Kereta yang bermula dengan D banyak jumlahnya. Ia termasuk kereta model DAF seperti DAF 44 , DAF 46 , dan DAF 55 . Ia juga merangkumi kereta seperti Daimler 22 , dan Daimler 15 . Kereta jenama Datsun juga bermula dengan huruf D seperti kereta Datsun Cross dan Datsun Go . Terdapat banyak kereta sport yang bermula dengan huruf D seperti DAX Kamala , DDR SP4Dauer Porsche 962 dan Delfino Feroce , dll.

Kereta yang bermula dengan huruf D:

Banyak kereta bermula dengan huruf D pelbagai jenama. Huruf D merangkumi banyak kenderaan, kereta sport , dan mobil keluarga kecil. Dalam artikel berikut, kita akan membincangkan kereta yang bermula dengan huruf D.

:blue_car: Kereta Model DAF:

Syarikat DAF ditemui oleh Hubert Van Doorne pada tahun 1982 bekerjasama dengan AH Huenges yang merupakan pemilik kilang bir. Van Doorne bekerja sangat keras untuk Huenges dengan membaiki keretanya. Hasil kerjanya disiplin dengan baik sehingga Huenges menawarkannya untuk menguruskan kewangan syarikatnya sendiri. Van Doorne membuka sebuah kedai di dalam kilang bir Huenges. Syarikat itu memberikan pengawasan penuh kepada Van Doorne dan saudaranya pada tahun 1932. Pada tahun 1936, Huenges memutuskan untuk meninggalkan syarikat itu dan menyerahkan keseluruhan syarikat itu kepada Van Doorne. DAF adalah salah satu pengeluar trak tugas berat di dunia. Pembuatan mereka tumbuh-tumbuhan terletak di Eindhoven. DAF juga mengeluarkan kereta dan mereka mempersembahkan kereta pertama mereka, DAF 600. Ini diikuti oleh DAF 30 , DAF 31 , dan DAF 32 . Mereka mengeluarkan sebuah kereta baru pada tahun 1986 yang dinamakan DAF 55 . Berikut adalah kereta yang dihasilkan oleh DAF seperti yang dibincangkan di bawah;

:black_small_square: DAF 44:

Pada bulan September 1966, DAF 44 yang merupakan sebuah kereta keluarga kecil diperkenalkan oleh syarikat DAF Belanda. Kereta ini merupakan kereta pertama yang dibina oleh kilang pertama syarikat yang terletak di Limburg. Kereta ini digayakan oleh Michelotti dan mewakili pasaran kelas atas yang berhati-hati. Ia mengandungi enjin 2 silinder dan bornya tidak berubah pada 85.5 mm. Ia strok meningkat yang memberikan peningkatan kepada sesaran enjin daripada 746 ccs ke 844cc. nisbah mampatannya tetap rendah untuk membolehkan penggunaan bahan bakar rendah. DAF 44 menampilkan sistem penghantaran berterusan yang inovatif yang disebut DAF variomatic. Pengeluaran DAF 44 dihentikan pada bulan November 1974 dan kereta-kereta ini digantikan oleh DAF 46.

:black_small_square: DAF 46:

Kereta ini juga merupakan kereta keluarga kecil yang dikeluarkan oleh syarikat Belanda DAF. Ia dilancarkan pada bulan November 1974 dan menggantikan DAF 44. Kereta ini dilapisi karpet dengan tempat duduk kitar semula yang ditutupi kain. Ia mempunyai tahap gear yang unik dan lampu amaran yang dipasang di dash. DAF 46 mempunyai pengendalian yang lebih selamat berbanding pendahulunya tetapi percepatannya agak perlahan. Jumlah kereta DAF yang dihasilkan adalah 32353 jumlahnya.

:black_small_square: DAF 55:

DAF 55 menampilkan transmisi variabel berterusan yang digerakkan tali pinggang variomatic yang unik. Tidak ada transmisi manual di dalam kereta ini. Ia adalah kereta keluarga kompak yang dibangunkan oleh syarikat DAF. Ia dikembangkan untuk menjadi versi DAF 44 yang lebih kuat. Model syarikat DAF ini boleh didapati sebagai harta tanah 3 pintu, salun 2 pintu, dan coupe 2 pintu. Sebanyak 164,231 DAF 55 dihasilkan pada masa itu. DAF 55 kemudian diganti dengan kereta model baru DAF yang dipanggil DAF 66.

:black_small_square: DAF 66:

DAF 66 adalah penerus DAF 55. Ia adalah kereta keluarga kecil yang dihasilkan oleh syarikat DAF. Ia adalah kereta empat silinder terakhir yang mempunyai nama DAF. ia juga mempunyai sistem penghantaran variomatik yang unik. Ia berisi mesin Renault 1108 cc yang mempunyai emisi kekasih. Jumlah pengeluaran DAF 66 adalah 146,297.

:blue_car: Daihatsu:

Syarikat Daihatsu ditubuhkan pada bulan Mac 1951 . Ia merupakan penerus Hatsoduki Seizo Co. Ltd, yang ditubuhkan pada tahun 1907. Syarikat ini telah menghasilkan banyak model keretanya yang dibincangkan di bawah;

:black_small_square: Roadster berkonsepkan Daihatsu DR:

Kebanyakan kenderaan Daihatsu menyediakan sedikit keseronokan dan fungsi tetapi ia seolah-olah bahawa Daihatsu mungkin bekerja ke arah yang baru kawasan dengan konsep DR baru. Daihatsu menghasilkan konsep DR barunya. Perincian sebenar model ini agak sukar didapati. Daihatsu yang paling terkenal adalah Xenia dan MPV penumpang kompak-7 .

:black_small_square: Kereta Daihatsu DX:

Konsep Daihatsu DX nampaknya sangat bagus. Ia mempunyai tampilan dasar dan dapat dialihkan dengan berbagai cara yang berbeza mengikut pilihan pemandu. Konsep ini berjalan pada 66-liter 2- silinder enjin dan mempunyai suntikan langsung dan teknologi pengecasan turbo.

:black_small_square: Kereta Bakul Daihatsu:

Konsep ini adalah kereta Kei 4 tempat duduk yang dikuasakan oleh enjin 660 cc . Ia mempunyai geladak belakang yang luas berdasarkan model Mira-nya. Bumbung konsep ini meliputi tempat duduk depan penumpang sementara kanvas memberikan sedikit teduhan kepada mereka yang duduk di tempat duduk belakang. Bangku belakangnya dibalut linen dan boleh dilipat untuk menambah ruang simpanan bakul. Sifat terbuka konsep ini bermanfaat bagi individu yang merancang untuk menggunakan kenderaan mereka untuk tujuan kerja dan mereka tidak perlu risau.

:blue_car: Kereta Daimler:

Syarikat automotif antarabangsa Daimler adalah salah satu pengeluar kereta dan trak terbesar dan terkemuka di dunia. Kereta dan kenderaan jenamanya termasuk Maybach , Mercedes-Benz , dan juga kereta mikro-hibrid pintar. Mereka juga menghasilkan kenderaan di bawah jenama Sterling, Western Star, Orion, dan Fuso. Syarikat ini juga terlibat dalam penyelidikan dan perkhidmatan kewangan . Ibu pejabatnya terletak di Stuttgart, Jerman. Berikut adalah kereta yang dihasilkan oleh Daimler.

:black_small_square: Daimler 15:

Ia adalah kereta salun dan diumumkan pada tahun 1932 . Daimler 15 adalah produk pertama syarikat Daimler selama lebih dari dua dekad yang mengandungi mesin yang bernafas melalui injap poppet. Gear injap konvensionalnya bertambah baik yang menggantikan kelebihan berikut dari teknologi injap lengan ksatria Daimler . Ia mempunyai 6 silinder 1.8 liter enjin yang dibangunkan daripada 4 silinder dari 4 silinder 1.2 liter Lanchester-ten. Kereta ini merupakan produk pertama yang ditawarkan dengan harga kurang dari 500 paun sejak Perang Dunia 1. Untuk mengurangkan jangkaan caj cukai tahunan, model ini diberi enjin 2 liter yang lebih besar pada bulan Ogos 1934. Enjin dinaikkan menjadi 2.2- liter pada bulan Ogos 1936 dan meningkat pada tahun 1938.

:black_small_square: Daimler 22

Kereta mewah Daimler 22 yang baru pertama kali dipersembahkan oleh Daimler pada tahun 1902 di pameran kelab Automobile di London . Daimler telah memutuskan untuk menjatuhkan beberapa kereta lama rendah dan menyimpan diri mereka pada kereta Daimler 22 ini bersama dengan sepasang kereta 9 atau 12 kuasa kuda ke struktur yang sama dengan 22. Model baru Daimler 22 dilaporkan menjadi tarikan utama persembahan. Kereta Daimler 22 direka khas dan diarahkan untuk berjalan pada jarak 40 atau 50 batu sejam. Selepas itu, Daimler memperkenalkan rangkaian baru empat kereta termasuk 18/22.

:blue_car:Davrian

Kereta Davrian dibina oleh Davrian development di London di 65 North Street dari 1965 hingga 1976 . Seorang jurutera struktur Adrian Evans membina satu siri kereta yang dikenali sebagai kereta Daimler dari tahun 1965. Mesinnya berasaskan Coventry-climax . Salah satu keretanya ialah Davrian IMP yang merupakan kereta bertubuh coupe 2 pintu dengan enjin kedudukan yang membekalkan tenaga ke roda belakang. Davrian IMP adalah camshaft overhead tunggal. Ia mempunyai loji kuasa 4 silinder dengan 2 injap per silinder yang menghasilkan daya dan tork. Ia juga mempunyai kotak gear manual 4-kelajuan yang memberikan kuasa pada roda yang digerakkan. Dikatakan bahawa Davrian IMP dapat mencapai kelajuan tertinggi 153 km / jam.

:blue_car:Datsun GO

Kereta pertama yang dikeluarkan oleh syarikat automobil Jepun Nissan dengan jenama Datsun ialah Datsun GO. Datsun Go dinamai sempena kereta pertama Datsun "Dat-Go" yang dilancarkan pada abad ke - 20. Dedak itu digunakan untuk tujuan eksport Nissan sebelum penghentiannya pada tahun 1986. Datsun-Go tersedia di pasaran negara-negara seperti Indonesia, India, dan Afrika Selatan . Setelah Go menghentikan pengeluaran pada tahun 2020, Go Indonesia secara rasmi digantikan oleh Nissan Magnate pada tahun 2021.

:blue_car: Salib Datsun

Kereta Datsun Cross adalah versi cross-over model kereta Datsun Go + . Ia dilancarkan dalam dua versi di Indonesia pada tahun 2018. Versi pertama adalah versi transmisi manual dan versi lain adalah versi CVT automatik. Ia mendapat kritikan kerana penilaian ujian tunai rendah di ASEAN NCAP dan Global NCAP . Selepas kritikan, Nissan mengemas kini salib dengan beg udara berganda dan Vehicle Dynamic Control yang kemudian tersedia di Datsun Go Live.

:blue_car: Detroit Electric SP.01

Produk pertama elektrik Detroit Electric SP.01 di Detroit . Ia adalah roadster dua tempat duduk elektrik dan penjualan pertama dilancarkan di Amerika Syarikat pada bulan Ogos 2013 dengan harga $ 135000 . Pengeluarannya ditangguhkan untuk beberapa waktu kerana syarikat itu tidak dapat melindungi perjanjian untuk kemudahan pembuatan. Ia mengandungi badan karbon serat dan pengeluarannya terhad kepada 999 unit. Kereta-kereta ini dipasang di Eropah . SP.01 mempunyai berat keseluruhan 2,354lb. Ia digerakkan oleh motor elektrik 150KV. Kelajuan tertinggi adalah 155 batu / jam. Unit pengeluaran pertama kereta ini dieksport ke China pada Februari 2016 yang akan digunakan sebagai demonstrator.

:blue_car: Dinasti IT

Dynastic IT dihasilkan oleh Dynasty Electric Car Corporation . Ia adalah kereta elektrik Kanada dan dirancang untuk memenuhi syarat sebagai kenderaan elektrik kejiranan. Ia dibuat terutamanya untuk pasaran Bandar dan komersial . Ia tersedia dalam lima varian berbeza seperti mini-pick-up , sedan , dua versi terbuka , dan van . Versi Amerika Utara kereta ini mempunyai jarak 30 batu dan had laju tidak melebihi 25 batu / jam. Model terbanyak mempunyai berat pengekang 1450lb . kereta Dynasty juga dibeli oleh motor Karakoram Pakistan.

Ringkasan:

Kereta yang diawali dengan huruf D seperti yang disebutkan dalam perbincangan di atas adalah mobil model DAF, mobil Datson seperti Datsun Go dan Datsun Cross, kereta Daihatsu, dan lain-lain. Ini adalah kereta di mana beberapa adalah kereta keluarga kecil sementara ada yang penumpang kereta.

Jenama Kereta yang bermula dengan D:

:blue_car:Mengelak

Jenama Dodge berpangkalan di Auburn Hills, Michigan dan ia adalah satu American jenama kereta. Kenderaan Dodge pada masa ini merangkumi kereta prestasi dan banyak kerana Dodge adalah jenama berharga pertengahan di atas Plymouth. Syarikat ini pertama kali didirikan sebagai Dodge Brother Company oleh saudara-saudara yang bernama Horace Elgin Dodge dan John Francis Dodge pada tahun-tahun awal tahun 1900. Dodge adalah pembekal alat-alat pemasangan dan alat ganti terutama Ford. Selepas itu, ia mula membina sebuah kereta lengkap di bawah jenama "Dodge Brothers" pada tahun 1914. Kilang ini berpusat di Michigan dan dikenali sebagai kilang Dodge Main dari tahun 1910 sehingga ditutup pada Januari 1980. Kedua-dua saudara dan pengasas jenama Dodge mati pada tahun 1920 kerana selesema Sepanyol . Syarikat mereka dijual oleh keluarga mereka kepada Dillon, Read & Co pada tahun 1925. Kemudian dijual kepada Chrysler pada tahun 1928. Jenama Dodge terdiri daripada trak dan kereta penumpang bersaiz penuh sehingga tahun 1970-an walaupun ia juga membuat kereta kompak seperti Dart dari 1964 hingga 1976 dan kereta bersaiz sederhana seperti coronet dan pengecas dari 1965-78. Jenama Dodge telah mengalami beberapa perubahan hak milik di Chrysler dari tahun 1998 hingga 2009. Ia juga bergabung dengan Daimler-Benz AG dari tahun 1998 hingga 2007. Sub-jenama Dodge seperti Dodge Ram dan Dodge Viper dipisahkan dari Dodge pada tahun 2011.

Jenama Dodge Maklumat
Ditubuhkan 1900
Pengasas John Francis Dodge
Horace Elgin Dodge
Pemilik Fiat Chrysler Automobil
Ibu pejabat Auburn Hills, Michigan, Amerika Syarikat
Ibu bapa Chrysler
Slogan "Domestik, bukan Domestik"
Laman rasmi www.dodge.com

:blue_car: Jenama Datsun

Jenama Datsun adalah jenama kenderaan yang berada di bawah hak milik Nissan . Pengeluaran asal Datsun bermula pada tahun 1931. Satu-satunya kenderaan yang dieksport dari 1958 hingga 1986 adalah Datsun. Nissan melancarkan semula jenama Datsun sebagai jenama kenderaan kos rendah pada bulan Jun 2013 yang dihasilkan untuk pasaran baru. Untuk kedua kalinya, Nissan mempertimbangkan Datsun untuk menghentikannya pada 2019 dan 2020. Setelah menguasai Nissan dari jenama Datsun, nama Datson diubah menjadi "Datsun" kerana 'anak' juga berarti "kehilangan". Jenama Datsun terkenal dengan roadster Fairlady, dan coupe Z dan ZX.

Jenama Datsun Maklumat
Ditubuhkan 1931
Ibu pejabat Tokyo, Jepun
Ibu bapa Nissan
Slogan "Terobosan"
Nasib Dilancarkan semula (2013)
Laman rasmi www.datsun.com

:blue_car: Jenama Dacia

Jenama Dacian berasal dari tanah Leluhur Romania . Misi utama jenama Dacia adalah membuat kereta keluarga yang moden, Kuat, dan tersedia untuk semua orang di Romania. Ia menandatangani perjanjian pelesenan dengan Renault pada tahun 1966. Pitesti, kilang utama Dacia dibina pada tahun 1968 dan memulakan pengeluaran model Dacia 1100 yang berdasarkan Renault 8. Perhimpunan Renault 12 Romania (Dacia 1300) bermula pada tahun 1969 dan dipamerkan di pameran motor Paris dan Bucharest. Terdapat kira-kira dua juta Dacia 1300 dihasilkan di kilang Pitesti .

Jenama Dacia Maklumat
Ditubuhkan 1966
Ibu Pejabat Romania
Ibu bapa Renault
Laman rasmi www.daciagroup.com

Kereta Sukan yang bermula dengan D:

:blue_car: DAX Kamala

DAX Kamala dijual dalam jumlah yang sangat terhad hampir 30 jumlahnya sebelum projek itu dijual kepada syarikat lain yang bernama Kamala cars . Kekuatan kereta ini berasal dari Ford 4 silinder turbocharged, yang dipasang di tengah yang cenderung Kamala hingga 60miles / jam hanya dalam 3 saat dengan kelajuan 160 batu / jam . Kereta ini tidak pernah menjadi tumpuan utama dengan gaya yang tersendiri. Kamala membayar sejumlah reka bentuknya yang unik dan sejak itu kehabisan pengeluaran.

Tahun spesifikasi 2001
Enjin Turbo 4 silinder sebaris
Penularan Manual 5-kelajuan
Kelajuan maksimum 160 batu / jam
0-60 batu / jam 3.9 saat
Kuasa Kuda 340bhp
Berat 795 kg / 1753 paun

:blue_car:DDR SP4

DDR SP4 dikembangkan pada tahun 2001 oleh Diego Grullon dan Juan Ovalle dari Republik Dominika . DDR SP4 direka khas dengan gaya yang unik untuk menjadi kereta sukan yang berpatutan dengan penampilan supercar. Pasukan DDR mengambil banyak nasihat daripada pakar yang berpusat di AS untuk reka bentuk dan kejuruteraannya. Dengan pertolongan itu, mereka membuat casis keluli berbentuk tiub dengan panel aluminium dan gaya badan gentian kaca. Mereka menggunakan McLaren F1 sebagai inspirasi. Drivetrainnya berasal dari MK2 Toyota MR2 Turbo . Pada masa ini, DDR Motorsport juga mengembangkan versi V8 SP4. SP8 mengandungi Porsche G50 Transaxle dan dikuasakan oleh GM V8 yang memberikan kekuatan pada roda belakang. DDR SP4 juga mempunyai sangkar gulungan 6 titik dan tempat duduk lumba yang mempunyai tali pinggang untuk keselamatan. Pembinaannya berlaku di AS.

Tahun spesifikasi 2006
Enjin 2.0 liter Toyota 4 Cyl turbo
Penularan Manual 5-kelajuan Rwd
Kelajuan MAX -
0-60 m / j -
Kuasa Kuda 260 bhp
Berat 2251 paun

:blue_car:Dauer Porsche 962

Jumlah Dauer Porsche 962 yang dibina hanya 50 jumlahnya. Dauer Porsche mengaku mencapai kelajuan 230 mph . Walau bagaimanapun, terdapat juga tuntutan bahawa ia dapat mencapai 250 mph . Dauer racing menghasilkan 962 Le Mans yang diubahsuai khas untuk penggunaan jalan sahaja. Elemen bodinya digantikan dengan panel serat karbon dan Kevlar. Undertray juga dikembangkan untuk mengekalkan kestabilan pada kelajuan tinggi . Penggantungan hidraulik sistem juga disesuaikan kepada keperluan ketinggian bertemu.

Tahun spesifikasi 1994
Enjin 2994 CC Porsche Flat 6 twin turbo
Penularan RWD manual 5-kelajuan
Kelajuan Maks 230 mph
0-60 mph 2.6 saat
Kuasa Kuda 730 bhp
Berat 1030 KG

:blue_car: Delfino Feroce

Delfino Feroce menampilkan monocoque komposit ringan yang dikuasakan oleh drivetrain dari Subaru Impreza . Kereta sport ini juga dipaparkan pada permainan lumba Xbox. Delfino kini berusaha untuk membawa kereta yang digunakan dalam permainan ke dalam kehidupan nyata.

Tahun spesifikasi 2000
Enjin Turbo 4 silinder sebaris
Penularan AWD manual 5-kelajuan
Kelajuan maksimum 150jam
0-60 mph 3.8 saat
Berat 276 bhp

:blue_car: DE Ronda F400

DE Ronda berpusat di Buckingham , England . Ia adalah pengeluar berskala kecil yang menghasilkan DE Ronda F400. DE Ronda F400 adalah kereta sport minimalis kecil dan selalu dapat dibandingkan dengan Ariel Atom. DE Ronda F400 dirancang terutamanya dengan trek yang digunakan dalam fikiran dan suspensi yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Ia boleh disediakan untuk kegunaan jalan raya . Ia dikuasakan oleh 4 silinder 1.8 Audi. Tenaga kuda memberikan F400 ringan 400bhp per tan metrik. Terdapat banyak ciri keselamatan dalam kereta sport jenis F R seperti seperti casis keluli tiub dan sangkar keselamatan. Ia juga mempunyai 6 poin yang diluluskan oleh FIA . Ia mempunyai tangki bahan bakar penuh dan alat pemadam api yang menjadi pilihan.

Tahun spesifikasi 2005
Penularan Manual
Enjin 1781 CC 4-Silinder
Kelajuan maksimum 150 mph
0-60 mph 3.4 saat
Kuasa Kuda 210 bhp
Berat 558 KGS

Soalan Lazim:

:one: Jenis kereta apa yang bermula dengan D?

Kereta dan jenisnya yang diawali dengan huruf 'D' adalah Dacia , Daihatsu , David brown , De Lorean , De Tomaso , Dax , dan Datsun .

:two: Apa itu Kereta De Lorean?

De Lorean adalah sebuah kereta sport dua pintu, mesin belakang, dua penumpang yang dihasilkan dan dipasarkan oleh syarikat motor John De Lorean dan merupakan satu-satunya kereta yang dibawa ke pasaran oleh syarikat yang masih baru.

:three: Adakah Nissan dan Datsun sama?

Datsun dimiliki oleh Nissan . Datsun adalah jenama kenderaan dan pengeluarannya bermula pada tahun 1931. Datsun adalah satu-satunya kenderaan yang dieksport oleh Nissan dari tahun 1958 hingga 1986.

:four: Jenama negara mana yang Datsun?

Datsun adalah jenama Jepun dan merupakan salah satu jenama yang digemari pada abad ke-20.

:five: Siapa yang membuat kereta DAF?

DAF adalah singkatan dari Van Doorne's Automobile Fabriek . DAF adalah syarikat Belanda. Ibu pejabat dan kilang utama DAF terletak di Eindhoven.

:six: Negara mana yang menghasilkan kereta DAF?

Kereta DAF dihasilkan terutamanya di Netherland, Belgium, UK, Brazil , Australia, dan Taiwan.

:seven: Kereta apa yang dibuat oleh Daimler?

Daimler membuat kereta seperti Mercedes-Benz , Fiat Chrysler Automobiles , Alfa Romeo Dodge dan Maserati , dll.

:eight: Adakah Dodge mati?

Dianggarkan bahawa menjelang tahun 2023 , mengelak tidak lagi dan akan mati. Ini kerana FCA melanggar trak dari Dodge dan menghilangkan model Dodge satu demi satu.

:nine: Apa yang membunuh saudara Dodge?

Kedua-dua saudara lelaki; John dan Horace meninggal dunia kerana selesema Sepanyol pada tahun 1920.

:keycap_ten:Adakah kereta Daihatsu Terios baik?

Daihatsu Terios adalah kereta yang sangat ekonomik dan sangat mudah untuk memandu dan meletak kenderaan. Ia juga memiliki ruang boot yang bagus setiap kali tempat duduk belakang dilipat ke bawah.

Kesimpulannya

Terdapat banyak kereta, jenama, dan kereta sport yang bermula dengan huruf D. Kereta ini dihasilkan oleh jenama yang berbeza seperti jenama Datsun, jenama Daihatsu, jenama Dodge, dan jenama Daimler. Setiap kereta yang dibuat oleh jenama ini mempunyai keistimewaan dan kualiti. Di dalam kereta yang dibincangkan di atas, ada yang merupakan kereta keluarga sementara ada yang menjadi kereta penumpang. Sebilangannya adalah kereta lama klasik sementara ada yang baru dibangunkan.

Artikel berkaitan:

Insurans Kereta Jangka Panjang Insurans Kereta CARA MENDAPATKAN INSURANS KERETA Berapakah insurans kereta