Bolehkah anjing mempunyai epal? Ya, anjing boleh mempunyai epal . Epal adalah sumber vitamin A dan C yang luar biasa , serta serat untuk anjing anda. Mereka rendah lemak dan protein, menjadikannya makanan ringan yang sempurna untuk anjing yang lebih tua. Terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum memberi makan epal kepada anjing anda seperti anda harus membuang biji dan inti terlebih dahulu.

Epal penuh dengan nutrien yang dapat bermanfaat untuk kesihatan anjing anda, tetapi ada beberapa bahaya yang harus diperhatikan seperti inti dan biji. Seperti halnya perkara baik, kesederhanaan adalah kunci kerana terlalu banyak epal boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal pada anjing .

Bagaimana Epal Baik Untuk Anjing?

Epal boleh menjadi makanan ringan ekonomi rendah kalori yang penuh dengan nutrien penting yang baik untuk anjing , menjadikannya pilihan yang sangat baik sebagai makanan ringan atau hadiah semasa latihan, asalkan mereka disajikan secara sederhana.

Mereka rendah protein dan tinggi serat , yang dapat baik untuk kesihatan pencernaan dan dapat menjadikannya pilihan yang baik untuk anjing yang mempunyai diet ketat yang tidak memungkinkan protein dan lemak tinggi. Ini sangat berguna untuk anjing tua atau anjing dengan penyakit tertentu.

Mereka juga merupakan sumber vitamin A, C, dan K yang baik, serta kalsium dan fosfor. Antioksidan yang terkandung dalam buah-buahan ini dapat membantu mengatasi barah dan mengurangkan gejala penyakit sendi.

Makan epal dapat meningkatkan kesihatan gigi anjing dan bernafas juga.

Bolehkah Anak Anjing Makan Epal?

Ya, anak anjing boleh memakan epal, sama seperti anjing dewasa.

Bilakah Epal Buruk Untuk Anjing?

Perkara utama yang perlu diperhatikan semasa memberi makan epal kepada anjing adalah biji dan inti.

Benih mengandungi sejumlah kecil sianida, yang beracun. Diperlukan beberapa biji untuk menyebabkan keracunan sianida apa pun, dan jika anjing anda menelan sebilangan kecil, kemungkinan tidak akan menyebabkan bahaya. Walaupun begitu, tidak perlu mempertaruhkan kesihatan anjing anda, jadi buang biji sebelum memberi makan epal anjing anda.

Sebilangan orang berpendapat bahawa batangnya juga berbahaya, jadi lebih baik membuang batangnya juga. Inti epal adalah tegas dan sukar dikunyah oleh kebanyakan anjing . Ia boleh menyebabkan bahaya tersedak atau, jika tertelan, menyebabkan penyumbatan gastrousus .

Epal mengandungi gula, jadi sajikan dengan sederhana. Kandungan gula boleh menyebabkan masalah kepada anjing yang menderita barah atau diabetes , yang merupakan sebab lain anda harus meminta doktor haiwan anda sebelum memberikannya kepada anjing anda. Selain itu, terlalu banyak epal boleh menyebabkan sakit perut atau cirit - birit , walaupun pada anjing yang sihat.

Produk atau produk berperisa epal yang mengandungi epal sering kali mengandungi gula, perisa tiruan, atau bahan kimia di dalamnya. Sentiasa baca label sebelum memberi makanan kepada anjing anda makanan , dan elakkan gula tambahan, pemanis buatan seperti xylitol, atau bahan yang tidak anda kenali, kerana ini boleh menjadi toksik.

Sebaiknya pilih epal organik, kerana sebilangan besar epal yang anda dapati di pasar raya dilapisi bahan yang menjadikannya lebih bersinar. Basuh sebarang buah yang anda beli kerana boleh mengandungi racun perosak atau racun perosak.

Seperti kebanyakan makanan, ada risiko anjing anda alah . Jarang, reaksi alergi boleh menyebabkan anafilaksis, keadaan yang berpotensi mengancam nyawa.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda tindak balas alahan pada anjing anda, termasuk batuk, bersin, bengkak, gatal-gatal, kesukaran bernafas, atau gejala lain, hentikan memberi makan buah ini kepada anjing anda, dan segera hubungi doktor haiwan anda.

Adakah Benih Apple Beracun kepada Anjing?

Biji epal beracun untuk anjing dan manusia. Biji epal mengandungi sianida, bahan kimia yang boleh menyebabkan hipoksia atau kekurangan penghantaran oksigen ke badan. Beberapa gejala termasuk:

Gejala
Membran mukus merah bata
Murid yang dilebihkan
Kesukaran bernafas
Terengah-engah
Terkejut

Penggunaan sebilangan kecil biji epal secara tidak sengaja tidak boleh menyebabkan keracunan sianida. Tetapi makan biji dalam jumlah besar atau memakan sejumlah kecil secara berkala dari masa ke masa boleh menyebabkan keracunan sianida.

Bolehkah benih epal benar-benar membunuh anjing anda?

Jadi inilah fakta-fakta. Biji epal yang sangat pahit mengandung sebatian yang disebut Amygdalin yang apabila dikunyah atau dicerna dapat berubah menjadi hidrogen sianida. Histeria isyarat. Tetapi sebelum kita semua menggigit kapsul sianida kita sendiri kerana panik, perkara penting yang perlu diperhatikan adalah jumlah sianida dalam biji epal. Ia sangat kecil. Sebenarnya, walaupun anjing menelan inti epal di mana benih berada dan mereka telah mengunyah biji untuk melepaskan bahan kimia yang bermasalah, maka masih belum cukup sianida yang menyebabkan masalah.

Sebenarnya, seekor anjing 10 kg (ukuran Cavoodle) perlu memakan sekitar 1000 biji untuk diracuni. Dan dengan epal standard yang mengandungi kira-kira 10 biji, itu sekitar 100 biji epal. Untuk Labrador, jumlahnya meningkat menjadi sekitar 300 biji epal untuk menghadapi masalah. Itu banyak buah dan jelas, rasa sakit yang luar biasa akan masuk sebelum waktu itu.

Jadi walaupun biji epal mempunyai potensi ilmiah untuk menyebabkan keracunan , kenyataannya risikonya sangat kecil. Sekiranya anda tertanya-tanya, perkara yang sama berlaku untuk kami.

Bolehkah Anjing Saya Makan Kulit Epal?

Mungkin. Dalam jumlah yang sedikit. Epal sendiri adalah makanan rendah kalori yang berpatutan untuk anjing . Sekiranya anda memberi makan anjing anda beberapa keping epal, kulitnya tidak menjadi masalah. Tetapi sebilangan besar epal boleh menyebabkan gangguan pencernaan . Pastikan anda membuang inti dan biji epal sebelum dihidangkan, dan kongsi epal dalam jumlah sederhana.

Adakah Epal Buruk untuk Gigi Anjing?

Sebilangan orang mungkin bertanya apakah gula yang terdapat di dalam epal merosakkan gigi anjing mereka. Jawapannya: Tidak mungkin.

Kandungan air dalam epal akan membantu membersihkan gula dari dalam mulut , menjadikan epal relatif selamat untuk gigi. Kulit epal adalah bonus, kerana ia berfungsi sebagai berus gigi.

Bolehkah Anjing Mempunyai Jus Epal, Apel, atau Kerepek Epal?

Makanan lain yang terbuat dari epal, seperti kerepek epal, saus epal, dan jus epal , adalah bentuk epal yang kurang berkhasiat dan lebih banyak masalah pada gigi .

Cip epal mengalami dehidrasi , telah menambahkan gula, dan tidak memiliki serat. Jus epal dan saus epal mungkin mempunyai kandungan air, tetapi mereka juga telah menambahkan gula dan tanpa serat.

Gabungan ini boleh menyebabkan kerosakan enamel, kenaikan berat badan , dan diabetes .

Adakah Beberapa Anjing Alergi terhadap Epal?

Anjing terutamanya alah kepada protein dalam makanan. Epal mempunyai jumlah protein yang boleh diabaikan. Oleh itu, walaupun mungkin, anjing biasanya tidak mempunyai alergi terhadap epal.

Bagaimana Anda Harus Memberi Makan Epal kepada Anjing Anda?

Sentiasa tanya doktor haiwan anda sebelum berkongsi makanan manusia dengan anjing anda. Beberapa anjing mempunyai keadaan perubatan yang mungkin bertambah buruk dengan memakan epal.

Sebaik sahaja anda mendapat apa-apa dari doktor haiwan anda, pastikan anda mencuci buah-buahan yang anda rencanakan untuk dihidangkan kepada anjing anda, buang batang, biji, dan inti, dan potong menjadi kepingan kecil.

Terdapat banyak cara untuk menghidangkan epal kepada anjing. Anda boleh membekukan dan menghidangkannya sebagai makanan ringan musim panas yang menyegarkan. Mereka boleh dicampur dengan makanan anjing anda untuk makanan manis, mereka boleh dihancurkan menjadi saus epal buatan sendiri, atau mereka boleh dicampur dengan buah-buahan sihat lain untuk membuat smoothie yang enak.

Terdapat banyak resipi merawat anjing dalam talian yang merangkumi epal, jadi cubalah beberapa dan lihat apa yang disukai oleh anjing anda.

Buah dan Sayuran Haiwan Peliharaan Anda Boleh Dimakan dengan Selamat

Sebagai manusia, kita semua tahu betapa pentingnya buah dan sayur untuk kesihatan kita. Banyak vitamin, mineral, dan serat dan rendah kalori, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah beberapa perkara paling berkhasiat yang boleh kita makan. Mungkin mengejutkan anda apabila mengetahui bahawa beberapa makanan yang enak dan berkhasiat ini juga bermanfaat untuk kesihatan haiwan kesayangan anda.

Walaupun ramai di antara kita suka berkongsi makanan isi rumah dengan rakan berbulu kita, tidak semua makanan manusia sesuai atau selamat untuk dimakan oleh haiwan kesayangan anda. Untuk membantu anda, doktor haiwan berpengalaman di Avondale Animal Hospital telah mengumpulkan panduan ini untuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang dapat dinikmati oleh haiwan kesayangan anda dengan selamat.

Buah-buahan dan Sayuran yang Selamat untuk Anjing

Anjing adalah omnivora , yang bermaksud mereka boleh memakan daging atau makanan berasaskan tumbuhan. Sebenarnya, sebilangan besar anjing adalah gabungan protein daging dan bahan sayuran . Salah satu cara untuk memperkayakan diet anjing anda adalah dengan menambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran tambahan di atas keributan mereka. Ini sangat bermanfaat bagi anjing yang menderita masalah berat badan atau penyakit, seperti diabetes. Dengan kata lain, rakan anjing anda dapat menikmati rasa dan faedah pemakanan dari pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa buah dan sayuran yang paling sihat untuk anjing termasuk:

 • Epal Ya, anjing boleh makan epal. Epal adalah sumber vitamin A dan C yang sangat baik , serta serat untuk anjing anda. Mereka rendah protein dan lemak, menjadikannya makanan ringan yang sempurna untuk anjing tua. Pastikan anda mengeluarkan biji dan inti terlebih dahulu. Cubalah mereka beku untuk makanan ringan cuaca sejuk.

 • Pisang Ya, anjing boleh makan pisang . Secara sederhana, pisang adalah makanan berkalori rendah untuk anjing. Mereka tinggi kalium, vitamin, biotin, serat, dan tembaga. Mereka rendah kolesterol dan natrium, tetapi kerana kandungan gula tinggi, pisang harus diberikan sebagai makanan ringan, bukan bagian dari makanan utama anjing anda.

 • Blueberry Ya, anjing boleh makan blueberry . Blueberry adalah makanan super kaya antioksidan, yang mencegah kerosakan sel pada manusia dan anjing. Mereka juga mengandungi serat dan fitokimia. Mengajar anjing anda untuk menangkap makanan di udara? Cubalah blueberry sebagai alternatif makanan ringan yang dibeli di kedai.

 • Cranberry Ya, cranberry selamat untuk dimakan oleh anjing . Baik cranberry dan cranberry kering selamat diberikan kepada anjing dalam jumlah kecil. Sama ada anjing anda akan menyukai rawatan tart ini adalah persoalan lain. Bagaimanapun, penyederhanaan adalah penting ketika memberi makan cranberry kepada anjing, seperti halnya apa pun, kerana terlalu banyak cranberry boleh menyebabkan sakit perut.

 • Timun Ya, anjing boleh memakan timun . Timun sangat baik untuk anjing yang mempunyai berat badan berlebihan, kerana ia mengandungi karbohidrat, lemak, atau minyak yang tidak banyak atau bahkan boleh meningkatkan tahap tenaga. Mereka mengandung vitamin K, C, dan B1, serta kalium, tembaga, magnesium, dan biotin.

 • Cantaloupe Ya, cantaloupe selamat untuk anjing. Cantaloupe dipenuhi dengan nutrien , rendah kalori , dan sumber air dan serat yang hebat. Walau bagaimanapun, tinggi gula, jadi harus dikongsi secara sederhana, terutama untuk anjing yang berlebihan berat badan atau menderita diabetes.

 • Mangga Ya, anjing boleh makan buah mangga . Rasa musim panas yang manis ini dibungkus dengan empat vitamin yang berbeza: A, B6, C, dan E. Mereka juga mempunyai kalium dan beta-karoten dan alpha-karoten. Ingatlah, seperti kebanyakan buah, buang lubang keras terlebih dahulu, kerana mengandungi sejumlah kecil sianida dan boleh menjadi bahaya tersedak. Mangga tinggi gula, jadi gunakannya sebagai makanan ringan sekali-sekala.

 • Jeruk Ya, anjing boleh memakan jeruk. Jeruk baik untuk anjing makan, menurut doktor haiwan, tetapi mereka mungkin bukan penggemar sitrus yang berbau kuat. Jeruk adalah sumber vitamin C, kalium, dan serat yang sangat baik, dan dalam jumlah kecil, daging oren yang berair boleh menjadi makanan lazat bagi anjing anda. Doktor haiwan mengesyorkan membuang kulitnya dan hanya memberikan daging oren kepada anjing anda, tanpa biji. Kulit jeruk kasar pada sistem pencernaan mereka, dan minyaknya dapat membuat anjing anda benar-benar menghidupkan hidung sensitif mereka.

 • Persik Ya, buah persik selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan kecil buah persik segar atau beku adalah sumber serat dan vitamin A yang hebat, dan bahkan dapat membantu melawan jangkitan , tetapi seperti ceri, lubang itu mengandungi sianida. Selagi anda memotong lubang pertama, buah persik segar boleh menjadi makanan musim panas yang hebat. Abaikan buah peach, kerana biasanya mengandungi sirap bergula yang tinggi.

 • Pir Ya, anjing boleh memakan pir. Buah pir adalah makanan ringan yang hebat kerana kaya akan tembaga, vitamin C dan K, dan serat. Dicadangkan bahawa memakan buah dapat mengurangkan risiko terkena strok sebanyak 50 peratus. Pastikan untuk memotong pir menjadi potongan kecil gigitan dan keluarkan lubang dan benih terlebih dahulu, kerana biji mengandung jejak sianida. Langkau pir kalengan dengan sirap manis.

 • Nanas Ya, nanas selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan buah nanas adalah makanan manis yang bagus untuk anjing , selagi kulit dan mahkota di luar duri dikeluarkan terlebih dahulu. Buah tropika penuh dengan vitamin, mineral, dan serat. Ia juga mengandung bromelain, enzim yang memudahkan anjing menyerap protein.

 • Raspberi Ya, anjing boleh memakan raspberi. Raspberi baik secara sederhana. Mereka mengandungi antioksidan yang bagus untuk anjing. Mereka rendah gula dan kalori, tetapi tinggi serat, mangan, dan vitamin C. Rasberi sangat baik untuk anjing tua kerana mereka mempunyai sifat anti-radang, yang dapat membantu penuaan sendi. Walau bagaimanapun, ia mengandungi sejumlah kecil xylitol, jadi hadkan anjing anda kurang daripada secawan raspberi pada satu masa.

 • Stroberi Ya, anjing boleh makan strawberi . Stroberi penuh dengan serat dan vitamin C. Seiring dengan itu, mereka juga mengandungi enzim yang dapat membantu memutihkan gigi anjing anda ketika dia memakannya. Mereka mengandungi gula, jadi pastikan untuk memberikannya secara sederhana.

 • Tembikai Ya, anjing boleh makan tembikai . Penting untuk membuang kulit dan biji benih terlebih dahulu, kerana ia dapat menyebabkan penyumbatan usus, tetapi daging semangka sebaliknya selamat untuk anjing. Ia penuh dengan vitamin A, B-6, dan C, serta kalium. Tembikai adalah 92 peratus air , jadi ini adalah cara yang baik untuk membantu menjaga anjing anda terhidrasi pada hari-hari musim panas.

 • Brokoli Ya, brokoli adalah selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah yang sangat kecil dan paling baik dijadikan makanan ringan sekali-sekala. Ia tinggi serat dan vitamin C dan rendah lemak. Walau bagaimanapun, brokoli floret mengandungi isothiocyanates, yang boleh menyebabkan kerengsaan gastrik ringan hingga berpotensi teruk pada beberapa anjing. Selanjutnya, batang brokoli telah diketahui menyebabkan penyumbatan pada kerongkongan.

 • Pucuk Brussels Ya, anjing boleh makan tauge Brussels . Tumbuhan Brussels dipenuhi nutrien dan antioksidan yang sangat baik untuk manusia dan anjing. Namun, jangan terlalu banyak memberi makan kepada anjing anda kerana boleh menyebabkan banyak gas. Kubis juga selamat untuk anjing, tetapi dilengkapi dengan amaran gas yang sama!

 • Lobak Ya, anjing boleh memakan wortel . Lobak adalah makanan ringan rendah kalori yang sangat baik yang tinggi serat dan beta-karoten, yang menghasilkan vitamin A. Plus, mengunyah sayuran oren ini sangat bagus untuk gigi anjing anda (dan menyeronokkan).

 • Saderi Ya, saderi selamat untuk dimakan oleh anjing. Selain vitamin A, B, dan C, makanan ringan hijau rangup ini mengandungi nutrien yang diperlukan untuk meningkatkan jantung yang sihat dan juga melawan barah. Seolah-olah itu tidak mencukupi, saderi juga diketahui dapat menyegarkan nafas anjing.

 • Kacang hijau Ya, anjing boleh makan kacang hijau. Cincang, kukus, mentah, atau kalengan - semua jenis kacang hijau selamat untuk dimakan oleh anjing, selagi ia biasa. Kacang hijau penuh dengan vitamin dan mineral penting dan mereka juga penuh dengan serat dan rendah kalori. Pilihlah produk rendah garam atau tanpa garam jika anda memberi kacang hijau dalam tin kepada anjing anda.

 • Kacang polong Ya, anjing boleh makan kacang polong. Kacang polong, kacang salji, kacang polong gula, dan kacang polong kebun atau Inggeris semuanya sesuai untuk dijumpai oleh anjing di dalam mangkuk mereka. Kacang polong mempunyai beberapa vitamin, mineral, dan kaya dengan protein dan tinggi serat. Anda boleh memberi makan anjing anda kacang polong segar atau beku, tetapi elakkan kacang polong dalam tin dengan tambahan natrium.

 • Bayam Ya, anjing boleh makan bayam , tetapi itu bukan salah satu sayuran terbaik yang ingin anda kongsi dengan anak anjing anda. Bayam tinggi asam oksalat, yang menyekat kemampuan tubuh menyerap kalsium dan boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Walaupun anjing anda mungkin perlu makan bayam dalam jumlah yang banyak untuk menghadapi masalah ini, sebaiknya pergi bersama sayur lain.

Buah dan Sayuran yang TIDAK selamat untuk Anjing

Walaupun terdapat sebilangan besar buah - buahan dan sayuran yang selamat untuk dimakan oleh anjing anda, beberapa jenis juga boleh beracun. Beberapa buah dan sayuran paling popular yang harus anda hindari memberi makan anjing anda termasuk bawang putih, bawang, cendawan, alpukat, dan kacang tanah. Sekiranya anda tidak pasti sama ada haiwan kesayangan anda memakan sesuatu, pastikan anda meminta salah seorang doktor haiwan kami, dan kami dengan senang hati akan menjawab sebarang pertanyaan mengenai kesihatan dan pemakanan haiwan kesayangan anda.

 • Avocado Tidak, anjing tidak boleh memakan alpukat. Walaupun alpukat mungkin makanan ringan yang sihat untuk pemilik anjing, ia sama sekali tidak boleh diberikan kepada anjing. Lubang, kulit, dan daun alpukat mengandungi persin, toksin yang sering menyebabkan muntah dan cirit-birit pada anjing. Bahagian dalam buah yang berdaging tidak memiliki persin sebanyak tanaman lain, tetapi masih terlalu banyak untuk ditangani oleh anjing.

 • Ceri Tidak, anjing tidak boleh makan ceri. Dengan pengecualian bahagian berdaging di sekitar biji, tanaman ceri mengandungi sianida dan beracun kepada anjing . Sianida mengganggu pengangkutan oksigen sel , yang bermaksud bahawa sel darah anjing anda tidak dapat mendapat cukup oksigen. Sekiranya anjing anda makan ceri, berjaga-jaga dengan murid yang diluaskan, kesukaran bernafas , dan gusi merah, kerana ini mungkin merupakan tanda keracunan sianida.

 • Anggur Tidak, anjing tidak boleh makan anggur . Anggur dan kismis (anggur kering) terbukti sangat beracun untuk anjing tidak kira jenis , jantina, atau usia anjing . Sebenarnya, anggur sangat toksik sehingga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang secara tiba-tiba . Sentiasa perhatikan buah berbahaya ini untuk anjing.

 • Tomato Tidak, anjing harus mengelakkan tomato . Walaupun buah tanaman tomato yang sudah matang umumnya dianggap aman untuk anjing, bahagian hijau tanaman mengandungi bahan toksik yang disebut solanine. Walaupun seekor anjing perlu memakan sejumlah besar tanaman tomat untuk membuatnya sakit, lebih baik membuang tomato bersama-sama agar selamat.

 • Asparagus Tidak, anjing tidak boleh makan asparagus . Walaupun asparagus tidak semestinya tidak selamat untuk anjing, sebenarnya tidak ada gunanya memberikannya kepada anjing. Terlalu sukar untuk dimakan mentah, dan pada saat anda memasaknya sehingga cukup lembut untuk dimakan oleh anjing , asparagus kehilangan nutrien yang dikandungnya. Sekiranya anda benar-benar ingin berkongsi sayuran, sesuatu yang lebih bermanfaat mungkin adalah yang terbaik.

 • Cendawan Tidak, anjing harus mengelakkan cendawan . Cendawan liar boleh menjadi toksik bagi anjing. Walaupun hanya 50-100 dari 50,000 spesies cendawan di seluruh dunia diketahui beracun, spesies yang beracun benar-benar boleh menyakiti anjing anda atau bahkan boleh menyebabkan kematian. Cendawan putih yang dibasuh dari pasar raya mungkin baik-baik saja, tetapi lebih baik selamat daripada menyesal; hilangkan kulat untuk Fido sama sekali.

 • Bawang Tidak, anjing tidak boleh makan bawang . Bawang, daun bawang, dan daun bawang adalah sebahagian dari keluarga tanaman yang disebut Allium yang beracun bagi kebanyakan haiwan peliharaan, terutama kucing. Makan bawang boleh menyebabkan sel darah merah anjing anda pecah, dan juga boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, sakit perut , dan mual. Keracunan dari bawang lebih serius pada baka anjing Jepun seperti Akitas dan Shiba Inus, tetapi semua anjing sangat rentan terhadapnya.

Makanan Manusia Yang Boleh Membawa Anjing

Xylitol

Xylitol adalah alkohol gula yang sering digunakan untuk pemanis gula-gula, permen karet, ubat gigi , dan makanan bakar. Walaupun dianggap selamat untuk dimakan oleh manusia, ia boleh mematikan anjing.

Makan makanan yang mengandungi xylitol boleh menyebabkan penurunan gula darah anjing secara tiba-tiba dan ketara

Gejala awal sering muncul dalam masa 30 minit penggunaan dan termasuk muntah, kelemahan, kemurungan, kesukaran bergerak, koma dan sawan. Akhirnya, xylitol boleh menyebabkan kerosakan hati dan kematian.

Kopi, Teh dan Kafein Lain

Kafein secara semula jadi terdapat dalam kopi, teh, koko, dan guarana, tumbuhan Amerika Selatan.

Ia juga sering ditambahkan pada minuman ringan dan ubat-ubatan. Kafein dapat mempercepat degupan jantung dan merangsang sistem saraf pada anjing.

Dalam masa dua hingga empat jam memakan kafein , anjing mungkin mengalami kegelisahan, kehausan berlebihan, kekurangan kawalan pundi kencing, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya anjing mengambil terlalu banyak kafein, mereka boleh mengalami irama jantung yang tidak normal atau kegagalan paru - paru , yang akhirnya boleh menyebabkan kematian.

Anggur dan Kismis

Anggur dan kismis boleh menjadi sangat toksik kepada anjing.

Mereka boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang yang cepat, yang akhirnya boleh membawa maut.

Alkohol

Alkohol terdapat dalam pelbagai produk termasuk minuman beralkohol, minyak wangi, ubat kumur, cat, pernis, dan pelbagai produk pembersih. Walaupun pengambilan alkohol sekali-sekala adalah selamat bagi manusia, anjing tidak boleh bertoleransi, walaupun dalam jumlah kecil.

Gejala biasanya timbul dalam satu jam selepas penggunaan dan termasuk keletihan , kemurungan, dan kurangnya koordinasi otot, suhu badan rendah , pernafasan yang buruk, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya anjing mengambil terlalu banyak alkohol, ia boleh mengakibatkan kegagalan paru-paru, sawan , koma, dan juga kematian.

Coklat

Coklat mengandungi bahan kimia perangsang theobromine dan kafein, keduanya sangat sukar untuk dimetabolisme oleh anjing. Sekiranya anjing makan coklat, ia boleh menyebabkan sakit perut, muntah, cirit-birit, dan dehidrasi .

Gejala ini juga boleh berkembang menjadi masalah yang lebih serius seperti serangan jantung, pendarahan dalaman, gegaran otot, sawan , dan kematian

Garam

Makan terlalu banyak garam boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai keracunan garam atau kekurangan air pada anjing. Ini boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, kemurungan, gegaran, demam , dan sawan. Bahkan boleh membawa maut dalam kes yang teruk.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Makan Makanan Berbahaya

Cara terbaik untuk memastikan anjing anda tidak memakan sesuatu yang berbahaya adalah dengan menjauhkan makanan ini. Untuk mengurangkan risiko, pastikan anda tidak meninggalkan makanan ini di meja atau meja, di dompet, atau di tempat lain di mana anjing anda boleh mengaksesnya.

Sekiranya anda tahu anjing anda telah memakan sesuatu yang beracun, segera berjumpa doktor haiwan anda atau hubungi talian hotline racun haiwan kesayangan.

Rawatan akan berbeza-beza bergantung pada gejala anjing anda dan jenis makanan yang terdedah kepada mereka. Anda tidak boleh merawat atau mengubati anjing kecuali doktor haiwan berlesen menasihati anda untuk melakukannya.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Adakah anjing selamat memakan epal?

Epal boleh menjadi baik untuk anjing anda sebagai makanan ringan. Epal adalah sumber serat dan karbohidrat. "Epal memang mempunyai beberapa Vitamin C, tetapi anjing tidak memerlukannya. Oleh kerana anjing anda sudah makan makanan yang lengkap dan seimbang, epal tidak akan banyak memberi bantuan nutrisi kepadanya, ”jelas Dempsey.

2- Bolehkah anjing memakan epal dengan kulit?

Epal sendiri adalah makanan rendah kalori yang berpatutan untuk anjing. Sekiranya anda memberi makan anjing anda beberapa keping epal, kulitnya tidak menjadi masalah. Tetapi sebilangan besar epal boleh menyebabkan gangguan pencernaan . Pastikan membuang inti dan biji epal sebelum dihidangkan, dan bagikan epal dalam jumlah yang sederhana.

3- Adakah pisang baik untuk anjing?

Pakar Purina mengatakan ya pisang adalah makanan yang baik untuk anjing anda. Tidak seperti buah-buahan lain, yang mungkin mempunyai komponen toksik, setiap bahagian pisang selamat untuk dimakan oleh anjing anda.

4- Adakah mentega kacang baik untuk anjing?

Sebilangan besar selai kacang selamat untuk dimakan oleh anjing, dan secara sederhana, selai kacang boleh menjadi sumber protein dan lemak sihat, vitamin B dan E, dan niasin.

5- Makanan anjing apa yang membunuh anjing?

Midwestern Pet Foods memperluas penarikan makanan anjing dan kucing kering berikutan laporan bahawa puluhan anjing mati setelah memakan makanan kering Sportmix, kata FDA. Ingatan makanan haiwan peliharaan semakin meningkat setelah Pentadbiran Makanan dan Dadah mengumumkan bahawa lebih dari dua lusin anjing mati setelah memakan makanan kering jenama Sportmix.

6- Adakah telur rebus baik untuk anjing?

Mereka mengandungi pelbagai asid lemak dan amino penting , termasuk lutein dan Vitamin A, keduanya berkaitan dengan kesihatan mata. Walaupun telur mentah tidak digalakkan untuk anjing, telur yang dimasak biasa boleh menjadi makanan sihat untuk anjing anda, berisi protein dan nutrien lain yang mereka perlukan.

7- Adakah beras baik untuk anjing?

Selamat: Nasi Putih dan Pasta Masak. Anjing boleh makan nasi putih biasa atau pasta setelah dimasak. Dan, hidangan nasi putih biasa dengan sebilangan ayam rebus kadang-kadang dapat membuat anjing anda merasa lebih baik ketika mereka mengalami masalah perut.

8- Bolehkah anjing makan tuna?

Tuna tidak beracun untuk anjing, dan jumlah yang sedikit tidak akan menyebabkan keracunan merkuri. Sekiranya anda memiliki anjing dan kucing, pastikan anak anjing anda tidak memakan makanan kucing kerana makanan kucing basah sering mengandungi tuna. Kucing juga rentan terhadap keracunan merkuri, jadi pertimbangkan untuk memilih makanan kucing yang dibuat dengan jenis ikan lain.

9- Adakah lobak mentah baik untuk anjing?

Lobak mentah dan dimasak adalah pilihan yang sihat untuk anjing dan menjadikan makanan tambahan berkhasiat. Walaupun wortel umumnya selamat, penting untuk memotong keseluruhan wortel dan bahkan wortel menjadi potongan saiz gigitan sebelum memberi makan kepada anjing anda. Akibatnya, anda akan mengelakkan tersedak, terutama pada anjing kecil.

10- Adakah coklat buruk untuk anjing?

Coklat beracun kepada anjing terutamanya kerana kandungan teobrominnya, yang mana anjing tidak dapat memetabolisme dengan berkesan. Sekiranya anjing anda makan coklat , anda harus mengawasi mereka dengan teliti dan mendapatkan perhatian doktor haiwan jika mereka menunjukkan gejala, atau jika mereka sangat muda, hamil, atau mempunyai masalah kesihatan yang lain.

11- Adakah anjing lebih suka daging yang dimasak atau mentah?

Dan masih, anjing lain yang lebih suka makanan mereka dimasak, atas alasan apa pun. Bagi anjing-anjing itu, memasak makanan adalah kaedah terbaik. Tinjauan dari pelanggan Darwin menunjukkan bahawa sekitar satu pertiga memasak makanan mereka untuk haiwan kesayangan mereka, dan dua pertiga memberi makanan mentah.

12- Sekiranya anjing makan nasi putih atau coklat?

Mana yang lebih baik: beras putih atau beras perang? Nasi putih dan beras perang baik untuk anjing. "Nasi coklat berwarna coklat kerana masih memiliki lapisan luar atau bahagian lambung dan dedak daripada butir putih," jelas Dempsey. Ini bermaksud lebih berserat daripada beras putih, dan juga mengekalkan minyak semula jadi.

13- Apakah 5 makanan anjing yang paling sihat?

 • Rasa padang rumput kuno liar.
 • Pengadun RawBoost Naluri.
 • Makanan Anjing Kering Asli Orijen.
 • Makanan Anjing Kering Organix Chicken & Oatmeal.
 • Makanan Anjing Kalengan Zignature Lamb Limited.
 • Freshpet Segar Dari Dapur.
 • Anjing Petani.
 • Hanya Makanan Anjing Kering Udara Alami MaxMeat.

14- Makanan anjing warna apa yang tidak boleh anda beli?

Pertama dan terpenting, mereka tidak dapat melihat warna seperti manusia, dan makanan anjing semula jadi yang tidak berwarna akan berwarna coklat setelah dimasak. Warna lain boleh dikaitkan dengan pewarna tiruan Red 40, Yellow 5 & 6, dan Blue 2.

15- Bolehkah anjing makan roti?

Roti putih gandum atau putih adalah selamat untuk dimakan oleh kebanyakan anjing sebagai makanan biasa. Sebelum memberi makan roti anjing anda, pastikan ia tidak mengandungi bahan tambahan, seperti kismis, yang berpotensi membahayakan.

KESIMPULAN:

Potongan epal membuat makanan ringan yang lazat dan sihat untuk anjing anda dan dapat membantu menjaga gigi anjing anda bersih dan nafasnya segar. Walau bagaimanapun, inti epal dan biji apel terutamanya boleh membahayakan anjing. Biji epal mengandungi sejumlah kecil sianida yang dilepaskan ketika pecah atau dikunyah. Hanya dengan menelan sebilangan biji epal tidak mungkin membahayakan anjing anda, tetapi lebih baik membuangnya dan mengelakkan risikonya.

artikel berkaitan

Bolehkah Anjing Makan Kembang Kol? Bolehkah Anjing Makan Mangga? Bolehkah Anjing Makan Bubur Brussels? Bolehkah Anjing Makan Nasi? Bolehkah Anjing Makan Stroberi? Bolehkah Anjing memakan Tembikai? Bolehkah Anjing Makan Ham?