Bolehkah ibuprofen membunuh anda? Ya, ibuprofen boleh membunuh anda. Seorang lelaki 60 kg boleh mati setelah mengambil 191 pil ibuprofen. Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang sering digunakan untuk merawat demam, ketidakselesaan, dan keradangan di dalam badan. Overdosis, kombinasi yang salah, dan penggunaan NSAID yang tidak betul mengakibatkan kemasukan ke hospital lebih 100,000 orang dan kematian 16,500 orang di Amerika Syarikat setiap tahun.

:round_pushpin: Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat penghilang rasa sakit, pengurang demam dan pengurang keradangan yang tergolong dalam ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), keluarga ubat. Kekejangan haid, migrain , dan artritis reumatoid adalah contohnya.

Ia juga dapat digunakan untuk menutup paten ductus arteriosus bayi prematur. Ia boleh diberikan secara oral atau intravena. Ia biasanya mula berfungsi selepas satu jam.

:arrow_right: Sejarah

Selama tahun 1960-an, unit penyelidikan Kumpulan Boots mengembangkan ibuprofen dari asid propionik. Isobutyl (ibu), asid propionik (pro), dan fenil adalah tiga kumpulan berfungsi yang membentuk nama (fen).

Ia ditemui sebagai hasil penyelidikan ke arah alternatif yang lebih selamat daripada aspirin pada tahun 1950-an dan 1960-an. Satu pasukan yang diketuai oleh Stewart Adams menemui dan mensintesis bahan kimia tersebut , dan permohonan paten diajukan pada tahun 1961. Adams pertama kali menggunakan ubat itu untuk membantunya mengatasi masalah mabuk.

Pada tahun 1969, ubat tersebut telah disetujui di United Kingdom untuk rawatan rheumatoid arthritis, dan pada tahun 1974, ubat tersebut telah disetujui di Amerika Syarikat . Kemudian, pada tahun 1983 dan 1984, ia menjadi ubat anti-radang bukan steroid pertama yang dijual di kaunter di kedua negara ini.

Pada tahun 1987, Dr Adams dianugerahkan Order of the British Empire . Untuk penemuan ubat tersebut, Boots menerima Anugerah Ratu untuk Pencapaian Teknikal pada tahun 1987.

:round_pushpin: Kegunaan perubatan

Demam, ketidakselesaan ringan hingga sederhana, haid tidak selesa, osteoartritis, sakit gigi, sakit kepala, dan sakit batu karang adalah kegunaan biasa untuk ibuprofen. Kira-kira 60% orang bertindak balas terhadap sebarang NSAID, dan mereka yang tidak memberi tindak balas yang baik terhadap seseorang mungkin bertindak balas terhadap yang lain.

Ia digunakan untuk merawat gangguan keradangan termasuk artritis reumatoid dan arthritis idiopatik remaja. Pericarditis dan paten ductus arteriosus juga dirawat dengannya.

:arrow_right: Lysine

Ibuprofen lysine, garam lysine ibuprofen , juga dikenal sebagai "ibuprofen lysinate" di beberapa negara, disetujui untuk masalah yang sama seperti ibuprofen; garam lisin digunakan kerana lebih larut dalam air.

Ibuprofen lisin dipasarkan sebagai ubat penghilang rasa sakit yang cepat kerana, apabila diberikan sebagai garam lisin, penyerapan lebih cepat (35 minit berbanding 90-120 minit).

Pentadbiran Makanan dan Dadah membenarkan ibuprofen lisin pada tahun 2006 untuk penutupan paten ductus arteriosus pada bayi prematur dengan berat 500 hingga 1.500 g dan usia kehamilan kurang dari 32 minggu apabila rawatan perubatan standard tidak berkesan.

:writing_hand: Ringkasan

Bolehkah ibuprofen membunuh anda? Ya, boleh jika diambil dalam jumlah besar. Ibuprofen adalah ubat penghilang rasa sakit dan ia tergolong dalam keluarga ubat anti-radang nonsteroid. Ia diluluskan di United Kingdom pada tahun 1969. Ia diluluskan di Amerika Syarikat pada tahun 1974. Ibuprofen lysinate digunakan sebagai ganti ibuprofen di beberapa negara.

:round_pushpin: Cara menggunakan ibuprofen oral

Sekiranya anda menggunakan produk di kaunter, pastikan anda membaca semua panduan di kotak sebelum menggunakannya. Sekiranya doktor anda telah menetapkan ibuprofen , baca Panduan Ubat yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum mula mengambilnya dan setiap kali anda mendapat pengisian semula.

Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda sekiranya anda mempunyai sebarang masalah. Kecuali doktor anda memberitahu anda sebaliknya, minum ubat ini setiap 4 hingga 6 jam dengan segelas air penuh. Selepas mengambil ubat ini, jangan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit.

Ambil ubat ini dengan makanan, susu, atau antasid jika anda mengalami ketidakselesaan perut semasa mengambilnya. Dos ditentukan oleh keadaan perubatan dan tindak balas rawatan anda. Ambil ubat ini pada dos efektif paling rendah untuk jangka waktu terpendek yang mungkin untuk mengurangkan risiko pendarahan perut dan kesan buruk yang lain.

Jangan menaikkan dos anda atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor atau label pakej anda. Terus minum ubat ini seperti yang disarankan oleh doktor anda jika anda mempunyai penyakit yang berterusan seperti arthritis.

Semasa kanak-kanak mengambil ibuprofen, dosnya dikira bergantung pada berat badan anak. Untuk menentukan dos yang betul untuk berat badan anak anda, baca arahan pakej. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau memerlukan bantuan untuk memilih produk tanpa resep, pergi ke ahli farmasi atau doktor anda.

Mungkin memerlukan sehingga dua minggu penggunaan ubat ini secara konsisten untuk penyakit tertentu (seperti artritis) sebelum anda mendapat kesan sepenuhnya. Sekiranya anda mengambil ubat ini "seperti yang diperlukan", ingatlah bahawa penghilang rasa sakit berfungsi paling baik apabila diambil sebaik sahaja muncul tanda-tanda ketidakselesaan pertama.

Sekiranya anda menunggu sehingga rasa sakit tidak dapat ditanggung, ubatnya mungkin tidak berkesan. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekali jika penyakit anda berlanjutan atau bertambah buruk, atau jika anda mengesyaki anda mungkin menghadapi masalah perubatan yang ketara.

Sekiranya produk yang tidak diresepkan digunakan untuk mengubati demam atau sakit pada diri sendiri atau anak, hubungi doktor anda dengan segera sekiranya demam bertambah buruk atau bertahan lebih lama daripada tiga hari , atau jika ketidakselesaan itu bertambah buruk atau bertahan lebih lama daripada sepuluh hari.

:round_pushpin: Bolehkah ibuprofen membunuh anda?

Ibuprofen adalah ubat selamat yang sering dijumpai di kabinet ubat orang. Namun, seperti ubat - ubatan lain, ia harus digunakan tepat seperti yang disarankan pada label atau seperti yang ditentukan oleh doktor anda. Jika tidak, ia boleh menyebabkan kecederaan kepada anda, dan dalam keadaan yang teruk, kematian.

Ia tidak boleh digunakan dalam dos yang lebih tinggi atau lebih lama daripada yang disyorkan oleh pengilang. Untuk melegakan suhu , ketidakselesaan, atau bengkak, anda juga mesti mengambil sedikit sebanyak yang mungkin.

:arrow_right: Bolehkah anda berlebihan dalam ibuprofen?

Dos maksimum ibuprofen untuk orang dewasa ialah 800 miligram (mg) setiap dos. Ia boleh diminum hingga empat kali setiap hari, dengan jumlah 3200 mg sehari. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak ibuprofen, anda mungkin mempunyai kesan sampingan yang tidak menyenangkan yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

:arrow_right: Berapa banyak ibuprofen yang boleh membunuh anda?

Menurut kajian haiwan, dos ibuprofen oral yang mematikan yang membunuh 50% haiwan ujian (LD50) adalah 636 mg / kg. Sekiranya nombor ini digunakan untuk manusia , seorang lelaki 60 kg mungkin mati akibat overdosis ibuprofen akut setelah mengambil 191 pil (200mg / tablet) dengan jumlah 38,160 mg.

Pada dos yang lebih rendah (600-800mg), ibuprofen boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, yang boleh menyebabkan pendarahan dalaman dan kematian jika digunakan dalam jangka masa yang lama. Dos yang lebih tinggi (1200-1600mg) dapat membuat anda mual dan muntah, tetapi tidak sampai mati.

:writing_hand: Ringkasan

Baca semua panduan dan panduan ubat sebelum menggunakan ibuprofen. Sekiranya anda mengalami gangguan perut semasa mengambil ibuprofen , ambil dengan susu.

Orang bertanya "bolehkah ibuprofen membunuh anda?". Jawapan untuk soalan ini adalah "ya". Ibuprofen boleh membunuh anda jika diminum dalam jumlah besar. Seorang lelaki 60 kg boleh mati setelah mengambil 191 pil ibuprofen.

:round_pushpin: Overdosis ibuprofen

Sejak disetujui untuk penggunaan di kaunter, overdosis ibuprofen semakin meluas. Walaupun kekerapan akibat yang mengancam nyawa akibat overdosis ibuprofen adalah minimum, banyak episod overdosis dijelaskan dalam literatur perubatan.

Dalam keadaan overdosis, reaksi manusia mungkin berkisar dari tidak ada gejala hingga mati walaupun terdapat banyak rawatan. Sebilangan besar gejala disebabkan oleh kelebihan aktiviti farmakologi ibuprofen dan merangkumi ketidakselesaan perut, rasa tidak selesa, muntah, mengantuk, pening, sakit kepala, deringan di telinga, dan nystagmus.

Kejang, hipokalemia, kadar kalium darah tinggi, tekanan darah rendah, degupan jantung perlahan, degupan jantung cepat, aritmia, koma, kerosakan hati , kegagalan buah pinggang akut, sianosis, kemurungan pernafasan, dan serangan jantung semuanya telah direkodkan pada kejadian yang jarang berlaku.

Kepekaan individu juga berperanan dalam intensiti gejala, yang berbeza-beza dengan jumlah dan waktu yang ditelan. Secara amnya, gejala overdosis ibuprofen serupa dengan gejala overdosis NSAID yang lain.

Hubungan antara keparahan gejala dan tahap plasma ibuprofen yang diukur tidak boleh dipercayai. Kesan toksik jarang berlaku pada dos kurang dari 100 mg / kg, tetapi boleh menjadi teruk pada tahap lebih besar daripada 400 mg / kg.

Sebaliknya, dos yang besar tidak selalu menunjukkan kursus klinikal yang boleh membawa maut. Dos maut yang tepat sukar dikira kerana ia berbeza bergantung pada usia , berat badan, dan faktor perubatan lain.

Rawatan untuk overdosis ibuprofen ditentukan oleh keparahan gejala. Pembasmian perut ditunjukkan dalam keadaan yang menunjukkan awal. Ini dicapai dengan penggunaan arang aktif , yang menyerap ubat sebelum memasuki aliran darah.

Lavage gastrik tidak lagi sering digunakan, walaupun mungkin dipertimbangkan jika jumlah makanan yang dimakan berpotensi mengancam nyawa dan dapat dilakukan dalam waktu 60 menit setelah dimakan. Muntah dengan tujuan muntah tidak dinasihatkan.

Sebilangan besar pengambilan ibuprofen mempunyai kesan sampingan yang agak kecil, dan overdosis mudah diatasi. Fungsi ginjal harus diperiksa dan prosedur standard untuk menjaga pengeluaran air kencing normal harus dilaksanakan.

Diuresis alkali paksa berpotensi membantu kerana ibuprofen mengandungi ciri-ciri berasid dan dihilangkan dalam air kencing. Kerana ibuprofen sebahagian besarnya terikat protein dalam darah, perkumuhan ubat yang tidak diubah oleh buah pinggang adalah terhad. Akibatnya, diuresis alkali paksa adalah nilai minimum.

:arrow_right: Apa yang perlu dilakukan jika seseorang berlebihan menggunakan ibuprofen?

Mengetahui berapa banyak ibuprofens yang diperlukan untuk mati dan apa yang berlebihan boleh dilakukan tidak mencukupi; anda juga perlu tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya berlebihan. Hubungi Bantuan Racun untuk mendapatkan bantuan perubatan segera.

Ketidakselesaan perut yang teruk, muntah , mengantuk, berpeluh berlebihan, pernafasan cetek, batuk darah, kehilangan kesedaran, atau koma adalah tanda-tanda overdosis.

Anda mungkin diberi arang cair di bahagian kecemasan untuk menyerap ubat dan menghalangnya memasuki peredaran sistemik anda. Sekiranya anda mengambil dos yang berpotensi mengancam nyawa, perlu dilakukan pembasuhan gastrik. Sekiranya anda dituduh cuba membunuh diri, overdosis ibuprofen mungkin menyebabkan anda berada di institusi mental .

:writing_hand: Ringkasan

Bolehkah ibuprofen membunuh anda? Overdosis ibuprofen boleh menyebabkan kematian dalam kes yang melampau. Kejang, hipokalemia, kadar kalium darah tinggi, degupan jantung perlahan, aritmia, koma, kerosakan hati, dan serangan jantung adalah gejala biasa selepas overdosis ibuprofen. Hubungi bantuan racun, jika seseorang mengambil ibuprofen dalam jumlah besar.

:round_pushpin: Kebaikan ibuprofen

Ia mempunyai kelebihan berikut:

:arrow_right: Mengurangkan keradangan

Penghidap rheumatoid arthritis mungkin mendapat keselesaan dari ibuprofen. Ubat ini dapat mengatasi beberapa ketidakselesaan dan pembengkakan, tetapi tidak akan mengubah bagaimana penyakit itu berkembang.

:arrow_right: Membantu dalam merawat penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer telah terbukti diperlambat dengan penggunaan ibuprofen. Ibuprofen terbukti menurunkan kuantiti beta-amyloid (serpihan protein yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer) yang menumpuk di otak.

Walaupun penyelidikan ini menyokong penemuan sebelumnya bahawa ibuprofen dan NSAID lain membantu menunda atau mencegah permulaan penyakit Alzheimer, para pakar percaya ia juga dapat membuka perspektif baru tentang bagaimana ibuprofen melindungi otak.

Kira-kira 20 kajian manusia mendapati bahawa orang yang mengambil NSAID dengan alasan yang berlainan mempunyai peluang penurunan yang signifikan untuk mendapat penyakit Alzheimer daripada mereka yang tidak.

Bukti menunjukkan bahawa simpanan amiloid mencetuskan keradangan di otak, yang mengaktifkan sel imun dan melepaskan bahan kimia toksik yang membunuh sel saraf . Laluan ini dianggap terganggu oleh ibuprofen.

:arrow_right: Lebih cekap daripada aspirin

Aspirin tidak berkesan berbanding ibuprofen. Untuk mendapatkan kesan anti-radang yang sama, 4000mg aspirin diperlukan, tetapi hanya 2400mg ibuprofen diperlukan. Ini menunjukkan bahawa ibuprofen lebih berkesan daripada ubat lain kerana ia terdapat di dalam badan dalam jumlah yang lebih rendah, mengurangkan risiko kesan sampingan yang tidak diingini.

:arrow_right: Tidak ketagihan

Ibuprofen tidak ketagihan. Oleh itu, ia tidak akan menyebabkan individu menjadi ketagih, seperti yang berlaku pada ubat penahan sakit yang lain. Ini juga menyiratkan bahawa pesakit tidak akan mengembangkan toleransi terhadap ubat, yang bermaksud mereka tidak memerlukan dos yang lebih besar dan lebih besar untuk mendapatkan manfaat menghilangkan rasa sakit yang sama.

:arrow_right: Murah

Ibuprofen adalah ubat yang agak murah dan tanpa preskripsi yang tersedia. Cukup lembut sehingga tidak memerlukan resep, tetapi juga berkesan.

:writing_hand: Ringkasan

Ibuprofen dapat membantu mengurangkan keradangan. Ibuprofen juga melambatkan proses penyakit Alzheimer. Aspirin kurang berkesan jika dibandingkan dengan ibuprofen. Ibuprofen tidak ketagihan dan ini adalah kelebihannya. Ia murah dan sangat berkesan.

:round_pushpin: Kekurangan ibuprofen

Kekurangan ibuprofen diberikan di bawah:

:arrow_right: Risiko kardiovaskular

Penggunaan ibuprofen kronik, seperti banyak NSAID lain, telah dikaitkan dengan peningkatan risiko hipertensi pada wanita, walaupun tidak sebanyak acetaminophen, dan infarksi miokardium, terutama pada mereka yang mengambil dos yang lebih besar secara berkala.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS menguatkan amaran mengenai peningkatan risiko penyakit jantung dan strok yang berkaitan dengan ibuprofen dan NSAID serupa pada 9 Julai 2015; amaran ini tidak merangkumi aspirin NSAID. Amaran serupa dikeluarkan oleh Agensi Ubat Eropah pada tahun 2015.

:arrow_right: Gangguan pencernaan

Ibuprofen beracun dan boleh membahayakan usus, mengakibatkan ketidakselesaan perut yang teruk dan pendarahan dalaman di perut dan usus. Pedih ulu hati juga disebabkan oleh ibuprofen dalam dos yang besar, yang menyebabkan pengeluaran asid perut meningkat. Anda juga mungkin mengalami kembung dan cirit-birit.

:arrow_right: Kulit

Ibuprofen , seperti NSAID lain, telah dikaitkan dengan perkembangan pemphigoid bulosa atau lepuh seperti pemphigoid. Ibuprofen, seperti NSAID lain, adalah ejen kepekaan foto. Walau bagaimanapun, ia adalah agen pemotretan yang buruk jika dibandingkan dengan anggota asid 2-aril propionik yang lain.

Ibuprofen, seperti NSAID lain, adalah penyebab sindrom Stevens-Johnson, penyakit autoimun. Toxic Epidermal Necrolysis adalah kesan sampingan yang luar biasa daripada ibuprofen.

:arrow_right: Deringan di telinga

Tinnitus adalah sensasi berdengung atau berdering di telinga yang dialami oleh beberapa orang setelah mengambil ibuprofen dalam dos yang berlebihan. Bercanda, bersiul, mengklik, atau mengaum di telinga adalah beberapa gejala lain. Ini boleh mempengaruhi salah satu atau kedua telinga anda, menyebabkan masalah pendengaran dan tumpuan.

:arrow_right: Keguguran

Menurut kajian wanita hamil , mereka yang mengambil jenis atau dos NSAIDs 2.4 kali lebih mungkin keguguran daripada mereka yang tidak. Penyelidikan Israel, sebaliknya, tidak menunjukkan kejadian keguguran yang lebih tinggi pada kumpulan wanita yang menggunakan NSAID.

:arrow_right: Kesukaran bernafas

Ibuprofen boleh mengurangkan pernafasan dan menghasilkan sukar atau lembap pernafasan , serta berdehit dan batuk apabila diambil dalam jumlah yang berlebihan.

:arrow_right: Kekeliruan

Setelah mengambil ibuprofen terlalu banyak, seseorang mungkin menjadi keliru, tidak peka (sukar difahami), atau marah. Sakit kepala dan kekurangan koordinasi juga merupakan kemungkinan kesan sampingan.

:arrow_right: Penglihatan kabur

Apabila anda mengambil terlalu banyak ubat, ia mungkin menyebabkan masalah penglihatan . Pening, pening, dan ketidakupayaan untuk bergerak dengan betul boleh disebabkan oleh kabur atau berlipat ganda.

:arrow_right: Kejang

Setelah memakan dos ibuprofen yang berlebihan, gegaran, kejang, atau kejang yang dicirikan oleh gegaran badan yang tidak terkawal mungkin berlaku. Kehilangan kesedaran dan koma mungkin berlaku akibat kejadian ini.

:arrow_right: Mengantuk

Satu lagi kesan buruk pengambilan ibuprofen terlalu banyak adalah mengantuk . Overdosis boleh menyebabkan anda pingsan atau kehilangan kesedaran dalam situasi yang teruk.

:writing_hand: Ringkasan

Ibuprofen mempunyai banyak kekurangan. Sekiranya diambil dalam jumlah banyak, ia dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, boleh menyebabkan masalah pada kulit . Gangguan pencernaan juga biasa berlaku setelah mengambil ibuprofen dalam jumlah yang lebih besar.

Orang boleh menghadapi kesukaran bernafas. Mengantuk, kejang, penglihatan kabur, kekeliruan, dan lain-lain juga merupakan kelemahan ibuprofen. ibuprofen boleh menyebabkan keguguran.

:round_pushpin: Siapa yang tidak boleh menggunakan ibuprofen?

Ibuprofen tidak digalakkan. Orang yang sebelumnya mempunyai tindak balas buruk terhadap aspirin atau NSAID lain, atau yang baru-baru ini menjalani atau akan menjalani pembedahan jantung, harus berjumpa dengan sumber yang dipercayai ini.

Mungkin juga menyusahkan individu yang:

 • Mereka terdedah kepada pendarahan.

 • Mereka yang telah menggunakan diuretik.

 • Orang menderita ulser perut .

 • Orang yang berumur lebih dari 60 tahun.

 • Orang yang merupakan pengguna antikoagulan.

 • Orang yang mempunyai keadaan jantung.

 • Orang menghidap darah tinggi.

 • Individu mengalami masalah hati .

 • Orang yang menderita penyakit buah pinggang.

 • Pesakit Crohn atau kolitis ulseratif.

 • Orang yang dijangkiti cacar air atau herpes zoster.

 • Orang yang menjalani rawatan untuk penyakit yang teruk.

 • Orang yang menggunakan ubat anti-radang nonsteroid tambahan (NSAID) atau penghilang rasa sakit.

 • Orang yang mengalami masalah perut seperti pedih ulu hati atau ketidakselesaan perut dengan kerap.

:round_pushpin: Dadah yang berinteraksi dengan ibuprofen

Ibuprofen dikaitkan dengan beberapa interaksi ubat yang mungkin atau disyaki yang boleh mengubah cara ubat lain berfungsi.

 • Ibuprofen dapat meningkatkan kadar litium dalam darah dengan mengurangkan perkumuhan litium oleh buah pinggang . Ketoksikan litium boleh berlaku akibat tahap litium yang tinggi.

 • Ibuprofen boleh mengurangkan kesan penurun tekanan darah ubat penurun tekanan darah. Kerana prostaglandin berperanan dalam kawalan tekanan darah , ini mungkin terjadi.

 • Apabila ibuprofen digunakan dengan metotreksat, kadar metotreksat atau aminoglikosida dalam darah mungkin meningkat, mungkin kerana penyingkirannya dari badan diperlambat. Lebih banyak kesan sampingan yang berkaitan dengan metotreksat atau aminoglikosida mungkin berlaku akibat ini.

 • Kesan siklosporin yang merosakkan pada fungsi ginjal diperburuk oleh ibuprofen.

 • Ibuprofen harus dihindari oleh mereka yang menggunakan pengencer darah oral atau antikoagulan, seperti warfarin (Coumadin) kerana ia juga menipis darah. Penipisan darah yang berlebihan boleh menyebabkan pendarahan.

 • Apabila aspirin digunakan dengan ibuprofen, kemungkinan mendapat ulser meningkat.

 • Semasa menggunakan ibuprofen atau NSAID lain, mereka yang mengonsumsi lebih daripada tiga minuman beralkohol setiap hari mungkin berisiko tinggi mendapat ulser perut.

 • Menggabungkan perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) dengan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) boleh meningkatkan risiko pendarahan gastrointestinal atas.

:writing_hand: Ringkasan

Ibuprofen tidak digalakkan untuk orang yang alah kepada aspirin dan NSAID lain. Ia tidak sesuai untuk orang yang akan segera menjalani pembedahan jantung. Jangan gunakan ibuprofen dengan aspirin kerana ini meningkatkan kemungkinan ulser.

:round_pushpin: Penyelidikan lain mengenai ibuprofen

:arrow_right: Jerawat

Kerana ciri-ciri anti-radang, ibuprofen kadang-kadang digunakan untuk merawat jerawat, dan ditawarkan di Jepun sebagai terapi topikal untuk jerawat dewasa. Ibuprofen, seperti NSAID lain, mungkin bermanfaat dalam rawatan hipotensi ortostatik yang teruk.

Keberkesanan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid (NSAID) dalam pencegahan dan rawatan penyakit Alzheimer masih belum diketahui.

:arrow_right: penyakit Parkinson

Ibuprofen dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit Parkinson dan boleh membantu menangguhkan atau mencegah penyakit tersebut. Aspirin , ubat anti-radang nonsteroid lain (NSAID), dan parasetamol tidak mempengaruhi risiko penyakit Parkinson.

Ibuprofen mempunyai kesan neuroprotektif terhadap risiko penyakit Parkinson, menurut penyelidik Harvard Medical School yang menerbitkan penemuan mereka dalam jurnal Neurology pada bulan Mac 2011.

Orang yang menggunakan ibuprofen setiap hari mempunyai kemungkinan penurunan 38% untuk mendapat penyakit Parkinson, sementara penghilang rasa sakit lain seperti aspirin dan parasetamol tidak mempunyai kesan seperti itu. Memandangkan kemungkinan kesan sampingan, menggunakan ibuprofen untuk mengurangkan risiko penyakit Parkinson pada populasi umum akan menjadi masalah.

Penggunaan ibuprofen untuk mengurangkan risiko penyakit Parkinson pada populasi umum akan menjadi masalah kerana kemungkinan kesan sampingan pada saluran kencing dan pencernaan.

:arrow_right: Makanan tambahan

Beberapa makanan tambahan mungkin berinteraksi negatif dengan ibuprofen dan NSAID lain, walaupun lebih banyak kajian diperlukan pada tahun 2016, untuk memastikan. Ginseng, bawang putih , halia, kunyit, feverfew, ginseng, bilberry, meadowsweet, dan willow adalah beberapa nutrien yang dapat membantu mencegah pengumpulan platelet.

:arrow_right: COVID-19

Di Córdoba, Argentina, ibuprofen dikaji sebagai terapi COVID19 , memasukkannya ke dalam larutan hipertonik dan menghirupnya. Kajian klinikal akan bermula pada bulan Jun 2020. Tidak ada bukti bahawa ibuprofen menghalang infektiviti SARS-CoV-2 dalam sebarang ujian, sama ada pada sel kultur atau pada haiwan, menurut penerbitan yang disahkan.

Penerbitan tunggal kumpulan Argentina ada dalam jurnal "Medical Hypotheses," dan tidak memberikan bukti mengenai keberkesanan ibuprofen . Ini hanyalah tekaan liar berdasarkan data dari virus lain yang bahkan tidak dekat dengan SARS-CoV-2.

:writing_hand: Ringkasan

Ibuprofen digunakan untuk merawat jerawat kerana sifat anti-radang. Ibuprofen juga mengurangkan risiko penyakit Parkinson. Sebilangan serat makanan boleh berinteraksi secara negatif dengan ibuprofen. Ibuprofen juga dikaji sebagai terapi COVID-19.

:round_pushpin: Jenama ibuprofen

Terdapat banyak jenama ibuprofen. Beberapa diberikan di bawah:

Jenama Bentuk Kekuatan Negara
Advil Kapsul, cecair, tablet, kapsul berisi cecair 200 mg Brazil, Perancis, Yunani, Australia, Kanada, Romania, AS, Turki , Colombia, Mexico, Israel, Hungary, Filipina, Korea Selatan, Afrika Selatan
Alaxan Kapsul 200 mg Filipina
Arthrofen Tablet 600 mg, 400 mg, 200 mg Inggeris
Brufen Tablet, sirap oral, kaplet, butiran butiran (600 mg / sachet), Tablet (200 mg, 400 mg, 600 mg), sirap (100 mg / 5 ml) Austria, Afrika Selatan, Mesir, Korea Selatan, Portugal, Yunani, India, Itali, Romania, New Zealand, Pakistan, Arab Saudi, Slovakia, Serbia, UK,
Brufen Retard Kaplet 800 mg Norway, United Kingdom, Poland
Calprofen Sirap oral 100 mg / 5 ml Inggeris
Faspik tablet 400 mg, 200 mg Filipina
Fenpaed Cecair oral 200 mg / ml New Zealand, United Kingdom
Fenbid Gel topikal 10% United Kingdom, China
Feverfen Cecair oral 100 mg / 5 ml Inggeris
Rimafen Tablet 600 mg, 400 mg, 200 mg Inggeris
Orbifen Cecair oral 100 mg / 5 ml Inggeris
Nurofen Tablet, gel topikal, kaplet, cecair oral tablet (200 mg), cecair oral (100 mg / 5 ml) Australia, UK, Austria, Turki, Belgia, Switzerland, Bulgaria, Spain, Croatia, Afrika Selatan, Cyprus, Slovakia, Republik Czech, Serbia, Perancis, Rusia, Jerman , Yunani, Romania, Hungaria, Portugal, Ireland, Poland, Israel, New Zealand, Itali, Belanda, Macedonia Utara,
Midol Gel Cecair 200 mg USA
Ibuprofen Tablet, cecair oral, kaplet, gel topikal Tablet (200 mg, 400 mg, 600 mg), cecair oral (100 mg / 5 ml), gel topikal (5%) Norway, Poland, Kanada, Sepanyol, Amerika Syarikat, UK, Romania, Sweden
Ibuleve Gel topikal 10% United Kingdom, Israel
Ibugel Gel topikal 10% Inggeris

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang biasanya mengajukan banyak soalan mengenai "bolehkah ibuprofen membunuh anda?", Beberapa soalan berikut diberikan di bawah:

:one: Yang manakah asetaminofen atau ibuprofen yang lebih selamat?

Ibuprofen terbukti sebanding dengan atau lebih baik daripada acetaminophen dalam merawat kesakitan dan demam pada orang dewasa dan kanak-kanak dalam satu kajian. Di samping itu, kedua-dua ubat tersebut juga dianggap selamat. Terdapat 85 kajian keseluruhan, termasuk orang dewasa dan kanak-kanak, dalam kajian ini.

:two: Berapa lama ibuprofen bertahan di dalam badan kita?

Walaupun kesan ibuprofen berlangsung sekitar 4 hingga 6 jam , mungkin diperlukan sehingga 24 jam untuk sistem anda bebas sepenuhnya. Separuh hayat ibuprofen adalah sekitar dua jam, mengikut arahan preskripsi. Hubungi 911 atau Poison Control di 800-222-1222 jika anda mengambil terlalu banyak ibuprofen.

:three: Bagaimana ibuprofen berfungsi dengan sempurna?

NSAID seperti ibuprofen, aspirin , dan naproxen terkenal, sebahagiannya kerana ia boleh diakses di kaunter farmasi. Dengan menghalang sintesis siklooksigenase, ibuprofen mengurangkan rasa sakit, demam , edema, dan keradangan. Bahan kimia ini dilepaskan oleh tubuh sebagai reaksi terhadap penyakit dan kerosakan.

:four: Bolehkah anda mengambil ibuprofen setiap hari?

Walaupun anda boleh menggunakan ibuprofen selama beberapa hari, kecuali jika doktor menetapkannya, tidak disarankan agar anda mengambilnya secara berkala untuk meredakan kesakitan . Ibuprofen dan ubat penghilang rasa sakit lain boleh merengsakan lapisan perut anda, menyebabkan semuanya dari mual sederhana hingga bisul.

:five: Berapa lama ibuprofen dapat menahan demam?

Ibuprofen mempunyai jangka masa 6-8 jam . Kedua-dua ubat ini mula berfungsi dalam masa satu jam setelah diberikan kepada anak anda. Ubat-ubatan ini dapat menurunkan suhu 1-2 darjah apabila diambil sebagai pengurang demam. Dengan kata lain, suhu 103F tidak akan kembali ke "normal" hanya dengan satu dos ubat.

:six: Bolehkah anda membina toleransi terhadap ibuprofen?

Anda mungkin mendapat toleransi terhadap ubat. Toleransi menunjukkan bahawa anda memerlukan dos ubat yang lebih tinggi untuk mendapatkan tahap kesakitan yang sama. Toleransi adalah perkara biasa dan diharapkan semasa menggunakan ubat jangka panjang. Ubat ini berpotensi mendorong tindak balas kulit yang teruk.

:seven: Bolehkah ibuprofen menenangkan anda?

Ibuprofen juga dapat digunakan secara lisan untuk rawatan diri untuk melegakan sakit dan sakit ringan yang berkaitan dengan selesema, selesema , atau sakit tekak, sakit kepala, termasuk sakit gigi migrain, sakit otot, sakit belakang, dan sakit artritis.

:eight: Adakah berpeluh bermaksud demam sedang pecah?

Berpeluh, secara amnya, menunjukkan bahawa badan anda semakin sembuh . Demam adalah bahagian penting dari proses penyembuhan semula jadi tubuh. Apabila anda demam, tubuh anda secara semula jadi cuba menyejukkan badan dengan berpeluh.

:nine: Bolehkah ibuprofen membahagiakan anda?

Ubat sakit fizikal seperti ibuprofen telah lama diakui dapat membantu penderitaan emosi, tetapi penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa ubat tersebut mempunyai kesan yang berbeza pada lelaki dan wanita: lelaki yang mengambilnya melaporkan emosi penolakan yang lebih buruk, sementara wanita melaporkan merasa lebih baik.

:keycap_ten:Adakah ibuprofen melambatkan penuaan?

Kajian ini menunjukkan bahawa ibuprofen, ubat anti-radang yang biasa digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan demam, juga mempunyai kesan anti-penuaan . Ibuprofen melambatkan penuaan haiwan kecil setara dengan 12 tahun manusia, menurut penyelidikan Universiti Newcastle.

:round_pushpin: Kesimpulannya

Bolehkah ibuprofen membunuh anda? Ya, boleh jika diambil dalam jumlah besar. Ibuprofen tergolong dalam keluarga ubat anti-radang nonsteroid. Di banyak negara, ibuprofen lysinate digunakan sebagai pengganti ibuprofen. Baca semua panduan sebelum mengambil ibuprofen.

Ibuprofen mempunyai banyak kelebihan. Ia dapat mengurangkan keradangan dan juga tidak ketagihan. Ia murah. Ia digunakan untuk merawat jerawat dan penyakit Parkinson. Ibuprofen mempunyai banyak kekurangan. Ia dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Ia boleh menyebabkan masalah kulit.

:round_pushpin: Artikel berkaitan

Berapa lama masa yang diperlukan untuk Ibuprofen bekerja

Berapa lama masa yang diperlukan untuk ibuprofen masuk?

Zyrtex Dan Ibuprofen

Kumpulan Berfungsi Ibuprofen

Racun Rumah Tangga yang Biasa pada Anjing dan Kucing

Beberapa anjing (dan bahkan kucing) nampaknya mempunyai kemampuan luar biasa untuk mengetahui apa yang tidak seharusnya mereka makan dan kemudian memakannya.

Seolah-olah semakin sukar bagi anak-anak untuk menghadapi sesuatu yang berbahaya, semakin mereka akan mendapat kesempatan. Bulan ini, kita akan melihat beberapa racun anjing dan kucing yang paling banyak dijumpai di rumah dan halaman.

Hubungi kami segera, tanpa mengira apa yang dimakan oleh anjing anda! Sebelum anda menghubungi Dr. Google, ingatlah bahawa kami boleh dijawab untuk menjawab soalan anda pada bila-bila masa siang atau malam, dan kami dapat melihat haiwan kesayangan anda dalam keadaan darurat jika perlu.

Perbezaan antara hidup dan mati dapat diukur dalam beberapa minit. Kita mungkin mempunyai reaksi bergantung pada racun dan dosnya.

Tylenol Boleh Membunuh Anda

Sepanjang dekad sebelumnya, lebih daripada 1,500 orang Amerika telah mati akibat overdosis acetaminophen, salah satu ubat sakit yang paling banyak digunakan di negara ini.

Apabila diambil pada kuantiti yang dibenarkan, acetaminophen (bahan aktif dalam Tylenol) dianggap selamat. Ia digunakan oleh puluhan juta individu setiap minggu tanpa kesan negatif. Namun, dalam dos yang lebih besar, terutama bila digabungkan dengan alkohol, ubat tersebut dapat membahayakan atau bahkan membunuh hati.

Davy Baumle, seorang remaja berusia 12 tahun yang gemar menunggang basikal kotorannya melalui hutan di selatan Illinois, meninggal dunia kerana ketoksikan acetaminophen. Brianna Hutto, seorang bayi berusia lima bulan, merasakan hal yang sama. Marcus Trunk, seorang pekerja perkeranian berusia 23 tahun yang berotot, merasakan hal yang sama.

Gigitan Bug dan Sengatan

Gigitan dan sengatan pepijat, sebahagian besarnya, tidak lebih buruk daripada tugas sekolah: mereka mengganggu tetapi kebanyakannya tidak berbahaya.

Namun, gigitan serangga atau sengatan kadang-kadang boleh mengakibatkan komplikasi serius. Oleh itu, anda harus dapat mengetahui kapan bungkus ais sederhana akan mencukupi dan kapan perjalanan ke hospital tempatan diperlukan.

Sengatan dari lebah dan tawon

Disengat oleh lebah adalah kegusaran kecil bagi kebanyakan orang.

Bahaya Ibuprofen, Acetaminophen, & NSAID:

Adakah perlu saya mengambil ibuprofen?

Ubat over-the-counter (OTC) seperti acetaminophen, naproxen, ibuprofen, dan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs) dipercayai secara amnya agak selamat. Ramai orang membawanya untuk melegakan sakit kepala ringan hingga sederhana, sakit sendi, dan otot kaku. Saya sering ditanya adakah selamat untuk mengambil ubat tertentu.

Walaupun penggunaannya meluas, banyak kajian mengungkapkan risiko yang ditimbulkan oleh ubat-ubatan ini kepada kesihatan manusia, terutama ketika digunakan dalam jangka waktu yang lama.

Ramai orang menyedari bahawa ubat-ubatan ini boleh membahayakan hati anda, tetapi penyelidikan baru telah menemui banyak bahaya lain.

Toksin & Racun Haiwan Peliharaan

Epidemi yang Meningkat Ribuan anjing dan kucing mati setiap tahun akibat pengambilan bahan kimia rumah tangga secara tidak sengaja seperti tanaman rumah yang terkenal, farmasi, makanan biasa, dan racun perosak. Bahaya rumah tangga dinanti. Adakah anda mempunyai idea di mana mereka berada?

Racun dalam Pembuatan

Beberapa tumbuh-tumbuhan berbahaya, bahkan mematikan, walaupun cantik. Kucing boleh dibunuh walaupun sehelai daun dari pelbagai jenis bunga bakung.

MENGHINDARI BEBERAPA JENIS TANAMAN TOKSIK

Varieti Amaryllis Lily

Kesalahan Azaleas

Jarum pinus dari pokok Krismas

Biji koko boleh digunakan sebagai mulsa.

Krisan Oleander

Daffodils Poinsettias

Kaktus Paskah Kelapa Sagu

Tulip Holly

Hyacinths

Belajar Mengenai Jangkitan Telinga (Otitis Media) pada Kanak-kanak

Jangkitan bakteria di belakang gendang telinga dikenali sebagai jangkitan telinga. Otitis media adalah istilah perubatan untuk jangkitan seperti ini. Virus atau bakteria boleh menyebabkannya.

Selsema adalah penyebab jangkitan telinga yang paling biasa. Bengkak pada tiub kecil yang menghubungkan setiap telinga ke mulut mungkin disebabkan oleh selesema.

Kedua tiub ini dikenali sebagai tiub eustachian (diucapkan "yoo-STAY-shun"). Swelling can cause the tube to become blocked, trapping fluid inside the ear. This creates an ideal environment for bacteria or viruses to develop and infect.

Ear infections are more common in children under the age of five. This is due to the fact that their eustachian tubes are smaller and more quickly clogged.

An ear infection can be excruciatingly painful. Children with ear infections frequently cry and fuss.

Ibuprofen and Patients with a History of Heart Attacks

I must begin by stating that I am a huge fan of ibuprofen. I recommend it to the vast majority of individuals who seek pain relief because it works so well, is inexpensive, easy to obtain, and does not have the adverse effects that other pain relievers do.

The good deeds don't stop there. It also decreases inflammation and binds the molecules that cause redness, swelling, and cramping during menstruation. It's even being researched as an anti-cancer medicine, given aspirin's beneficial effects on cancer.1 Some individuals also use it to prevent and alleviate sunburn redness and pain.2

However, depending on the conditions, every substance is both good and bad. Ibuprofen isn't one of them.

Demam

Fever, also known as pyrexia, is a condition in which the body temperature is unusually high. Fever is a symptom of a wide range of illnesses.

Fever, for example, is commonly associated with infection, but it can also occur in other pathologic conditions such as cancer, coronary artery blockage, and certain blood diseases. It can also be caused by physiological pressures like hard exercise or ovulation, as well as heat exhaustion or heat stroke caused by the environment.

The temperature of the deeper parts of the head and trunk does not vary by more than 12 °F in a day under normal conditions, and it does not exceed 99 °F (37.22 °C) in the mouth or 99.6 °F (37.55 °C) in the rectum.

Marijuana with a side of ibuprofen: Buzz-killing Rx for Alzheimer's

Marijuana has a variety of effects and side effects, depending on why you're using it. Not everyone, after all, wants the complete package. New research suggests that for people who find the high from marijuana to be an unpleasant side effect, taking an ibuprofen with their tetrahydrocannibinol could be the answer (or THC).

Ibuprofen, as well as the prescription painkillers indomethacin and celecoxib (marketed as Celebrex), appear to neutralize marijuana's buzz and decrease its deleterious effects on cognition, according to a study published Thursday in the journal Cell.

As a result, the findings may pave the door for marijuana to play a larger role in the future.

RUNNERS: THIS COMMON RACE-DAY RITUAL COULD KILL YOU

There are a lot of dos and don'ts when it comes to race day. Wearing new shoes is not a good idea. Don't experiment with new foods. But there's one thing you shouldn't do that could kill you if you do.

I've been running for nearly 30 years and have completed 60 or 70 races over that time, including 10 marathons and a few 40+ mile trail races. In that time, I've picked up a few dos and don'ts that have helped me get to the finish line.

That's why it raised a red flag in my mind when an acquaintance recently mentioned that she takes Ibuprofen before every marathon she runs. I couldn't tell if it was actually horrible or if I was recalling old advice from my high school cross-country coach at the time. So I dialed a few numbers and sat down to work.

Soalan Lazim

What to know about Advil and Aleve: Differences and similarities?

Advil and Aleve are two over-the-counter (OTC) pharmaceuticals that belong to the nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) class of drugs (NSAIDs).

These medications can be used to assist relieve inflammation and pain, as well as to regulate a temperature.

This page explains how Advil and Aleve operate, as well as the similarities and differences between the two medications. It also describes how to safely take each medicine.

What exactly are they?

Although both Advil and Aleve can help with pain and inflammation, their intended uses and dosages are different.

Ibuprofen is marketed under the brand name Advil, and naproxen is marketed under the brand name Aleve. NSAIDs include ibuprofen and naproxen.

Doctors and pharmacists are two types of professionals.

CAN 1200 mg of ibuprofen kill you?

Is 1200 mg of ibuprofen enough to kill you?

Ibuprofen can cause an overdose. Always follow the directions on the label or your doctor's advice when taking it. Overdosing on ibuprofen can result in hazardous adverse effects, such as damage to your stomach or intestines. An overdose can be lethal in rare situations.

What is the risk of using ibuprofen?

Ibuprofen use on a regular basis might lead to kidney and liver damage. There is bleeding in the stomach and intestines. Heart ■■■■■■ risk is raised.

Is taking 1000 mg of ibuprofen all at once safe?

Take no more than the suggested dose. Overdosing on ibuprofen can harm your stomach and intestines.

Kesimpulannya

People who have COVID-19 and are self-quarantined, according to the National Health Service of the United Kingdom, should relax and drink plenty of fluids. So far, everything has gone well. It does, however, recommend that patients take paracetamol or ibuprofen to reduce temperature and pain.

The French Health Minister, Olivier Véran, who is also a neurologist, has expressed his displeasure with this. “Taking anti-inflammatories [ibuprofen, cortisone, could be a factor in exacerbating the infection,” Veran stated in a tweet on Saturday. Take paracetamol if you have a fever. Consult your doctor if you are currently taking anti-inflammatory medications.”

Some doctors question if this was supported by any solid evidence from COVID-19 in particular.

If you have COVID-19, acetaminophen is the preferred pain treatment.

There is now no solid evidence that ibuprofen increases the risk of coronavirus infection or worsens the disease; nonetheless, various expert groups, including the FDA, are looking into the possibility. Ask your doctor for guidance if you're already taking NSAIDs like ibuprofen or naproxen for another reason, such as arthritis or pain treatment.

Why is there so much debate regarding taking ibuprofen for COVID-19, whether it's probable or suspected? On March 14th, 2020, France's Health Minister Olivier Veran voiced concern in a tweet, claiming that anti-inflammatory medications including ibuprofen and cimetidine could cause cancer.

5 common, over-the-counter medicines that could kill you if you take too much

Overdosing frequently conjures up images of illegal drugs, although this isn't always the case. Overdosing on ordinary medicines is a genuine hazard, and it has the same lethal adverse effects as illegal narcotics.

Midol

Isn't it true that your once-a-month visitor generally arrives with significant cravings and a bottle of Midol to help you get through your week of torture? Jaga diri. Midol, like the other painkillers on this list, contains Acetaminophen (APAP), which relieves pain; nevertheless, APAP is easily overdosed.

Tylenol

Tylenol, which is Acetaminophen, carries the same risk as Midol. The medicine is excreted in the urine in normal quantities, but part of it is converted into a byproduct that is toxic to the liver. If you take too much, your liver will be unable to keep up and will begin to fail. Only 3,000 milligrammes of APAP should be taken in a 24-hour period, according to doctors.

Advil

Advil and other ibuprofen-like medicines are NSAIDS, or nonsteroidal anti-inflammatory drugs, which if not taken as prescribed can result in death, significant gastrointestinal bleeding, and ulcers. Overdoses, erroneous combinations, and inappropriate use of NSAIDs result in the hospitalization of over 100,000 persons and the deaths of 16,500 people in the United States each year (not taking pills with a little food or milk, etc).

Epsom salts

Epsom salts, which include magnesium sulphate, are ideal for relaxing baths and can also be used as a natural laxative. The FDA has approved the use of epsom salts as a laxative when dissolved in water, however epsom salts can have dangerous adverse effects.

Cough syrup

Cough syrup, like other cold medicines containing Dextromethorphan (DXM), has no major negative effects when taken as indicated, but large dosages can create a hallucinogenic state, making it a popular and inexpensive option for teenagers to get high. Teens are separating the DXM from the syrups and using it as a powder or pill, making cold medicine overdoses far more likely.

common medicines that could kill you

Gambaran keseluruhan

Overdosing on common over-the-counter (OTC) medications is a far more serious problem than many individuals think. Nonsteroidal anti-inflammatory medicines (NSAIDs) are effective for headaches, but if they are not taken as prescribed, they can cause severe gastrointestinal bleeding, ulcers, and even death.

Advil

The first of the NSAIDs on our list is ibuprofen. While doctors prescribe it for headaches, muscular pains, back aches, menstruation pain, mild arthritis, and other joint discomfort, make sure you follow the dosage instructions carefully.

Aleve

The main constituent in Aleve, which is also an NSAID, is Naproxen. While two a day can keep you pain-free for the entire day, excessive use can harm your heart. Naproxen takes longer to work than ibuprofen, but it can provide up to 12 hours of relief with only one dose, according to the manufacturer. If you're taking them on a regular basis, talk to your doctor about which additional medications you should avoid.

Aspercreme

The active element in lidocaine is used to offer localized pain relief. While it's difficult to overdose on a topical cream, it might cause irregular heartbeats, breathing difficulties, seizures, and even coma if used excessively (or incorrectly). Anestacon, Burnamycin, Lida Mantle, Lidoderm, Solarcaine Cool Aloe, Solarcaine First Aid Lidocaine Spray, Topicaine, and Xylocaine are some of the other brand names for lidocaine.

Aspirin

Even though an aspirin a day “keeps the doctor away,” make sure you're not accidently overdosing. Tinnitus (ringing in the ears) and poor hearing are common symptoms of aspirin overdose, which can progress to hyperventilation, vomiting, dehydration, fever, double vision, faintness, coma, and death.

Epsom Salts

These salts can be used to soak tired and aching muscles in a soothing bath, but they can also be used as an FDA-approved laxative (thanks to the magnesium sulfate). But be cautious. High doses can cause intestinal wall ruptures, which can lead to infection. The salts may also react badly with other foods you've eaten, such as coffee.

Take the proper precautions

Overall, each of these drugs can improve your quality of life if taken correctly, but always check the labels to discover what the active ingredients are. This basic precaution will help you avoid inadvertently poisoning yourself or worse. When in doubt, consult your physician.

Can Overdose of Ibuprofens Kill You? How Many?

Ibuprofen is a non-steroidal anti-inflammatory medicine (NSAID) that is often used to treat fever, discomfort, and inflammation in the body. Headaches, toothaches, arthritis, back discomfort, menstrual cramps, and minor injuries are all common uses for it. Some people use ibuprofen on a regular basis, but how many do you need to die?

How Many Ibuprofens Does It Take to Die?

Ibuprofen is a safe substance that is regularly found in many people's medicine cabinets. However, like with all medications, it should be used exactly as instructed on the label or as prescribed by your doctor. It should not be taken in higher dosages or for longer than the manufacturer recommends. To get relief from your temperature, pain, or swelling, you must also take the least dose possible. Is it possible to overdose on ibuprofen?

What Can Ibuprofen Overdose Do to You?

Digestive Disorder

Ibuprofen is poisonous and can harm the intestines, resulting in severe stomach discomfort and internal bleeding in the stomach and intestines. Heartburn can also be produced by a large dose of ibuprofen, which causes the stomach's acid production to increase. You may also develop bloating and diarrhoea.

Difficult Breath

Ibuprofen can decrease respiration and produce difficult or slow breathing, as well as wheezing and coughing, when taken in excessive dosages.

Ringing in the Ears

Tinnitus is a buzzing or ringing sensation in the ears that some people experience after taking heavy dosages of ibuprofen. Hissing, whistling, clicking, or roaring in the ears are some of the other feelings. These can affect one or both of your ears, causing hearing and concentration problems.

Blurred Vision

When you take too much of the medicine, it can cause vision difficulties. Dizziness, lightheadedness, and inability to move normally can be caused by blurring or seeing double.

Mengantuk

Another possible negative effect of taking too much ibuprofen is drowsiness. An overdose can cause you to pass out or lose consciousness in severe circumstances.

Kekeliruan

After consuming too much ibuprofen, a person may become confused, incoherent (difficult to comprehend), or agitated. Headaches and a lack of coordination are also possible side effects.

Kejang

After consuming significant amounts of ibuprofen, tremors, convulsions, or seizures characterized by uncontrollable body shaking can occur. Loss of consciousness and coma may occur as a result of these events.

Should you be worried about ibuprofen causing heart failure?

Heart failure and a class of medicines that includes ibuprofen have been linked in a recent study. The store has gotten a lot of press, and a lot of it sounds really scary. The answer is no for the vast majority of people, particularly those under the age of 65 and those who do not have heart problems.

What did the research find?

This massive study examined the medical records of almost 8 million people, with an average age of 77, to see if they had used non-steroidal anti-inflammatory medicines (NSAIDs) such ibuprofen, naproxen, or diclofenac.

What were the strengths and weaknesses of the study?

The study's weaknesses were identified by the researchers. That only looked at prescription NSAIDs, however they did say it “may apply to over-the-counter NSAIDs as well.”

The BHF view

“Overall, the coverage neglected to underline that the results observed in a group of elderly patients may not apply to younger people,” stated Professor Peter Weissberg, former Medical Director of the British Heart Foundation. “For years, it has been known that such medications should be used with caution in patients who have or are at high risk of heart disease. This is especially true for people who take them on a daily basis rather than just once in a while.

INDICATIONS

Rheumatoid arthritis, osteoarthritis, menstrual cramps, and mild to moderate pain are all treated with Motrin. An NSAID is Motrin. Pain and inflammation are treated using nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). They don't address the underlying source of the symptoms.

INSTRUCTIONS

Motrin can be taken with or without food. If it irritates your stomach, take it with meals. It is possible that taking it with food will not reduce the risk of stomach or intestinal disorders (eg, bleeding, ulcers). If you have stomach pains that don't seem to go away, talk to your doctor or pharmacist.

STORAGE

Motrin should be kept at room temperature, between 68 and 77 degrees Fahrenheit (20 and 25 degrees C). Heat, moisture, and light should all be avoided when storing this item. Keep out of the bathroom. Motrin should be kept out of the reach of children and dogs.

SAFETY INFORMATION

If you are allergic to any of the ingredients in Motrin, or if you have had a severe adverse response to aspirin or an NSAID (eg, severe rash, hives, trouble breathing, growths in the nose, dizziness), do not take it (eg, ibuprofen, celecoxib)

You've recently had or will soon have bypass surgery on your heart.

You are in the third trimester of your pregnancy.

If any of these apply to you, contact your doctor or health care provider straight away.

Motrin may interact with certain medical problems. If you have any medical issues, tell your doctor or pharmacist, especially if any of the following apply to you:

if you're expecting a child, planning a pregnancy, or ■■■■■■■■■■■■■

KESAN SAMPINGAN

Although all drugs might cause adverse effects, many people experience none or just minor ones. If any of the following most common side effects continue or become troublesome, consult your doctor. Constipation, diarrhoea, dizziness, gas, headache, heartburn, nausea, and stomach pain or upset are all symptoms of constipation. If any of the following severe adverse effects occur, seek medical help immediately away.

Soalan Lazim

CAN 1200 mg of ibuprofen kill you?

Ibuprofen can cause an overdose. Always follow the directions on the label or your doctor's advice when taking it. Overdosing on ibuprofen can result in hazardous adverse effects, such as damage to your stomach or intestines. An overdose can be lethal in rare situations.

How dangerous is ibuprofen?

Ibuprofen use on a regular basis might lead to kidney and liver damage. There is bleeding in the stomach and intestines. Heart ■■■■■■ risk is raised.

Is it safe to take 1000 mg of ibuprofen at once?

Take no more than the suggested dose. Overdosing on ibuprofen can harm your stomach and intestines. Adults should not take more than 800 milligrammes of ibuprofen every dose or 3200 milligrammes per day (4 maximum doses). To receive relief from pain, edoema, or fever, use the smallest amount of ibuprofen possible.

What happens if you drink ibuprofen?

When you take ibuprofen and alcohol at the same time, your chances of developing renal problems skyrocket. Tiredness is one of the signs of kidney disease. Swelling, particularly in the hands, feet, and ankles

Is it OK to take ibuprofen for back pain?

The most popular treatment for mild to moderate back pain and inflammation is ibuprofen (Advil, Motrin). A doctor may prescribe prescription ibuprofen for long-term usage in some situations, such as for persons with certain forms of arthritis.

Kesimpulannya

Is ibuprofen effective at reducing inflammation in the body? Ibuprofen or naproxen, the most popular non-steroidal anti-inflammatory medicine (NSAIDS), works by inhibiting the molecules that produce inflammation in the body. Sinus infections, arthritis, earaches, and toothaches all benefit from it.