Sindrom terowong karpal (CTS),

Definisi sindrom terowong Carpal (CTS):

  1. Pergelangan tangan yang menyakitkan disebabkan oleh kecederaan kumulatif (trauma) yang disebabkan oleh pergerakan jari dan pergelangan tangan yang sering berulang (seperti menaip). Ia disertai dengan sakit, rasa terbakar, mati rasa, dan / atau kesemutan di ibu jari, jari, dan lengan bawah, kadang-kadang memancar ke sendi bahu. CTS disebabkan oleh pemampatan pada saraf median antara ligamen karpal dan struktur lain di dalam terowong karpal (saluran untuk saraf median dan tendon fleksor). Biasanya dapat diperbaiki dengan penyesuaian awal dalam jadual kerja, mungkin memerlukan pembedahan pembetulan pada peringkat lanjut. CTS adalah salah satu daripada beberapa gangguan yang dikelompokkan di bawah istilah kecederaan tekanan berulang (RSI). Carpal adalah Latin untuk, tulang pergelangan tangan.

  2. Keadaan tangan dan jari yang menyakitkan disebabkan oleh tekanan saraf utama di mana ia melewati tulang karpal melalui lorong di bahagian depan pergelangan tangan. Ia mungkin disebabkan oleh pergerakan berulang yang berterusan atau oleh pengekalan cecair.

Bagaimana cara menggunakan Carpal tunnel syndrome (CTS) dalam ayat?

  1. Pesakit dengan sindrom carpal tunnel harus mengelakkan pergerakan pergelangan tangan dan tangan yang berulang-ulang yang boleh memburukkan lagi gejala atau membuat melegakan gejala sukar dicapai.

Makna Definisi sindrom Carpal tunnel (CTS) & Carpal tunnel syndrome (CTS)