Mengapa polisi insurans kenderaan pemandu baru berbeza dengan pemandu yang dinamakan? Apabila syarikat insurans memutuskan berapa banyak untuk mengenakan bayaran kepada pemandu kenderaan, pertama-tama tentukan kemungkinan mereka akan membayar dan berapa banyak yang perlu dibelanjakan untuk tuntutan. Mereka bekerja seberapa besar risiko itu. Tanpa rekod memandu, syarikat insurans mempunyai tugas yang sukar untuk menilai kebolehpercayaan pemandu baru pada masa akan datang.

Apa itu insurans?

Sebelum memulakan topik, anda mesti tahu mengenai apa itu insurans? . Insurans digunakan dalam undang-undang dan ekonomi. Orang membeli insurans untuk melindungi diri dan kereta. Sebaliknya, anda akan mendapat perbelanjaan sekiranya berlaku sesuatu yang mengerikan

Apa itu Polisi Insurans?

Adakah anda memikirkan apa itu polisi insurans? Polisi insurans adalah kontrak kertas fizikal yang dilakukan antara syarikat insurans dan perkara yang akan diinsuranskan. Ini adalah tuntutan yang secara sah menghendaki penanggung insurans membayar apa yang mereka katakan. Ia juga dikenali sebagai pemegang polisi

Kontrak insurans dirancang untuk memenuhi keperluan yang diinsuranskan.

Apa jenis insurans kereta yang ada?

Setiap jenis polisi menawarkan jenis perumahan yang berbeza. Adakah anda tertanya-tanya tentang jenis insurans kereta yang ada? Terdapat tiga jenis insurans kereta, yang menawarkan tahap perlindungan yang berbeza. 1-Ketiga

Hanya (TPO) insurans pihak ketiga yang merupakan syarat minimum yang sah. Sekiranya anda bersalah dalam kemalangan yang merangkumi kerosakan yang dialami kenderaan dan harta benda milik pihak ketiga.

Yang ketiga adalah seseorang yang tidak mengambil bahagian dalam pengambilan polisi insurans. Anda dan syarikat insurans anda adalah bahagian pertama dan kedua.

Ia juga akan membayar kecederaan peribadi.

2- Pihak ketiga, kebakaran dan kecurian

Pencurian kenderaan ketiga , kebakaran dan kecurian (TFTP) kenderaan anda dan menambahkan kerosakan kebakaran pada kereta anda kepada perlindungan yang ditawarkan oleh pihak ketiga insurans.

3- Komprehensif

Insurans kereta global menambah kerosakan kereta anda sendiri kepada pihak ketiga, perlindungan kebakaran dan kecurian yang disebut komprehensif .

Mengapa insurans kereta pemandu baru begitu mahal?

Semua pemandu lebih selamat dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan pemandu yang lebih muda menunjukkan peningkatan yang paling besar, tetapi lebih cenderung untuk terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu 25 pemandu muda dan lebih cenderung menyebabkan kecederaan pada orang lain

1 - Angka dari Jabatan Perhubungan pada tahun 2018 menunjukkan bahawa kira-kira satu dari lima pemandu baru terlibat dalam kemalangan pada tahun pertama mereka di jalan raya.

2 - Pemandu muda berusia 17 hingga 24 tahun berkemungkinan besar tiga kali ganda berbanding pemandu mana-mana kumpulan umur lain yang cedera dalam kemalangan kereta.

3 - Pemandu muda cenderung mengalami kemalangan dengan orang muda lain di dalam kereta. Angka pemerintah juga menunjukkan bahawa lebih daripada separuh, atau 51%, kemalangan yang melibatkan pemandu berusia 17-19 cedera. Ini dibandingkan dengan 41% kemalangan ketika pemandu berusia 60-69 tahun

4 - Penumpang yang cedera ketiga adalah syarikat insurans anda mesti mengimbangi kecederaan mereka, yang mengakibatkan hilang upaya dan kehilangan pendapatan atau kos sara hidup tambahan. Cedera yang mengubah hidup menanggung kos yang paling tinggi kerana penanggung insurans yang lebih muda adalah orang yang cedera kerana mangsa harus diberi pampasan seumur hidupnya.

Itulah sebabnya pemandu baru dianggap lebih berisiko dan membayar lebih banyak insurans daripada pemandu yang lebih tua dan lebih berpengalaman.

Berapa banyak pemandu baru membayar insurans kereta?

Insurans kereta untuk pemandu muda hampir selalu lebih mahal daripada kumpulan umur yang lain.

1- Kos insurans kereta untuk 21 tahun turun 7% menjadi £ 118 sebulan pada bulan-bulan pertama 2020, tetapi masih tidak murah.

2-21 tahun membayar rata-rata £ 1,525 setiap tahun

3- 18 tahun membayar lebih banyak, purata £ 2,134 setahun untuk insurans kereta

Bolehkah saya mendapatkan insurans kereta yang lebih murah sebagai pemandu baru?

Insurans kereta untuk pemandu muda hampir selalu lebih mahal, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kos premium.

Pilihan Kereta

Setiap kenderaan diberi kumpulan insurans nombor satu 50, salah satunya adalah yang paling murah untuk diinsuranskan dan 50 yang paling mahal. Memandu kereta dalam kumpulan selamat adalah kaedah termudah untuk mengurangkan premium anda.

Menambah pengawal

Anda boleh menambah pemandu kedua, berisiko rendah menurunkan kos insurans kereta anda. Banyak pemandu yang lebih muda termasuk ibu bapa mereka. Saudara yang lebih tua, tidak boleh mengaku sebagai mesin utama - ini tidak sah dan dikenali sebagai 'depan'.

Menjadi pemandu yang bernama

Ia boleh menjadi pemacu yang disebut dalam polisi insurans yang lain dan memperoleh bonus tanpa tuntutan.

Cari polisi insurans beberapa kereta.

Pelbagai insurans mungkin juga sesuai: 1- Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu kereta 2- Sekiranya anda keluarga dengan lebih daripada satu pengawal 3- Sekiranya anda pasangan dengan lebih dari satu kenderaan

Tidak memiliki kereta

Tidak perlu memiliki kereta untuk mendapatkan insurans kereta. Tidak seperti kereta polisi insurans penuh tanpa bonus tuntutan yang akan dibuat, tetapi ini bermakna anda boleh memandu kereta orang lain, dengan syarat anda mempunyai kebenaran. Sekiranya anda hanya memikirkan untuk meminjam kereta, anda juga boleh membandingkan sebut harga insurans kereta sementara atau jangka pendek

Memandu lebih sedikit batu

Semakin sedikit jarak perjalanan anda, semakin rendah premium insurans. Apabila insurans kereta dikenakan, anda akan ditanya berapa batu menunggu untuk memandu setiap tahun. Semakin sedikit batu yang anda jalankan, risiko lebih rendah, jadi insurans anda akan menjadi lebih murah

Berbelanja di sekitar

Pada mulanya ingin memastikan insurans kereta pasti anda mencari pemandu baru insurans kereta yang lebih murah.

Bandingkan pemandu baru insurans kereta dan cari tawaran termurah anda

Bayaran pendahuluan

Anda juga dapat menjimatkan premium insurans automatik dengan membayar insurans 12 bulan sekali gus.

Ingatlah bahawa jika anda membayar ansuran bulanan, anda harus membayar faedah di atas premium bulanan anda.

Bayar lebihan sukarela

Membayar lebihan sukarela yang lebih tinggi, jumlah yang harus anda bayar semasa tuntutan dibuat, dapat mengurangkan kos premium insurans kereta.

Ingatlah bahawa anda akan membayar lebih banyak diri sekiranya anda perlu membuat tuntutan. Pastikan bahawa jumlah kos berlebihan dan sukarela adalah sesuatu yang anda mampu. Pastikan ia sederhana

Makanan tambahan insurans yang tidak diperlukan juga dapat meningkatkan jumlah yang anda bayar. Bantuan di tepi jalan adalah contoh yang baik. Walaupun anda memerlukan, anda mungkin lebih murah untuk membeli secara berasingan.

Menjadi pemandu yang lebih selamat

Jangan mengalami kemalangan bermaksud akan mula membuat potongan tanpa tuntutan, mengurangkan premium. Memandu dengan selamat juga bermaksud mengelakkan titik pada lesen anda, yang boleh menyebabkan insurans paling mahal

Ikuti kursus memandu lanjutan

Mengikuti kursus memandu lanjutan dapat mengurangkan kos insurans kereta anda. Tidak semua syarikat insurans akan memberikan anda tawaran yang lebih baik. Anda boleh mengikuti kursus memandu lanjutan atau melihat skema Pass Plus.

Kotak hitam boleh membantu pemandu insurans kereta baru?

Kotak hitam telematik insurans atau melibatkan pemasangan peranti untuk kereta anda. Peranti ini membenarkan syarikat insurans kereta dengan tingkah laku monitor memandu. Contohnya pecutan, brek, belokan, jarak tempuh batu dan pukul berapa hari anda memandu.

Harga insurans menurun maka jika anda dapat membuktikan bahawa ia adalah pemandu selamat yang baik.

Bagaimanapun, pemanduan yang buruk boleh menyebabkan premium insurans anda meningkat dan bahkan boleh dibatalkan. Kaji semula insurans anda

Syarikat insurans anda harus diberi kuasa dan dikawal selia oleh Financial Conduct Authority (FCA).

Periksa sama ada syarikat insurans anda dibenarkan oleh FCA.

Penting juga untuk membaca polisi sebelum membeli. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengetahui yang dilindungi. Bagaimana pemandu muda boleh mendapatkan insurans yang lebih murah?

Belanja insurans kereta pasti merupakan kaedah terbaik untuk mendapatkan perlindungan. Fakta bahawa seseorang mengesyorkan pembekal tertentu tidak bermaksud anda akan mendapat tawaran yang sama. Atas sebab ini, masuk akal untuk pelbagai sebut harga insurans kereta.

Berita baiknya ialah pemandu muda insurans kereta telah direvolusikan oleh pengenalan telematika atau insurans kotak hitam secara progresif, menggunakan teknologi GPS untuk mengesan pemanduan anda.

Telematik telah menjadikan insurans untuk kenderaan muda yang lebih berpatutan pada saat premium bagi pemandu secara amnya meningkat dengan pesat.

Bagaimana syarikat insurans menetapkan premium untuk pemandu di bawah 25 tahun?

Satu masalah bagi pemandu muda ialah mereka sudah lama tidak berada di belakang roda. Oleh itu, apabila syarikat insurans mengumpulkan sebut harga insurans kereta untuk pemandu muda, mereka mempunyai sedikit data peribadi untuk menilai risiko mereka.

Data terbaru menunjukkan bahawa premium purata untuk pemandu muda di bawah 25 berharga purata £ 1,795 untuk polisi tahunan. Walaupun ini bermaksud bahawa insurans kereta orang muda masih mahal, kadar kenaikannya sebenarnya lebih perlahan daripada insurans untuk pemandu yang berusia lebih dari 25 tahun.

Telematic mewakili 20% sebut harga paling murah. Walau bagaimanapun, koleksi masih rendah pada kumpulan usia yang lebih tua.

Mengapa insurans kereta pemandu muda begitu mahal?

Pemandu muda lebih cenderung terlibat dalam kemalangan berbanding pemandu berusia 25 tahun dan tuntutan yang dihasilkan lebih mahal.

Pemandu ini sering bepergian dengan orang muda lain di dalam kereta bersama mereka. Sekiranya penumpang, atau orang lain dalam hal itu, cedera atau terbunuh akibat kemalangan, penyedia polisi yang diinsuranskan mesti membayar

Sebagai kecederaan yang mengubah kehidupan orang muda, insurans anda akan menelan kos lebih tinggi daripada kecederaan yang sama pada orang yang lebih tua, penanggung insurans harus membayar cukup wang untuk menjaga orang yang cedera seumur hidup mereka. Pemandu muda mengalami lebih banyak kemalangan

Penyelidikan AA mendedahkan hampir 40% pemandu muda terlibat dalam kemalangan ketika berusia 23 tahun.

Selain cenderung mengalami kemalangan, pemandu muda dan yang baru sering harus membayar lebih banyak untuk insurans kereta mereka kerana mereka tidak berpeluang untuk membina bonus tuntutan sepanjang masa.

Ini menjadikan insurans kereta murah untuk pemandu muda agak sukar dicari, tetapi anda boleh membandingkan polisi insurans yang berbeza kerana penyedia baru merangkumi pemandu menggunakan alat di bawah:

Bagaimana dengan pemandu lama yang baru?

Bukan hanya pemandu muda yang menghadapi premium yang tinggi. Penanggung menetapkan pengalaman premium, yang bermaksud bahawa pemandu pemula yang lebih tua juga membayar lebih banyak daripada rakan sebayanya yang telah beberapa kali berada di sekitar blok.

Bagaimana mencari insurans kereta terbaik sebagai pemandu muda?

Syarikat insurans kereta diletakkan dalam kumpulan insurans individu dari 1 hingga 50. Biasanya, jika kereta berada dalam kumpulan 1 menjadi antara yang paling murah untuk diinsuranskan dan 50 akan menjadi yang paling mahal.

Walaupun anda tidak dapat mengubah usia, anda boleh memilih kereta yang lebih murah untuk diinsuranskan untuk mengurangkan kos insurans kenderaan untuk pemandu muda. Kereta dikelaskan kepada faktor berikut:

1- Seberapa cepat kereta dan kelajuan tertinggi lebih cepat 2- Nilai kereta kerana ciri 3-Keselamatan baru kereta mempunyai 4- Berapa kos dan berapa lama masa yang perlu diperbaiki jika rosak 5- Berapakah bahagian individu

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai jenis kereta, yang menarik premium insurans yang lebih murah dengan membaca panduan kami untuk menginsuranskan kereta termurah.

Jauhi pengubahsuaian

Pengubahsuaian kereta, seperti roda aloi dan kit badan, sering beralih kepada pemandu muda yang ingin menyesuaikan hatchback dengan penampilan sederhana atau kereta bersaiz sederhana. Walau bagaimanapun, elakkan mereka jika anda ingin menjimatkan wang untuk insurans kereta anda - pengubahsuaian diketahui dapat meningkatkan premium sebanyak ratusan pound.

Sebabnya mudah, pengubahsuaian menjadikan kereta lebih menarik bagi perkhidmatan pencuri dan pengacau. Ramai pemandu muda mahu kereta mereka menonjol, tetapi malangnya, menonjol dari orang ramai bukanlah idea yang baik jika anda ingin mengurangkan kos insurans anda. Meningkatkan lebihan anda

Pilihan untuk membayar lebihan sukarela yang lebih tinggi - jumlah yang dibayar terlebih dahulu, jika tuntutan dibuat - dapat mengurangkan kos pemandu muda insurans dengan ketara. Walau bagaimanapun, anda selalu menggunakan sebut harga insurans sukarela yang disertakan dan dikecualikan, hanya untuk melihat perbezaannya.

Ringkasan: Sentiasa ingat bahawa polisi cenderung disertakan dengan kelebihan wajib dan lebihan sukarelawan akan berada di atas semua ini, jadi fikirkan dengan teliti tentang apakah anda mampu membayar sekali gus jika pihak akhir harus membuat tuntutan.

Jangan menganggap liputan pihak ketiga lebih murah

Terdapat tiga tahap insurans kereta

1- Insurans kereta ketiga yang meliputi kerugian yang dialami oleh orang lain yang terlibat dalam kemalangan yang menyebabkannya. Ini termasuk kecederaan pada pemandu, pejalan kaki dan penumpang lain dan kerosakan kenderaan dan harta benda lain

2- Insurans kebakaran dan kecurian pihak ketiga (TPFT) merangkumi semua perkara di atas, ditambah dengan kerugian dalam kenderaan yang diinsuranskan akibat kebakaran atau kecurian

3- Perlindungan insurans komprehensif memberikan perlindungan menyeluruh terhadap kenderaan, barang dan orang lain, serta pemandu dan keretanya yang diinsuranskan.

Pertimbangkan insurans kotak hitam

Pilihan lain yang perlu dipertimbangkan adalah telematik insurans atau kotak hitam. Kotak telematik boleh dipasang di dalam kereta anda (atau aplikasi untuk dipasang di telefon anda) anda dapat mengawal bagaimana dan ketika memandu menggunakan teknologi GPS

Peranti ini mengukur faktor-faktor seperti kelajuan, jarak tempuh dan pengereman dan melukis gambaran tentang cara melakukan peti keselamatan. Sekiranya anda seorang pemandu yang mantap, patuh pada had laju dan jangan terlalu keras, anda mungkin akan mendapat insurans kereta yang lebih murah.

Mempunyai kotak hitam dilengkapi adalah proses yang mudah. Beberapa kotak hitam polisi berfungsi lebih seperti rancangan telefon bimbit bayar-sambil-pergi, di mana anda boleh mengisi semula jumlah batu yang akan anda lalui. Lain-lain mengehadkan pemanduan pada waktu malam atau pada waktu puncak, yang diketahui adalah waktu kemalangan.

Soalan lazim

Mengapa saya memerlukan insurans kereta?

Undang-undang mengatakan bahawa anda memerlukan sekurang-kurangnya insurans pihak ketiga untuk memandu kereta anda di jalan raya di UK. Kereta anda juga perlu dilindungi sekiranya anda diparkir di jalan atau harta tanah anda.

Bolehkah pelajar kolej tetap mengikut dasar ibu bapa?

Adakah anda mencari mengenai bolehkah pelajar kolej mengikuti polisi ibu bapa? Jadi jawapannya adalah Ya, mereka boleh tetapi mereka dianggap bergantung kepada ibu bapa mereka. Pelajar yang tinggal di rumah ibu bapa mereka atau memandu kereta keluarga boleh mengikuti polisi ibu bapa mereka

Insurans kereta untuk pelajar kolej?

Adakah anda tertanya-tanya mengenai insurans kereta untuk pelajar kolej? Insurans kereta untuk pelajar kolej lebih murah daripada polisi insurans kereta yang lain kerana pelajar sudah mempunyai banyak beban di bahu mereka dan sebilangan pelajar bergantung kepada ibu bapa mereka, jadi sukar untuk memberikan premium tinggi bulanan untuk kereta

Adakah semua polisi insurans kereta sama?

Tidak. Periksa perkara yang anda perlukan untuk memastikan bahawa anda tidak membayar untuk perkara yang anda tidak perlukan.

Sekiranya perkara yang anda mahukan, seperti bantuan di tepi jalan, tidak termasuk dalam polisi, periksa sama ada lebih murah untuk menambahkannya ke insurans anda atau membayarnya secara berasingan.

Berapa banyak insurans kereta?

Menurut Persatuan Penanggung insurans Britain, harga purata yang dibayar oleh insurans kereta komprehensif pada suku kedua 2020 adalah £ 460.

Mengapa insurans kereta begitu mahal?

Premium insurans automatik sebahagian besarnya mencerminkan apa yang perlu dibayar oleh syarikat insurans dalam tuntutan.

Jumlah yang perlu anda bayar untuk insurans kereta peribadi akan bergantung pada seberapa besar risiko yang difikirkan oleh syarikat insurans.

Bagaimana premium insurans kereta saya berfungsi?

Penanggung insurans melihat beberapa faktor untuk menentukan berapa risiko anda dan kereta anda. Ini termasuk:

Umur anda Pekerjaan anda Tahap lalu lintas kenderaan di kawasan anda Di mana kereta disimpan Sejarah tuntutan anda Kereta apa yang anda pandu

Kesimpulannya

Polisi insurans kereta untuk pemandu baru berbeza dengan pemandu yang dinamakan kerana pemandu baru lebih cenderung terlibat dalam kemalangan daripada pemandu yang dinamakan dan hasilnya adalah insurans kereta yang mahal bagi pemandu baru. insurans kereta untuk pemandu baru hampir selalu mahal, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kos insurans. seperti 1-Menjadi pemandu yang dinamakan 2-Tidak memiliki kereta 3-Bayar terlebih dahulu 4-Bayar lebihan sukarela 5-A menjadi pemandu yang lebih selamat 6- Memandu beberapa batu

Artikel berkaitan :

1- apakah insurans jurang? 2- apa yang merangkumi insurans jurang? 3- apakah jurang insurans auto? 4- apakah insurans kesihatan jurang? 5- insurans kereta indiana? 6- insurans kereta murah indiana?