Ya, anjing boleh makan tembikai. Pastikan mengeluarkan biji semangka kerana ia boleh menyebabkan penyumbatan usus, jadi pastikan anda membuangnya semasa memberi makan anjing anda. Mungkin juga bukan idea yang baik untuk membiarkan anjing mengunyah kulit kerana boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal. Oleh kerana semangka terdiri dari 92% air, buah manisnya baik untuk menjaga haiwan peliharaan tetap terhidrat dan mencegah serangan panas.

Buah ini mempunyai banyak vitamin dan nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan anjing anda, dan buah ini terbuat dari 92 persen air, sehingga mereka dapat menyegarkan pada hari musim panas.

Namun, terlalu banyak perkara baik boleh menjadi perkara buruk juga, dan kulit buah dan biji semangka boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Anda perlu mengetahui cara menghidangkannya kepada anjing anda dengan selamat agar mereka tidak jatuh sakit.

Seperti biasa, anda mesti meminta doktor haiwan anda sebelum berkongsi makanan manusia, termasuk tembikai, dengan anjing anda. Inilah yang mesti anda ketahui mengenai memberi makan tembikai kepada anjing.

Bagaimana Tembikai Bagus untuk Anjing?

Buah itu sendiri adalah sumber tenaga makanan kesihatan, rendah kalori dan penuh dengan nutrien seperti vitamin A, C dan B6, dan kalium.

Menurut Lembaga Promosi Tembikai Nasional, buah ini hanya mempunyai sekitar lima puluh kalori secawan dan 92% air, jadi sangat bagus untuk penghidratan pada hari yang panas terik. Ia juga tidak mengandung lemak atau kolesterol, jadi bebas dari rasa bersalah.

Berikut adalah beberapa fakta menakjubkan dari NWPB:

 • Tembikai rata-rata 15 hingga 20 paun akan menghasilkan 90 baji enam-Oz dan 11 cawan kiub.

 • Pernah perhatikan bahawa sebilangan tembikai mempunyai keretakan dalaman di dalamnya? Ia adalah keadaan yang disebut sebagai Hollow Heart dan disebabkan oleh turun naik suhu semasa musim tumbuh. Melon Jantung Hollow selamat dimakan, dan sebenarnya lebih manis di tempat tersebut kerana gula cenderung tertumpu di sepanjang celah.

 • Dari penanaman hingga penuaian, memerlukan semangka tiga bulan untuk tumbuh.

 • Melon tanpa biji dituai 50 tahun yang lalu. Mereka tidak mengandungi biji hitam yang matang. Tetapi anda dapat melihat lapisan biji putih, di mana benihnya tidak matang.

 • Citrullus Lanatus adalah nama saintifik untuk semangka.

 • Ia berasal dari keluarga botani Cucurbitaceae dan berkaitan dengan timun, labu, dan labu.

Anda boleh mengukir kulit tembikai dengan cara yang sama seperti labu. Terdapat banyak corak, dari dinosaur dan jerung hingga Spiderman, dan reka bentuk hanya dibatasi oleh imaginasi anda.

Buah dan sayuran lain, seperti wortel dan epal, boleh menjadi makanan sihat untuk anjing

Walaupun semangka mengandung gula, kandungan serat dalam buah melindungi gula dan menghalangnya daripada dilepaskan ke aliran darah terlalu cepat. Ia juga merupakan sumber lycopene, yang merupakan antioksidan yang dapat membantu mencegah barah.

Tembikai rendah kalori, rendah natrium, bebas lemak, dan bebas kolesterol, yang menjadikannya pilihan yang lebih sihat daripada banyak makanan lain yang dibeli di kedai. Dibuat dari sekitar 92 peratus air, buah ini dapat menjadi sumber penghidratan yang sangat baik dan makanan yang sangat menyegarkan pada hari yang panas.

Bilakah Tembikai Buruk Untuk Anjing?

 • Tembikai tidak boleh membuat sebahagian besar diet anjing. Anjing yang makan tembikai terlalu banyak kemungkinan akan mengalami sakit perut bersama dengan beberapa cirit-birit atau tanda-tanda gangguan gastrousus yang lain.

 • Sebilangan anjing mengalami sakit perut ketika mereka mencuba makanan baru yang belum pernah mereka makan. Sebaiknya berikan semangka anjing anda secara sederhana, terutamanya jika mereka belum memakannya sebelumnya, dan lihat bagaimana reaksi mereka.

 • Anda boleh bertanya kepada doktor haiwan atau pakar pemakanan anda mengenai jumlah yang sesuai untuk anjing anda mengikut fizikal anjing anda.

 • Sebilangan Bahagian Buah Berbahaya. Benih boleh menyebabkan masalah pada anjing. Satu atau dua biji mungkin tidak membuat banyak perbezaan, tetapi terlalu banyak biji dapat menyebabkan penyumbatan pada saluran pencernaan. Beberapa anjing besar mungkin dapat menyebarkan biji tanpa masalah, tetapi anjing yang lebih kecil berisiko tersumbat.

 • Kulitnya juga tidak selamat untuk dimakan. Walaupun anjing boleh menggigit buah hijau dengan selamat, bahagian semangka ini kaku dan sukar dikunyah. Anjing mungkin langsung menelan kulit tanpa mengunyah sepenuhnya, yang boleh mengakibatkan penyumbatan usus.

 • Kulit semangka juga sangat sukar dicerna dan boleh menyebabkan penyumbatan lebih lanjut. Sekali lagi, anjing yang lebih kecil lebih berisiko.

 • Sekiranya anjing anda memakan biji atau kulit semangka dan anda melihat tanda-tanda penyumbatan usus, termasuk kelesuan, muntah, sembelit, dan sakit perut, segera berjumpa dengan doktor haiwan anda untuk mengelakkan komplikasi serius.

Anda mesti mencari tanda-tanda penyumbatan usus sekurang-kurangnya 24 jam selepas anjing anda memakan kulit atau biji.

Tembikai Asli Sahaja!

Produk manis yang mengandungi tembikai atau apa sahaja yang berperisa semangka secara artifisial bukanlah idea yang baik untuk anjing. Mereka biasanya penuh dengan gula, bahan kimia, warna, atau bahan lain yang boleh membuat anjing anda sakit.

Terlalu banyak gula boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal dalam jangka pendek, dan diabetes atau kegemukan dalam jangka masa panjang. Pemanis buatan seperti xylitol bahkan boleh membahayakan anjing, jadi tetaplah pada tembikai biasa yang anda sediakan sendiri. Dengan cara itu anda tahu apa yang anda makan.

Apakah beberapa kaedah sihat untuk menawarkan tembikai kepada anjing saya?

:small_blue_diamond: Menurut potongan: Potong tembikai menjadi potongan kecil, angkat biji dan kulit kemudian berikan buah segar kepada anjing anda.

:small_blue_diamond: Beku: Bekukan potongan (biji dan kulit yang dibuang) untuk makanan sejuk pada hari musim panas.

:small_blue_diamond: Pureed: Pure buah (biji dan kulit yang dibuang) dan masukkan ke dalam baki kiub ais untuk membeku dan ditawarkan sebagai makanan ringan.

:small_blue_diamond: Doggie Ice Cream: Tembikai tulen dan beberapa buah lain yang selamat untuk anjing seperti blueberry, pisang, atau nanas bersama dengan yogurt atau selai kacang dan beku dalam baki kiub ais untuk makanan baru. Atau cuba sajikan mereka sebagai smoothie!

:small_blue_diamond: Dehidrat: Dehidrat buah (tolak biji dan kulit) untuk makanan yang kenyal. Ini akan menghilangkan sifat penghidratan buah, tetapi anjing anda tetap akan menikmatinya.

Bagaimana Anda Harus Memberi Makan Tembikai Anjing Anda?

 • Sebelum memberi makan semangka anjing anda atau makanan manusia yang lain, anda harus berjumpa dengan doktor haiwan atau pakar pemakanan anda mengenai jumlah yang harus anda makan kepada anjing anda, jika ada dan berapa kerap. Banyak anjing mempunyai pelbagai keperluan diet, dan ada juga yang mempunyai keadaan perubatan yang mungkin menjadikan semangka sebagai pilihan yang buruk.

 • Setelah mendapat persetujuan daripada doktor haiwan atau pakar pemakanan anda, pastikan anda mengeluarkan biji atau kulit dari semangka sebelum memberi makan kepada anjing anda. Memotongnya menjadi kiub kecil yang dapat dikunyah adalah cara termudah untuk menyediakan tembikai untuk anjing dan menjadikan makanan enak dan sedap.

 • Anda juga boleh membekukan semangka untuk membuat makanan musim panas yang lebih menyegarkan, tetapi pastikan gigi anjing anda cukup sihat untuk mengunyah makanan beku tanpa dicederakan.

 • Sekiranya anda merasa lebih kreatif, anda juga boleh mencampurkan semangka dengan bahan lain yang selamat dan sihat seperti blueberry untuk membuat salad buah atau smoothie untuk anjing anda.

Rawatan dalam bentuk apa pun tidak boleh melebihi 10 peratus daripada pengambilan kalori harian anjing anda, menurut cadangan dari Preventive Vet. Apa pun ukuran anjing anda, ikuti peraturan ini ketika menentukan berapa banyak semangka yang harus anda beri makan, ingat bahawa satu cawan semangka dadu mengandungi 45.7 kalori. Dan ingat bahawa sementara anjing anda mungkin melihat anda dengan mata anjing yang besar, anjing sangat puas memakan makanan anjing mereka yang sama setiap hari. Oleh itu, walaupun anda mungkin tergoda untuk menyerah kadang-kadang, anjing anda lebih baik mendapatkan nutrien dari makanan haiwan kesayangan mereka setiap hari. Dan sebelum memberi makanan kepada manusia kepada anjing anda, pastikan untuk memeriksa semula dengan doktor haiwan anda untuk memastikannya baik-baik saja. Walaupun semangka boleh menjadi makanan yang sihat bagi banyak anjing, yang terbaik adalah mengesahkan bahawa ia tidak akan memberi kesan negatif terhadap sistem pencernaan anjing anda.

Oleh itu, pada waktu seterusnya anda berkelah, anda boleh dengan mudah berkongsi sebilangan buah tembikai tanpa biji dengan anjing anda. Selagi ia diberikan dengan selamat dan sederhana, semangka sebagai makanan anjing sukar ditewaskan.

Lebih banyak buah yang mesra anjing:

Tembikai bukanlah satu-satunya anjing buah yang boleh dimakan! Walau bagaimanapun, buah pada umumnya lebih tinggi gula dan terhad pada haiwan peliharaan yang mempunyai berat badan berlebihan. Buah sihat lain untuk anjing termasuk:

 • Epal

 • Aprikot

 • Pisang

 • Blueberry

 • Cantaloupes

 • Kranberi

 • Mangga

 • Jingga

 • Pir

 • Nenas

 • Raspberi

 • Stroberi

Peringatan: sebelum memberi haiwan kesayangan buah-buahan ini, pastikan untuk membasuh buahnya, mengeluarkan kulit, kulit, lubang, dan biji yang tidak dapat dimakan.

Buah yang tidak mesra anjing

Sebilangan buah boleh meracuni anjing kerana kulit, kandungannya, atau lebih banyak lagi. Elakkan memberi haiwan kesayangan buah-buahan berikut:

 • Ceri

 • Anggur

 • Kismis

 • Lemon

 • Kapur

 • Buah limau gedang

 • Persimmons

Soalan Lazim :paintbrush:

Bagaimana dengan gula dalam tembikai?

Tembikai mempunyai gula, tetapi jumlah serat yang tinggi bertindak sebagai penebat gula, membiarkannya melepaskan ke aliran darah lebih lambat daripada gula dalam buah. Walau bagaimanapun, jika anjing anda menghidap diabetes, semangka tidak boleh ditawarkan sehingga doktor haiwan anda memberi tahu anda tentang saiz hidangan dan keperluan diet anjing anda.

Berapa banyak tembikai yang boleh dimakan oleh anjing?

Sama seperti makanan manusia yang paling selamat untuk dikongsi dengan anjing, semangka harus diberikan dengan berhati-hati kerana mengandungi biji yang dapat menyebabkan penyumbatan dan kulit yang boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal seperti cirit-birit. Hanya satu cawan semangka tanpa biji, boleh memberi manfaat kepada anjing anda, dan: Menjaga kesihatan sistem imun.

Adakah anjing suka tembikai?

Ya, anjing boleh makan tembikai. Pastikan untuk membuang sebahagian besar biji, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan usus atau tersumbat jika terlalu banyak tertelan. Oleh kerana semangka terbuat dari 92 persen air, buah manisnya bagus untuk menjaga haiwan peliharaan tetap terhidrat dan mencegah serangan panas.

Bolehkah anjing makan nanas?

Ya, anda boleh memberikan potongan kecil nanas anjing anda. Tetapi seperti kebanyakan makanan manusia, ada beberapa langkah berjaga-jaga yang harus dipertimbangkan. Untuk selamat, anjing kecil harus makan nanas dalam jumlah yang kecil berbanding dengan anjing besar yang boleh menerima jumlah yang lebih besar. … Mereka seharusnya hanya 10% dari diet harian anjing anda.

Adakah mentega kacang baik untuk anjing?

Sebilangan besar selai kacang selamat untuk dimakan oleh anjing, dan secara sederhana selai kacang boleh menjadi sumber protein dan lemak sihat, vitamin B dan E, dan niasin.

Bolehkah anjing makan keju?

Ya, anjing boleh makan keju. Walaupun sebilangan anjing boleh makan keju, dan kebanyakan anjing menyukainya, banyak anjing boleh tidak toleran terhadap keju. Walaupun untuk anjing yang boleh bertolak ansur dengan keju, ia mungkin diberi makan secara sederhana

Bolehkah anjing makan popcorn?

Popcorn polos udara selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah kecil. Popcorn mentega atau popcorn dengan topping lain tidak selamat untuk anjing anda secara berkala, walaupun makan beberapa potongan yang dijatuhkan di sana sini mungkin tidak akan menyakitinya. ... Ketahui lebih lanjut mengenai makanan manusia yang boleh dan tidak boleh dimakan oleh anjing

Kesimpulan:

Ya, anjing boleh makan tembikai. Pastikan mengeluarkan biji tembikai. Oleh kerana semangka terdiri dari 92% air, buah manisnya baik untuk menjaga haiwan peliharaan tetap terhidrat dan mencegah serangan panas.

Artikel Berkaitan Manfaat anjing Berapa Kos Insurans Anjing? Baka Anjing Terbaik