:books: Apa itu perkhidmatan pelanggan aplikasi tunai?

Aplikasi Tunai mempertimbangkan ansuran yang diedarkan secara langsung melalui telefon bimbit anda. Pelanggan Cash App boleh mendapatkan kad caj Visa mengikut budi bicara yang membolehkan mereka menggunakan aset dari akaun Cash App mereka atau bahkan mengeluarkan wang tunai dari ATM. Tiada caj untuk perkhidmatan asas. Aplikasi Tunai tidak mengenakan perbelanjaan bulan ke bulan, caj untuk menghantar atau mendapatkan wang tunai, caj inersia atau perbelanjaan pertukaran yang tidak dikenali. Mengiringi kad cek percuma mengikut budi bicara. "Kad Tunai" membenarkan pelanggan melakukan pertukaran dan mengeluarkan wang tunai yang mereka ada di akaun Aplikasi Tunai mereka.

Bermula

Pembelian Kad $ 0 Bayaran dikenakan untuk perolehan Kad Prabayar Visa Aplikasi Tunai.
Yuran Pembelian Kad Pilihan $ 0 Bayaran dikenakan untuk pengambilan Kad Prabayar Visa App Tunai tambahan.

Penggunaan Bulanan

Bayaran Bulan ke bulan $ 0

Kos untuk Menambah Wang Tunai

Dari Akaun Tunai Akaun anda $ 0

Dapatkan Wang Tunai

Rangkaian Pengeluaran ATM $ 2 "Dalam organisasi" merujuk kepada Rangkaian ATM Visa.
Pengeluaran ATM-Keluar dari Rangkaian $ 2 Ini adalah perbelanjaan kita. "Di luar rangkaian" merujuk kepada setiap ATM di luar Rangkaian ATM Visa. Anda juga boleh dikenakan perbelanjaan oleh pentadbir ATM.
Pengeluaran pekerja bank $ 0 Ini adalah caj kami. Anda juga mungkin akan dikenakan perbelanjaan tambahan oleh Bank untuk mengarahkan pengeluaran.
Pulangan Tunai di Tempat Jualan $ 0 Ini adalah caj kami. Peruncit mungkin mengenakan perbelanjaan tambahan.
Pulangan Tunai di Tempat Jualan $ 0 Ini adalah caj kami. Peruncit mungkin mengenakan perbelanjaan tambahan.
Rangkaian Penolakan Masuk ATM $ 0 "Dalam organisasi" merujuk kepada Rangkaian ATM Visa.
ATM Menolak-Rangkaian $ 0 Ini adalah caj kami. "Di luar rangkaian" merujuk kepada setiap ATM di luar Rangkaian ATM Visa. Anda juga boleh dikenakan perbelanjaan oleh pentadbir ATM.
Bayaran Urus Niaga yang tidak dikenali $ 0 Ini adalah caj kami. Anda juga mungkin dikenakan perbelanjaan oleh mana-mana peruncit atau organisasi kewangan yang terlibat dengan pertukaran anda.

Yang lain

Bayaran Dormancy $ 0

Kad Penggantian (Penghantaran Standard) $ 0
Kad Penggantian (Penghantaran Cepat) $ 0

Tiada kemuncak overdraf / kredit.

:books: Syarat Perkhidmatan Umum untuk pelanggan

Kami teringat penjelasan untuk kotak gelap di bawah untuk menekankan beberapa bahagian pemberitahuan kami dan membantu mengawal anda semasa anda membacanya. Komen itu bukan sinopsis, jadi jika tidak terlalu banyak masalah , sisihkan usaha untuk memahami semuanya!

Halaman ini menjelaskan syarat kami untuk Aplikasi Tunai . Dengan menggunakan perkhidmatan tersebut, anda bersetuju dengan syarat ini. Jika anda menggunakan perkhidmatan untuk organisasi anda, organisasi anda juga bersetuju.

Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan untuk melaksanakan dalam Bitcoin, anda bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan Mata Wang Maya Tambahan (sama sekali dengan Persetujuan E-Sign, Syarat Umum, Syarat Tunai dan Syarat Pembayaran, "Syarat Perkhidmatan").

:books: Kelayakan

Menggunakan Aplikasi Tunai memerlukan anda membuka rekod . Anda semestinya adalah penghuni AS dan pada usia 18 tahun. Sekiranya anda perlu menggunakan keseimbangan rekod anda untuk menghantar wang tunai kepada pelanggan Aplikasi Tunai yang lain, pada ketika itu anda perlu memberi kami lebih banyak data mengenai anda, dan kami semestinya mempunyai pilihan untuk mengesahkan keperibadian anda.

Anda semestinya adalah penghuni Amerika Syarikat , pada kadar apa pun 18 tahun dan jangka masa yang lebih besar di Negeri tempat kediaman anda, dan anda harus meminta catatan ("Rekod" anda) untuk menggunakan Perkhidmatan. Sorotan tertentu dari Perkhidmatan mungkin boleh diakses untuk digunakan di Amerika Syarikat. Beberapa sorotan, misalnya, keupayaan untuk mengirim wang tunai kepada pelanggan Aplikasi Tunai yang lain dengan keseimbangan dalam Akaun anda, mungkin dapat diakses sekiranya anda memberi kami data tertentu tentang anda dan kami boleh mengesahkan watak anda.

:books: Akaun dan Komunikasi Apl Tunai

1. Akaun Aplikasi Tunai

Inilah bahagian di mana anda mendedahkan kepada kami bahawa anda memiliki e-mel atau nombor telefon yang anda daftarkan dan bahawa data individu yang anda berikan kepada kami adalah betul. Anda bersetuju untuk membantu kami dengan tujuan agar kami dapat memeriksa keperibadian anda. Kami mungkin memanfaatkan orang luar untuk membantu kami melakukan.

Anda memberi alamat dan menjamin bahawa anda memiliki e-mel atau nombor telefon bimbit yang anda daftarkan dan semua data yang dimasukkan atau dikumpulkan sepanjang membuat Akaun anda dan setiap data yang anda tambah atau kemas kini dari tetapan anda ("Maklumat Akaun") adalah sah dan tepat. Semua Maklumat Akaun bertanggungjawab terhadap Dasar Hak Cipta dan Tanda Dagangan Square.

Untuk mendaftar, membuka, menggunakan, atau merombak Akaun, Square mungkin mengharuskan anda menunjukkan Maklumat Akaun tertentu, termasuk namun tidak terbatas pada nama, alamat e-mel, nombor telefon bimbit yang diperkaya teks, alamat jalan, daerah pos, tarikh lahir, nombor pembantu persaraan persekutuan, dan jenis rasmi bukti pembezaan kepada Square.

2. Penerimaan dan Penyata Akaun

Anda dapat mengetahui resit pertukaran anda dan mencatat penjelasan di akaun Aplikasi Tunai anda.

Anda berhak mendapatkan resit untuk sebahagian pertukaran Aplikasi Tunai anda. Resit pertukaran tersebut boleh didapati di bahagian aplikasi App Tunai anda dan dengan masuk ke Akaun anda di aplikasi Tunai.

Anda berhak mendapatkan artikulasi Akaun. Anda mungkin melihat penjelasan Akaun anda dengan melog masuk ke Akaun anda di aplikasi Tunai.

Anda boleh mendapatkan data mengenai langkah wang tunai yang anda telah tinggal di dalam akaun anda dan boleh melihat tahun dan dua tahun sejarah bursa Akaun di www.cash. saya / akaun.

3. Penyelesaian Kesalahan

Hubungi kami sekiranya anda melihat sebarang kesilapan atau masalah dengan rekod anda. Data hubungan kami ada di bawah, bersama gambaran interaksi dan jadual waktu untuk kami menyiasat masalah anda. Kami memerlukan beberapa data asas dari anda untuk memulakan pemeriksaan kami.

Sekiranya terdapat kekeliruan atau pertanyaan mengenai rekod anda, hubungi kami di 1-800-969-1940, harap maklum (1) ini adalah nombor telefon tunggal yang boleh diminta oleh pelanggan untuk mendapatkan sokongan Aplikasi Tunai, dan (2) Aplikasi Tunai perwakilan tidak akan pernah meminta frasa rahsia, PIN, nombor persaraan yang dikendalikan oleh kerajaan atau nombor kad cek penuh. Atau sebaliknya, hubungi kami di Square, Inc., 1455 Market Street, Suite 600, MSC 211 San Francisco, CA 94103 dengan tergesa-gesa sekiranya anda menganggap kesalahan berlaku di Akaun anda. Kami harus membenarkan anda melaporkan kesalahan sehingga 60 hari selepas tarikh anda mengakses Akaun anda secara elektronik, sekiranya kesalahan tersebut dapat dilihat dalam sejarah elektronik anda. Dengan hujung matlamat untuk kita menilai keadaan, anda perlu memaklumkan kepada kami:

o Nama dan nombor Akaun anda;

o Mengapa anda menerima ada kesalahan, dan jumlah dolar termasuk; dan

o Kira-kira ketika kesalahan berlaku.

Sekiranya anda memberi nasihat secara lisan, kami mungkin menghendaki anda mengirimkan bantahan atau pertanyaan anda yang direkodkan sebagai salinan dalam 10 hari bekerja. Kami akan memutuskan sama ada kesalahan berlaku dalam 10 hari bekerja setelah kami mendengar daripada anda dan akan menangani sebarang kesalahan dengan cepat. Sekiranya kita memerlukan masa tambahan, kita mungkin memerlukan masa selama 45 hari untuk mengetahui keluhan atau pertanyaan anda. Sekiranya kami memilih untuk melakukan ini, dan Akaun anda didaftarkan dengan kami, kami akan mengkreditkan Akaun anda dalam 10 hari bekerja untuk jumlah yang anda percayai salah, jadi anda akan mendapat wang tunai selama masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya pemeriksaan kami. Sekiranya kami meminta anda membuat protes atau pertanyaan anda sebagai catatan bertulis dan tidak membuatnya dalam 10 hari bekerja, kami mungkin tidak akan memberi kredit kepada Akaun anda.

Untuk motivasi di sebalik pendedahan ini, hari perniagaan kami adalah Isnin hingga Jumaat. Kes dikecualikan.

4. Tanggungjawab Anda untuk Transaksi Tidak Sah

Hubungi kami secepat waktu yang memungkinkan sekiranya anda berpendapat bahawa terdapat pergerakan yang tidak disetujui untuk anda. Bergantung pada syarat, jika berlaku pertukaran yang tidak disetujui, kami mungkin mempunyai pilihan untuk melindungi anda.

Mohon maklumkan kepada kami sama ada anda menerima terdapat Transaksi Tidak Sah di Akaun anda. Anda boleh kehilangan semua wang tunai di Akaun anda.

"Transaksi Tidak Disetujui" berlaku apabila wang tunai dihantar dari Akaun anda yang tidak anda setujui dan yang tidak menguntungkan anda. Sebagai contoh, sekiranya seseorang mengambil kata rahsia anda, menggunakan kata rahsia untuk sampai ke Akaun anda, dan mengirimkan ansuran dari Akaun anda, Transaksi Tidak Sah telah berlaku. Bagaimanapun, yang akan datang tidak dilihat sebagai Transaksi Tidak Sah:

o Sekiranya anda memberi seseorang kemasukan ke Akaun anda (contohnya dengan memberi mereka data log masuk anda) dan mereka menggunakan Akaun anda tanpa pandangan atau persetujuan anda, kecuali jika anda telah memberitahu kami bahawa pergerakan oleh individu tersebut tidak, pada tahap ini disetujui;

o Sekiranya anda, atau orang lain yang anda tunjukkan, bertindak dengan harapan yang menipu; atau

o Anda mengetahui atau membayar balik pertukaran yang dibuat dengan Kad Tunai anda.

5. Tanggungjawab Kami

Kami akan menanggung musibah anda untuk pertukaran asas yang tidak mencukupi atau luar biasa, titik demi titik di sini.

Sekiranya kami tidak menyelesaikan pertukaran ke atau dari Akaun anda mengikut jadual atau jumlah yang tepat seperti yang ditunjukkan oleh Syarat Tunai ini, kami akan bertanggungjawab atas musibah atau kerugian anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian. Kami tidak akan berisiko, misalnya:

o Sekiranya, tanpa masalah kami sendiri, anda kekurangan aset dalam Akaun anda untuk menyelesaikan pertukaran;

o Sekiranya ATM di mana anda melakukan Transaksi atau menggunakan Kad Tunai anda memerlukan lebih banyak wang tunai;

o Sekiranya Aplikasi Tunai tidak berfungsi seperti yang diharapkan dan anda memikirkan kerosakan ketika anda memulakan pertukaran;

o Sekiranya keadaan di luar kemampuan kita untuk mengawal (seperti kebakaran atau banjir) mencegah pertukaran, terlepas dari langkah pencegahan yang wajar yang telah kita ambil.

6. Sumber Subsidi yang Digunakan untuk Pembayaran yang Dilakukan Melalui Perkhidmatan

Anda boleh menyambungkan Akaun Bank yang Layak ke Aplikasi Tunai anda untuk mensubsidi ansuran yang dibuat melalui Perkhidmatan. Square memelihara semua wewenang untuk menyekat bank mana atau jenis rekod yang merangkumi Akaun Bank yang Layak. Sekiranya anda memutuskan untuk mengaitkan Akaun Bank yang Layak dengan Aplikasi Tunai anda dengan memberikan nama pengguna dan frasa rahsia yang anda gunakan untuk mendapatkan data bank anda di web, anda menyedari data anda sendiri dan kewangan diberikan kepada Plaid Inc., bahawa data anda dan kewangan anda akan dikumpulkan, disiapkan, dipindahkan, atau disimpan seperti dalam Plaid Inc. Dasar Privasi, dan bahawa anda mengenali dan bersetuju dengan Dasar Privasi Plaid Inc.

Pada saat anda memulakan ansuran melalui Aplikasi Tunai, sekiranya anda mempunyai Akaun Terhad, anda tidak akan memulakan ansuran kepada pelanggan Aplikasi Tunai yang lain (menghitung Penjual dengan akaun Tunai untuk Perniagaan) dengan Baki Aplikasi Tunai anda. Sekiranya anda mempunyai Akaun Terhad dan anda ingin membuat ansuran kepada pelanggan Aplikasi Tunai yang lain, anda boleh: (1) menggunakan Akaun Bank yang Layak atau Akaun Kredit yang Layak; atau (2) beralih ke Akaun Tidak Terhad untuk membuat ansuran dengan Baki Aplikasi Tunai anda.

7. Wang Tunai

Anda boleh memilih nama pengguna untuk Aplikasi Tunai, yang akan menjadi "Cashtag" anda. Sekiranya anda memilih Cashtag yang akhirnya membingungkan atau mengelirukan secara berlebihan, kami mungkin mengharapkan anda mengubahnya.

Anda boleh memilih nama alfa-angka yang luar biasa untuk mengenali diri anda di Perkhidmatan ("Cashtag"). Cashtag anda harus tepat dan jujur ​​menangani perniagaan atau keperibadian individu anda. Anda tidak boleh memilih Cashtag yang mengelirukan atau salah mengarahkan orang lain berkenaan dengan keperibadian anda atau membuat bahaya caj balik atau ansuran bercampur. Kami mungkin mengharapkan anda mengubah Cashtag atau kehalusan Maklumat Akaun anda mengikut kehati-hatian kami, dan kami mungkin memulihkan atau membuat Cashtag yang tidak dapat diakses tanpa risiko kepada anda.

8. Berkongsi Maklumat Anda

Kami akan berkongsi Maklumat Akaun dan menukar data, termasuk nama, jumlah, dan gambaran anda, dengan pihak lain dalam pertukaran anda dan sesuai dengan Dasar Privasi kami.

9. Mesej segera

Inilah tempat di mana kami menggambarkan persetujuan anda untuk mendapatkan mesej dari kami dan gambaran anda berkenaan dengan mesej yang kami kirimkan kepada orang lain yang dapat dikenal pasti dengan ansuran anda.

Dengan memberi kami nombor serba boleh, anda bersetuju untuk menerima mesej kandungan (SMS) dari kami. Sekiranya anda memberi kami nombor serba boleh dari beberapa individu atau bahan lain semasa memulakan atau menyebut ansuran melalui Perkhidmatan, anda mengalamatkan dan menjamin kepada kami bahawa individu atau elemen tersebut telah bersetuju untuk mendapatkan mesej segera dari kami yang dikenal pasti dengan ansuran tersebut. Kadar maklumat kandungan standard mungkin berlaku bergantung pada perjanjian anda dengan pengangkut mudah alih anda.

10. Bayaran Aplikasi Tunai

Perbelanjaan untuk menggunakan Aplikasi Tunai terdapat dalam "Pengungkapan Baki Menyimpan" di Bahagian IV.1 dari Syarat ini. Kami memiliki semua wewenang untuk menagih atau mengubah perbelanjaan yang berkaitan dengan penggunaan Aplikasi Tunai setiap kali tunduk pada Syarat Tunai ini. Perbelanjaan mungkin dipaksa oleh Square atau pentadbir ATM untuk penggunaan Kad Tunai di ATM, termasuk untuk permintaan keseimbangan, dan oleh organisasi mana pun yang digunakan untuk menyelesaikan pertukaran ATM.

:books: Baki Aplikasi Tunai

1. Umum

Dengan memulakan pertukaran dari baki kewangan atau kad cek yang berkaitan, anda meluluskan kami untuk mengenakan sumber tersebut. Sekiranya kami membawa kos kerana anda mempunyai aset yang tidak mencukupi dalam rekod anda, anda akan mengurus perbelanjaan tersebut.

a. Kegunaan Keseimbangan anda terdiri daripada subsidi yang anda miliki di Akaun anda yang dapat diakses untuk pertukaran baru dan tidak bergantung pada pertukaran yang akan datang ("Baki Aplikasi Tunai"). Anda bertanggungjawab secara eksklusif untuk semua kewangan yang penting untuk menyelesaikan ansuran yang dimulakan melalui Perkhidmatan. Anda bersetuju untuk membayar Square untuk apa-apa caj, perbelanjaan, atau kos yang disebabkannya kerana kekurangan atau tidak dapat diaksesnya mengenai sebarang ansuran yang anda mulakan melalui Perkhidmatan.

b. Kelulusan. Dengan mendidik kami melalui Aplikasi Tunai untuk menambahkan aset dari Akaun Bank yang Layak atau Deposit Langsung (kedua-duanya dicirikan di bawahnya) atau memeriksa kad ke Baki Aplikasi Tunai anda atau membuat pertukaran lain, anda meluluskan kami untuk mengenakan Akaun Bank atau kad cek yang Layak untuk jumlah yang dilatih, sama ada dalam pertukaran bersendirian atau berulang, yang berkenaan.

c. Had. Square mungkin memaksakan had jumlah yang dapat anda simpan dalam Baki Aplikasi Tunai anda dan menuntut semua pihak berkuasa untuk menukar titik pemotongan ini bila-bila masa. Aset dalam Baki Aplikasi Tunai anda mungkin tidak dapat diakses untuk digunakan dalam pelbagai pertukaran. Sekiranya anda mempunyai Akaun Terhad, anda tidak boleh menggunakan Baki Aplikasi Tunai anda untuk membuat ansuran kepada pelanggan Aplikasi Tunai yang lain (menghitung Tunai untuk Penjual Perniagaan) kecuali jika anda pertama kali naik ke Akaun Tidak Terhad.

2. Membiayai Baki Aplikasi Tunai Anda

Terdapat beberapa cara berbeza untuk menambahkan aset ke baki Aplikasi Tunai anda. Setiap teknik digambarkan di sini.

:point_right: Akaun Bank Berkelayakan. Anda boleh menggunakan aset dari Akaun Bank yang Layak untuk mensubsidi Baki Aplikasi Tunai anda.

:point_right: Deposit terus. Anda boleh menyelaraskan ansuran yang dibuat kepada anda dari bos anda atau dalam mana-mana ke dalam Baki Aplikasi Tunai anda dengan menggunakan steering bank dan nombor rekod yang diberikan kepada anda di bawah program kedai segera yang diberikan oleh rakan sekerja kami ("Deposit Segera"). Deposit Langsung tersebut ditadbir oleh terma dan syarat yang diberikan oleh bank yang berkenaan.

:point_right: Kad Periksa. Anda boleh menyambungkan kad caj untuk mensubsidi Baki Aplikasi Tunai anda. Untuk berbuat demikian, anda harus mempunyai kad cek yang banyak yang diberikan oleh bank AS atau organisasi kewangan yang mempunyai Visa Inc. ("Visa"), MasterCard International Inc. ("MasterCard"), atau DFS Services, LLC ("Discover" ) logo. Sebarang kad caj tersebut, secara keseluruhan dengan Baki Aplikasi Tunai anda (jika anda mempunyai Akaun Tidak Terhad) dan Akaun Bank yang Layak, disebut sebagai "Akaun Transaksi Berkelayakan".

:point_right: Pembayaran P2P Diterima Melalui Aplikasi Tunai. Anda dapat menyimpan kewangan yang diperoleh dari Pembayaran P2P (dicirikan di bawah) yang dibuat kepada anda melalui Aplikasi Tunai di Baki Aplikasi Tunai anda.

3. Memindahkan Dana ke Akaun Bank Anda

Anda boleh memindahkan aset dari baki Aplikasi Tunai ke baki kewangan anda. Pertukaran ini memerlukan selama tiga hari, atau dengan bayaran, dibuat dalam sekejap. Kami mungkin mengehadkan kemampuan anda untuk memindahkan aset ke baki kewangan anda, berdasarkan keadaan. Sebagai contoh, kita mungkin menangguhkan pergerakan semasa kita memeriksa pemerasan atau bahaya. Anda bertanggungjawab untuk semua jumlah hutang yang anda bayar walaupun ia ditutup.

:point_right: Pindah ke Akaun Bank Anda. Anda boleh memindahkan aset secara elektronik dari Baki Aplikasi Tunai ke Akaun Bank yang Layak. Dengan memilih Akaun Bank yang Layak sebagai sumber kedai anda, anda menyebutkan bahawa kami menyelesaikan pertukaran elektronik ke lejar anda. Square akan menyelesaikan pertukaran elektronik ini (melalui Rumah Kliring Automatik ("ACH") NACHA - Persatuan Pembayaran Elektronik ("NACHA")) ke Akaun Bank Anda yang layak dalam jumlah yang anda ajar, dan anda tidak akan melepaskan ACH bergerak. Pertukaran tersebut ke Akaun Bank Layak anda melalui ACH biasanya akan muncul dalam tiga (3) hari bekerja.

:point_right: Deposit Momen . Sekiranya komponen tersebut dapat diakses oleh anda, anda boleh memindahkan aset dari Baki Aplikasi Tunai ke Akaun Bank Layak anda dalam beberapa saat melalui sorotan kedai App Tunai, yang bergantung pada perbelanjaan yang dinyatakan dalam pandangan Deposit Segera.

:point_right: Sekatan. Square boleh mengehadkan jumlah pergerakan yang boleh anda mulakan dari Aplikasi Tunai ke Akaun Bank Layak anda dan ukuran aset yang boleh anda pindahkan dalam pertukaran bersendirian. Kami memiliki semua wewenang untuk menangguhkan atau juga memecahkan pertukaran tersebut semasa kami memeriksa bahaya, atau kami mungkin meminta Anda memberikan data tambahan untuk mengesahkan watak anda. Anda tidak boleh menukar aset dari Baki Aplikasi Tunai ke Akaun Bank yang Layak anda untuk mengelakkan pemeriksaan ansuran.

4. Rawatan Dana

Square tidak akan menggabungkan aset anda dengan aset korporat Square. Kewangan anda akan disimpan dalam buku besar bersama aset pelanggan Aplikasi Tunai yang lain.

Sekiranya anda menyimpan aset dalam Baki Aplikasi Tunai anda, Square akan menyimpan sokongan tersebut terpisah dari aset korporatnya, tidak akan menggunakan aset anda untuk tujuan korporat, dan Square juga tidak akan sengaja menjadikan aset anda mudah diakses oleh pemberi pinjaman sekiranya pembubaran. Square akan menggabungkan aset anda dengan aset pelanggan yang berbeza dan mencari akaun yang dikumpulkan tersebut dalam sekurang-kurangnya satu baki kewangan atas nama Square.

5. Minat

Anda tidak akan mendapat faedah dari subsidi yang anda miliki dalam keseimbangan simpanan anda.

Anda bersetuju bahawa anda tidak akan mendapat faedah atau wang lain yang diperoleh daripada kewangan yang dikendalikan dan ditempatkan oleh Square dalam akaun yang dikumpulkan. Semua perkara yang dipertimbangkan, Square akan mendapat faedah dari cadangan yang disimpan untuk pelanggannya. Dalam memikirkan penggunaan anda oleh Perkhidmatan ini, dan dengan penuh maklumat dan memahami bahawa Square akan mendapat premium ini, anda boleh menukar dan menukar ke Square baik-baik saja yang mungkin anda miliki dalam premium yang mungkin terkumpul pada rizab yang disimpan dalam akaun yang dikumpulkan.

:books: Perkhidmatan Rakan Sebaya

1. Penggambaran Perkhidmatan

Perkhidmatan yang diedarkan ("Perkhidmatan Peer-to-Peer") membolehkan anda mengirim cadangan atau mendapatkan aset untuk tujuan bersama, bukan perniagaan.

2. Menghantar Dana

Anda sebenarnya ingin menghantar cadangan menggunakan perkhidmatan P2P kami sekiranya anda mempunyai baki kewangan yang tersambung atau kad caj yang disambungkan. Sekiranya anda mempunyai Akaun Tidak Terhad, anda juga boleh menghantar cadangan menggunakan perkhidmatan P2P kami sekiranya anda mempunyai simpanan yang dapat diakses dalam keseimbangan anda. Anda meluluskan kami untuk memindahkan aset demi anda. Kami tidak akan bertanggungjawab untuk pertukaran tertentu yang tidak mencukupi, seperti yang digambarkan di sini.

Bila-bila masa anda telah membuka Akaun dan mempunyai simpanan yang dapat diakses dalam Akaun Transaksi yang Layak atau menghubungkan Visa yang diberikan oleh bank atau yayasan monetari yang berpangkalan di AS yang mempunyai nama jenama Visa, MasterCard, Discover, atau Syarikat Perkhidmatan Pembayaran Berkaitan Perjalanan American Express, Inc. ("American Express") (sebuah "Akaun Kredit Berkelayakan), anda sebenarnya ingin mengirim simpanan menggunakan Perkhidmatan Peer-to-Peer. Perhatikan bahawa Baki Aplikasi Tunai anda tidak akan menjadi" Akaun Transaksi Berkelayakan "sehingga anda telah memberi kami data tertentu dan kami telah mengesahkan watak anda, seperti yang dinyatakan di atas. Ini menunjukkan bahawa sehingga (a) anda memberikan data ini kepada kami (b) kami mengesahkan watak anda dan (c) anda mempunyai Akaun Tidak Terhad, anda tidak akan gunakan Baki Aplikasi Tunai untuk mengirim cadangan menggunakan Perkhidmatan Peer-to-Peer.

3. Menyebut Dana

Anda juga boleh meminta aset dipindahkan kepada anda melalui Perkhidmatan Peer-to-Peer dengan menetapkan ukuran aset yang disebutkan dan Pengirim pilihan anda ("Permintaan Tunai"). Sekiranya Pengirim menyetujui Permintaan Tunai anda, Permintaan Tunai anda akan berubah menjadi Arahan Pembayaran Pengirim dan akan ditangani seperti yang digambarkan dalam Syarat Tunai ini.

4. Mendapatkan Dana

Sebarang Bayaran P2P yang anda dapat melalui Perkhidmatan Peer-to-Peer akan disimpan dalam Baki Aplikasi Tunai anda.

5. Had Amaun Bayaran Perkhidmatan Berkongsi

Sekiranya anda mengirim banyak wang melebihi had yang digambarkan di sini, anda harus memberikan kad pengenalan tambahan dengan tujuan bahawa kami dapat memastikan anda adalah siapa yang anda katakan.

Data bukti yang lebih dikenali akan diperlukan untuk mengirim lebih dari 200 dan lima puluh dolar ($ 250) dalam mana-mana satu pertukaran atau dalam pelbagai pertukaran dalam jangka masa tujuh (7) hari atau untuk mendapatkan lebih dari 1,000 dolar ($ 1,000) dalam mana-mana tiga puluh ( 30) tempoh hari. Pengirim tidak boleh mengirim lebih dari 7,000 500 dolar ($ 7,500) dalam satu pertukaran atau pertukaran yang berbeza dalam jangka masa tujuh (7) hari, tertakluk kepada batasan tertentu. Kami mungkin mengubah titik pemotongan ini setiap kali dalam perhatian.

6. Bayaran Perkhidmatan Berkongsi

Menghantar wang tunai kepada orang lain melalui perkhidmatan P2P kami adalah percuma, namun kami dapat mengenakan perbelanjaan di kemudian hari.

Tidak ada biaya untuk mengirim cadangan dengan menggunakan Akaun Transaksi yang Memenuhi Syarat yang menggunakan Layanan Peer-to-Peer. Perbelanjaan untuk menghantar subsidi menggunakan Akaun Kredit yang Layak melalui Peer-to-Peer Service akan ditunjukkan pada jam pertukaran. Kami menuntut semua wewenang untuk menagih atau mengubah perbelanjaan yang berkaitan dengan penggunaan Perkhidmatan Peer-to-Peer setiap kali tertakluk kepada Syarat Tunai ini.

7. Pembatalan Ansuran, Hentikan Permintaan Pembayaran dan Bayaran Menolak

Kapasiti kami untuk menghentikan Arahan Pembayaran P2P atau memulihkan rizab yang berkaitan dengan Arahan Pembayaran yang tidak disetujui akan bergantung pada bagaimana Arahan Pembayaran dimulakan, dan apakah Arahan Pembayaran telah mulai dikendalikan. Pembayaran P2P yang tidak dijamin oleh Penerima selama lima belas (15) hari setelah pengendalian telah dimulakan akan ditolak. Kami akan berusaha mengembalikan sebarang Pembayaran P2P yang tidak dituntut, ditolak, didiskaun, dibatasi, atau ditolak ke Akaun Transaksi yang Layak atau Akaun Kredit yang Layak, sebagaimana yang berlaku. Jika kami tidak dapat melakukan hal tersebut, kami dapat menggunakan niat lain yang wajar untuk mengembalikan Pembayaran P2P kepada Anda, seperti yang diizinkan oleh undang-undang yang berlaku.

8. Pembayaran P2P tidak sah

Sekiranya kami yakin anda mendapat ansuran yang seharusnya tidak dibuat dengan alasan yang tidak diketahui (misalnya pemerasan), anda membenarkan kami membalikkan ansuran tersebut. Kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang ansuran yang anda dapat, tanpa mengira sama ada anda tidak mempunyai idea foggiest yang menghantar ansuran tersebut.

Sekiranya anda mendapat Pembayaran P2P dan kemudian kami memutuskan dengan penuh perhatian bahawa Pembayaran P2P tidak sah dalam apa jua keadaan, oleh itu anda meluluskan kami untuk memindahkan aset dari Akaun Transaksi yang Layak atau Akaun Kredit yang Layak dalam jumlah yang setara dengan Pembayaran P2P.

9. Bahaya Transaksi Penipuan

Perkhidmatan Peer-to-Peer adalah perkhidmatan penghantaran tunai. Oleh itu, pertukaran palsu boleh menyebabkan kekurangan aset tanpa rancangan tindakan.

:books: Kad tunai

1. Pengeluaran Kad Tunai

Kami mungkin mengatur bank untuk memberi anda Kad Tunai maya atau sebenar. Dengan menggunakan Kad Tunai, anda bersetuju dengan sebarang syarat tambahan dari bank yang bertanggungjawab. Kami boleh menjatuhkan, mengambil semula atau menolak Kad Tunai anda bila-bila masa.

Square mungkin mendalangi bank yang bertanggungjawab untuk memberi anda kemasukan ke kad ansuran prabayar di bawah Program Kad Prabayar Aplikasi Tunai atau kad caj di bawah program akaun kedai faedah (masing-masing "Kad Tunai"). Dengan menggunakan Kad Tunai, anda menyetujui Perjanjian Program Kad Prabayar Aplikasi Tunai atau Syarat Bank Simpanan Tunai Lincoln, sebagaimana yang berlaku (masing-masing "Syarat Kad Tunai"), yang mungkin disegarkan setiap sekali-sekala.

Apabila anda mendapat kad sebenar melalui pejabat pos, anda harus mengikuti tajuk surat untuk memulakan kad anda sebelum digunakan. Nombor bukti pembezaan anda sendiri (“PIN”) adalah kod yang anda tetapkan sebagai PIN Tunai anda, dan anda boleh menetapkan semula PIN di Aplikasi Tunai. Kad sebenar anda mungkin dijatuhkan, diambil semula, atau ditolak setiap kali tanpa pemberitahuan awal mengenai kehati-hatian kami (mengira untuk menggambarkan tandatangan yang dilarang) tertakluk kepada undang-undang yang berlaku.

2. Menggunakan Kad Tunai

Anda boleh menggunakan Kad Tunai anda untuk membuat pembelian menggunakan baki Aplikasi Tunai yang boleh diakses. Anda bersetuju bahawa kami dapat memindahkan aset dari keseimbangan anda ke Kad Tunai anda untuk pembelian yang anda buat dengan Kad Tunai anda.

Kad Tunai anda mungkin digunakan untuk melakukan pembelian dengan pedagang yang menggunakan jumlah yang dapat diakses di Baki Aplikasi Tunai anda. Setelah memulakan Perkhidmatan, anda mengajar Square untuk menggunakan aset yang dapat diakses dalam Baki Aplikasi Tunai anda untuk menyusun Kad Tunai anda untuk membuat pembelian dengan Kad Tunai anda dan memindahkan aset dari Baki Aplikasi Tunai anda ke bekalan aset tanpa tunai anda ke Tunai anda Imbangan Aplikasi.

3. Had Transaksi Ansuran

Anda bersetuju bahawa anda tidak akan membuat pembelian atau pertukaran dengan banyak subsidi yang dapat dicapai dalam keseimbangan anda dan sekiranya anda melakukannya, anda bersetuju bahawa kami dapat memulihkan keseimbangan negatif.

Anda hanya boleh membuat pertukaran dengan menggunakan Kad Tunai anda sehingga anda mempunyai aset dalam Baki Aplikasi Tunai anda untuk membantu pertukaran tersebut Sekiranya anda melakukan pembelian atau pertukaran lain yang melebihi kewangan yang dapat dicapai dalam Baki Aplikasi Tunai anda, anda bersetuju bahawa kami boleh memulihkan keseimbangan negatif yang berlaku.

4. Tidak Ada Hak untuk Menghentikan Pembayaran

Anda tidak berhak untuk menghentikan ansuran di bursa bermula dengan Kad Tunai anda.

5. Ciri "Kad Tidak Cukup"

Anda boleh menggunakan sorotan "Kad Ketidakupayaan" dari Aplikasi Tunai untuk melumpuhkan Kad Tunai anda sekiranya anda kehilangan Kad Tunai atau menganggapnya telah diambil.

Sekiranya Kad Tunai hilang, diambil, atau hilang, atau anda perlu menyimpan pertukaran masa depan dari Kad Tunai anda, anda boleh merosakkan Kad Tunai anda dengan sorotan "Kad Debit" dari Aplikasi Tunai di dalam Aplikasi Tunai. Penggunaan elemen ini tidak akan mencegah pengendalian pertukaran yang akan datang sebelum melemahkan Kad Tunai anda. Sekiranya kad anda dijumpai, atau dalam hal apapun perlu memperkuat Kartu Tunai yang lemah, Anda harus memilih alternatif "Memperkasakan Kad" di dalam Aplikasi Tunai sebelum Kad Tunai "tidak mampu" dapat digunakan untuk pertukaran. Anda bertanggungjawab kerana mencegah pergerakan dan pemberdayaan yang tidak disetujui pada alat anda yang mengenal pasti dengan Kad Tunai anda. Pergerakan seperti itu, apabila tidak disetujui, mungkin dianggap tidak sah dalam kehati-hatian Square.

6. Pembatalan Kad

Sekiranya kami menetapkan bahawa anda tidak, pada tahap ini layak untuk Kad Tunai, kami akan membiarkan pemberian maklumat kepada bank dan Kad Tunai anda mungkin akan digugurkan tanpa notis.

Kami akan memberi maklumat kepada bank yang bertanggungjawab sekiranya kami mengesahkan bahawa anda tidak, pada tahap ini layak untuk Kad Tunai anda. Sekiranya anda tidak, pada saat ini memenuhi syarat untuk Kad Tunai anda, kad tersebut dapat digugurkan bila-bila masa tanpa pemberitahuan sebagaimana yang dinyatakan dalam Syarat Kad Tunai yang berlaku dan aset anda akan dikembalikan kepada anda kecuali jika mereka menjadi subjek pemeriksaan mengenai disyaki pergerakan tidak sah, atau jika Square secara amnya diperlukan untuk menyimpan aset anda.

7. Penafian

Kami tidak membuat perakuan berkaitan dengan Kad Tunai anda dan kami tidak berkemampuan jika ia diambil, hilang, dimusnahkan, atau digunakan tanpa kebenaran anda.

Square menolak semua jaminan nyata atau kesimpulan mengenai Kad Tunai anda. Selain seperti yang dikemukakan dalam hal ini atau diperlukan oleh undang-undang yang berlaku, Square tidak dapat diandalkan jika Kartu Tunai Anda hilang, diambil, dimusnahkan, atau digunakan tanpa kebenaran anda.

:books: Wang Tunai untuk Perniagaan

1. Proses Pertukaran untuk Penjual Barang atau Perkhidmatan

Sekiranya anda peniaga produk atau perkhidmatan, kami akan mengendalikan pertukaran anda sebagai pakar untuk keuntungan anda. Kami akan mengenakan perbelanjaan kepada anda, dengan mengekalkan keseimbangan ansuran dari pelanggan anda ke dalam baki Aplikasi Tunai anda. Anda membenarkan kami membatalkan pertukaran sekiranya kami menerima bahawa tolak bayar untuk pertukaran akan berlaku.

Sekiranya anda adalah penjual produk atau perkhidmatan, anda akan diberi lambang otoritas atau dalam keadaan apa pun yang ditetapkan mempunyai akaun "Tunai untuk Perniagaan". Dengan berbuat demikian, anda membuat Akaun Persegi (kerana istilah tersebut dinyatakan dalam Syarat Umum) dengan kami dan anda mengakui dan bersetuju dengan Syarat Pembayaran.

2. Pembelian dari Tunai untuk Penjual Perniagaan

Anda boleh menggunakan rekod anda atau kad yang bersambung untuk membeli barang dagangan dan usaha dari peniaga Cash for Business. Dengan memulakan ansuran kepada peniaga Cash for Business, anda bersetuju untuk membenarkan penjual tersebut mengecas rekod atau kad yang disambungkan untuk menyelesaikan pertukaran. Anda boleh menggunakan Baki Aplikasi Tunai anda untuk membeli barang dagangan dan usaha dari pedagang Cash for Business semata-mata setelah kami mengesahkan keperibadian anda.

Sebagai pelanggan Aplikasi Tunai, anda boleh membeli barang dagangan dan perusahaan dari Penjual Tunai untuk Perniagaan atau membuat hadiah untuk tujuan mulia atau misi politik yang menggunakan Wang Tunai untuk Perniagaan. Harap maklum bahawa anda dapat membiayai pembelian ini dari Baki Aplikasi Tunai anda sekiranya kami mengesahkan cara hidup anda seperti yang digambarkan sebelumnya

:books: SYARAT UNDANG-UNDANG LAIN

1. Pemulihan Dana

Anda membenarkan kami mendapatkan semula jumlah yang anda bayar dengan mengenakan simpanan yang dapat diakses di akaun Aplikasi Tunai anda atau beberapa rekod lain yang mungkin anda miliki dengan Square. This may include us causing endeavors to recuperate not exactly everything you to owe to us. We may get in touch with you or make other lawful moves to gather sums due.

You approve Square to recuperate assets from you as per these Service Terms and some other understanding you have with us, including on the off chance that you owe sums to us or for reason of misrepresentation or criminal behavior.

You approve Square to charge, charge, setoff against and in any case recuperate assets from your Account, your Cash App Balance, any Eligible Bank Account or Eligible Credit Account, any associated Square Account, any Balance (as characterized in the Payment Terms) or any Reserve (as characterized in the Payment Terms) if applicable, and any installment instrument, connected bank, storehouse and other record enlisted in your Account. Your approval will stay in full power and impact until some other time of conclusion or end of your Account, or the dispensing of all supports hung for your sake.

2. Consistence with Governmental Authorities

Square may freeze, retain, or dispatch assets in your Account because of a facially legitimate summon, court request, court order, or other restricting request from an administrative power, including yet not restricted to burden requires or wage garnishment orders.

3. Constraints on Use

We may restrict your subsidizing sources to lessen hazard. You will utilize Cash App legitimately and as per charge and Visa network rules. You consent to not maltreatment the installment framework or the service. We may hinder or invert any exchange, including those that abuse our terms or the law, to your detriment.

Square may restrict the financing sources accessible for a particular exchange whenever in its sole attentiveness. You may not utilize unaffiliated pre-loaded cards or gift vouchers to support exchanges on the Cash App.

4. Constraints on Our Liability for Failure to Complete Transactions

There are a few conditions where we won't be obligated if exchanges don't go through. Those conditions are recorded here.

We won't be at risk, for inability to finish exchanges in the accompanying conditions: (a) Through no shortcoming of our own, there are lacking assets in your Cash App Account to finish the exchange; (b) A trader will not acknowledge your Cash Card; (c) The data provided by you is inaccurate, inadequate, uncertain or inopportune; (d) An ATM where you are making a cash withdrawal needs more cash; (e) An electronic terminal (Point of Sale or ATM) where you are making an exchange doesn't work as expected; (f) Access to assets in your Cash App Account have been hindered after you announced your Cash Card lost or taken; (g) The exchange can't be finished on the grounds that your Cash Card is harmed; (h) There is a hold or your assets are dependent upon legitimate or authoritative cycle or other encumbrance limiting their utilization; (I) We have motivation to accept the mentioned exchange is unapproved; (j) Circumstances outside our ability to control (like fire, flood, power disappointment, strike, work debate, basic service supplier disappointment, PC breakdown, phone line disturbance, government or administrative activity, or a catastrophic event) forestall or defer the fruition of the exchange, regardless of sensible safety measures that we have taken; or (k) Any other special case expressed in our Agreement with you.

5. Question Resolution

Every one of your outer subsidizing sources may have diverse debate goal rights and methods in the occasion your exchange ends up being inadmissible (if, for instance, you are questioning charges for you). Your question goal rights are dictated by the subsidizing source used to support the applicable exchange. If it's not too much trouble, counsel the terms and states of such subsidizing hotspot for more detail.

6. Changes to External Account Numbers

In the event that your Eligible Credit Account or your check card account number changes or the termination date transforms, we may secure that data from our monetary services accomplice and update your Account likewise.

7. Our Relationship With You

We are a self employed entity for all reasons, then again, actually we go about as your restricted specialist regarding the care and move of your assets for the reasons put forward in this as it were.

8. End of Account

We can end or reject your admittance to the service whenever, under any circumstance.

Square may end, close, or suspend your Account or utilize the Service whenever under any condition. Any such end doesn't calm you of any of your commitments to Square under these Cash Terms and any sums owed to us as given in these Cash Terms, the General Terms, or some other arrangement you have with us. We won't be answerable for any misfortune, harm, damage or outcomes, including any deferral or burden you may endure because of our activity of our privileges under this part.

9. Services Upon Closure of Account

At the point when your Cash App account is shut, we'll settle any forthcoming exchanges and return remaining assets in your record to you. We may have to hold your assets if there is an examination at the time your Account is shut.

Any forthcoming exchanges at the hour of end, conclusion, or suspension of your Account will be settled. Any subsidizes that we are holding in authority for you at the hour of end, suspension, or conclusion of your Account, less any applicable expenses, (1) might be made accessible for you to cash out in Square's caution and dependent upon different conditions in these Cash Terms, and (2) we may expect you to interface another ledger that has not been related with your Account to cash out such assets… On the off chance that an examination is forthcoming at the hour of conclusion, we may hold your assets until goal of the examination.

10. Unclaimed Property

In the event that your Account is inert for an all-inclusive timeframe it could be considered “unclaimed” or “deserted” under your state's law. In the event that this happens, Square will give you notice as needed by applicable law. On the off chance that subsidizes still stay in your Account, Square will escheat such assets as needed by applicable law.

11. Reference Programs

Occasionally, we may offer reference projects or impetuses for welcoming others to utilize the Service (a “Reference Program”). Any rewards or impetuses under such Referral Program will be dependent upon the then current Referral Program terms, if applicable, and in any case at our sole prudence.

12. Assessments.

As a Recipient or Cash for Business Seller, you might be approached to give certain data used to help Square in following its commitments under the United States Internal Revenue Code and the applicable Treasury Regulations, or state and neighborhood governments. By furnishing Square with this data you are confirming that the data gave is valid and precisely intelligent of your utilization of the Service. While showing that you are a Cash for Business Seller, you ensure that such utilization of Cash App is to get payment(s) that are “reportable installment exchanges” as characterized in Treas. Reg. § 1.6050W–1

Soalan Lazim

:point_right: 1. What would you be able to cash out on cash App?

To “cash out” on Cash App, you basically need to move your equilibrium in the app to your connected ledger. Cash App is a shared installment app, as Venmo, that permits you to send and get cash with loved ones.

:point_right: 2. Does Cash app give you cash?

Very much like with Cash Flipping, in the event that somebody is promising you free cash as a trade-off for sending them an installment, it is a trick. Additionally, Cash App won't ever demand assets from a customer under any condition. There is nothing of the sort as “guaranteeing” an installment by sending cash to Cash App.

:point_right: 3. Do you need a ledger for cash app?

The Cash App doesn't depend on a record number to distinguish you like a conventional ledger would. All things considered, you are recognized exclusively through your email address or your telephone number.

:point_right: 4. What are the impediments of cash App?

Disadvantages: There's an expense to send cash through Visa. Cash App charges a 3% expense to individuals who utilize a Visa to send cash. A charge for moment stores.

:point_right: 5. What happens on the off chance that you don't cash out on cash App?

On the off chance that we can't send your assets in a split second, they will be accessible in your financial balance inside 1-3 business days and you will be discounted any Instant Deposit Fees.

:point_right: 6. What happens in the event that I get misled on cash App?

In the event that you sent cash to some unacceptable individual or the sum was off base, the sooner you understand it, the better as you may in any case have the option to drop the installment. On the off chance that you presume false exchanges or on the off chance that you accept you've been defrauded, you may attempt to debate the charges by asking Cash Support for help.

:point_right: 7. Is Cash App more secure than PayPal?

For individual use, I would say yes Cash App is better, yet for huge business accounts, PayPal offers more security highlights like installment insurance and question goal. On the off chance that I needed to pick one, I'd go with Cash App for the no expenses, rewards, and usability.

:point_right: 8. Can you pull out cash from cash app without a card?

The Cash app additionally permits you to get cash off Cash app without card. While assuming you have a card, you can utilize a card too. … Tap on the “Cash out” tab accessible on the screen beneath your absolute Cash app balance.

:point_right: 9. How long would money be able to sit in cash App?

14 days

At whatever point reserves are not acknowledged by the beneficiary inside 14 days, the assets are returned back to the wellspring of the assets.

:point_right: 10. Is the cash App Safe?

Cash App is protected to use generally, as long as you adhere to guidelines, keep others out of your record and try not to hold a lot of cash in your equilibrium. Cash App has security locks, including PIN section, contact ID and face ID. The app additionally utilizes encryption to ensure information, and stores Bitcoin in a safe framework.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: “ Cash App considers direct shared installment by means of your cell phone. Cash App customers can get a discretionary Visa check card that permits them to utilize assets from their Cash App account or even pull out cash from an ATM. No charges on fundamental services. Cash App doesn't charge month to month expenses, expenses to send or get cash, latency charges or unfamiliar exchange expenses. Accompanies a discretionary free charge card. The “Cash Card” permits clients to make exchanges and pull out the cash that they have in their Cash App account.”

artikel berkaitan

1 Suka