Lesen memandu adalah wajib di setiap negeri untuk mendapatkan insurans kereta tetapi dalam beberapa senario, dibenarkan mendapatkan insurans kereta tanpa lesen memandu. jika pemandu yang tidak berlesen menunjukkan seseorang sebagai pemandu utama sama ada dia mempunyai izin belajar atau mereka mengikuti polisi pemandu yang dikecualikan, pemandu utama membantu mereka mendapatkan polisi insurans kereta. SR-22 adalah dokumen di mana pemandu yang digantung membuktikan insurans kenderaan sekiranya berlaku kemalangan.

Insurans kereta tanpa lesen memandu

Lesen kereta adalah wajib di setiap negeri. Tanpa lesen, pemandu tidak dibenarkan memandu kereta. Seperti lesen adalah wajib, insurans kereta juga merupakan bahagian penting untuk memiliki kereta tanpa insurans kereta tidak boleh dipandu di kebanyakan negeri. Namun, apa yang berlaku jika anda tidak mempunyai lesen dan anda ingin memastikan kereta anda ? Kedengarannya insurans kereta pelik tanpa lesen tidak mungkin dilakukan. Syarikat memerlukan lesen memandu untuk meneruskan dokumentasi lebih lanjut untuk insurans kereta, tetapi ada beberapa kriteria di mana syarikat menginsuranskan kereta pemandu yang tidak berlesen.

Beberapa syarikat insurans kereta memberikan pilihan kepada pemandu yang tidak berlesen untuk menginsuranskan kereta mereka tetapi sukar untuk mencari syarikat seperti itu, anda perlu meneliti lebih banyak untuk mendapatkan harga yang murah.

Dalam keadaan apa, pemandu yang tidak berlesen menginsuranskan kereta ??

Syarat yang berbeza berlaku untuk penyelam yang tidak berlesen untuk memiliki insurans kereta.

1. Tetapkan pilihan pemacu utama

Pemandu utama adalah seperti orang depan, mungkin dia tidak memandu kereta itu atau mungkin dia memandu tetapi pemandu yang tidak berlesen harus menunjukkan pemandu utama sebagai pemandu utama kereta. Satu perkara yang perlu diingat bahawa pemandu utama harus mempunyai lesen memandu, sebaliknya syarikat insurans tidak pernah kecuali orang itu sebagai pemandu utama.

Sekiranya yang utama mempunyai lesen memandu, syarikat insurans menginsuranskan kereta dengan nama pemandu yang tidak berlesen. Sekiranya kemalangan berlaku disebabkan oleh pemandu yang tidak berlesen, maka syarikat insurans kereta tidak akan membayar kos kerosakannya. Ini boleh bermanfaat sekiranya pemandu yang tidak berlesen tidak lebih kerap memandu kereta.

Siapa yang boleh menjadi penyelam utama?

Pemandu utama harus sangat dekat atau dalam hubungan darah seperti isteri, ibu bapa, rakan karib, rakan sebilik, adik beradik, dan lain-lain. Mereka adalah orang yang boleh menjadi pemimpin depan anda sebagai pemandu berlesen. Premium polisi insurans bergantung pada rekod pemanduan pemandu utama. Rekod pemanduan yang buruk menjadikan anda membayar premium yang tinggi. Anda harus memilih pemandu utama yang mempunyai rekod memandu yang baik.

Sebab tidak mendapat lesen memandu

Sekiranya anda di bawah umur (kurang dari 18 tahun) maka mungkin anda tidak layak mendapat lesen memandu. Atau jika lesen anda digantung kerana sebab apa pun. Pemandu di bawah umur perlu membayar premium yang tinggi kerana terdapat risiko tinggi untuk mengalami kemalangan pada usia ini. Dalam beberapa kes, jika seseorang tidak dapat memandu keretanya kerana penyakit atau kekurangan, maka syarikat insurans menginsuranskan keretanya dengan namanya tetapi dia harus mempunyai pemandu utama. Pemandu utamanya boleh menjadi pemandu atau pengasuhnya yang bergaji.

Insurans kereta untuk pelajar kolej

Pelajar kolej berumur di bawah umur untuk mendapatkan polisi insurans kereta yang semestinya mengikut polisi insurans kereta ibu bapa mereka untuk maklumat lebih lanjut periksa insurans kereta untuk pelajar kolej

2. Permit pelajar

Remaja berumur biasanya mendapat izin belajar. Permit pelajar adalah sijil kebenaran bagi mereka yang berada di peringkat pembelajaran. Sekiranya anda mempunyai izin pelajar maka anda boleh mengubah cara. Anda boleh memastikan kereta anda jika anda mempunyai izin belajar ini. Pemandu yang mempunyai izin belajar dibenarkan memandu keretanya di bawah pengawasan orang dewasa.

Syarikat insurans meluluskannya sebagai polisi sementara sehingga remaja itu mendapat lesen kereta. Pemandu izin pelajar boleh bergantung pada polisi insurans kereta ibu bapa mereka. Remaja biasanya pelajar dan beberapa polisi dirancang khas untuk pelajar (polisi insurans kereta pelajar). Di bawah polisi ini, remaja boleh memandu kereta keluarga mereka dengan nama ibu bapa mereka.

Sebagai ibu bapa, adalah penting untuk memberi beberapa arahan kepada anak anda tentang memandu tetapi di sisi lain, juga penting untuk melaporkan kepada syarikat insurans anda mengenai pemandu baru anda. Terdapat pilihan yang diberikan oleh syarikat insurans untuk menambahkan anak anda sebagai pemandu izin pelajar.

Terdapat tiga sebab ibu bapa harus memberitahu syarikat insurans mengenai pemandu baru mereka

• Sekiranya anak anda memandu kereta anda, maka adalah tanggungjawab anda untuk melaporkannya kepada syarikat insurans anda setelah itu syarikat insurans memberitahu anda tentang apa-apa sekatan atau situasi yang timbul dalam hasilnya. • Sekiranya anak anda memiliki keretanya dengan namanya, maka syarikat insurans menginsuranskan keretanya dengan namanya atau ia boleh ditambahkan pada polisi insurans kereta anda. • Apabila anak anda lulus ujian memandu dan dilesenkan sepenuhnya, syarikat insurans anda akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan selanjutnya.

Pelajar membenarkan kadar insurans automatik

Sebilangan besar ibu bapa berpendapat bahawa jika mereka menambahkan pemandu izin pelajar dalam polisi mereka maka premium mereka meningkat dan kerana itu mereka tidak mendapat laporan kepada syarikat insurans mengenai pemandu izin pelajar. Permit pelajar dibenarkan kepada pemandu di bawah pengawasan mereka yang lebih tua sehingga kemungkinan berlakunya kemalangan tidak banyak. Menambah izin pelajar dalam polisi insurans kereta boleh meningkatkan kadar polisi. Berikut adalah jadual yang menunjukkan kadar remaja dibandingkan dengan berusia 25 tahun.

Syarikat Kadar purata untuk seorang wanita bujang berusia 17 tahun Kadar purata untuk lelaki bujang berumur 17 tahun Kadar purata untuk seorang wanita tunggal berumur 25 tahun Kadar purata untuk lelaki tunggal berumur 25 tahun
USAA $ 4,807.54 $ 5,385.61 $ 1,988.52 $ 2,126.14
Geico $ 5,653.55 $ 6,278.96 $ 2,378.89 $ 2,262.87
Di seluruh negara $ 5,756.37 $ 7,175.31 $ 2,686.48 $ 2,889.04
Ladang Negeri $ 5,953.88 $ 7,324.34 $ 2.335.96 $ 2,554.56
Keluarga Amerika $ 5,996.50 $ 8,130.50 $ 2,288.65 $ 2,694.72
Petani $ 8,521.97 $ 9,144.04 $ 2,946.80 $ 3,041.44
Progresif $ 8,689.95 $ 9,625.49 $ 2,697.73 $ 2,758.66
Allstate $ 9,282.19 $ 10,642.53 $ 3,424.87 $ 3,570.93
Pengembara $ 9,307.32 $ 12,850.91 $ 2,325.25 $ 2,491.21

Ringkasan: Jadual di atas menunjukkan kadar dan perbandingan syarikat insurans yang berbeza antara lelaki dan wanita remaja dengan lelaki-perempuan berusia 25 tahun. Dengan melihat jadual ini, kami menyimpulkan bahawa kadar remaja lebih tinggi daripada berusia 25 tahun dan kadar lelaki agak tinggi berbanding wanita.

3. Pemandu yang dikecualikan

Seperti kedengarannya, pengecualian bermaksud satu perkara. Sekiranya pemandu yang tidak berlesen ingin mendapatkan polisi insurans kereta maka ini boleh menjadi pilihan. Pemandu yang tidak berlesen mengecualikan dirinya dari polisi ini bermaksud bahawa jika dia memandu kereta dan kemalangan berlaku maka syarikat insurans tidak dapat memberi ganti rugi kepadanya.

Walaupun, pemandu tidak berlesen dan sukar untuk mencari syarikat yang boleh bekerjasama dengan mereka tetapi tidak termasuk pemandu boleh mendapatkan polisi insurans kereta. Pemacu utama masih merupakan sebahagian daripada polisi insurans. Sekiranya kemalangan berlaku dan pemandu utama memandu kereta maka syarikat akan mengimbangi kerosakan tersebut.

Sebagai pemandu yang dikecualikan, anda mungkin membayar premium yang tinggi. Terserah anda untuk mencari dan mencari harga yang lebih baik. Syarikat terkenal tidak dapat melayan pemandu yang tidak berlesen namun, syarikat kecil dapat memberikan pilihan ini tetapi liputannya tidak sesuai dengan tahap.

Bagaimana saya tahu jika pemandu dikecualikan?

Pengecualian pemandu tidak dapat dilakukan tanpa kebenaran pemegang polisi utama. Pemegang polisi utama adalah orang yang disebut dalam polisi. Tandatangan pemegang polisi utama diperlukan dalam dokumentasi pengecualian . Sekiranya tidak ada tandatangan maka pemandu tidak boleh dikecualikan dari polisi.

Berapa lama pengecualian berlangsung?

Itu bergantung pada alasan pengecualian. Sekiranya alasan pengecualian adalah menyenangkan syarikat insurans maka dia dapat mendapatkan perlindungan lagi dengan menyimpan rekod memandu yang baik dan lesen memandu yang sah.

4. Lesen yang digantung

Seorang pemandu dengan lesen yang digantung tidak dapat memandu keretanya secara sah tetapi tidak perlu ada keperluan untuk insurans kereta. Syarikat insurans kereta tidak menghilangkan perlindungan kerana penggantungan lesen tetapi mereka tidak memperbaharui polisi sehingga penggantungan berakhir.

Semasa penggantungan jika anda ingin mendapatkan insurans kereta maka menyertai polisi lain adalah pilihan terbaik. Ini bermaksud bahawa anda boleh menambahkan diri anda pada polisi orang lain dan polisi itu adalah dengan nama pemegang polisi tersebut. Sekiranya anda tidak mempunyai pemegang polisi, maka pilihan ke-2 adalah dengan liputan menyeluruh. Anda boleh menyimpan kereta anda bermaksud tidak memandu sehingga penggantungan anda berakhir.

Apakah sebab penangguhan?

Terdapat pelbagai alasan untuk menggantung lesen memandu.

• Memandu tanpa insurans • Keyakinan yang berkaitan dengan memandu kerana dadah • Terlalu banyak pelanggaran lalu lintas sebelumnya • Melarikan diri dari kemalangan • Gagal memfailkan laporan kemalangan kenderaan • Memandu secara sembrono • Gagal memberi respons kepada tanda lalu lintas • Gagal menyelesaikan mahkamah trafik yang diperintahkan pemulihan memandu • Menggunakan lesen memandu palsu • Minum di bawah umur • Merampas harta benda • Gagal membayar sokongan anak • Gagal membayar cukai • Kelajuan berlebihan • Kerana keadaan perubatan tidak dapat memandu dengan selamat • Peraturan pemandu junior gagal dipatuhi

Bagaimana mengembalikan semula lesen selepas penggantungan?

Sekiranya pemandu anda mengalami kemalangan serius maka dia memerlukan insurans kereta untuk mengembalikannya. Terdapat dokumen yang disebut SR-22 (sijil tanggungjawab kewangan atau sijil insurans liabiliti) yang digunakan oleh banyak syarikat insurans. Dokumen ini diserahkan oleh syarikat insurans bagi pihak pemegang polisi. Dokumen ini menunjukkan bahawa pemegang polisi mempunyai jumlah perlindungan minimum yang diperlukan oleh negara.

Ringkasan: Pemandu lesen yang digantung tidak dibenarkan memandu tetapi dia masih boleh mendapatkan insurans kereta dengan menunjukkan seseorang sebagai pemandu utama. pemandu lesen yang digantung harus menunjukkan dokumen yang disebut SR-22. dokumen ini adalah bukti bahawa syarikat insurans menunjukkan bagi pihak pemegang polisi untuk menyatakan semula lesennya.

5. Polisi meletak kereta

Adalah tidak sah untuk memandu kereta dengan lesen yang digantung, jadi lebih baik mendapatkan polisi insurans kereta parkir yang melindungi kereta anda sekiranya berlaku kerosakan akibat bencana alam atau pencurian. Pelan liputan yang komprehensif membantu dalam semua senario tersebut. Ini memberikan perlindungan terhadap bencana alam seperti angin puting beliung, kerusakan akibat air, kerosakan akibat benda jatuh, pencurian, dan vandalisme.

Adakah insurans kereta komprehensif melindungi kecurian?

Pelan liputan yang komprehensif adalah satu-satunya polisi yang dapat memperbaiki atau mengganti kereta atau bahagiannya sekiranya berlaku kerosakan. Untuk keterangan lebih lanjut, anda dapat melihat artikelnya ( adakah insurans kereta melindungi kecurian) . Dasar liputan menyeluruh lebih murah. Terdapat jenis insurans kereta lain untuk perinciannya periksa artikel jenis insurans kereta

Ringkasan: Dasar tempat letak kereta adalah cara untuk mendapatkan lesen kereta. polisi ini boleh berguna sekiranya pemegang polisi tidak menggunakan keretanya dan meletak kenderaan di suatu tempat. liputan menyeluruh termasuk dalam kategori ini.

Soalan Lazim

Beberapa soalan yang sering ditanya mengenai topik ini adalah seperti berikut

1. Bolehkah saya mendapatkan insurans kenderaan tanpa kenderaan?

Untuk membeli polisi insurans kenderaan bukan pemilik, anda hanya memerlukan nombor lesen memandu anda dan kad kredit atau debit. Anda boleh mendapatkan bukti insurans dengan segera melalui e-mel, dan syarikat insurans kereta yang anda pilih boleh memfailkan SR-22 atau borang negeri lain yang diperlukan bagi pihak anda sekiranya anda memerlukannya.

2. Bolehkah saya mendapatkan insurans GEICO dengan lesen?

Insurans Auto Untuk Pemandu Tidak Berlesen. … Walaupun bukan merupakan syarat undang-undang untuk memiliki lesen ketika membeli insurans kereta, kebanyakan syarikat insurans nasional — seperti GEICO, State Farm, Progressive, dan Allstate — kemungkinan besar akan memalingkan anda tanpa lesen.

3. Bolehkah judul dan insurans kereta mempunyai nama yang berbeza?

Tidak. Pemilik dan pemegang polisi dan pemandu utama semuanya berbeza. Tetapi, jika pemegang polisi berbeza dengan pemilik berdaftar, maka syarikat insurans akan meminta pemegang polisi menunjukkan minat mereka terhadap kereta tersebut.

4. Bagaimana saya dapat memastikan diri saya memandu kereta? Ringkasnya, jawapan untuk soalan 'bolehkah anda memastikan diri anda memandu kereta? "Ya, dan cara termudah untuk memastikan semua yang anda perlukan dari polisi anda dilindungi adalah dengan menghubungi syarikat insurans anda dan membicarakannya mengikut keperluan anda.

5. Berapa lama saya boleh menyimpan bonus tuntutan tanpa kereta? Bukti tanpa tuntutan biasanya hanya berlaku selama dua tahun, yang bermaksud jika anda berada di luar jalan untuk alasan apa pun atau tidak mempunyai polisi lebih dari dua tahun, anda akan kembali ke NCD sifar pada masa berikutnya anda mengambil penutup luar.

Kesimpulannya

Lesen memandu adalah wajib di beberapa negeri untuk mendapatkan polisi insurans kereta di sampingnya terdapat beberapa syarat bagi pihak pemandu yang tidak berlesen mendapat polisi insurans kereta. pemandu utama adalah pilihan bersama yang digunakan pemandu tanpa izin dalam setiap keadaan untuk mendapatkan polisi insurans kereta kecuali dalam polisi tempat letak kereta. polisi ini boleh digunakan sekiranya kereta tidak digunakan oleh sesiapa pun.

Topik-topik yang berkaitan

Insurans Kereta Murah Indiana

Syarikat insurans kereta murah

INSURANS KERETA UNTUK PELAJAR KOLEJ

JENIS-JENIS INSURANS KERETA

APAKAH INSURANS KERETA MELEBIHI GURU