perut, tetapi sebahagian besarnya tidak menyesuaikan arah penyakit yang sebenarnya. Soalan Lazim: Bolehkah anjing makan kacang selain kacang almond? Walaupun kacang mempunyai banyak kelebihan perubatan apabila dikenang untuk diet manusia, kesan buruk memakan kacang pada kesejahteraan anjing masih merupakan wilayah yang diabaikan. Hipotesis yang menyeluruh adalah bahawa kacang terlalu pekat kalori dan berminyak untuk anjing dan mereka tidak boleh menjadi makanan biasa dalam rutin makan mereka. Kacang mana yang berbahaya untuk anjing? Kacang tanah dan kacang pokok, seperti kacang almond, pecan, hazelnut, kacang mete, pistachio, dan kacang Brazil, mungkin juga mengandungi cetakan berbahaya. Oleh itu, cetakan ini menghasilkan mikotoksin, yang merupakan campuran berbahaya yang berkaitan dengan keadaan perubatan yang berbeza, termasuk masalah berkaitan perut dan tumor hati. Apakah gejala yang ditunjukkan oleh anjing setelah makan badam? Menggugurkan, usus longgar, Gas, Kehilangan keinginan, Tidak aktif, Ketidaknyamanan umum adalah gejala yang dapat anda lihat pada anjing anda Sekiranya mereka banyak memakan badam

Kesimpulan: Anjing tidak boleh makan badam, kerana mereka tidak mudah dicerna. Mereka menjadikannya saya dan sistem pencernaan menjadi miskin. Badam, kacang yang mengandungi garam tinggi berbahaya bagi anjing anda. Di atas adalah anjing yang diberi perincian tidak boleh makan badam. Maklumat akan membantu anda mengetahui sama ada anjing anda boleh makan badam.

Kita semua mahu sahabat kita menjalani kehidupan yang bahagia dan sihat tetapi itu tidak bermaksud kita mula memberi makan apa yang kita makan. Anjing mungkin mendapati anda memakan sesuatu dan melantunkan anda untuk mendapatkan dan memakan benda itu. Malah ada segelintir kacang. Badam adalah makanan ringan yang berkhasiat untuk kita tetapi bolehkah anjing memakan badam? Dan jawapannya adalah tidak. Sebab utama untuk tidak memberi mereka badam adalah kerana sukar bagi anjing untuk mencerna badam. Walaupun kacang almond tidak berbahaya seperti kacang. Beberapa simptomnya adalah seperti berikut:

 1. Hilang selera makan
 2. Gas
 3. Muntah
 4. Cirit-birit
 5. Ketidakselesaan biasa

Badam juga menyebabkan bahaya tersedak dan bahaya lain untuk kesihatan anjing anda. Berikut adalah senarai beberapa bahaya yang mungkin berlaku semasa anjing anda mengunyah badam.

 1. Risiko Tinggi Halangan: Kita harus mengunyah makanan kita supaya perut kita mudah mencerna semuanya. Tetapi anjing tidak mengunyah makanan mereka. Sebabnya ialah mulut anjing tidak boleh dikunyah kerana sebahagian besar gigi mereka dibuat untuk merobek dan menghancurkan tidak menggiling. Oleh itu, jika anjing menelan seluruh badam, ia akan menghalang kerongkongan, perut, dan juga saluran angin yang membawa kepada ancaman nyawa.
 2. Pengekalan Air: Sebilangan besar kacang terutama badam masin. Dan pengambilan garam yang tinggi ini dapat menyebabkan pengekalan air yang tinggi pada anjing, yang sangat membimbangkan pada anjing dengan penyakit jantung, "kata Perez". Sementara Dr. Goldstein mengatakan bahawa anjing sangat menyukai rasa badam terutama ketika mereka asin atau berperisa. Jadi anjing akan memakannya sekiranya mereka diberi peluang. Tetapi menjadi tanggungjawab pemilik anjing untuk memastikan mereka tidak memakannya.
 3. Gangguan gastrointestinal yang serius: Badam kaya dengan lemak, protein, serat, vitamin, dan mineral yang sihat. Badam tinggi lemak yang sihat boleh menyebabkan anjing anda ke keadaan kesihatan yang serius seperti pankreatitis dan gastroenteritis. Apa itu pankreatitis? Pancreatitis adalah pembengkakan pankreas dan gastroenteritis berlaku akibat saluran gastrointestinal anjing.

Terdapat juga masalah lain yang merangkumi pengambilan kacang masin seperti badam untuk anjing yang berbentuk badam dan kekerasannya. Badam juga boleh tersekat di usus anjing, menyebabkan penyumbatan. Walaupun anjing jenis sederhana atau besar mungkin dapat mencerna sebiji badam atau dua tetapi seekor baka mainan berukuran kecil cawan yang memakan badam berisiko besar untuk terhalang.

Langkah yang perlu diambil sekiranya anjing anda makan kacang almond

Anjing dengan pelbagai saiz bertindak balas secara berbeza mengikut keadaan yang berbeza bergantung pada kacang almond yang dimakan. Sekiranya anda telah melihat anjing anda memakan beberapa biji badam dan tidak menunjukkan tanda-tanda halangan atau tersedak, maka ada sebab yang membimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika beg badam seberat 3 paun anda kosong maka kaedah yang paling berkesan adalah dengan segera muntah sekiranya pengambilannya berlaku dalam masa 30 minit. Kaedah ini boleh dilakukan dengan menggunakan hidrogen peroksida di bawah arahan doktor haiwan. Tetapi jika anda tidak pasti mengenai masa penggunaannya atau anda tidak dapat menyebabkan muntah, satu-satunya pilihan adalah memerhatikan haiwan kesayangan anda untuk menunjukkan penyakit. Sekiranya anjing anda sakit, anda perlu segera ke klinik doktor haiwan terdekat anda untuk mendapatkan rawatan.

"Tetapi jika tidak ada tanda-tanda muntah, tersedak, atau tidak selesa dan anda fikir anjing anda hanya makan beberapa, maka kemungkinan besar anjing itu baik-baik saja".

Terdapat banyak alternatif lain untuk kacang almond yang boleh anda berikan kepada rakan anda yang mengandungi faedah pemakanan yang sama. Sebagai contoh, mentega kacang tanpa garam adalah makanan yang luar biasa kaya dengan protein yang boleh dihidangkan kepada anjing anda. Anda hanya perlu memastikan bahawa mentega kacang tidak mengandungi xylitol atau garam.

Anjing, sahabat yang paling setia dan setia dengan cinta tanpa syarat.

Anjing mempunyai tanggungjawab besar seperti menjaga mereka, apa yang harus diberi makan atau apa ruang yang harus diberikan kepada mereka di rumah anda. Terdapat hubungan yang kuat antara anjing dan pemiliknya yang telah lama diakui sebagai salah satu ikatan terkuat - walaupun kadang-kadang mereka keras kepala. Begitu juga, kita harus mengambil berat tentang makanan mereka. Kita harus mengambil berat tentang apa yang baik atau buruk untuk mereka makan.

Makanan Sihat Hidup Bahagia

Perkara pertama yang dapat kita lakukan untuk anjing kita adalah memberi mereka makanan sihat yang membolehkan minda dan badan mereka berkembang. Sama seperti manusia, makanan yang lebih sihat yang anda makan lebih banyak anda akan dapat melawan penyakit. Sekiranya anda memberi makanan sihat berkhasiat kepada anjing anda, kemungkinan besar dia akan dapat melawan penyakit atau jangkitan yang berbahaya. Jadi anjing yang sihat bermaksud anjing yang bahagia.

Makanan Tambahan Penting Untuk Anjing

Tidak masalah jika anda mempunyai anak anjing atau anjing besar, vitamin sangat penting untuk ketenangan, pencernaan, kekejangan sendi, tulang yang sihat, dan usus yang sihat. Seperti yang dinyatakan oleh Peguam untuk Pemakanan Bertanggungjawab (CRN) bahawa terdapat sekitar 68% orang dewasa di AS yang mengambil beberapa jenis multivitamin atau makanan tambahan setiap hari. Kita semua mahu sahabat kita bahagia dan sihat mungkin untuk menjalani kehidupan yang berpetualang di sisi anda. Tetapi jika haiwan kesayangan sihat dan mendapat makanan yang seimbang, mereka mungkin tidak memerlukan apa-apa jenis makanan tambahan kerana pengambilannya menyimpan semua yang mereka perlukan untuk terus hidup dan berkembang. Makanan tambahan untuk anjing menjadi semakin popular di kalangan penjaga haiwan peliharaan, dan terdapat banyak yang boleh anda beli jadi kami telah menyediakan panduan untuk menunjukkan kepada anda beberapa yang terbaik yang ada.

 • Glukosamin
 • Multivitamin
 • Omegas
 • Antioksidan
 • Probiotik

Glukosamin adalah makanan tambahan yang paling biasa untuk anak anjing dan anjing yang merupakan gula amino yang terdapat secara semula jadi dalam cecair berdekatan sendi untuk membantu mengembangkan tulang rawan.

Multivitamin untuk anjing sangat penting kerana mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh anjing anda. Sama seperti manusia, anjing juga memerlukan vitamin A, B, C, D, E, dan K tetapi dalam jumlah yang berbeza, kerana ia bertanggungjawab untuk penglihatan, pertumbuhan, dan kesihatan imun.

Omegas adalah asid lemak yang terkenal untuk kesejahteraan kulit dan rambut pada manusia. Begitu juga pada anjing, omegas bertanggungjawab untuk kulit yang sihat dan bulu berkilat.

Antioksidan bertanggungjawab untuk sistem imun yang sihat. Anda akan mengetahui banyak tentang antioksidan sementara kebanyakan anda menganggapnya bermanfaat tetapi tidak banyak orang memahami apa yang dilakukan antioksidan apabila digabungkan dengan makanan tambahan. Reaksi kimia dihasilkan dikenali sebagai radikal bebas sebagai tindak balas untuk memetabolisme makanan, termasuk oksigen yang kehilangan elektron. Lebih banyak radikal dihasilkan ketika haiwan kesayangan anda sakit, kekurangan zat makanan, dan radikal longgar ini akan berusaha untuk mencuri elektron yang mereka perlukan dari sel badan yang menjadikan sel menjadi radikal bebas dan kitaran pencurian elektron berterusan, mengurangkan garis sel. Jumlah antioksidan yang tinggi terdapat dalam Vitamin A, C, dan selenium. Antioksidan ini dapat memindahkan elektron ke radikal bebas tanpa menjadi radikal bebas itu sendiri yang mengakibatkan tidak ada sel yang melemahkan oleh pencurian elektron.

Probiotik membantu metabolisme dan dapat mengurangkan keradangan usus. Makanan tambahan probiotik berfungsi untuk mengatur bakteria yang sihat dalam sistem pencernaan yang berfungsi untuk meruntuhkan makanan anjing sehingga nutrien dapat diekstrak secara menyeluruh. Probiotik juga menahan pertumbuhan bakteria tidak sihat yang boleh membuat manusia dan anjing sakit.

Bolehkah Anjing Makan Badam?

Badam adalah makanan yang luar biasa bagi orang. Namun, adakah anjing boleh memakan badam? Tanggapan yang sesuai adalah tidak. Walaupun mereka tidak beracun seperti kacang tertentu, itu adalah salah satu jenis makanan yang tidak dapat diproses oleh rakan sekerja anjing secara berkesan seperti individu.

Mengapa Badam Buruk untuk Anjing

Walaupun banyak anjing menyukai rasa badam, yang boleh menyebabkan masalah usus gastrik. Sekiranya anjing anda secara kebetulan makan pasangan, berhati-hati dengan manifestasi berikut:

 • Keresahan umum
 • Kemalasan
 • Muntah
 • Kehilangan keinginan
 • Gas
 • Cirit-birit

Makanan ringan juga mewakili masalah berbahaya yang lain: blok. Badam boleh menyekat kerongkong, organ pencernaan, atau saluran angin anjing, terutama pada jenis kecil. Halangan ini boleh membawa maut jika tidak dirawat, dan secara tidak sengaja memerlukan prosedur perubatan.

Badam yang ditingkatkan mengiringi bahaya novel. Rasa dan perasa dapat mengganggu perut anjing anda, dan garam dalam rempah-rempah dapat mendorong pemeliharaan air dan bahaya garam setiap kali dimakan dalam jumlah besar.

Sekiranya Anjing Anda Makan Badam, Daripada Apa Yang Kita Lakukan:

Beberapa biji badam mungkin tidak akan mempengaruhi kesejahteraan anjing anda kerana anjing anda tidak sensitif. Simpan jam tangan untuk sebarang petunjuk yang menyekat jika anak anjing anda mengetahui cara menelan badam.

Begitu juga, anda harus memberi perhatian yang unik kepada kesan sampingan penyumbatan gastrousus, regurgitasi, larian, atau kesengsaraan kerangka lain yang berkaitan dengan perut dan hubungi doktor haiwan anda jika anda mengesannya. Sekiranya anjing anda memberikan kesan baik-baik saja beberapa jam setelah memakan kacang itu, mungkin tidak ada alasan untuk dikhawatirkan.

Sekiranya anjing anda mengetahui cara mengambil banyak badam, anda harus segera menghubungi doktor haiwan atau bahan toksik anda.

Lebih kerap daripada itu, mereka akan mengajar anda cara terbaik untuk memulakan retina di anjing anda kerana anda memanggil dalam 30 minit anjing anda memakan kacang. Sekiranya ada masa tambahan yang berlalu, anda mungkin perlu menggesa anjing anda ke doktor haiwan krisis untuk mendapatkan rawatan.

Anjing anda mungkin memberi anda cairan intravena, pertimbangan berterusan untuk menjauhkan diri dari bahaya hati, ubat untuk mengurangkan tanda-tanda seperti retching dan kehilangan usus, atau rawatan untuk pankreatitis.

Sekiranya anjing anda memakan beberapa biji badam, jangan membeku. Perhatikan dia dengan berhati-hati untuk menunjukkan tanda-tanda sakit usus atau pemeriksaan. Sekiranya anjing anda makan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau pakar krisis kejiranan anda untuk mendapatkan nasihat yang mahir.

Potensi Bahaya Badam untuk Anjing

Berikut adalah beberapa risiko yang boleh menyebabkan lelaki kecil anda makan badam.

Bahaya Gangguan: Anjing tidak menggigit makanannya, sama seperti yang dilakukan orang, jadi jika mereka meneguk badam, ia boleh menyebabkan rintangan berbahaya dari kerongkong, perut, atau juga saluran angin apabila disedut dalam pelbagai jenis taring, kata Goldstein.

Masalah Gastrointestinal yang teruk: Badam tinggi lemak dan boleh menyebabkan peningkatan pankreatitis pada anjing tertentu. Beberapa petunjuk pankreatitis adalah memuntahkan, kelonggaran usus, kehilangan keinginan, dan dorman. Pankreatitis boleh menyebabkan refluks asid langsung atau menjadi teruk dan berubah menjadi masalah mematikan. Pada saat disyaki, pankreatitis harus dianalisis dengan tepat dan dirawat secara paksa oleh doktor haiwan anda.

Badam boleh menyebabkan pankreatitis berlebihan:

Badam sangat tinggi lemak, yang merupakan penyokong penting untuk mewujudkan pankreatitis. Ini adalah pemburukan pankreas, yang biasanya dibezakan oleh sakit perut. Kesan sampingan pankreatitis yang berlainan adalah kehilangan keinginan, dorman, sakit belakang, dan buang air besar. Keadaan ini boleh menyebabkan refluks asid penting atau menjadi teruk dan menyingkat kehidupan anjing anda.

Pengekalan Air yang dapat difahami: "Badam, seperti kacang-kacangan yang dibundel, secara kerap diasinkan dan kemasukan garam ini dapat menyebabkan pemeliharaan air yang meluas di taring, yang sangat berbahaya pada taring dengan penyakit koronari," jelas Perez.

Lebih-lebih lagi, Goldstein mengatakan bahawa taring menghargai rasa badam - terutamanya jika ia ditingkatkan. "Merokok, Jalapeno, panggangan, atau asin umumnya pilihan utama mereka," katanya, "jadi mereka akan memakannya setiap kali diberi kesempatan. Namun, adalah kewajiban pemilik haiwan peliharaan untuk memastikan mereka tidak melakukannya. "

Perluasan bahaya pundi kencing dan batu ginjal:

Kandungan fosforus yang tinggi pada kacang, seperti badam, meningkatkan kebarangkalian membentuk pundi kencing dan batu ginjal, yang keduanya menyakitkan bagi anjing. Pundi kencing boleh pecah jika pemeriksaan tidak dihapuskan, yang mungkin berbahaya dan memerlukan pertimbangan klinikal segera. Dachshunds, Beagles, Bulldogs, dan pug cenderung turun ke batu pundi kencing.

Badam boleh menyebabkan hipersensitiviti:

Malah, kacang almond juga boleh menjejaskan kesejahteraan anjing anda sekiranya dia sensitif terhadap kacang pokok. Simpan jam tangan berdekatan untuk menunjukkan tindak balas hipersensitif dan memanggil kanan doktor haiwan anda - tanda untuk memberi perhatian khusus untuk memasukkan mengi, gatal-gatal, penggodaman, dan masalah untuk bersantai.

Mungkin buka taring anda sehingga memudaratkan aflatoksin:

Aflatoxin adalah bahan beracun yang terdapat dalam hasil dan kacang-kacangan, seperti badam, kacang Brazil, kacang tanah, dan pistachio, yang dihasilkan oleh bentuk standard Aspergillus yang menyebabkan kerosakan makanan. Aflatoksin dalam makanan agak beracun bagi orang, namun sekutu anjing kita sangat senang. Oleh itu, pastikan anda menutup pintu kabinet; dalam keadaan apa pun, anjing anda boleh mengeluarkannya dan mengambil sebilangan badam yang tidak bernyawa.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Makan Badam:

Haiwan peliharaan dengan pelbagai saiz mungkin bertindak balas terhadap jumlah kacang yang tidak dapat dibezakan. Sekiranya anjing anda membakar beberapa biji badam dan tidak menunjukkan tanda-tanda tersumbat atau halangan, ada sedikit alasan untuk dikhawatirkan.

Walaupun demikian, "jika anda fikir haiwan kesayangan anda baru-baru ini memakan sebungkus badam seberat lima paun yang anda tinggalkan di sofa, rawatan terbaik adalah dengan menghasut jika pengambilannya berlaku dalam 30 minit terakhir,". Ini boleh dilakukan dengan hidrogen peroksida di bawah arahan doktor haiwan atau dengan bantuan kawalan bahan toksik. Sekiranya anda ragu-ragu ketika kacang ditelan, atau anda tidak dapat mengangkat, pada masa itu, alternatif tunggal adalah dengan menyaring haiwan kesayangan anda untuk menunjukkan tanda-tanda penyakit. Sekiranya anjing anda jatuh sakit, pertimbangkan doktor haiwan dan buat segera.

Sekiranya tidak ada tanda-tanda menahan, tersedak, bengkak, memuntahkan, atau kesusahan, dan anda menerima anjing anda hanya memakan beberapa biji badam, anjing itu kemungkinan besar disetujui dan dapat ditonton di rumah.

"Anjing tidak mendapat keuntungan makanan dari kacang almond yang kita lakukan dan mereka boleh menyebabkan kecederaan. Terdapat banyak keputusan yang lebih baik untuk mendapatkan makanan, tidak kira sama ada mereka bertanya, bertanya, dan menggila mereka. "

Kelebihan Makan Badam:

Sangat menarik untuk menjaga badam kepada anak anjing anda kerana mereka mempunyai agen pencegah barah untuk melindungi dari tekanan oksidatif, nutrien E untuk menurunkan bahaya penyakit koronari, magnesium untuk membantu menurunkan nadi, dan protein. Namun, risiko postur badam ke anjing anda melebihi kelebihan perubatan ini. Tambahan pula, kacang almond bukanlah satu-satunya sumber makanan tambahan itu.

Almond tidak boleh menjadi bahagian biasa dari rejimen makan anjing anda. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan yang dilindungi berbeza dengan badam yang boleh anda berikan untuk anjing anda yang mengandungi kelebihan makanan yang serupa. Mentega kacang polos, tanpa garam, misalnya, adalah makanan berprotein tinggi yang dapat disesuaikan yang boleh dihidangkan di Kong untuk gigitan berterusan atau digunakan untuk menyamarkan ubat anjing anda. Pastikan mentega kacang yang anda gunakan tidak mempunyai garam, penyediaan, atau xylitol tambahan.

Kacang-kacangan seperti badam juga disertakan dengan lemak tak jenuh omega-3 yang sedap di hati, yang luar biasa untuk sendi, kulit, dan kot anjing anda. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis makanan kaya dengan lemak tak jenuh omega-3 yang jauh lebih selamat untuk dimakan oleh anjing anda. Seperti Rawat Bumi Liar

Sila beri petunjuk untuk terus menjaga garis panduan mengenai item tersebut, sehingga Anda tidak memberikannya secara berlebihan. Berusaha terlalu kuat dengan minyak ikan boleh mencapai bom gastrointestinal.

Begitu juga, dengan makanan dalam rutin makan anjing, kawalan sangat penting. Malah, selai kacang tebal kalori dan tidak boleh disalahgunakan. Walau apa pun makan malam anjing anda sehari-hari, ingatlah untuk menjadi tradisionalis mengenai jumlah makanan yang anda berikan. Sesuai WebMD, rawatan anjing harus merangkumi 5-10% atau kurang dari diet harian anjing anda. Tidak kira sama ada anjing anda akan mendapat barang untuk hari itu atau anda berkongsi makanan manusia lain dengan mereka, semuanya bertambah.

Adakah Anjing Akan Makan Susu Almond?

Kacang almond tidak disarankan untuk gigi taring kerana menyebabkan halangan dan pedih ulu hati.

Seperti Persatuan Amerika untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan, pakar haiwan kesayangan tidak memberi susu badam kepada anjing kerana mereka menjadi tidak toleran laktosa setelah ibu mereka menyapunya. Taring dewasa tidak mempunyai sebatian laktase yang diperlukan untuk memisahkan laktosa. Oleh itu, anak anjing anda dapat mengalami kesan buruk dari kelonggaran usus dan memuntahkan jika dia mengambil sejumlah besar. Anak anjing tidak boleh minum susu badam. Anjing muda harus minum susu ibu mereka, namun kerana ibu yang hilang, persamaan yang dimaksudkan untuk anjing adalah alternatif kedua yang paling ideal.

Anjing anjing kami boleh mendapatkannya tanpa susu, malah anjing memerlukannya untuk jangka masa yang singkat. Perhatikan bahawa anjing anda tidak akan mendapat makanan tambahan berharga dari susu badam. Ini hanyalah pengembangan yang mahal tetapi tidak berguna untuk rejimen makan anjing anda.

Soalan Lazim:

Adakah seekor badam akan mengambil nyawa anjing?

Seperti pistachio, badam tidak berbahaya bagi anjing, tetapi doktor haiwan menyarankan agar anjing anda jauh dari mereka dan mematuhi makanan dan makanan anjing tradisional. Badam tidak berbahaya seperti kacang walnut, pecan, atau kacang macadamia, yang seharusnya dijauhkan.

Atas sebab apa anjing boleh meminum badam?

Anjing menyukai rasa badam yang sangat indah, terutamanya pelbagai jenis kayu manis, panggang, salai, dan sebagainya. Kacang bundle disiapkan dengan kuat dengan garam. Lebihan garam menjadikan anjing anda benar-benar kering dan menyebabkan pemeliharaan air yang meluas.

Berapakah bilangan badam yang boleh mengambil nyawa anjing?

Hanya memerlukan 7 hingga 10 biji badam semulajadi yang teruk untuk dilaksanakan. Menyiapkan dengan memanaskan atau menggelegak menghilangkan racun dan menjadikannya terlindung untuk digunakan. Walau bagaimanapun, mereka dilarang dibeli di AS Kacang-kacangan berbeza yang tidak baik untuk orang masih berbahaya bagi anjing.

Kesimpulan:

Walaupun badam padat untuk penggunaan manusia, mereka bukan jenis makanan terbaik untuk anjing kita. Rakan anjing kami mempunyai pelbagai syarat kesihatan yang sesuai dengan reka bentuk dalaman mereka. Intinya adalah TIDAK. Taring anjing anda mungkin telah mengambil beberapa kepingan sebelumnya dan merasa baik; namun, anda harus menyembunyikan sebungkus badam yang anda ada sejak anda mengetahui bahayanya.

Bolehkah anjing makan badam

Bolehkah anjing makan badam? Jawapannya adalah tidak . Mereka tidak beracun seperti beberapa kacang, tetapi mereka adalah salah satu makanan yang tidak mudah dicerna oleh anjing.

boleh anjing minum susu badam

Susu badam dibuat dengan memproses kacang almond yang cukup selamat untuk haiwan kesayangan. Ini adalah kalori kosong yang kekurangan nutrien yang sangat diperlukan oleh haiwan peliharaan, kerana kucing dan anjing dewasa tidak benar-benar dirancang untuk minum susu. Badam dan susu kedelai juga akan dipermanis. Maksudnya, gula boleh ditambah.

sekiranya anjing makan kacang

Secara amnya, kacang-kacangan adalah selamat untuk dimakan oleh anjing, tetapi ia bukanlah pilihan yang paling sihat. Kacang dan kekacang seperti kacang tinggi lemak dan tinggi kalori. Banyak pemilik anjing menggunakan mentega kacang sebagai alat latihan atau rawatan, yang cukup baik.

adalah kacang buruk untuk anjing

Tidak semua kacang beracun untuk anjing, tetapi hampir semua kacang tinggi lemak. Ini boleh menyebabkan masalah kegemukan dan pankreas pada anjing. Memberi makan kacang masin kepada anjing boleh menyebabkan penahan air dan komplikasi lain, dan beberapa kacang, seperti badam, berisiko tersedak.

adakah anjing dibenarkan memakan kacang macadamia

Adakah anjing dibenarkan memakan kacang macadamia? Sama sekali berbeza! Sebenarnya, kacang macadamia sering disenaraikan di bahagian atas makanan manusia untuk mengelakkan memberi makan kepada anjing. Akibat memakan kacang macadamia termasuk muntah, ataksia, kelemahan, hipertermia, dan kemurungan.

Gejala keracunan kacang macadamia pada anjing

Tanda yang paling biasa adalah kelemahan, terutama pada kaki belakang. Gejala lain termasuk malaise, cirit-birit, muntah, gegaran, dan demam. Beberapa kes ringan, menunjukkan sedikit gejala, dan hilang secara spontan dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes serius seperti gegaran berterusan, demam tinggi, dan tidak dapat berjalan. Sekiranya anda mengesyaki anjing anda telah memakan kacang macadamia, segera berjumpa doktor haiwan anda.

apa yang perlu dilakukan sekiranya anjing saya makan pistachio

Rawatan bergantung pada bagaimana pistachio mempengaruhi haiwan kesayangan anda. Penjagaan sokongan diberikan sekiranya terdapat kebimbangan segera, termasuk penyerapan dehidrasi. Ubat boleh diresepkan untuk melegakan tanda-tanda tertentu. Ubat ini mungkin termasuk ubat penahan sakit yang boleh diberikan sama ada dengan antibiotik, anti mual, atau melalui suntikan intravena atau intramuskular. Ejen hepatoprotective dan rawatan vitamin K sering disyorkan kerana keracunan aflatoksin membawa risiko kerosakan hati yang besar. Penjagaan sokongan sangat penting untuk potensi pemulihan dari aflatoksin kerana tidak ada rawatan simptomatik. Sekiranya haiwan kesayangan anda muntah secara berterusan atau teruk, doktor haiwan anda mungkin mengesyorkan tempoh menahan diri dari makanan melalui mulut, kadang-kadang selama beberapa hari. Tanda-tanda ini dapat dilihat pada pankreatitis. Idea di sebalik rawatan ini adalah untuk menyembuhkan pankreas dengan cukup untuk mengurangkan bengkak. Sekiranya anjing anda bersedia makan sendiri, diet rendah protein, rendah lemak, dan serat tinggi biasanya disyorkan beberapa kali sehari untuk mempercepat penyembuhan. Makanan tambahan Pancrelipase boleh diberikan untuk melegakan sakit perut, tetapi biasanya tidak mengubah perjalanan penyakit itu sendiri.

Pemulihan ketagihan pistachio pada anjing

Menjaga pesakit yang pulih dalam persekitaran yang tenang dan sunyi dan memastikan bahawa haiwan peliharaan telah menyelesaikan pengukuran ubat yang lengkap akan membantu mempercepat pemulihan. Antibiotik, pelindung perut dan hati, antasid, dan ubat-ubatan lain mungkin diresepkan untuk memerangi gejala. Anjing yang didiagnosis dengan keracunan aflatoksin mungkin perlu membuat janji susulan untuk memeriksa fungsi hati. Anjing dengan pankreatitis paling sering menerima makanan yang terhad kepada makanan rendah lemak dan tinggi serat sepanjang hayatnya. Suplemen enzim pankreas tidak mungkin mengubah keseluruhan penyakit ini, tetapi boleh melegakan sakit perut yang teruk hingga tahap tertentu.

pecan baik untuk anjing

Adakah Kacang Pecan Selamat untuk Anjing? Kacang kacang mengandungi toksin yang disebut juglone, jadi pastinya tidak selamat untuk melayani anjing sebagai makanan ringan. Juglone juga sangat toksik kepada kuda.

kacang apa yang boleh dimakan oleh anjing

Berikut adalah senarai kacang yang boleh dimakan oleh anjing:

:chestnut: Kacang gajus. Menurut jenama makanan anjing Ollie, kacang mete boleh dimakan oleh anjing dalam jumlah kecil.

:chestnut: Berangan. Menurut ASPCA, buah berangan selamat untuk anjing, tetapi mungkin bukan rawatan terbaik untuk anjing yang cenderung makan terlalu cepat atau menelan makanan keseluruhan.

:chestnut: Kacang tanah.

:chestnut: pecan.

:chestnut: pistachio.

:chestnut: badam.

:chestnut: Kacang Brazil.

:chestnut: Hazelnut.

pecan berbahaya bagi anjing

Kami mengesyorkan agar anda tidak berkongsi kacang pecan dengan anjing anda. Kacang pecan dianggap beracun kepada anjing kerana boleh membentuk dan menyebabkan gejala serius lain seperti sakit GI, penyumbatan usus, atau sawan. :dog:

mentega badam selamat untuk anjing

Mentega Badam-Ya, rakan berbulu anda dapat menikmati rasa mentega badam sekali-sekala. Namun, tidak semua anjing dapat mencerna badam dengan baik, jadi mereka tidak beracun, tetapi berhati-hatilah. Semua kacang tinggi lemak dan boleh membingungkan perut anak anjing anda, jadi jika anda ingin berkongsi kacang panggang atau mentega kacang, hadkan pengambilan anjing anda.

adakah badam ok untuk anjing

Adakah badam baik untuk anjing? Tidak, badam tidak sesuai untuk anjing. Walaupun anjing anda pernah makan badam sekali atau dua kali dan sihat, anjing itu tidak boleh makan badam.

Badam tidak mungkin beracun, tetapi tidak diproses dengan baik oleh sistem pencernaan anjing dan boleh menyebabkan penyumbatan. Ia juga menimbulkan risiko tersedak dan risiko lain untuk kesihatan anjing, terutama jika ia asin atau berpengalaman.

Sekiranya anda mencari sumber protein untuk anjing anda, terdapat banyak pilihan yang lebih sihat dan lebih selamat daripada badam. Simpan kacang ini hanya untuk manusia di rumah anda. Dan seperti biasa, tanyakan kepada doktor haiwan anda sebelum anda berkongsi makanan manusia dengan anjing anda.

boleh anjing makan badam panggang

Jawapan mudahnya adalah tidak. Walaupun anjing anda pernah makan satu atau dua biji badam pada masa lalu dan sihat, anjing itu tidak boleh makan badam. Badam tidak beracun, tetapi tidak diproses dengan baik oleh sistem pencernaan anjing dan boleh menyebabkan penyumbatan.

kacang mete beracun kepada anjing

Mete tidak beracun kepada anjing. Tidak seperti kacang macadamia, kacang mete tidak beracun untuk anjing.

boleh anjing makan marjerin

Margarin juga mengandungi banyak bahan kimia dan bahan pengawet, jadi jangan berikan penyebaran ini kepada anjing anda. Menjilat mentega di sana-sini tidak akan menyakitkan anjing anda, tetapi dos yang besar boleh menyebabkan kegemukan dan masalah kesihatan yang berbahaya.

masalah penghadaman badam

Badam mempunyai tekstur keras yang sukar untuk pecah di perut semasa pencernaan. Ellis et al. Dilaporkan bahawa sebahagian besar tisu almond mentah dipelihara utuh setelah mengunyah, pencernaan, dan fermentasi usus besar.

akan kacang pistachio menyakitkan anjing

Apabila berkaitan dengan anjing, pistachio boleh membahayakan. Mereka boleh membawa cetakan Aspergillus yang menghasilkan aflatoksin dan boleh menyebabkan kerusakan pada hati anjing anda. Banyaknya lemak dalam pistachio juga boleh menyebabkan pankreatitis.

bolehkah saya meletakkan minyak badam pada anjing saya

Minyak badam 100% selamat untuk anjing kecuali anjing anda mempunyai alahan kacang. Gunakan pada kaki, hidung, dan mantel mereka. Ia selamat dimakan, jadi jangan risau jika anda menggunakannya pada anjing anda atau menjilat lidah anda dengan segera.

badam beracun kepada kucing

ketoksikan. Menurut ASPCA, badam tidak dianggap toksik kepada kucing. ... tetapi ASPCA memberi amaran agar kucing dan haiwan peliharaan tidak boleh memakan badam. Ini disebabkan oleh pelbagai masalah lain yang boleh berlaku dengan anak kucing.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Berapa banyak kacang badam yang boleh membunuh anjing?

Hanya memakan 7 hingga 10 biji badam yang tidak dirawat untuk membunuh. Memanggang atau mendidih akan memusnahkan racun dan menjadikannya lebih selamat untuk digunakan, tetapi masih dilarang di Amerika Syarikat. Kacang lain yang selamat untuk manusia masih toksik sepenuhnya kepada anjing.

S: Kacang mana yang beracun untuk anjing?

Pemilik haiwan peliharaan jelas berminat mengetahui kacang yang berbahaya untuk dimakan oleh anjing. Ini baik kerana banyak kacang yang biasa dimakan, seperti badam, kacang walnut, pistachio, macadamias, dan kacang pecan, boleh membahayakan anjing.

Q: Adakah badam membuat anjing sakit?

Anjing boleh makan kacang almond kerana tidak beracun, tetapi anjing cenderung mengalami kesukaran mencerna badam. Bahkan badam yang tidak masin dapat mengelirukan perut anjing anda, atau jika anjing yang dimaksudkan lebih sensitif, gangguan gastrousus.

Q: Adakah pisang sesuai untuk anjing?

Pakar Purina mengatakan - pisang adalah makanan yang baik untuk anjing anda. Tidak seperti buah-buahan lain yang mungkin mengandungi bahan toksik, semua bahagian pisang selamat untuk dimakan oleh anjing anda.

Q: Adakah Mentega Kacang Baik untuk Anjing?

Sebilangan besar selai kacang selamat untuk dimakan oleh anjing, dan selai kacang sederhana boleh menjadi sumber protein dan lemak sihat, vitamin B dan E, dan niasin.

S: Mengapa kacang buruk untuk anjing?

Mengapa kacang buruk untuk anjing? Tidak semua kacang beracun untuk anjing, tetapi hampir semua kacang tinggi lemak. Ini boleh menyebabkan masalah kegemukan dan pankreas pada anjing. Memberi makan kacang masin kepada anjing boleh menyebabkan penahan air dan komplikasi lain, dan beberapa kacang, seperti badam, berisiko tersedak.

Q: Adakah susu badam buruk untuk anjing?

Tidak mengapa berkongsi susu badam atau susu kedelai dengan anjing atau kucing anda? Susu badam dibuat dengan memproses kacang almond yang cukup selamat untuk haiwan kesayangan. Kacang soya juga selamat dan sebenarnya terdapat dalam banyak makanan haiwan peliharaan sebagai sumber protein.

Kesimpulannya

Anjing tidak boleh makan badam kerana ia beracun dan anjing juga tidak dapat mencernanya dengan betul. Anjing tidak boleh minum susu badam.

Bolehkah anjing makan badam? Mungkin ya. Walaupun badam tidak toksik kepada anjing, ia mungkin sukar ditelan. Oleh kerana anjing tidak mengunyah makanan mereka seperti manusia, kacang almond kemungkinan besar akan sampai ke usus besar atau dalam jumlah besar jika dia memakannya. Potongan badam ini sukar untuk dicerna oleh anjing, dan kacang almond yang tidak dimakan boleh menyebabkan sakit perut. Badam utuh lebih tahan terhadap anjing daripada susu badam dan mentega badam. Mentega badam adalah kacang almond, dan jika anda ingin memberi makan kepada anjing anda, pastikan ia bebas garam dan bebas gula. Badam adalah satu-satunya ramuan dalam mentega badam yang mesra anjing.

Bolehkah Anjing Makan Badam:

Ya mereka boleh. Badam selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah yang sangat kecil, dan sebilangan taring menganggapnya makanan ringan yang berkhasiat. Walau bagaimanapun, sesetengah anjing mungkin mengalami masalah gastrousus akibat pengambilannya. Almond adalah biji seperti kacang dengan bentuk bujur yang tumbuh di cengkerang berduri di pohon almond. Pokok badam dihubungkan dengan pokok plum dan epal dan merupakan anggota keluarga mawar. Badam dihasilkan di kawasan yang hangat, seperti yang terdapat di Asia barat.

Badam selamat untuk dimakan oleh anjing, dan banyak juga. Namun, banyak anjing mengalami masalah mencerna mereka, mengakibatkan mual, muntah, dan cirit-birit. Pankreatitis mungkin disebabkan oleh lemak yang terdapat pada kacang. Kacang tanah dan kacang mete adalah dua kacang lagi yang boleh dimakan oleh anjing tetapi mempunyai risiko kesihatan yang serupa. Macadamia dan walnut hitam adalah dua kacang yang tidak boleh diberikan kepada anjing.

Terdapat dua faktor yang perlu dipertimbangkan semasa melihat kesesuaian badam untuk anjing. Bahaya pankreas atau gangguan gastrointestinal adalah yang pertama, dan tersedak adalah yang kedua. Anjing kecil sangat terdedah kepada risiko tersedak, tetapi anjing mana pun mungkin terkena.

CATATAN: Sebarang makanan boleh mengganggu perut anjing. Apa yang tidak membuat seekor anjing sakit boleh membuat anjing lain sakit. Orang tidak kebal terhadap perkara ini. Sebilangan makanan boleh menyebabkan ketidakselesaan pada sesetengah individu tetapi tidak pada yang lain.

Adakah Badam Sihat untuk Anjing?

Almond dan mentega badam umumnya selamat untuk anjing . Toleransi, sebaliknya, tidak menunjukkan bahawa makanan berkhasiat atau sihat. Almond, sebaliknya, terlalu tinggi lemak dan serat untuk keperluan pemakanan anjing.

Enam belas gram lemak, 4 gram serat makanan, dan 170 kalori terdapat dalam satu ons badam (kira-kira 23 kacang). Seekor anjing harus mengambil terlalu banyak kalori dalam badam untuk mendapatkan kelebihan pemakanan magnesium, zink, dan vitamin E.

Adakah Mungkin Anjing Saya Sakit Dari Makan Badam?

Sekiranya anjing anda memakan kacang dari bangku dapur , kemungkinan besar dia tidak dalam bahaya. Walaupun badam tidak berbahaya bagi anjing, mereka boleh menyebabkan masalah perut jika dimakan dalam jumlah yang berlebihan.

Makan Badam yang berlebihan menyebabkan simptom:

Sekiranya anjing anda banyak memakan badam, hubungi doktor jika anda mengesan salah satu gejala ini:

 • Sembelit

 • Muntah

 • Cirit-birit

 • Masalah selera makan

Asid fitik boleh didapati di kacang almond dan kacang dan biji lain. Asid fitik dapat mengelakkan mineral seperti kalsium dan zink diserap, mengakibatkan kekurangan mineral pada anjing jika dikonsumsi dalam jumlah yang banyak.

Kerana penyebab yang sama bahawa mereka sangat baik dalam bertahan dan berkembang pada tumbuh-tumbuhan, kacang dan biji boleh menyebabkan masalah perut pada anjing. Benih menggunakan lektin sebagai sumber fosfor semasa bercambah - biji mesti menyediakan semua khasiat untuk tanaman yang sedang berkembang selama beberapa waktu, itulah sebabnya mereka kaya akan lemak dan nutrien lain.

Apabila anda memilih memberi makan mentega badam kepada anjing anda, pelajari kandungannya dengan teliti. Garam dan gula tidak baik untuk anjing, dan xylitol, pemanis yang popular, beracun bagi mereka walaupun dalam jumlah kecil. Xylitol boleh menyebabkan hipoglikemia (paras gula darah yang rendah pada anjing), yang boleh menyebabkan kegagalan hati dan boleh membawa maut.

Ringkasan:

Badam selamat untuk dimakan oleh anjing, tetapi banyak anjing mengalami masalah mencernanya. Pankreatitis mungkin disebabkan oleh lemak yang terdapat pada kacang, dan tersedak adalah risiko. Macadamia dan walnut hitam adalah dua kacang yang tidak boleh diberikan kepada anjing. Asid fitik dapat mengelakkan mineral seperti kalsium dan zink diserap. Garam dan gula tidak baik untuk anjing, dan xylitol, pemanis yang popular, beracun bagi mereka walaupun dalam jumlah kecil.

Berapa Banyak Badam Yang Boleh Dimakan Anjing Saya?

Tidak apa-apa jika anda dan anjing anda membelah satu sudu mentega badam sekarang dan lagi. Sebilangan besar kacang almond sebaiknya dihindari kerana ia menimbulkan masalah perut, walaupun jika anjing anda memakannya sekarang, dia semestinya baik-baik saja. Sekiranya ada kemungkinan anjing anda boleh menjelajahi makanan percuma, elakkan kacang mete dan balang kacang mentega campuran.

Adakah Almond Butter Selamat Untuk Anjing?

Walaupun badam dalam keadaan semula jadi tidak digalakkan untuk anjing, adakah mentega badam? Sekiranya anjing anda tidak alah , maka ya. Sebenarnya, kerana mentega badam mempunyai lebih banyak nutrien tetapi kurang lemak, itu adalah alternatif berkhasiat untuk mentega kacang sebagai makanan atau mainan seperti Kong.

Mentega badam juga bermanfaat untuk kulit dan rambut anjing anda kerana kaya akan vitamin E dan mengandungi serat, yang membantu pencernaan. Memberi anjing anda dalam jumlah besar lemak bukanlah idea yang baik, jadi gunakan dengan berhati-hati. Juga, cari mentega badam yang sederhana dan semula jadi. Scatter The Love Unsalted Almond Butter adalah pilihan yang baik kerana dihasilkan di Amerika Syarikat dan tidak mengandungi gula atau garam.

Adakah Tepung Almond Baik untuk Anjing?

Tepung badam boleh digunakan sebagai pengganti tepung untuk anjing. Ia mempunyai kandungan protein yang lebih hebat dan kurang karbohidrat. Ia juga mempunyai beberapa vitamin dan manfaat kesihatan yang sama dengan produk badam lain. Anda boleh mencuba membakar makanan bayi tepung badam jika anjing anda mempunyai alahan gandum. Pastikan bahagian tepung sama. Walau bagaimanapun, satu telur tambahan mungkin diperlukan untuk mengikat bahan bijirin ini dengan bahan lain.

Badam dan Anjing: 6 Potensi Bahaya:

Anda tertanya-tanya mengapa anda harus menjauhkan anjing anda daripada kacang almond pada ketika ini. Ada kemungkinan anjing anda makan segelintir kacang dan tidak mengalami reaksi buruk. Oleh itu, anda tertanya-tanya adakah badam berbahaya kepada anjing. Tidak, secara ringkas.

Badam mungkin kelihatan tidak berbahaya di permukaan kerana tidak beracun pada anjing, kecuali kacang macadamia, yang boleh menyebabkan gegaran, muntah, suhu badan meningkat, dan sukar bergerak. Rasa kacang menarik untuk anjing juga.

Sebaliknya, membiarkan anjing anda memakan badam boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan. Sekarang datang soalan yang lebih penting: Adakah anda bersedia untuk mengambil kesempatan?

Berikut adalah potensi risiko yang anda jangkakan sekiranya anda memutuskan untuk membiarkannya makan badam:

1. Halangan atau halangan

Kerana giginya dirancang untuk merobek dan bukannya menggiling, anjing, tidak seperti manusia, lebih suka memakan makanan mereka tanpa mengunyah. Badam adalah bahaya tersedak kerana kemungkinan besar mereka ditelan keseluruhan.

Anjing jenis kecil (kerana kecilnya) sangat rentan kerana objek tersebut mungkin terkena esofagus , saluran angin, atau bahkan usus mereka. Pembedahan perut mungkin diperlukan untuk penyumbatan tertentu.

2. Sindrom usus mudah marah (IBD)

Lemak banyak terdapat dalam badam. Walaupun lemak ini bermanfaat bagi manusia, ia tidak sesuai dengan sistem pencernaan anjing anda. Pankreatitis disebabkan oleh pengambilan lemak yang berlebihan.

Pembengkakan pankreas disebut pankreatitis. Penyakit ini disebabkan oleh pelbagai sebab, tetapi penyumbang atau penyebab utama adalah diet makanan anjing yang tinggi lemak .

Pankreatitis akut dan jangka panjang boleh menyebabkan apa-apa dari pencernaan sederhana hingga mati. Secara keseluruhan, kedua-dua jenis kesakitan mungkin menyakitkan.

Sebaiknya hubungi doktor haiwan anda sekiranya haiwan kesayangan anda memakan banyak makanan anjing atau makanan manusia yang kaya dengan lemak. Anda juga harus mengetahui tanda dan gejala berikut:

 • Gas
 • Cirit-birit
 • Muntah
 • Masalah selera makan
 • Anjing nampaknya berada dalam kesusahan, kembung, atau tidak selesa.
 • Keletihan atau perasaan tidak mencukupi

3. Ketoksikan Garam vs Pengekalan Air

Badam masin dalam jumlah besar boleh meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan masalah jantung pada orang. Penghidratan atau pengumpulan cecair yang tidak normal di dalam badan mungkin berlaku pada anjing yang makan garam dalam jumlah yang banyak. Bagi anjing yang mempunyai masalah jantung, ini mungkin berbahaya.

Sekiranya anjing anda makan sebungkus badam masin secara tidak sengaja, ia mungkin mengalami keracunan garam, juga dikenali sebagai hipernatremia, mabuk yang disebabkan oleh terlalu banyak natrium.

4. Batu di Pundi kencing Dan Ginjal

Fosfor banyak terdapat di kebanyakan kacang, seperti kacang almond, walnut, dan kacang Brazil. Batu di pundi kencing dan buah pinggang lebih cenderung berkembang apabila tahap fosforus tinggi.

Walaupun penyakit ini boleh menyerang anjing keturunan kecil dan gergasi, penyakit ini cenderung genetik pada baka seperti Lhasa Apso, Bichon Frize, dan Miniature Schnauzer.

5. Keracunan oleh Aflatoxin

Selain daripada risiko yang dinyatakan di atas, pemberian kacang busuk kepada anjing anda boleh menyebabkan keracunan aflatoksin. Acuan Aspergillus menghasilkan aflatoksin, yang merupakan sejenis racun. Kejang dan keradangan boleh berlaku apabila jamur ini berkembang pada badam.

6. Alahan.

Anjing tidak alah kepada kacang, malah kacang almond. Walau bagaimanapun, jika haiwan kesayangan anda sensitif terhadap kacang, mereka mungkin mempunyai tindak balas alergi jika memakannya. Gatal, muntah, kekeringan, dan cirit-birit adalah beberapa tanda dan gejala keadaan ini.

Ringkasan:

Mentega badam adalah alternatif berkhasiat untuk mentega kacang sebagai makanan atau mainan. Ketoksikan Garam boleh menyebabkan masalah jantung pada anjing yang terlalu banyak makan makanan kaya garam. Anjing jenis kecil (kerana kecilnya) sangat mudah terdedah. Acuan Aspergillus menghasilkan aflatoksin, yang merupakan sejenis racun. Kejang, keradangan, dan bahkan boleh membawa maut apabila acuan ini berkembang pada badam. Anjing tidak alah kepada kacang, malah kacang almond, tetapi boleh mengalami reaksi alergi sekiranya memakannya.

Diet Anjing :

Jenis anjing Kuantiti makanan
Anjing mainan 3-12 paun 1/2 - 1 1/4 cawan
Anjing kecil 13-25 paun 1 1/4 - 2 cawan
Anjing sederhana 26-50 lbs 2 - 3 3/4 cawan
Anjing besar 51-100 paun 3 3/4 - 6 3/4 cawan
Anjing Ekstra Besar melebihi 100 paun 6 3/4 ditambah 1/2 cawan setiap 10 lbs

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Mengonsumsi Badam

Tidak perlu risau jika anjing anda memakan satu atau beberapa kacang. Sebaiknya perhatikan gejala menelan atau ketidakselesaan jika ini berlaku. Sekiranya anjing anda tidak menunjukkan tanda-tanda, anda tidak perlu menghubungi doktor haiwan anda kerana kemungkinan mereka baik-baik saja.

Namun, anggap ia sebagai isyarat merah jika anjing anda memakan sebungkus kacang dengan berat 5 paun. Keutamaan anda harus berbincang dengan doktor haiwan anda. Sekiranya doktor haiwan anda tidak tersedia, hubungi Pusat Kawalan Racun Haiwan ASPCA. Talian mereka dibuka 24 jam sehari, tujuh hari seminggu. Bila ada situasi keracunan haiwan, anda boleh mengandalkannya sebagai salah satu sumber paling hebat anda.

Dalam kes sedemikian, anjing anda kemungkinan besar akan diberi cairan IV, ubat muntah, dan rawatan sokongan untuk mengelakkan kerosakan hati.

Bolehkah Anjing Makan Jenis Almond yang Berbeza?

Tidak, jenis badam tertentu berbahaya bagi anjing kerana mereka mempunyai faktor risiko yang lebih tinggi, termasuk:

1. Badam dari China

Ini adalah biji dari banyak kultivar aprikot yang ditanam semata-mata untuk biji mereka, bukan badam. Mereka mengandungi kadar sianida, yang mungkin mematikan jika dikonsumsi dalam jumlah besar. Hasilnya, mereka mesti selalu dibakar atau dikisar sebelum dimakan.

2. Badam dengan Rasa Pahit

Walnut ini adalah variasi rasa badam biasa yang lazat. Mereka juga mengandung sianida dan, karena risiko keracunan, tidak dapat dijual tanpa diproses di Amerika Serikat, walaupun dapat ditemukan dalam kacang almond dan ekstrak berperisa almond.

Adakah benar bahawa semua kacang buruk untuk anjing?

Secara umum, jika dimakan dalam jumlah yang berlebihan, semua kacang berbahaya bagi anjing. Walaupun diberikan sebagai makanan ringan, kacang dalam senarai ini boleh memudaratkan teman berkaki empat anda dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

1. Kacang macadamia

Kacang macadamia adalah sejenis kacang yang berasal dari Australia. Kacang macadamia, sama ada panggang atau tidak dimasak, berbahaya bagi anjing. Sekiranya haiwan kesayangan anda memakan kacang macadamia, mereka mungkin mengalami muntah, cirit-birit, demam, gegaran, dan kelemahan anggota badan. Bahkan satu kacang macadamia boleh membahayakan kesihatan anjing anda, jadi jika anda fikir mereka telah memakan kacang ini dan mengalami gejala yang disenaraikan di atas, segera hubungi doktor haiwan anda.

2. Pecan

Pada hari beku dan bersalji, tidak ada yang mengalahkan sepotong pai pecan, tetapi rakan anjing anda harus mengelakkan kacang ini. Pecan mengandungi juglone, racun yang berbahaya bagi anjing dan kuda, selain aflatoxin.

3. Pistachio

Pistachio, seperti badam, tidak boleh dimakan oleh anjing kerana mengandungi aflatoxin, yang boleh membahayakan hati haiwan kesayangan anda. Mereka juga mungkin tersedak dan menyebabkan penyumbatan usus jika tidak terkena cengkerang.

4. Walnut

Walnut tidak boleh dimakan oleh anjing. Anjing tidak boleh diberi kacang hitam, kenari Inggeris, atau kenari Jepun kerana mereka mungkin mengandungi jamur yang dikenali sebagai mikotoksin tremorgenik. Sekiranya haiwan kesayangan anda terkena, mereka mungkin mempunyai gejala seperti muntah, sawan, dan gegaran. Sekiranya anda tidak menghubungi doktor haiwan anda sekali, penyakit haiwan kesayangan anda boleh menjadi mematikan jika tidak dirawat.

5. Gajus

Sekiranya kacang mete tidak dijual dan diberikan dalam jumlah yang sederhana, anjing yang sihat boleh memakannya. Walau bagaimanapun, urushiol, racun yang terdapat dalam kacang mete mentah di cangkangnya, menghasilkan tindak balas kulit alergi yang setanding dengan racun oak dan racun ivy. Walaupun kacang ini secara teorinya sihat untuk anjing anda, kacang ini mengandungi banyak kalium dan boleh menimbulkan masalah kesihatan pada anjing dengan masalah kencing.

6. Hazelnut

Hazelnut selamat untuk dimakan oleh anjing anda pada dasarnya. Mereka harus baik-baik saja selagi mereka mengehadkan diri kepada beberapa kacang hazel yang tidak dilapisi . Walau bagaimanapun, tersumbat dan penyumbatan usus tetap ada kemungkinan. Anjing yang lebih kecil mungkin berlebihan pada kacang ini, sementara anjing yang lebih besar menelannya sepenuhnya tanpa mengunyahnya, menyebabkan mereka terkurung di dalam usus dan menimbulkan komplikasi serius.

Ringkasan:

Sekiranya anjing anda tidak menunjukkan tanda-tanda, anda tidak perlu menghubungi doktor haiwan anda. Pusat Kawalan Racun Haiwan ASPCA dibuka 24 jam sehari, tujuh hari seminggu. Sekiranya doktor haiwan anda tidak tersedia, hubungi pusat panggilan ASPCA. Pistachio, seperti badam, tidak boleh dimakan oleh anjing kerana mengandungi racun yang boleh membahayakan hati haiwan kesayangan anda. Kacang kenari tidak dapat dimakan oleh anjing kerana mikotoksin tremorgenik dan boleh menyebabkan penyumbatan usus jika tidak dilindungi.

Rawatan Kacang Alternatif Anjing

Setelah anda mengetahui jawapannya, anda tahu bahawa anjing anda akan lebih baik sekiranya mereka tidak memakan kacang almond. Sekiranya anjing anda nampaknya tidak mendapat cukup kacang, berikut adalah beberapa makanan manis lain yang mungkin anda tawarkan kepadanya.

 • Kacang tanah boleh menurunkan risiko penyakit jantung pada anjing. Mentega kacang, misalnya, mungkin diberi makan kepada anjing anda secara sederhana jika ia sederhana, tanpa garam, dan tanpa xylitol.

 • Rasa mentega badam juga boleh diberikan sebagai ganjaran, tetapi berhati-hatilah semasa memberi mentega badam.

 • Beri anjing anda susu badam tanpa wangi sekarang dan kemudian. Pastikan susu tidak wangi dan hanya mengandungi air dan badam.

Kami tidak boleh membantu tetapi memberi amaran kepada anda bahawa kacang kaya dengan kalori dan tidak boleh dimasukkan dalam diet harian anda. Kesihatan anjing anda harus berada di bahagian atas senarai keutamaan anda sebagai pemilik anjing. Sebagai alternatif, anda boleh mengeluarkan kacang dari diet mereka dan menggantinya dengan makanan ringan anjing yang disahkan oleh doktor haiwan yang lebih sihat.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

Orang biasanya bertanya soalan berikut tentang anjing:

1. Bolehkah anjing dibunuh oleh badam tunggal?

Walaupun pada seekor anjing kecil, satu kacang pasti cukup. Pada anjing, makan kacang seperti ini boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, ketidakselesaan perut , atau kekejangan. Badam mengandung sejumlah kecil sianida, tetapi haiwan itu harus memakan sebilangan besar dari mereka untuk terjejas.

2. Berapa biji badam yang diperlukan untuk membunuh anjing?

Untuk membunuh seseorang, hanya diperlukan 7 hingga 10 biji badam mentah . Walaupun memanggang atau mendidih menghilangkan racun dan menjadikannya selamat untuk digunakan, ia tetap haram untuk dijual di Amerika Syarikat. Kedua-dua kacang ini sangat baik untuk manusia sama sekali beracun untuk anjing.

3. Adakah anjing selamat memakan badam yang dihancurkan?

Badam tidak beracun, tetapi sukar dicerna dan boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, kerengsaan usus gastrik, atau penyumbatan perut pada anjing anda. Badam kaya dengan lemak dan boleh menyebabkan ketidakselesaan perut dan pankreatitis pada anjing anda.

4. Kacang mana yang berbahaya bagi anjing?

Maklum, pemilik haiwan peliharaan ingin tahu kacang mana yang berbahaya untuk dimakan oleh haiwan kesayangan mereka. Ini adalah perkara yang baik kerana banyak kacang yang popular, seperti badam, kacang hazel, pistachio, kacang macadamia, dan pecan, mungkin berbahaya bagi anjing.

5. Adakah anjing boleh memakan pisang?

Pisang selamat untuk dimakan oleh anjing. Pisang adalah makanan rendah kalori untuk anjing apabila digunakan secara sederhana. Kalium, vitamin, biotin, serat, dan tembaga semuanya terdapat di dalamnya. Pisang adalah kolesterol dan garam yang baik, tetapi kerana kandungan gula yang tinggi, mereka hanya boleh diberikan sebagai makanan ringan kepada anjing anda.

6. Makanan apa yang berbahaya bagi anjing?

Makanan seterusnya mungkin berbahaya bagi haiwan kesayangan anda: Minuman beralkohol.

 • Biji epal .

 • Lubang aprikot.

 • Alpukat.

 • Lubang ceri.

 • Gula-gula (terutamanya coklat

 • Kopi

 • Bawang putih.

7. Buah apa yang berbahaya bagi anjing?

Buah. Jauhkan: Ceri beracun untuk kucing dan anjing, sementara anggur dan kismis boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Buah sitrus, termasuk lemon , limau, sitrus, dan kesemek, boleh menyebabkan sakit perut.

8. Bolehkah anjing minum susu?

Susu adalah makanan yang tidak berbahaya dalam jumlah yang sederhana . Beberapa sudu susu yang dipasteurisasi atau susu kambing secara jarang boleh menjadi rawatan yang menyenangkan bagi anjing anda tanpa kesan buruk daripada berlebihan. Terlalu banyak lemak boleh menyebabkan masalah kesihatan, dan pankreatitis dalam diet anjing anda adalah masalah yang teruk.

9. Apakah perlakuan yang membahayakan anjing?

Jauhkan dari anggur , zaitun, bawang, gula-gula, dan apa sahaja dengan kafein. Ini mungkin membahayakan anjing. Makanan tambahan yang berfungsi dengan baik sebagai rawatan anjing rendah kalori termasuk popcorn yang lapang tanpa garam atau mentega dan kek beras lurus yang dibahagikan kepada kepingan kecil.

10. Adakah beras sihat setiap hari untuk anjing?

Sama seperti manusia, pengambilan karbohidrat terlalu banyak dapat meningkatkan berat badan anjing. Kerana makanan anjing yang dihasilkan secara komersial merangkumi karbohidrat, pastikan anjing anda tidak berlebihan makanan berkarbohidrat tinggi, termasuk nasi. Selagi dia mempunyai berat badan yang baik, menambahkan nasi ke makanan anjing anda adalah baik-baik saja.

Kesimpulan:

Walaupun kacang almond memberikan sejumlah besar kalori untuk manusia, makanan ringan protein yang mengandungi empat kaki sahabat kita mungkin menjadi bahaya besar, dari gangguan usus hingga penyakit seperti pankreatitis. Oleh kerana mereka kaya akan lemak dan sering mengandungi bahan kimia tambahan yang tidak begitu sihat seperti garam, n Oleh kerana anjing tidak mengunyah makanan mereka dengan betul, menelan sekumpulan kacang boleh menjadi bahaya yang mengejutkan. Badam juga boleh dimasukkan ke dalam perut anjing atau usus, mengakibatkan penyumbatan. Walaupun anjing perlumbaan sederhana atau besar mungkin memakan satu atau dua ekor badam, perlumbaan kecil atau mainan yang memakan badam berisiko lebih besar tersumbat. Haiwan peliharaan kita biasanya harus mengelakkan kacang.

Anjing tidak boleh makan badam
Jumlah susu badam yang sederhana adalah anjing yang selamat

Bolehkah anjing makan badam? Jawapannya adalah tidak. Walaupun mereka tidak berbahaya seperti kacang, itu adalah salah satu makanan yang tidak dapat dicerna oleh pasangan anjing seperti orang.

Bagaimana jika anjing anda makan badam?

Cara melakukannya bergantung pada ukuran anjing dan jumlah dan jenis badam yang dimakan. Sekiranya anda fikir anjing anda hanya makan beberapa biji badam dan nampaknya tidak ada penyumbatan esofagus, awas cirit-birit atau muntah selama 12 jam.

Sekiranya anjing anda telah memakan sebungkus besar badam, terutama kacang almond yang lebih kecil, segera bawa ke doktor haiwan anda, kerana mungkin memerlukan cairan intravena untuk dehidrasi dan ubat untuk menghilangkan rasa sakit.

Adakah semua kacang dan mentega kacang berbahaya untuk anjing?

Anda mungkin tertanya-tanya, "Anjing saya suka mentega kacang. Saya memberinya mentega kacang. Adakah kacang itu pecah? Tidak semestinya, kerana kacang bukan kacang, tetapi kacang. Walau bagaimanapun, untuk alasan yang sama, yang terbaik adalah tidak memberi makan anjing kacang individu anda, hanya kerana anda tidak harus memberi mereka makan lain-lain jenis kacang Ringkasan.:

Xylitol adalah pemanis buatan yang terdapat dalam pelbagai jenama mentega kacang, yang boleh menyebabkan masalah serius pada anjing, seperti hipoglikemia, penyakit hati, dan gangguan pendarahan. (Contohnya di lubang anda) Pastikan tiada bahan xylitol dalam bahan. Berita baiknya ialah mentega kacang dan mentega badam mudah dibuat di rumah. Sekiranya anda menggunakan kacang atau badam mentah organik, tanpa garam, dan tanpa garam untuk membuat mentega kacang (seperti yang saya lakukan), anda boleh berkongsi sedikit dengan anjing anda, tetapi ingat bahawa mentega kacang adalah lazat dan berkhasiat .

Kalori masih tinggi: Satu sudu mengandungi 98 kalori dan kalori, baik untuk kita dan anjing kita.

Makanan yang boleh membawa maut kepada anjing:

Sebilangan makanan yang tidak berbahaya bagi orang boleh membahayakan anjing.

Oleh kerana metabolisme anjing berbeza dengan manusia, memberi makan makanan manusia sangat berbahaya bagi kesihatan, dan dalam beberapa kes bahkan boleh membawa maut.

1. Alpukat:

Alpukat termasuk racun yang disebut persin. Perin benar-benar selamat untuk manusia, tetapi boleh menjadi sangat toksik kepada anjing. Ia terdapat di dalam buah, tulang, daun, dan kulit alpukat , jadi jangan memberi makan anjing anda bahagian tanaman ini.

Apabila anjing memakannya, cecair akan terkumpul di paru-paru dan dada anjing. Ini boleh menyusahkan pernafasan, menyebabkan hipoksia dan bahkan kematian.

Cecair juga dapat terkumpul di jantung, pankreas, dan perut, menyebabkan komplikasi maut yang lain. Biji alpukat juga boleh ditelan secara tidak sengaja, menyebabkan tersedak atau tersumbat saluran pencernaan.

2. Xylitol:

Xylitol dapat berupa alkohol gula yang biasa digunakan dalam gula-gula, perubahan gusi, gigi palsu, dan makanan panggang. Selamat untuk dimakan manusia, bagaimanapun, boleh membawa maut kepada anjing.

Pengambilan makanan yang mengandungi xylitol akan menyebabkan glukosa anjing anda turun secara tiba-tiba dan ketara.

Gejala utama biasanya kelihatan pada selang setengah jam pengambilan dan mewujudkan muntah, kelemahan, kemurungan , gangguan pergerakan, koma, dan sawan. Lama kelamaan, xylitol boleh menyebabkan kecederaan dan kematian pada hati.

3. Kopi, teh, dan kafein alternatif:

Alkaloid tentu saja terdapat dalam kopi, teh, koko , dan guarana (tumbuhan dari Amerika Selatan). ia juga biasanya tambahan untuk minuman ringan dan ubat-ubatan. alkaloid akan meningkatkan nadi dan merangsang sistem saraf anjing.

Anjing mungkin mengalami kegelisahan, kehausan berlebihan, kawalan pundi kencing yang lemah, muntah, dan kelonggaran usus selama 2 hingga empat jam ketika minum kafein. setelah anjing mengambil kafein dalam jumlah yang berlebihan, mereka akan mengalami degupan jantung yang tidak teratur atau kegagalan organ pernafasan, akhirnya mengakibatkan kematian.

Terdapat banyak laporan kematian anjing kerana overdosis alkaloid. Dos kafein bawah yang dikhabarkan mati adalah jumlah yang lebih kecil daripada 2.2 mg per paun berat (1 mg per kilo berat badan). Secawan sesekali atau teh mengandungi rata-rata empat puluh hingga seratus lima puluh mg kafein, oleh itu hanya beberapa seteguk mulut sering membawa maut kepada anjing.

4. Anggur dan kismis:

Anggur dan kismis sangat beracun kepada anjing.

Mereka menyebabkan kegagalan buah pinggang yang cepat yang akhirnya boleh membawa maut.

Toksin dalam anggur masih belum diketahui, tetapi jumlah yang sedikit pun boleh membuat anjing anda sakit. Ketoksikan berbeza dari anjing ke anjing, tetapi kajian terhadap 180 laporan mendapati bahawa beberapa anjing mati setelah memakan segenggam kismis. Oleh itu, penggunaan sejumlah wang harus diberi perhatian serius.

Penting untuk diperhatikan bahawa memakan anggur mentah dan kismis atau menggunakannya sebagai bahan dalam makanan yang dipanggang seperti biskut, kek, dan makanan ringan boleh menyebabkan keracunan. Perhatikan gejala seperti muntah, cirit-birit , keletihan, dan kemurungan. Tanda-tanda kegagalan buah pinggang kemudian mungkin muncul, seperti dahaga yang berlebihan dan penurunan pengeluaran air kencing.

5. Alkohol dan adunan ragi:

Alkohol terdapat dalam sejenis makanan, serta minuman beralkohol, minyak wangi, ubat kumur, cat, pernis, dan banyak produk pembersih. walaupun minum secara tidak sengaja adalah selamat untuk manusia, anjing tidak akan bertoleransi walaupun sedikit alkohol. Gejala kadang-kadang kelihatan pada selang satu jam pengambilan dan merangkumi keletihan , kemurungan, koordinasi otot yang lemah, suhu badan rendah, sesak nafas, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya anjing minum alkohol dalam jumlah yang berlebihan, ia boleh menyebabkan kegagalan organ pernafasan, sawan, koma, dan juga kematian. Baru-baru ini, dilaporkan bahawa dos alkohol seratus pc yang tidak sihat (atau dua ratus unsur per seribu) untuk anjing adalah kira-kira 0,59 ons per paun berat (8 mililiter per kilogram) dan boleh mati pada selang 12-24 jam setelah dimakan.

Alkoholisme pada anjing kadang-kadang berlaku selepas minum minuman beralkohol secara tidak sengaja; namun, dalam satu kes, seekor anjing mati kerana alkoholisme setelah mengambil banyak epal busuk. tambahan pula harga untuk mendengar jika anjing itu mengunyah adunan ragi mentah, kerana setelah sel-sel ragi ditapai, ia ternyata alkohol, yang dapat meningkatkan kandungan alkohol darah anjing dan akhirnya menyebabkan keracunan alkohol. Dan kematian.

Ringkasan:

Selain itu, benjolan terkumpul di dalam perut anjing dan akan menghasilkan gas yang teruk, yang memberi tekanan pada organ yang merangkumi dan menyusahkan anjing untuk bernafas. sangat penting untuk tidak memberi makan adonan ragi mentah atau alkohol kepada anjing anda. Minuman beralkohol tidak boleh dibiarkan tanpa pengawasan, dan juga doh tidak boleh dihancurkan.

Soalan Lazim:

S1: Adakah badam boleh membahayakan anjing saya?

J: Walaupun badam tidak toksik kepada anjing, ia tidak digalakkan. Sistem anjing tidak dirancang untuk menangani kacang, dan boleh menyebabkan gangguan pencernaan, kegemukan, dan pankreatitis.

S2: Adakah benih beracun untuk anjing?

J: Tidak semua kacang beracun untuk anjing, tetapi hampir semua kacang tinggi lemak. Memberi makan kacang masin anjing anda juga boleh menyebabkan penahan air dan komplikasi lain, dan beberapa kacang, seperti badam, boleh menyebabkan tersedak. Sebilangan kacang, seperti macadamia, sangat toksik kepada anjing.

S3: Bolehkah anjing memakan badam dan kacang mete?

J: Badam selamat untuk anjing, tetapi sukar dikunyah dan boleh menyebabkan masalah pencernaan atau kerosakan usus, terutama pada anjing kecil. Periksa ramuan untuk memastikan ia bebas daripada xylitol.

S4: Apa yang harus saya lakukan sekiranya anjing saya makan badam?

J: Sekiranya anjing anda makan satu atau dua biji badam, jangan panik, sebaliknya awasi dia dengan teliti untuk tanda-tanda ketidakselesaan atau halangan usus. Sekiranya anjing anda makan lebih daripada beberapa biji badam, hubungi doktor haiwan atau perkhidmatan kecemasan tempatan anda untuk mendapatkan nasihat profesional.

S5: Adakah susu badam baik untuk anjing?

J: Jumlah susu badam yang sederhana selamat untuk anjing anda, walaupun tinggi kalori dan tidak disyorkan untuk dimakan secara berkala. Periksa ramuan untuk memastikan ia bebas daripada xylitol.

Kesimpulan:

Biji bunga matahari, chia, dan rami adalah makanan sihat untuk haiwan kesayangan anda, tetapi banyak kacang harus dimakan secara sederhana atau tidak sama sekali. Epal, kulit, dan biji boleh membahayakan, dan alpukat, ceri, dan buah-buahan lain beracun untuk anjing. Tuna tidak beracun kepada anjing dan tidak menyebabkan keracunan merkuri dalam jumlah kecil. Sekiranya anda mempunyai anjing dan kucing, pastikan anak anjing anda tidak memakan makanan kucing, kerana makanan kucing basah sering mengandungi tuna. Mereka juga rentan terhadap keracunan merkuri, jadi pertimbangkan untuk memilih makanan kucing yang dibuat dari ikan lain.

Baca Juga:

Bolehkah Anjing Makan Badam? Tidak, anjing tidak boleh makan badam kerana badam adalah toksik bagi anjing. Walaupun kacang kurang beracun daripada banyak makanan lain, kacang sukar dicerna. Ini adalah keinginan anjing yang membuatnya jadi kita suka apa sahaja yang kita makan sekiranya kebetulan mengandungi selada atau kacang. Walaupun benar anak anjing kita tidak dapat makan semua yang kita makan, kacang-kacangan tertentu boleh menjadi toksik bagi mereka.

Apa itu Badam?

Badam mungkin sejenis biji yang boleh dimakan yang berasal dari pokok yang sama namanya. Benih ini dihubungkan dengan plum, pic, dan ceri, dan mereka juga boleh diberi makan kepada anjing. Almond tinggi lemak, serat, protein, vitamin, dan mineral yang sihat , menjadikannya makanan kesejahteraan yang kuat.

Badam tinggi lemak tak jenuh padat dan mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Setelah anda memberi badam anjing anda dan mengehadkan ukuran hidangan kepada 1-2 biji badam, berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang mungkin dia dapat dari tambahan makanan ini.

Terlepas dari jenis makanan yang anda berikan kepada anjing anda, anda mesti selalu memastikan makanan itu selamat dimakan. Terdapat beberapa makanan yang mematikan bagi anjing, dan alahan terhadap makanan ini menyebabkan beberapa reaksi yang paling melampau. Anda, sebagai pemilik haiwan peliharaan, mempunyai tanggungjawab untuk memastikan anda tidak memberinya makanan yang berpotensi membahayakan.

Walaupun almond tradisional umumnya bebas daripada bahan kimia , masih penting untuk menyelidiki senarai ramuan untuk memastikan bahawa bahan tambahan tidak termasuk (seperti perasa).

Kesan Badam pada Anjing

Walaupun badam boleh bermanfaat bagi orang, mereka juga boleh menimbulkan masalah kepada anjing ketika mereka memakan badam.

:dog2: 1 - Badam boleh dimasukkan ke saluran pencernaan anjing atau bahkan perutnya, menyebabkan penyumbatan. Terlepas, kucing disalurkan dengan air liur. Menggunakan badam penuh boleh menyebabkan masalah saluran angin atau esofagus yang ketara. Ketika datang ke baka kecil atau mainan, produk ini sangat asli.

:dog2: 2 - Penghalang untuk gigi palsu anjing, kacang almond jarang dikunyah. Oleh kerana sebahagian besar giginya adalah untuk mengunyah dan tidak menghancurkan, mulut anjing kita tidak sesuai untuk mengisar makanan. "Oh, nampaknya ada anjing di sini yang memakan keseluruhan makanan mereka." Bagaimanapun tidak menjadi masalah.

:dog2: 3 - Terdapat beberapa masalah pencernaan yang mesti dipertimbangkan ketika bertanya tentang kemungkinan anjing memakan almond. Satu perkara yang pasti; tidak kira jumlah badam dalam makanannya, sistem pencernaannya akan berlebihan. Pada anak anjing dan baka mainan, risiko penyumbatan usus cukup tinggi.

:dog2: 4 - Menurut sains, kandungan fosfor almond yang tinggi menyumbang kepada pembentukan batu ginjal dan pundi kencing pada anjing. Pecahnya pada pundi kencing mungkin terjadi jika penyumbatan tidak dikeluarkan, yang berpotensi mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

:dog2: 5 - Seorang doktor haiwan menerangkan bahawa, kerana genetik, dachshunds, beagles, bulldog, dan pugs cenderung kepada batu pundi kencing. Membeli sebilangan kecil badam membawa anjing anda ke dalam pecahannya. Peluang mencari darah di faece anjing meningkat.

:dog2: 6 - Langkah yang paling penting adalah mencari punca masalah dan mengatasinya dengan segera. Anda mungkin menderita masalah gigi yang menyebabkan anjing anda sakit ketika memakan badam yang telah dirawat dengan antibiotik atau rawatan simptomatik.

:dog2: 7 - Makan makanan ringan dan anjing yang dikurangkan akan memberi anjing anda semua lemak dan vitamin yang mereka perlukan. Meningkatkan bahaya kesukaran jantung, diabetes, dan ketidakselesaan sendi pada usia tua adalah perkara mudah termasuk memasukkan sejumlah besar kacang dalam makanan.

Khasiat Badam pada Anjing

:one: 2 hingga 3 biji boleh diberi makan kepada anjing, tidak lebih. Almond, secara keseluruhan, adalah normal dan tidak dihiasi. Garam dan perasa berbahaya bagi anjing, jadi elakkan alternatif ini.

:two: Sebagai tambahan kepada sifat antioksidan yang sangat baik, badam kaya dengan vitamin B2. Terdapat pelbagai cara yang bermanfaat bagi tubuh anjing. Vitamin B2 (riboflavin) membantu pembentukan sel darah merah pada anjing, serta membantu pertumbuhan tulang, gigi, dan kuku.

:three: Badam tidak hanya dikemas dengan antioksidan, tetapi juga mengandung antioksidan lain yang dikenal sebagai Vitamin E, yang telah terbukti dapat membantu melawan penyakit jantung dan barah. Vitamin E yang termasuk dalam badam melindungi jantung, membantu mencegah banyak anjing menderita pelbagai bentuk penyakit jantung.

Vitamin ini juga telah digunakan untuk mengawal tekanan darah seseorang .

:four: Oleh kerana kalium badam memainkan peranan penting dalam pertumbuhan otot, ia berfungsi sebagai sumber protein dan bantuan dalam membina otot. Untuk menyelesaikan mutt, anda juga mesti menyediakan kalium dalam makanan mereka.

:five: Badam mengandungi jumlah kalium yang sangat kecil, yang membantu mengekalkan kapasiti saluran darah sambil memberikan pengganti yang diperlukan untuk elektrolit yang berpindah di dalam tubuh anjing.

:six: Magnesium dalam badam sangat penting untuk meningkatkan pertumbuhan tulang dan mempromosikan sintesis protein dalam tubuh anjing. juga dikenali kerana menyokong asimilasi semua vitamin dan mineral yang lebih baik. Magnesium memainkan peranan penting dalam perkembangan tekanan darah dan tulang.

Ringkasan

Tidak semua anjing boleh mengambil mentega badam, dan mesti diberi jumlah yang tidak diubah. Tetapi walaupun mentega badam dihasilkan dari kacang almond langsung dari kacang, ia mungkin mengganggu sistem pencernaan anjing anda. Mentega badam tidak memberikan apa-apa faedah untuk memberikannya kepada anjing anda, oleh itu lebih baik menjauhinya.

Soalan Lazim

Orang bertanya banyak soalan mengenai anjing boleh makan badam? . Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Sebilangan kecil badam sudah cukup untuk membunuh seekor anjing kecil?

Tidak diketahui berapa banyak kacang almond yang diperlukan untuk membunuh seekor anjing. Dalam penyelidikan kami, kami mendapati bahawa hanya memerlukan tujuh hingga sepuluh biji badam yang belum diproses untuk membunuhnya. Walaupun racun hancur semasa proses memasak, cendawan ini tidak tersedia untuk dijual di AS. Sejumlah kacang tidak sesuai untuk orang, tetapi beracun untuk anjing.

:two: Bolehkah saya memberi makan badam anak anjing saya?

Tetapi seperti dengan pistachio, doktor haiwan tidak menganjurkan menjauhkan anjing anda dari badam atau memberi mereka makanan dan makanan anjing biasa, walaupun kacang itu beracun bagi kebanyakan anjing. Secara amnya, kacang almond dianggap kurang berisiko daripada kacang pecan, walnut, atau kacang macadamia, yang semuanya mesti dielakkan.

:three: Adakah keju menimbulkan masalah kepada anjing?

Sebenarnya, walaupun keju selamat untuk ditawarkan kepada anjing anda, anda perlu ingat beberapa perkara. Selain kandungan lemak, keju juga mengandung kalori yang tinggi, yang dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan dan, jika anda memberi makan anjing anda dengan kerap, perkembangan kegemukan.

Walaupun risiko pankreatitis mungkin kecil, ada kemungkinan ia berkembang menjadi penyakit yang lebih serius, seperti kegagalan buah pinggang pada anjing.

:four: Bolehkah tuna dimakan oleh anjing?

Sebenarnya, tidak ada risiko bagi anjing daripada memakan tuna. Kuantiti tuna yang sangat beracun tidak akan meracuni anjing anda, kerana ia tidak mengandungi merkuri. Sekiranya anda memiliki anjing dan kucing, pastikan anak anjing anda tidak memakan makanan kucing. Makanan kucing basah biasanya mengandungi tuna, dan tuna dalam makanan kucing boleh menyebabkan sakit perut . Jenis ikan lain harus digunakan untuk mengurangkan risiko keracunan kucing anda dengan merkuri.

:five: Bolehkah nasi diberi makan kepada anjing setiap hari?

Adakah jumlah nasi yang sesuai untuk anjing saya dibenarkan? Anda harus mulakan dengan menyediakan makanan baru yang lebih kecil kepada anjing anda. Bagi anjing yang suka makan nasi yang dimasak, tidak apa-apa memberi makan sekali sehari selagi mereka mempunyai protein, lemak, kalsium, asid lemak penting, dan karbohidrat yang mencukupi.

Kesimpulannya

Badam sesuai untuk dimakan oleh manusia, tetapi ia bukan makanan anjing terbaik kerana nilai kalori dan pemakanannya. Struktur dalamannya adalah sesuatu yang dimiliki oleh anjing-anjing, dan tuntutan kesihatan tertentu mereka diperlukan untuk keberadaan mereka yang sihat. Badam tidak beracun, tetapi kambing tidak dapat memetabolisme mereka secepat yang kita dapat.

Untuk mengetahui sama ada anak anjing boleh makan badam , cubalah! Pada hakikatnya, panjang dan pendeknya adalah: Tidak. Walaupun anjing anda mungkin mempunyai banyak potongan pada masa lalu dan merasa hebat, anda harus membuang beg badam yang anda ada.

artikel berkaitan

Bolehkah Anjing Makan Badam? Tidak, Anjing tidak boleh makan badam. Anjing mengalami kesukaran untuk mencerna makanan ini kerana ia tidak beracun seperti kacang tertentu.

Bolehkah anjing makan badam

Bolehkah Anjing Makan Badam?

Sekiranya anjing anda telah memakan satu atau dua biji badam pada masa lalu dan merasa OK, maka jawapannya adalah tidak. Walaupun badam tidak beracun untuk anjing, sistem pencernaannya tidak dirancang untuk menanganinya dengan berkesan dan mereka boleh. Sekiranya mereka masin atau dibumbui, mereka berpotensi menjadi bahaya tersedak bagi anjing anda.

Dari segi sumber protein anjing, badam bukanlah satu-satunya pilihan. Kacang ini hanya boleh dimakan oleh manusia di rumah anda. Seperti biasa, berjumpa dengan doktor haiwan anda sebelum memberi makanan kepada anjing anda.

Adakah Badam Buruk untuk Anjing?

Walaupun badam tidak berbahaya bagi anjing , mereka kadang-kadang membawa acuan yang disebut acuan Aspergillus, yang merangkumi racun Aflatoxin. Kerana taring sangat rentan terhadap ubat ini, ia boleh menyebabkan keracunan pada anjing anda.

Sebilangan besar badam mempunyai garam dan rasa lain, yang mungkin berbahaya bagi anjing. Pengekalan air, yang sangat berbahaya bagi anjing dengan masalah jantung , boleh disebabkan oleh terlalu banyak garam. Keracunan garam boleh berlaku jika dimakan dalam jumlah yang banyak. Rempah dan rasa mungkin menarik bagi anjing, tetapi banyak daripadanya boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Terdapat pelbagai risiko walaupun anda menawarkan anjing anda kacang tulen, tanpa acuan tanpa rasa atau garam tambahan. Fosforus banyak terdapat dalam badam, yang dapat meningkatkan risiko batu pundi kencing. Kandungan lemak tinggi boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal dalam jangka pendek, serta penyakit jangka panjang seperti obesiti dan pankreatitis.

Sistem pencernaan anjing berjuang untuk menangani protein dalam badam, mengakibatkan penyumbatan gastrousus. Kacang kecil dan keras juga bahaya tersedak, terutama untuk anjing kecil atau anjing yang tidak mengunyah dengan baik sebelum menelan.

Ringkasan:

Badam, seperti hampir semua makanan lain, boleh menyebabkan reaksi alergi pada anjing. Anafilaksis, keadaan yang berpotensi mematikan, boleh timbul dalam keadaan yang tidak biasa. Reaksi alergi mungkin dikenal dengan bersin, batuk, bengkak, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas. Hubungi doktor haiwan anda secara lurus sekali.

Kacang: Anjing Boleh Dibawa Kacang: Anjing Tidak Boleh Diambil
Kacang Brazil
Kacang pain
Kacang macadamia
Kekacang Pecan
Kacang tanah Pistachio
Walnut
Kacang Tunai
Hazelnut
Badam

Apa yang Boleh Anda Lakukan Sekiranya Anjing Anda Mengonsumsi Badam?

Selagi anjing anda tidak alah, beberapa biji badam tidak akan membahayakannya. Sekiranya anjing anda berjaya menelan badam, awasi tanda-tanda tersedak .

Cari tanda-tanda penyumbatan gastrointestinal, seperti muntah, cirit-birit , atau gangguan sistem pencernaan yang lain, dan hubungi doktor haiwan anda jika anda menyedarinya. Sekiranya anjing anda kelihatan baik beberapa jam selepas memakan kacang itu, mungkin tidak ada yang perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika anjing anda berjaya mencuri sebilangan besar badam, anda harus segera menghubungi doktor haiwan atau kawalan racun anda.

Selalunya, jika anda memanggil dalam masa 30 minit anjing anda memakan kacang , mereka akan memberi anda arahan bagaimana membuat anjing anda muntah. Sekiranya masa berlalu, anda mungkin perlu membawa anjing anda ke doktor haiwan kecemasan.

Cecair intravena, rawatan sokongan untuk mencegah kerosakan hati , ubat untuk melegakan gejala termasuk muntah dan cirit-birit, atau rawatan pankreatitis mungkin diberikan kepada anjing anda.

Amond tidak baik untuk anjing

Bolehkah Anjing Mempunyai Susu Almond?

Mereka mungkin dapat memperolehnya. Susu almond secara sederhana selamat untuk anjing anda. Walau bagaimanapun, berat kalori dan tidak boleh diminum secara berkala. Pastikan ia tidak termasuk xylitol dengan melihat ramuannya.

Bahan ini beracun untuk anjing, dan bahkan sejumlah kecil dapat menyebabkan hipoglikemia (gula darah rendah), kegagalan hati, dan kematian dalam beberapa keadaan. Sekiranya anjing anda telah menggunakan susu badam yang mengandungi xylitol, perhatikan tanda-tanda berikut:

 • Muntah

 • Kelesuan

 • Kejang

 • Kelemahan

Bolehkah Anjing Mempunyai Kacang?

Walaupun tidak semua kacang berbahaya kepada anjing, tetapi hampir semua lemaknya berat. Masalah kegemukan dan pankreas pada anjing mungkin timbul akibat ini. Memberi makan kacang masin anjing anda boleh menyebabkan pengekalan air dan masalah lain, dan beberapa kacang, seperti badam, boleh menyebabkan tersedak.

Tambahan pula, jenis kacang tertentu, seperti kacang macadamia, sangat berbahaya bagi anjing. Kacang tanah, yang secara teknikalnya tergolong dalam keluarga kekacang, tidak apa-apa untuk anjing dalam jumlah yang sederhana jika tidak bergaris dan tidak berpengalaman.

Dalam jumlah sederhana, kacang mete juga dikatakan aman, tetapi kacang mete dan kacang tanah terlalu banyak lemak untuk digunakan sebagai makanan ringan biasa. Ini menunjukkan bahawa walaupun anjing anda mungkin akan baik-baik saja jika dia mengambil beberapa kacang atau kacang mete dari lantai, memberi makan kacang anjing anda setiap hari bukanlah idea yang bijak.

Sekiranya anjing anda memakan sebotol kacang besar, hubungi doktor haiwan anda sekali kerana ia boleh menyebabkan masalah pankreas.

Kacang adalah salah satu makanan ringan kegemaran kami. Kacang-kacangan mengandung protein dan lemak baik, dan ini merupakan unsur penting dalam diet kita. Ini tidak berlaku dengan anjing. Sebilangan besar kacang buruk untuk anjing, dan ada juga yang mematikan.

Ringkasan:

Walaupun tidak semua kacang-kacangan beracun untuk anjing, ada banyak makanan lain yang jauh lebih baik untuk mereka. Daripada kacang-kacangan, pertimbangkan untuk memberi makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang selamat untuk anjing anda atau makanan anjing yang diluluskan oleh doktor haiwan. Anjing anda mungkin mempunyai kecanduan kacang, tetapi belajar mengatakan tidak kepada kacang akan membantunya mengelakkan masalah kesihatan dalam jangka masa panjang.

Bolehkah Anjing Mempunyai Mete?

Kacang mete umumnya selamat untuk diberi makan kepada anjing. Kacang mete, tidak seperti kacang macadamia, tidak beracun kepada anjing. Sekiranya anda berfikir untuk memberi kacang kepada anjing anda, ada beberapa perkara yang perlu diingat.

Walaupun kacang mete tidak beracun untuk anjing, ada beberapa risiko yang terlibat dengan memberi mereka kacang-kacangan yang indah ini.

Kacang mete adalah makanan ringan kaya protein. Ini boleh menyebabkan masalah pada anjing, terutamanya jika mereka banyak mendapat gajus. Pankreatitis, penyakit yang berpotensi mengancam nyawa yang memerlukan perhatian doktor haiwan segera, boleh disebabkan oleh diet tinggi lemak.

Obesiti diperburuk oleh diet berlemak. Memberi makan makanan anjing anda seperti kacang mete secara berkala meningkatkan risiko kenaikan berat badan dan mendapat penyakit yang berkaitan dengan obesiti seperti diabetes atau masalah sendi.

Badam bukan anjing yang selamat

Bahaya Badam untuk Anjing

Berikut adalah beberapa bahaya yang berpotensi dikaitkan dengan anjing anda mengunyah badam.

 • Kerana anjing tidak mengunyah makanan mereka seperti yang dilakukan orang, jika mereka menelan kacang almond secara keseluruhan, ia boleh menyebabkan penyumbatan esofagus, perut, atau bahkan lubang angin yang mengancam nyawa pada anjing keturunan kecil, menurut Goldstein.

 • Potensi Gangguan Gastrointestinal yang teruk: "Badam berlemak berat dan boleh mencetuskan pankreatitis pada beberapa anjing," tambah Perez.

 • Muntah, cirit-birit, kehilangan selera makan, dan keletihan adalah semua gejala pankreatitis.

 • Pankreatitis boleh menyebabkan gangguan pencernaan sederhana atau mungkin menjadi keadaan yang mengancam nyawa.

 • Pankreatitis harus didiagnosis secara menyeluruh dan dirawat secara agresif oleh doktor haiwan anda jika disyaki.

 • Pengekalan Air: "Badam, seperti kacang bungkus, kadang-kadang sangat masin, dan pengambilan garam ini dapat meningkatkan peningkatan pengekalan air pada anjing, yang sangat bermasalah pada anjing dengan penyakit jantung," kata Perez.

 • Dan, menurut Goldstein, anjing menghargai rasa badam, terutama jika ia dibumbui.

 • "Jalapeno, BBQ, asap, atau asin biasanya menjadi kegemaran mereka," katanya, sambil menambah bahawa jika diberi peluang, mereka akan memakannya.

 • Namun, adalah tanggungjawab pemilik haiwan peliharaan untuk memastikan bahawa mereka tidak melakukannya. "

Soalan Lazim

1. Adakah mungkin sebiji badam boleh dibunuh?

Malah seekor anjing kecil mesti baik dengan sebiji badam. Taring boleh mengalami muntah, cirit-birit, sakit perut, atau kekejangan jika mereka memakan kacang jenis ini. Badam memang mengandungi sejumlah kecil sianida, tetapi seekor anjing harus memakan sebilangan besar dari mereka untuk terjejas.

2. Anjing boleh dicederakan oleh badam ketika datang ke anjing, bolehkah mereka?

Ya dan tidak. Anjing tidak boleh makan kacang almond, walaupun pada masa lalu mereka makan. Badam tidak mungkin berbahaya bagi anjing, tetapi sistem pencernaannya tidak menanganinya dengan baik dan boleh menyebabkan halangan.

3. Berapa biji badam yang diperlukan untuk membunuh anjing?

An only seven to ten raw, uncooked bitter almonds are enough to The poison is destroyed by baking or boiling, making them safe to use, but they're still illegal to sell in the United States. For example, certain nuts that are perfectly safe for people are deadly to dogs.

4. When it comes to nuts, which ones are dangerous?

There is no doubt that pet owners want to know which nuts are harmful to their dogs to ingest In addition to almonds, walnuts, macadamia, pecan , and pistachios, several regularly eaten nuts can be dangerous to dogs.

5. What should I do if my dog consumes almonds?

Don't be alarmed if your dog eats one or two almonds. Instead, keep a close eye on him for signs of indigestion or obstruction. If your dog eats more than a few nuts, seek professional help from your veterinarian or a local emergency veterinarian.

6. Is almond milk safe for dogs to drink?

Almond milk is prepared from almonds that have been processed and are suitable for pets in moderation. Soy is also safe and is used as a protein component in many pet meals. Soy, on the other hand, is one of the most common dietary allergies in dogs.

7. If my dog ate a nut, what should I do?

If your dog eats a large jar of nuts, contact your veterinarian right once because it could cause pancreatic problems.

8. Is it safe for dogs to eat peanut butter?

Berita baiknya ialah anda boleh memberikan mentega kacang anjing anda sebagai hadiah. Pelakunya adalah Xylitol, pengganti gula yang biasanya terdapat dalam produk rendah gula atau bebas gula. If the peanut butter you give your dog does not include Xylitol, it is safe for him to eat.

9. Is it possible for dogs to eat cheese?

Yes, dogs can consume cheese. Especially for pups, cheese is a terrific training tool. While some dogs can eat cheese, and the majority of dogs do, many dogs are sensitive to it. Even if your dog can make cheese , it's probably preferable to feed it in moderation.

10. Is it safe for animals to consume raw almonds?

Ya, betul. Almonds are a good source of nutrition for both humans and animals, but they should be used in moderation.

Kesimpulannya

Nuts aren't the finest choice for your four-legged best buddy in the end However, chronic intake of nuts can lead to canine obesity and significant health concerns like pancreatitis, even if not all nuts are harmful. Keep an eye on your dogs' behavior if they manage to take a few nuts from your cache. As a precaution, call a veterinarian if your dog ate any of the prohibited nuts.

Bolehkah anjing makan badam? No, dogs can't eat almonds. Almonds aren't toxic, but they are among those foods that canine companions can't digest as simply as individuals. There are many alternatives to almonds for dogs like peanuts, peanut butter, etc.

:arrow_right: Are almonds toxic to dogs?

Whereas almonds aren't toxic to dogs, says Goldstein, they'll cause potential health issues for dogs and maybe be avoided.

:arrow_right: What to try and do if your dog grubs almond?

Pets of various sizes could react utterly otherwise to identical quantities of haywire eaten. If your dog consumes a few almonds and isn't presenting any signs of choking or obstruction, there's very little cause for concern.

However, “If you think that your pet simply ate that five-pound bag of almonds that you simply left by the lounge, the foremost effective treatment is to induce inborn reflex if the bodily function occurred among the previous half-hour,” says Perez.

This could be through with peroxide underneath the steerage of a Dr. or with the help of poison management. If you're unsure of once the haywire was consumed, otherwise you cannot induce inborn reflex, then the only possibility is to observe your pet for signs of health problem. If your pet becomes unwell, decide the Dr. and create a rendezvous forthwith.

If there aren't any signs of choking, gagging, bloating, vomiting , or discomfort, and you suspect your dog ate some almonds, the dog is possibly okay and maybe watched reception, says Dr. Richard Goldstein.

:arrow_right: Why are unit almonds unhealthy For Dogs?

Although almonds, themselves, don't seem to be possible to be toxic to dogs, they're better-known to typically harbor a definite entirely mold referred to as fungus genus mold that contains biological weapons . This substance will cause poisoning in your dog, as the canines area unit is significantly plagued by it.

Many almonds are unit coated in salt and different seasonings, which will be harmful to dogs. An excessive amount of salt will cause water retention that is very dangerous for dogs with heart conditions. In giant quantities, salt consumption will cause salt toxicity. Spices and seasonings could style thoughtfully to dogs. However, several of them will cause a duct upset.

Even if you provide your dog with plain, mold-free haywire with no additional seasoning or salt, there are still many disadvantages. Almonds are high in phosphorus, which may create bladder stones other possible to develop. The high-fat content will cause duct upset within the short term and conditions like fat within the long run.

:arrow_right: Why can't dogs eat almonds?

Dogs' organic systems don't process the supermolecule in almonds well, which may cause duct blockages. In addition, the small, exhausting haywire are unit choking hazards , particularly for smaller dogs or dogs UN agency don't utterly chew before swallowing.

As with virtually any food, dogs could have AN aversion to almonds . Rarely, this could cause hypersensitivity reaction, a probably severe condition. If you see the signs of a phobia, together with symptoms , coughing, swelling, hives, or problem respiration, contact your vet directly.

Well, almond-flavored merchandise typically contains sugar, artificial sweeteners, chemicals, and different things that might hurt your dog's health.

Make sure you scan all labels . It's continuously a simple plan to consult your Dr. before sharing any human food with your dog.

Ringkasan

Bolehkah anjing makan badam? No, dogs can't eat almonds because they can't digest them. Almonds are rich in phosphorus and can cause bladder stones in dogs. Your dog can eat almond-flavored merchandise.

:arrow_right: The Potential Hazards of Almonds for Dogs:

Whereas almonds are indeed wealthy in vitamin E, which will scale back the danger of cardiopathy, antioxidants that defend against harmful free radicals, and metal that will enable lower force per unit area, the hazards almonds cause to your furred pal outweigh the health advantages.

If the almonds are correctly processed , they're circuitously toxicant to your canine companion ; however, their system cannot properly digest the proteins gift in whacky.

Here are a number of the hazards related to dogs and almonds.

:dizzy: Indigestion:

Although some almonds most likely won't cause significant dyspepsia issues in larger dogs like Labradors, toy breeds , and puppies may need expertise severe viscus obstruction. If your four-legged companion eats almonds, the likelihood is that you may realize bits of them in their stool, presumably amid some blood.

:dizzy: Choking Hazard:

Dogs seldom chew their food, which implies that almonds are a choking hazard. Intense whole almonds will cause dangerous obstructions of the passage and also the cartilaginous tube, particularly in toy breeds and tiny puppies.

:dizzy: Allergies:

If your dog is allergic to tree whacky, even one almond will impact their health. Keep an eye fixed on associate degree potential symptoms of allergy-like coughing, sneezing, issue respiration , and hives. If you notice any of those signs, contact your vet in real-time.

:dizzy: Fluid retention:

Pups love the style of almonds, particularly the flavored varieties - cinnamon , smoked, barbecue, etc. the matter is, packaged whacky contain high amounts of salt, which may build your furred friend thirsty lead to exaggerated fluid retention.

Fluid retention is particularly dangerous for pups with heart problems, and it conjointly hurts the kidneys. Feeding too several packaged almonds may conjointly lead to salt toxicity. Finally, flavored almonds contain artificial flavors and alternative additives that are harmful to your dog's health.

:dizzy: Kidney and Bladder Stones:

Almonds are wealthy in phosphorus which may increase the danger of urinary organ and bladder stones. What's a lot of, if the obstruction isn't removed, the bladder may rupture, which may be fatal if not treated in real-time. Dachshunds, Pugs, Bulldogs, and Beagles are genetically susceptible to bladder stones.

:dizzy: Pancreatitis:

Almonds are high in fat, which is that the main contributor to developing redness. This condition is sometimes marked by loss of appetence, abdominal pain, lethargy, dehydration, problem respiration, fever, heart arrhythmias, weakness, weight loss, diarrhea, and vomit. If left untreated, redness is fatal.

:dizzy: Aflatoxin Poisoning:

Aflatoxins are toxic substances in crops and whacky, like peanuts , almonds, pistachios, and Brazil whacky. They're created by the common genus Aspergillus mold that causes food spoilage, and even if aflatoxins are solely gently unhealthful to individuals, our furred buddies are acutely sensitive to them. Signs of bioarm poisoning embody lethargy, vomiting, loss of appetence, jaundice, and liver failure.

Nutrien Jumlah
Kalori 207
Protein 9 gram
Lemak 18 gram
Karbohidrat 6 gram
Serat 3 gram
Gula 1 gram

Ringkasan

Bolehkah anjing makan badam? Dogs cannot eat almonds because they cannot digest them. Almonds can cause various diseases in dogs like kidney stones, bladder stones, allergies, poisoning, etc.

:arrow_right: Are there safe alternatives to almonds for dogs?

Yes, there are some whacky safe for dogs to eat that provide identical nutritionary edges as almonds.

:dizzy: Peanuts:

Coated, salted, caramelized, or candied peanuts ought to be avoided. Dogs conjointly shouldn't eat peanuts in shells. Take care, although - peanuts are pretty high in fat, thus make sure to feed them moderately.

:dizzy: Peanut butter:

Peanut butter is safe for dogs because it doesn't contain xylitol, artificial preservatives , sugar, or sodium. So, before feeding this delicious nut-based treat to your puppy, make sure to examine the label for any probably harmful ingredients. Also, be aware regarding the quantity you offer - one or two spoons each day is okay; however, an excessive amount of paste will result in fleshiness or channel upset.

:dizzy: Roasted chestnuts:

Roasted chestnuts won't hurt your furred companion, but again, they need to be fed in tiny amounts . Just like peanuts are high in fat; thus, if your pup overindulges, they may find themselves with an associated upset tummy.

:arrow_right: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Some the questions asked about this keyword are as follows;

1: Can one almond kill a dog?

You must be happy with one almond, even during a bit of dog . Uptake this sort of nut may presumably cause vomit, diarrhea, abdominal pain, or cramps during a dog. Almonds contain a small quantity of cyanide. However, sometimes the dog would have to be compelled to eat an enormous amount of them to be wedged.

2: Is eating glitter good for the dog?

Although it is not dangerous if dogs eat the glitter because it is edible and connected with cornstarch, veterinarians and animal welfare organizations caution that it is probably not a good idea.

3: Can almonds hurt dogs?

The short answer is not any; dogs can't eat almonds, even if your dog could have ingested associate almonds or two within the past and felt fine. Whereas almonds aren't doubtless to be unhealthful, they aren't handled well by dogs' organic process systems and may cause obstructions.

4: What type of nuts is suitable for dogs?

 • Kacang Tunai
 • Hazelnuts
 • Kacang tanah
 • Pecan
 • Pistachio
 • Almonds
 • Brazil whacky
 • Chestnuts, the ASPCA says chestnuts are safe for dogs. However, it might not be the most straightforward snack for dogs UN agency eat too quickly or tend to swallow foods whole.

5: Can Dogs eat honey?

Honey is safe for dogs to eat in minor quantities. Sugars may cause caries. Thus it would be a decent plan to brush your dog's teeth if you feed him honey. Raw honey mustn't be fed to puppies or dogs with compromised immune systems because it could contain food poisoning spores.

Kesimpulan:

Bolehkah anjing makan badam? No, dogs cannot eat almonds because they cannot digest them. Dogs can eat peanuts, peanut butter, etc. Almonds are high in phosphorus, so that they can cause kidney stones and bladder stones in dogs.