Bolehkah anjing mempunyai alpukat? Tidak, anjing tidak boleh mempunyai alpukat . Lubang, kulit, dan daun alpukat mengandungi racun kulat yang disebut persin. Terdapat beberapa tahap rendah yang terkandung dalam daging juga. Persin dianggap hanya toksik ringan pada anjing , tetapi bergantung pada berapa banyak yang dimakan, ia boleh menyebabkan sakit perut, muntah, atau cirit-birit. Di dalam berisi daripada buah-buahan tidak mempunyai sebanyak persin kepada selebihnya dari kilang, tetapi ia masih terlalu banyak untuk anjing untuk mengendalikan.

Mengapa alpukat bukan makanan ringan yang sihat untuk anjing saya?

  • Persin terdapat dalam buah alpukat, lubang, daun , dan tanaman yang sebenarnya, jadi semua bahagian ini berpotensi beracun untuk anjing anda. Sebilangan besar persin tertumpu pada daun, dan kulit dan lubang buah. Ia juga terdapat dalam daging alpukat dalam jumlah kecil. Berapa jumlah persin yang mematikan tidak diketahui.

  • Dalam jumlah besar, ia boleh menyebabkan muntah, cirit-birit , dan kerosakan miokardium.

  • Kandungan lemak tinggi daging alpukat boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal dan pankreatitis pada anjing jika mereka makan terlalu banyak. Pankreatitis bermaksud radang pankreas, dan boleh menimbulkan gejala seperti demam, kelesuan, dan penurunan selera makan. Sebilangan anjing lebih mudah terkena pankreatitis daripada yang lain, dan jika kes ini teruk, anjing anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk rawatan sokongan.

  • Alpukat mempunyai lubang besar, yang boleh menjadi bahaya tersedak dan juga dapat menyebabkan penyumbatan di dalam tubuh anjing anda.

  • Oleh kerana sifat lubang yang berserabut, anjing tidak dapat mencernanya dengan mudah dan sebaliknya boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran usus mereka. Sekiranya ini berlaku, ia boleh mengancam nyawa - satu-satunya cara untuk menghilangkan halangan adalah melalui pembedahan .

Risiko Anjing Memakan Alpukat

Bahagian buah alpukat yang berdaging adalah bahagian paling selamat dari makanan untuk anjing anda. Namun, doktor haiwan berhati-hati untuk tidak memberikan anjing anda dalam jumlah besar. Selain itu, bahagian alpukat yang lain menimbulkan risiko serius kepada rakan anjing anda. Berikut adalah bahagian alpukat yang tidak selamat untuk anjing anda.

Persin

Persin adalah agen toksik yang terdapat pada daun, batang, biji , kulit dan hampir setiap bahagian tanaman alpukat termasuk buahnya.

Persin adalah alasan bahawa alpukat mendapat rap buruk, tetapi ternyata rakan anjing kita kebanyakannya tahan terhadapnya. Anjing anda harus memakan sebilangan besar alpukat untuk mengalami kesan toksik dari seseorang. Toksin sebenarnya lebih berbahaya bagi haiwan lain, seperti burung, kuda , domba, kambing, dan lembu .

Namun, adalah idea yang baik untuk menjauhkan anjing anda dari tanaman alpukat agar selamat, kerana terdapat kepekatan persin yang lebih tinggi pada biji, batang, daun, dan kulit kayu tanaman daripada pada buah itu sendiri. Sekiranya anda mempunyai pokok alpukat yang tumbuh di halaman anda, jangan biarkan anjing anda menggigitnya, dan bersihkan dahan, daun, atau bahagian lain dari tanaman yang jatuh ke tanah.

Lubang

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa bahaya terbesar alpukat untuk anjing sebenarnya adalah lubang.

Lubang (juga disebut biji alpukat) adalah objek berukuran bola golf besar di tengah alpukat. Anda mengeluarkannya semasa mengiris buah atau menghancurkannya untuk guacamole dan membuangnya ke tong sampah , tetapi ingat bahawa anjing anda mungkin mengejarnya. Lubang berisi persin, ya, tetapi bahaya yang lebih besar adalah bahaya tersedak yang ditunjukkannya .

Lubang adalah ukuran yang sempurna untuk tersekat di kerongkong anjing anda, menyekat saluran udara. Walaupun ia melewati kerongkongan, haiwan peliharaan mudah tersangkut di saluran usus dan menyebabkan penyumbatan yang serius. Sekiranya anjing anda makan lubang alpukat, bawa mereka segera ke bilik kecemasan veterinar terdekat.

Lemak

Salah satu faedah pemakanan alpukat ialah mengandungi lemak yang baik. Namun, terlalu banyak perkara baik boleh menjadi perkara buruk.

Berkat kandungan lemak tinggi buah ini , terlalu banyak alpukat boleh membahayakan anjing. Sebenarnya, sebilangan besar alpukat bahkan boleh menyebabkan pankreatitis yang mengancam nyawa kerana semua lemak .

Seperti disebutkan di atas, sejumlah besar alpukat juga berisiko meracuni berkat persin. Sebagai peraturan umum, jangan memberi makan alpukat anjing anda dengan banyak. Sejumlah besar boleh menyebabkan masalah serius .

Cara Memberi Makan kepada Avocado Anjing Anda

Sekiranya anda ingin memberikan alpukat anjing anda, pastikan anda melakukannya tanpa menimbulkan risiko kepada anak anjing anda. Berikut adalah tiga peraturan yang perlu diikuti:

  • Pastikan saiz bahagian kecil. Memberi alpukat anjing anda dalam jumlah besar meningkatkan risiko keracunan berkat persin, dan kandungan lemak tinggi juga boleh membahayakan anak anjing anda.

  • Beri buah anjing itu sendiri. Jangan biarkan anjing anda memakan batang, daun , atau kulit kayu alpukat. Buang kulit setiap alpukat sepenuhnya dan buang, dan tanggalkan lubang untuk memastikan anjing anda tidak tersedak di atasnya.

  • Hanya beri alpukat anjing anda. Jangan biarkan anjing anda menikmati guacamole, kerana ia mengandungi bahan berbahaya lain seperti bawang, bawang putih , dan garam.

Nilai Pemakanan Alpukat Untuk Anjing

Salah satu sebab alpukat begitu popular di dunia masakan adalah kerana nilai pemakanannya. Bahagian buah alpukat sebenarnya mengandungi lemak dan asid lemak yang sihat , serta banyak vitamin dan mineral. Banyak faedah yang sama diterjemahkan kepada anjing anda. Manfaat pemakanan yang dapat diperoleh anjing dari alpukat termasuk:

Vitamin A
Vitamin B3 (niasin)
Vitamin B6
Vitamin C
Vitamin E
serat
Potasium
Magnesium
Antioksidan
Asid amino
Folat

Perkara seperti asid lemak, niasin, kalium, dan folat sangat penting untuk bulu anjing anda yang sihat - nutrien ini membantu bulu Fido menjaga kilauannya yang halus dan berkilat. Vitamin A, B3, B6, C, dan E baik untuk kesihatan tulang, kesihatan kulit dan bulu, penglihatan, dan pelbagai perkara lain. Oleh itu, buah alpukat sendiri kaya dengan nutrien , yang banyak menawarkan faedah kesihatan untuk anak anjing anda. Tetapi itu tidak bermakna bahawa alpukat sepenuhnya tanpa risiko.

Bagaimana jika anjing saya makan minyak alpukat?

Walaupun tidak ada jenis minyak yang harus diberikan kepada anjing dalam jumlah besar kerana kandungan lemak tinggi, minyak alpukat tidak mengandung persin dan dianggap tidak beracun bagi anjing. Hal yang sama berlaku untuk makanan alpukat - daging alpukat yang telah dikeringkan dan digiling - yang merupakan bahan yang biasa digunakan dalam makanan haiwan peliharaan yang diperkaya alpukat, seperti AvoDerm.

Bahagian alpukat mana yang paling berbahaya untuk dimakan oleh anjing saya?

Lubang adalah yang paling berkaitan dengan bahagian alpukat . Selain bahaya tersedak dan berpotensi menyebabkan halangan usus, lubang alpukat juga mengandungi jumlah persin yang lebih pekat daripada daging.

Apa yang harus saya lakukan sekiranya anjing saya makan alpukat?

Jangan panik! Bergantung pada bahagian buah yang dimakan oleh anjing anda dan berapa banyak, ia mungkin baik. Mari gali perinciannya.

Daging: Oleh kerana daging alpukat hanya sedikit toksik kepada anjing - jika anjing anda makan dalam jumlah kecil, mereka mungkin akan baik-baik saja. Yang demikian, awasi mereka sekitar 24-48 jam setelah makan daging alpukat, dan laporkan muntah , cirit-birit, atau penurunan selera makan kepada doktor haiwan anda sehingga gejala ini dapat diatasi.

Kulit: Kulit alpukat mempunyai kepekatan persin yang lebih tinggi daripada daging, tetapi masih dianggap toksik ringan pada anjing . Kulit alpukat tidak membawa banyak lemak, yang bermaksud cenderung menyebabkan pankreatitis pada anjing anda daripada jika daging dimakan. Walau bagaimanapun, jika anak anda makan kulit alpukat, pastikan anda mengawasi sebarang muntah atau cirit-birit. Sekiranya gejala ini berlaku, ada baiknya anda menghubungi doktor haiwan anda.

Lubang : Sekiranya anjing anda memakan lubang, mereka mungkin dapat menyebarkannya melalui sistem mereka dengan sedikit kerengsaan pada perut dan saluran usus. Malangnya, tidak ada cara untuk mengetahui sama ada mereka akan dapat menyebarkannya atau apakah ia akan menjadi penyumbatan di usus mereka. Sebaiknya hubungi doktor haiwan tempatan anda untuk mendapatkan cadangan sebaik sahaja lubang ditelan. Sekiranya anda menyedari anjing anda muntah, terserang kotoran, kesakitan, atau bertindak lesu, minta mereka segera diperiksa oleh doktor haiwan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anjing anda makan terlalu banyak alpukat secara tidak sengaja

Sekiranya anjing anda bertindak balas terhadap alpukat, maka anda harus mengelakkannya daripada memberikannya. Walau bagaimanapun, anjing anda mungkin menemui alpukat dan memakannya, kulit dan semuanya, yang bermaksud bahawa ada kemungkinan untuk masalah selanjutnya. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pokok alpukat di kebun anda, anda harus melakukan sebisa mungkin untuk menjauhkan anjing anda dari kawasan itu.

Hasil yang paling mungkin dari anjing anda makan terlalu banyak alpukat, atau memakan kulit atau tangkai buah , adalah bahawa dia akan muntah atau cirit-birit. Sekiranya dia muntah, berikan sedikit tegukan air dan perhatikannya dengan teliti untuk sebarang gejala selanjutnya. Dia mungkin hanya mahu berehat dan pulih dan mungkin akan sembuh tidak lama lagi. Begitu juga, jika anjing anda kelihatan cemas dan mungkin mengalami cirit-birit, biarkan dia keluar untuk melegakan diri dan kemudian, seperti sebelumnya, biarkan dia meneguk sedikit air untuk menghidrasi semula.

Anda harus segera membawanya ke doktor haiwan jika dia tersedak pada benih, atau jika cirit-birit / muntah berterusan dan / atau bertambah buruk. Bahaya dengan benih adalah ia dapat terperangkap di kerongkongnya atau menyebabkan lebih banyak masalah di saluran pencernaannya. Semakin cepat anda dapat merawat anjing anda, semakin cepat dia akan sembuh.

Menjauhkan Anjing Dari Alpukat

Sekiranya anda sering membawa alpukat ke rumah anda, pastikan ahli rumah anda mendapat maklumat tentang bahaya memberi makan mereka dan makanan manusia lain kepada haiwan kesayangan anda. Anda mungkin mahu mencetak senarai buah - buahan dan sayur-sayuran yang boleh dan tidak perlu disimpan di peti sejuk anda. Sekiranya anjing anda cenderung masuk ke tong sampah, belanjakan tong sampah kalis anjing sehingga dia tidak dapat mencari-cari ketika anda tidak mencari.

Buah-buahan dan sayur-sayuran apa yang boleh saya beri makan kepada anjing saya?

Anjing adalah omnivora , yang bermaksud mereka boleh memakan daging atau makanan berasaskan tumbuhan. Sebenarnya, sebilangan besar anjing adalah gabungan protein daging dan bahan sayuran . Salah satu cara untuk memperkayakan diet anjing anda adalah dengan menambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran tambahan di atas keributan mereka. Ini sangat bermanfaat bagi anjing yang menderita masalah berat badan atau penyakit, seperti diabetes. Dengan kata lain, rakan anjing anda dapat menikmati rasa dan faedah pemakanan dari pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa buah dan sayuran yang paling sihat untuk anjing termasuk:

Epal Ya, anjing boleh makan epal. Epal adalah sumber vitamin A dan C yang sangat baik , serta serat untuk anjing anda. Mereka rendah protein dan lemak, menjadikannya makanan ringan yang sempurna untuk anjing tua. Pastikan anda mengeluarkan biji dan inti terlebih dahulu. Cubalah mereka beku untuk makanan ringan cuaca sejuk.

Pisang Ya, anjing boleh makan pisang . Secara sederhana, pisang adalah makanan berkalori rendah untuk anjing. Mereka tinggi kalium, vitamin, biotin, serat, dan tembaga. Mereka rendah kolesterol dan natrium, tetapi pisang harus diberikan sebagai makanan ringan kerana kandungan gula tinggi, bukan sebahagian dari makanan utama anjing anda.

Blueberry Ya, anjing boleh makan blueberry . Blueberry adalah makanan super kaya antioksidan, yang mencegah kerosakan sel pada manusia dan anjing. Mereka juga mengandungi serat dan fitokimia. Mengajar anjing anda untuk menangkap makanan di udara? Cubalah blueberry sebagai alternatif makanan ringan yang dibeli di kedai.

Cranberry Ya, cranberry selamat untuk dimakan oleh anjing . Baik cranberry dan cranberry kering selamat diberikan kepada anjing dalam jumlah kecil. Sama ada anjing anda akan menyukai rawatan tart ini adalah persoalan lain. Bagaimanapun, penyederhanaan adalah penting ketika memberi makan cranberry kepada anjing, seperti halnya apa pun, kerana terlalu banyak cranberry boleh menyebabkan sakit perut.

Timun Ya, anjing boleh memakan timun . Timun sangat baik untuk anjing yang mempunyai berat badan berlebihan, kerana ia mengandungi karbohidrat, lemak, atau minyak yang tidak banyak atau bahkan boleh meningkatkan tahap tenaga. Mereka mengandung vitamin K, C, dan B1, serta kalium, tembaga, magnesium, dan biotin.

Cantaloupe Ya, cantaloupe selamat untuk anjing. Cantaloupe dipenuhi dengan nutrien , rendah kalori , dan sumber air dan serat yang hebat. Walau bagaimanapun, tinggi gula, jadi harus dikongsi secara sederhana, terutama untuk anjing yang berlebihan berat badan atau menderita diabetes.

Mangga Ya, anjing boleh makan buah mangga . Rasa musim panas yang manis ini dibungkus dengan empat vitamin yang berbeza: A, B6, C, dan E. Mereka juga mempunyai kalium dan beta-karoten dan alpha-karoten. Seperti kebanyakan buah, ingatlah untuk membuang lubang keras terlebih dahulu, kerana mengandungi sejumlah kecil sianida dan boleh menjadi bahaya tersedak. Mangga tinggi gula, jadi gunakannya sebagai makanan ringan sekali-sekala.

Jeruk Ya, anjing boleh memakan jeruk. Jeruk baik untuk anjing makan, menurut doktor haiwan, tetapi mereka mungkin bukan penggemar sitrus yang berbau kuat. Jeruk adalah sumber vitamin C, kalium, dan serat yang sangat baik, dan dalam jumlah kecil, daging oren yang berair boleh menjadi makanan lazat bagi anjing anda. Doktor haiwan mengesyorkan membuang kulitnya dan hanya memberikan daging oren kepada anjing anda, tanpa biji. Kulit jeruk kasar pada sistem pencernaan mereka, dan minyaknya dapat membuat anjing anda benar-benar menghidupkan hidung sensitif mereka.

Persik Ya, buah persik selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan kecil buah persik segar atau beku adalah sumber serat dan vitamin A yang hebat, dan bahkan dapat membantu melawan jangkitan , tetapi seperti ceri, lubang itu mengandungi sianida. Selagi anda memotong lubang pertama, buah persik segar boleh menjadi makanan musim panas yang hebat. Abaikan buah peach, kerana biasanya mengandungi sirap bergula yang tinggi.

Pir Ya, anjing boleh memakan pir. Buah pir adalah makanan ringan yang hebat kerana kaya akan tembaga, vitamin C dan K, dan serat. Dicadangkan bahawa memakan buah dapat mengurangkan risiko terkena strok sebanyak 50 peratus. Pastikan untuk memotong pir menjadi potongan kecil gigitan dan keluarkan lubang dan benih terlebih dahulu, kerana biji mengandung jejak sianida. Langkau pir kalengan dengan sirap manis.

Nanas Ya, nanas selamat untuk dimakan oleh anjing. Sebilangan buah nanas adalah makanan manis yang bagus untuk anjing , selagi kulit dan mahkota di luar duri dikeluarkan terlebih dahulu. Buah tropika penuh dengan vitamin, mineral, dan serat. Ia juga mengandung bromelain, enzim yang memudahkan anjing menyerap protein.

Raspberi Ya, anjing boleh memakan raspberi. Raspberi baik secara sederhana. Mereka mengandungi antioksidan yang bagus untuk anjing. Mereka rendah gula dan kalori, tetapi tinggi serat, mangan, dan vitamin C. Rasberi sangat baik untuk anjing tua kerana mereka mempunyai sifat anti-radang, yang dapat membantu penuaan sendi. Walau bagaimanapun, ia mengandungi sejumlah kecil xylitol, jadi hadkan anjing anda kurang daripada secawan raspberi pada satu masa.

Stroberi Ya, anjing boleh makan strawberi . Stroberi penuh dengan serat dan vitamin C. Seiring dengan itu, mereka juga mengandungi enzim yang dapat membantu memutihkan gigi anjing anda ketika dia memakannya. Mereka mengandungi gula, jadi pastikan untuk memberikannya secara sederhana.

Tembikai Ya, anjing boleh makan tembikai . Penting untuk membuang kulit dan biji benih terlebih dahulu, kerana ia dapat menyebabkan penyumbatan usus, tetapi daging semangka sebaliknya selamat untuk anjing. Ia penuh dengan vitamin A, B-6, dan C, serta kalium. Tembikai adalah 92 peratus air , jadi ini adalah cara yang baik untuk membantu menjaga anjing anda terhidrasi pada hari-hari musim panas.

Brokoli Ya, brokoli adalah selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah yang sangat kecil dan paling baik dijadikan makanan ringan sekali-sekala. Ia tinggi serat dan vitamin C dan rendah lemak. Walau bagaimanapun, brokoli floret mengandungi isothiocyanates, yang boleh menyebabkan kerengsaan gastrik ringan hingga berpotensi teruk pada beberapa anjing. Selanjutnya, batang brokoli telah diketahui menghalang esofagus.

Pucuk Brussels Ya, anjing boleh makan tauge Brussels . Tumbuhan Brussels dipenuhi nutrien dan antioksidan yang sangat baik untuk manusia dan anjing. Namun, jangan terlalu banyak memberi makan kepada anjing anda kerana boleh menyebabkan banyak gas. Kubis juga selamat untuk anjing, tetapi dilengkapi dengan amaran gas yang sama!

Lobak Ya, anjing boleh memakan wortel . Lobak adalah makanan ringan rendah kalori yang sangat baik yang tinggi serat dan beta-karoten, yang menghasilkan vitamin A. Plus, mengunyah sayuran oren ini sangat bagus untuk gigi anjing anda (dan menyeronokkan).

Saderi Ya, saderi selamat untuk dimakan oleh anjing. Selain vitamin A, B, dan C, makanan ringan hijau rangup ini mengandungi nutrien yang diperlukan untuk meningkatkan jantung yang sihat dan juga melawan barah. Seolah-olah itu tidak mencukupi, saderi juga diketahui dapat menyegarkan nafas anjing.

Kacang hijau Ya, anjing boleh makan kacang hijau. Cincang, kukus, mentah, atau kalengan - semua jenis kacang hijau selamat untuk dimakan oleh anjing, selagi ia biasa. Kacang hijau penuh dengan vitamin dan mineral penting dan mereka juga penuh dengan serat dan rendah kalori. Pilihlah produk rendah garam atau tanpa garam jika anda memberi kacang hijau dalam tin kepada anjing anda.

Kacang polong Ya, anjing boleh makan kacang polong. Kacang polong, kacang salji, kacang polong gula, dan kacang polong kebun atau Inggeris semuanya sesuai untuk dijumpai oleh anjing di dalam mangkuk mereka. Kacang polong mempunyai beberapa vitamin, mineral, dan kaya dengan protein dan tinggi serat. Anda boleh memberi makan anjing anda kacang polong segar atau beku, tetapi elakkan kacang polong dalam tin dengan tambahan natrium.

Bayam Ya, anjing boleh makan bayam , tetapi itu bukan salah satu sayuran terbaik yang ingin anda kongsi dengan anak anjing anda. Bayam tinggi asam oksalat, yang menyekat kemampuan tubuh menyerap kalsium dan boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang. Walaupun anjing anda mungkin perlu makan bayam dalam jumlah yang banyak untuk menghadapi masalah ini, sebaiknya pergi bersama sayur lain.

Buah dan Sayuran yang TIDAK selamat untuk Anjing

Walaupun terdapat sebilangan besar buah - buahan dan sayuran yang selamat untuk dimakan oleh anjing anda, beberapa jenis juga boleh beracun. Beberapa buah dan sayuran paling popular yang harus anda hindari memberi makan anjing anda termasuk bawang putih, bawang, cendawan, alpukat, dan kacang tanah. Sekiranya anda tidak pasti sama ada haiwan kesayangan anda memakan sesuatu, pastikan anda meminta salah seorang doktor haiwan kami, dan kami dengan senang hati akan menjawab sebarang pertanyaan mengenai kesihatan dan pemakanan haiwan kesayangan anda.

Avocado Tidak, anjing tidak boleh memakan alpukat. Walaupun alpukat mungkin makanan ringan yang sihat untuk pemilik anjing, ia sama sekali tidak boleh diberikan kepada anjing. Lubang, kulit, dan daun alpukat mengandungi persin, toksin yang sering menyebabkan muntah dan cirit-birit pada anjing. Bahagian dalam buah yang berdaging tidak memiliki persin sebanyak tanaman lain, tetapi masih terlalu banyak untuk ditangani oleh anjing.

Ceri Tidak, anjing tidak boleh makan ceri. Kecuali bahagian berdaging di sekitar biji, tanaman ceri mengandungi sianida dan beracun kepada anjing . Sianida mengganggu pengangkutan oksigen sel , yang bermaksud bahawa sel darah anjing anda tidak dapat mendapat cukup oksigen. Sekiranya anjing anda makan ceri, berjaga-jaga dengan murid yang diluaskan, kesukaran bernafas , dan gusi merah, kerana ini mungkin merupakan tanda keracunan sianida.

Anggur Tidak, anjing tidak boleh makan anggur . Anggur dan kismis (anggur kering) terbukti sangat beracun untuk anjing tidak kira jenis , jantina, atau usia anjing . Sebenarnya, anggur sangat toksik sehingga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang secara tiba-tiba . Sentiasa perhatikan buah berbahaya ini untuk anjing.

Tomato Tidak, anjing harus mengelakkan tomato . Walaupun buah tanaman tomato yang sudah matang umumnya dianggap aman untuk anjing, bahagian hijau tanaman mengandungi bahan toksik yang disebut solanine. Walaupun seekor anjing perlu memakan sejumlah besar tanaman tomat untuk membuatnya sakit, lebih baik membuang tomato bersama-sama agar selamat.

Asparagus Tidak, anjing tidak boleh makan asparagus . Walaupun asparagus tidak semestinya tidak selamat untuk anjing, sebenarnya tidak ada gunanya memberikannya kepada anjing. Terlalu sukar untuk dimakan mentah, dan pada saat anda memasaknya sehingga cukup lembut untuk dimakan oleh anjing , asparagus kehilangan nutrien yang dikandungnya. Sekiranya anda benar-benar ingin berkongsi sayuran, sesuatu yang lebih bermanfaat mungkin adalah yang terbaik.

Cendawan Tidak, anjing harus mengelakkan cendawan . Cendawan liar boleh menjadi toksik bagi anjing. Walaupun hanya 50-100 daripada 50,000 spesies cendawan di seluruh dunia yang diketahui beracun, yang beracun boleh benar-benar menyakiti anjing anda atau bahkan boleh menyebabkan kematian. Cendawan putih yang dibasuh dari pasar raya mungkin baik-baik saja, tetapi lebih baik selamat daripada menyesal; hilangkan kulat untuk Fido sama sekali.

Bawang Tidak, anjing tidak boleh makan bawang . Bawang, daun bawang, dan daun bawang adalah sebahagian dari keluarga tanaman yang disebut Allium yang beracun bagi kebanyakan haiwan peliharaan, terutama kucing. Makan bawang boleh menyebabkan sel darah merah anjing anda pecah, dan juga boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, sakit perut , dan mual. Keracunan dari bawang lebih serius pada baka anjing Jepun seperti Akitas dan Shiba Inus, tetapi semua anjing sangat rentan terhadapnya.

Makanan Manusia Yang Boleh Membawa Anjing

Xylitol

Xylitol adalah alkohol gula yang sering digunakan untuk pemanis gula-gula, permen karet, ubat gigi , dan makanan bakar. Walaupun dianggap selamat untuk dimakan oleh manusia, ia boleh mematikan anjing.

Makan makanan yang mengandungi xylitol boleh menyebabkan penurunan gula darah anjing secara tiba-tiba dan ketara

Gejala awal sering muncul dalam masa 30 minit penggunaan dan termasuk muntah, kelemahan, kemurungan, kesukaran bergerak, koma dan sawan. Akhirnya, xylitol boleh menyebabkan kerosakan hati dan kematian.

Kopi, Teh dan Kafein Lain

Kafein secara semula jadi terdapat dalam kopi, teh, koko, dan guarana, tumbuhan Amerika Selatan.

Ia juga sering ditambahkan pada minuman ringan dan ubat-ubatan. Kafein dapat mempercepat degupan jantung dan merangsang sistem saraf pada anjing.

Dalam masa dua hingga empat jam memakan kafein , anjing mungkin mengalami kegelisahan, kehausan berlebihan, kekurangan kawalan pundi kencing, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya anjing mengambil terlalu banyak kafein, mereka boleh mengalami irama jantung yang tidak normal atau kegagalan paru - paru , yang akhirnya boleh menyebabkan kematian.

Anggur dan Kismis

Anggur dan kismis boleh menjadi sangat toksik kepada anjing.

Mereka boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang yang cepat, yang akhirnya boleh membawa maut.

Alkohol

Alkohol terdapat dalam pelbagai produk, termasuk minuman beralkohol dan minyak wangi, cat, varnis, dan pelbagai produk pembersih. Walaupun pengambilan alkohol sekali-sekala adalah selamat bagi manusia, anjing tidak boleh bertoleransi, walaupun dalam jumlah kecil.

Gejala biasanya timbul dalam satu jam selepas penggunaan dan termasuk keletihan , kemurungan, dan kurangnya koordinasi otot, suhu badan rendah , pernafasan yang buruk, muntah, dan cirit-birit.

Sekiranya anjing mengambil terlalu banyak alkohol, ia boleh mengakibatkan kegagalan paru-paru, sawan , koma, dan juga kematian.

Coklat

Coklat mengandungi bahan kimia perangsang theobromine dan kafein, keduanya sangat sukar untuk dimetabolisme oleh anjing. Sekiranya anjing makan coklat, ia boleh menyebabkan sakit perut, muntah, cirit-birit, dan dehidrasi .

Gejala ini juga boleh berkembang menjadi masalah yang lebih serius seperti serangan jantung, pendarahan dalaman, gegaran otot, sawan , dan kematian

Garam

Makan terlalu banyak garam boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai keracunan garam atau kekurangan air pada anjing. Ini boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, kemurungan, gegaran, demam , dan sawan. Bahkan boleh membawa maut dalam kes yang teruk.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anjing Anda Makan Makanan Berbahaya

Cara terbaik untuk memastikan anjing anda tidak memakan sesuatu yang berbahaya adalah dengan menjauhkan makanan ini. Untuk mengurangkan risiko, pastikan anda tidak meninggalkan makanan ini di meja atau meja, di dompet, atau di tempat lain di mana anjing anda boleh mengaksesnya.

Sekiranya anda tahu anjing anda telah memakan sesuatu yang beracun, segera berjumpa doktor haiwan anda atau hubungi talian hotline racun haiwan kesayangan.

Rawatan akan berbeza-beza bergantung pada gejala anjing anda dan jenis makanan yang terdedah kepada mereka. Anda tidak boleh merawat atau mengubati anjing kecuali doktor haiwan berlesen menasihati anda untuk melakukannya.

Soalan Lazim

1- Bagaimana jika anjing saya makan alpukat?

Kulit alpukat tidak membawa banyak lemak, yang bermaksud cenderung menyebabkan pankreatitis pada anjing anda daripada jika daging dimakan. Walau bagaimanapun, jika anak anda makan kulit alpukat, pastikan anda mengawasi sebarang muntah atau cirit-birit. Sekiranya gejala ini berlaku, ada baiknya anda menghubungi doktor haiwan anda.

2- Bolehkah anjing makan alpukat dalam jumlah kecil?

Ya anjing boleh memakan alpukat kerana sebilangan kecil bahagian buah alpukat tidak akan membahayakan anjing anda. Manfaat alpukat untuk anjing termasuk lemak dan asid lemak yang sihat, banyak vitamin dan mineral, dan sifat anti-radang, antara lain.

3- Berapa banyak alpukat yang akan membuat anjing sakit?

Terdapat risiko penyumbatan usus dengan 3 alpukat. Sekiranya dia mengalami tanda-tanda muntah atau cirit - birit , lebih baik haiwan kesayangan anda dilihat oleh doktor haiwan, kerana mereka dapat memeriksanya, melihat apa yang sedang terjadi, dan mendapatkan ujian atau rawatan yang mungkin diperlukan. .

4- Berapa banyak minyak alpukat yang boleh saya berikan kepada anjing saya?

Melayan Idea. Tambahkan satu sudu teh ke sudu minyak alpukat ke makanan anjing anda seminggu sekali.

5- Bahagian alpukat yang beracun kepada anjing?

Persin terdapat dalam buah alpukat, lubang, daun, dan tanaman yang sebenarnya, jadi semua bahagian ini berpotensi beracun untuk anjing anda. Sebilangan besar persin tertumpu pada daun, dan kulit dan lubang buah.

6- Mengapa alpukat buruk untuk anjing?

Daun, buah, biji dan kulit alpukat mengandung persin, yang boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit pada anjing, dan tanda-tanda yang lebih serius pada haiwan lain kerana kepekaan yang luas pada spesies. Ketoksikan alpukat boleh menyebabkan tanda-tanda serius pada burung seperti: kelemahan, kemurungan, penarikan bulu dan pergolakan.

7- Bolehkah anjing makan tuna?

Tuna tidak beracun untuk anjing, dan jumlah yang sedikit tidak akan menyebabkan keracunan merkuri. Sekiranya anda memiliki anjing dan kucing , pastikan anak anjing anda tidak memakan makanan kucing kerana makanan kucing basah sering mengandungi tuna. Kucing juga rentan terhadap keracunan merkuri, jadi pertimbangkan untuk memilih makanan kucing yang dibuat dengan jenis ikan lain.

8- Bolehkah anjing membuang lubang alpukat?

Lubang alpukat tidak dapat dicerna dengan baik pada saluran usus anjing dan boleh menyebabkan gastrik atau penyumbatan usus . Sebaik sahaja seekor anjing memakan alpukat - jika sistem anjing tidak dapat memproses lubang itu - ia akan tersekat di saluran usus.

9- Bolehkah anjing mempunyai popcorn?

Popcorn polos udara selamat untuk dimakan oleh anjing dalam jumlah kecil. Popcorn mentega atau popcorn dengan topping lain tidak selamat untuk anjing anda secara berkala, walaupun makan beberapa potongan yang dijatuhkan di sana sini mungkin tidak akan menyakitinya

10- Adakah roti bakar alpukat sihat?

Arrindell mengatakan bahawa - selalunya - roti bakar alpukat sememangnya pilihan yang sihat. " Alpukat mengandung banyak lemak tak jenuh yang menyihatkan jantung, serta jumlah serat yang baik," jelas Arrindell. "Selain itu, jika anda makan di restoran, anda mempunyai banyak kawalan terhadap apa yang ada di atas roti panggang alpukat anda.

KESIMPULAN:

Tidak, anjing tidak boleh makan alpukat. Lubang, kulit, dan daun alpukat mengandungi racun kulat yang disebut persin. Ada beberapa tahap rendah yang terkandung dalam daging juga.

artikel berkaitan

Bolehkah anjing mempunyai epal Bolehkah Anjing Makan Kembang Kol? Berapa Banyak Kalori dalam Alpukat yang Boleh Anjing Makan Mangga?