Potongan insurans kereta adalah bahagian asas dalam polisi insurans anda. Ini adalah jumlah yang harus anda serahkan untuk memulakan insurans kereta anda, demi kerosakan yang ditanggung oleh kereta anda. Dan setelah beberapa tinjauan dan analisis disimpulkan bahawa jumlah yang paling sesuai untuk dikurangkan, untuk ditetapkan , ialah $ 500.

Kaji semula insurans kereta anda

Apa itu Deductible?

Potongan boleh ditafsirkan sebagai jumlah yang anda (pemegang polisi) perlu bayar setiap tahun untuk sebarang jenis perlindungan atau perkhidmatan yang anda perolehi dari syarikat insurans . Setelah ditolak dibayar, penanggung insurans sekarang akan menanggung perbelanjaan yang selebihnya. Ini berlaku untuk setiap jenis insurans yang terdapat di pasaran.

Ia biasanya merupakan jumlah tetap yang ditetapkan oleh syarikat mengikut terma dan syarat mereka sendiri. Secara amnya jumlah potongan yang disyorkan oleh kebanyakan mereka ialah $ 250, $ 500, $ 1,000, $ 2,000 dan $ 2,500. Jumlah yang boleh dikurangkan harus dipilih dengan bijak kerana itu adalah perbelanjaan tahunan wajib yang harus anda bayar sendiri dari poket anda sendiri.

Contoh: Katakan anda mempunyai nilai tolak bernilai $ 1,000 dan anda mengalami kemalangan yang menanggung kerugian sebanyak $ 3,000 dan kemudian untuk membuat tuntutan kepada syarikat insurans anda, anda harus membayar ribuan dolar terlebih dahulu untuk membuat kerja insurans yang akan dibayar baki $ 2,000 tetapi sebaliknya jika kerosakan hanya memerlukan $ 1,000 untuk diperbaiki maka anda harus membayar keseluruhannya, penanggung insurans tidak akan menyumbang di dalamnya.

Oleh itu, semasa mengambil insurans, potongan yang anda pilih boleh bermanfaat bagi anda tetapi kadang-kadang mungkin tidak membantu apa pun keadaan kewangan semasa anda.

Hitung potongan anda

Yang lain yang boleh ditolak terma 'out of pocket' termasuk

Copays: The copays adalah jumlah tetap bagi wang yang anda perlu membayar untuk perbelanjaan penjagaan kesihatan tertentu di mana anda tidak perlu membayar sendiri kos ditolak anda. Seperti anda mungkin membayar copay 10 dolar semasa berjumpa doktor atau mungkin $ 50 semasa berjumpa pakar.

Insurans bersama: Walaupun insurans bersama adalah jumlah yang anda akan membayar selepas mesyuarat ditolak anda. Jumlah ini dapat diukur sebagai peratusan jumlah kos perawatan seperti 20% atau 10% dari jumlah kos insurans.

Tetapi syarat khusus ini hanya berlaku untuk insurans kesihatan sedangkan dalam insurans kereta hanya dikurangkan dianggap sebagai istilah sahih.

Jenis-Jenis Insurans Kereta Yang Boleh Dikurangkan

Insurans kereta yang boleh dikurangkan adalah wang yang diberikan oleh pihak yang diinsuranskan untuk acara yang kemudian dijelaskan oleh syarikat insurans kereta. Ini adalah ancaman atau risiko yang dikongsi antara orang yang diinsuranskan dan syarikat insurans. Tetapi tidak seperti insurans kesihatan, insurans insurans yang dikurangkan dibayar hanya apabila anda mengemukakan tuntutan.

Potongan boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu potongan wajib dan deduktif sukarela. Pembahagian ini didasarkan pada keperluan mempunyai potongan. Berikut adalah beberapa perkara yang menjadikan kedua-dua jenis ini dapat dibezakan:

Sr No. Dikurangkan Wajib Sukarela Sukarela
1 Seperti namanya adalah mustahak untuk mempunyai jenis potongan ini. Ini adalah pilihan
2 Ini adalah jumlah yang anda diminta untuk membayar sekiranya terdapat tuntutan Dalam jenis ini, anda secara sukarela berjanji untuk membayar jumlah tertentu apabila tuntutan timbul.
3 Ia diatur oleh pengawal selia insurans Ia diputuskan oleh anda sahaja
4 Dalam jenis ini tidak ada tawaran diskaun Dengan jenis potongan ini, anda boleh mendapat potongan premium anda seperti jika anda memilih $ 500 yang boleh ditolak, anda akan mendapat 15-20% diskaun
5 Jenis wajib boleh diambil sendiri Potongan sukarela diambil sebagai tambahan kepada potongan wajib
6 Jumlah ini banyak bergantung pada kapasiti enjin kereta anda seperti jika kereta anda 1500cc atau lebih, ia akan ditolak $ 27 dan jika kurang daripada 1500cc maka $ 13 boleh ditolak Sebelum memilih jumlah ini, periksa dengan teliti kredit anda, pendedahan risiko, sejarah pemanduan, dll
7 Ia tidak mempengaruhi premium insurans Sedangkan ia memberi kesan langsung kepada premium insurans kereta
8 Contohnya jika kereta anda berukuran 1500cc dan kerosakan yang ditanggungnya, bernilai $ 1,008 maka potongan yang harus anda bayar adalah $ 27. Memandangkan syaratnya, jika anda mempunyai kedua-dua jenis potongan maka sekiranya berlaku tuntutan, anda perlu membayar $ 27 + $ 500 untuknya

Bagaimana Insurans Kereta Deductible Berfungsi?

Bagaimanakah potongan insurans kereta berfungsi? Kerja pemotongan insurans kenderaan adalah sangat mudah kerana ia hanya berlaku apabila anda mengalami sebarang kemalangan. Selepas kemalangan, anda harus mengemukakan tuntutan kepada syarikat insurans kereta anda tetapi tuntutan ini hanya akan diaktifkan apabila anda telah membayar sebahagian daripada harga anda iaitu yang boleh ditolak. Sebagai contoh;

 • Sekiranya anda mempunyai potongan $ 500 dan kerosakannya berharga $ 5,000 caj pembaikan maka anda hanya akan bertanggungjawab untuk 500 dolar itu, selebihnya 4,500 dolar akan dibayar oleh syarikat.

 • Begitu juga, jika yang ditolak adalah $ 750, dan kerugiannya adalah $ 1,000 maka syarikat hanya akan membayar 250 dolar.

 • Tetapi, jika potongan anda adalah $ 1,000 dan kerosakan akibat kemalangan hanya $ 800 maka anda akan bertanggungjawab untuk pembayaran ini, syarikat tidak akan membantu anda. Kerana penanggung insurans hanya akan membayar ganti rugi di atas potongan anda.

Potongan harga tidak boleh digunakan untuk insurans kereta liabiliti tetapi berlaku untuk perlindungan perlanggaran, komprehensif dan kenderaan yang tidak diinsuranskan.

Nilai tambah yang boleh ditolak untuk jenis insurans ini adalah hanya berlaku apabila anda mengemukakan tuntutan. Oleh itu, jika anda fikir anda adalah pemandu yang lebih baik dengan sejarah pemanduan yang baik, anda mungkin mahu memilih potongan yang lebih tinggi kerana anda tidak akan menuntut dalam masa terdekat.

Perkara-perkara yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Insurans Auto Yang Boleh Dikurangkan

Memilih yang boleh ditolak boleh menjadi pengalaman yang sangat sibuk kerana jika anda memilih dengan harga yang rendah, anda akan memberikan premium yang jauh lebih tinggi sedangkan jika anda memilih potongan yang tinggi, anda akan menghadapi masalah kewangan sebenar semasa mengisi tuntutan. Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda ingin pertimbangkan sebelum memilih jumlah yang tepat:

1. Kedai Kredit Anda: Sekiranya anda mempunyai penyangga yang besar maka anda boleh dengan mudah ditolak dan ia akan membantu anda menjimatkan premium bulanan sebaliknya jika anda tidak mempunyai penampan seperti itu maka anda mungkin ingin memilih potongan yang rendah .

2. Nilai Kenderaan Anda: Ini adalah faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan kerana jika kereta anda bernilai hanya beberapa ribu dolar, maka yang betul adalah memilih potongan yang rendah. Sebagai contoh;

 • Sekiranya jumlah kereta anda $ 45,000 dan potongan anda $ 1,000, maka syarikat insurans anda akan membayar selebihnya $ 44,000
 • Tetapi jika kereta anda bernilai hanya $ 1,200 maka tidak ada gunanya ditolak 1,000 dolar anda harus membayar $ 500 atau $ 250 ditolak atau mungkin lebih rendah

3. Pemberi Pinjaman Anda: Kadang-kadang pemilihan yang boleh ditolak mungkin pilihan pemberi pinjaman anda jika anda membiayai kereta anda. Oleh itu, jika dia menghendaki anda mempunyai jenis perlindungan tertentu dan dapat dikurangkan, maka anda harus mengikutinya walaupun anda mampu membayar lebih tinggi, anda tetap akan mengikuti permintaannya.

4. Sejarah Memandu: Anda sangat biasa dengan sejarah pemanduan anda sendiri dan gaya pemanduan anda sama ada anda pernah terlibat dalam banyak kemalangan atau tidak. Ini akan sangat berguna semasa memilih yang boleh dikurangkan kerana jika anda mempunyai rekod pemanduan yang lemah maka tidak masuk akal untuk mendapatkan potongan yang tinggi. Kerana anda akan mengalami kerugian kewangan kerana terus menuntut kemalangan tersebut.

Ringkasan: Kadang-kadang harganya sangat sukar untuk dibayar atau pada masa yang lain bahkan tidak menjadi masalah untuk mengemukakan tuntutan. Oleh itu, kerja memotong insurans kereta boleh menjadi sukar kerana anda harus mempertimbangkan pelbagai faktor sebelum memilih jumlahnya.

Insurans Kereta Purata Boleh Dikurangkan

Amaun yang perlu anda bayar untuk memulakan insurans kereta anda ialah $ 500 . Sebab di sebalik menganggapnya sebagai rata-rata adalah bahawa setiap kali anda mengemukakan tuntutan, pengurangan ini akan selalu lebih rendah daripada kos pembaikan yang diperlukan setelah mengalami kerosakan atau kerugian.

High Vs Low Deductible Jumlah yang boleh ditolak berkadar songsang dengan kadar premium yang dibayar setiap bulan atau setiap tahun. Potongan yang lebih rendah bermaksud membayar kadar bulanan yang lebih tinggi dan jika anda memilih potongan yang lebih tinggi, anda akhirnya perlu membayar lebih rendah kadar purata setiap bulan.

Kos insurans meningkat dengan nilai

Mempunyai lebih banyak perlindungan tetapi ditolak yang rendah bermaksud anda harus membayar lebih sedikit untuk kerosakan tersebut sementara penanggung insurans akan menanggung sebahagian besarnya. Sekarang ini mungkin kelihatan menguntungkan tetapi dalam kes ini anda harus melihat harga premium anda.

Untuk menjadikannya mudah atau lebih difahami, tinjau terlebih dahulu kadar pelbagai jenis insurans kereta yang anda pilih. Sekiranya anda memerlukan liputan yang mahal maka anda mungkin mahu potongan anda menjadi $ 500 atau lebih tetapi jika liputannya lebih murah maka anda boleh membayar potongan 100 dolar sahaja.

Ini menunjukkan bahawa tidak kira seberapa tinggi atau rendahnya pengurangan anda, ia harus memenuhi tujuannya untuk mengimbangkan premium perlindungan bulanan atau tahunan.

Pengecualian Potongan Insurans Kereta

Pengecualian insurans kereta yang boleh ditolak bermaksud melepaskan harga yang perlu anda bayar untuk memulakan polisi insurans anda. Pada dasarnya dikenali sebagai 'CDW' kependekan dari 'Collision Deductible Waiver'. Ini pada dasarnya adalah barang tambahan yang boleh anda beli bersama dengan liputan perlanggaran. Dan satu-satunya tujuannya adalah jika kereta anda rosak oleh pemandu yang tidak diinsuranskan, maka pelanggaran yang ditolak akan dibayar oleh syarikat insurans.

Cara untuk Mengetepikan Insurans Kereta Anda yang Boleh Dikurangkan:

Perkataan 'pengabaian' bermaksud melepaskan jumlah atau harga yang anda wajib bayar setelah mengemukakan tuntutan. Terdapat beberapa cara berikut yang boleh ditolak dari pengurangan anda:

 1. Sekiranya anda mempunyai liputan perlanggaran yang lebih luas dan anda hanya mempunyai sedikit kesalahan dalam kemalangan maka anda tidak perlu membayar potongan atau jika pemandu yang lain benar-benar salah maka insuransnya akan membayar kerugian anda dan juga potongan anda .

 2. Pilihan kedua ialah membeli CDW yang akan membantu anda membayar harga apabila pemandu yang tidak bersalah tidak diinsuranskan, atau kereta anda mengalami kerugian total dan juga apabila pemandu yang salah mempunyai insurans yang sama dengan anda. Tetapi ia tidak berlaku di setiap negeri.

 3. Yang ketiga ialah membeli liputan kenderaan bermotor yang tidak diinsuranskan yang membantu anda memperbaiki jika pemandu lain tidak mempunyai insurans.

 4. Pilihan terakhir adalah mempunyai polisi insurans kereta yang komprehensif yang akan mengetepikan potongan anda sekiranya anda ingin mengganti tingkap atau kaca depan anda kerana beberapa keretakan.

Oleh itu, tidak ada penyelesaian lengkap untuk masalah ini tetapi dengan mempertimbangkan faktor-faktor ini, anda mungkin dapat membuat keputusan dengan mudah dan cepat.

Perlanggaran kereta seorang wanita dan lelaki

Kebaikan & Keburukan Insurans Auto Boleh Dikurangkan

Perkara ini dalam polisi insurans kenderaan membawa kebaikan dan keburukan keduanya. Oleh kerana tidak ada satu pun yang dapat bermanfaat, setiap perkara juga mempunyai beberapa kekurangan. Berikut adalah faedah dan kerugian kerana dapat dikurangkan:

Kelebihan

Salah satu kelebihan utama memiliki potongan yang boleh dikurangkan ialah ia dapat membantu mengurangkan premium insurans anda dengan meningkatkan potongan yang anda bersedia bayar. Meningkatkan dolar dari $ 250 hingga $ 500 untuk insurans kereta anda dapat mengurangkan kos premium perlanggaran dan perlindungan komprehensif. Lebih-lebih lagi menetapkan $ 1,000 mungkin lebih bermanfaat.

Manfaat lain ialah mempunyai pilihan untuk memilih jumlah yang sesuai dengan anggaran anda sendiri. Sekiranya anda mampu membaiki beberapa ratus dolar maka anda boleh memilih potongan yang lebih tinggi untuk menjimatkan anggaran premium bulanan anda. Walaupun jika anda menemui beberapa perbelanjaan yang tidak dijangka yang boleh menjadi penyebab bencana kewangan maka anda boleh memindahkan beban anda kepada syarikat insurans dengan memilih potongan yang rendah.

Keburukan

Memiliki potongan juga boleh merugikan kerana kadang-kadang anda boleh menjadi satu-satunya yang membayar ganti rugi dan premium yang akan menjadikan polisi insurans anda tidak berguna. Ini boleh berlaku sekiranya kereta anda tidak pernah mengalami kerosakan teruk yang mungkin menelan belanja lebih tinggi daripada yang anda tolak. Dalam keadaan ini, anda akan bertanggungjawab atas premium bulanan anda dan ditolak.

Bukan hanya itu, memiliki potongan juga bermaksud bahawa kadang-kadang anda mungkin ingin mengatur sejumlah besar wang dalam jangka masa yang singkat untuk memperbaiki kereta anda. Umumnya sukar sekiranya dapat dikurangkan besar.

Sebab-sebab untuk Memiliki Insurans Auto Dpt Turun

Semua terma dan syarat insurans kenderaan mempunyai kepentingan tersendiri seperti ditolak. Terdapat beberapa sebab penting untuk ditolak sebagai sebahagian daripada insurans:

 • Ia melindungi daripada kerugian dan kerosakan yang tidak munasabah.
 • Juga dapat mengatasi tekanan kewangan yang boleh berlaku dengan pengumpulan kerugian kecil
 • Ia juga membantu penanggung insurans untuk mengurangkan risiko bahaya moral kerana pemegang polisi mungkin tidak mengambil serius insurans dan mungkin memandu secara sembrono sehingga menyukarkan insurans untuk membayar harganya.
 • Juga bantu syarikat insurans untuk berkongsi harga dengan orang yang diinsuranskan juga.

Soalan Lazim

Apa yang boleh ditolak untuk insurans kereta yang terbaik?

Potongan terbaik tidak boleh diambil sebagai jumlah tetap kerana ia bergantung pada pelbagai faktor seperti kedai kredit anda, sejarah pemanduan, jenis liputan, nilai kereta anda, dan lain-lain. Potongan terbaik boleh diturunkan serendah $ 250 atau setinggi $ 2,500 , pilihan akan menjadi milik anda.

Apa yang boleh ditolak?

Potongan yang baik sekiranya insurans kesihatan boleh menjadi $ 1.350 untuk seorang individu atau sehingga $ 2.700 untuk rancangan keluarga. Tetapi sekiranya insurans kereta dapat dikurangkan sebanyak $ 500 pada setiap tuntutan yang menyelamatkan anda dari keadaan terburuk.

Adakah rancangan yang boleh ditolak tinggi berbaloi?

Pelan yang boleh dikurangkan tinggi sangat berbaloi kerana ia membantu menjaga kos bulanan tetap rendah tetapi mereka dapat membuat anda mampu membayar harga tinggi ini, sering, setiap kali anda terlibat dalam kemalangan. Jumlah yang tinggi juga dapat membantu kenderaan bernilai tinggi anda.

Adakah copay berlaku untuk ditolak?

Pembayaran wang adalah jumlah tetap yang harus anda bayar setiap kali anda berjumpa doktor atau mengisi preskripsi biasanya $ 20 hingga $ 30 sedangkan potongan boleh diukur dalam ribuan dolar. Tetapi rancangannya biasanya tidak termasuk copay kepada insurans kesihatan anda yang dapat ditolak.

Apa yang dianggap dikurangkan rendah?

Potongan yang rendah sekiranya insurans kenderaan boleh menjadi $ 500 atau biasanya kurang dari itu, mungkin $ 250. Tetapi sekiranya insurans kesihatan kurang dari $ 1,400 untuk individu atau $ 2,700 untuk keluarga dianggap sebagai potongan yang rendah.

Kesimpulannya

Mengurangkan insurans kereta adalah ciri baik polisi insurans kerana ia berguna dalam banyak cara. Satu-satunya perkara yang harus anda pertimbangkan sebelum memilih polisi mestilah jumlah potongan yang betul kerana mungkin baik atau mungkin buruk bagi anda. Walaupun jumlah purata yang baik adalah $ 500 jika anda mempunyai jumlah simpanan kredit yang sesuai.

Baca Topik Berkaitan

Berapa banyak insurans kereta

Insurans kereta yang berpatutan

Kos insurans kereta purata

Polisi insurans kereta