Adakah anda memerlukan insurans kereta tanpa lesen? Terdapat beberapa jenis insurans yang hampir semua orang perlukan, termasuk insurans kenderaan sekiranya anda memiliki kenderaan. Ia dapat melindungi anda dan pemandu lain jika anda mengalami kemalangan atau kenderaan anda rosak atau dicuri. Semasa memohon insurans kereta, syarikat meminta nombor lesen anda memandu. Sekiranya anda tidak mempunyai lesen memandu, masih mungkin mendapatkan liputan yang anda perlukan.

Insurans

Insurans adalah kontrak, yang diwakili oleh polisi, di mana individu atau entiti mendapat perlindungan kewangan atau penggantian wang daripada kerugian dari syarikat insurans. Syarikat itu mengumpulkan risiko pelanggan untuk membuat pembayaran yang lebih berpatutan bagi yang diinsuranskan.

Insurans Awam dan Swasta

Kadang kala perbezaan dibuat antara insurans awam dan swasta . Insurans awam (atau sosial) merangkumi Jaminan Sosial, Medicare, insurans hilang upaya sementara, dan sejenisnya, yang dibiayai melalui rancangan kerajaan. Sebaliknya, rancangan insurans swasta adalah semua jenis perlindungan yang ditawarkan oleh syarikat atau organisasi swasta.

Apa itu Polisi Insurans?

Adakah anda memikirkan apa itu polisi insurans? Polisi insurans adalah kontrak kertas fizikal yang dilakukan antara syarikat insurans dan perkara yang akan diinsuranskan. Ini adalah tuntutan yang secara sah menghendaki penanggung insurans membayar apa yang mereka katakan. Ia juga dikenali sebagai pemegang polisi

Kontrak insurans dirancang untuk memenuhi keperluan polisi yang diinsuranskan

Lesen

Lesen atau lesen adalah izin atau izin rasmi untuk melakukan, menggunakan, atau memiliki sesuatu (serta dokumen kebenaran atau izin itu.

Lesen boleh diberikan oleh pihak kepada pihak lain sebagai elemen perjanjian antara pihak-pihak tersebut. Definisi ringkas mengenai lesen adalah "kebenaran untuk menggunakan bahan berlesen."

Mengapa perlu mengambil insurans kereta apabila anda mempunyai lesen?

Insurans kereta dapat memberikan ketenangan fikiran dan perlindungan kewangan sekiranya kenderaan anda terlibat dalam kemalangan. Walaupun anda tidak mempunyai lesen memandu, masih banyak alasan mengapa anda mungkin perlu membeli insurans kereta. Contohnya, anda mungkin memerlukan kenderaan anda untuk menutup kes berikut:

 • Anda lesen pelajar dan berusaha mendapatkan lesen memandu.
 • Pasangan anda atau ahli isi rumah yang lain memandu kenderaan anda secara berkala.
 • Anda tidak dapat memandu kerana masalah kesihatan, dan orang lain memandu anda ketika anda perlu keluar.
 • Anda tidak mempunyai masalah kesihatan yang menghalang anda memandu, tetapi tetap memilih untuk bergantung pada pemandu peribadi.
 • Anda tidak memandu, tetapi mempunyai kereta vintaj atau vintaj yang anda mahu dilindungi oleh insurans.

Dapatkan insurans kereta tanpa lesen

Sekiranya anda tidak mempunyai lesen memandu, tetapi memerlukan insurans automatik, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi kenderaan anda. Pendekatan paling mudah adalah senarai orang lain sebagai enjin utama atau dasar utama.

Pemandu utama atau utama adalah orang yang akan menjadi kenderaan yang diyakini. Ini mungkin:

 • Suami
 • Anak
 • Adik beradik
 • Pengasuh
 • Rakan sebilik
 • saudara

Atau orang lain yang berhasrat untuk memandu kenderaan

Dengan menyenaraikan orang lain sebagai pemandu utama atau utama, beritahu syarikat insurans bahawa anda tidak memandu. Ini dapat memberikan beberapa insurans sekiranya penanggung insurans khuatir anda mungkin mengalami kemalangan ketika memandu tanpa lesen. Ini akan menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan persetujuan untuk polisi dan mengelakkan pembayaran premium yang tinggi untuk perlindungan.

Mengecualikan diri anda sebagai pemandu dari polisi

Sekiranya syarikat insurans masih enggan melindungi anda walaupun anda menamakan orang lain sebagai pemandu utama, ada pilihan lain untuk insurans kereta: Anda boleh memohon untuk didaftarkan sebagai pemandu yang tidak termasuk dalam polisi.

Jadilah cara kepada pemandu bahawa sekiranya anda memandu kereta, polisi insurans kereta anda akan melindungi anda. Ini tidak bermaksud bahawa anda dibenarkan memandu tanpa lesen. Sebaliknya, ini bermaksud bahawa jika anda mengalami kemalangan, syarikat insurans kereta tidak akan membayar tuntutan ke atas kemalangan tersebut.

Sekiranya anda memutuskan untuk tidak memilih, yang boleh meyakinkan insurans kereta untuk melindungi kenderaan berdasarkan sejarah pemanduan pemandu utama. Perlu diingat bahawa premium dan kadar insurans yang perlu anda bayar bergantung pada rekod konduktor utama. Oleh kerana anda memilih pemandu utama, cubalah memilih seseorang yang mempunyai sejarah pemanduan yang bersih dan tidak ada kemalangan atau tiket.

Sebagai gantinya, dapatkan polisi meletak kenderaan

Kemungkinan lain untuk mendapatkan insurans kereta tanpa lesen untuk memandu adalah dengan mendapatkan polisi "kereta yang diparkir" atau "penyimpanan". Jenis liputan ini melindungi kenderaan anda daripada kerosakan yang boleh berlaku semasa kereta diparkir dan menganggapnya tidak dilakukan secara berkala.

Contohnya, polisi boleh melindungi anda daripada perkara-perkara seperti:

 • Pencurian atau vandalisme
 • Api
 • Kerosakan banjir dan air
 • Objek jatuh

Kelebihannya ialah syarikat insurans kenderaan mungkin tidak begitu risau kerana anda tidak mempunyai lesen memandu sekiranya anda mendapat liputan jenis ini. Dan boleh lebih murah daripada polisi insurans kereta tradisional yang mempunyai tanggungjawab dan perlindungan perlanggaran.

Bolehkah anda mendapatkan insurans kereta dengan lesen yang digantung?

Memandu lesen anda digantung bermaksud anda tidak boleh memandu secara sah, tetapi tidak semestinya menghilangkan keperluan untuk insurans kenderaan. Sekiranya lesen anda telah digantung kerana kemalangan serius atau gangguan pemanduan, anda mungkin memerlukan insurans kenderaan untuk pemulihannya.

Secara khusus, syarikat insurans kereta anda mungkin diminta untuk menghantar borang SR-22 bagi pihak anda untuk membuktikan bahawa anda mempunyai insurans. Dokumen ini mengesahkan bahawa anda mempunyai jumlah minimum perlindungan insurans liabiliti yang diperlukan oleh negeri anda.

Anda boleh meminta syarikat insurans kereta semasa anda memberikan salah satu borang ini dan melampirkannya pada polisi anda. Walau bagaimanapun, jika pengendali anda mengurangkan liputan anda, anda perlu mencari syarikat insurans baru yang akan menulis polisi insurans dan mengeluarkan borang SR-22.

Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa jika lesen anda telah digantung, anda mungkin layak menjadi pemandu berisiko tinggi. Ini menyukarkan anda mencari syarikat insurans kereta yang bersedia bekerjasama dengan anda. Dan sekiranya anda dapat membuat perlindungan, anda dapat mengatasi kadar premium yang jauh lebih tinggi daripada yang anda lakukan sekiranya lesen anda belum digantung

Membeli kereta tanpa lesen

Tidak ada undang-undang yang melarang membeli kereta tanpa lesen . Namun, ada undang-undang di setiap negeri yang tidak membenarkan seseorang memandu tanpa lesen atau izin, harap diingat. Untuk membeli kereta dan mendaftarkannya dengan negeri tempat anda tinggal, anda memerlukan ID gambar dan insurans.1 kereta 2

Insurans kenderaan tanpa lesen

Dapatkan insurans kereta tanpa lesen tidaklah semestinya. Cuba hubungi agensi insurans yang berlainan, dan anda mungkin ditolak sekiranya anda tidak mengemukakan soalan yang tepat

Adakah saya memerlukan insurans penuh untuk memastikan saya memandu kereta?

Walaupun liputan DOC (memandu kereta lain) termasuk dalam banyak dasar global, ia tetap tertakluk kepada syarat, termasuk usia dan pengalaman, sebaiknya periksa perincian polisi anda di atas kapal.

Banyak orang telah melanggar undang-undang dengan keyakinan bahawa insurans komprehensif mereka melindungi mereka untuk memandu kenderaan lain milik orang lain.

Pemilik kereta juga telah melakukan kesalahan sekiranya mereka membiarkan kenderaan mereka digunakan oleh pemandu yang tidak diinsuranskan, dan anda juga boleh menerima mata dan denda.

Apakah "alasan khas" untuk memandu tanpa insurans?

Argumen yang disebut "alasan khas" kadang-kadang boleh digunakan untuk mengurangkan keparahan hukuman anda.

Boleh dikatakan bahawa, walaupun secara teknis bersalah memandu tanpa insurans, ada keadaan yang meringankan.

Contohnya merangkumi (tanpa had):

 • Penyedia insurans polisi tanpa memberitahu pemiliknya
 • Tidak ada polisi yang berlaku, kerana kesalahan pada nama vendor
 • Seseorang memaklumkan (oleh pemilik kenderaan atau penyewa insurans) bahawa mereka boleh memandu kenderaan secara sah
 • Seseorang yang mempunyai alasan sebenar untuk mempercayai bahawa mereka diinsuranskan

Soalan Lazim:

Bolehkah saya memandu dengan harta persendirian dengan kenderaan yang tidak diinsuranskan?

Semua orang mengemukakan soalan ini yang boleh saya bawa menggunakan kenderaan persendirian dengan kenderaan yang tidak diinsuranskan? Anda tidak mempunyai insurans memandu di bumi tidak boleh didapati secara terbuka. Tetapi anda memerlukan insurans sekiranya tanah itu mempunyai akses awam. Ini termasuk tempat letak kenderaan persendirian, perkhemahan dan harta persendirian.

Oleh itu, walaupun hak perbincangan untuk tidak memandu di tempat awam tanpa insurans, istilah "awam" jauh lebih banyak daripada yang disedari oleh kebanyakan orang.

Bilakah saya tidak memerlukan insurans kereta?

Walaupun sebahagian besar kereta harus dijamin, ada beberapa pengecualian dari peraturan tersebut. Kereta anda tidak memerlukan insurans sekiranya:

 • diisytiharkan di luar jalan mengikut prosedur SORN
 • telah diketepikan, dicuri atau dieksport Ulasan
 • antara pemegang atau peniaga berdaftar
 • didaftarkan sebagai "komersial" dengan DVLA

Bagaimana jika saya dilanggar oleh pemandu yang tidak diinsuranskan?

Sekiranya anda terlibat dalam kemalangan kereta, anda biasanya akan menukar maklumat insurans kenderaan dengan pihak lain yang terlibat. Walau bagaimanapun, jika pemandu lain yang tidak diinsuranskan atau enggan memberikan maklumat yang perlu anda laporkan kepada polis.

Anda juga boleh menuntut pampasan dari Biro Penanggung Insurans Motor, yang melindungi setiap orang yang cedera atau harta benda mereka yang rosak oleh pemandu yang tidak diinsuranskan.

Mengapa anda mungkin memerlukan insurans kereta tanpa lesen?

Insurans kereta tanpa lesen Terdapat banyak keadaan mengapa anda memerlukan insurans kereta tanpa lesen . Walaupun anda tidak mempunyai lesen memandu, anda memerlukan insurans automatik sekiranya:

 • Anda tidak dapat menghalau anda. Mungkin usia atau kecacatan anda menghalang anda untuk memandu kereta. Walau bagaimanapun, jika seseorang menawarkan anda pengangkutan di dalam kereta anda, anda memerlukan insurans. Dan jika anda seorang yang menggunakan kereta anda secara berkala, anda perlu memberikan pemandu utama.
 • Adakah anda memiliki kereta yang vintaj atau boleh dikutip. Mengapa insurans kereta tanpa pemandu memerlukan? Walaupun anda tidak mahu memandu kereta, anda boleh mendapatkan insurans kereta klasik untuk melindungi daripada kerosakan dan kecurian.
 • Anda membuat pemandu di bawah 18 tahun atau seseorang yang mempunyai izin pelajar. Kanak-kanak di bawah umur tidak boleh membuat kontrak yang mengikat secara sah. Oleh itu, anda mungkin perlu membeli insurans kereta untuk pemandu di bawah 18 tahun atau orang yang mempunyai lesen pelajar, walaupun anda tidak akan memandu kenderaan anda.
 • Anda adalah pemandu baru. Anda perlu menunjukkan bukti perlindungan insurans untuk mendapatkan lesen memandu yang sah.

Ringkasan semua Ini adalah senario di mana insurans automatik diperlukan sekiranya anda tidak memandu. Tanpa perlindungan insurans automatik, anda berisiko terpaksa membayar dari saku untuk kerosakan atau pembaikan yang berkaitan dengan kemalangan.

Insurans anda akan meningkat sekiranya lesen anda digantung?

Ada kemungkinan kadar insurans boleh meningkat bagi mereka yang mempunyai lesen yang digantung dan dianggap pemandu berisiko tinggi kerana sejarah pemanduan mereka.

Pemandu yang tidak berlesen boleh membeli perlindungan insurans?

Ya, tetapi dengan insurans penuh insurans tidak melindungi anda dari segala-galanya. Sebagai contoh, syarikat insurans anda tidak melindungi tuntutan seseorang yang memandu kereta anda tanpa lesen. Insurans automatik tersedia dan boleh melindungi kereta anda jika orang lain memandu, atau jika anda mempunyai kereta klasik yang anda tidak merancang untuk memandu. Ingatlah, memiliki insurans tidak menjadikan kenderaan bermotor menjadi sah tanpa lesen memandu yang sah.

Bolehkah anda membeli kereta dengan lesen yang digantung?

Setelah digantung lesen kerana apa-apa sebab semua orang bolehkah anda membeli kereta dengan lesen yang digantung? Tidak ada undang-undang yang mengatakan bahawa anda tidak boleh membeli kereta tanpa lesen atau dengan lesen yang digantung. Untuk menyelamatkan kereta baru anda, anda memerlukan ID gambar dan bukti insurans. Anda kemudian memerlukan lesen atau lesen pelajar sekiranya anda merancang untuk memandu kereta baru anda.

Bolehkah anda mendapatkan borang lesen tanpa lesen?

Adalah mungkin untuk mendapatkan borang lesen tanpa lesen . Anda mesti mendaftarkan kereta anda dengan Jabatan Kenderaan Bermotor di negeri anda. Untuk mendaftarkan kereta anda, negeri anda akan memerlukan bukti insurans, walaupun anda tidak mempunyai lesen memandu yang sah.

Kesimpulannya

 • Walaupun beberapa syarikat insurans mungkin berpaling, selalu ada kemungkinan mendapatkan insurans kereta tanpa lesen untuk memandu.
 • Sebab-sebab ingin mendapatkan insurans kereta tanpa lesen termasuk memiliki lesen pelajar atau mempunyai ahli keluarga yang memandu kenderaan anda.
 • Anda mungkin perlu menyenaraikan orang lain di rumah anda sebagai pemacu utama untuk liputan kenderaan.
 • Sekiranya lesen anda digantung, syarikat insurans anda mungkin menganggap anda pemandu berisiko tinggi, yang bermaksud membayar premium yang lebih tinggi.

Artikel berkaitan:

1- insurans kereta murah Indiana?

2- polisi insurans kereta?

3- polisi insurans kereta untuk pemandu baru?

4- syarikat insurans kereta murah di Ireland?

5- apakah insurans jurang?

6- apa yang merangkumi insurans jurang?