Bolehkah cendawan dibekukan? Ya, anda boleh membekukan cendawan dengan beberapa kaedah. Kaedah terbaik untuk membekukan cendawan adalah membekukannya secara mentah . Anda juga boleh membekukan cendawan sepenuhnya atau menjadi pelbagai cincang. Cendawan juga boleh dikukus sebelum dibekukan. Cendawan tergolong dalam keluarga 'Agaricus' dan diklasifikasikan sebagai sayur di kerajaan makanan. Ini mengandung sejumlah nutrien penting dan termasuk dalam kerajaan jamur. Mereka adalah saprofit dan bergantung pada haiwan dan tumbuhan yang mati dan reput untuk pemakanannya. Badannya tersebar di kawasan yang luas. Cendawan mempunyai banyak faedah. Ia membantu meningkatkan sistem imun dan mencegah penyakit jantung . Ia mengandungi protein dan kalsium yang tinggi dan dapat membantu penguatan tulang. Ia mengandungi jumlah kolesterol dan lemak yang rendah yang dapat membantu menurunkan berat badan.

:arrow_right: Cara Membekukan Cendawan:

Sekiranya anda tidak dapat menggunakan bekalan cendawan sepenuhnya sebelum memburuk, maka membekukan cendawan adalah cara terbaik untuk memastikannya selamat dan mengelakkannya dibuang. Cendawan segar akan selamat di dalam peti sejuk selama seminggu. Oleh itu, jika anda tidak dapat menggunakan semuanya, maka menyimpannya di dalam peti sejuk adalah kaedah yang lebih baik. Sebaiknya bekukan cendawan sekiranya masih segar. Sekiranya anda cendawan kering atau beku, maka ia akan bertambah buruk dalam dua hari akan datang. Oleh itu, pilih cendawan segar untuk pembekuan. Terdapat cara berikut yang harus anda ikuti sebelum membekukan cendawan seperti yang dibincangkan di bawah;

:dizzy: Bersihkan Cendawan anda:

Tidak kira bagaimana anda membekukan cendawan anda tetapi anda harus membersihkannya terlebih dahulu. Setelah dibekukan tanpa membersihkannya, maka mustahil untuk membuang kotoran daripadanya. Banyak tukang masak akan memberitahu anda untuk mengelakkan membersihkan cendawan tetapi itu tidak benar kerana cendawan menyerap kelembapan yang boleh menyebabkannya lembek dan lembab. Anda boleh menggunakan berus untuk menghilangkan kotoran yang kelihatan dari cendawan. Anda juga boleh memotong hujung batang kerana hujungnya keras dan tidak dimakan biasanya.

:dizzy: Cendawan Pembekuan Mentah:

Cara terbaik untuk membekukan cendawan anda adalah dengan membekukannya secara mentah tanpa persediaan tambahan. Anda boleh membekukannya sepenuhnya atau membekukannya menjadi cincang. Cukup membuang cendawan anda ke dalam beg beku mungkin tidak memberikan hasil yang terbaik. Daripada ini, letakkan cendawan di atas dulang dengan kertas perkamen dan letakkan keseluruhan dulang di dalam peti sejuk. Ini akan membuahkan hasil secara individu. Selepas ini, anda boleh memasukkan cendawan anda ke dalam beg pembeku tetapi pastikan anda mengeluarkan udara dari beg . Cendawan yang kering membeku lebih baik mentah daripada cendawan lembap. Cendawan beku mentah paling sesuai digunakan dalam sup, rebusan, atau kaserol.

:dizzy: Kukus Cendawan anda sebelum membeku:

Jumlah masa yang diperlukan untuk memerah atau mengukus cendawan anda bergantung pada ukurannya. Oleh itu, lebih baik mengukur cendawan anda mengikut ukuran sebelum melakukan ini. Pastikan untuk memisahkan cendawan yang lebih besar dan lebih kecil ke dalam kumpulan yang berasingan. Cendawan yang lebih besar satu inci, maka anda harus memotongnya menjadi kepingan atau bahagian, jika tidak, pemutihan tidak akan memasaknya. Apabila anda bersiap untuk mengisar cendawan kemudian masukkan ke dalam bakul pengukus dan letakkan di atas periuk air mendidih . Semua cendawan akan mengambil masa 5 minit untuk mengisar. Cendawan yang lebih kecil yang anda potong akan memakan masa kira-kira 3 minit. Setelah mengukus cendawan, masukkan ke dalam semangkuk air ais untuk masa yang sama semasa anda mengukusnya. Kemudian keluarkan sebanyak mungkin air dan simpan di dalam bekas kedap udara atau beg beku. Keluarkan udara sebanyak mungkin kerana ia akan membantu mencegah pembakaran beku. Cendawan yang dikisar atau dikukus akan kurang lembap berbanding dengan cendawan yang telah anda beku seperti mentah. Cendawan ini akan sedap di atas pizza atau dalam hidangan pasta . Rasanya pasti sedap jika anda menggunakannya dalam masa setahun .

:arrow_right: Cara lain untuk mengawet cendawan:

:dizzy: Mengeringkan cendawan tambahan anda:

Mengeringkan cendawan tambahan anda adalah kaedah terbaik untuk mengawetkan cendawan untuk kegunaan masa depan. Sekiranya anda tidak mempunyai dehidrasi, maka anda boleh mencuba mengatur oven anda pada suhu rendah dan mengeringkan cendawan. Pintu mesti retak terbuka untuk mengelakkan kelembapan. Proses ini akan memakan masa antara 6 hingga 12 jam untuk mengeringkan cendawan anda sepenuhnya. Sekiranya anda mahu mengeringkannya dengan cepat, maka anda harus menaikkan suhu. Anda harus berhati-hati untuk tidak menaikkan suhu lebih dari 50 darjah kerana akan menyebabkan cendawan kehilangan rasa aslinya. Anda harus memotong cendawan anda menjadi kepingan nipis agar kering. Cendawan tebal sangat sukar untuk melepaskan kelembapan keseluruhan. Oleh itu, potonglah setipis mungkin kerana cendawan nipis akan kering lebih cepat daripada cendawan tebal. Anda mesti membersihkan cendawan anda dengan berus dari kotoran dan kemudian keringkan dengan tuala kertas sebelum menghirisnya. Periksa cendawan anda selepas enam jam dan periksa salah satu cendawan apabila kering sepenuhnya. Terus periksa setiap 30 minit. Sekiranya anda mengeluarkan cendawan kering dari oven, kemudian simpan pada suhu bilik selama kira-kira satu jam atau sehingga sejuk sepenuhnya. Setelah sejuk, masukkan ke dalam beg kedap udara atau balang kaca yang mempunyai penutup kedap udara. Simpan di tempat yang sejuk dan kering dan mereka akan kekal segar selama hampir enam bulan dalam setahun.

:dizzy: Memetik Cendawan tambahan anda:

Cara lain untuk pemeliharaan Cendawan adalah memetiknya. Anda boleh memetik cendawan seperti timun dan telur untuk mengekalkannya dalam jangka masa yang lama dan mereka akan mempunyai rasa masam yang hebat. Anda boleh mula menusuk dengan membersihkan kotoran dari cendawan anda. Selepas itu basuh dengan air sejuk. Cendawan yang lebih besar harus dipotong menjadi seperempat dan cendawan yang lebih kecil dapat dibiarkan secara keseluruhan. Cendawan seperti cendawan butang kecil dan boleh acar secara keseluruhan sementara cendawan seperti cremini atau Portobello besar dan boleh dipotong menjadi kepingan. Sebelum memulakan proses pengawetan, anda harus mengumpulkan ramuan seperti daun salam, thyme, oregano, dill, rosemary, atau bawang putih . Anda memerlukan balang mason 1 liter yang juga perlu mempunyai penutup supaya anda dapat menutup kedap udara. Tuangkan 180ml air dan 89ml cuka putih ke dalam periuk yang tidak reaktif. Selepas itu masukkan cendawan ke dalam air garam dan biarkan campuran mendidih di atas api yang tinggi. Kemudian turunkan api dan biarkan campuran selama lima belas minit. Selepas itu tuangkan campuran ke dalam balang acar dan lakukan ini dengan teliti. Biarkan campuran pada suhu bilik sekitar 30 minit hingga satu jam. Selepas itu letakkan penutup kedap udara anda di atas balang dan letakkan di dalam peti sejuk anda. Perbezaan suhu akan menjadikan keadaan segar. Ia akan selamat sekurang-kurangnya sebulan.

Ringkasan:

Cendawan boleh dijaga dengan mengekalkannya dalam keadaan sejuk. Sekiranya anda tidak dapat menggunakan semuanya, maka beku selama seminggu. Sentiasa pilih cendawan segar untuk membeku. Anda juga boleh mengawetkan cendawan dengan membekukannya sebagai mentah.

:arrow_right: Jenis Cendawan:

:dizzy: 1: Cendawan Shitake:

Cendawan Shitake biasanya terdapat di Masakan Asia. Ia berasal dari Asia Timur. Ini dapat dibezakan kerana bahagian atas coklat bulat mereka menyerupai payung. Mereka kaya dengan serat yang baik untuk pencernaan dan kesihatan jantung. Mereka juga boleh didapati di tincture dan produk kering. Salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan kelebihannya adalah dengan memakannya.

:dizzy: 2: Cendawan Portobello:

Cendawan Portobello mempunyai topi rata dan besar. Mereka biasa digunakan dalam hidangan Itali dan mempunyai rasa daging yang padat. Ia juga digunakan sebagai pengganti daging dari tumbuhan . Mereka adalah salah satu sumber kalium yang sangat baik dalam menguruskan tekanan darah tinggi. Cendawan ini adalah yang terbaik untuk Hamburger dan juga hidangan daging lain seperti panggang periuk.

:dizzy: 3: Maitake:

Cendawan Maitake juga dikenal sebagai ayam cendawan hutan. Mereka tumbuh di bahagian bawah pokok dalam bentuk gugusan dan mengandungi rasa umami yang kaya. Mereka mempunyai banyak sifat perubatan. Cendawan Maitake menjadi lebih kuat apabila digabungkan dengan cendawan shiitake. Ia lebih sesuai untuk banyak hidangan seperti pizza, omelet, pasta, dan perebutan telur. Ia mempunyai banyak sifat antivirus dan sokongan imun dan boleh didapati dalam bentuk tincture atau suplemen.

:dizzy: 4: Cendawan Reishi:

Cendawan Reishi tumbuh terutamanya di Asia. Ini adalah cendawan yang keras, berkayu dan tidak boleh dimakan. Mereka mempunyai sifat penyembuhan yang digunakan dalam ubat-ubatan Timur selama sekitar 2000 tahun. Mereka mempunyai sifat sokongan imun yang membantu dalam memerangi virus seperti herpes dan strain selesema tertentu. Mereka boleh didapati dalam bentuk kapsul, serbuk, dan warna.

:dizzy: 5: Cendawan Cremini:

Cendawan cremini tergolong dalam keluarga yang sama seperti kancing putih dan cendawan Portobello. Ini adalah versi bayi dari jamur Portobello kerana alasan ini dijuluki sebagai "Baby Bellas". Ia mempunyai rasa gemuk dan tekstur yang tegas. Mereka kaya dengan selenium dan anti-oksidan yang membantu menguruskan keradangan dan Wallace menambah. Mereka mungkin digunakan dalam pelbagai hidangan seperti sup, rebusan, dan pasta.

:dizzy: 6: Cendawan Butang Putih:

Cendawan Butang Putih adalah versi cendawan cremini yang lebih muda. Ini adalah beberapa jenis cendawan yang paling biasa dan mudah didapati di mana-mana kedai runcit. mereka juga boleh digunakan dalam beberapa hidangan seperti pizza, cili, pasta atau sos pasta, dan telur dadar.

:dizzy: 7: Cendawan tiram:

Cendawan ini serupa dengan tiram tanpa tekstur berlendir. Cendawan tiram biasanya digunakan dalam masakan Jepun, Cina dan Korea. Mereka mempunyai rasa logam ketika mentah dan mempunyai rasa gurih ketika ditumis, dipanggang, atau dipanggang. Mereka sangat sesuai digunakan di Fajitas, sup, atau strew dan disajikan di atas roti bakar dan dipanggang, dipanggang, atau direbus sebagai lauk.

:dizzy: 8: Cendawan Porcini:

Cendawan Porcine adalah biasa dalam masakan Perancis dan Itali. Mereka dijumpai di akar pokok pinus. Cendawan ini boleh dijual segar dan boleh dikeringkan sehingga cenderung mahal. Mereka mempunyai rasa berkhasiat dibandingkan dengan cendawan lain. Mereka mengandungi protein , serat, dan zat besi. Mereka boleh digunakan dalam hidangan seperti hidangan pasta krim dan risotto.

:dizzy: 9: Cendawan Enoki:

Cendawan Enoki mengandungi batang nipis panjang dengan penutup butang kecil. Ia boleh dimakan mentah atau dimasak. Makanan ini paling banyak dijumpai dalam masakan Asia. Mereka adalah sumber antioksidan yang kaya dan mempunyai banyak sifat anti-radang dan anti-mikroba. Mereka boleh digunakan dengan banyak hidangan seperti yang boleh digunakan sebagai mentah di atas salad. Ia boleh dimasak dalam kentang goreng, mi, sup, dan banyak hidangan Asia yang lain.

:dizzy: 10: Cendawan Chanterelle:

Cendawan Chanterelle terkenal dengan rona cerah dan keemasan. Cendawan Chantelle sangat sukar untuk ditanam. Cendawan ini paling banyak dijumpai di alam liar. Ia terkenal dengan rasa pedas dan buahnya yang unik. Ia boleh digunakan dalam banyak hidangan seperti memasak dalam mentega, boleh disajikan di atas roti bakar, pasta, atau mangkuk bijirin.

:dizzy: 11: Cendawan Morel:

Cendawan Morel nampaknya seperti lubang buah. Cendawan ini boleh didapati di alam liar. Cendawan ini mempunyai tekstur yang tegas dengan rasa kacang, gemuk, dan bersahaja. Cendawan ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit perut. Mereka juga kaya dengan nutrien dan termasuk zat besi, fosfor, zink, vitamin D, dan banyak lagi. Mereka boleh digunakan dalam hidangan istimewa seperti pasta berkrim, pizza dan mungkin disajikan bersama stik atau ikan dengan sayur-sayuran.

:dizzy: 12: Cendawan Lobster:

Cendawan ini bukan cendawan. Cendawan ini disebut jamur yang tumbuh di sisi cendawan. Ia memberikan cendawan warna merah cerah. Cendawan ini mendapat namanya dari aroma seperti makanan laut. Mereka boleh digunakan dengan banyak hidangan seperti Lobster mac dan keju, lobster roll, dan banyak hidangan lobster lain dan memerlukan alternatif berasaskan tumbuhan.

:dizzy: 13: Cendawan Sangkakala Raja:

Cendawan ini adalah salah satu ahli keluarga cendawan tiram terbesar. Kelihatannya serupa dengan alat sangkakala dan ia mempunyai alas tebal. Mereka banyak dijumpai di kawasan Mediterranean seperti Eropah dan juga boleh dijumpai di negara-negara Asia. Mereka boleh digunakan dalam banyak hidangan seperti sandwic, atau kerang Vegan.

:dizzy: 14: Cendawan Landak:

Cendawan ini adalah cendawan gigi manis yang menggantung dan membentuk bentuk runcing. Cendawan ini mempunyai rasa manis yang manis dan mempunyai tekstur yang rangup. Mereka mempunyai warna oren yang lebih ringan di tepinya dan warna oren yang mendalam di tengahnya.

:dizzy: 15: Cendawan Sangkakala Hitam:

Cendawan ini juga dikenali sebagai Black Chanterelles. Ia mempunyai rasa yang kaya dan berasap. Cendawan ini agak sukar dicari.

:dizzy: 16: Cendawan Blewit Kayu:

Cendawan ini boleh dimakan dan kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang. Mereka biasanya dijumpai di UK, Perancis, dan Netherland.

Ringkasan:

Jenis cendawan yang telah kita bincangkan di atas mempunyai kelebihan tertentu. Sebilangan daripadanya mengandungi protein dan kalsium yang tinggi yang sangat membantu dalam pengukuhan tulang dan meningkatkan imuniti manusia. Ia mempunyai banyak sifat anti-oksidan yang dapat mencegah manusia dari penyakit seperti barah.

:arrow_right: Kategori Cendawan:

:dizzy: 1: Cendawan Penanaman:

Cendawan yang ditanam secara komersial dikenali sebagai cendawan yang ditanam. Petani menggunakan teknik yang berbeza untuk menghasilkan cendawan untuk pasaran secara berterusan dan konsisten. Cendawan yang diusahakan merangkumi cendawan seperti jamur kancing, Portobello, cremini, cendawan tiram, dan Enoki, dan banyak lagi.

:dizzy: 2: Cendawan Liar:

Cendawan yang dituai oleh pemburu cendawan dan penternak adalah liar. Beberapa cendawan liar yang terkenal termasuk morel, truffle, dan cendawan chanterelle. Terdapat juga jenis cendawan liar beracun yang kelihatan seperti cendawan liar yang boleh dimakan.

:dizzy: 3: Cendawan Ubat:

Cendawan juga boleh digunakan untuk kelebihan perubatan. Banyak cendawan yang boleh dimakan mempunyai sifat perubatan seperti Shiitake dan Maitake. Cendawan lain berkayu dan sukar dimakan kerana rasanya sehingga digunakan dalam teh atau kapsul.

:dizzy: 4: Cendawan psikoaktif:

Cendawan psikoaktif juga dikenali sebagai cendawan ajaib. Cendawan ini mempunyai kesan psikotropik. Banyak cendawan psikoaktif mengandungi bahan psikoaktif yang disebut psilocybin. Cendawan psikoaktif tidak sah di banyak negara.

:dizzy: 5: Cendawan Beracun:

Terdapat banyak cendawan beracun di alam liar. Oleh itu, anda harus berhati-hati mengenalinya sebelum memakannya. Spesies beracun seperti Amanita Bisporigera mirip dengan cendawan yang boleh dimakan. Sepuluh boleh dikelirukan dengan mudah dengan cendawan kancing, bola puff, atau makanan lain.

:dizzy: 6: Cendawan Berguna:

Banyak cendawan boleh digunakan untuk tujuan berguna. Selama bertahun-tahun, orang-orang yang tinggal di Eropah menggunakan cendawan Amanita Muscaria sebagai perangkap lalat. Itulah sebabnya mereka diberi nama "agaric terbang". Kaedah untuk memerangkap lalat adalah bahawa cendawan dicelupkan ke dalam susu untuk menarik lalat yang memakan cendawan dengan minum susu dan mati. Terdapat banyak kegunaan cendawan lain seperti ia boleh digunakan untuk membersihkan persekitaran dan untuk pengantaraan bio. Para saintis bekerja keras untuk mencari cara baru menggunakan cendawan dan membawa penemuan baru setiap tahun.

:arrow_right: Pengelasan Cendawan Secara Ilmiah:

Cendawan dikelaskan kepada pelbagai jenis secara saintifik berdasarkan bagaimana ia tumbuh dan apa yang mereka makan.

:dizzy: 1: Cendawan Saprotrofik:

Cendawan saprotrofik tumbuh pada bahan mati. Cendawan ini mengeluarkan enzim dan asid yang memecah tisu menjadi kepingan yang lebih kecil yang diserap dan dari mana mereka mendapat nutrien. Cendawan ini boleh tumbuh pada tanaman yang reput, binatang mati, dan kayu. Cendawan ini adalah bahagian penting dalam rantai makanan dan satu-satunya sebab mengapa benda mati tidak berada di atas tanah. Mereka mengitar semula bahan mati ke dalam tanah. Cendawan saprotrofik yang paling biasa termasuk tiram, kancing, shiitake, reishi, morels, dan enoki, dll.

:dizzy: 2: Cendawan Mycorrhizal:

Cendawan ini mempunyai hubungan simbiotik dengan pokok dan banyak tanaman lain. Cendawan memberi nutrien dan kelembapan tambahan kepada tanaman dan sebagai gantinya tanaman memberi mereka gula dan membolehkannya tumbuh lebih kuat dan lebih cepat. Cendawan mikoriza meliputi truffle, porcini, chanterelles, dan matsutake.

:dizzy: 3: Cendawan Parasit:

Ini adalah cendawan yang hanya memanfaatkan dan tidak memberikan apa-apa. Cendawan ini memusnahkan dan membunuh tanaman inang mereka. Cendawan parasit mengandungi Chaga, mane singa, dan jamur madu. Cendawan ini tidak hanya membatasi diri mereka pada tanaman tetapi juga boleh membahayakan serangga dan membunuhnya.

:dizzy: 4: Endofit:

Cendawan ini boleh ditanam tanpa tanaman inang. Kerana alasan ini, mereka sangat serupa dengan cendawan mikorizal. Cendawan ini masih belum diketahui oleh para saintis dan penyelidikan diteruskan mengenai cendawan ini.

Nutrien dalam Cendawan:

Nutrien Nutrien dalam cawan Cendawan Pengambilan Cendawan setiap hari
Tenaga 21.1 1600-3200
Karbohidrat 3.1 130
Protein 3.0 46-56
Besi 0.5 8-18
Kalsium 2.9 1,000-13,00
Fosforus 82.6 700-1250
Potasium 305 4,700
Natrium 4.8 2,300
Zink 0.5 8-11

:arrow_right: Manfaat Cendawan dalam Kesihatan:

Terdapat banyak kelebihan cendawan mengenai kesihatan. Dalam perbincangan berikut, kita akan membincangkannya satu persatu.

:dizzy: Membantu melawan barah:

Cendawan mengandungi sejumlah besar antioksidan yang melawan radikal bebas yang ada di dalam badan kita. Radikal bebas yang berbahaya ini jika tidak dihentikan boleh menyebabkan barah. Mineral yang terdapat dalam cendawan yang disebut Selenium membantu dalam fungsi enzim hati yang selanjutnya membantu dalam penyahtoksikan sebatian barah . Cendawan juga mengandungi Vitamin D yang mengatur pertumbuhan sel dan mencegah pertumbuhan sel barah.

:dizzy: Cendawan untuk tahap Kolesterol:

Cendawan mengandungi karbohidrat dalam jumlah yang sangat rendah dan tidak mempunyai kolesterol dan lemak. Mereka kaya dengan serat dan banyak enzim lain yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Cendawan juga mengandungi sejumlah besar protein tanpa lemak yang membantu dalam membakar kolesterol. Oleh itu cendawan sangat membantu mengatur kadar kolesterol dan melindungi jantung kita dari penyakit tertentu.

:dizzy: Cendawan untuk pesakit jantung:

Cendawan kaya dengan serat, vitamin C, dan Kalium yang membantu dalam pencegahan penyakit jantung. Cendawan juga menurunkan tahap tekanan darah kerana mengandungi kalium tinggi dan kurang natrium yang seterusnya menurunkan kemungkinan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Krim cendawan boleh digunakan untuk pencegahan masalah pedih ulu hati dan refluks asid.

:dizzy: Membantu merawat Anemia:

Anemia adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat besi dan dicirikan oleh keletihan, masalah pencernaan, dan sakit kepala. Cendawan Reishi membantu dalam mencegah masalah ini kerana mengandungi zat besi yang tinggi. Zat besi sangat diperlukan untuk pembentukan sel darah merah yang membantu kita kekal sihat dan berfungsi sepenuhnya.

:dizzy: Membantu masalah tulang dan osteoporosis:

Cendawan membantu menguatkan tulang kita kerana mengandungi kalsium. Oleh itu, penggunaan cendawan bermanfaat bagi kita dan akan meningkatkan tahap kalsium pada tulang kita. Ini akan membantu dalam pencegahan penyakit seperti osteoporosis dan banyak penyakit yang berkaitan dengan tulang seperti kekurangan mobiliti dan sakit sendi.

:dizzy: Cendawan mencegah keradangan:

Cendawan membantu dalam mencegah keradangan kerana mengandungi antioksidan kuat yang disebut ergothioneine yang membantu mencegah keradangan. Cendawan Reishi membantu mencegah penyakit seperti keradangan yang lebih rendah, mengurangkan pertumbuhan tumor dan banyak reaksi alergi. Cendawan ini telah digunakan selama ribuan tahun di Asia kerana sifat anti-radang ini.

:dizzy: Cendawan meningkatkan penyerapan zat besi:

Cendawan membantu penyerapan zat besi dari makanan kerana kandungan tembaga yang terdapat dalam cendawan. Ini juga memudahkan dengan melepaskannya dari tempat penyimpanan utama hati kita. Tembaga dan besi yang terdapat pada cendawan juga membantu mencegah anemia.

:dizzy: Cendawan Reishi untuk sistem imun:

Cendawan Reishi mengandungi ergothioneine dan Sulphur yang merupakan anti-oksidan yang kuat dan membantu peningkatan imuniti badan. Cendawan ini menghilangkan semua radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Cendawan juga mencegah pertumbuhan mikrob dan jangkitan kulat. Kehadiran vitamin tertentu membantu meningkatkan imuniti kita.

:dizzy: Cendawan membantu menurunkan berat badan:

Cendawan mengandungi jumlah protein dan serat yang tinggi tetapi pada masa yang sama, ia mengandungi jumlah karbohidrat, lemak, dan kolesterol yang sangat rendah. Dua jenis serat yang terdapat di dalam cendawan adalah Beta-glukan dan kitin yang membantu penurunan selera makan. Untuk menurunkan berat badan, anda harus menambahkan sayur ini ke dalam diet anda.

:arrow_right: Kesan Sampingan Cendawan:

Kami telah mengkaji banyak faedah cendawan tetapi terdapat juga beberapa kesan sampingan cendawan seperti berikut;

:dizzy: Penat:

Anda mungkin merasa tidak selesa dan tidak bertenaga setelah memakan cendawan. Anda juga mungkin mengalami keletihan. Jenis kesan sampingan ini dapat dilihat pada kebanyakan individu.

:dizzy: Perut tidak selesa:

Kesan sampingan lain dari cendawan adalah bahawa mereka boleh menimbulkan masalah perut pada banyak orang. Ia boleh menyebabkan cirit-birit selepas makan cendawan. Muntah, kekejangan, dan loya juga merupakan masalah perut lain yang mungkin anda hadapi setelah makan cendawan.

:dizzy: Pelupa:

Kesan sampingan lain dari penggunaan cendawan adalah keadaan halusinasi. Halusinasi adalah keadaan yang tidak berpikiran. Individu tersebut mungkin menghadapi kesan ini setelah penggunaan selama dua puluh minit. Dan setelah beberapa minit, keadaan ini dapat mencapai kemuncaknya. Anda juga mungkin mendengar bunyi di perut.

:dizzy: Alahan kulit:

Kesan sampingan lain dari cendawan adalah bahawa mereka boleh menimbulkan masalah kulit bagi beberapa orang seperti ruam kulit dan kerengsaan kulit. Beberapa orang juga mungkin menghadapi pendarahan hidung, kerongkong kering, dan hidung kering, dan banyak masalah lain apabila mereka diambil dalam jumlah yang banyak.

:dizzy: Sensasi kesemutan:

Setelah beberapa minit pengambilan cendawan, beberapa orang mungkin merasa gembira dan teruja. Seiring dengan kegembiraan, mereka juga mungkin merasakan sensasi kesemutan. Pada masa yang sama, beberapa orang juga mungkin merasa tertekan.

:dizzy: Semasa Kehamilan:

Sebilangan Doktor menyarankan agar tidak memakan cendawan semasa menyusu atau mengandung. Tidak ada kesan sampingan yang serius tetapi mengelakkannya adalah pencegahan yang lebih baik.

:dizzy: Sakit kepala:

Ramai orang mungkin menghadapi sakit kepala sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu tetapi memakan cendawan juga boleh menyebabkan sakit kepala.

:dizzy: Kebimbangan:

Kesan sampingan lain dari cendawan adalah bahawa mereka boleh menyebabkan kegelisahan pada pelbagai orang. Keresahan ini mungkin mencapai tahap yang melampau. Apabila cendawan diambil dalam jumlah yang banyak maka kesan sampingan ini menjadi semakin teruk.

:dizzy: Sakit mental:

Ia adalah salah satu kesan sampingan yang paling serius yang disebabkan oleh penggunaan cendawan. Banyak gangguan mental seperti ketakutan yang luar biasa, serangan panik, dan banyak penyakit lain dapat dialami setelah mengambil cendawan dalam jumlah tinggi.

:dizzy: Pening:

Setelah beberapa jam pengambilan cendawan, beberapa orang juga mungkin mengalami pening yang teruk. Ia juga membingungkan apabila diambil dalam jumlah yang tinggi. Ini boleh menyebabkan kesedaran bagi orang-orang yang mempunyai masalah dengan tekanan darah rendah.

Soalan Lazim:

1: Bagaimana cendawan membantu badan anda?

Cendawan kaya dengan protein dan serat. Mereka memberi kita tenaga dan mencegah kita dari gangguan tertentu seperti penyakit jantung, barah, dan dapat mencegah keradangan. Cendawan mengandungi sejumlah besar B-Vitamin, riboflavin, folat, thiamin, dan niasin yang menghasilkan sel darah merah dan membawa oksigen ke seluruh badan.

2: Bagaimana Cendawan membunuh anda?

Cendawan menghentikan pembuatan enzim yang menghasilkan protein yang mengakibatkan sel tidak berfungsi dan kegagalan hati berlaku. Pesakit penyakit ini boleh menjadi serius dan boleh menyebabkan kematiannya.

3: Bolehkah Cendawan membantu mengurangkan berat badan?

Ya, cendawan dapat membantu menurunkan berat badan kerana mengandungi kolesterol dan lemak dalam jumlah yang sangat sedikit. Tahap glukosa dalam cendawan dapat memberi anda banyak tenaga dan anda dapat bersenam lebih lama yang boleh mengakibatkan penurunan berat badan.

4: mengapa cendawan begitu berbahaya?

Sebilangan cendawan mengandungi sebatian toksik seperti amatoksin yang boleh merosakkan hati . Itulah sebabnya kadangkala mereka berbahaya.

5: Adakah lebih baik membekukan cendawan mentah atau dimasak?

Sebilangan cendawan memberikan tekstur yang lebih baik apabila anda membekukannya sementara sebilangan cendawan lebih baik dimasak terlebih dahulu . Cendawan lain baik untuk dibekukan seperti mentah.

6: Bolehkah anda membekukan cendawan portabella?

Dalam beg beku tertutup atau berisi, cendawan portabella boleh dibekukan dan juga boleh disimpan selama beberapa bulan.

7: Bolehkah cendawan yang dihiris mentah dibekukan?

Ya, ia boleh dibekukan sebagai mentah . Tetapi lebih baik membersihkannya terlebih dahulu sebelum membeku.

8: Bolehkah anda membekukan cendawan segar?

Ya, cendawan segar boleh dibekukan . Ini adalah salah satu perkara penting yang anda harus memilih cendawan segar untuk membeku.

9: Adakah cendawan mesti dimasak sebelum membeku?

Ya, cendawan boleh dimasak sebelum beku . Terdapat dua cara seperti menumis dan memerah.

10: Adakah cendawan beku terasa enak?

Ya, rasanya enak terutama di bahagian atas pizza . Terdapat juga banyak hidangan di mana kita boleh menggunakan cendawan untuk menjadikannya lebih sedap.

Kesimpulan:

Jamur menjadi Agaricus milik kerajaan jamur disebut sebagai sayuran di kerajaan makanan. Banyak jenis cendawan mempunyai faedah yang berbeza. Cendawan kaya dengan protein dan serat dan juga mengandungi sifat anti-oksidan yang dapat membantu dalam pencegahan penyakit tertentu seperti barah, dan banyak penyakit jantung. Cendawan juga boleh dijaga selama beberapa bulan dengan membekukannya. Mereka dapat dipelihara dengan membekukannya sebagai mentah. Mereka juga boleh dimasak sebelum beku. Ia mempunyai banyak kelebihan untuk manusia dan boleh digunakan dalam jumlah yang normal untuk mengelakkan diri daripada kesan sampingan.

Artikel berkaitan: