Makanan Kanada berubah-ubah pada amnya bergantung pada lokasi di negara ini . Empat makanan terpantas di Kanada mempunyai bangsa Pertama, Inggeris, Scotland dan Perancis. Masakan konvensional English Canada sangat dikenali dengan makanan Inggeris.

Makanan biasa dari Perancis Kanada telah berkembang dari masakan Perancis abad keenam belas dan keadaan yang menyusahkan kolonial New France dan Coureur des bois yang dihadapi. Makanan Kanada Perancis juga kini dibahagikan kepada makanan Québécois dan makanan Acadian.

Dengan berikutnya banjir penghijrahan dalam beratus-ratus kesembilan belas dan kedua puluh tahun dari Tengah, Selatan, dan Timur Eropah , Asia Selatan, Asia Timur, dan Caribbean, wilayah makanan dipengaruhi.

Masakan Kanada mempunyai pelbagai jenis kelengkapan dan gaya . Ini adalah dengan alasan bahawa, walaupun terdapat kesan asli, negara ini telah mengimport banyak hidangan dari dua negara yang menyertainya pada zaman dahulu: Perancis dan Inggeris. Di sepanjang jalan ini, masakan telah mendapat hidangan seperti meatloaf, trempettes dan bar Nanaimo, antara lain.

Penetapan bintangnya, sirap maple, adalah pemimpin negara. Oleh kerana wilayahnya yang sangat luas, ditutupi dengan lereng hijau dan jalan air, Kanada menghargai daging dan ikan yang luar biasa. Yang terakhir disebutkan, yang paling banyak dimakan adalah salmon, yang, bergantung pada ruang negara, dapat merokok, baru atau dipanaskan. Selain itu, sayur - sayuran tidak sakit dalam rutin makan Kanada biasa dengan tanda yang sama.

:canada: Sejarah

:pizza: Definisi

Walaupun hidangan tertentu mungkin dibezakan sebagai " Kanada " kerana peralatan yang digunakan atau sumber permulaannya, gaya masakan Kanada secara keseluruhan lebih sukar untuk dicirikan. Sebilangan orang Kanada, misalnya, Perdana Menteri Kanada sebelumnya , Joe Clark menerima bahawa masakan Kanada adalah montaj hidangan dari makanan masyarakat yang berbeza. Clark sendiri telah ditata ulang untuk mengatakan: "Kanada memiliki makanan gaya memasak. Bukan periuk rebusan, melainkan bufet.

Walaupun ukuran Kanada yang luar biasa dan jumlah penghuninya memperburuk masalah dalam membezakan watak makanan Kanada tertentu, Hersch Jacobs menyedari bahawa ketiadaan definisi yang mendominasi tidak menyekat kehadiran masakan Kanada. Lenore Newman berpendapat bahawa terdapat makanan khas kreol Kanada. Dia membezakan lima sifat utama yang bersama-sama mencirikan masakan Kanada, terutama ketergantungannya pada penyelewengan, multikulturalisme, makanan liar , hidangan wilayah, dan hak istimewa untuk memperbaiki rancangan.

Makanan asli secara khusus dilihat sebagai makanan Kanada. Makanan Métis sangat sesuai dengan jalan ini, kerana masyarakat Métis mengambil bahagian yang sangat penting dalam usaha memasak Kanada dan Kanada. Makanan seperti bannock, moose, rusa, kerbau , pemmican, maple taffy, dan Métis stew, misalnya, rebusan bijirin sebahagian besarnya adalah makanan Orang Asli yang konvensional atau dimulakan di Kanada dengan makanan dalam gaya memasak Orang Asli, dan dimakan secara umum di seluruh negara.

Makanan berbeza yang dimulakan di Kanada secara teratur dianggap dalam pengumpulan makanan Kanada yang setara sebagai makanan Orang Asli, tanpa menghiraukan cara ini, misalnya, daging peameal, penyediaan cajun, dan bar Nanaimo .

Terdapat juga beberapa makanan penyebab bukan Kanada yang sering dimakan . Pierogies (ladu dari titik permulaan Eropah Tengah dan Timur) adalah gambaran tentang ini, kerana banyaknya peneroka awal Ukraine dan Poland.

Sebilangan makanan tempatan tidak dimakan sesering mungkin di satu sisi negara seperti yang lain, seperti makan di Maritimes, rebusan di Wilayah, atau poutine di ruang Francophone Kanada (tidak terhad kepada Québec). Sebagai peraturan, makanan Kanada mengandungi banyak pati, roti, daging permainan (seperti rusa, rusa, kerbau, dan lain-lain), dan sering menyertakan banyak sup dan sup, yang paling menyerupai sup ala Métis dan sup kacang polong .

:pizza: Komitmen wilayah dan sosial

Makanan Kanada telah dibentuk dan dipengaruhi oleh makanan orang asli, jemaah haji dan pendatang.

:fries: Kumpulan orang asli

Masakan Adat Kanada yang lazim bergantung pada kombinasi permainan liar, makanan rumahan, dan barang-barang luar bandar yang diusahakan. Setiap daerah di Kanada dengan Negara Pertama dan individu Inuit menggunakan aset berdekatan mereka dan strategi mengatur makanan untuk gaya memasak mereka.

Sirap Maple pertama kali dikumpulkan dan digunakan oleh individu asli Kanada Timur dan AS Timur Laut. Kanada adalah pembuat sirap maple terbesar di dunia. Akar pembuatan sirup maple tidak memuaskan namun sirap utama dibuat dengan lebih dari sekali membekukan getah maple yang dikumpulkan dan menghilangkan ais untuk mengumpulkan gula dalam lebihan getah. Sirap maple adalah makanan Kanada yang paling biasa dibakar sebagai titik permulaan Orang Asli.

Barangan daging kering, misalnya, pânsâwân dan pemmican selalu dimakan oleh kumpulan orang asli ladang. Secara khusus, yang sebelumnya adalah pola dasar untuk hamburger gaya Amerika Utara yang tersentak, dengan strategi penanganan disesuaikan untuk daging.

Di sebahagian besar Pantai Barat Kanada dan Barat Laut Pasifik , salmon Pasifik merupakan aset makanan yang penting bagi kumpulan orang-orang Bangsa Pertama, di samping vertebrata laut tertentu. Salmon dibakar baru sambil mengeluarkan atau merokok kering untuk membuat makanan seperti jerky yang dapat disingkirkan sepanjang tahun. Makanan terakhir biasanya disebut dan dijual sebagai "salmon jerky".

Whipped Soapberry, yang dikenal sebagai sxusem (sk-HOO-shum, "yogurt beku India") dalam dialek Interior Salish di British Columbia, dimakan secara relatif untuk yogurt beku atau sebagai minuman campuran cranberry seperti minuman. Ia terkenal sebagai tonik ginjal, yang disebut agutak di Arctic Canada (dengan lemak makhluk / ikan).

Di Kutub Utara, Inuit biasanya dibuat berdasarkan rutin makan yang ketat yang terdiri daripada haiwan , ikan, dan barang-barang tumbuhan berdarah panas darat dan laut. Daging dibakar baru tetapi disusun secara teratur, disimpan, dan dibolehkan menjadi umur igunaq atau kiviak. Daging yang matang ini mempunyai konsistensi dan bau keju tertentu yang matang. Makanan ringan, misalnya, muktuk, yang terdiri dari kulit ikan paus dan lemak babi dimakan biasa, namun sekarang dan lagi-lagi tenggelam dalam kicap. Potongan muktuk dipotong dengan ulu sebelum atau semasa penggunaan .

Ikan dimakan berbuih, dinyanyikan, dan mendahului penempatan sekarang, selalunya dalam struktur kering. Kentang "Eskimo" (Inuit: oak-kuk: Claytonia tuberosa) dan "makanan tikus" lain adalah sebahagian dari tanaman yang dimakan dalam keadaan sejuk.

Makanan, misalnya, "bannock", yang terkenal dengan First Nations dan Inuit, mencerminkan perdagangan masyarakat yang terkenal ini dengan peniaga-peniaga persembunyian Perancis, yang membawa barang kemas dan makanan baru. Penggunaan kontemporari biasa bannock, susu tepung, dan bologna oleh penduduk asli Kanada mencerminkan tradisi imperialisme Kanada dalam pengekalan mengejar dan memancing, dan bahagian makanan institusi diberikan kepada kedai India.

Kerana kesamaan dalam perlakuan di bawah imperialisme, banyak orang Asli Amerika berkelompok di daratan memakan makanan perbandingan dengan beberapa penekanan pada pemasangan berdekatan.

:canada: Makanan awam Kanada

Makanan yang biasanya dianggap sebagai hidangan awam Kanada merangkumi tart poutine dan marjerin.

Seperti yang ditunjukkan oleh gambaran biasa oleh The Globe dan Mail yang diarahkan melalui Facebook dari komen yang dikumpulkan, pelanggan percaya yang disertakan sebagai hidangan awam Kanada, dengan sirap maple mungkin dari pelbagai jenis makanan sekiranya ia dipertimbangkan;

 1. Poutine (51%)

 2. Bagel gaya Montreal (14%)

 3. Salmon jerky (salmon salai kering) (11%)

 4. Perogy / Pierogi (10%)

 5. Kerepek cendawan (7%)

 6. Penderma Nova Scotian (4%)

 7. Roll California (1%)

:pizza: Makanan Kanada yang "terkenal" dinamakan dalam tinjauan yang diketuai oleh Canadian Broadcasting Corporation, pada pertengahan tahun 2012, sebagai,

 1. sirap maple

 2. Poutine

 3. Batang Nanaimo, salmon salai dan tart

penjelasan sebenar yang anda fikirkan untuk berkunjung ke Kanada adalah makanan EPIC Kanada yang pernah anda dengar.

Bagaimanapun, ia bukan hanya mengenai poutine. OK, sejumlah besar mengenai poutine. Walau bagaimanapun, terdapat banyak hidangan Kanada yang menakjubkan yang perlu anda cuba. Untuk membantu anda dalam misi anda, kami telah mengumpulkan agenda mudah makanan Kanada konvensional terbaik untuk dicuba. Akan sukar untuk memasukkan setiap 17 ke dalam satu lawatan, namun kami percaya kepada anda!

:canada: Makanan Kanada Terbaik yang Perlu Anda Cuba

:pizza: Poutine

Hampir tidak ada hidangan Kanada yang terkenal sebagai ciptaan hebat yang dikenali sebagai poutine. Kentang goreng segar, dadih cheddar yang bising dan sos yang kaya semuanya bergabung untuk makan malam impian, dan makanan Kanada Perancis ini terkenal sehingga kini dapat dijumpai dari satu sisi planet ke sisi lain. Penyampaian teladan itu luar biasa sendirian, namun hiasan seperti daging babi yang ditarik, daging asap dan daging asap benar-benar membawanya keluar dari pusat rekreasi - dan dengan kos biasa £ 3.50, ia tidak akan membakar semua sumber yang ada semua perkara yang dipertimbangkan.

Tempat makannya: Mana-mana kafe Kanada dengan kentang goreng pada menu akan selalu menawarkan poutine, termasuk rantai besar seperti McDonald's. Tempat awam seperti Smoke's Poutinerie menyajikan hampir semua protein atau sayur-sayuran dalam sedikit keberangkatan dari hidangan berat kalori. Sekiranya anda mengikuti festival yang tulen, terdapat juga perayaan poutine setiap tahun di kawasan bandar di seluruh negara.

:pizza: Bannock

Lazat dan menyesuaikan diri, bannock ialah roti mudah yang sebelum ruji kritikal dalam rejimen makan individu Orang Asli Kanada. Hari ini berlaku di bannock menggabungkan bentuk yang dipanaskan (yang besar / tebal) dan penyesuaian yang dibakar (yang segar dan lentur di dalamnya). Akhir-akhir ini, bannock telah menyaksikan banjir, dengan angin dan varieti baru muncul di kedai roti dan bistro merentas desa - anda perlu mencubanya!

Tempat makannya: Carousel Bakery di Pasar St. Lawrence di Toronto terkenal dengan sandwic bacon Kanada, namun mereka menuntut untuk memanggil mereka Sandwich Bacon Peameal Terkenal di Dunia. (Lihat 50 lagi tarikan di Toronto yang akan menjadikan mereka pergi ke Big Smoke sekali lagi.)

:pizza: Sebarkan tart

Tart penyebaran sangat asas, namun cukup hebat. Mereka dibuat dengan mengambil kerang kek lapis dan mengisinya dengan penyebaran, gula dan pengisian telur. Ini adalah makanan biasa Kanada yang terbaik, dan anda memerlukannya lama setelah anda meninggalkan negara ini.

Kenyataan tambahan yang menarik tentang marjerin yang sederhana:

• Mary F. Williamson, seorang penjaga buku seni ekspresif yang mengundurkan diri di York University di Toronto, mengikuti pemberitahuan paling tepat mengenai formula marjerin tart hingga tahun 1900 dalam Royal Victoria Cook Book.

• Rumus Margaret MacLeod untuk "mengisi tart" adalah formula yang diarkibkan pada awalnya dan memerlukan satu cawan gula, sebaran setengah cawan, dua telur dan beberapa kismis.

• Menjelang pertengahan abad, rangkaian runcit Eaton di Toronto teringat akan makanan ringan untuk makanan ringan.

Tempat memakannya: Sebilangan besar kedai kopi dan kedai pasta akan menyediakannya, tetapi ia adalah baik untuk membuat lawatan ke Ontario - asal-usul marjerin tart - sekiranya anda perlu berhenti bermain-main dengan makanan manis ini. Di Toronto, Baker Sisters berprestij untuk tart marjerin Maple Key Tart Co. mereka — pembelian keperluan yang tidak diragukan lagi pada setiap hari Sabtu pagi di sekitar pasar tani Evergreen Brickworks. Di Kenilworth pedesaan, Ontario, anda akan menemui Butter Tart Trail, sebaris 18 dapur roti yang menjual barang bakar yang berharga. Sekiranya itu tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan anda, memandu tiga jam ke timur ke Bandar Kawartha Lakes, yang menawarkan Butter Tart Tour sendiri.

:pizza: Nova Scotian Lobster Rolls

Kanada adalah negara raksasa, dengan makanan laut yang hebat dari satu pantai ke pantai yang lain. Pertemuan yang tidak boleh dilupakan merangkumi salmon Atlantik dan Pasifik, salmon asap, panggang berais, dan jelas, lobster Pantai Timur. Roti lobster Nova Scotian adalah pilihan utama Kanada.

:pizza: Bagel gaya Montreal

Bagel Montreal adalah individu makanan Kanada yang luar biasa namun sangat diabaikan. Lebih baik, lebih padat dan lebih langsing daripada rakan NYC mereka, bagel Montreal dipanaskan dengan ayam bakar kayu dan sering diselimuti biji poppy atau bijan. Dua kelas berat dalam permainan bagel Montreal adalah St. Viateur dan Fairmount Bagel, yang mana kedua-duanya (dapat kami tegaskan) sangat mengejutkan.

:pizza: Pai beri Saskatoon

Beri Saskatoon secara berkala digambarkan mempunyai rasa manis dan almond, yang menjadikannya pesaing yang ideal untuk pai yang ideal. Sungguh, potongan ini akan mengubah anda. Tidak mengejutkan bahawa kota Saskatoon benar-benar dinamai, bukan sebaliknya.

:pizza: Daging Asap ala Montreal

Seperti pastrami, daging salai Montreal adalah konsekuensi luhur dari roti bakar hamburger yang asin dan dipulihkan selama tujuh hari dengan ruang lingkup rasa, sebelum dihisap dan dikukus dengan sempurna. Ia biasanya disajikan dalam sandwic roti rai yang disebar dengan mustard kuning tart, namun anda juga akan menganggapnya sebagai penambah poutin. Sandwic daging asap dari Schwartz's Deli telah mendapat pengakuan secara keseluruhan, dengan beberapa orang yang berkeyakinan percaya bahawa ia mungkin merupakan restoran terbaik di Kanada.

Cara terbaik untuk mengetahui adalah mencubanya sendiri!

:pizza: Bacon Peameal

Angin Kanada yang tidak biasa ini dihasilkan menggunakan daging babi tanpa tulang tanpa lemak, yang diuruskan, lega basah dan selepas itu banyak diisi tepung jagung, memberikannya lambung kuning khasnya. Lebih enak daripada daging Amerika, tetapi lebih langsing dan, mungkin ada yang mengatakan, lebih sedap.

:pizza: Beavertails

Bayangkan sebilangan besar adunan roti goreng yang enak, disusun dalam pelbagai hiasan seperti Nutella, Reese's Pieces, kacang tanah dan beberapa lagi. Walaupun sebenarnya bukan makanan Kanada yang biasa, beavertails adalah lengket, segar dan contoh sempurna. Tiada lawatan ke Kanada yang selesai tanpa satu!

Tempat memakannya: BeaverTails sejak itu meluas ke seluruh negara, dengan kawasan di tempat pelancongan Kanada seperti Gunung Grouse Vancouver dan Halifax's Waterfront.

:pizza: Sup Pai Pecah

Ok, selamatkan makanan dengan sebaik mungkin. Dengan akar Québécois, sup kacang polong biasanya terbuat dari kacang polong, daging babi dan rempah-rempah yang dicampur bersama untuk rasa yang tidak diubah dan baldu. Semangkuk ini akan membawa anda melalui musim sejuk Kanada yang sengit!

Untuk memeriksa peringatan ke-400 pergerakan petualang Perancis, Samuel de Champlain, pakar gourmet Ottawa Marc Miron termotivasi untuk meneroka apa yang memberi makan kepadanya dan penghuni yang berbeza ketika mereka mendapat tanah baru mereka dengan selesa. Akhirnya, mereka boleh dikreditkan kerana membuat sup kacang polong, makanan Kanada Kanada yang boleh dicontohi. Pelancong menggunakan daging yang dipulihkan dan kacang kering yang diharapkan dapat meneruskan perjalanan panjang mereka, bersama dengan sayur-sayuran yang dikembangkan dari tanah baru mereka. Hasilnya adalah hidangan Kanada yang telah bertahan selama beratus-ratus tahun masih dihargai sepenuhnya hari ini.

Tempat makannya: Miron's Habitant Pea Soup adalah kejayaan besar di kedai masakannya yang indah, Cuisine and Passion, menunjukkan bahawa ia adalah makanan makanan Kanada, namun menjadi kebiasaan.

:pizza: Tire d'érable sur la neige

Ia benar-benar tidak mendapat lebih banyak orang Kanada daripada tayar d'érable (atau maple taffy). Gula-gula sirup ini disiapkan dengan menuangkan sirap maple yang menggelegak di atas salji, di mana virus membuatnya cepat padat. Anda pada ketika itu bertujuan untuk menggerakkannya dengan tongkat es loli dan hargai dengan segera. Hasilnya adalah rasa maple yang kaya, dengan permukaan lengket halus - hiasan impian!

:pizza: Kerepek Cendawan

Kerepek kecap: rangkuman pertimbangan Kanada

Rindu dengan berita gembira? Terdapat banyak musim chip yang mesti dijumpai di Kanada! Banyak orang Kanada adalah peminat fanatik kepada cip berpakaian Ruffles, yang menawarkan sentuhan segalanya - dari tomato dan bawang hingga garam, cuka, krim tajam dan BBQ. Kerepek ubi jalar dan kerepek dill juga merupakan perisa mega yang terkenal di kawasan makanan berkhasiat Kanada.

Jelas, terdapat rasa kuat seperti poutine dan, jelas, Hickory Sticks yang sangat mengasyikkan - bahagian kentang yang sedikit dengan rasa BBQ yang lembut.

Walaupun ia kurang hidangan tetapi lebih banyak adalah topping, masih ada sesuatu yang secara intrinsik Kanada mengenai saus tomat. Jelas sekali, terdapat kerepek cendawan: kemenangan yang menggembirakan di sini tetapi keadaan yang sangat sukar dipercayai. Yang setara berlaku dengan saus tomat pada Kraft Dinner (hidangan lain yang paling disukai di Kanada), dan cheddar panggang dibakar dalam saus tomat. Yang terakhir adalah pencocokan terkenal sehingga dipilih sebagai rasa kemenangan oleh Lay setelah mereka meminta agar pelanggan memikirkan campuran rasa kerepek kentang yang lain.

Tempat makannya: Di meja makan khas anda sendiri.

:pizza: Bar Nanaimo

Bar Nanaimo ini kelihatan mulia

Dinamakan sempena kota Nanaimo di British Columbia, tingkap-tingkap tiga berlapis ini tidak memerlukan pemanasan dan terkandung lapisan dasar, kastard dan lapisan coklat yang halus di atasnya, yang memberikan bar yang ideal.

Bar manis berlapis tiga yang kaya ini diperbuat daripada campuran morsel, ais penyebar bermusim vanila, dan coklat lembut. Tempat kelahirannya yang tepat tidak pernah ditegaskan, namun formula 1952 untuk "kotak coklat" dapat ditemukan dalam sebuah buku berjudul The Ladies Auxiliary to Nanaimo General Hospital. Setelah setahun, buku masakan diedarkan dengan formula utama yang diterima dengan nama "Nanaimo bar". Lihat lebih banyak realiti mengagumkan mengenai Kanada di sini.

Tempat memakannya: Di rumah anda sendiri! Pada tahun 1985, Walikota Nanaimo mengadakan penentangan untuk mengesan formula bar Nanaimo terbaik dan terlengkap. Joyce Hardcastle menang, dan rumusnya boleh didapati di laman web bandar.

:pizza: Chômeur yang membanggakan

Kebaikan sederhana dan nikmat

Dalam arti sebenarnya bermaksud "puding pengangguran", pastri Kanada Perancis ini dibuat semasa Great Depression, yang menjadikannya salah satu makanan Kanada yang lebih biasa di kumuh. Ini adalah pengesahan bahawa mengurangkannya adalah yang terbaik, dengan beberapa pemasangan asas digabungkan untuk menjadikan rasa manis yang menggembirakan dan digemari oleh orang Kanada di mana-mana sahaja di negara ini. Terdiri daripada pemain kek yang diakhiri dengan sirap panas, hasilnya adalah makanan manis yang dapat mengatasi semua beban.

:pizza: Caesar Cocktail

Caesar Checkmate yang mengagumkan di Skor Davie

The Caesar adalah minuman campuran awam Kanada. Dibuat daripada vodka, jus clamato, Tabasco dan sos Worcestershire, tafsiran Kanada mengenai Bloody Mary menjadikan rakan makan tengah hari yang paling hebat. Sejak akhir-akhir ini, restoran dan bar telah melancarkan permainan topping mereka untuk memasukkan lebih banyak daripada kelebihan garam seledri konvensional dan batang saderi untuk menggabungkan semua jenis ayam makan, burger, sosej, slider, cincin bawang dan itu baru permulaan (juga dikenali sebagai Checkmate Caesar at the Score on Davie di Vancouver).

Tempat memakannya: Walaupun Caesar dilihat sebagai minuman campuran, satu kafe Vancouver telah mengubahnya menjadi pesta. Skor di Davie menawarkan "Checkmate Caesar," yang dihiasi dengan ayam hidangan penuh, burger keju, sayap ayam, macintosh babi yang ditarik dan sosis cheddar, sayur-sayuran yang dimasak dan brownies. Bunyi luar biasa? Ini adalah salah satu daripada banyak sebab mengapa ia luar biasa tinggal di Kanada.

:pizza: Tourtière

Tourtière dan chai buatan rumah yang menggembirakan

Sekiranya anda mendapat pengakuan yang murah hati, jangan melihat lebih jauh daripada turtière Kanada Perancis, pai daging yang indah yang biasanya dimakan pada waktu-waktu istimewa tahun ini (bagaimanapun terkenal sepanjang tahun). Rancangan berbeza mengikut wilayah dan keluarga, namun daging babi, daging sapi, hamburger dan permainan adalah keputusan daging yang terkenal untuk mengisi pai.

Berikut adalah makanan Kanada Perancis yang terkenal yang dijumpai sejak awal dari 1600. Pai serpihan dikatakan telah mendapat namanya dari kapal yang dipanaskannya. Tourtiere biasanya dimakan dengan daging babi, daging, daging sapi atau permainan dan percikan rempah-rempah dan rasa, namun di beberapa bandar tepi laut, ikan tanah digunakan. Perayaan yang baik biasanya dimakan pada Krismas dan Tahun Baru, namun pasar raya Quebec menyimpannya sepanjang tahun.

Tempat memakannya: Salah satu yang terkenal dengan turtiere adalah Aux Anciens Canadiens, di sekitar sana. Kedai makan ini terkenal kerana mewakili otoritas yang cukup besar dalam makanan kuliner Quebecois konvensional, dengan turtiere di tempat pertama dalam senarai mereka.

:pizza: Daging Permainan

Bergantung pada tempat anda berada di negara ini, daging permainan mungkin termasuk dengan penuh semangat. Terlepas dari kenyataan bahawa tidak seperti biasa di kawasan kota besar, segala jenis daging rusa, karibu dan rusa selalu digunakan sebagai daging asas dalam makan malam tertentu. Terdapat juga taco moose!

:pizza: Pizza Kanada

Berkali-kali memerlukan susunan mata baru (juga selera) untuk membantu kita memahami apa yang menjadikan hidangan benar-benar Kanada. Ambil pizza gaya Kanada, misalnya, yang mungkin paling baik dicirikan oleh menu di Ron Telesky Canadian Pizza di (dari setiap tempat lain di bumi) Berlin, Jerman. Bagaimana kedai pizza Jerman menjadi terkenal dengan pai yang digerakkan oleh Great White North? Ternyata salah seorang pemiliknya melakukan perdagangan sekolah menengah di Peterborough, Ontario, di mana dia terpesona dengan pizza kejiranan. Ia sama seperti gaya Amerika, tetapi hiasannya lebih imajinatif daripada pai gaya Itali konvensional. Pizza berikutnya di menu Berlin-nya adalah beberapa tempat di tengah: pizza lambung dengan pelbagai hiasan pizza yang inventif. Rasa merangkumi Cronenberg Crash (ketumbar pesto, tauhu panggang, mangga, kacang tanah dan lada merah) dan Wayne Gretzky (keju feta, mozzarella dan cheddar, salad Italia, spot and chorizo, lada panas, rebusan dan bawang karamel). Sirap maple dengan senang hati ditunjukkan sebagai salah satu hiasan tambahan (dan percuma).

Tempat makan: Ron Telesky's terletak di kejiranan Kreuzberg di Berlin.

Lihat diri anda sebagai pakar pizza? Kunjungan pizza mungkin merupakan aktiviti terbaik di Chicago kerana kelewatan dua hari.

:canada: Pencuci mulut

• Ekor berang - disebut telinga gajah, tanduk rusa, telinga anjing, ekor ikan paus, atau pada dasarnya pemukul yang ditaburkan.

• Bumbleberry pai - bumbleberry adalah gabungan produk semula jadi, beri, dan rhubarb.

• Tart mentega — dikatakan dibayangkan di Ontario Timur sekitar tahun 1915. Elemen asas untuk pengisiannya merangkumi penyebaran, gula dan telur, namun kismis dan walnut selalu ditambahkan untuk rasa tambahan.

• Epal gula-gula - juga dikenali dengan ungkapan Inggeris “toffee apple”, epal bersalut gula-gula pasti lebih utama daripada di Amerika Syarikat, di mana epal karamel adalah normal.

• Roti kayu manis (dikenali sebagai Kayu manis bergerak ke luar Kanada).

• Kuadrat tarikh, atau dikenali sebagai Date Crumblies atau dikenali sebagai kek Matrimonial — makanan yang dipenuhi tarikh.

• Figgy duff - puding dari Newfoundland.

• Jam busters — donat jam rumput.

• Flapper pie - pai wafer di Manitoba; pai kastard yang terkenal di Kanada Barat.

• Grandpères - ladu adonan dibakar dalam sirap maple.

• Sirap maple - terutama ban d'érable sur la neige atau “maple toffee”, selain sebagai perasa, misalnya dalam makanan krim daun maple.

• Maple taffy - makanan gula yang dibuat dengan menuangkan getah maple panas ke salji.

• Pemburu Moose - rawatan molase.

• Bar Nanaimo - umumnya asas di British Columbia.

• Nougabricot - perlindungan Québécois yang terdiri daripada aprikot, badam, dan pistachio.

• Orang Parsi — bagaikan persilangan antara roti kayu manis besar dan donat, diakhiri dengan lapisan gula strawberi, luar biasa untuk Thunder Bay, Ontario.

• Pets de sœurs— “kentut biarawati”, adunan roti bakar yang dilipat di atas gula berwarna dan pengisian marjerin.

• Pouding chômeur - puding lelaki yang tidak berdaya.

• Pai saskatoonberry — pai yang dihasilkan menggunakan saskatoonberry.

• Sucre à la crème - kotak susu manis Québécois.

• Gula pai— "tarte au sucre", pai Québécois bergantung pada pastri Perancis

:canada: Makanan dan makanan ringan yang disusun secara industri

• Piza Kanada — menggabungkan tomato puri, mozzarella cheddar, bacon, pepperoni, dan cendawan; varieti ada. Rumusannya juga dikenali secara universal dengan nama ini. Perancangan teladan, sebagaimana mestinya, selalu disebut di wilayah Quebec sebagai pizza québécoise.

• Gula-gula

Campuran perancah (sambungkan campuran)

Bar coklat: Coffee Crisp, Mr. Enormous, Caramilk, Big Turk, Cherry Blossom, Crunchie, Crispy Crunch, Aero, Pal-O-Mine, Eat-more Chocolate bar, [32] [33] Smarties Kanada.

 • Kepingan Glosette (kacang, kismis, atau badam)

• Makanan bayi

• Pablum

• Bijirin

• Bijirin Sungai Merah

• Cincang

• Vektor

• Kopi — Kanada adalah pembeli espresso kesepuluh yang paling terkenal, per kapita, di planet ini.

• Kopi Nabob

• Kopi Cawan Kedua

• Tim Hortons

• Yogurt beku lembu

• Sos dill madu

• Makan Malam Kraft (juga nama samaran yang terhad)

• Bukan koktel

• Susu yang dibungkus

• Brio chinotto

• Soda kering Kanada

• London Fog

• Teh Mawar Merah

• Tidy lager — bière d'épinette, soda tanpa alkohol dari Quebec

• Makanan ringan

:pizza: Kentang, garam dan cuka, acar dill, dan kentang kentang yang disempurnakan "semua berpakaian"

 • Hawkins Cheezies

 • Kerepek Kentang Penghibur

 • Ringolos dan Campuran Parti Humpty Dumpty

 • Potongan liar juga dikenali sebagai Chex Mix

Yogurt beku ekor harimau — yoghurt beku berwarna licorice dan oren, ketika terkenal di seluruh Kanada

:canada: Minuman keras

:pizza: Lurus

• Alkohol Global 94%

• Minuman Kanada

:pizza: Pembancuh ais

Krim Ale

• Wiski Kanada, wiski "rai"

Mahkota Diraja

Kelab Kanada

• Wain Kanada

:pizza: Wain ais

• Jus ais

• Newfoundland Screech

• Yukon Jack - alkohol Kanada yang diperbuat daripada wiski dan nektar

:pizza: Campuran

• Caesar, yang awalnya disebut Bloody Caesar, adalah minuman campuran yang dihasilkan menggunakan vodka, jus clamato (jus tomat moluska), saus Worcestershire, dan sos Tabasco, di dalam gelas berlapis garam (garam meja atau garam saderi), dan dihiasi dengan batang saderi, atau lebih berani lagi dengan sesudu lobak atau sejenis daging daging. Caesar dirancang pada tahun 1969 di Calgary, Alberta, oleh barkeep Walter Chell, untuk menandakan pelancaran restoran lain, Marco's.

• Caribou — campuran wain merah, sirap maple, dan wiski Kanada; dimakan semasa perayaan musim sejuk di Quebec

• Maple alcohol - dijual dalam bentuk paket sebagai Sortilege, minuman ini menyatukan wiski Kanada dan sirap maple

• Susu Moose - minuman krim dan jiwa (biasanya wiski rai dan rum) yang disajikan dan dimakan di majlis perayaan Angkatan Bersenjata Kanada

• Rye dan Halia — wiski dan soda Kanada

:canada: Hidangkan makanan

Walaupun kawasan bandar yang paling penting di Kanada (menghitung Montreal, dalam projek perintis) menawarkan pelbagai jenis makanan jalan raya, "kekuatan" wilayah adalah luar biasa. Walaupun poutine dapat diakses di wilayah yang lebih besar, tidak dapat disangkal lebih biasa di Quebec.

Pada dasarnya, pendirian wiener boleh didapati di Kanada, namun tidak dinafikan lebih biasa di Ontario (sering dijual dari trak termos mudah alih, yang biasanya disebut sebagai "trak goreng" atau "trak cip" dan hotdog "daging jalanan").

Di Kanada Barat, varian wiener bawang putih-babi Ukraina, yang disebut sebagai "Kubasa" (penghinaan dari hotdog Ukraine "Kobasa") [42] umumnya dapat diakses dan dirayakan. [43] Ungkapan "smokies" atau "smokeys" mungkin menyinggung Kubasa berbanding sosej.

Makanan sosial gabungan terus maju, seperti Japadog, yang mengalahkan sosej dengan pelekat Jepun konvensional seperti wasabi, teriyaki, lobak daikon yang hancur, atau titisan bonito (ikan).

Setiap kawasan Kanada mempunyai kubu jalan yang mencerminkan kesan sosial wilayah. Trak makanan Montreal menawarkan shish taouk, Montreal wiener, dan falafels dolar. Walaupun falafel dapat diakses di Vancouver, sumbangan yang terjejas di Asia jauh lebih terbatas termasuk sushi, samosa, kapal selam banh mi Vietnam atau sup Pho, sumbangan Filipina, dan makanan Jepun dan Cina yang berbeza. Di Victoria, British Columbia, peminat sayuran dan burger vegan ditawarkan, begitu juga makanan laut yang berbeza dan makanan jalan raya yang terjejas di Mexico.

Potongan pizza adalah persembahan jalan biasa. Shawarma sangat dominan di Ottawa dan Windsor, sementara Halifax menawarkan karya novel kebab döner yang disebut donair, yang merangkumi sos tertentu yang dihasilkan menggunakan susu, gula, bawang putih dan cuka gabungan.

Trak yogurt beku dapat dilihat (dan sering didengar kerana bunyi yang dikomunikasikan pada penguat) merentas desa sepanjang akhir musim bunga. Winnipeg mempunyai barisan penjual trak makanan terkenal di Jalan utama. Sejak tahun 2007, kota Toronto telah mendorong para pedagang untuk menjual makanan jalan raya dari pelbagai jenis gaya memasak yang lebih luas.

:pizza: Reka bentuk makan malam

• Bufet Cina

• Makanan pagi Lumberjack, juga dikenal sebagai makanan pagi lumberjack, juga dikenal sebagai "The Lumby" - sarapan pagi yang terdiri dari tiga atau lebih telur, sebilangan ham, bacon dan wieners, dan beberapa kue panas yang besar.

Ini dirancang oleh pengusaha hotel J. Houston sekitar tahun 1870, di Hotel Granville di Water Street di Gastown pra-kereta api lama, Vancouver, berdasarkan permintaan dari pangkalan pelanggannya untuk "umpan" yang unggul menjelang permulaan yang panjang dan keras hari bekerja.

:canada: Soalan Lazim

:fries: 1. Apakah makanan Kanada yang paling terkenal?

poutine

Dikenali sebagai hidangan umum Kanada, poutine adalah perayaan Perancis-Kanada termasuk tiga hidangan: kentang goreng, dadih cheddar, dan sos. Made during the 1950s in Quebec, the dish can be found wherever today.

:fries: 2. What is the most well known treat in Canada?

Nanaimo Bar

 1. Nanaimo Bar. Named after the city it was created in (Nanaimo, British Columbia on the west bank of Canada), this no-heat dessert has been hailed as Canada's most notable treat.

:fries: 3. What candy is Canadian?

CANADIAN MILK CHOCOLATE. Firm Crunch, Smarties (the Canadian kind), Aero, Wunderbar, Caramilk—while the names and surfaces of these confections may contrast, they all contain a similar special “Canadian” chocolate taste.

:fries: 4. What is Canada's number one treat?

Chocolate chip treats

Chocolate chip treats are a Canadian top pick.

:fries: 5. What is Canada's public dish?

Poutine

Public food of Canada

Poutine (51%) Montreal-style bagels (14%)

:fries: 6. What foods are remarkable to Canada?

• Inuit bannock singed bread.

• Calgary-style ginger hamburger.

• Oka cheddar.

• Montreal smoked meat sandwich.

• Fish and brewis: salted cod and hard tack.

• Montreal-style bagels.

• Canadian peameal bacon.

• Poutine is made with french fries, curds and sauce.

:fries: 7. What is Canada's public beverage?

All hail the Caesar

All hail the Caesar, Canada's public beverage.

:fries: 8. Is food better in Canada?

Albeit a long way from great, Health Canada, Canada's comparable to the US Food and Drug Administration (FDA), has instituted food strategy that makes food better in Canada. Obviously Canada has Safeway and Whole Foods stores just as Canadian-possessed stores selling essentially similar things across North America.

:fries: 9. How might I eat solid in Canada?

Good dieting is more than the foods you eat

 1. Be aware of your dietary patterns.

 2. Cook all the more frequently.

 3. Enjoy your food.

 4. Eat dinners with others.

 5. Use food names.

 6. Limit profoundly handled foods.

 7. Marketing can impact your food decisions.

:fries: 9. Does the normal Canadian have a sound eating routine?

The normal Canadian isn't eating an eating routine that advances ideal wellbeing. All in all, we burn-through: 1. An excessive number of calories (and a lot fat and basic sugars) - normal calorie admission for youthful grown-ups (the two sexes) is appropriate on the off chance that one has a high action level.

:fries: 10. For what reason is good food so costly in Canada?

As per the Canadian Food Guide Price Report, the cost of products of the soil is set to increment by somewhere in the range of 4% and 6% simply this year alone, with costs proceeding to ascend over the next few years because of the commonness of plant-based ways of life among youthful Canadians.

:fries: 11. What is the public beverage of Canada?

Caesar Drink

The Caesar Drink: Canada's National Cocktail.

:fries: 12. What candy is just sold in Canada?

Firm Crunch, Smarties (the Canadian kind), Aero, Wunderbar, Caramilk—while the names and surfaces of these confections may vary, they all contain a similar extraordinary “Canadian” chocolate taste.

:fries: 13. What is Canada's number one treat?

Nanaimo Bar

 1. Nanaimo Bar. Named after the city it was concocted in (Nanaimo, British Columbia on the west bank of Canada), this no-prepare dessert has been hailed as Canada's most famous treat.

:canada: Kesimpulannya

Truth is Canada is a huge and lovely country with a great deal more to offer than Nanaimo bars and poutine. Our set of experiences of social affair in outsiders and outcasts from everywhere the world has driven Canada to be a top of the line food world objective and we have far more to show than 10 top dishes.

Canada Food – not as a rule two words you consider when arranging an outing to Canada however I'm here to advise you there is considerably more to Canadian cooking than poutine. Not actually an aficionado of it I simply don't think cheddar and sauce go together.

 • Poutine

 • Tourtiere

 • Margarine Tarts

 • Nanaimo Bars

 • Ketchup and all Dressed Potato Chips

 • Sirap maple

 • Beaver Tails

 • Montreal Smoked Meat

 • Montreal style bagels

 • Caesar Cocktail (not a well drink)

 • What are Traditional Canadian Foods?

 • Saskatoon Berries – pie and jams

 • Fiddleheads

 • Bannock and Indian Tacos

 • Incredible Lakes Perch

 • Canadian Peameal Bacon

 • Flipper Pie

 • French Canadian yellow split pea soup

 • Pudding Chomeur

 • Ice Wine

 • Steamies

 • Mishmash

 • Ployes

 • Chicken Fricot

 • Lunenburg Pudding

 • Rappie Pie

 • Blueberry Grunt

 • Blueberry Duff

 • Jiggs Dinner

 • Vancouver Spot Prawns

 • Salmon Candy

 • Cretons Quebec pate

 • Oreilles de crisse

 • Toutons

 • Persians

 • Moon Mist Ice Cream

 • Cream Soda

 • Ice Cider

 • Shriek

 • Timbits and a Double

 • A London Fog

:canada: artikel berkaitan